Zlatni Retriver

Po teoriji svi psi velikog i veceg rasta do prve godine rastu u visinu a onda posle u sirinu (u zavisnosti od velicine neki psi do druge a neki do trece ili cetvrte godine). Do 6 meseci rastu brze a posle sporije.
E sad iskreno zaista nemam pojma koliko ce ti jos porasti Soni, ja Tedija u tom uzrastu uopste nisam merila tako da ne mogu tacno da ti kazem koliko oni porastu od 7 meseca do prve godine. Mogu samo da ti kazem da nece rasti tako drasticno kao do sada, ali ce ipak rasti.
Muzjaci retrivera po standardu "smeju" da porastu do 63-64cm, a u tezinu do 36kg, tako da Soni jos uvek ima fore da se "ugura" u standard, ali nemoj mnogo da se opterecujes time, ako hoces da mu kasnije nadjes neku zenku mnogo je bitnije da je on zdrav i bez genetskih gresaka nego to sto ce (mozda) malo premasiti visinu.
Evo i meni je Tedi skroz u standardu, al' dzabe kad ne sme da ostavi nikoga iz sebe.

Belfi je sa 7 meseci težila oko 20 kg, tako da mislim da će tvoj pas biti u okviru standarda, s obzirom da je mužjak. Ona je za 4-5 meseci dobila svega 7 kg i već par meseci ne menja značajnije težinu (ide neznatno gore-dole, u zavisnosti koliko je "ješna"). Ne mogu tačno da se setim visine, mislim da je bila oko 50-51cm...

Ne znam šta joj se dešava u poslednjih nedelju-dve dana - tako malo jede... Veterinar kaže da se ne brinem čak i ako 5 dana ne jede ništa, ali mi je to malo čudno?! Ako ne jede, znači da joj se nešto dešava. Sa ovom težinom bi trebalo da jede oko 400 grama granula dnevno (kupujemo joj crnu purinu za pse od 6-18 meseci), a ona pojede oko 200 g!!! Često joj dajem surutku, sojino mleko, jogurt... ponekad voće, tu-i-tamo nešto povrća, neslanu supu... ali to je još uvek daleko ispod dnevne količine. Tek se poslednjih dana vidi da je malo oslabila - ne puno, ali se vidi... Inače se ponaša uobičajeno, čak je i nešto živahnija nego inače, jer se posle prvog teranja malo olenjila, a sad je opet počela da jurca za lopticom.

I još jednu dilemu imam. Na tu livadicu, na kojoj se igra od svog trećeg meseca, počelo je da dolazi jako puno pasa sa vlasnicima, a i lutalica. Dešava se da bude i do 15 pasa uveče kada izađemo. A kad je toliko pasa, uvek dolazi do režanja, lajanja, a i tuča... Komšinica koja ima ritriverku 2 meseca stariju od Belfi, a njih dve se druže "od malih nogu" i neverovatno se vole, primetila je da je Tara postala agresivnija od kako i nju dovodi na livadu. Predpostavljam da kontakti sa agresijom, stvaraju agresivnijeg psa? Jer Tara je počela mnogo agresivnije da odgovara na dosađivanje drugih pasa sa kojima ne želi da se igra... Belfi se i dalje drži principa "gledam svoja posla i bežim kad treba"...

LidijaM:
Belfi je sa 7 meseci težila oko 20 kg, tako da mislim da će tvoj pas biti u okviru standarda, s obzirom da je mužjak. Ona je za 4-5 meseci dobila svega 7 kg i već par meseci ne menja značajnije težinu (ide neznatno gore-dole, u zavisnosti koliko je "ješna"). Ne mogu tačno da se setim visine, mislim da je bila oko 50-51cm...

Ne znam šta joj se dešava u poslednjih nedelju-dve dana - tako malo jede... Veterinar kaže da se ne brinem čak i ako 5 dana ne jede ništa, ali mi je to malo čudno?! Ako ne jede, znači da joj se nešto dešava. Sa ovom težinom bi trebalo da jede oko 400 grama granula dnevno (kupujemo joj crnu purinu za pse od 6-18 meseci), a ona pojede oko 200 g!!! Često joj dajem surutku, sojino mleko, jogurt... ponekad voće, tu-i-tamo nešto povrća, neslanu supu... ali to je još uvek daleko ispod dnevne količine. Tek se poslednjih dana vidi da je malo oslabila - ne puno, ali se vidi... Inače se ponaša uobičajeno, čak je i nešto živahnija nego inače, jer se posle prvog teranja malo olenjila, a sad je opet počela da jurca za lopticom.

I još jednu dilemu imam. Na tu livadicu, na kojoj se igra od svog trećeg meseca, počelo je da dolazi jako puno pasa sa vlasnicima, a i lutalica. Dešava se da bude i do 15 pasa uveče kada izađemo. A kad je toliko pasa, uvek dolazi do režanja, lajanja, a i tuča... Komšinica koja ima ritriverku 2 meseca stariju od Belfi, a njih dve se druže "od malih nogu" i neverovatno se vole, primetila je da je Tara postala agresivnija od kako i nju dovodi na livadu. Predpostavljam da kontakti sa agresijom, stvaraju agresivnijeg psa? Jer Tara je počela mnogo agresivnije da odgovara na dosađivanje drugih pasa sa kojima ne želi da se igra... Belfi se i dalje drži principa "gledam svoja posla i bežim kad treba"...

Mislim da ne treba da brineš zato što Belfi slabije jede poslednjih dana, jer i Soni se nije ''pretrgao'' od klope ovih dana i mogu reći da jede upola manje, lično mislim da je to posledica ovih vrućina i možda trenutnog poremećaja metabolizma. Veterinar je i meni rekao istu stvar kada sam se interesovao i sve se svelo na to da mu svakog dana spremam raznovrsnu hranu, voće, povrće, naravno meso, granule isključivo sa mlekom ili jogurtom, jer ''suve'' i inače neće više ni da pogleda. Ja mislim da će taj period brzo proći - videćeš i sama.

Što se agresivnosti tiče i ja sam primetio da je Soni postao malo ''agresivniji'' u granicama u kojima retriver može biti, od kako su se neki psi iz komšiluka malo grublje igrali sa njim. Mislim da treba izbegavati takvo ''društvo'' ;)

Bigbear ti je rekao sve sto se tice ishrane, a ja cu samo da se nadovezem na pricu o agresivnosti - ono sto se desava je da tvoja kuca odrasta, menja pogled na svet i na ostale pse, i pocinje da bira sa kim ce se druziti a sa kim nece, tj ko joj vise "lezi" od drugih pasa. U principu isti slucaj kao i kod ljudi, kad si dete bitno ti je samo da imas nekog sa kime ces da se dobacujes loptom a kad porastes stvari postaju ozbiljnije i prelaze na sledeci nivo.
Vremenom ce Belfi izabrati drustvo koje joj najvise odgovara, i kad se to desi onda je najbolje da se drzite samo tih pasa a da ove ostale zaobilazite.
U stvari prava licnost jednog psa dolazi do izrazaja tek posle navrsenih godinu dana (nekad posle dve), a ono pre toga je bio period steneta.

Hvala na odgovorima! Jutros smo produžili šetnju do pet-šopa koji inače drži veterinar koji "nadgleda" Belfi, pitala sam ga isto što i vas... Između ostalog, i zanimljivo mi je to ponašanje pasa, pa pokušavam da provalim šta je uopšte u njihovim glavama... Preksinoć nas je isto bilo xx na livadici, pa je opet nastala frka (definitivno je više ne vodim kad ima više od 3-4 psa na istom mestu). Njih dve ritriverke su su igrale, kad je uskočila 5-mesečna ženka američkog boksera, koja je totalno otkačena i preskače sve pse na livadi, obara ih i "čisti" u trku... Tara se potukla sa njom, a Belfi se samo sklonila u stranu... Najčudnije mi je što je ta beba boksera delovala prilično agresivno u tom trenutku - ja sam je odvukla za kukove unazad i čim sam je pustila ona je ponovo skočila na Taru! A moj pas definitivno gleda svoja posla, na malu Galu je zalajala samo kad je htela da joj uzme plastičnu flašu... Teorija našeg veterinara je da se naš pas toliko socijalizovao sa nama i u našem "čoporu" pokušava da se nametne, a psi na livadi joj nisu toliko važni, pa ih uglavnom ignoriše... Teško mi je da poverujem u tako nešto, ali ona nam je prvi pas, toliko toga još ne znam o njima! Jeste da je Belfi od prvog dana gotovo non-stop samnom, jer radim kod kuće i samo je povremeno sama, ali opet :confused: Inače, Tara živi u dvorištu, ne u kući kao Belfi i sterilisali su je posle prvog teranja :sad:

I još jedno pitanje - kada je najbolje da ženka znatnog ritrivera ima štence? Vet.nam kaže da odgajivači pare kuje kad napune 2 godine, ali da je za kućnog psa bolje sa 3?

Koliko ja znam najbolje je da ima male posle napunjene dve godine, mislim da je nebitno da li ce to biti sa 2 godine i 3 meseca ili 3, 4, ili 5 godina. Bitno je samo da se razvije do kraja i psihicki i fizicki. Ako se sa dve godine bude ponasala i dalje kao stene mozda je onda bolje sacekati jos godinu dana.
Inace tvoja Belfi tvoju porodicu tj ukucane zaista dozivljava kao svoj copor. Ti psi napolju joj dodju vise kao drustvo, ona na njih ne gleda kao na tebe i vase ukucane.
Opet svaki pas je prica za sebe, ima onih koji vole da isteriji pravdu, onih koji vole da budu glavni u skupu drugih pasa, onih koji ce se drzati sa strane a i onih koji ce biti super sa svima. Ta mlada boxerka se verovatno pokusava da dokazuje, a i onda je verovatno povukla i tu malo dominantniju crtu koja vec dolazi do izrazaja pa je zato tako odreagovala kad ju je Tara napala.
To sto je Tara sterilisana moze da bude uzrok njene zivcanosti, ali i ne mora. Znam par zenki koje su promenile karakter posle sterilizacije, i postale agresivnije, ali opet moze da bude da je Tara jednostavno takva, da ne trpi pse koje ne smatra prijateljima. Znam jednu zenku retriverku, koja nije bila sterilisana ali nije imala male, ona uopste nije podnosila druge zenke, pa ih je ili kulirala ili napadala ako bi joj se previse priblizile.
Negde sam procitala da su psi vrlo svesni toga kako izgledaju, i da kad naidju na psa koji izgleda isto veca je verovatnoca da ce se lepo slagati nego sa nekim drugim psom koji izgleda potpuno drugacije. I kod Tedija zaista jeste tako. On se sav odusevi kad sretne zlatne retrivere, pa i labradore (ali samo zute), i nikada do sada se nije dokacio sa nekim od njih.

Ja mislim da može, on u stanu i inače ne bi imao dovoljno prostora za trčanje i da je stan duplo veći :roll: ne znam koliko će još ljudi sa njim deliti životni prostor? Evo ti moj primer, nas je dvoje u stanu od 60 km2 i Soni, naš retriver je treći i nije nam tesno ;)
Najbitnije od svega je da ga često izvodiš u šetnju, a onda bi i moglo.

Pa kad moje komsije mogu da drze cane corso u jednosobnom stanu, mozes i ti retrivera. :D
Ako ga setas dovoljno preko dana, mislim da mu uopste nece biti problem. Ali setnje zaista moraju da budu ako ne dugacke onda aktivne (bacanje loptice i sl.) jer ce u suprotnom kuca da ti bude previse zivahna i u stanu i van njega.

Ok onda :D ali u početku moraš češće da izvodiš psa napolje, naročito kada ga budeš odvikala od obavljanja ''onih'' potreba (odlazak u wc) kući, evo ilustracije radi - moj pas ima 7 meseci (danas je napunio :D) i izvodim ga 4 - 6 puta dnevno kako bi sve te potrebe a naravno i potrebu za igrom (utroškom energije) zadovoljio. To ne sme da ti bude teret već uz ozbiljnu dozu odgovornosti - iskreno zadovoljstvo i ako si spremna za to, onda mirne glave možeš da uzmeš psa! Vremenom kada pas bude bio veći tj. stariji i te potrebe za šetnjom će biti manje i skromnije.. ali dok je manji stvar je drugačija. Meni je šetnja sa Sonijem, deo dana koji me najviše opušta ;) :D

Ja samo da javim da sam kupio stene staro sada vec 8 nedelja..preslatko je prelepo,gricka,spava,jede i radi one radnje...Znam da im treba vremena da nauce gde treba da se obavljaju potrebe ali me je strah da bas moj pas ne bude izuzetak??!!Da li postoje tekvi slucajevi

Mali_Psic:
Ja samo da javim da sam kupio stene staro sada vec 8 nedelja..preslatko je prelepo,gricka,spava,jede i radi one radnje...Znam da im treba vremena da nauce gde treba da se obavljaju potrebe ali me je strah da bas moj pas ne bude izuzetak??!!Da li postoje tekvi slucajevi

Ako u bilo kojem trenutku psa pocnes da izvodis u setnje, samo je pitanje vremena kad ce nauciti da obavlja nuzdu napolju. Ja do sada nikad nisam srela psa koji nikada nije naucio da napolju treba da piski i kaki, osim onih nesrecnih slucajeva gde psi imaju lude vlasnike koji ih drze stalno u stanu, ali to su vec extremi.

Mi živimo u stanu od 40 kvadrata, uz Belfi i papagaja aleksandera. Svima nam je sasvim komotno :-) A što se tiče obavljanja nužde u stanu, ja sam već drugog dana kako sam uzela Belfi, zvala bivšu gazdaricu da joj tražim povraćaj dela novca, jer mi je prodala feleričnog psa :lol: em je bušna, em ima 7 bradavica, em je garant ukrštena s nekim pit-bulom (zvali smo je pit-bul-ritriver 8) ) Tih prvih dana je samo cunjala okolo i zapiškavala gde god se zaustavila :? Na jedno mesto sam preko ploče za ofset-štampu stavila novine, pa je negde sa 3-4 meseca naučila prvo da na tom mestu obavlja veliku nuždu, zatim malu. Do šestog meseca joj se još ponekad, ali sve ređe, dešavalo da se upiški... Nikada je nisam kaznila zbog toga, znači lepo je sama sve naučila, tj. u početku kad je to obavila napolje dobijala je keksić i pohvalu. U početku smo išli svako malo napolje, posle 6-og meseca 4-5 puta, već posle 7-og samo četri, a posle 9-og 3 puta i na tome smo i ostali. Verujem da odrastao pas može da izdrži da ide 2 puta napolje, ali zašto ga mučiti bez potrebe? A i pročitala sam negde da zbog ređih izlazaka može da im oslabi bešika.

I mogu da kažem da sam, dok nisam uzela Belfi, jako malo znala o psima, ali ima i gorih slučajeva od mene :-) Jedan poznanik je uzeo dvomesečnu ženku ritrivera i odmah joj stavio novine na terasu... pa je zvao da nas pita zašto ne ide tamo da piški!? :lol: :lol: :lol:

Soniju želim srećan rođendan, i da poraste u velikog, dobrog i lepog psa! :-P

Mackic:
Ako u bilo kojem trenutku psa pocnes da izvodis u setnje, samo je pitanje vremena kad ce nauciti da obavlja nuzdu napolju. Ja do sada nikad nisam srela psa koji nikada nije naucio da napolju treba da piski i kaki, osim onih nesrecnih slucajeva gde psi imaju lude vlasnike koji ih drze stalno u stanu, ali to su vec extremi.

Samo nemoj da počneš da ga izvodiš pre revakcine!

Meni je Tedi mesec dana piskio u kuci, ali sam ja pocela da ga izvodim cim sam ga uzela (sa 3,5 meseca) iako nije bio vakcinisan drugi put. Medjutim on je kad sam ga uzela bio u takvom stanju da ako je vec trebao da pokupi stenecak, pokupio bi ga vec odavno. Bio je prepun buva, ali prepun, u zivotu nisam videla stene sa vise buva ni na ulici. Mogao je siroma' i da ugine od njih. Dve noci je on proveo drapajuci se dok mu nisam stavila frontline. Elem i tada sam ga izvodila tri puta dnevno, pa je piskio i napolju i unutra, pa je tako bilo do skoro petog meseca kad je konacno totalno prestao da vrsi nuzdu u kuci, ali mi smo izlazili u setnje od po sat do dva, tako da sam na kraju izracunala da smo mi provodili napolju sve ukupno 6 sati.

LidijaM:
Mi živimo u stanu od 40 kvadrata, uz Belfi i papagaja aleksandera. Svima nam je sasvim komotno :-) A što se tiče obavljanja nužde u stanu, ja sam već drugog dana kako sam uzela Belfi, zvala bivšu gazdaricu da joj tražim povraćaj dela novca, jer mi je prodala feleričnog psa :lol: em je bušna, em ima 7 bradavica, em je garant ukrštena s nekim pit-bulom (zvali smo je pit-bul-ritriver 8) ) Tih prvih dana je samo cunjala okolo i zapiškavala gde god se zaustavila :? Na jedno mesto sam preko ploče za ofset-štampu stavila novine, pa je negde sa 3-4 meseca naučila prvo da na tom mestu obavlja veliku nuždu, zatim malu. Do šestog meseca joj se još ponekad, ali sve ređe, dešavalo da se upiški... Nikada je nisam kaznila zbog toga, znači lepo je sama sve naučila, tj. u početku kad je to obavila napolje dobijala je keksić i pohvalu. U početku smo išli svako malo napolje, posle 6-og meseca 4-5 puta, već posle 7-og samo četri, a posle 9-og 3 puta i na tome smo i ostali. Verujem da odrastao pas može da izdrži da ide 2 puta napolje, ali zašto ga mučiti bez potrebe? A i pročitala sam negde da zbog ređih izlazaka može da im oslabi bešika.

I mogu da kažem da sam, dok nisam uzela Belfi, jako malo znala o psima, ali ima i gorih slučajeva od mene :-) Jedan poznanik je uzeo dvomesečnu ženku ritrivera i odmah joj stavio novine na terasu... pa je zvao da nas pita zašto ne ide tamo da piški!? :lol: :lol: :lol:

Soniju želim srećan rođendan, i da poraste u velikog, dobrog i lepog psa! :-P

Hvala!!! :D

Back