Zlatni Retriver

g000st:
znam da oni lako uce, samo jel moguce nauciti stene da ne skace na krevete... :confused:
hvaala na odgovorima :)
pozz

Sve je moguće naravno ;) pa i naučiti ga da ne skače na krevete, treba biti uporan, svaki put kada se popne ''skineš'' ga dole i kažeš ''ne'', onda, preventivno, kada planira da se popne glasno ''ne'' pa ako se ipak popne ti ga spustiš dole i na kraju ako samo pomisli da se popne (a vremenom ćeš početi po pokretima i misli da mu čitaš, barem je takav moj slučaj sa Sonijem) ti opet ''ne'' i tako dosledno nekoliko stotina puta i neće više da se penje na krevete :D Dakle rešenje je strpljenje i doslednost i problem će biti rešen, princip koji je uglavnom u osnovi svake dresure (bitan kao nagrada i kazna npr.) ;) :D Retriveri lako uče koliko vidim na primeru ovog koji spava pored mene dok kuckam :D ali uvek najbolje strpljenjem, doslednošću uz stalnu nagradu i blage ali dosledne kazne (ne batinama nikako, oni nisu kao drugi psi, mada i druge pse naravno ne treba tući!)

Psa je moguće naučiti mnogo toga, međutim, ja najviše volim da je mazim kad ležim na krevetu, pa je to nikada nisam učila. Jeste da se gura ko blesava noću i sabije me uz zid ko palačinku, ali i dalje mi zapravo ne smeta :-)

Sa zakasnjenjem zelim Soniju sretan rodjo!!!

Zelim samo da kazem da me spasila prica o jabukovom sircetu.Prvo Hogaru ne stavljam ogrlicu protiv buva posle kritika :) ,sirce je efikasno.Najbolje je to sto se vise ne osjeca ni on ni stan.A imali smo jednu malu nezgodu- cerkica je namazala HOGARA nekom kremom u dno kicme i njemu se izritirala koza.Nismo znali,ali sreca te ga svaki dan cesljamo,i on je malo zacvilio kad sam presla cetkom u tom dijelu ledja.Onda sam pod prstima osjetila da mu je hrapava koza.Svi smo se zabrinuli,kad ce cerka:MAMA ja sam mu mazala kremu da bude lijep!
Odmah smo ga pregledali komplet.Razblazenim sircetom sam mu isprkala na izritiranu kozu i njemu je sve proslo za 2 dana.
Cerkici stalno pricamo da on nije lutka.Ona nije zlonamerna ali samo kazem da je dobro sto ga nije nasminkala :lol:

*TASKA*:
Sa zakasnjenjem zelim Soniju sretan rodjo!!!

Zelim samo da kazem da me spasila prica o jabukovom sircetu.Prvo Hogaru ne stavljam ogrlicu protiv buva posle kritika :) ,sirce je efikasno.Najbolje je to sto se vise ne osjeca ni on ni stan.A imali smo jednu malu nezgodu- cerkica je namazala HOGARA nekom kremom u dno kicme i njemu se izritirala koza.Nismo znali,ali sreca te ga svaki dan cesljamo,i on je malo zacvilio kad sam presla cetkom u tom dijelu ledja.Onda sam pod prstima osjetila da mu je hrapava koza.Svi smo se zabrinuli,kad ce cerka:MAMA ja sam mu mazala kremu da bude lijep!
Odmah smo ga pregledali komplet.Razblazenim sircetom sam mu isprkala na izritiranu kozu i njemu je sve proslo za 2 dana.
Cerkici stalno pricamo da on nije lutka.Ona nije zlonamerna ali samo kazem da je dobro sto ga nije nasminkala :lol:

Hvala! :D Super je što jabukovo sirće daje rezultate ;) i ja sam počeo na Soniju sve više da ga primenjujem :D

Mi odavno koristimo jabukovo sirće, mada nisam dobila striktno uputstvo da mora da bude baš jabukovo, ali samo to imamo u kući. Iz mog iskustva, štenci se više "osećaju" od odraslih ritrivera. Ne znam da li je ljudima koji dolaze kod nas neprijatno da kažu drugačije, ali tvrde da se uopšte ne oseća na psa... Jeste da imam zaista odličan njuh, ali kad se navikneš na neki miris moguće je ne primećivati ga... mada bih se i ja zaklela da se ne oseća ništa neugodno (sem duvana) :-)

o5 ja s pitanjem :) sali je bolje da uzmem zenku ili muzjaka? do sada sam htela muzjaka, ali sad se dvoumim...
procitala sam sve sto ste vec pisali(bas mi je puno vremena trebalo za to :) i naisla na to da su zenke mirnije, pa bi mi mozda bilo bolje da uzmem zenku... :confused:

ja bas gnjavim ovim pitanjima :?
veeliki pozz

Moje iskustvo je da su i zenke i muzjaci retrivera dosta aktivni, samo sto neke zenke znaju da se "smire" posle prvog teranja, ali opet ne mora da znaci.
A da li hoces da tvoja kuca ima male ili ne? Bolje receno da li imas uslova za stenad?
To je obicno prvo pitanje koje se postavlja kad neko ne moze da odluci izmedju muzjaka i zenke, jer se u 80% slucajeva desi da ljudi odluce da zenki "dopuste" jedno leglo, pa da je onda sterilisu (ipak je malo previse cimanje za kerusu da prolazi svaki put kroz teranje ako su vlasnici sigurni da ne zele vise stenadi u kuci, pa je najbolja opcija sterilizacija, a i na jednom sajtu o retriverima sam procitala da statisticki sterilisane zenke zive duze).
Kod retrivera razlika izmedju muzjaka i zenke sto se tice ponasanja skoro i nema. Oni su umiljati, veseli, vole da se igraju i to vazi za oba pola.

hm. to rade i ženke :-) mada ritriveri uopšte nisu tome skloni koliko psi manjih rasa. prijateljicina ženka pinča nije prestajala da naskakuje na ruke i noge dok god nije dobila mlade.

ali ako želiš da imaš psa - ženku ili mužjaka, moraš biti svesna da su i oni seksualna bića i da je to deo njihove prirode, baš kao i naše. ja sam ženku uzela posle mnogo razmišljanja i traženja informacija - mnogi preporučuju ženke za ljude koji pre nisu imali pse, pa time imaju manje iskustva. u globalu su nešto privrženije gazdi i sigurno se manje tuku (mada je daleko od toga da se nikada ne potuku).

Pa mozes da uzmes zenku, pa da je sterilises sa recimo godinu i po, mozda malo kasnije.
A to naskakivanje neki muzjaci rade a neki ne. To je obicno pokusaj dominiranja nad vlasnikom, iako izgleda kao da mu je potrebna zenka, ali to se resava strogim stavom.

U stvari sam srečna što neke stvari nisam znala pre nego što sam uzela psa! Onda bih mnogo bolje razmislila... Ovako sam "uletela" i srećna sam zbog toga, bez obzira na mnoge probleme koje imam zbog naše vezanosti.

g000st:
o5 ja s pitanjem :) sali je bolje da uzmem zenku ili muzjaka? do sada sam htela muzjaka, ali sad se dvoumim...
procitala sam sve sto ste vec pisali(bas mi je puno vremena trebalo za to :) i naisla na to da su zenke mirnije, pa bi mi mozda bilo bolje da uzmem zenku... :confused:

ja bas gnjavim ovim pitanjima :?
veeliki pozz
Nemam zlatnog retrivera (mada ih mnogo volim i "za dlaku" da uzmem jednog... pardon "jednu" ;) ), ali imam škotskog ovčara. Zapravo, imala sam jednog, pa drugog mužjaka i nakon trogodišnje pauze - imam kujicu.
I mene su ubeđivali i govorili da su ženke "bolje", ali su meni mužjaci bili "praktičniji" i nisam ni obraćala pažnju. Sad, kad imam ženku, razumem zašto su one "bolje" (mada je to neadekvatna reč) iako to ne mogu baš da objasnim. Privrženija je, poslušnija, čini mi se i nekako pametnija... uz dužno poštovanje mojim kucovima i svim drugim mužjacima ;)

ćao svima...
mi smo gledali malo po netu, videli ovaj forum, pa odlučili da se predstavimo drugarima...

ja sam žika, imam 6,5 meseci,mnogo sam sladak, i pametan. mlad sam pa sam ponekad nestašan. znam svašta, da dojem, da odem na mesto. znam da dam šapu, i da ,,bacim kosku" naravno, da sednem, legnem, ali i da nađem i donesem čarapu, granu, i svašta još po nešto.

S__Ivana:
ljudi ja stvarno neznam ko ovde ima lepse kuce! svi su zaista prelepi, prelepi, prelepi! Ja nazalost zbog roditelja nisam u mogucnosi da imam ljubimca ali vama zelim da dugo, dugo uzivate u drustvu vasih

Hvala!!! :D I mi tebi želimo da što pre ubediš roditelje da ti dozvole čuvanje jednog takvog ljubimca! ;) :D

ja vec neko vreme smaram moje za kucu... i evo uspelo je :) konacno
danas sam dobila jeedno preslatko stene zlatnog retrivera :-)
trebalo je da posle skole odemo da ih vidimo... ali su me bas iznenadili, stene je bilo tu kad sam dosla... i jos ne mogu potpuno da se smirim :-)

cicimii:
ja vec neko vreme smaram moje za kucu... i evo uspelo je :) konacno
danas sam dobila jeedno preslatko stene zlatnog retrivera :-)
trebalo je da posle skole odemo da ih vidimo... ali su me bas iznenadili, stene je bilo tu kad sam dosla... i jos ne mogu potpuno da se smirim :-)

Super! :D Stavi sličice kada budeš mogla obavezno! ;) :D

Back