Zlatni Retriver

Što o čemu? :dontunderstand:

Štene iz jedne dobre uzgajivačnice gdje se psima kontrolira zdravlje, vodi se pse na izložbe, ulaže se u uzgoj kroz odabir zdravih, kvalitetnih jedinki koje po temperamentu i izgledu odgovaraju pasmini je minimalno 500 eura i to ne show pas već kućni ljubimac. I to je neka realna cijena za goldena. Iskreno drugačije "uzgajivače" ni ne priznajem jer napariti sa susjedovim Đekijem nije uzgoj. Naravno da se na buvljaku može naći i za 30 eura, ali to je daleko od goldena a kamoli od zdravlja. Tko voli nek izvoli. Ja znam da skoro svi psi u rodovniku mog psa imaju A kukove, tu i tamo koji ima B i 1 C i znam što mogu očekivati - on ima B, sve sestre iz legla imaju A, uz to nijedno od njih nema displaziju laktova. Ako misliš da je puno 500 eura na početku razmisli koliko uštediš na Canivitonu koji traje 2 mj po 70 eura do kraja života displazičnog psa.

Štene iz jedne dobre uzgajivačnice gdje se psima kontrolira zdravlje, vodi se pse na izložbe, ulaže se u uzgoj kroz odabir zdravih, kvalitetnih jedinki koje po temperamentu i izgledu odgovaraju pasmini je minimalno 500 eura i to ne show pas već kućni ljubimac. I to je neka realna cijena za goldena. Iskreno drugačije "uzgajivače" ni ne priznajem jer napariti sa susjedovim Đekijem nije uzgoj. Naravno da se na buvljaku može naći i za 30 eura, ali to je daleko od goldena a kamoli od zdravlja. Tko voli nek izvoli. Ja znam da skoro svi psi u rodovniku mog psa imaju A kukove, tu i tamo koji ima B i 1 C i znam što mogu očekivati - on ima B, sve sestre iz legla imaju A, uz to nijedno od njih nema displaziju laktova. Ako misliš da je puno 500 eura na početku razmisli koliko uštediš na Canivitonu koji traje 2 mj po 70 eura do kraja života displazičnog psa.

Slazem se za to sto kazes, to je tacno da ako kupis stene koje kosta 500 eura treba da imas neku sigurnost sto se tice tih problematicnih njihovih kukova i laktova, njihovog porekla, kao i u to da dobijas goldena koji u potpunosti odgovara zapisanom standardu, tj. da dobijas u potpunosti zdravog psa, i to ne treba da ima cenu. To bi moralo tako da bude i nikako drugacije, ali veruj mi takodje znam s tim da pratim goldene godinama, da sam se toliko toga nacitala, pa i iz iskustava ljudi oko mene, da ne mora uvek biti tako. Znam slucajeve gde su ljudi zaista kupovali goldene za sitnije pare i nisu imali nikakvih problema sa njima, to su bili zdravi i prelepi goldeni, kakav je golden moje drugarice, evo sada ima 7 godina i stvarno je super pas, zdrav u potpunosti, lepo izgleda za svoje godine, ma divan je u svakom smislu, a opet znam par slucajeva gde su ih uzimali iz kao dobre odgajivacnice otac, mama, itd... zdravi potpuno, a kasnije ipak imali problema... Zato ti kazem, nema to vise pravila nazalost, goldeni su dosta popularni poslednjih godina, sramota je zaista u kakvim se sve stanjima i uslovima prodaju, cesce istina za sitne pare ko da je rec o stvari, a ne o zivom stvorenju samo da bi uzeli pare, ali cesto nazalost i za velike pare, a kasnije se ipak ispostavi da pas ima problema. :( Zato treba biti jako oprezan u kupovini bez obzira na njihovu cenu, i imati srece!

Poslednja izmena:

Ja nisam rekao da je puno. Samo mislim da se predivan golden moze naci i po nizoj cijeni. :) Kad kazem nizoj ne mislim 100 evra, nego oko 300, 350. Moj drug je pre dve godine kupio goldena za 180 evra i nikad nije imao problema sa displazijom i sl.

Poslednja izmena:
tacaw, ne kažem da se ne može "potrefit" da i jeftin pas bude zdrav i obrnuto da skup pas bude bolestan. Ali budimo realni- koliko ljudi koji imaju psa bez rodovnika snimaju kukove, laktove, oči, srce svom psu? Kako će on znati da pas s kojim pari svoju kuju nije njezin bliski rođak kad nema na uvid tko su njezini roditelji i djedovi kao i njegovi?

Ali krenimo od ovoga- da kupuješ televizor- gdje ćeš otići- kod Kineza ili u specijaliziranu prodavaonicu? S time da psu ne možeš mijenjati rezervne dijelove ni prodati ga kad počne štekati i trebao bi doživjeti lijepu starost.

A kad ćemo kod primjera- moja frendica ima goldena bez papira kojeg je platila 200 eura i koji sa godinu dana nije mogao na zadnje noge.

tacaw, ne kažem da se ne može "potrefit" da i jeftin pas bude zdrav i obrnuto da skup pas bude bolestan. Ali budimo realni- koliko ljudi koji imaju psa bez rodovnika snimaju kukove, laktove, oči, srce svom psu? Kako će on znati da pas s kojim pari svoju kuju nije njezin bliski rođak kad nema na uvid tko su njezini roditelji i djedovi kao i njegovi?

Ali krenimo od ovoga- da kupuješ televizor- gdje ćeš otići- kod Kineza ili u specijaliziranu prodavaonicu? S time da psu ne možeš mijenjati rezervne dijelove ni prodati ga kad počne štekati i trebao bi doživjeti lijepu starost.

A kad ćemo kod primjera- moja frendica ima goldena bez papira kojeg je platila 200 eura i koji sa godinu dana nije mogao na zadnje noge.

To da, jeste jako neodgovorno sa njihove strane. Niko ne bi trebalo da dozvoli da pari svoju zenku sa nekim retriverom za koga nisu sigurni da je u potpunosti zdrav, kao ni da pari svoju zenku iako zna da nije u potpunosti zdrava. O tome i te kako treba da se vodi racuna.
Ovde kod nas koliko znam se za psa koji kosta 200 eura papiri uglavnom podrazumevaju, cak jedan covek od koga sam trebala da uzmem u maju retrivera da nisam pre toga uzela Leksa, prodaje goldene koliko znam vec jako dugo po ceni od 150 eura zenke i 200 eura muzjake, prvenstveno mnogo voli pse, vodi racuna kod koga ce stene otici, ljudi se za njega masovno opredeljuju, samo sam cula pohvale, zdravi su, dobijas papire, bukvalno sve!
A ja jesam naravno uvek za tu varijantu dati i vise para ako treba, ako je to garancija da dobijas zaista zdravog psa, s tim da ga ipak uzimas na dosta dugo i da u slucaju da pas ima problema sa kukovima i laktovima kasnije, em ces isplatiti ko zna koliko goldena od po 500 eura, em ces patiti gledajuci ga kako se muci.
Ali veruj mi, stvar je u tome, sto zaista vise nema pravila, za manje-vece pare ne bitno, ne mozes sa sigurnoscu da znas nikad sta te ocekuje... Mozes mozda super da prodjes sa stenetom koje ima papire i sve za 100-200 eura, kao i sa nekim koji kosta 500 eura grozno, i obrnuto, ali da je dosta manji rizik sa tim od 500 eura to sigurno da jeste. Zato treba biti jako oprezan pri kupovini, ne brzati, sve sagledati bukvalno sto je bitno, pa ako se sve to skocka i za manji novac, sto da ne?! :)

Poslednja izmena:
Kod nas su malo drugačiji omjeri cijena. S rodovnikom su cijene od 300 do 850 eura, s time da je 500 eura nekako najrealnija cijena. Bez rodovnika su od 70 do 250 eura

Au, pa da, zato se i nismo razumeli najbolje. Bas su velike razlike u ceni. Neverovatno. :confused: Kod nas su cene iz mog iskustva, iskustva drugih ljudi i raspitivanja bas znatno povoljnije, ako ti je naravno u interesu samo da dobijes zdravog psa, koji ima papire, kao kucnog ljubimca, bez nekih vecih ambicija. E sad, ko hoce posebne pse, sa jacim bas pedigreom, onda verovatno treba i kod nas da se odvoji sigurno preko 500 eura. :)

Au, pa da, zato se i nismo razumeli najbolje. Bas su velike razlike u ceni. Neverovatno. :confused: Kod nas su cene iz mog iskustva, iskustva drugih ljudi i raspitivanja bas znatno povoljnije, ako ti je naravno u interesu samo da dobijes zdravog psa, koji ima papire, kao kucnog ljubimca, bez nekih vecih ambicija. E sad, ko hoce posebne pse, sa jacim bas pedigreom, onda verovatno treba i kod nas da se odvoji sigurno preko 500 eura. :)

Zato je doslo do nesporazuma.

Boze sveti, dala 200 evra za psa bez papira. Kod nas za te pare mozes uzeti predivnog goldena sa papirama i pedigreom.

U Srbiji meni definitivno Swanavly imaju najbolje pse mada ne znam koliko se kreće cijena šteneta.

Evo da prekinemo malcice ovu pricu o cenama i da vam predstavim mog blesana kao cuvara, mada je u ovoj pozi obavezno kada cuje interfon, pa onda obavezno ode prvo do prozora da vidi ko to dolazi, ili kada krenemo negde bez njega ispraca na ovako, i obavezno oseti kada se vratimo, stoji na prozoru, kad nas vidi, trk ode do ulaznih vrata, sedne i ceka... ;)

15i6la0.jpg
23uya1i.jpg

i malo sa livadice...

2s1q9zd.jpg
idbrpi.jpg

Poslednja izmena:
da da za dlaku iznad oka

Ja sam mom stavljala floramfenikol, jer je bas dosta imao krmelja, za to mu je bas pomoglo, a stavljala sam mu i tu gde mu je dlaka opala, e sad, nije mu se smanjivalo, ali nije se ni sirilo, tako da ako je u pitanju gljivica ili bakterija, ne verujem da ce ti pomoci, ali mozes da probas, pa ces videti.
I jos nesto, sad se setih jer je i meni to veterinar skrenuo paznju, ako hoces da mu uzmes bris, nikako ne smes bilo sta jedno 5-6 dana da mu stavljas na to mesto, jer kao moze da se desi da rezultati ne budu u potpunosti realni.

^
aha, ok hvala puno

Nema na cemu! :) Samo nas obavezno obavesti sta se desava, da li se povuklo samo, ili sta su tebi rekli veterinari za uzrok nestanka te dlake, jer me bas zanima, s tim da imamo isti problem.... Ako su mom u pitanju ko sto ja mislim glivice i bakterije u usima koje ima, s tim da ih sada lecimo, morala bi ta dlaka da krene uskoro da se obnavlja! :)

Back