Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Pa onda.....

Katastrofalno zamaglena realnost. Ne budite naivni.

Interesantno kako su oprecna misljenja, podjednako cujemo i dobra i negativna. Mozda se nisam dobro izrazila, htela sam reci da su sanse da se napravi normalan zivot vece u Kanadi nego u Srbiji..ispravite me ako gresim. Suprug i ja vec imamo iskustvo u radu preko (UK) i vratili smo se sa vrlo lepim utiscima, da mozemo otisli bismo ponovo. Naravno, sve je individualno, te se fokusiramo samo na prakticne "tehnicke" savete

Опречна и искрена. Можда је тако и боље зар не? Шанса је свакако већа. Радити једно време па се вратити је потпуно другачије искуство од сталног боравка. Ако имате шансу у Европи зашто ићи у Канаду? Да сам могао и да се поклопило увек бих изабрао Стари континент. Оно што је Владстер мислио је реалност није баш сјајна и боље такав приступ, само ће вам се "касти" зашто. У сваком случају свако добро желим.

Cisto iz radoznalosti, pitanje za Soneta i Vladstera - kad ste zadnji put bili u Srbiji, radili, ili bili na odmoru, ne znam koliko ste imali prilike da osetite situaciju kakva je zadnjih nekoliko godina?

@ideawoman
Ovo o cemu ovi ljudi pricaju, pre svega misle na sam mentalitet ljudi koji, prirodno, utice i na sistem (drustveni, drzavni, ekonomski, ama bas svaki moguci) kakav se neguje ovde. Imigranti, ma odakle dolazili, moraju da se asimiluju ovde do odredjene mere, inace ne mogu da funkcionisu. Mala digresija - meni je fascinantno kako imigranti iz pretezno muslimanskih zemalja odjednom ovde nadju nacina da "prilagode" svoju veru, hocu reci, ne vidim po 10-20 dzamija u gradu, kao po nekim evropskim gradovima. Sto ide u prilog ovoj prici o prilagodjavanju. Nisam dugo ovde, ali ono sto mi je odmah jasno, ogromna razlika u nacinu razmisljanja, kako provode slobodno vreme, kako se druze, drustvene konvencije, u odnosu na Evropljane, a tek u odnosu na Balkan (pricamo o rodjenim Kanadjanima). I odmah mi je poprilicno jasno da ovde neka prijateljstva napraviti necu, sva koja su mi ikad bila potrebna, nazalost, morao sam da ostavim u Srbiji. I kao sto Sone rece, totalno je drugacije ici negde u inostranstvo raditi nekoliko meseci, pa cak i godina, nego ziveti negde trajno. Sve je vrlo individualno, i niko ovde ne pokusava i ne moze da vas odgovori ili nagovori na neku odluku, svacija prica je drugacija i niko osim vas ne moze da vam pomogne.
Imao sam sasvim pristojnu platu u Srbiji, ali supruga nije (i pored fakultetskog obrazovanja), primorana je bila da radi sve i svasta (kao sto smo sad oboje ovde, bar u pocetku), a u porodici (i mojoj i njenoj) jednostavno previse ljudi kojima treba pomoci. Zivot bez kredita, bez ulaska u minus (veeelika retkost u Srbiji), kao podstanari i bilo je knap. O detetu ne mozes ni da razmisljas, ne zelim nikoga da od rodjenja osudim na siromastvo, da objasnjavam zasto nove patike moraju da cekaju par meseci, zasto nece ici na ekskurziju ove godine... E zato smo se odselili, iako i dalje mastam da mi deca idu u nase skole, da cemo se vratiti jednom, ali sve manje verujem u to.
Glavni problem je sto nas narod ima totalnu utopiju u glavi kad se pomene Kanada. I onda se razocaraju kad dodju ovde. Osim mozda ljudi, sve je prilicno kako sam ocekivao. Pare nigde ne rastu na drvecu, moraju da se zarade, a ovde je kapitalizam u svom najcistijem obliku. CInjenica je da je mnogo lakse ovde dobiti kredit, i to dosta imigranata odmah uradi, cim se dodje do nekog ozbiljnijeg posla, ali ta kamencuga za vratom, da je nosim narednih 10-20-30 godina, mi stvarno ne treba.

Прошле године сам био и пратим ситуацију нон стоп. Моји су сви тамо. Што питаш?
Ја сам одувек желео да одем, то је једноставно мој избор био. Волим да путујем, упознајем и доживљавам друге културе. Пар разлога зашто сам отишао: бахатост, менталитет, кварност, завист, систем вредности којег нема, завршавање испод стола, поклони докторима, зубарима, подмићивање, подгузних мува на све стране...Да не идем даље. Једног дана се надам да ће бити боље, да ће доћи неки други људи и направити Србију какву желим али на жалост моју и многих других ја тамо нећу бити да то испратим.
Никад никог нисам зајебо и преварио, а такви тамо не пролазе. Овде барем знам ко сам и шта сам. Странац. Барем могу да помогнем онима којима је то потребно у отаџбини а да не морам да слушам одакле му, како, пун је ко брод, боли га к... Итд. Нико се више ни не јави осим ако се не јавиш ти први. Вероватно ћу се једног дана вратити, пензију бар да не проведем на боћању и људим који своје време проводе са мачкама или кучићима уместо с унуцима.

Sone Vam objasnio, ako hocete da se vracate pravite decu, ako ostajete ovde onda jednog lepog pekinezera, nosite ga u torbi.
Najveci problem sto mnogo Nasih ljudi salje pare I pomaze tu banditsku vlast u Srbiji. Dajte mi samo da imam za normalan zivot I sutra se svi vracamo.
Ili pikate domine u Tim Hortons u 70 godina[emoji1]

Ne znam zasto je prva asocijacija na Srbiju - druzenje i bleja :) Evo, mi zivimo u Srbiji (jos uvek), a radimo i po 12h dnevno da zaradimo dovoljno za kakav-takav zivot (imamo dvoje male dece). Drustvo sam poslednji put videla pre nekoliko meseci (ako ne racunamo kontakte i chatovanje preko Facebook-a). I svaki put, kada nekome kazemo da zelimo da emigriramo dobijemo isti odgovor - "Samo da znate, tamo se mnogo radi". Zasto je rad prva asocijacija - nemam pojma. I da li bi to trebalo da nas uplasi? :) Suprug i ja volimo svoj posao i radimo ga sa uzivanjem, ali racunica je jasna - nas sat rada u Srbiji kosta 4$, a u Kanadi 30+$ . Da ne uporedjujemo gde ima vise mogucnosti

Imacete 30 $ na sat ili vise, mozda manje, kupicete kucu, deca ce da postanu Kanadjani i to je to. I naravno radicete po ceo dan. Zavisi sta radite, ali vecina imigranata neradi ono sto je radila back home.

Suprug i ja smo se resili na imigraciju u prilicno pozvnim godinama. Ja imam 35, on 42 godine i klince od 8 i 5 godina. Trenutno cekamo ITA i nadamo se da cemo do kraja sledece godine i dobiti vizu. Bilo je mnogo vaganja i pro et contra za odlazak. Ono sto je prelomilo (ako ne racunamo katastrofalnu ekonomsku situaciju u Srbiji) nije novac, vec zelja da nasa deca odrastaju u zemlji sa normalnijim sistemom vrednosti, gde se rad i znanje ceni i gde ce njihov uspeh zavisiti od njih samih. Zelimo da mogu pristojno da zive od svog postenog rada, cime god budu odlucili da se bave, te da mogu sutra imati svoju porodicu i ziveti normalan zivot... Da upoznaju razlicite kulture i obicaje, da prosire vidike...Srbija, druzenje, bleja....to je poezija...zivot je nesto drugo...

Joj ljudi ako imate novca da zivite normalno u Srbiji, pa bre posaljite decu u Evropu. Reko sam sto puta ovde ljudi dolaze zbog moguscnosti da uzmu pare. Znaci zavarivac moze da uzme 50 $ na sat. Koja crna kultura. Ovde vam je sistem vredsnosti $$$$ . Da tu se slazemo ako budu vredno radili bice i nagradjeni za to. kakvi obicaji, jel vi kapirate da posle 5 provedenih godina u Kanadi ima da umirete od smeha kad ovo procitate.
Ako su obicaji cekati ujutru ispred Tim hortonsa Regular black i egg muffin onda ok.
Ajde zivi bili i dobro dosli u melting pot

- - - - - - - - - -

Interesantno kako su oprecna misljenja, podjednako cujemo i dobra i negativna. Mozda se nisam dobro izrazila, htela sam reci da su sanse da se napravi normalan zivot vece u Kanadi nego u Srbiji..ispravite me ako gresim. Suprug i ja vec imamo iskustvo u radu preko (UK) i vratili smo se sa vrlo lepim utiscima, da mozemo otisli bismo ponovo. Naravno, sve je individualno, te se fokusiramo samo na prakticne "tehnicke" savete

Koliko dugo ste radili u UK ?

- - - - - - - - - -

Cisto iz radoznalosti, pitanje za Soneta i Vladstera - kad ste zadnji put bili u Srbiji, radili, ili bili na odmoru, ne znam koliko ste imali prilike da osetite situaciju kakva je zadnjih nekoliko godina?

@ideawoman
Ovo o cemu ovi ljudi pricaju, pre svega misle na sam mentalitet ljudi koji, prirodno, utice i na sistem (drustveni, drzavni, ekonomski, ama bas svaki moguci) kakav se neguje ovde. Imigranti, ma odakle dolazili, moraju da se asimiluju ovde do odredjene mere, inace ne mogu da funkcionisu. Mala digresija - meni je fascinantno kako imigranti iz pretezno muslimanskih zemalja odjednom ovde nadju nacina da "prilagode" svoju veru, hocu reci, ne vidim po 10-20 dzamija u gradu, kao po nekim evropskim gradovima. Sto ide u prilog ovoj prici o prilagodjavanju. Nisam dugo ovde, ali ono sto mi je odmah jasno, ogromna razlika u nacinu razmisljanja, kako provode slobodno vreme, kako se druze, drustvene konvencije, u odnosu na Evropljane, a tek u odnosu na Balkan (pricamo o rodjenim Kanadjanima). I odmah mi je poprilicno jasno da ovde neka prijateljstva napraviti necu, sva koja su mi ikad bila potrebna, nazalost, morao sam da ostavim u Srbiji. I kao sto Sone rece, totalno je drugacije ici negde u inostranstvo raditi nekoliko meseci, pa cak i godina, nego ziveti negde trajno. Sve je vrlo individualno, i niko ovde ne pokusava i ne moze da vas odgovori ili nagovori na neku odluku, svacija prica je drugacija i niko osim vas ne moze da vam pomogne.
Imao sam sasvim pristojnu platu u Srbiji, ali supruga nije (i pored fakultetskog obrazovanja), primorana je bila da radi sve i svasta (kao sto smo sad oboje ovde, bar u pocetku), a u porodici (i mojoj i njenoj) jednostavno previse ljudi kojima treba pomoci. Zivot bez kredita, bez ulaska u minus (veeelika retkost u Srbiji), kao podstanari i bilo je knap. O detetu ne mozes ni da razmisljas, ne zelim nikoga da od rodjenja osudim na siromastvo, da objasnjavam zasto nove patike moraju da cekaju par meseci, zasto nece ici na ekskurziju ove godine... E zato smo se odselili, iako i dalje mastam da mi deca idu u nase skole, da cemo se vratiti jednom, ali sve manje verujem u to.
Glavni problem je sto nas narod ima totalnu utopiju u glavi kad se pomene Kanada. I onda se razocaraju kad dodju ovde. Osim mozda ljudi, sve je prilicno kako sam ocekivao. Pare nigde ne rastu na drvecu, moraju da se zarade, a ovde je kapitalizam u svom najcistijem obliku. CInjenica je da je mnogo lakse ovde dobiti kredit, i to dosta imigranata odmah uradi, cim se dodje do nekog ozbiljnijeg posla, ali ta kamencuga za vratom, da je nosim narednih 10-20-30 godina, mi stvarno ne treba.

Covek objasnio :klap:

Meni sto je najvise smetalo u Kanadi je bio socijalan zivot. To mozda zvuci naivno ali poceo sam da patim od velike depresije i zdravlje mi je propalo. Kada sam se preselio u Kanadu 1992 obecao sam sebi da se necu druziti sa nasim ljudima (zbog gadosti i rata u ex-Yu) i mislim da mi je to bila velika greska. Nasi ljudi u Kanadi su sasvim ok.

Ziveo sam u Montrealu i Torontu. Kada Kanadjani pocnu da rade postanu veliki snobovi posebno ako imaju neki posao koji je kao fora "karijera". Konverzacije kada se "prijatelji" sretnu jednom mesecno su sve kako su oni uspesni na poslu, kako ovo, kako ono. Kada radite za sebe kao ja pa izadjete ujutru da prosetate i vidite gomilu ljudi kako cekaju pola sata da kupe kafu i ubistvene donace ispred Tim Hortonsa pre pocetka posla jednostavno shvatite da ste rob sistema i nemate nikakvu individualnost. A pitanja na intervju za posao su najveca gomila licemerskih pitanja koja postoje na svetu. Iskreno, ja ni jedan takav intervju nisam mogao ni da prodjem pa zato valjda niko nije ni hteo da me zaposli. Jednostavno, ne mogu da ke($)am.

Za jedan dan u Tajlandu mi se dogodi vise neko 5 godina u Torontu. Jednostavno nikakve pare ne mogu da se porede sa time. To je ziva sitina i ne bih se vratio u Kanadu da mi neko ponudi deset miliona dolara. Naravno, vratio bih se da mogu da otputujem nazad u Tajland... nisam ni ja lud ali se ne bih vratio zauvek. Nema sanse.

Radili smo u UK samo 8 meseci, i nazalost morali da se vratimo jer ja nisam dobila produzenje vize. Ali ti meseci su nam ostali u lepom secanju, upoznali puno divnih i dragih ljudi sa kojima smo ostali u kontaktu i dan-danas (a pred put su nam svi govorili da cemo se smoriti, da su Englezi hladni i zatvoreni, da non-stop pada kisa...kako netacno! :) ).
Kao i sto vi iz raseljenja mislite da svi u Srbiji imaju bajkovito misljenje o zivotu "preko" (mozda vecina i ima ne znam... :) )
U Kanadi imate kapitalizam u kome imate mogućnost da zaradite novac, a u Srbiji imate kapitalizam koji prelazi u robovlasnistvo (iliti za šaku pirinča) i ekploataciju najgore vrste. I to ne samo od strane poslodavaca, već i od strane države.
Ali da ne širimo, pošto to nije tema.

Imacete 30 $ na sat ili vise, mozda manje, kupicete kucu, deca ce da postanu Kanadjani i to je to. I naravno radicete po ceo dan. Zavisi sta radite, ali vecina imigranata neradi ono sto je radila back home.

Eto, bar ćemo moći da kupimo kuću. Ovde jedva skrpismo za polovan auto :) Oboje radimo u advertisingu i verujem da mozemo da se prilagodimo bez vecih problema - nas jezik je univerzalan, kao i softveri koje koristimo

Pa mozemo da sirimo, sto da ne, Tema je pitanja i odgovori. Ja se sa nikime ne prepirem, samo govorim o svojim iskustvima.

Ja nikada nisam bio u UK i ne znam kako je tamo. Moja bivsa zena je bila iz Australije i takodje sam imao jako pozitivna iskustva tamo. Zeleo sam i da se preselim ali brak nije trajao :). Osam meseci u stranoj zemlji ipak nije dugo.

Ja sam u Kanadi ziveo 20 godina. Meni je apsolutno sva familija u Kanadi i sa Srbijom vise nemam nikakvih kontakta (osim starih drugova) niti idem nazad. Ja sam prvo dosao u Kvebek i to tacno pred onaj veliki referendum i iskustva su mi bila jako losa. Ako mislite da ovde nema racizma i netrepeljivosti prema emigrantima, varate se. Devedesetih godina je to bilo jako lose a i dan danas ako ne pripadate separatistickoj partiji ne mozete naci neke poslove. Takodje ja ne znam ni jednu civilizovanu zemlju gde je Engleski jezik zabranjen i gde mafija kontrolise vecinu drzavnih ustanova. Pa ja mislim da je i bivsi gradonacelnik Lavala cak bio mafijas. To sve moze Sone da potvrdi koji zivi tamo.

U Torontu je sve manje vise dobro organizovano ali ljudi i citav grad su jako hladni. Ja se uopste ne bih slozio da u Kanadi vlada kapitalizam. Tu a i u poslednje vreme Americi je tezak socijalizam i to ce te primetiti kada vidite gde pola vaseg ceka ode na razne unije i drzavne zaposlenike koji primaju plate od 100,000 koje vi treba da podrzavate. Kapitalizam je nestao odavno. Usput, Ontario je sada najzaduzenija provincija na svetu. Mislim da je Kvebek na pocasnom drugom mestu. To uopste nija sala i ako dodje do bankrotiranja, Kanada ce biti u istoj situaciji kao Grcka. Po mom misljenju Kanadjani su jako arogantni i to se vidi po tome sto su stalno racunali na cenu nafte da ide gore. Kada je to propalo sada racunaju na cene nekretnina. Ja ne znam kako ce sve to da se zavrsi ali iz sveg srca zelim da Kanada uspe. Kao sto rekoh citava familija mi je tamo a i ja i dalje imam apartman u Torontu koji ne bih zeleo da propadne.

Ukratko. Ja volim Kanadu ali ako mislite da ljudi koji vladaju nisu koruptirani kao u Srbiji grdno se varate. Ovde se sve samo radi na civilizovaniji nacin.

Lektira :)

http://business.financialpost.com/n...e-worlds-most-indebted-sub-sovereign-borrower

Eto, bar ćemo moći da kupimo kuću. Ovde jedva skrpismo za polovan auto :) Oboje radimo u advertisingu i verujem da mozemo da se prilagodimo bez vecih problema - nas jezik je univerzalan, kao i softveri koje koristimo

U trenutnoj situaciji, jedna od gorih investiranja svakog prosecnog imigranta koji odleti za cnd, investiranje u nekretninu je totalno nepromisljeno, narocito kucu. Imao sam kolegu inzinjer koji je radio dodatno par time kao server, zbog svog kredita.
Koliko znam krediti na 30 godina vise ne postoje, cene nekretnina su sky-high.
20 godina, 5 downpayment ako se nadje, 4% kamata ako se nadje, 400k prosecna nekretnina, minimum je potrebeno od 20k do 50k dolara samo za down, a ni to nije lako imati na gomili. Tacnije za moje vreme boravka u Kanadi, taj novac lagano na gomili su imali samo ljudi koji uopste ne rade :D niti imaju radno vreme :D .
Otprilike oko 2500$ dolara mesecno + mesecni porez na kucu oko 400$ mesecno. Neka prosecna kuca ima da izadje skoro 3000$ mesecno, bez ostalih troskova i odrzavanja. Nije bas ni dostupno svakome.
Bio sam kod dosta ljudi koji imaju lepe i sredjene kuce sa cenama od pola miliona pa navise, oni su ceo svoj zivot investirali u tu kucu, a uglavnom se radi o porodici sa dve jake plate.
Ta kuca stvarno jeste lepa na oko, za mene je naprimer obicna gomila dasaka, koja ne moze da vredi 700k$, ali to je sve stvar ukusa.
Totalno pasiviziranje novca, je investicija u nekretninu, veca korist je bilo kako investirati taj novac.
Vise pokretnih i nepokretnih nekretnina, vise poreza za placanje, prazniji dzep, vece siromastvo.

123456789.... long time no see.

Zavisi.

Ako se nekretnina kupi kao mesto gde ce te ziveti citav zivot onda se isplati cak i po ovim astronomskim cenama. Kao investicija ne.

Ja bih radije u Kanadi ziveo u svom stanu i renovirao ga po mom ukusu nego placajuci kredit gazdi.

Sto se time investicija u stok marketu, to je mozda ovih dana malo rizicnije.

Suprug i ja smo se resili na imigraciju u prilicno pozvnim godinama. Ja imam 35, on 42 godine i klince od 8 i 5 godina. Trenutno cekamo ITA i nadamo se da cemo do kraja sledece godine i dobiti vizu. Bilo je mnogo vaganja i pro et contra za odlazak. Ono sto je prelomilo (ako ne racunamo katastrofalnu ekonomsku situaciju u Srbiji) nije novac, vec zelja da nasa deca odrastaju u zemlji sa normalnijim sistemom vrednosti, gde se rad i znanje ceni i gde ce njihov uspeh zavisiti od njih samih. Zelimo da mogu pristojno da zive od svog postenog rada, cime god budu odlucili da se bave, te da mogu sutra imati svoju porodicu i ziveti normalan zivot... Da upoznaju razlicite kulture i obicaje, da prosire vidike...Srbija, druzenje, bleja....to je poezija...zivot je nesto drugo...

Normalnim sistemom vrednosti ? To je bajka koja se proteze korz milion usta, zivot u idealima o nekakvoj pravednosti... izlizanija prica od Snezane i sedam patuljaka.
Glupo bi bilo da ti navodim zasto nisi upravu, ne zelim nikom da rusim snove. Umesto "normalnog sistema vrednosti", bolje je reci sistem sa vecim nivom svesti o drustvenoj odgovornosti, eto to pije vodu. Sistem vrednosti je definisan samo iskljucivo u ovom znaku $$$, svuda na planeti, pa i u Kanadi.
Globalna poezija je da kao pravedna osoba zivis opusteno i normalno bilo gde, moras da budes bar minimalni spekulant da bi ti zivot bio jednostavniji.

- - - - - - - - - -

123456789.... long time no see.

Zavisi.

Ako se nekretnina kupi kao mesto gde ce te ziveti citav zivot onda se isplati cak i po ovim astronomskim cenama. Kao investicija ne.

Ja bih radije u Kanadi ziveo u svom stanu i renovirao ga po mom ukusu nego placajuci kredit gazdi.

Sto se time investicija u stok marketu, to je mozda ovih dana malo rizicnije.

Slazem se, samo treba imati u vidu cene i moguci period otplate koji vise nije 30 godina. Treba takodje skupiti down, ako racunamo da neko nema novac i da je tek stigao, nije ni to bas jednostavno.
Kada se sve sabere, nije lako dostupno svakome da zivi u nekoj finoj kuci u Ontariju, samo oni koji imaju iznad prosecna primanja.
Uvek je moguc i neki bubble kao u USA, i onda je to tek pogresna kupovina.

Sto se stock marketa tice, uvek i svuda postoji rizik, samo lud covek moze da se nada profitu bez rizika :).

Poslednja izmena:
Kad smo vec kod sistema vrednosti, setio sam se legende Rob Forda pre tri dana je vice izbacio neki dokumentarac o njemu, svaka zemlja ima svog Sojica.
Gradonacelnik najveceg grada jedne zemlje bi trebao da bude i olicenje sistema vrednosti te zemlje, ispravite me ako gresim ?
Bez obzira, lik je legendaran, ja ga obozavam, gledao sam brdo njegovih klipova online, taj Vice dokumentarac o njemu, jos nisam imao vremena da pogledam, verujem da je i to legendarno.

[

Normalnim sistemom vrednosti ? To je bajka koja se proteze korz milion usta, zivot u idealima o nekakvoj pravednosti... izlizanija prica od Snezane i sedam patuljaka.
Glupo bi bilo da ti navodim zasto nisi upravu, ne zelim nikom da rusim snove. Umesto "normalnog sistema vrednosti", bolje je reci sistem sa vecim nivom svesti o drustvenoj odgovornosti, eto to pije vodu. Sistem vrednosti je definisan samo iskljucivo u ovom znaku $$$, svuda na planeti, pa i u Kanadi.
Globalna poezija je da kao pravedna osoba zivis opusteno i normalno bilo gde, moras da budes bar minimalni spekulant da bi ti zivot bio jednostavniji.

- - - - - - - - - -

Slazem se, samo treba imati u vidu cene i moguci period otplate koji vise nije 30 godina. Treba takodje skupiti down, ako racunamo da neko nema novac i da je tek stigao, nije ni to bas jednostavno.
Kada se sve sabere, nije lako dostupno svakome da zivi u nekoj finoj kuci u Ontariju, samo oni koji imaju iznad prosecna primanja.
Uvek je moguc i neki bubble kao u USA, i onda je to tek pogresna kupovina.

Sto se stock marketa tice, uvek i svuda postoji rizik, samo lud covek moze da se nada profitu bez rizika :).

Upravo sam na to mislila, hvala sto ste me ispravili :D

Radili smo u UK samo 8 meseci, i nazalost morali da se vratimo jer ja nisam dobila produzenje vize. Ali ti meseci su nam ostali u lepom secanju, upoznali puno divnih i dragih ljudi sa kojima smo ostali u kontaktu i dan-danas (a pred put su nam svi govorili da cemo se smoriti, da su Englezi hladni i zatvoreni, da non-stop pada kisa...kako netacno! :) ).
Kao i sto vi iz raseljenja mislite da svi u Srbiji imaju bajkovito misljenje o zivotu "preko" (mozda vecina i ima ne znam... :) )
U Kanadi imate kapitalizam u kome imate mogućnost da zaradite novac, a u Srbiji imate kapitalizam koji prelazi u robovlasnistvo (iliti za šaku pirinča) i ekploataciju najgore vrste. I to ne samo od strane poslodavaca, već i od strane države.
Ali da ne širimo, pošto to nije tema.

Predpostavio sam da ste bili kratko. Taj kapitalizam uzima maha sada u celom svetu. Sta da vam kazem nisam ni ja vise pametan. Svi smo razliciti. Ja vam zelim da vam bude ovde bar upola ko u Srbiji sto se tice druzenja a $$$$ znam da ce te zaraditi.

Meni sto je najvise smetalo u Kanadi je bio socijalan zivot. To mozda zvuci naivno ali poceo sam da patim od velike depresije i zdravlje mi je propalo. Kada sam se preselio u Kanadu 1992 obecao sam sebi da se necu druziti sa nasim ljudima (zbog gadosti i rata u ex-Yu) i mislim da mi je to bila velika greska. Nasi ljudi u Kanadi su sasvim ok.

Ziveo sam u Montrealu i Torontu. Kada Kanadjani pocnu da rade postanu veliki snobovi posebno ako imaju neki posao koji je kao fora "karijera". Konverzacije kada se "prijatelji" sretnu jednom mesecno su sve kako su oni uspesni na poslu, kako ovo, kako ono. Kada radite za sebe kao ja pa izadjete ujutru da prosetate i vidite gomilu ljudi kako cekaju pola sata da kupe kafu i ubistvene donace ispred Tim Hortonsa pre pocetka posla jednostavno shvatite da ste rob sistema i nemate nikakvu individualnost. A pitanja na intervju za posao su najveca gomila licemerskih pitanja koja postoje na svetu. Iskreno, ja ni jedan takav intervju nisam mogao ni da prodjem pa zato valjda niko nije ni hteo da me zaposli. Jednostavno, ne mogu da ke($)am.

Za jedan dan u Tajlandu mi se dogodi vise neko 5 godina u Torontu. Jednostavno nikakve pare ne mogu da se porede sa time. To je ziva sitina i ne bih se vratio u Kanadu da mi neko ponudi deset miliona dolara. Naravno, vratio bih se da mogu da otputujem nazad u Tajland... nisam ni ja lud ali se ne bih vratio zauvek. Nema sanse.

Lepo objasnjeno, socijalni zivot ovde je los. I kao sto sam govorio u svim postovima, dodjite sa 20 godina ako nemate neku skolu, znaci automehanicar ovde uzima od 30$ pa na gore. Odradite 5 do 10 godina zivota i cao.
Ako dolazite sa decom posle 30 onda asimilacija u 5 brzini ili ti sto oni kazu fake it until you make it. Vi morate da sve lazirate zbog te dece koja ce naravno ostati ovde a njihova deca : my grandpa was from Europe I nastaviti da jede svoj double cheeseburger with extra bacon.z:)
AKo neplanirate da imate decu onda Kanada i nije tako losa. Imacete valjda dobru platu, pasos i putujete svuda po svetu, kupite condo i njega iznajmljujete novim veselim imigrantima koji se raduju novom iphone i tako.

- - - - - - - - - -

Ovo je kljucno ako mislite da ljudi koji vladaju nisu koruptirani kao u Srbiji grdno se varate. Ovde se sve samo radi na civilizovaniji nacin

http://www.jobbank.gc.ca/
http://www.workopolis.com/shared/
http://ca.indeed.com/

Samo neki od sajtova za pretragu posla... Pa pretrazuj po gradovima, zanimanjima, vidi otprilike kakva je situacija. Ono sto ja znam za juzni Ontario, za fizioterapeute ima relativno posla, za masere bas i nisam nesto puno vidjao, ali moj ti je savet da ides sa stavom da ces da radis bilo sta (survival jobs), sto znaci minimalac - 11-13$/h (before taxes), a sve preko toga je bonus.

Back