Život u Kanadi - pitanja i odgovori

cutim, sta cu, ja sam vise pro-zapadno orjentisan... ko je jos lud da ide na istocnu obalu ako ne mora?!? ... Kvebek ni ne racunam za ozbiljno, a Nova Scotia - ... suzdrzacu se komentara dok ne dodje PR :D

nema na cemu, i drugi put... ;)
strasno bezobrazno s tvoje strane
izgubio si sva prava da komentarises tudja pitanja i interesovanja kad si se blago receno upravo poneo kao kreten
slobodno mi klikni trouglic nema problema, ali cu sa zadovoljstvom popiti i karton
ja znam da ima bezobzirnih kretena ali mi je muka vise da ih gledam i citam na svakom cosku
sramota za celu naciju da meni vise pomogne indus na inostranom forumu nego srbin....da ti gledas vise pitanja o istocnoj obali i da cutis a trcis da se ubacis u prozivanje ...ogavstina
treba da te bude sramota
sta kao doso si na temu da malo podjjebavas narod jeli, zanimljivo ti....
samo ti juri svoj pr, srecno ti bilo, mi ostali mozemo da crknemo slobodno....pozdrav

Ти не капираш баш најбоље? Отвори два пејпал рачуна, један у Србији и један кад дођеш овде. Пребацуј до миле воље. Решена прича. Ко је још слушао Мицу шалтерушу???

I sta onda? Gde dizem pare? Nisam koristio Paypal pa ne znam kako funkcionise.

jel moguce ljudi da dozvolite da MnV i L86 ovoliko istrolaju temu, da ce se na kraju diskutovati oko kolicine kalorija koje saka ovsenih pahuljica ima? ...

Ko god da je admin, od pre dve strane i ves masine - delete... :D

A o cemu bi ti da pises na temi koja se zove "Zivotu u kanadi - pitanja i odgovori"?

O NLO? Actecima ili mozda o fizici?

jel moguce ljudi da dozvolite da MnV i L86 ovoliko istrolaju temu, da ce se na kraju diskutovati oko kolicine kalorija koje saka ovsenih pahuljica ima? ...

Ko god da je admin, od pre dve strane i ves masine - delete... :D

Zasto je to trolovanje teme?
Tema je "Zivot u Kanadi" i postavljena je da bi se dobili odgovori na razna pitanja koja se ticu sitnica koje zivot znace.
Odrzavanje higijene itekako zivot znaci i vazno je, ishrana (u koju spada i jogurt) takodje.
Elem, i mene zanima taj jogurt, nema ga nikako, a ni kefir ne mogu da nadjem, videla sam ga jednom u jednoj prodavnici i vise nikad...
Ali pila sam nekad davno kefir u Beogradu, meni to ni ne lici na jogurt, ne sumnjam da je dobro i zdravo, ali nije jogurt, ni priblizno.

За то могу да туже тог магарца и узму добру лову. То је дискриминација а адвокати луде за тим случајевима.

Najpre potpises gomilu sitno kucanih dokumenata,koje niko ziv ne cita,a porh svega i oni imaju gomilu dobroplacenih advokata tako da to nije bas tako jednostavno.

- - - - - - - - - -

Tema je "Zivot u Kanadi" i postavljena je da bi se dobili odgovori na razna pitanja koja se ticu sitnica koje zivot znace.
Odrzavanje higijene itekako zivot znaci i vazno je, ishrana (u koju spada i jogurt) takodje.
Elem, i mene zanima taj jogurt, nema ga nikako, a ni kefir ne mogu da nadjem, videla sam ga jednom u jednoj prodavnici i vise nikad...
Ali pila sam nekad davno kefir u Beogradu, meni to ni ne lici na jogurt, ne sumnjam da je dobro i zdravo, ali nije jogurt, ni priblizno.

Ja jutros probao neki kefir made in Quebec ,isti kravica :)
Nasao ga u Superstore Calgary.Ima ih sa jagodom,cokoladom i ko zna cime,ali ja sam dovoljno konzervativan da forsiram samo klasican .

Dakle, ili neko ne prati sta je vec pitano i da je dat odgovor.

jogurta ima i to razlicitih vrsta i mogu se kupiti u svim vecim radnjama.

Ako se udje u www. metro.ca ili www.sobey.ca ili...bilo koji veci lanac , videt cete da se prodaje i kao nas tecni jogurt ,kompanija "white diamonds" i to u tecnom stanju ali se ima i Balkan Sryle jogurt ,koji proizvodi " astro" za razlicitim postotkom masti i ima se i sa proboitic....Normalno , ima se i Jogurt " hans" balkan style. i u cvrscem je stanju ,kao nase koselo mleko,kada se razredi sa vodom, dobija se Jogurt, slicnog ukusa kao nasega.
Mogu reci da sam u Beogradu, probavao razlicite jogurte i ima , neke koji mi se nisu svidjali, mozda sto sam promenio UKUS...
Za osobu , koja se interesira za Ves masine, kada se pojavi ovde, kada bude trazila stan, tada ce moci i da gleda , sta joj se najvise svidja, pa shodno tome ce i rentirati.
Ljudi koji i ne znaju koliko ce biti u rentiranom stanu, se najcesce okrecu ka koriscenju masina u zgradi ili vani.
Mnogi su i kupili masine apartmanskoga tipa, koji po potrebi dovlace i postavljaju tj prikljuce ali i te masine koriste samo toplu vodu iz sitema.

Za one koji su imali Kuce, prva stavr sto sam davnih godina uradio, jos dok masine Evropskoga nacina nisu bila na ceni, je da sam pripremio , instalacije i napon i koristilo se do pre godinu dana a sada je u Kupljenom Apartmanu, i tamo je prepravljeno da se moze koristiti ,bas kao i Susilica.
Te i takve informacije, koje sam ovde sada i napisao ,je po najmanji problem za one koji dolaze .......

I ah da , da ponovim jos jednom u Torontu , ima se i prodavnice sa nasom robom, pogledajte i sajy www.stari grad.ca

Pavlaka sa vocem - fuj. Ta neka muckalica izmedju pavlake i kiselog mleka je ustvari tipa neki grcki jogurt, verovatno ima da se kupi to u Kanadi jer je grcki jogurt institucija za sebe :D
Ja bih zelela dakle bas jogurt, znam da ima neka varijanta i cula sam za kefir, a kapiram da ima Srba koji su vec bili u ovoj potrazi pa bi bilo lepo da se jave ;) Je li stvarno taj kefir kao ovi nasi tecni jogurti?

Ja mislim da to vode kao jogurt sa vocem.Meni uopste nije los ako hocu da ga jedem umesto sladoleda.
Pavlaka je soar cream,jogurt najblizi kiselom mleku,a kefira ima raznih.Oni tecni su najblizi jogurtu.

Super, hvala svima na detaljnim odgovorima! Znam da se o ovome vec bilo pisalo, ali se ne secam naziva marki, a ne bih da iz dvadesetog pokusaja tek uspem da nadjem trazeno :) Mislim, ako ne moram :)
Btw, drago mi je da je prica ponovo vracena na konstruktivni pravac, a za Bosketa znam sigurno da nista nije lose mislio ;) Pozdrav svima i hvala jos jednom.

Evo da resimo misteriju jogurta i kiselog mleka..pa da krenemo dalje :

Jogurt identican kao nas je u Kanadi Liberte kefir
Kiselo mleko kao kod nas je u Kanadi Astro Yogourt Balcan Style

index.jpg
balkan_plainlg_291x265.png

Dragi ljudi Kanadjani :) , zanimalo bi me da mi kazete sta je tacno zamena za jogurt u Kanadi? Znam da se ovde govorilo o kefiru, mozete li mi reci da li je to to zaista i koji vi koristite? Da li je zaista isti kao srpski jogurt? I neka slika proizvoda bi dobro dosla, ako moze :) Unapred hvala :hvala:

Imaš ovaj, koji je malo gušći od našeg jogurta klik i ovaj prvi na slici klik.

Mi kupujemo oba i ok su nam. Klincu se ne dopadaju, on pije buttermilk. Kefir ovde i kefir u Srbiji nije isti, ja ga ovde pijem i dopada mi se dok u Srbiji nisam mogla ni da okusim.

E da, kefir sa prvog linka kupujemo u Sobey-u a drugi u Superstore.

Poslednja izmena:
I sta onda? Gde dizem pare? Nisam koristio Paypal pa ne znam kako funkcionise.
Па лепо пребацујеш по хиљадарку колики је лимит чини ми се недељно или тако нешто на свој пејпал у Канади који је везан за твој банковни налог такође у Канади. Онда лепо повлачиш новац са рачуна или оставиш на рачуну. Никад лакше.

Ma nemoj,prokletije od zemlje??Takvima kao sto si ti i sto pricaju tako i nije mesto u Srbiji,daleko ste vi od onih pravih Srba koji se ponose svojom zemljom..Naravno ako si uopste Srpkinja,ako nisi nije ni cudo sto pljujes Srbiju..Idi i ne vracaj se,i ne glumi bajne patriote u tudjoj zemlji gde ces liti znoj i puniti njihove budzete umesto budzete svoje zemlje..Gde ces raditi na podizanju tudje zemlje a zemlji svojih predaka okreces ledja..Ovo ti nije prvi post da pljujes Srbiju a d..e ti zinulo za tudjom zemljom kojane moze da nas gleda ocima i za koju smo niza klasa ljudi..

Не ложи се превише. Зна се да мисли на говна од људи, ућароша и власт. Према томе опусти се. Исто тако, схвати да нису патриоте само они који живе у Србији.

Што се тиче тих јогурта иако не пијем ништа од тих масних млечних прерађевина могу да препоручим само Кефир. Врло је сличан јогурту а притом је далеко здравији.

Ah jogurt vecita tema kad se ode preko bare, a ne moze da se nadje isti kao kravica jogurt :) Moje iskustvo je vezano za USA ali verujem da je i u Kanadi slicna situacija. Probajte butter milk lici na nas jogurt a ima da se nadje i u casama i tad je vise ko kiselo mleko. Mada cesto na casama pise bas jogurt, e to je onda pravo kiselo mleko, a na flasama jogurta naznace nesto kao 'pur' e to bi trebalo da je bas jogurt ali pre nego sto kupite proverite da ga nisu zasladili sa onim odvratnim fruktoznim sirupom, samo pokvare ukus. Definitvno kad se stigne krece se sa istrazivanjem hrane i svasta se proba dok se ne nadje sta nama odgovara. Uh, koliko mi je samo trebalo vremena dok nisam provalila njihove sastojke da napravim gibanicu :) I da, ja sam bila u gradu gde nije bilo nasih radnji i proizvoda tako da nisam imala izbora, moras da se naviknes na to sto ima :)

Sto se tice zajednickih laundru rooms-a, nije to tako strasno kao sto izgleda kad se prica, pogotovo ko je jos u Srbiji pa ima se masina kod kuce i sad treba kao da se masina deli sa drugima !? Mi za pet godina zivota tamo i pranja u tim perionicama nijednom nismo bili bolesni, masine su generalno ciste, sve to se odrzava, ves se pere sa deterdzentom, slazem se, bolje je ako se ima mogucnost da se ima masina u stanu, ali nije ni ovako strasno. Beli ves je mozda u pocetku problem prati jer masine nemaju opciju 90 stepeni nego se pere u vodi koja je toliko vruca da ja bez problema stavim ruku unutra, ali zato se doda malo bleach-a, i eto bolje se dezinfikuje. Ali zato postoje masine za susenje vesa, e to je divota, ves se osusi, jos dok je 'vruc' se slozi i nema peglanja, ma milina :)

Sto se tice nosenja novca, mi smo za 10 godina promenili tri drzave u kojima smo ziveli i svaki put smo novac 'nosili' na isti bacin. Preko banke pare posaljemo roditeljima na njihov racun u banci i kad se preselimo, smestimo i otvorimo novi racun oni nam pare posalju nazad. Ovde se naravno placa neki fee, ali vecina banaka ima varijantu fiksnog fee za vecu svotu novca tako da to nije tako strasno. Nama se ovo cini najsigurnije, mada i opcija sa karticama je isto ok.

Па лепо пребацујеш по хиљадарку колики је лимит чини ми се недељно или тако нешто на свој пејпал у Канади који је везан за твој банковни налог такође у Канади. Онда лепо повлачиш новац са рачуна или оставиш на рачуну. Никад лакше.

i koja je provizija?

@Mia07, hvala ;) Znaci sve sto si rekla.
Moj brat isto kaze da te zajednicke masine nisu tako strasne koliko nama izgledaju. Smatram da cemo na kraju svi naci neki svoj sistem najboljeg funkcionisanja tamo, samo se ne treba previse stresirati :)

Bas to, ne treba se unapred mnogo stresirati jer videces kad odes, sve normalno fukcionise, jeste drugacije nego ovde ali covek se navikne. Ja uvek kazem kad smo se mi snasli, svi ce. Muz i ja smo otisli prakticno bez znanja jezika, nismo imali nikog tamo i nije bilo uopste nasih, znaci sve sami.
Recimo, moje prvo pranje vesa u laundry room se svelo da sam sa korpom vesa stala ispred masine i gledam. Nista tu meni nije bilo jasno, otvor gore umesto sa strane, masina ogromna, ma mogu ja u nju da udjem, gde ide ves, gde prasak, sta gde da stavim, ma uzas. Dolazi lik da opere ves i vidi me takvu, ponudi mi pomoc, ja mu objasnim da prvi put perem ves :) i pokaze mi on kako ce da uradi. On je u masinu ubacio neke dzempere, nesto donjeg vesa, flip flop papuce i prostirku sa poda iz kupatila !!! Sve zajedno, sipao prasak i pustio da radi. Ja u cudu gledam, pa gde sve zajedno, pa kod nas i podela na belo i sareno ima jos par podpodela :) ali vidim liku nista ne fali, deluje uredno, cisto, pa reko kad on tako pere ves prezivecemo i mi, i jesmo :) Nekad su zaista apartmani takvi da u stanovima nema opcije za masinu i onda mora ovako, ali sve to bude privremeno, pa tamo se stanovi menjaju mnogo cesce nego ovde, pa ako pranje vesa ne odgovara ovako lako se nadje bolja opcija.

Bas to, ne treba se unapred mnogo stresirati jer videces kad odes, sve normalno fukcionise, jeste drugacije nego ovde ali covek se navikne. Ja uvek kazem kad smo se mi snasli, svi ce. Muz i ja smo otisli prakticno bez znanja jezika, nismo imali nikog tamo i nije bilo uopste nasih, znaci sve sami.
Recimo, moje prvo pranje vesa u laundry room se svelo da sam sa korpom vesa stala ispred masine i gledam. Nista tu meni nije bilo jasno, otvor gore umesto sa strane, masina ogromna, ma mogu ja u nju da udjem, gde ide ves, gde prasak, sta gde da stavim, ma uzas. Dolazi lik da opere ves i vidi me takvu, ponudi mi pomoc, ja mu objasnim da prvi put perem ves :) i pokaze mi on kako ce da uradi. On je u masinu ubacio neke dzempere, nesto donjeg vesa, flip flop papuce i prostirku sa poda iz kupatila !!! Sve zajedno, sipao prasak i pustio da radi. Ja u cudu gledam, pa gde sve zajedno, pa kod nas i podela na belo i sareno ima jos par podpodela :) ali vidim liku nista ne fali, deluje uredno, cisto, pa reko kad on tako pere ves prezivecemo i mi, i jesmo :) Nekad su zaista apartmani takvi da u stanovima nema opcije za masinu i onda mora ovako, ali sve to bude privremeno, pa tamo se stanovi menjaju mnogo cesce nego ovde, pa ako pranje vesa ne odgovara ovako lako se nadje bolja opcija.

ma koristila sam te zajednicke masine po evropi, i bas zato i imam sto bi rekli trip od njih...sta sve guraju a joj :roll:
za pocetak zajednicke, sta ces drugo....posle cemo videti da se nadje stan sa odvodom pa uzmemo nasu
nego me kopkalo u cemu je stvar, razjasnili smo....
hvala :)

- - - - - - - - - -

aj videcemo oko pejpala sta i kako
nismo nas dvoje to koristili do sad
hvala ti na ideji, svakako cemo istraziti

Back