Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Зашто нема ношења апарата? Само купиш конвертор и цепај.
Што се тиче машина и мени је то чудно јер свакакви болиди перу од својих кућних љубимаца па надаље. То ми се никако не свиђа и честа је појава заједничких перионица где нико не чисти за собом. Ако већ имају одвод и све спремно за своју веш машину онда не знам шта бих рекао осим дебилизам.

pa nema nista osim fena i mobilnog sto bi mi nosili
i onda rekoh sto i da uzimam ispravljac, fen cu ostaviti ovde trebace, kupicu tamo neki, ali ostao je mobilni punjac kao problem
znaci mora izpravljac i za punjac, zbog oblika uticnice?

za ves masinu mene licno strasno nerviraju te zajednicke perionice, bakterioloski neispravno, videcemo da nadjemo stan sa prikljuckom, ako ne odmah (posto mora online da se trazi) onda barem u prvih par meseci tamo da se nadje
ali ne mogu da shvatim u cemu je caka, reko mzda vi koji ste tamo ste provalili, sta je problem da prave zgrade sa odvodom/dovodom

- - - - - - - - - -

Postoje ti konvertori, kao što reče Šone, koji se nataknu na utikač i onda uključe u struju. Ne znam da li ovde ima da se nađe, ali mi smo se nakupovali toga pre par godina kada smo išli preko na aerodromu, koštaju po par evra. Za mobilne sam čula da neki aparati ne mogu da funkcionišu zbog različitih frekvencija koje se koriste u Kanadi. Nemam pojma šta to znači, možda ima neko upućen?
A za mašine je odgovor veoma jednostavan - ako mašina procuri, pola one gipsano/drvene zgrade ode dođavola i šteta je ogromna. Druga stvar je to što tura pranja košta 5-6 dolara, pa računaj.
ee vis nije mi palo na pamet da povezem gipsane zidove i curenje masine....u pravu si...moguce da je to
vidoh da jako malo po oglasima ima sa prikljuckom u wc-u....
hvala na razresenju misterije

znam za te adaptere/konvertore kako se vec pravilno zovu, nego htela sam da izbegnem
neko rece da koristi mob iz srb tu u kanadi sa njihovom karticom i da nema frku....nije fraka tu kupiti mobilne ali onih par dana prvih dok se sve to ne regulise treba neki...nista uzecu jedan ispravljac kad dodje vreme za to

Poslednja izmena:
Metlice, proveri da li ce ti mobilni telefon raditi u Kanadi, ja sam tako uradila i dekodiraj ga. Odes u neku radnju koja se bavi popravkom mobilnih telefona i oni ce ti to proveriti. Ja sam ponela onaj najobicniji telenorov, koji se dobija sa paketom, nije ni nikakva firma, pise na njemu samo telenor, dekodirala ga i evo ga radi ovde super. Za razliku od fena koji je radio vrlo traljavo jer je ovde mnogo slabija struja. Nije problem samo u uticnicama za elektricne aparate, problem je i u naponu, kao sto se nesto sto smo doneli iz Kanade za Srbiju bukvalno sprzilo, jer je kod nas jaci napon, tako i ono sto smo poneli iz Srbije u Kanadu je ovde vrlo traljavo radilo.

Metlice, proveri da li ce ti mobilni telefon raditi u Kanadi, ja sam tako uradila i dekodiraj ga. Odes u neku radnju koja se bavi popravkom mobilnih telefona i oni ce ti to proveriti. Ja sam ponela onaj najobicniji telenorov, koji se dobija sa paketom, nije ni nikakva firma, pise na njemu samo telenor, dekodirala ga i evo ga radi ovde super. Za razliku od fena koji je radio vrlo traljavo jer je ovde mnogo slabija struja. Nije problem samo u uticnicama za elektricne aparate, problem je i u naponu, kao sto se nesto sto smo doneli iz Kanade za Srbiju bukvalno sprzilo, jer je kod nas jaci napon, tako i ono sto smo poneli iz Srbije u Kanadu je ovde vrlo traljavo radilo.
da zabezeknula sam se 120v napona
ma necu nista nositi od tehnike, nema ni sta...pa necu sigurno toster da pakujem :lol:
najbitniji su nama licno laptopovi (kupicemo tu, ne ovde) fen i mobilni....mobilni ispade pravi problem

e hvala za savet icici cu da vidim...ja bih volela da ostanem na ovom mom sad obicnom mobu, ne volim tacskrin smart telefone...bas cu da idem da pitam
i samo si tu stavila karticu kad si dosla? znaci oblik kartice je isti? nemaju samo mikro kartice recimo?

e jel ima tu pripejd ili samo postpejd? pretpostvaljam vise se isplati postpejd, ali ovde u srb sada svi operateri oce tekuce racune (plata pa redovan priliv), odakle mi to u kanadi u pocetku....kako je tu, jel mora tekuci?

imaju i jedne druge velicine kartica...
a za paket ti treba credit card, znaci stavis pare koje donosis sa sobom u banku, oni ti daju credit card i onda ides po paket za mobilni...postoji i pripejd, naravno, dobro pogledaj sta ti treba,, oni imaju i neku foru da naplacuju dolazece pozive, mm se bio tako zeznuo sa rogersom, oni su bas bezobrazni, to sam od mnogih ovde cula

Metlo (ili vestice, ne znam kako da ti se obratim :) ), razlika izmedju pojedinih US i Canada mobilnih operatera u odnosu na evropske jeste tehnologija koju koriste za multipleksiranje... da ne ulazim dublje u pricu, pojedini veliki operateri, poput Verizon-a, koriste CDMA tehnologiju, i onda evropski uredjaji koji su na GSM tehnologiji ne mogu da rade na njihovim mrezama... Obrati paznju i da nemaju svi telefoni podrzane sve frekvencije cak ni u slucajevima GSM mreze, i da bi bila sigurna da ce raditi ispravno proveri da li tvoj model telefona podrzava quad-band frekvencije...

"Of the four major carriers in the United States, two of them run CDMA technology - those would be Verizon and Sprint. The other two, AT&T and T-Mobile, use GSM technology. Although it seems antiquated now, CDMA was the new technology on the block in the 1990s."

Pa, pretpostavljam da poznaje tu doktorku :)
I ja sam čula da hvale određenu dr Milevu kod koje sam planirala da se zakažemo ako, konačno, stignemo tamo. Koja je verovatnoća da si o njoj pisala?

Ma da, pretpostavljam da je poznaje. Jeste, to je ona. Sjajna žena, zaista.

- - - - - - - - - -

Ja sam ovde kupila mobilni (kupila, nisam uzela kod operatera) i koristim Bell karticu sa kojom imam besplatne sms poruke sa Evropom. Moj telefon koji sam donela iz Srbije iako je dekodiran, ne radi sa kanadskom karticom. Tako da mami pišem sa kanadskom broja a ona mi odgovara na srpski broj jer joj je kako kaže cena ista kao i da sam u Sr.

imaju i jedne druge velicine kartica...
a za paket ti treba credit card, znaci stavis pare koje donosis sa sobom u banku, oni ti daju credit card i onda ides po paket za mobilni...postoji i pripejd, naravno, dobro pogledaj sta ti treba,, oni imaju i neku foru da naplacuju dolazece pozive, mm se bio tako zeznuo sa rogersom, oni su bas bezobrazni, to sam od mnogih ovde cula
kod nas nece na te debitne racune
tu moze? pa to je sjano onda :D

ja se jos mucim sa pitanjem oko prebacivanja para iz jedne banke u drugu...pitah vec ovde al niko da odgonetne...zeza me nas zakon da ne moze da se iznese vise od 10 000e po osobi
kazu mi u nasoj banci da napravim karticu sa cipom, ostavim racun ovde u evrima a tamo dizem sa aparata on ce da konvertuje u dolar i naravno ide provizija :roll:
al tako ostajem vezana za srpsku banku, a ja bih ako sam tamo onda njihovu banku
ne znam vise sta da iskombinujem :roll:
pa se sad javlja pitanje jel moze postpejd sa srpskim racunom :roll:

- - - - - - - - - -

Metlo (ili vestice, ne znam kako da ti se obratim :) ), razlika izmedju pojedinih US i Canada mobilnih operatera u odnosu na evropske jeste tehnologija koju koriste za multipleksiranje... da ne ulazim dublje u pricu, pojedini veliki operateri, poput Verizon-a, koriste CDMA tehnologiju, i onda evropski uredjaji koji su na GSM tehnologiji ne mogu da rade na njihovim mrezama... Obrati paznju i da nemaju svi telefoni podrzane sve frekvencije cak ni u slucajevima GSM mreze, i da bi bila sigurna da ce raditi ispravno proveri da li tvoj model telefona podrzava quad-band frekvencije...

"Of the four major carriers in the United States, two of them run CDMA technology - those would be Verizon and Sprint. The other two, AT&T and T-Mobile, use GSM technology. Although it seems antiquated now, CDMA was the new technology on the block in the 1990s."

joj meni su to spanska sela...
hvala na savetu zapisacu te izraze koje si rekao pa cu da pitam u servisima
ps: mozes da me zoves kako oces :D

Veštice, mi ovde koristimo master karticu (intesinu) na kojoj imamo devize.

i pretvarate eure u dolare jel
izvini za intimno pitanje ako neces da kazes ne moras, ali jesi probala da prebacis nekako u njihovu banku pare, da se otkacis srpske....ono sto mi rekose i u banci i u ambasadi to moze samo ako je iseljenicka viza...al ici cu i u upravu carina i u ministarstvo finansija da vidim jos inforamcije da sakupim

jeli jel meni dobro rekla salterusa u banci, ide 0,80% njima provizija (ovde banci) i plus banci ciji je tu aparat isto toliko, od iznosa koji se dize...kakvo je vase iskustvo sa tim provizijama

Poslednja izmena:
izvini za intimno pitanje ako neces da kazes ne moras, ali jesi probala da prebacis nekako u njihovu banku pare, da se otkacis srpske....ono sto mi rekose i u banci i u ambasadi to moze samo ako je iseljenicka viza...al ici cu i u upravu carina i u ministarstvo finansija da vidim jos inforamcije da sakupim

jeli jel meni dobro rekla salterusa u banci ide 0,80% njima provizija i banci ciji je tu aparat isto toliko, od iznosa koji se dize
I pretvaraju ti EUR u RSD, pa dinare u CAD i to ne po srednjem kursu....
Jeste li razmišljali o tome da ovlastite nekoga na domaći račun i, kada tamo saznate koju vrstu računa možete da otvorite, ta osoba da nalog za SWIFT prenos na kanadski račun?

- - - - - - - - - -

jeli jel meni dobro rekla salterusa u banci ide 0,80% njima provizija i banci ciji je tu aparat isto toliko, od iznosa koji se dize

Da, podizanje keša sa bankomata u inostarnstvu je uvek najnepovoljnija varijanta sa najvećim troškovima.

jeli jel meni dobro rekla salterusa u banci, ide 0,80% njima provizija (ovde banci) i plus banci ciji je tu aparat isto toliko, od iznosa koji se dize...kakvo je vase iskustvo sa tim provizijama

pogledaj i Skrill card kao opciju, trebalo bi da moze da se uploadaju novci iz Srbije na tu karticu, koja je u principu master card...

Зашто нема ношења апарата? Само купиш конвертор и цепај.
Што се тиче машина и мени је то чудно јер свакакви болиди перу од својих кућних љубимаца па надаље. То ми се никако не свиђа и честа је појава заједничких перионица где нико не чисти за собом. Ако већ имају одвод и све спремно за своју веш машину онда не знам шта бих рекао осим дебилизам.

U rental zgradama u najvecem broju slucajeva ne postoji odvod za ves masinu,a ni venrilacija za susilice ili dryer.Vidjao sam da ljudi samoinicijativno to ubacuju,ali kompanije to ne vole jer cesto prave poplave komsiji ispod(a i troskove odrzavanja) i zapusuju kanalizacione odvode.

I pretvaraju ti EUR u RSD, pa dinare u CAD i to ne po srednjem kursu....
Jeste li razmišljali o tome da ovlastite nekoga na domaći račun i, kada tamo saznate koju vrstu računa možete da otvorite, ta osoba da nalog za SWIFT prenos na kanadski račun?

- - - - - - - - - -

Da, podizanje keša sa bankomata u inostarnstvu je uvek najnepovoljnija varijanta sa najvećim troškovima.
kaze meni salterusa u banci ovako
ako ostavis eure na racunu, tamo kad ubacis u aparat ide euro => dolar
ako promenis eure u dolare ovde i te dolare stavis na racun, odes tamo ici ce, dolar => dinar => dolar
kaze nemoj to da radis ostavi eure manji je gubitak
meni je vec ovako :zblesav: od silnih tih zapetljancija bakarskih

ima vec ovlascene osobe nije to frka, ali opet prenisom reci bankara ne moze u inostranstvo vise od 10 000e ni kao stednja ni kao debitni racun, ni to elektronsko prebacivanje jer i to prebacivanje je isto iznosenje para..kazu moze al da doneses samo iseljenicku vizu...mi ne jurimo iseljenicku vizu...kaze ne daju to sa studenskim/radnim

dal oni mene farbaju da im ne iznesem pare ne znam
pogledaj i Skrill card kao opciju, trebalo bi da moze da se uploadaju novci iz Srbije na tu karticu, koja je u principu master card...
uf ja sam za bankarstvo laik, aj videcu sta i kako je to..tefterim pa cu da proverim

jbt zar je problem prikaciti ves masinu u kupatilo iako nema odvoda za prljavu vodu iz masine??ne verujem da citam da je to problematika??za cistu vodu vuces crevom sa cesme,kupi se razdelna racva na cesmi i tu se kaci crevo koje napaja masinu sa cistom vodom...a crevo iz masine koje izbacuje prljavu vodu gurnes u prilikama kad masina radi u wc solju,ona ce postici kapacitet pritiska koji masina izbacuje..prosto i jednostavno i imas ves masinu u kupatilu i higijena na mestu..pa jbt zar da spadnemo na americki ili kanadski nivo da smo skroz nesposobni za zivot sem onako kako su oni zacrtali..ehh

- - - - - - - - - -

U rental zgradama u najvecem broju slucajeva ne postoji odvod za ves masinu,a ni venrilacija za susilice ili dryer.Vidjao sam da ljudi samoinicijativno to ubacuju,ali kompanije to ne vole jer cesto prave poplave komsiji ispod(a i troskove odrzavanja) i zapusuju kanalizacione odvode.

kako da zapusi kanalizacione odvode??pa ne ide u kanalizacioni odvod carape i krpe pa da zapusi vec prljava voda od stvari koje se peru..

Ne žele buku u stanovima (ovde se svi žale na koješta i isteruju pravdu). Većina zgrada je pet friendly ali ne i child friendly. Mom deveru su pre 15 godina, kada im se rodila ćerka, u zgradi rekli da traže stan odmah jer će ih izbaciti čim se vrate iz porodilišta. Meni je to malo... ne znam ni kako da definišem.

jbt zar je problem prikaciti ves masinu u kupatilo iako nema odvoda za prljavu vodu iz masine??ne verujem da citam da je to problematika??za cistu vodu vuces crevom sa cesme,kupi se razdelna racva na cesmi i tu se kaci crevo koje napaja masinu sa cistom vodom...a crevo iz masine koje izbacuje prljavu vodu gurnes u prilikama kad masina radi u wc solju,ona ce postici kapacitet pritiska koji masina izbacuje..prosto i jednostavno i imas ves masinu u kupatilu i higijena na mestu..pa jbt zar da spadnemo na americki ili kanadski nivo da smo skroz nesposobni za zivot sem onako kako su oni zacrtali..ehh

- - - - - - - - - -

kako da zapusi kanalizacione odvode??pa ne ide u kanalizacioni odvod carape i krpe pa da zapusi vec prljava voda od stvari koje se peru..

prvo kupatila u malim stanovima su mala nema mesta za masinu nije predvidjeno

drugo lepo ljudi kazu ako dodje do problema veliki je to problem
masina za cas moze da joj pukne neko crevo i sl i da krene da curi voda, svima se to desilo u nekom momentu

trece jjebo te nemoj jjebo te da citas ako ti se jjebo te ne svidja....ocemo jos da se jjebemo? :lol:

cetvrto jjebo te ako su oni nesposobni a mi tako sposobni pa sto onda oni ne emigriraju ovamo nego gle cuda svi poletese ka njima... ides u kanadu da bi bio u kanadi, a ne da budes u srbiji, tako da nece se kanada tebi prilagoditi nego il ces ti njima il ces ostati ovde, pa te ideje povuci potegni u tudjem stanu pravi experimente ostavi za svoj stan u svojoj zemlji

- - - - - - - - - -

Ne žele buku u stanovima (ovde se svi žale na koješta i isteruju pravdu). Većina zgrada je pet friendly ali ne i child friendly. Mom deveru su pre 15 godina, kada im se rodila ćerka, u zgradi rekli da traže stan odmah jer će ih izbaciti čim se vrate iz porodilišta. Meni je to malo... ne znam ni kako da definišem.

suplji zidovi
ni ove novogradnje ovde sa supljim blokovima nemaju nista bolju izolaciju
starogradnja ovde je vec bolja sto se tice buke....
ima i tu da se nadju cvrsce starogradnje

prvo kupatila u malim stanovima su mala nema mesta za masinu nije predvidjeno

drugo lepo ljudi kazu ako dodje do problema veliki je to problem
masina za cas moze da joj pukne neko crevo i sl i da krene da curi voda, svima se to desilo u nekom momentu

trece jjebo te nemoj jjebo te da citas ako ti se jjebo te ne svidja....ocemo jos da se jjebemo? :lol:

cetvrto jjebo te ako su oni nesposobni a mi tako sposobni pa sto onda oni ne emigriraju ovamo nego gle cuda svi poletese ka njima... ides u kanadu da bi bio u kanadi, a ne da budes u srbiji, tako da nece se kanada tebi prilagoditi nego il ces ti njima il ces ostati ovde, pa te ideje povuci potegni u tudjem stanu pravi experimente ostavi za svoj stan u svojoj zemlji

Kao prvo,necemo se jebati...

Kao drugo,ves masine u kupatilima u Srbiji koja su bila po 2 kvadrata itekako su bile u njima,a kupatila u Kanadi sigurno nisu velicine poljskog wc od 1 kvadrata..Na kraju mozes da stavis u hodnicic ispred kupatila ako hoces..

Kao trece,pukne crevo,a sta ako te pregaze kola ili udari te voz,(naravno ne daj boze),ode ti u krajnost..Pa i ako pukne ti si tu nece izaci 100 litara vode pobogu,odmah ugasis masinu i pumpa staje sa izbacivanjem vode i ti pokupis vodu..Neces ti da kupis raspalu masinu sa nekog otpada da sve puca i kvari se...

Kao cetvrto,gde god moze da se prodje sto lakse i sto jednostavnije to cemo i raditi,barem pojedinci,ovi drugi su osudjeni da se pate..

Kao peto i najvaznije,Amerikanci i Kanadjani NISU PAMETNIJI OD NAS SRBA,NIKAD NITI CE TO BITI..!!

P.S.Samo se ti prilagodjavaj njima,nemam ja nista protiv..Ali da moze da se izvede i ubaci masina,moze..

Poslednja izmena:
e dobro ako necemo :lol:

cim nema odvoda/dovoda neki razlog postoji, zato sam i pokrenula tu pricu, da saznam razlog...verovatno ih ima vise, saznasmo za losu hidro i zvucnu izlocaju, ima jos sigurno
tako da zasto bi terao inat i zezao se sa tudjom imovinom
ima zgrada u kojima ima prikljucaka, nisu nista skuplji ti stanovi samo su retki pa treba uloviti....

pamet nije ni dovedena u pitanje

Back