Život posle smrti ??

"... it is not you that are mortal, but this body. For you are not that which your bodily form presents to view, but it is the mind of any man that is the man, not that figure which can be pointed out by the finger. Know then that you are a god; since he is a god who possesses force, feeling, memory and prescience, who directs, governs, and moves that body, of which he is the master, just as much as the supreme God of all moves this universe. And as the universe which is in some degree perishable is moved by God, who is himself eternal, so is the frail body moved by an immortal soul."

"The Dream of Scipio" - Cicero, Libro Sexto "de Re Publica" ~ 54 BCE.
Translated by W. D. Pearman.

Ma nemoj?
Covek je stvoren da zivi oko dvadesetak godina. Dostici zrelost, ostaviti potomstvo i umreti.

Neznam, ali za mene ovo definitivno nije smisao zivota; doduse, mozda samnom nesto nije uredu..

ontopic:
Mislim da ce mnoge stvari oko ovoga da se razjasne 2015te godine.
Naime, na jednom nasem forumu, ima jedan covek, religiozan kolko sam moga da shvatim, koji tvrdi da je kao mlad doziveo saobracajni udes, i da je imao NDE iskustvo (near death experience) i da mu je neki "glas" rekao da nije jos njegovo vreme, i rekao mu tacan trenutak kad ce da umre; za 7 godina (post je napisan 2008me). I prilicno je ubedjen u svojim tvrdnjama.
Tako da osim ako se namerno neubije 2015te, eto nam dokaza :)

Naravno, planiram skoro da ga pitam za kontakt i za "tacan datum smrti ", tako da mogu da proverim kad dodje vreme

Ma nemoj?
Covek je stvoren da zivi oko dvadesetak godina. Dostici zrelost, ostaviti potomstvo i umreti.

Vreme je relativno tako da zbog toga ne možemo sa današnje tačke gledišta da gledamo nešto što je bilo pre par hiljada godina.

Ne znam da li postoji ova tema...ja iskreno vjerujem u ovo jer se desilo da je meni veoma bliska osoba imala infarkt ali je hvala bogu sada sve u redu....ispricala mi je (tacnije nije mene nego mojim roditeljima) sto se zapravo desavalo tom "drugom svijetu" ne zelim da iznosim detalje ali uglavnom je to bila priroda,bijela boja,miris,toplina i sve lijepo cak i susret sa nekim osobama i susret sa njegovim ocem koji je umro (mojim djedom)...ja vjerujem u tu pricu jer naravno nema nikakvog razloga da ne bih povjerovao zapravo 100% sam siguran da je to istina jer nije to ko zna ko,to je clan moje porodice....a citao sam neki clanak od nekog covjeka koji istrazuje te dogadjaje u toku klinicke smrti mislim da se zove (ili preziva) "Mudi" ali nisam siguran....uglavnom on je vrsio ispitivanja kod mnogih osoba koje su dozivjele ovu smrt i gotovo kod svih su se desili neki dogadjaji ali naravno niko im nije vjerovao kada bi oni to ispricali kada se probude....ovako bi glasila smrt vecine koji su dozivjeli klinicku smrt:Smrt,lebdenje iz svoga sopstvenoga tijela koje onako dok lebdite negdje gore posmatrate svoje vlastito tijelo kako mrtvo lezi,taj osjecaj vas izjeda zelite da se posto poto vratite u svoje tijelo ali ne mozete,vi sada imate neki oblik ali ni sami ne znate kakav ne mozete da vidite svoje tijelo,ulazite u neki kao mracni tunel,hvata vas strah i ne zelite da udjete ali nista ne mozete preduzeti (vi ne odlucujete) ali kako sve vise i vise zalazite u tunel sve vam je bolji osjecaj na kraju tunela se nazire svjetlost sto ste sve blizi svjetlost je veca kao i vasa neka toplina i zelja da podjete u toj svjetlosti kada dodjete na kraju tunela neki glas vas pita neka pitanja kao "Da li ste pravedni bili u zivotu" "Da li ste nesto zgrijesili" onda ono nevjerovatno prikazuje se vas zivot u toj svjetlosti,gledate samoga sebe kako ste radili neke stvari kroz svoj zivot,ne mozete da vjerujete...osobe su opisale da su vidjele sebe kako su se igrale dok su bile male,prvi poljubac,gubitak nevinosti i mnoge stvari,prakticno su svi rekli da su odgledali citav svoj zivot kroz taj kratki "film" ali to ne mogu tacno da objasne kako je bilo....mnogi su rekli da ih je onda "glas" pitao zasto bi trebale da se vrate u zivotu,mnogi koji su se vratili rekli su da su potrebni svojoj djeci....Budjenje i tu bi se desio povratak u "normalan" svijet......Slicno je glasio jedan veliki clanaku novinama sto sam procitao ali sam ovo napisao ono sto sam zapamtio....Da li vi vjerujete u ovo?:)

Mislim da ću saznati čim umrem. :D

Ne ne verujem da se dešava nešto posebno. Mozak ostaje bez kiseonika i krvi, i u takvim uslovima mozak ne radi kako treba. Odnosno radi sve lošije. Halucinacije nisu ništa neuobičajno u takvim uslovima. Nadasve da ljudi u momentu kliničke smrti očekuju nešto - anđela koji će doći po njihovu dušu, Alaha, nitravanu, velikog šakala, dr mr pr, svako već u skladu sa kulturom u kojoj je odrastao i njenim predstavama o smrti.

Ne ne verujem da se dešava nešto posebno. Mozak ostaje bez kiseonika i krvi, i u takvim uslovima mozak ne radi kako treba. Odnosno radi sve lošije. Halucinacije nisu ništa neuobičajno u takvim uslovima. Nadasve da ljudi u momentu kliničke smrti očekuju nešto - anđela koji će doći po njihovu dušu, Alaha, nitravanu, velikog šakala, dr mr pr, svako već u skladu sa kulturom u kojoj je odrastao i njenim predstavama o smrti.

Slazem se!:)

Ne ne verujem da se dešava nešto posebno. Mozak ostaje bez kiseonika i krvi, i u takvim uslovima mozak ne radi kako treba.

Ако не ради како треба одакле онда сва та искуства пуна осећања, доживљаја и ЈАСНЕ СВЕСТИ? Такође, како објашњаваш случајеве о којима је писао и Јунг, где особа која је у клиничкој смрти, затворених очију, у процесу реанимације посматра из висине цео поступак исте тако да је после ренаимације у стању описати је до детаља јер их је ВИДЕЛА из висине.
Чиме је та особа гледала сцену када су јој очи биле затворене а мозак у ступору у дубокој коми.

Odnosno radi sve lošije. Halucinacije nisu ništa neuobičajno u takvim uslovima.

А ти као знаш суштину халуцинација па је довољно да укажеш на то и све ЈЕ ЈАСНО.
Природа халуцинација није објашњена да би је користио као аксиом. Исти механизми духа који креирају халуцинације креирају и опажајни свет слика који зовеш "реалност".
Ради се о опажају у оба случаја при чему нити халуцинације нити опажаји не могу постојати као такви изван свести у којој су. Нема објекта без субјекта!

Такоће. оно што зовеш "мозак" јесте опажај ..слика међу сликама, која у себи не садржи никакве слике (јер је део слика). Тако да то ваше махање мозгом на начин као да је он услов духа.. јесте апсурд. Примитивне конклузије реализма..као да Баркли, Кант итд. нису ни постојали.

Нема тога "нестаје свест остаје свет". већ супротно. Свет каквим га опажаш нестаје а остаје ствар по себи...која је блиска духовном..која је сам дух.

И још нешто просто а довољно да покаже да у овој теми није потребна реч ВЕРА барем у смислу нестајања и постојања после смрти.

Апсолутна је чињеница да је "ништа" псеудопојам без значења и да за нас после смрти има НЕШТО...а не никакво ништа. Шта је то нешто .не знамо...можемо спекулисати, филозофија има неке увиде, али ма шта било можемо апсолутно бити сигурни да нешто за нас после смрти субјективно јесте ..свиђало се ти неком или не, био у стању појмити ту чињеницу или не.

Тако да можемо рећи да је вероватно егзистенција после смрти сасвим и непојмљиво другачија од ове данашње, али опет остаје и могућност да није!А што ти случајеви клиничке смрти и показују Могуће је да нас после смрти не чека трансцендентно или непојмљиво (или бар не свe нас) већ егзистенција слична овој у којој смо, са све основном формом поделе на субјекат и објекат.
Шта више, имајући на уму Ничеове спекулације о вечном враћању или мистичке о метемпсихози, извесно је да се нећемо лако решити овакве врсте егзистенције где имамо вољу и представу и где је на страни представе субјекат и објекат. Можда час смрти није тренутак негације воље који уклања појаву а открива ствар по себи.
Али чак и ако смрт не би била тај тренутак, то не мења чињеницу поделе не појаву и ствар по себи и да нас кад тад чека нестанак форме субјекта и објекта и сусрет са трансцендентним ..ма шта оно било.

Ако не ради како треба одакле онда сва та искуства пуна осећања, доживљаја и ЈАСНЕ СВЕСТИ? Такође, како објашњаваш случајеве о којима је писао и Јунг, где особа која је у клиничкој смрти, затворених очију, у процесу реанимације посматра из висине цео поступак исте тако да је после ренаимације у стању описати је до детаља јер их је ВИДЕЛА из висине.
Чиме је та особа гледала сцену када су јој очи биле затворене а мозак у ступору у дубокој коми.

А ти као знаш суштину халуцинација па је довољно да укажеш на то и све ЈЕ ЈАСНО.
Природа халуцинација није објашњена да би је користио као аксиом. Исти механизми духа који креирају халуцинације креирају и опажајни свет слика који зовеш "реалност".
Ради се о опажају у оба случаја при чему нити халуцинације нити опажаји не могу постојати као такви изван свести у којој су. Нема објекта без субјекта!

Такоће. оно што зовеш "мозак" јесте опажај ..слика међу сликама, која у себи не садржи никакве слике (јер је део слика). Тако да то ваше махање мозгом на начин као да је он услов духа.. јесте апсурд. Примитивне конклузије реализма..као да Баркли, Кант итд. нису ни постојали.

Нема тога "нестаје свест остаје свет". већ супротно. Свет каквим га опажаш нестаје а остаје ствар по себи...која је блиска духовном..која је сам дух.

И још нешто просто а довољно да покаже да у овој теми није потребна реч ВЕРА барем у смислу нестајања и постојања после смрти.

Апсолутна је чињеница да је "ништа" псеудопојам без значења и да за нас после смрти има НЕШТО...а не никакво ништа. Шта је то нешто .не знамо...можемо спекулисати, филозофија има неке увиде, али ма шта било можемо апсолутно бити сигурни да нешто за нас после смрти субјективно јесте ..свиђало се ти неком или не, био у стању појмити ту чињеницу или не.

Тако да можемо рећи да је вероватно егзистенција после смрти сасвим и непојмљиво другачија од ове данашње, али опет остаје и могућност да није!А што ти случајеви клиничке смрти и показују Могуће је да нас после смрти не чека трансцендентно или непојмљиво (или бар не свe нас) већ егзистенција слична овој у којој смо, са све основном формом поделе на субјекат и објекат.
Шта више, имајући на уму Ничеове спекулације о вечном враћању или мистичке о метемпсихози, извесно је да се нећемо лако решити овакве врсте егзистенције где имамо вољу и представу и где је на страни представе субјекат и објекат. Можда час смрти није тренутак негације воље који уклања појаву а открива ствар по себи.
Али чак и ако смрт не би била тај тренутак, то не мења чињеницу поделе не појаву и ствар по себи и да нас кад тад чека нестанак форме субјекта и објекта и сусрет са трансцендентним ..ма шта оно било.

E šta bi ja bez tebe i Ničea. I tarota da me prosvetli :lol:

:lol:
Najjaci si!
Slazem se, naravno.

zivot je SADA nije ni posle ni pre, tako da nikada ne mozes napustiti SADA, sam zivot je sada...jeste li nekad nesto uradili a da to nije bilo u ovom trenutku koji jedino postoji? vi bre niste ova vreca mesa i kostiju, vi ste na zalost vas ego a bez ega ste sta?

Nakon fizicke smrti ljudski duh je u besvjesnom stanju u Šeolu (Hadesu) i tamo ceka vaskrsenje i Sudnji dan.

Инетресује ме у вези тога да пребацимо пажњу са објективног, где ти замишљаш слику неког покојника који чека судњи дан, на субјективно искуство.

У бесвесном стању нема осећаја времена. Када се рецимо пробудиш ујутро не знаш колико је сати и да ли си спавао 8 часова или можда 20000година( то је зато јер и није било икаквог временског интервала...време није линија која се може мерити,субјективна егзистенција је континуитет али то је и друга тема.)

Значи, узмимо да је та бајка која је очито изникла из реализма, а уз слепу послушност онога што је написано у библији, истинита. Онда би то субјективно изгледало овако.

Умиреш и следећег тренутка се будиш на страшном суду. То што је у међувремену прошло можда милијарду гоидна на земљи, тебе се не тиче.Ти од тог периода субјективно немаш ништа.

Значи нема неког чекања у Хаду на страшни суд већ ово што сам рекао.

Узгред, када си већ своје мишљење подредио оном што пише у Библији како објашњаваш онда ове речи из Јеванђеља.

"1. I prolazeći vide čoveka slepog od rođenja.
2. I zapitaše Ga učenici Njegovi govoreći: Ravi! Ko sagreši, ili ovaj ili roditelji njegovi, te se rodi slep?
3. Isus odgovori: Ni on sagreši ni roditelji njegovi, nego da se jave dela Božija na njemu." (Jovan 9.1-3)

Како је овај могао да згреши у прошлом животу и да се роди пре васкресења.

Инетресује ме у вези тога да пребацимо пажњу са објективног, где ти замишљаш слику неког покојника који чека судњи дан, на субјективно искуство.

У бесвесном стању нема осећаја времена. Када се рецимо пробудиш ујутро не знаш колико је сати и да ли си спавао 8 часова или можда 20000година( то је зато јер и није било икаквог временског интервала...време није линија која се може мерити,субјективна егзистенција је континуитет али то је и друга тема.)

Значи, узмимо да је та бајка која је очито изникла из реализма, а уз слепу послушност онога што је написано у библији, истинита. Онда би то субјективно изгледало овако.

Умиреш и следећег тренутка се будиш на страшном суду. То што је у међувремену прошло можда милијарду гоидна на земљи, тебе се не тиче.Ти од тог периода субјективно немаш ништа.

Значи нема неког чекања у Хаду на страшни суд већ ово што сам рекао.
Slazem se sa svim sto si rekao,ali to mjesto Hades (Šeol) je mjesto gdje prestaju sve ljudske aktivnosti,gdje se cuti,kako pise u SZ-u.

Узгред, када си већ своје мишљење подредио оном што пише у Библији како објашњаваш онда ове речи из Јеванђеља.

Како је овај могао да згреши у прошлом животу и да се роди пре васкресења.
Rodjen je slijep da bi se na njemu proslavio Gospod koji mu je vratio vid. To je znacenje stihova.

jedino zivot nema suprotnost...nema pocetak pa ne moze imati ni kraj ...tako da nasa smrt moze biti samo prelazak iz jedne faze u drugu ili nesto slicno tome...

imala sam nekoliko neobicnih iskustava ...svako od njih mi je ukazivalo na nesto,iz svakog sam nesto naucila ....

prvi put se desilo dok sam bila pod narkozom ...van operacione sale cekao me covek sa kojim sam bila u duzoj relaciji,covek sa kojim sam dozivela ljubav za koju sam ranije mislila da samo u bajkama postoji ...usnila sam tada neobican san...isla sam prema nekoj drvenoj ogradi iza koje se prostirala ogromna cvetna livada okruzena veoma visokim planinama ...na sred livade stajao je on obasjan blestavom svetloscu ,rasirenih ruku sa osmehom na licu ...potrcala sam ka ogradi,kapija se sama otvorila ...posao mi je u susret i kad sam bila dovoljno blizu rece mi - dodji ljubavi,ovde cemo sacuvati nasu ljubav...
kad sam se probudila ,san mi je ponovo proleteo ispred ociju,a ja,shvatih tada da cemo se ja i moj dragi razici jer uistinu nasa ljubav i nije bila za ovoga sveta ..tako se i desilo godinudana kasnije,razisli smo se iako smo se "smrtno" voleli ...

drugo iskustvo...budim se u drzavi 4 sata leta udaljenoj od one u kojoj zivim...sasvim obicno jutro...polako kupim stvari i spremam se na aerodrom ....nakon satak osetim da mi nesto nije dobro ali negiram to stanje ,ipak primetim da moram prikupiti svu snagu da sidjem do recepcije hotela ....sve mi je losije no skrivam to od ljudi...ulazim u taxi i tu shvatim koliko mi je lose ..zamolim sofera da otvori prozor ,on to i uradi ali moje stanje se sve vise pogorsava ...videvsi da mi je jako lose sofer odmah vozi ka bolnici ...nisam osecala nikakvu bol,svuda oko mene stvorilo se neko crnilo,neki mrak,mracniji od svih mrakova ...izuzetno mi je prijao taj mrak ....osecala sam se veoma sretnom....secam se da sam u tom momentu videla svoju decu ,bila su nasmejana ,secam se i toga da sam znala da umirem ali mi nije bilo ao ostaviti decu ...htela sam ostati tu gde jesam,bilo je tako carobno lepo ( neopisivo) ...i nedadose mi ,lekari su me drmali,bodali svim i svacim i vratih se ja "sebi" ....nista im nije bilo jasno,nisu mogli naci nikakav uzrok mom tadasnjem stanju te me brzo otpustise iz bolnice nakljukanu umirujucim sredstvima....izidjem van bolnice kao da mi nikad nista nije ni bilo,zapalim cigaru i sa nekom tugom u sebi pokusam ponovo izazvati onaj predivan osecaj dok sam bila u onom crnilu ,i naravno da mi nije poslo za rukom ...kasnije sam videla sms koji su mi uputila deca bas dok sam bila u onom crnilu ,pitali su me da li cu poleteti na vreme i da nam je taj momenat crkao tv iz cista mira ...stigoh kuci kasno u noc,pridjem tv-u i on se ukljuci sam od sebe ....

iz ovog iskustva sam naucila nesto novo ...mi nismo povezani samo sa ljudima vec i sa nasim stvarima ...

POSTOJI. Ja sam jednom bio u komi i prešao sam granicu, ali sam se vratio.
I crkva kaže trojstvo: duh, duša i telo
1. Ono što mi zovemo duša je čak i snimljeno (Kirlijanove fotografuje, koga interesuje neka se o tome raspita)
Kad čovek umre to telo od bioplazme se raspada. Otud verovanje da iz njega izleti beli golub, To su u stvari neki vrlo senzitivni ljudi videli tu bioplazmu koja napušta čoveka.
Klasično merenje težine pokaže da je čovek lakši nekoliko grama za 1 sat.
2. Postoje čitave knjige u kojima ljudi koji su bili u komi pričaju do u detalje šta im je radjeno.
3. Kad čovek sanja, telo od bioplazme lebdi iznad njega povezano iz potiljka u potiljak ili iz pupka u pupak (i to snimljeno)
4. Narkosi pod teškim drogama dolaze u to stanje.
5. Vrhunski majstori istočanjačkih borilačkih veština mogu da dodju u to stanje.
6. Primenjivao dok sam studirao: METODA TOTALNOG OPUŠTANJA. Detalji su opširni, ali sat vremena takvog stanja zamenjuje noć sna.
Neću zamarati čitaoce detaljima ali ko želi mogu mu poslati uputstvo na mail.
Zahteve slati na skura58@gmail.com
Svakako, ono što se zove duša, radjalo se mnogo puta pre našeg tela, i prećiće u neko drugo kada napustimo ovo telo.

Verujte u ovo. Ako ništa drugo, lakše ćete umreti.

Poslednja izmena:

Back