Život posle smrti ??

Mozda je, na primer (cisto teorijski), to "nista" kao san bez snova. Zaspis, probudis se, izmedju - nista.

Kazes "kao san bez snova". Jedini malecki problem je sto ta "analogija" nema nikakvog znacenja. Te reci "san bez snova"iznikle su iz zablude, koje ti naravno nisi svestan, ali mozda uspes da to pojmis.

Kada kazes "san bez snova" zamisljas sliku sebe kako spavas ..pri cemu si BUDAN da budniji ne mozes biti. A ako hoces imati pozitivno iskustvo toga... nemoguce. Ne psotoji iskustvo spavanja bez snova...to je obicna skoro pa idiotska zabluda celog covecansva koju je tek Bergson uspeo da razotkrije.

Nema spavanja bez snova, nema nesvesti... ima samo kontinuirane subjekitvne egzistencije...nema prekida. NESTO nema suprotnost.

ps. Ako ti je nesto od ovoga smesno smej se na brasno sam u sebi. Svaku provokaciju cu prijavljivati.

Kazes "kao san bez snova". Jedini malecki problem je sto ta "analogija" nema nikakvog znacenja. Te reci "san bez snova"iznikle su iz zablude,

Netacno.

Kada kazes "san bez snova" zamisljas sliku sebe kako spavas ..pri cemu si BUDAN da budniji ne mozes biti. A ako hoces imati pozitivno iskustvo toga... nemoguce. Ne psotoji iskustvo spavanja bez snova...to je obicna skoro pa idiotska zabluda celog covecansva koju je tek Bergson uspeo da razotkrije.
Netacno, naravno.

Nema spavanja bez snova, nema nesvesti...

I opet, netacno.

NESTO nema suprotnost.

Ovo je toliko irelevantno za diskusiju da necu komentarisati.

ps. Ako ti je nesto od ovoga smesno smej se na brasno sam u sebi. Svaku provokaciju cu prijavljivati.

Naravno da ces prijaviti kad ne mozes da odgovoris (ovde mislim na moje obrisane postove, a obrisani su, vidim na tvoju inicijativu, iako nista u njima nije bilo za brisanje sem cinjenice da si raspravu o 9+9 izgubio). A pri tom si ti taj koji u stvari provocira. A sad idi pa me "kazi uciteljici" jer to deca trecaci rade.

Poslednja izmena:
Netacno.
Netacno, naravno.
I opet, netacno.

Naravno da cu ovo prijaviti jer se radi o spamu. Tvoja iracionalna ubedjenja da li je nesto netacno ili tacno mene, a i nikoga ovde, ne zanimaju. Na forumu iza iznosenja suda poput "To je netacno" (a cak si stavio i "naravno"... ma nemoj?) ako nisi znao sledi obrazlozenje...zbog cega je netacno. Kontraargument (koji u ovom slucaju na tvoju zalost ne postoji).
Tema nije anketa!

I ako mi jos jednom neko izbrise post koji nije za brisanje nek mi slobodno usput izbrise i profil jer se necu vracati. Nepravdu u zivotu moram da trpim ali na forumu ne moram.

Bas si rasplakao nekog time ovde? Takvom tipu forumasa koji se smeju sagovornicima, spamuju, ocenjuju misljenja bez obrazlozenja, provocirau nije mesto ovde.

@Blajbinger,
dobro je da si započeo ovu temu.
Nadam se da neće smetati izvesni komentari.
Dok ljudi od nauke pokušavaju da otkriju suštinu ovoga o čemu si pisao, da bi dali kakva takva objašnjenja, tako nešto neće biti potrebno koleginici Valeriji koja je ispričala svoj lični doživljaj.
Ima tu jedan detalj koji je strašno važan da bi čovek promenio stav o životu uopšte a sa time svoj pristup istom. Niko od onih koji su doživeli kliničku smrt nije pričao da je on ostao da leži ali da je zato posmatrao kako "njegova Duša" odlazi. Naprotiv, svi su videli samo svoje telo iza sebe.
Ovo naglašavam zato što je jako važmo da prelomimo sa time da smi mi duhovno biće - Duša - i da smo kao takvi večiti i besmrtni. Kao takvi mi posedujemo svest ili bolje rečeno mi smo ta svest. Zato i živimo u ovim nižim svetovima da bismo ekspandirali svoju svest a sa time i kapacitet ljubavi, znanja, mudrosti i na kraju dosegli duhovnu slobodu.
Tunel, o kojem se u najveććem broju slučajeva govori ne predstavlja stvarno kretanje kroz njega sa Svetlošću na kraju već je to samo privid dok mi kao Duša (Svest) menjamo svoj vibracioni nivo da bismo se našli na višem nivou istog i najčešće na prvom narednom svetu - Astralnom.
Oni koji kada se nadju izvan tela ostanu na ovom istom svetu i ne dožive osećaj kretanja kroz tunel.
Klinička smrt mnogima donese ozbiljnu transformaciju i odnos prema životu u celini. Ne uzimaju ga zdravop za gotovo i pristupaju mu sa mnogo više pažnje i ljubavi - baš kao što i treba biti.
Tačnoi je da izvan fizičkog tela mnogo lakše i brže ali i sveobuhvatnije razmišljamo što je i normalno budući da nismo sputani fizičkim inertnim aparatom - telom.
Praktično svest ne ekspandira time što smo se našli izvan tela na prvom narednom svetu. Sticanje iskustava, učenje životnih zakonitosti i lagana ekspanzija svesti se najbrže odvija dok smo još u fizičkom telu. Zato praktično u fizičko telo dolazimo nekoliko stotina hiljada života pre nego dosegnemo sami vrh našeg cilja - realizaciju najviših stadijuma svesti.
Nezavisno od trenutnih naših životnih ciljeva, naš konačni cilj je realizacija najviših nivoa Svesti...
Upravo taj detalj je čoveku potreban da bi na tome svesno poradio a to se obično dogadja onda kada otkrije da on nije fizičko telo koje ima svoj početak i kraj već da je on duhovno biće, Duša, sa svim potencijalnim kvalitetima koje poseduje i sami Kreator ili Bog.
Pojedini telesni defekti (gluvoća, slepilo, problemi sa ekstremitetima...) su tu samo radi neophodnosti pojedinih životnih lekcija. Jer, mi kao Duša nikada niti smo bolesni niti možemo biti bolesni. Kao Duša mi smo uvek veselo biće pa čak i onda kada su zdravstveni problemi našeg fizičkog tela ili kada ga napustamo zauvek.
Snovi, Duša Putovanja višim svetovima su samo načini da se svesno radi na ekspanziji svesti pa se zato snovi smatraju tajnim prolazom do najviših stanja svesti.

Probaj da održavaš ovu temu aktivnom pa čak i ako nemaš mnogo toga za priču. Uvek se može mnogo toga ovde dodati zbog onih koji tragaju za dubljim smislom života. Smisao, svrha i cilj života nisu sakriveni.
Pozdrav

Poslednja izmena:
@Valeria,
Ne verujem da voliš da neko komentariše tvoja iskustva ali to neću učiniti da te povredim već da bih rekao nešto zbog onih koji bi želeli da nešto više saznanju.
Isksutva sa bićima od jake svetlosti koji su medjusobno komunicirali tvoje buduće mogućnosti života... bilo je načinjeno tako da ti se ne sugeriše direktno već samo da ti se stavi do znanja da si ti (kao Duša) ta koja odlučuješ da li ćeš ostati i dalje u isto fizičko telo i da se sučeljavaš sa onim kroz šta jesi i kroz šta ćeš tek prolaziti.
Život od nas traži da ga živimo bez predavanja i pokleknuća pod onim uslovima u kojima smo se našli. Govorim ovo zato što mnogi misle da za Boga vredi dati život. Zabluda, za Njega nikada ne treba davati život već treba nastojati živeti i ne pokleknuti.
I sama si uvidela da mi kao Duša imamo pristup sveznanju. U kolikoj meri ćemo ga koristiti zavisi od našeg stanja svesti - do koje meri smo ekspandirali svoju svest.
Vidim da si istraživala po nekim oblastima i samo bih te podstakao da ne staješ već da nastaviš dalje onom brzinom koja je za tebe najprikladnija. Jer, ova planeta nikada nije bila bez najviših učenja života koja su uvek dolazila i dolaze iz samog srca Boga.
Mi kao Duša, nemamo jedno odredjeno stanovište u fizičkom telu a to sve zavisi od našeg stanja svesti. Šta više u kasnijim stadijumima mi i ne budemo u telu već izvan njega iako smo vezani za njega.
Mi kao Duša imamo za cilj dosezanje najvišeg stadijuma sreće, ljubavi i svesti pa zato kroz život šta god da dosegnemo nikada ne osetimo da je to dovoljno za našu večitu sreću. Jer, već rekoh, da je naš cilj dosezanje najviše duhovne realizacije kada (upo)znamo Boga a to je ono što je moguće još za života u fizičkom telu i to ovom.
Mnogi imaju iskustva sa jakom Svetlošću ali i Zvukom dok su izvan tekla ili u toku snova. Mada ima i onih koji iskuse i Svetlost i Zvuk (kao dvojne aspekte suštine života - Svetog Duha ili Reči Božje) dok su budni u svom fizičkom telu. Ne retko, osete i veliko blaženstvo.
Bog govori Duši preko svoje Reči a to je Sveti Duh (Svetlost i Zvuk).

Poslednja izmena:
kazu mi da mi je natalna karta katastrofa i da iz nje imam veoma lsu karmu i da kao treba da bezim od okultno, da ne mislim o snovima i dajem im na znacaj ma bilo sta da sanjam i dozivim nadam se da je to lose uradjeno i da je lose protumaceno inace sam u totalnoj katastrofi sledi mi pakao od karme kao u ovom zivotu, tj nailazi skoro a snovi su samo kao nagovestaj p zato kazu da im ne dajem na znacaj i ne mislim o njima...itd
Katastrofa
A najgore je to sto karta kaze da je veliko kao zabluda i pretnja to moje traganje i da nece dobro kao da se zavrsi i to da je ta moja umetnost koju volim zavaravanje ma sta reci sve je lose:D
Daj boze da karma i te natalne karte nisu tacne i da ne postoji reinkrenacija inache sam ga nadrljao ako ne moze protiv karme da se izbori covek...

I sta sad npr iz ovog meni je najlakse da ne verujem da reinkrenacija postoji i karma i sve to i da verujem samo u ono sto je za mene dobro lako i bezbolno tj da prigrlim svoju osnovu, svoju osnovnu veru hriscanstvo a odbacim ezoteriju neke filozofske cinjenice da bi se osecao dobro...

Nadam se da je ovaj zivot samo jedani da posle njega nastupa vecnost a ovaj zivot posle zivota po teoriji karme meni lici na pakao i ropstvo...

Poslednja izmena:
Tvoja iracionalna ubedjenja da li je nesto netacno ili tacno mene, a i nikoga ovde, ne zanimaju.

Tvoja "filozofiranja" o tome kako bi preziveo skok sa 10ospratnice su veoma racionalna i sve nas zanimaju.

Na forumu iza iznosenja suda poput "To je netacno" (a cak si stavio i "naravno"... ma nemoj?) ako nisi znao sledi obrazlozenje...zbog cega je netacno. Kontraargument (koji u ovom slucaju na tvoju zalost ne postoji).

Vidi, ako JA kazem da sam spavao a da nista nisam sanjao, onda je i tvojim i Bergsonovim zakljuccima mesto u recycle bin-u. Bergson i ti cete da mi kazete sta sam ja sanjao i da li sam sanjao....

A o korelacijama izmedju obrazlozenja i argumenata (da ne govorim o nekim "tezim temama") mozemo da razgovaramo tek posto savladas osnove gramatike srpskog jezika.

Takvom tipu forumasa koji se smeju sagovornicima, spamuju, ocenjuju misljenja bez obrazlozenja, provocirau nije mesto ovde.

Onda sevaj odavde posto si u stvari ti taj koji sve vreme to radi.

Podsmevas se ljudima koji ti ne veruju kad ih ubedjujes kako bi preziveo pad sa zgrade, smaras ih i maltretiras prepisanom filozofijom kojom su ti ko zna gde isprali mozak, pa se cudis kad te neko argumentima postavi na pravo mesto i onda moljakas modove da brisu postove koji ti ne odgovaraju. u medjuvremenu se otkaci sa mojih postova i ne javljaj se da mi odgovaras kad te nista nisam ni pitao. Ovim je moja rasprava s tobom zavrsena i smatraj se ignorisanim za u buduce.

Poslednja izmena od moderatora:
Tvoja "filozofiranja" o tome kako bi preziveo skok sa 10ospratnice su veoma racionalna i sve nas zanimaju.

Naravno da zanima onog ko moze da shvati o cemu se tu radi.. Ne postoji apsolutna sigurnost da ce indukcijom izvedeni prirodni zakoni vaziti i u buducnosti. Postoji samo pretpostavka da hoce, ili da ce jabuka koja pada sa grane danas padati na isti nacin i sutra. Pretpostavljamo da hoce, ali NE MOZEMO u to biti apsolutno sigurni. To je to...cinjenica.. svidjalo se to.. zanimalo to nekog ili ne.

Tension
Vidi, ako JA kazem da sam spavao a da nista nisam sanjao, onda je i tvojim i Bergsonovim zakljuccima mesto u recycle bin-u. Bergson i ti cete da mi kazete sta sam ja sanjao i da li sam sanjao....

Ovo "ja" napisano velikim slovima valjda znaci da to sto kazes jeste tako i ne moze apriori biti drugacije. Ma nemoj. :)

Ipak, tvoje pitanje moze mi posluziti da malo bolje pojasnim veliko filozofsko ucenje o nista kao pseudopojmu, a to itekako ima veze sa temom.

Svaki elemenat naseg saznavanja svoje poreklo ima u subjektivnom.

Tkz. "sekundarni kvaliteti" boja, miris, ukus, osecaj dodira, ne postoje na predmetima kao takvi, vec samo u nasoj svesti. Izvan svesti nema nikakvih boja , mirisa .. ukusa .
Kome ovo cudno zvuci jer nije u skladu sa prostim tkz. "zdravim" razumom neka pogleda ovaj blog u kome sam objasnio Lokove primarne i sekundarne kvalitete.
http://forum.krstarica.com/entry.php/6319-Primarni-i-sekundarni-kvaliteti

Takodje, tkz. "primarni kvaliteti" svoje poreklo imaju u subjektvinom a neosporan dokaz toga jeste Barklijeva korelativnost subjekta i objekta.

Tako da svako nase saznanje ,iskustvo, svoje poreklo ima u subjektivnom ..u svesti. Izvan svesti nema ovakvog sveta kakvog saznajemo vec ima transcendentne (izvan mogucnosti saznanja) nepoznate "Stvari po sebi".

Zasto ovo pisem?

Zato da prlikom razmisljanja o nista ili o spavanju bez snova, nesvesti ili egzistenciji posle smrti ..imamo u vidu da izvan svesti nema DALJEG PROTICANJA VREMENA , NEMA objektivnog sveta dok smo mi eto odsutni.
Izvan svesti nema nikakve linije vremena, nema prostora..ono cega ima ne ulazi u kategorije saznavanja naseg razuma i potpuno je drugacije od svega sto poznajemo....transcendentno.

Sada obratimo paznju na te subjektivane sadrzaje svoje svesti i zapitajmo se da li medju njima ima necega sto bismo nazvali "spavanje bez snova" ili "nesvest"? Nema! Kada razmisljmo o spavanju bez snova zamisljamo sami sebe kako spavamo, pri cemu smo budni da budniji ne mozemo biti.

Ili ovako. Predvecrje je i moja svest je puna misli, osecaja , osecanja koji se neprekidno smenjuju. Onda zaspim. Za to vreme nemam iskustva ... Sledece je budjenje. Znaci imamo iskustvo pre spavanja i iskustvo posle budnjenja a izmedju je "nista" NULA. Znaci to je KONTINUITET ! Ako imas dve linije a izmedju njih NULA rastojanja.. onda je to jedna linija.

Znaci samo kontinuitet subjektivne egzistencije za nas postoji. Nema nikakve nesvesti, spavanja bez snova. Kontinutiet sve do smrti.. a i posle smrti ..jer "nista" nema znacenja. To je rec proistekla iz zablude celog covecanstva koju je tek filozofija uspela da razotkirje kao takvu.

Poslednja izmena:
kazu mi da mi je natalna karta katastrofa
Katastrofa

I sta sad npr iz ovog meni je najlakse da ne verujem da reinkrenacija postoji i karma i sve to i da verujem samo u ono sto je za mene dobro lako i bezbolno tj da prigrlim svoju osnovu, svoju osnovnu veru hriscanstvo a odbacim ezoteriju neke filozofske cinjenice da bi se osecao dobro...

Nadam se da je ovaj zivot samo jedani da posle njega nastupa vecnost a ovaj zivot posle zivota po teoriji karme meni lici na pakao i ropstvo...
Verujem da si mlad i da je pred tobom tek glavniji deo života kada ga treba poneti na svojim plećima sa punom odgovornošću.
Nezavisno, kakav god da je život ispred nas treba znati da smo ga sami kreirali takvim u mnogim prethodnim životima. Sada je jedinstvena prilika da mnogo toga u ovom životu odradimo na odgovarajući način kako bismo mogli napredovati duhovno. Odlaganje ili zaobilaženje odredjenih životnih lekcija ne znači da nas one pre ili kasnije neće sačekati.
Duhovni zakoni su egzaktni i duboko u sebi svako od nas voli baš zato što takvim i jesu.
Veovali mi u karmu ili ne ona neće biti izbrisana. Bežali mi iz religije u religiju ili u ateizam ona neće prestati. Upoznavanje duhovnih zakona, medju kojima je i Zakon Karme (Uzroka i Posledica) nama pomaže u tolikoj meri da shvatimo da sve ono što nas sačeka kroz život jeste naša kreacija i ničija više. Takodje, pomaže nam tako što ćemo bar sada i nadalje voditi računa o svojim mislima, rečima i delima...
Ipak, svako ima slobodnu volju da prihvati koju god religiju želi. Mada, pitanje je ako smo jednom spoznali realnost karme da li ćemo je moći ignorisati i izbrisati iz našeg saznanja.

Čak i onda kada ispred nas stoji nepovoljna karma, znači da je pristiglo za odradu nešto što nismo odradili ranije, ne treba u mislima stalno vbrteti negativne reči i tvrdnje - treba biti sa čistim i pozitivnijim ili optimističkim mislima.
Čak i onda kada ispred nas nema negativne karme negativnim razmišljanjima ući ćemo baš u takvu vrstu dogadjaja. Sami ih privučemo. Tačnije i sam naš negativni pristup i negativno gledanje na životne ishode je deo naše karme što je neophodno ispraviti što je pre moguće.
Astrologija ima svoje mesto ali onaj ko želi ovladati i zagospodariti svojim životom neophodno je da je se kloni i živi životom shvatajući da je on sam kreator svog života.
Ako živimo sa strahom od nečega onda mi baš to i privučemo u svoju životnu sferu...

I ono najvažnije: SAMO ĆE NAIVNA OSOBA U ULOZI ASTROLOGA DA IKOME KAŽE KAKO MU PREDSTOJI KATASTROFA čak i onda kada bi bio potpuno siguran da je nepogrešiv.

louiskrstic, hvala ti na tvojim komentarima :).

Isksutva sa bićima od jake svetlosti koji su medjusobno komunicirali tvoje buduće mogućnosti života... bilo je načinjeno tako da ti se ne sugeriše direktno već samo da ti se stavi do znanja da si ti (kao Duša) ta koja odlučuješ da li ćeš ostati i dalje u isto fizičko telo i da se sučeljavaš sa onim kroz šta jesi i kroz šta ćeš tek prolaziti.

Da, čini mi se da od naših postupaka mnogo toga zavisi...kao i od naših odluka.
Koliko god mi smatrali da postoji "sudbina", ona uvek ima i faktor promenljivosti. Samo, retko ko je spreman da preuzme odgovornost :).

Posle života mrak.Ustvari nema ni mraka,nema ništa.Kao kad spavamo a ništa ne sanjamo.
Mislim da su priče lica koja su preživela tzv.kliničku smrt uglavnom autentične ali to opet znači ništa.Verovatno mozak u trenucima kad je organizam teško napadnut reaguje na način da stvara prijatne slike.
Nisam nikad sreo nikoga ko za sebe kaže da je nečija reinkarnacija.
Od "slučajeva" reinkarnacije na netu,ovaj nalazim da je ponajbolje urađen.Roditelji-glumci zaslužuju svaku pohvalu.

Poslednja izmena:
Posle života mrak.Ustvari nema ni mraka,nema ništa.Kao kad spavamo a ništa ne sanjamo.

Apsurd i zabluda..

Izneo si svoje misljenje bez da pregledas temu.. a da si je pregledao video bi da pojam "nista" nema znacenja. To je prazna rec..pseudopojam. On je iznikao iz neverovatne zablude covecanstva koju su mnogi primecivali jos od Platona, ali je tek Bergson u proslom veku uspeo da je definitvno razotkrije.

Ali sve sam ovo vec pisao na ovoj temi kao i svom blogu "NISTA" pa cu preneti nesto od toga u ovaj post pa razmisljaj:

Kada kazes "potpuno odsustvo svesti" tu imamo reci ali nemamo nikakvo spoljasnje ili unutrasnje iskustvo. Pod ovom recenicom mozemo zamisljati recimo scenu u kojoj mi posmatramo neku osobu bez svesti pa i sliku naseg tela bez svesti. Ali ta scena pretpostavlja sves ili nas koji je posmatrmo. Biti svestan nesvesti je kontradikcija! Znaci ta recenica nema znacenja. Ona ukazuje na zabludu..na kontradikciju.
Nisi ti osetila nesvest vec u punoj svesti razmsiljas o sebi kao nesvesnoj.. a to je daleko od "potpunog odsustva svesti".
Odsustvo svesti, dubok san bez snova itd...nista od toga nema znacenja. Kada god upotrebimo te reci na umu imamo sliku nas samih kako spavamo ili kako nemamo svest. a pri tome smo budni da budniji biti ne mozemo. Kapiras?

A ako se nadas da ces nekada naci "mirni zaborav" nazalost takva uteha ateista, materijalista i pozitivsta nema nikakvog osnova.

Svaki elemenat naseg saznavanja svoje poreklo ima u subjektivnom.

Tkz. "sekundarni kvaliteti" boja, miris, ukus, osecaj dodira, ne postoje na predmetima kao takvi, vec samo u nasoj svesti. Izvan svesti nema nikakvih boja , mirisa .. ukusa .
Kome ovo cudno zvuci neka pogleda ovaj blog u kome sam objasnio Lokove primarne i sekundarne kvalitete.
http://forum.krstarica.com/entry.php/6319-Primarni-i-sekundarni-kvaliteti

Takodje, tkz. "primarni kvaliteti" svoje poreklo imaju u subjektivnom a neosporan dokaz toga jeste Barklijeva korelativnost subjekta i objekta.

Tako da svako nase saznanje ,iskustvo, svoje poreklo ima u subjektivnom ..u svesti. Izvan svesti nema ovakvog sveta kakvog saznajemo vec ima transcendentne (izvan mogucnosti saznanja) nepoznate "Stvari po sebi".

Zasto ovo pisem?

Zato da prlikom razmisljanja o nista ili o spavanju bez snova, nesvesti ili egzistenciji posle smrti ..imamo u vidu da izvan svesti nema DALJEG PROTICANJA VREMENA , NEMA objektivnog sveta dok smo mi eto odsutni.
Izvan svesti nema nikakve linije vremena, nema prostora..ono cega ima ne ulazi u kategorije saznavanja naseg razuma i potpuno je drugacije od svega sto poznajemo....transcendentno.

Sada obratimo paznju na te subjektivne sadrzaje svoje svesti i zapitajmo se da li medju njima ima necega sto bismo nazvali "spavanje bez snova" ili "nesvest"? Nema! Kada razmisljmo o spavanju bez snova zamisljamo sami sebe kako spavamo, pri cemu smo budni da budniji ne mozemo biti.

Ili ovako. Predvecerje je i moja svest je puna misli, osecaja , osecanja koji se neprekidno smenjuju. Onda zaspim. Za to vreme nemam iskustva ... Sledece je budjenje. Znaci imamo iskustvo pre spavanja i iskustvo posle budnjenja a izmedju je "nista" NULA. Znaci to je KONTINUITET ! Ako imas dve linije a izmedju njih NULA rastojanja.. onda je to jedna linija.

Znaci samo kontinuitet subjektivne egzistencije za nas postoji. Nema nikakve nesvesti, spavanja bez snova. Kontinuitet sve do smrti.. a i posle smrti ..jer "nista" nema znacenja. To je rec proistekla iz zablude celog covecanstva koju je tek filozofija uspela da razotkrije kao takvu.

Vise o "NIŠTA" kao pseudopojmu imate ovde:

NIŠTA
http://forum.krstarica.com/entry.php/4928-Ništa

Poslednja izmena:
ozi, džaba ti deset besmislenih tekstova od po stranu i po kad ne možeš da shvatiš na šta ljudi misle.
ništa u smislu kraj, ne postojiš.. prekid kontinuiteta.. zašto bi to bilo nemoguće?

Zato sto je nemoguce. Ne znam kako da ti jasnije to objasnim. Radi se o zabludi koju trebas ukloniti iz svog misljenja . U tom "besmislenom" tekstu, kako ti kazes, a u kome sam parafrazirao Bergsonovu filozofiju o tome.. mozes uvideti tu cinjenicu. To nije hipoteza to je cinjenica neposrednog iskustva.
Ako pokusas da zamislis nepostojanje ...JEDNOSTVANO NEMOGUCE.. Uvek ces imati posla bilo sa osecajma, bilo sa opazajima ali necega mora uvek biti. Nema praznog intervala ...nema "nista."..."Nepostojanje" je kvazipojam.

A kada zamisljas to cuveno "nemam svest"...u punoj svesti i budnosti tada zamisljas opazaj sebe kako spavas..i to zoves "nemam svest"...ali ti si budan dok to radis...kapiras?. Zar je to toliko tesko shvatiti?
Govorimo o neposrednom iskustvu
Radi se o zamenama... a rec "nista" je tu ubacena kao kvazipojam..rec bez znacenja.

Mozemo reci da dok smo zivi imamo kontinuitet unutrasnjih iskusatva koji se nikada za nas ne prekida. Posle smrti opet imamo nesto... ma sta to nesto bilo.. ali to je druga tema koja se tice "stvari po sebi".
Iz recenog je dovoljno uvideti da za nasu subjektivnu egzistenciju ne postoji "nista". vec samo nepoznato..a i to je pitanje da li nas bas posle smrti ceka nepoznata transcendecija ili jos uvek imamo nesto slicno ovome.

Zato sto je nemoguce. Ne znam kako da ti jasnije to objasnim. Radi se o zabludi koju trebas ukloniti iz svog misljenja . U tom "besmislenom" tekstu, kako ti kazes, a u kome sam parafrazirao Bergsonovu filozofiju o tome.. mozes uvideti tu cinjenicu. To nije hipoteza to je cinjenica neposrednog iskustva.
Ako pokusas da zamislis nepostojanje ...JEDNOSTVANO NEMOGUCE.. Uvek ces imati posla bilo sa osecajma, bilo sa opazajima ali necega mora uvek biti. Nema praznog intervala ...nema "nista."..."Nepostojanje" je kvazipojam.

da, ali dok postojis.
kad vise ne postojis, nema tvojih osecanja, opazaja.
kontinuitet se prekida, prekidom tvog zivota.

ne kazem da je tako, ali moze da bude

da, ali dok postojis.
kad vise ne postojis, nema tvojih osecanja, opazaja.
kontinuitet se prekida, prekidom tvog zivota.

ne kazem da je tako, ali moze da bude

To "kad vise ne postojis" jeste problem na koji ukazujem. Jer taj period ne mozes zamisliti, ne mozes pojmiti ni na jedan nacin.

Evo , kada kazes "kad vise ne postojis, nema tvojih osecanja, opazaja.
kontinuitet se prekida, prekidom tvog zivota." prilikom ovoga zamisljas SVET KOJI POSTOJI OVAKAV kakvim ga opazas i tvoje telo koje eto nije vise zivo u njemu.
I sada ti tu scenu zoves "nepostojanje". Obrati paznju. Tu scenu gde je tvoje telo nezivo a gde svet i dalje postoji ..ti posmatras ZIV I ZDRAV I SVESTAN. razumes?
Niej doslo do nikakvog prekida kontinuiteta.
Ne mozes zamisliti svet u kome ti ne postojis..u tome je poenta?

Govorimo o subjektivnom ...ne o objektivnom koje je predmet druge teme a koja se tice idealnosti opazajnog sveta. Govorimo o subjektivnim iskustvima.

Jedan osecaj smenjuje drugi osecaj... nema intervala za nas.
Ako sada kazes posle smrti nestaju ti osecaji....OK ..mozda nestaju mozoda ostaju i ovako su oni subjkeitvni) ne znam... ali TVOJE STANJE BEZ OSECAJA tebi nije poznato niti moze biti poznato. To nije tada crna boja, nije ovo.. nije ono... ali ako kazes da je "nista" time si upotrebio praznu rec.
Mozes dakle reci sta je posle smrti nepoznato je ...ali ne mozes reci tada je nista i da to ima neko znacenje za nas. Mozda nista od ovoga sto poznajemo ali defitnvno je to nesto...NEPOZNATO ili poznato videcemo...ali nesto.

Nesto za nas nema suportnost..

BILO BI LEPO.....ali mislim da je to ....PUSTA ŽELJA....za ...PRODIŽETKOM.....:ok:

Kada ....ODEŠ.....OTIŠAO SI..... Tamo .....nema ničega.....NIŠTAVILO......:sad2:.

Ali to nije....KRAJ....:(

Tvoj ....ŽIVOT....se ...NASTAVLJA..:).ali u drugom obliku....;)

Sve VREDNO što si uradio za života....je tvoj ...NOVI ŽIVOT.....PRODUŽETAK....
Sve dok živiš u sećanjima svojih voljenih...:heart:...svojih prijatelja...:heart:...i ostalih ljudi kojima si ...dobar bio...:heart:.....ŽIVIŠ....

Back