Jelena Grbić –Kako ljubav spava
U sobi je bilo hladno i mračno jer kad sam stigla, već je bio mrak.Zimske večeri u planinskim mestima rano počinju. Prema sivoj i šturoj svetlosti, koja je prodirala sa prozora kroz zavesu, vidlo se zgužvano karirano ćebe na kauču, na stočiću pored bila je otvorena knjiga i naočare. Prepoznala sam da je to ,,Antologija srpske ljubavne poezije” poklon od mene za neki od prošlih Božića.
Poezija, zima, praznici i mi. Šta se promenilo? Postao je dalek, ponekad čak neprijatan i grub, a to nikada pre nije bilo tako.
Uključila sam lampu , samo nisam nameravala da skinem kaput jer je za mene ipak bilo hladno. Tek tada sam videla ostake hrane na stolu u kuhinji,
punu sudoperu i prepunu kantu za đubre. A onda sam na prozoru ugledala predragi lik, a to nije moglo da mi ne izmami osmeh.
,, Dobro veče!”, rekao je kad je ušao u kuću i nehajno prošao pored mene sa naramkom drva, koje je spustio pored kamina, kao da sam vazduh, deo nameštaja koji je stalno tu . I kao da nisam prošla stotinak kilometara da ga nađem u ovom zavejanom smrznutom selu .
,, Dobro veče!”, odgovorih tiho .
Bio je uredan. Lepo obučen, negovane brade i lica. Jednom sam mu napisala da je tako najlepši. Ni traga onome kako mi je opisan .
,,Otkud ovde ? Najmanje sam tebe očekivao.”
,,Pa, eto! Dva meseca se nismo videli ni čuli. Došla sam da vidim kako si, a i volim ovo mesto. Rekla sam ti da nam kuća nije samo tamo gde nam stižu računi i pisma. Kuća je tamo, gde je duši prijatno. Ako je tako onda je ovo moja kuća.
Došla sam i po neke knjige, koje bih pročitala ove zime. Ako mogu da ih uzmem?”
Nisam rekla da su mi rekli da je loše. Da ne spava, loše se hrani i da je ponovo počeo da puši. Da sam zabrinuta i da bih volela konačno da saznam šta
nije u redu. Dok sam govorila, gledao me u oči i ćutao.
,,U redu je. Samo, ja očekujem nekog. Uzmi knjige koje želiš, i molim te da ti pozovem taksi. Nije u redu da budeš ovde. Razumeš ?”, skrenuo je pogled, a u glasu mu je bilo nešto što nije moglo da se podnese mirno i objasni.
Zanemario je nered u kući u kakvom se ne primaju gosti i neprohodnost zavejanog planinskog puta.
,,Da … Svakako…”, uzela sam prve tri knjige iz biblioteke, ne znam ni koje su bile i stavila u ranac.
,, Ja idem sad . Izvini što sam došla kad ne treba . Ja uvek tako.”, pokušala sam da se nasmejem ali nisam mogla.
,,Da. Reci mi, onaj za koga si mi pričala da ga mnogo voliš, da te jedini razume i podržava. Voli li poeziju ?
Prati li da uhvati najlepši zalazak sunca, da ti fotografiše i pošalje ?!”
Iz njega je govorio bolni očaj, koji mi je kidao srce.
,,Nisam tako mislila.”
,, Ne znam ja šta si mislila. Mnogo godina ja pazim na svaku svoju reč i postupak,da ne bi slučajno povredio tvoja osećanja, a ti tako k'o iz rukava. Ustaje li noću da otvori prozor, kad ne možeš da zaspiš ? “
Ćutala sam.
,, A znaš šta? Ne zna ni ova osoba, koju očekojem večeras, ništa o mojim biljkama o bunaru, koji maštam godinama da napravim ispred kuće. I brate, nekako je jednostavnija. Uopšta ne traži da joj se čita ili priča. E, i ne slika! “, zaćutao je.
,,Ne znaju oni ništa o nama, mila moja! I nemaju ništa naše, samo eto, podsećaju na nas. Ova ljubav je velika i neshvatljiva.
Ne uklapa se u obična shvatanja, zato je mnogi ne razumeju i pogrešno prestavljaju. Ali to više nije ništa važno. Sad je neko drugi tu, ko bolje razume!”
,,Mogu li da objasnim ? Svaka osoba se voli na različit i poseban način.”
Plakala sam i prišla mu.
,,Mnoge prijatelje volim i dragi su mi. Možda on voli neke moje omiljene pesnike, podržava moje poduhvate, i tačno je da se razumemo i cenimo jedno drugo
na jedan poseban način. Ali nije me video ranjivu. Ne zna čega se bojim, šta su moje težnje. Prijatno mi je kad ćaskamo i smejemo se, ali uveče kad legnem znam kome jedino želim da pošaljem poruku za laku noć.
,,Je l da?”
,, U stvari, ja mnogo pričam i zadržavam te, a ti čekaš goste. Moram da idem.”
Pođoh prema vratima, brzo da preduhitrim suze.
,,Ulazi smesta u kuću ! “, prolomio se glas iza mene .
,, Vidiš kako duva severac. Hoćeš da mi se prehladiš?” , rekao je promuklo iza mene i zalupio vrata.
Za sat vremena vatra iz kamina je već bila zgrejala sobu, koju je ispunio miris čaja od domaće nane. Karirano ćebe, u koje sam se umotala, imalo je poznati
miris. Posle mnogo pesama, koje mi je te večeri pročitao, skinuo je naočare,ostavio knjigu na sto i umorno protrljao oči.
,,Spava li ti se?”
,,Da!”, klimnula sam glavom.
,,Odavno nisam gledao kako ljubav spava.”
,, Onda sam ja potpuno uskraćena za tu privilegiju. Ja baš nikada nisam posmatrala kako ljubav spava.”
,,Ćuti i zažmuri! Oteraćeš nam snove.”
Sa rukom u ruci dočekali smo novi dan, i sve nove dane, praznike i godine koje slede