Život pisan srcem

Nije dugo stajala.Nastavila je dalje do nasipa,puticem pored sada vec ravnog toka reke kroz zelenilo,do njega.Stajao je nonsalantno naslonjen na svoj automobil,desna noge prebacena preko leve,puseci cigaretu..Kada je ugledao kako nailazi odmakao se brzim pokretom od kola,bacio do pola sagorelu cigaretu,ugasio vrhom cipele i stao prema njoj blago rasirenih nogu i ruku spustenih pored tela.Uredno je zaustavila kola na desetak metara naspram njega gledajuci i ne ispustajuci volan kao da je slamka spasa,jer je osetila da gubi dah i da joj se polako vrti u glavi..Bio je tu,posle toliko vremena.Groznicavo je razmisljala sta sada,dok je on stajao i cekao je.Spustila je ruke,izvukla kljuceve,.uzela tasnu sa sedista pored sebe,duboko uzdahnula,otvorila vrata i izasla.Imala je osecaj da ce pasti ali hrabro je iskoracila na meku i zelenom travom obraslu zemlju,dok joj je prilazio smeseci se.Osetila je suvocu u ustima i nista tog trenutka nije mogla da kaze.Nije ni imalo potrebe.Na trenutak je zastao gledajuci je u oci a onda je bez reci zagrlio privukavsi je sebi..Cinilo joj se da je prosla vecnost dok je sa glavom na njegovim grudima i njegovim rukama oko sebe slusala njegovo srce koje je ubrzano kuckalo..

Dosla si,ljubavi,saputao je spustajuci poljubac na njen vrat.
Dosla sam da te ukradem,kao sto sam ti obecala.
To si uradila odavno,..sada si tu da te volim za uvek..rekao joj je hvatajuci je za ruku ciji drhtaj na njegov dodir nije mogla da kontrolise.

Ustvari,nista tog momenta nije mogla,osim da podje za njim.

Da li znas daa
Nista ne znam,prekinuo je u pola recenice.Odavno te cekam da bih znao bilo sta osim da si tu pored mene i da zelim da ti pokazem
sva ona mesta o kojima smo pricali..

Verujem u istinsku ljubav ako je obostrana.Jedino takva i moze da opstane,prava,iskrena koja se ne moze zagubiti nigde u nama.Mozmo je samo pretvarati u neki drugi oblik ili drugu vecu i lepsu..Ne verovati u ljubav je kao da smo prodali svoju dusu djavolu. Prazni smo i bez smisla..iz razloga sto su emocije i ljubav osnov svega u nasoj biti.. Ono u sta se zaljubljujemo,po pravilu smo mi sami.Slican se slicnom raduje.Prepoznajemo kod druge osobe one osobine svog karaktera kojima se divimo i zbog kojih sebe volimo..samim tim volimo i drugu osobu.Saglasje sa samim sobom i samopouzdanje i poznavanje sebe su osnove ne samo u ljubavi vec i u drugim stranama nasih zivota. spoznaja i sagledavanje unutrasnjosti sopstvenog bica...a idealna osoba ne postoji,to se slazem, niti je to bas ta jedna jedina osoba koju mi lutajuci svetom nalazimo..Platon..dve polovine jabuke i slicno..to je bajkovito receno..vec sticajem okolnosti..jednom trenutku..kada se i ne nadamo previse,srecemo osobu na koju odreagujemo..kod koje upravo prepoznamo sebe u njoj..i zadrzavamo je..tj..osetimo snaznu zelju..emociju zvanu ljubav i odluku da uz tu osobu i ostanemo..

Zadrhtim ponekad iz sasvim nepoznatih razloga.
Krene neka cudna misaona putanja,stranputica i pokoleba,
moju sadasnjost,ubacujuci deo proslosti u nju, kao da je nepromenljiva.

Tu si mi tad ti.Na dohvat ruke ili na samo milisekundu razmisljanja.
Tu je tvoj smeh,razdragan.Razgovori koje vodimo,o nicemu.
Tu je tvoj uzdah,zavestan,nekim mirnim buducim danima,
a moja ljubav zapecacena,nedorecenostima.

Imala sam los dan. Koliko god se trudim da budem pozitivna, nekada me zivot natera da se slomim i preispitam.Prosla noc je bila losa,bez sna.I kada sam na kraju zaspala bio je to san kao da su neki demoni usli u mene i nisu mi dali mira. Jutro ili bolje receno skoro podne, bilo je pomalo napeto bez da sam znala zasto. Zeludac mi se stegao.Kao da sam nesto slutila..Pokusala sam da radim.Nije mi islo.Uhvatila me nekakva nervoza koja je verovatno posledica moje urodjene preosetljivosti.Sama svest o tome da nismo zajedno i da to zavisi od mene cinila me je takvom..Bila sam suvise napeta, sto je rezultiralo mini nesporazumom.Mojim napadom na njega i besom na samu sebe sto mi se zavrteo secaj nepoverenja.Osecaj ljubomore koji me je protresao celu.Glupost, zbog koje mi je sada zao.Treba da vezbam da mi suze ne krecu tako lako.Smetaju mi.Totalno je glupo sto ovo pominjem ali sam isprovocirala samu sebe ovakvom emocijama

vito.jpg

Stajala je pred njim i nemo ga gledala.Obuhvtio joj je lice dlanovima, naslanjajuci palceve levo i desno od ociju, priblizio joj se ustima i stao na tacno dva santimetra. Osetio je da ce da padne gledajuci ga, cekajuci da joj oduzme i usne i jezik i nepca i dah iz grla. Ovako je rekao da ce biti, ovako je ona znala da ce joj se tresti kolena, da ce je izdati noge i glas… sve da ce da je izda kad je on prvi put bude poljubio.

Zaronio joj je pod nepca. Otvarala se polako u strahu da ce da padne, da ce samo niz njega da sklizne i onesvesti se. Obecao joj je da ce srce opet poceti da joj kuca, nekih sat-dva posto prestane da je ljubi. Verovala mu je. Verovala je u ovaj vatromet koji joj se palio iza cela, u ringispil koji se vrteo u njenoj glavi, u spokoj pesme koja se cula sa nekog udaljenog vergla…Za nju je, ljubeci je, gradio najlepse vasariste, samo njoj, sve svoje davao je ovim poljupcem, pretakao je u nju sve svoje snove i nade, sve zelje, svaku uspomenu, ispitujuci koliko njega moze u nju da stane. Uranjao je svojim u njena usta, zauvek ostavljajuci stazu kojoj niko ne moze osim njega proci. Dlanove je oprezno zavukla ispod njegove majice, prekrstajuci svoje prste na njegovim leđima. Zategao se. Napeo misice. Znao je bolje od nje. Mora da prezivi ljubljenje,da bi je ljubio..Njene grudi su nasle put do njegovih grudi, ruke do njegovih ramena, do bola i jecaja obasipao ju je neznoscu, pazeci na nju, voleo ju je, dodirivao zastajkujuci da joj po kozi i dahu raspozna zelju. Davala mu se,a kome drugom?Davala mu se, da iz nje izvuce i poslednje secanje na proslost, davala mu se, a on ju je ucio kako da ga doceka, kako da primi njegova milovanja.

I sve je dalje bilo onako kako je sanjala. Uzimajuci svoje, uranjao je u nju,cekajuci je, svakim pokretom raspaljujuci u njoj oganj zelje, dozivajuci vihorove … Gubila se pod njegovim telom, s njim u sebi, dozivala ga je imenom , a on je cekao da cuje, da izgovori, prosapuce, vrisne, da ga hoce. Kad je cuo, odvojio se od nje za tren, onoliko koliko je trebalo da se uhvati za sipke iznad uzglavlja, pa da je sobom pritisne tik uz krevet, da krevet pritisne uz patos, jer je pretio da poleti zajedno sa njih dvoje. I nezan i divalj dozivao je iz najdubljih dubina vrele i socne, uzburkane, ogromne talase. Gubila je dah, ali se uz njega pripijala trazeci jos.Vrisnula je, preplavljenja njime i srecom, znajuci da nikad, dok je ziva, nece uspeti da mu recima docara i opise taj cas kad mu se predaje kao da ce umreti, kad umire kao da nece ponovo oziveti, cas u kome stvarno postaje njegova, trenutak u kome je on nerazumljivo vicuci i dozivajuci, pecati kao svoju, onu koja ce zauvek njegova ostati.

Više lica smrti

I​

Mrak ispunjen kišom kretao se prema meni u valovima. Brisači na staklu automobila ritmički su sliku činili nešto jasnijom no, svejedno, vidljivost je bila ograničena na nedaleki, slabo osvijetljeni mrak. Bio sam ljut na sebe jer sam dozvolio da me predugo zadrže na poslovnoj večeri. Zapravo, radilo se o običnom prežderavanju koje je uslijedilo nakon uspješno ugovorenog posla. Uvodna pristojnost i suzdržanost potrajali su do glavnog jela, no, već prije kave, nahranjeni i napijeni ljudi razgovarali su kao da se već godinama poznaju. Glasno, prisno i uz viceve koje ne pričaju suprugama.

Zadržao sam se dovoljno dugo da se lijepi dan kasne jeseni pretvori u ružnu, kišovitu i sve hladniju noć. Prošla je ponoć kada sam se konačno uspio riješiti nametljivih i već dobrano natočenih poslovnih partnera, utrčati u auto, izaći na auto-cestu i uputiti se prema Zagrebu.
Bio sam previše umoran da bih uopće mogao misliti, a i popijeno piće razlilo se mojim tijelom umrtvljujući i uspavljujući ga. Želio sam stići kući, istuširati se, leći u krevet i prespavati vikend. Srećom, bio je petak pa sam vjerovao da mogu razbistriti glavu i isprazniti želudac tijekom dva neradna dana. Izgledalo je kao da sam jedino živo biće na toj cesti. Noć i kiša zaustavili su ljude u kućama, pod krovom, u društvu bliskih osoba i u toplini domova. Nisam ljubitelj vlage i noćnih vožnji, ima tu nečeg što donosi samoću i tugu. Sjetio sam se priče koju sam nekada davno pročitao, o dječaku samom na svijetu, i refleksno dodao gas. Što prije kući, u toplinu doma – pomislio sam.

Malena crvena svjetla predamnom postajala su sve veća. Prešao sam na traku za pretjecanje sa željom da zaobiđem nenadanog sudruga u neželjenim noćnim aktivnostima. Za trenutak ću proći pored njega i zaboraviti da je postojao. Učinio sam to tisuću puta do sada pa ni ovoga puta zadatak nije izgledao pretežak.

Iznenada, crvena svjetla su krenula ulijevo, on je želio preteći nekoga sporijeg od sebe i ja sam reagirao poput početnika. Zakočio sam suviše naglo, auto se zanio na cesti, ja sam izgubio kontrolu nad volanom i mrak se počeo okretati oko mene. Osjetio sam strahovitu bol i u jednom je trenutku kiša prestala. Ostao je samo mrak u koji sam počeo tonuti. Ono što je ostalo od automobila zaustavilo se, ali meni to ništa više nije značilo. Ja sam već bio na dnu, bez svijesti i gluh na zvukove oko sebe.

Kasnije je sudac-istražitelj rekao da su uzroci nesreće bili loše vrijeme, neprilagođena brzina i masna mrlja na mokrom kolniku. Ja sam mu bio osma nesreća tog dana, pa su i emocije u njegovu glasu odisale jednom osminom radnog vremena i željom da čim prije završi uviđaj. Na nekoj drugoj cesti čekao ga je lančani sudar u kojem je poginulo troje ljudi pa sam ja za njega već bio prošlo svršeno vrijeme, izvješće koje će pohraniti u ladicu i za pet minuta zaboraviti. Pijanac u kolima hitne pomoći, koji je sam sebi kriv za probleme što su ga snašli, u
usporedbi s težim nesrećama nije bio vrijedan sjećanja.

II​

Prostor oko mene bio je bijel, osvijetljen neprirodnom svjetlošću i ispunjen prazninom. “Davore … ovdje sam.” – više sam osjetio nego što sam čuo poznati glas. Poznat kao što zvuče dubine sjećanja. Nisam znao kamo pogledati jer u praznom prostoru poput ovog svaki je smjer jednak. Osjetio sam dodir ruke na ramenu i polagano se okrenuo. “Sjećaš li me se, Davore? – pitale su njene oči dok su usta šutjela.

Zaborav što sam ga pažljivo stvarao godinama, u trenu je nestao. Jadranka je opet bila samnom. Njeno lice je bilo isto, no oči su bile tamne i bez sjaja, a niti poznatog osmjeha nije bilo na blijedim usnama.

• “Sjećaš li se, Davore? Nisi rekao niti jednu riječ u moju obranu. Tvoje dijete i ja otišli smo, a da nas nisi niti pogledao.”
Pepeo uspomena odjednom se uskovitlao i aveti prošlosti počeli su svoj ples oko nas. Jadranka. Studentska ljubav. Neželjena trudnoća. Strogi roditelji i strah od posljedica. Moje pijanstvo i grube riječi. Nestručno izveden abortus. Suviše krvi i prekasno pružena pomoć. Krici Jadrankine mame i tihi, optužujući pogled njenog oca. Bijeli sanduk u crnoj, gruboj zemlji. Molitva svećenika i naricanje najbližih. Grijeh od kojeg bježim, a ne mogu se sakriti.

Petnaest dugih godina.

U njenim očima nije bilo mržnje, samo je beživotna tuga ispunjavala prostor između nas. Stajali smo gledajući se, a onda se okrenula i počela udaljavati.

• “Čekaj, idem s tobom.” – osjetio sam svoje riječi. Još jednom me pogledala: ”Ne danas. Još ti nije vrijeme.” – blijedo se nasmiješila i nestala.
U tom trenutku, u nekom drugom svijetu, u kojem je mojem tijelo zauzimalo stol operacijske dvorane, glavni kirurg je rekao:

• ”Dobro je, spasili smo ga. Živjet će. Sada ga možete zašiti.”
Liječnik do njega je uzdahnuo, umoran nakon višesatne borbe za život nepoznata čovjeka. Obojica su skinula maske i krenuli ka liječničkoj sobi kako bi se odmorili nakon spašavanja tijela još jednog pacijenta. O duši nisu razmišljali. Za nju su zaduženi neki drugi liječnici.

Polako sam otvorio oči i bolnička je soba počela poprimati treću dimenziju. Glava me je užasno boljela. Nešto je bubnjalo u njoj, trubilo i cvililo poput neusklađena orkestra. Ako su to zvuci raja onda nije čudo da je u paklu zanimljivije. U sobu je ušla medicinska sestra, prišla mojem krevetu i pogledala krivulje ispisane raznim bojama.

• “Gospodine Horvat. Probudili ste se. To je dobro. Odmah ću donijeti toplomjer.” – rekla je i izišla.
Gospodin Horvat. Moje ime je Davor Horvat. Imam trideset i šest godina, diplomirani ekonomist i bivši sportaš, zaposlen u komercijali izvoznog poduzeća, uspješan poslovni čovjek, neoženjen i bez obveza. Naravno, ako mislim da je Ivana užitak, a ne obveza. Individualac. Krasno, pomislih, cijeli životopis u jednom dahu. U kojem nije bilo mjesta za Jadranku. Kao što u životim usamljenih ljudi nema mjesta ni za koga više. Previše je tu usamljenosti da bi je itko drugi mogao podnijeti.

Zaklopio sam oči. Neke smrti se dogode. Neke traju cijeli život.

Nikada nisam shvatala kako ljudi zive u strahu.Boje se da sami idu kuci.Boje se tame i noci.Boje se ljudi koji se boje ljudi.Uvek sam verovala da strah pripada nekom drugom..Nekim drugim slabijim ljudima.Verovala sam da me nikada nece dotaci.A onda jednom,iznada jeste.Dotakao me je i tada sam znala da je sve vreme tu.Cekao me je sakriven ispod svega sto sam volela.I posle toliko vremena,koza mi se jezila i srce ubrzavalo dok sam gledala ljude pored kojih sam prolazila ulicom i pitala sam se, hoce li ponovo biti tu..Hoce li mi dozvoliti da se vratim onoj prvoj meni ili cu biti i dalje sama sebi stranac

Setajuci gradom usla sam u jednu sasvim malu galeriju -antikvarnicu.Na zidu prilicno vesele i sarene slike.Tisina,samo ja i devojka koja tu radi ...
-To cvece sto drzite u ruci se slaze sa bojom vase kose..

Pored mene je stajao visok muskarac kao iz zemlje iznikao.
-Volim zuto cvece…
-Koje je to cvece…upita gledajuci me prelepim plavo zelenim ocima..
-Hrizanteme....jesenje ruze
-A Vi..kako se vi zovete..Ja sam Oliver
-Zovem se Marina

-Da li bi popili kafu samnom..rece tihim barsunastim glasom..
-Zahvaljujem na pozivu ali zaista zurim...izgovaram sasvim nekontrolisano,skoro panicno ove reci u hodu, napustajuci uzurbano galeriju i slike koje nisam videla do kraja..Zvoni mi mobilni..preturam po tasni i zurim,ostavljajuci zgodnog visokog muskarca za sobom.
Znam,pobegla sam, jos uvek nespremna za nova poznanstva..Nemam gde da ih smestim.Moje srce je ..zamrznuto.

• Voli
Reactions: Tea
Danas sam udomila čoveka.
Srce mi se slomilo kada sam ga videla usamljenog, zbunjenog, s očima koje su šaptale tišinu.
A onda su njegove suzne oči susrele moje.
Ne volim miris tuge …
I tada sam osetila, moram mu prići, moram ga spasiti. Taj čovjek treba mene.
Lajala sam iz sve snage, trčala za njim od ulice do ulice.
Prišla sam mu sve bliže, sve dok nisam osetila miris njegovih ruku.
Nasmešio se, onako stidljivo, a kad me podigao u naručje, čula sam kako mu srce lupa jače nego ikad.
Njušku sam naslonila na njegov obraz i osetila kako se suze kotrljaju niz njega. Pogledala sam ga, a on mi je odgovorio osmehom koji je obasjao sve oko nas.
Bila sam presrećna, tamo, u njegovom zagrljaju. U tom trenutku obećala sam mu ... volet ću ga zauvek.
Koliko je ljudi prošlo pokraj mene, a da me nisu ni pogledali?
Svi su žurili, noseći svoje brige. I neka je tako. Drago mi je da niko drugi nije zastao.
Jer danas … danas sam spasila život.
Danas sam udomila čoveka.

421389410_365991246182097_2299597454749493221_n.jpg

Mozda je ovo glup pocetak pisma ali ne umem drugacije .Kazu da se od ljubavi umire.Kao oni mali misevi koji udarajuci o zice kaveza traze izlaz.
Stalno i stalno, ranjavajuci svoja tela i dusu .Ako je tako,onda sam ja vec mrtva ,osim sto disem..

Dobro citaj ove redove i neka ostanu u tvom srcu,tamo gde im je i mesto..Volim te ..i drugacije ne mogu i ne umem iako znam da ne bi trebala u svoj ovoj nemogucnosti. Nista vise ne umem bez tebe.I kada radim radim sa tobom.Lezem sa tobom,ustajem sa tobom ,pijem nasu kafu sa tobom,planiram sa tobom.Jedino osluskujem otkucaje svoga srca bez tebe i nadam se da cu cuti tvoje korake na stepenistu.Osetiti tvoju ruku kojom ces uzeti moju i povesti me tamo gde smo zajedno krenuli i stali na pola puta kada si shvatio da smo zarobljeni u vremenu. Rekao si mi tada da nema besa u tebi, samo bol...Svako od nas moze da pogresi i usere sve oko sebe bez losih namera.Mozda samo zato sto sam se zanela i nisam snasla pa sada sebi ne mogu da oprostim mnogo toga sto jesam a jos vise sto nisam uradila.. Oprosti mi za tu bol jer ja samoj sebi ne mogu oprostiti.I nemoj mi sada suditi ..Sudi mi po mojim buducim delima.Nasa velicina je u tome da prastamo i shvatimo da i kada mislimo da smo izgubili sve to mozemo opet pronaci.Ti znas i gde..

Nocas u tisini svoje sobe
Nevesto pokusavam da tvoj lik
Izvajam nekim drugim materijalom
A ne secanjima.
Kozom tvojom,mesom,limfama,krvlju.
Jos jednom na trenutak
Da te vidim i uzivam u lepoti tvojoj
Samo malo,kao nekada
kada si bio moj ..

Ne uspeva mi, klizis polako..
nestajes stvarajuci strah u meni
da ces nestati sasvim..
I krenuh bojom za nezaborav

Crnom kao tvoja kosa i oci
Plavom kao predeli iz snova
Zutom kao suncem okupan osmeh
Ljubicastom kao tuga po rubovima duse
Crvena kao moje prokletstvo traganja.

• Voli
Otisla bih.Nestala neko vreme iz lepljivog, licemernog sveta realnosti. Pritajila bi se u svom postojanju pod necijim tudjim plastom.Tudjim bi pogledom upijala svet koji me ne vidi, a oseca moju prisutnost. Igrala se prstima koje bi pokretao vetar dodirujuci sve one mekane, nezne oblike koje ne mogu doticati dok samnom vlada materijalni poriv.

Gledala bi okom zvezde, vriskala bleskom munje, plakala bih suzom kisne kapi besumno klizeci niz vlastiti odraz kraj okna.Saputala bi sumom vetra sto kedru uvija ponosne grane. Letela bi dusom nocnog leptira uverena da ulicna svetiljka nije moj kraj. Igrala bi se mrseci kosu nocnim senkama kroz koje bi se povijala svojim dahom. Krala bi san nocnim pticama plesuci njihov ples sladostrasti i pozude. Pripijala se uz seoske puteve u ljubavnom zagrljaju neba i zemlje i cekala vrtlog stapanja proslosti i buducnosti u trenutak kada sam ja sve, a moj zivot nista. Neumorno bi upijala zivotnu snagu sa mekanih, a lazljivih usana podle tuge do poslednje kapljice njene slane, tamnomodre krvi.

Ispila bi sve sokove zivota kojeg zelim naslikati za svoje secanje,Ogrnula bi grimiznu haljinu sunca stvorenog u gresnoj ljubavi neba i zemlje. Lebdela bi na njenim skutima boje vatre i krvi u plamenom letu stare dame tmine i mladica, novog dana.Utopila paklene note nemira u njegovim zelenim ocima.

Iscrpljena zeljama uvukla bi se natrag u svoju na kratko odbacenu ljusturu vecito nasmejanog harlekina i poklonila se poslednjim senkama odlazece noci. Samo bi iza sklopljenih kapaka, drazen tamnim trepavicama ostao onaj isti duboki ambis prosaran ostacima davno umrlih repova zvezda. Zvezda kojima su, dok su padale nebom, bile upucene moje zelje i molbe i moje nade.

n.n

Ne,ja sada nisam pesnik ni zaljubljena zena sto zapisuje ove zbrkane reci koje mi salje srce dok razmisljam o tebi.Ja sam sareni papirnati zmaj sto lebdi nosen vetrom i zavisi od kanapa koji je kao nit sakriven u tvom dlanu. Ako me ostavis vetru da me kida i baca, slomicu se i nestati u nepreglednim prostranstvima neba i ostavicu za sobom samo trag jednog secanja i jednog cudesnog i cudnog ljeta gospodnjeg.Ako me naglo privuces sebi,bojim se da cu slomiti krila pri dodiru s tobom.Uzeo si mi moc.Imam samo proslost i sadasnjost u svojoj izvesnosti, a buducnost gledam kao trag u pesku, kao saru sto menja oblike kojima se zrnca tog peska slazu i rasipaju, sa sudbinom da ostanu zauvek samo zrnca sto klize kroz prste, bez nade da postanu grumen, da ikada dostignu cvrstinu kamena.

Za razliku od jucerasnjeg danasnji dan je poceo dobro i zelim da verujem da ce biti bolji... I da ce svaki naredni biti sve laksi. Jer kada covek oseti da je stopalima dodirnuo poslednji stepenik, zna da ima dva puta.. da tu ostane i izadje napolje ili da potrci uz druge stepenike koji se pruzaju pred njim..Ja zelim da vidim sta je nagrada u sledecem level-u ove nase igrice... Jos uvek ne zelim da odustanem od nje... osim ako......Veceras je bilo pusto..

Sunce je uveliko ugaslo po ivici mirnoga mora.Tisinu remeti tek po neki zaostali galeb trazeci svoje jato uplasen i zatercen nadolazecom noci.Povrsina mora ravna kao staklo.Maleni jedva cujni talasici nezno premecu pesak kao da ga maze..napred..nazad..napred..nazad.. Vetar lagano dodiruje njenu plavu kosu ne zeleci da suska u nastaloj tisini.Njegova ruka oko njenog struka dok se ona svojom blago pridrzava za njega..Setaju pustom obalom ,bosi kroz mesavinu mora i peska..kao da lebde, jer njihovih stopa nema..nestaju pod talasicima kao da se igraju..Osecao je jos uvek miris postelje iz koje izadjose tek malo pre..Njeno telo jos toplo od njegovih usana i ruku ..od Sunca, prskanja vodom,njenog smeha i kikota, pokusaja potapanja i njenih preklinjanja da to ne radi jer ne zna dobro da pliva..sladoleda koji joj je curio niz ruku.. ulja sa mirisom lavande koji toliko voli i kojim ga je mazala da ga zastiti od svega.. njenog blagog ugriza za uvo dok je lezao u senci suncobrana i sapatom izovorenog: zelim te...hajdemo kuci...
Sve je to osecao kao i sve one nemire sto je budila u njemu u tom trenutku na toj obali koju je upoznao i pre nego je nju sreo..

Ovih dana dobro pazim da niko ne primeti moje obraze koji gore pri pomisli na tebe i na tvoj glas.Jer ne znam sta bi im rekla ako bi me pitali.Da sam zalutala i da ne znam sta ce biti.Da cu mozda ostati zarobljena ovom ljubavlju prema tebi. Ko zna.Tesim se da cu o tome misliti sutra a ovog trenutka te volim do ludila.Zelim da na tvom telu iscrtam sve najlepse boje ovog sveta.Toliko zelim da jasno cujem kako uzdises i lagano njises svojim telom u meni. Cujem kako dugi uzdah klizi sa tvoji usana.Telo pocinje da me boli i pri samoj pomisao na tebe.Toliko puta si vodio ljubav samnom u mojim snovima.Gde si bio ceo moj zivot.? Zasto si mi uneo nemir svojim glasom,recima,sobom? Zasto te toliko zelim? Izgleda li to napadno ili previse.Ne.Mozes ti to da izdrzis.Ti si vetar sa juga,koga niko nikad ukrotio nije.Moja preduga cutnja i nada kome sam zurila pa bezala a sve ove godine sa tvojim vremenom spavala.Nisam videla kraj vec samo nas dvoje,nebo,zelja, ludilo.Poludecu zbog tebe.Radosti moja.Izgubljena u svemiru i celom univerzumu to sam ja.Tu sam a kao da nisam tu.Moje telo i dusa su rastavljeni.Telo je kod mene a dusu sam ti poslala..Luta i trazi te da bi bila sa tobom.Crveno je.Stajem na raskrsnici.Gledam ispred a ne vidim nista.Kao da sam u nepoznatom gradu.Iza mene ljutiti vozac svira jer zeleno je vec odavno a ja i dalje sedim u kolima i mislim na tebe sada kada je nemir dodirnuo svemir.Gde sam pitam se i onda se trgnem.Polako moja dusa se vraca u mene bez tebe.Misli i mozak pocinju da funkcionisu.Ti si tamo a ja ovde.Toliko njih zavisi od tebe.A od mene?Zavisi li neko od mene.Kome sam potrebna..Mozda samo njoj, jer je mala i nenaviknuta na samoodrzanje.Lose mi je..Stomak mi se prevrce.Od ljubavi mi je lose.Nikada se tako astralno nisam kretala kroz univerzum.Parkiram sa strane.Noge ne slusaju komande a ruke skamenjene.Pada vece i sunce dobija onu zagasito zlatnu boju.Nebo se preliva.Mogla bi da naslikam ovaj trenutak ali ruke me ne bi sluze.Cvrsto drze volan do beline zglobova.Ne znam zasto sam se setila one kletve ..Dabogda imao pa nemao.Glupost,glupost,glupost..Nista nisam izgubila.Sve je tu u meni..Sklupcano kao fetus u mom stomaku i polako prelazi u bol koji raste sve vise i vise..penje se na gore prema grlu..gusi me vec..ne mogu da izdrzim i vrisak sa tvojim imenom izlazi iz mene dok suze same klize.Ne znam koliko je vremena proslo kada sam digla glavu sa volana..Vec je bio mrak.Cula se pesma sa radija..Znam pesmu ali ne mogu da se setim kako se zove niti izvodjaca.Okrecem kljuc,palim svetla i krecem a tvoje reci opet, ne pitajuci me nista,ni da li zelim, prolecu svescu kao egzekucija..Imas sve vreme ovog sveta..ja sam strpljiv i nikada necu odustati.Cekao sam te sve ove godine..mogu i dalje..Reci..izgubljene reci.Pokusavam da ih dilitujem u glavi.Da zaboravim.Previse je.Svetla moga grada titraju i namiguju u ovu kasnu noc.Puste su ulice..Kroz otvoren prozor osecam njegove mirise nosene daskom vetra.Promicu osvetljeni prozori iza kojih zive zivot nepoznati ljudi.Da li tvoji prozori u ovoj noci svetle ili su u mraku dok spavas pokriven zutim cebencetom.?

Sutra..sutra cu da zalijem cvece posle jutarnje kafe..radicu ..vodicu je napolje, a vece..dogovorila sam se..ziva je svirka i dobar makijato u ove prelepe avgustovske veceri..

• Voli
"Mi Indijanci znamo za tišinu. Ne plašimo je se. U stvari, za nas je tišina moćnija od reči. Naši stari su bili obučeni u načine ćutanje, i to znanje su nam predali.

Posmatrajte, slušajte, a onda bi nam rekli da je to bio način života. Kod vas je upravo suprotno. Učite pričajući. Nagrađujete decu koja najviše pričaju u školi. Na vašim zabavama svi pokušavate da pričate u isto vrijeme. U svom poslu uvek imate sastanke na kojima svi svakog prekidaju i svi pričaju pet, deset ili sto puta.

I to nazivate 'rešavanjem problema'. Kada ste u prostoriji i vlada tišina, postajete nervozni. Morate ispuniti prostor zvucima. Dakle, pričate obavezno, čak i pre nego što znate šta ćete reći. Belci vole da razgovaraju. Oni čak ne dozvoljavaju drugoj osobi da završi rečenicu. Uvek prekidaju. Za nas Indijance ovo izgleda kao loše ponašanje ili čak glupost. Ako počneš da pričaš, neću da te prekidam. Ja ću slušati.

Možda ću prestati da slušam ako mi se ne sviđa ono što govoriš, ali neću te prekidati. Kada završite sa govorom, odlučiću o onome šta ste rekli, ali neću vam reći da se ne slažem osim ako je važno. U suprotnom ću samo ćutati i otići.

Rekao si mi sve što trebam znati. Nema šta više da se kaže. Ali to nije dovoljno za većinu belaca. Ljudi bi svoje reči trebali smatrati semenom. Trebali bi ih poseati, a zatim im dozvoliti da rastu u tišini. Stariji su nas učili da nam zemlja uvek govori, ali da bismo je čuli treba da ćutimo. Ima mnogo glasova osim našeg. Mnogo glasova…”

• Voli
Razmisljam o tebi sada i Frojdovoj definiciji zrele ljubavi koja glasi..Potreban si mi jer te volim....Kada sam shvatila da postojis zelela sam da te upoznam.Kada si me upoznao zelela sam da te upoznam jos bolje.Kada si me upoznao jos bolje zelela sam da ti se svidim..Kada sam ti se svidela zelela sam da te zavedem.Kada si me zaveo zelela sam da me zavolis.Kada si me zavoleo zelela sam da ne zelis zivot bez mene..Kada nisi zeleo zivot bez mene zelela sam da budes srecan samo sa mnom.Kada si bio srecan samo sa mnom zelela sam da ti budem potrebna.Kada sam ti bila potrebna..shvatila sam da si mi ljubav

Nekada davno, u sam iskon jednog od mnogobrojnih svetova, behu dva bespolna bića:
Ono i Ono.
Samog pojma vremena još nije bilo. Bilo je samo postojanje, i njegova suprotnost, ne-postojanje.
Da, bilo je tako jednostavno.
U jednom trenutku, u jednom biću rodi se prva misao.
Ono se približi drugom biću i, budući da reči još nisu postojale, kao ni usta koja bi ih izgovorila,
prenese svoju misao na neki neuhvatljiv, i njemu nepoznat način.

Misao je glasila: "Hajde da se pretvaramo da imamo usta."
Drugo biće prihvati ovu ideju, te se bića stadoše pretvarati da imaju usta. Kroz to njihovo pretvaranje, nastalo je vreme.
Posle nekog vremena, prvo biće oseti neki nemir u sebi. Pretvaranje mu više nije bilo dovoljno.
Zato se Ono opet približi drugom biću, i ovog puta glasno izreče svoju misao:

"Hajde da se pretvaramo da imamo i jezike. Onda ćeš ti otvoriti svoja usta, a ja ću na njih priljubiti svoja i probati ih jezikom."
"U redu", reče Ono.
I bića se stadoše pretvarati. Ono je otvorilo usta, a drugo Ono mu je prišlo i liznulo mu jezikom usne. Bića tad spojiše usne.
I onda se počeše pretapati, biće u biće. Jedno je ulazilo u drugo, jedno se s drugim mešalo i jedno u drugom gubilo.

Tako je nastao prvi poljubac, u vreme kada još nije bilo ni ljubavi, ni objekta kome bi ljubav bila upućena.
Zato i danas postoji poljubac bez ljubavi, ali nema ljubavi bez poljupca.
I evo nas danas tu gde jesmo. Apokalipsa nam je bliža i razumljivija od Postanja.
U nasleđe smo dobili poljubac, jedan od retkih preživelih simbola.

Poljubac koji je sveprisutan, svemoguć.
Jer: bez njega nema iskazivanja ljubavi. Bez njega nema vođenja ljubavi.
Bez njega nema ni laži, ni prevare, ni izdaje, ni licemerstva.
Tamo gde prestaju reči, počinje poljubac.

Poljubac za laku noć.
Poljubac za dobro jutro.
Poljubac kojim biste nekom zatvorili usne, jer ne možete više da podnesete da slušate gluposti.
Poljubac kojim biste nekog zaveli.
Kojim biste nekom skinuli mrvicu sa usta.
Kojim biste došli do novca.
Kojim biste iskazali prezir i, napokon, mržnju.
Poljubac kojim biste nekog pozdravili.
Oprostili se.
I ponovo pozdravili.
I, na kraju, poljubac koji bi vam zapao kao domaći zadatak, neka vrsta kazne koja vas je snašla od Urednika, jedine stvari na svetu moćnije od poljupca.
Urednik bi vam, prijatno i nenametljivo, predložio da napišete nešto o poljupcu, a vi biste (o vaše naivnosti!) to brzopleto prihvatili, misleći kako ne postoji ništa jednostavnije na svetu.

Posle dugog lupanja glave (o sto), došli ste do samo jedne smislene rečenice:
Poljubac je nešto moćno.
U koje god svrhe da je namenjen.
Umete li da se ljubite?
autor: Bosie

• Voli
Hladno mi je dok setam a noc najavljuje svoj dolazak.Reka veceras ima poseban sjaj dok Mesec baca svoje cari na nju.Kako je lako prepustiti se toj idili i mislima o tebi.Pogled mi hvata blesak farova sa nedalekog puta i pitam se,gde svi ovi ljudi veceras putuju.O cemu mastaju i kome idu.Neko iza mene nogama razgrce jesenje lisce pomesano sa snegom koje u svom zivotnom krugu dok pada plese svoj poslednji ples.Suste i skripe ujedno pod stopama i remete moju tisinu i mir dok moje srce opet putuje.Malo srce, poput zvezde, napusta moj razum i putuje ka tebi.. Dolazi da te zagrliti i pozeleti ti laku noc.Cujes li moj glas kako te doziva kroz svu tu masu oko tebe.Cujes li kako sam sama bez tebe?Tako bi te zelela zagrliti veceras, vise nego ikada do sada i da te usne moje ljube kao sto ni jedne nisu.Tebe sto ljubav si tudja a u meni postojis.Od kada te znam stvari su pocele dobijati svoj smisao.Postala sam svesna koliko mi znacis.Ti si onaj kome sam dozvolila da mi se tako opako priblizi.Neko ko zna sve moje i kome sam se otkrila.Neko koga, iako nemam, znam da je tu.Dopustio si da sa tvojim mislima i snovima upoznam vecnost .Dopustio si mi..ustvari ne..poveo si me da bosim nogama hodam po kamenju i zaplivam u moru zaborava i da me svojim venvremenskim dodirom povedes u tvoj svemir gde mi je meko i toplo..Gde mi je nezno i osecam se sigurnom.I zelim da tu ostanem.Sklupcana kao fetus u utrobi tvoje ljubavi..Vatre moga pakla polako se gase i jedna zvezda upravo je pala.Tama se spustila nad nasim gradom a ja te i nocas tugujem.

Sve sto smo do sada doziveli u jednom trenutku nasih zivota sastavi se i sve postane jasno.Ono sto smo trazili i o cemu smo mastali bljesne i sve postane kristalno cisto i jednostavno.Srecni smo tada ..kao nikada.A onda opet nesto u vremenu koje neumitno tece sve rastavi u malene delove..raspoluti nas i opet sve postaje maglovito,boli..muci..preispituje do onog kada se pitamo zasto je zivot ustvari tako jednostavan a po nekada ga je tesko shvatiti..U takvom jednom trenutku sam te nasla..Od tada svi dani i noci i prosla noc i ovaj dan su ispunjeni prazninom koja se mesa sa osecajem srece da sam saznala da postojis.Sada smo tu zajedno sa mojim strahovima da cemo se rastati i da cu se tada rastaviti u sebi na sitne delice..koji se nece moci sastaviti opet do trenutka u vremenu kada ce nas zivot mozda ponovo spojiti i mene sastaviti sa tobom u jedno,na drugom mestu u drugom vremenu sa razlogom.Ili je sada to vreme i ti me skupljas polako i stvaljas me u sebe da se prospem svuda po tebi i tu ostanem..Da tecem tvojim venama i spavam u tvom srcu i mislima.Bojim se prepreka koje trebam preskociti ..sama ..jer ti mi pomoci ne mozes..

Ima kada mislim da treba da nastavis svojim putem i da te dobro prati na njemu.Da ti srecne zvezde donesu svetlo u tvoje tamne noci znajuci da si dotakao moj zivot.Ostavio svoj trag kao najvazniji u njemu.Na tvom putu mnogi koje si sretao ili ces sresti mogu ostaviti po nesto na njemu ali ako se ti drzis dobroga puta mozes biti njihov ucitelj i nauciti ih dobrome...

Bilo koji put da odaberes on ce te odvesti do mesta gde trebas biti na kraju svoga putovanja.Da li sam ja ta koja ce biti tada pored tebe.Ja,tako jednostavna i zeljna ljubavi koja ide ovim zivotnim stazama.Koja je verovala u vecnost a pronasla prolaznost.Verovala u svoj put srca na koji sam poslednji put stavila kamen bez zelje da ga pomeram..Sve svoje zelje u snove sam utkala jer u snovima je prolaznost nepostojeca.U snovima se sve moze.Mozes li me dodirnuti neostvarenim mislima,pokloniti mi neodsanjan san i dopusti da upoznam vecnost sa njima.Mozes li mi dozvoliti da bosim nogama trckam po tebi i da ne zaplivam u jezeru zaborava.Mozes li biti onaj tracak nade sto se zorom budi. Mozes li...

• Voli
Ima porodica koje umeju i vole a zive zajedno..Za njih je svaka slobodna subota praznik.Okupe se oko svog doma kao prasici oko krmace,cesu se jedni o druge..greju jedni druge.. svako je nasao po jednu sisu u tom velikom i toplom vimenu..uziva i grokce..

U drugim i drugacijim domovima i porodicama subota je dan velike neizvesnosti.Svako cuci u svom cosku,kao u zasedi..svaka rec..svaki zvuk je kao metak..svi su napeti..nepoverljivi..oprezni..Svi su ugrozeni i svi se brane..U hodnicima i antreima svakog casa moze planuti ulicna borba..

Dusko Radovic

Back