Život pisan srcem

Nije dugo stajala.Nastavila je dalje do nasipa,puticem pored sada vec ravnog toka reke kroz zelenilo,do njega.Stajao je nonsalantno naslonjen na svoj automobil,desna noge prebacena preko leve,puseci cigaretu..Kada je ugledao kako nailazi odmakao se brzim pokretom od kola,bacio do pola sagorelu cigaretu,ugasio vrhom cipele i stao prema njoj blago rasirenih nogu i ruku spustenih pored tela.Uredno je zaustavila kola na desetak metara naspram njega gledajuci i ne ispustajuci volan kao da je slamka spasa,jer je osetila da gubi dah i da joj se polako vrti u glavi..Bio je tu,posle toliko vremena.Groznicavo je razmisljala sta sada,dok je on stajao i cekao je.Spustila je ruke,izvukla kljuceve,.uzela tasnu sa sedista pored sebe,duboko uzdahnula,otvorila vrata i izasla.Imala je osecaj da ce pasti ali hrabro je iskoracila na meku i zelenom travom obraslu zemlju,dok joj je prilazio smeseci se.Osetila je suvocu u ustima i nista tog trenutka nije mogla da kaze.Nije ni imalo potrebe.Na trenutak je zastao gledajuci je u oci a onda je bez reci zagrlio privukavsi je sebi..Cinilo joj se da je prosla vecnost dok je sa glavom na njegovim grudima i njegovim rukama oko sebe slusala njegovo srce koje je ubrzano kuckalo..

Dosla si,ljubavi,saputao je spustajuci poljubac na njen vrat.
Dosla sam da te ukradem,kao sto sam ti obecala.
To si uradila odavno,..sada si tu da te volim za uvek..rekao joj je hvatajuci je za ruku ciji drhtaj na njegov dodir nije mogla da kontrolise.

Ustvari,nista tog momenta nije mogla,osim da podje za njim.

Da li znas daa
Nista ne znam,prekinuo je u pola recenice.Odavno te cekam da bih znao bilo sta osim da si tu pored mene i da zelim da ti pokazem
sva ona mesta o kojima smo pricali..

Verujem u istinsku ljubav ako je obostrana.Jedino takva i moze da opstane,prava,iskrena koja se ne moze zagubiti nigde u nama.Mozmo je samo pretvarati u neki drugi oblik ili drugu vecu i lepsu..Ne verovati u ljubav je kao da smo prodali svoju dusu djavolu. Prazni smo i bez smisla..iz razloga sto su emocije i ljubav osnov svega u nasoj biti.. Ono u sta se zaljubljujemo,po pravilu smo mi sami.Slican se slicnom raduje.Prepoznajemo kod druge osobe one osobine svog karaktera kojima se divimo i zbog kojih sebe volimo..samim tim volimo i drugu osobu.Saglasje sa samim sobom i samopouzdanje i poznavanje sebe su osnove ne samo u ljubavi vec i u drugim stranama nasih zivota. spoznaja i sagledavanje unutrasnjosti sopstvenog bica...a idealna osoba ne postoji,to se slazem, niti je to bas ta jedna jedina osoba koju mi lutajuci svetom nalazimo..Platon..dve polovine jabuke i slicno..to je bajkovito receno..vec sticajem okolnosti..jednom trenutku..kada se i ne nadamo previse,srecemo osobu na koju odreagujemo..kod koje upravo prepoznamo sebe u njoj..i zadrzavamo je..tj..osetimo snaznu zelju..emociju zvanu ljubav i odluku da uz tu osobu i ostanemo..

Zadrhtim ponekad iz sasvim nepoznatih razloga.
Krene neka cudna misaona putanja,stranputica i pokoleba,
moju sadasnjost,ubacujuci deo proslosti u nju, kao da je nepromenljiva.

Tu si mi tad ti.Na dohvat ruke ili na samo milisekundu razmisljanja.
Tu je tvoj smeh,razdragan.Razgovori koje vodimo,o nicemu.
Tu je tvoj uzdah,zavestan,nekim mirnim buducim danima,
a moja ljubav zapecacena,nedorecenostima.

Imala sam los dan. Koliko god se trudim da budem pozitivna, nekada me zivot natera da se slomim i preispitam.Prosla noc je bila losa,bez sna.I kada sam na kraju zaspala bio je to san kao da su neki demoni usli u mene i nisu mi dali mira. Jutro ili bolje receno skoro podne, bilo je pomalo napeto bez da sam znala zasto. Zeludac mi se stegao.Kao da sam nesto slutila..Pokusala sam da radim.Nije mi islo.Uhvatila me nekakva nervoza koja je verovatno posledica moje urodjene preosetljivosti.Sama svest o tome da nismo zajedno i da to zavisi od mene cinila me je takvom..Bila sam suvise napeta, sto je rezultiralo mini nesporazumom.Mojim napadom na njega i besom na samu sebe sto mi se zavrteo secaj nepoverenja.Osecaj ljubomore koji me je protresao celu.Glupost, zbog koje mi je sada zao.Treba da vezbam da mi suze ne krecu tako lako.Smetaju mi.Totalno je glupo sto ovo pominjem ali sam isprovocirala samu sebe ovakvom emocijama

vito.jpg

Stajala je pred njim i nemo ga gledala.Obuhvtio joj je lice dlanovima, naslanjajuci palceve levo i desno od ociju, priblizio joj se ustima i stao na tacno dva santimetra. Osetio je da ce da padne gledajuci ga, cekajuci da joj oduzme i usne i jezik i nepca i dah iz grla. Ovako je rekao da ce biti, ovako je ona znala da ce joj se tresti kolena, da ce je izdati noge i glas… sve da ce da je izda kad je on prvi put bude poljubio.

Zaronio joj je pod nepca. Otvarala se polako u strahu da ce da padne, da ce samo niz njega da sklizne i onesvesti se. Obecao joj je da ce srce opet poceti da joj kuca, nekih sat-dva posto prestane da je ljubi. Verovala mu je. Verovala je u ovaj vatromet koji joj se palio iza cela, u ringispil koji se vrteo u njenoj glavi, u spokoj pesme koja se cula sa nekog udaljenog vergla…Za nju je, ljubeci je, gradio najlepse vasariste, samo njoj, sve svoje davao je ovim poljupcem, pretakao je u nju sve svoje snove i nade, sve zelje, svaku uspomenu, ispitujuci koliko njega moze u nju da stane. Uranjao je svojim u njena usta, zauvek ostavljajuci stazu kojoj niko ne moze osim njega proci. Dlanove je oprezno zavukla ispod njegove majice, prekrstajuci svoje prste na njegovim leđima. Zategao se. Napeo misice. Znao je bolje od nje. Mora da prezivi ljubljenje,da bi je ljubio..Njene grudi su nasle put do njegovih grudi, ruke do njegovih ramena, do bola i jecaja obasipao ju je neznoscu, pazeci na nju, voleo ju je, dodirivao zastajkujuci da joj po kozi i dahu raspozna zelju. Davala mu se,a kome drugom?Davala mu se, da iz nje izvuce i poslednje secanje na proslost, davala mu se, a on ju je ucio kako da ga doceka, kako da primi njegova milovanja.

I sve je dalje bilo onako kako je sanjala. Uzimajuci svoje, uranjao je u nju,cekajuci je, svakim pokretom raspaljujuci u njoj oganj zelje, dozivajuci vihorove … Gubila se pod njegovim telom, s njim u sebi, dozivala ga je imenom , a on je cekao da cuje, da izgovori, prosapuce, vrisne, da ga hoce. Kad je cuo, odvojio se od nje za tren, onoliko koliko je trebalo da se uhvati za sipke iznad uzglavlja, pa da je sobom pritisne tik uz krevet, da krevet pritisne uz patos, jer je pretio da poleti zajedno sa njih dvoje. I nezan i divalj dozivao je iz najdubljih dubina vrele i socne, uzburkane, ogromne talase. Gubila je dah, ali se uz njega pripijala trazeci jos.Vrisnula je, preplavljenja njime i srecom, znajuci da nikad, dok je ziva, nece uspeti da mu recima docara i opise taj cas kad mu se predaje kao da ce umreti, kad umire kao da nece ponovo oziveti, cas u kome stvarno postaje njegova, trenutak u kome je on nerazumljivo vicuci i dozivajuci, pecati kao svoju, onu koja ce zauvek njegova ostati.

Više lica smrti

I​

Mrak ispunjen kišom kretao se prema meni u valovima. Brisači na staklu automobila ritmički su sliku činili nešto jasnijom no, svejedno, vidljivost je bila ograničena na nedaleki, slabo osvijetljeni mrak. Bio sam ljut na sebe jer sam dozvolio da me predugo zadrže na poslovnoj večeri. Zapravo, radilo se o običnom prežderavanju koje je uslijedilo nakon uspješno ugovorenog posla. Uvodna pristojnost i suzdržanost potrajali su do glavnog jela, no, već prije kave, nahranjeni i napijeni ljudi razgovarali su kao da se već godinama poznaju. Glasno, prisno i uz viceve koje ne pričaju suprugama.

Zadržao sam se dovoljno dugo da se lijepi dan kasne jeseni pretvori u ružnu, kišovitu i sve hladniju noć. Prošla je ponoć kada sam se konačno uspio riješiti nametljivih i već dobrano natočenih poslovnih partnera, utrčati u auto, izaći na auto-cestu i uputiti se prema Zagrebu.
Bio sam previše umoran da bih uopće mogao misliti, a i popijeno piće razlilo se mojim tijelom umrtvljujući i uspavljujući ga. Želio sam stići kući, istuširati se, leći u krevet i prespavati vikend. Srećom, bio je petak pa sam vjerovao da mogu razbistriti glavu i isprazniti želudac tijekom dva neradna dana. Izgledalo je kao da sam jedino živo biće na toj cesti. Noć i kiša zaustavili su ljude u kućama, pod krovom, u društvu bliskih osoba i u toplini domova. Nisam ljubitelj vlage i noćnih vožnji, ima tu nečeg što donosi samoću i tugu. Sjetio sam se priče koju sam nekada davno pročitao, o dječaku samom na svijetu, i refleksno dodao gas. Što prije kući, u toplinu doma – pomislio sam.

Malena crvena svjetla predamnom postajala su sve veća. Prešao sam na traku za pretjecanje sa željom da zaobiđem nenadanog sudruga u neželjenim noćnim aktivnostima. Za trenutak ću proći pored njega i zaboraviti da je postojao. Učinio sam to tisuću puta do sada pa ni ovoga puta zadatak nije izgledao pretežak.

Iznenada, crvena svjetla su krenula ulijevo, on je želio preteći nekoga sporijeg od sebe i ja sam reagirao poput početnika. Zakočio sam suviše naglo, auto se zanio na cesti, ja sam izgubio kontrolu nad volanom i mrak se počeo okretati oko mene. Osjetio sam strahovitu bol i u jednom je trenutku kiša prestala. Ostao je samo mrak u koji sam počeo tonuti. Ono što je ostalo od automobila zaustavilo se, ali meni to ništa više nije značilo. Ja sam već bio na dnu, bez svijesti i gluh na zvukove oko sebe.

Kasnije je sudac-istražitelj rekao da su uzroci nesreće bili loše vrijeme, neprilagođena brzina i masna mrlja na mokrom kolniku. Ja sam mu bio osma nesreća tog dana, pa su i emocije u njegovu glasu odisale jednom osminom radnog vremena i željom da čim prije završi uviđaj. Na nekoj drugoj cesti čekao ga je lančani sudar u kojem je poginulo troje ljudi pa sam ja za njega već bio prošlo svršeno vrijeme, izvješće koje će pohraniti u ladicu i za pet minuta zaboraviti. Pijanac u kolima hitne pomoći, koji je sam sebi kriv za probleme što su ga snašli, u
usporedbi s težim nesrećama nije bio vrijedan sjećanja.

II​

Prostor oko mene bio je bijel, osvijetljen neprirodnom svjetlošću i ispunjen prazninom. “Davore … ovdje sam.” – više sam osjetio nego što sam čuo poznati glas. Poznat kao što zvuče dubine sjećanja. Nisam znao kamo pogledati jer u praznom prostoru poput ovog svaki je smjer jednak. Osjetio sam dodir ruke na ramenu i polagano se okrenuo. “Sjećaš li me se, Davore? – pitale su njene oči dok su usta šutjela.

Zaborav što sam ga pažljivo stvarao godinama, u trenu je nestao. Jadranka je opet bila samnom. Njeno lice je bilo isto, no oči su bile tamne i bez sjaja, a niti poznatog osmjeha nije bilo na blijedim usnama.

• “Sjećaš li se, Davore? Nisi rekao niti jednu riječ u moju obranu. Tvoje dijete i ja otišli smo, a da nas nisi niti pogledao.”
Pepeo uspomena odjednom se uskovitlao i aveti prošlosti počeli su svoj ples oko nas. Jadranka. Studentska ljubav. Neželjena trudnoća. Strogi roditelji i strah od posljedica. Moje pijanstvo i grube riječi. Nestručno izveden abortus. Suviše krvi i prekasno pružena pomoć. Krici Jadrankine mame i tihi, optužujući pogled njenog oca. Bijeli sanduk u crnoj, gruboj zemlji. Molitva svećenika i naricanje najbližih. Grijeh od kojeg bježim, a ne mogu se sakriti.

Petnaest dugih godina.

U njenim očima nije bilo mržnje, samo je beživotna tuga ispunjavala prostor između nas. Stajali smo gledajući se, a onda se okrenula i počela udaljavati.

• “Čekaj, idem s tobom.” – osjetio sam svoje riječi. Još jednom me pogledala: ”Ne danas. Još ti nije vrijeme.” – blijedo se nasmiješila i nestala.
U tom trenutku, u nekom drugom svijetu, u kojem je mojem tijelo zauzimalo stol operacijske dvorane, glavni kirurg je rekao:

• ”Dobro je, spasili smo ga. Živjet će. Sada ga možete zašiti.”
Liječnik do njega je uzdahnuo, umoran nakon višesatne borbe za život nepoznata čovjeka. Obojica su skinula maske i krenuli ka liječničkoj sobi kako bi se odmorili nakon spašavanja tijela još jednog pacijenta. O duši nisu razmišljali. Za nju su zaduženi neki drugi liječnici.

Polako sam otvorio oči i bolnička je soba počela poprimati treću dimenziju. Glava me je užasno boljela. Nešto je bubnjalo u njoj, trubilo i cvililo poput neusklađena orkestra. Ako su to zvuci raja onda nije čudo da je u paklu zanimljivije. U sobu je ušla medicinska sestra, prišla mojem krevetu i pogledala krivulje ispisane raznim bojama.

• “Gospodine Horvat. Probudili ste se. To je dobro. Odmah ću donijeti toplomjer.” – rekla je i izišla.
Gospodin Horvat. Moje ime je Davor Horvat. Imam trideset i šest godina, diplomirani ekonomist i bivši sportaš, zaposlen u komercijali izvoznog poduzeća, uspješan poslovni čovjek, neoženjen i bez obveza. Naravno, ako mislim da je Ivana užitak, a ne obveza. Individualac. Krasno, pomislih, cijeli životopis u jednom dahu. U kojem nije bilo mjesta za Jadranku. Kao što u životim usamljenih ljudi nema mjesta ni za koga više. Previše je tu usamljenosti da bi je itko drugi mogao podnijeti.

Zaklopio sam oči. Neke smrti se dogode. Neke traju cijeli život.

Back