Život pisan srcem

Trazi se jedna rec.
Trazi se ona rec sto mi je vec danima navrh jezika, a nikako da je izgovorim, i, mozda, napisem. Trazim vec godinama tu strasno vaznu rec koja bi me spasila, a ne mogu nikako da je nadjem, pa izlazim da je trazim po ulicama. Pre toga, otvaram sanduce za pisma (mozda mi je neko poslao postom?), ali tamo su samo neplaceni racuni i opomene.
Odlazim da je trazim po Terazijama; mozda sedi pred Moskvom i pije pivo, a mozda je u kiosku s novinama.
“Sta radis?” – pitaju me poznanici.
Sta da im kazem? Da trazim neku rec, a ne mogu da je nadjem?
Sve sto su trazili, to su i nasli, zato sto i nisu hteli nista narocito. Lepo se vidi: umrle su u njima prave reci, a ostali samo brojevi i opsta mesta....

Trazi se jedan svet, prekjuce iscezao...
Trazi se nada...ona davna nada polagana u sebe same i u vreme koje dolazi.
Traze se svi oni sto su nas raznosili komad po komad, deo po deo: delove naseg vremena, nase ljubavi, traze se da vrate Ljubav...M.Kapor

ŽIVOT - DRAGUTIN DOMJANIC

Htjelo bi mi se proći, daleko nekud, ma kuda,
Tamo, gdje nije čežnja ni ljubav sanjarska luda.
Od moga srca daleko, od pustoši i od gorčine,
Tamo, gdje život se živi, a ne bez svrhe tek gine.
Gdje nema sjete, u borbi gdje kamen i grudi se lome
Za sreću, makar i dnevnu, a ne za te smiješne fantome.
Čemu je ugasla mladost i zvijezda mnoga mi zlatna?
Zar samo zato, da rulje sve pogazi noga blatna?
Što su za plamenu ljubav ko uzdarje ljudi mi dali?
Samo su najbliži moji sav život mi otrovali!
Već mi dotužilo stradat u čamu i prijegoru nijemu,
Dok se naužili drugi, a ja sam tek čezno, a čemu?!
Ne trebam ničiju sklonost i milosti prositi neću;
Zahtijevam svoje pravo na mladost, na život i sreću.
Htio bih nekuda proći iz močvare te, iz tih laži,
K suncu i k mladosti strasnoj, to duša i tijelo mi traži.
Pa da i oslabljen klonem i sav da se slomim i starem,
Znati ću makar jedno, za život sam umr'o barem.

94e538216ed7d56ed265830ho4.jpg

Strah od srece

Samo se po sebi podrazumeva da se bojimo nesrece....ali zasto strahujemo i zaziremo od srece?Zasto iznenada postajemo uznemireni upravo onda kada za to nema nikakvog stvarnog razloga i kada, naprotiv, postoje svi uslovi da budemo srecni?
Mozda nas plasi privremenost srece jer je ljudski zivot nesiguran i povoljne prilike se lako mogu pretvoriti u svoju suprotnost......a privremenost nemozemo da podnesemo uprkos tome....ili upravo zbog toga....sto dobro znamo da je sve na ovom svetu privremeno.
Mozda se potajno pribojavamo da cemo zbog srece biti svirepo kaznjeni?Mozda pomisao na srecu kod nas skoro automatski priziva slutnju neke velike nesrece?Mozda nam se cini da je sreca lakomisleno izazivanje sudbine,pa se radije drzimo nekog neodredjenog stanja,koje nije ni sreca ni nesreca.....vec neka tupa potistenost i gorcina,jer se tako osecamo sigurnijim.
Mozda se odricemo srece jer ne zelimo da se odreknemo prezira prema svemu sto nas okruzuje.......a srecan covek nista ne prezire!Mozda sebi zabranjujemo srecu jer smo navikli da sebe kaznjavamo.Mozda se bojimo srece jer se bojimo sebe samih.....a sreca je stapanje sa sobom.....osecanje jedinstva i punoce.
Ne zazirimo od srece.Necemo zbog srece biti kaznjeni.......niti ce nam ona navuci na vrat neku veliku nesrecu.Necemo sebe srecom ni unistiti.....ni uciniti plitkim i povrsnim.....a prezir je i onako bedna zamena za punocu zivota......dok je sebe kaznjavati besmisleno.
Dobro otvorite oci...sreca je bas mozda ispred vas...ne dozvolite da vam promakne!

Kazem ja Vama ali i sebi ..stalno.:)

Cetiri su svjece polagano gorele.
Bila je tisina i mogao se cuti njihov razgovor.Prva je svjeca rekla:
"JA SAM MIR.
NAZALOST, LJUDI ME NE USPJEVAJU SACUVATI, MISLIM DA CU SE UGASITI."
I odmah se ugasila.

Druga je svjeca rekla:
"JA SAM VJERA.
NAZALOST, MNOGI LJUDI IMAJU POVRSNU VJERU I JA IH NE ZANIMAM. NEMA SMISLA DA I DALJE GORIM."

Tek sto je to izgovorila, puhnuo je lagani povetarac i ugasio ju.Treca je svjeca zalosno progovorila:
"JA SAM LJUBAV.
NEMAM VI´SE SNAGE. LJUDI ZABORAVLJAJU NA MENE, I TO KOLIKO SAM IM POTREBNA. ONI NE LJUBE NI SVOJE NAJBLIZE."I bez oklevanja se ugasila.

Odjednom je uslo jedno djete i ugledalo tri ugasene svjece.
"Sta je to?" upitalo je djete.
"Vi ste trebale svjetliti do kraja."
I rekavsi to, pocelo je plakati.U to je progovorila cetvrta svjeca:
"NE BOJ SE, DOK JA GORIM MOCI CEMO UPALITI UGASENE SVJECE. JA SAM NADA."
Djetetu su zablistale oci od radosti dok je s upaljenom svjecom vracalo svjetlo ugasenim svjecama..

ODAZIVANJE
Nebitno kojim delom tela, čuli ste njen glas. TREBA: Ustati, okrenuti se, potrčati, trčati, zadihati se, trčati dalje, rukavom brisati znoj, trčati, pasti, ustati i nastaviti trk, (svo vreme osluškivati glas), pasti od iznemoglosti, ako je ustajanje nemoguće dalje nastaviti četvoronoške, ignorisati svitkanje pred očima i gušenje i ići dalje, pasti, nastaviti puzeći, noktima drati zemlju, žvakati busene trave, osluškivati, grabiti napred ostavljajući kožu i krv za sobom, još, još, (naravno osluškivati), dalje... milimetar po milimetar. I najzad evo je, to je ona, otvorite bar jedno oko, vidite je, sklopite oko i ispustite dušu. Umrli ste. Umrli ste za ljubav. Ali to nije bitno - važno je da ste se zaljubili.

DRUGO UMIRANJE
Sada je sve lakše. Vidite je. Ima sve odlike ženskog bića. Treba: Namestiti kragnu, popraviti frizuru, pročistiti grlo i doći k sebi.
Ne treba: Ćutati.
Treba: Znati da matematika služi samo tome da možete prebrojati sve pegave tačkice na njenom nosiću i izmeriti dužinu njenih obrva, da geografija govori samo o tome u kom se delu sveta gaje ovce od čijeg je runa ispleten njen džemper, da je istorija važna samo zbog današnjeg dana, a da je gramatika stvorena samo da bi maltretirala.
TREBA: Biti hrabar, još jednom pročistiti grlo, skupiti još malo hrabrosti i priznati joj da... pa, bar da ima istine u onom čime vas zadirkuju... to jest, da... ustvari...
NE TREBA: Se spetljati.
NIJE VAŽNO: I ako se spetljate.
MOŽE SE: Odmah zatim umreti od stida.

NAKON UMIRANJA
TREBA: Otpočeti sa disanjem, povratiti puls i još jednom doći k sebi.
DOZVOLJENO: Je ćutati.
NIJE DOZVOLJENO: Otići kući na ručak.
TREBA: Sačekati.

NAKON SVEGA
TREBA:...........

Poslednja izmena:
"dodje u zivotu sve na svoje, mozda izlizana fraza, no i vrlo vjerodostojna seno skrojeni kalup nasih zelja i sve sto stvorimo i dobro i lose nadje se u tom kalupu, bas nam pristaje, odraz je nase duse i slika i prilika nasih neostvarenih, nedosanjanih snova ili ostvarenih fantazija, ciljeva ... sve je na jednom mjestu uz sasvim pristojnu dozu patetike i zaljenje za vremenom koje nismo iskoristili onako kako smo mogli, da smo sazrijeli na vrijeme i uvidjeli koliko je zivot jednostavan i koliko je otuzno danas stajati i osvrtati se sa zaljenjem, pa i to guramo u taj kalup kao da ce nesto promijeniti ... e nece, vrijeme ne mozemo vratiti
surova, ostra i britka istina je ta da smo sami krivci i odgovorni za sve svoje postupke i kreaciju tog kalupa, jer mi smo gospodari tih trenutaka u kojima udisemo zrak i pustamo zivot u sebe
sjecam se rijeci koje su bile prelomnica, postoje rijeci koje su me toliko snazno prodrmale da izgubila sam gotovo dah, cijelim mojim bicem prosle su kao bljesak, kao saznanje sto promijeniti ce sve, bas sve pa i mene samu i taj kalup ...
'' jako sam nesretna i pitam se da li cu ostatak zivota provesti ovako, toliko sam nesretna u dubini duse da ce me to stanje jednom unistiti, sve dobro u meni, izbrisati me sa lica zemlje i nikada vise necu biti ista, pretvoriti cu se u cangrizavo, frustrirano i nezadovoljno bice i biti cu teret svima pa i sebi, kao takva'' ... sjecam se ovih rijeci kao da su jucer klizile preko usana mojih i onaj osjecaj kojim punim svoju nutrinu uz neopisivu zelju da promijenim nesto, da razbijem taj kalup na tisuce komadica i napravim novi, onaj koji ce bolje pristajati meni i mom vremenu u kojem bivam ... dosao je taj dan, taj trenutak, to saznanje kako sam dovoljno snazna da mijenjam neke odrednice, pomicem granice, rusim uvjerenja i stroga pravila po kojima se zivi i balansira, sto je dobro a sto ne, sto smijem a sto ne ... jednostavno da preokrenem u jednoj noci dosadasnji zivot, razbijem tu tisinu boli i vrisnem 'zalsuzujem vise i bolje' ... zasluzujem zato jer ne zelim ostatak zivota sjediti u cosku i cviliti, vristati svojom pojavom kako sam samo jos jedna frustrirana i nezadovoljna, nezadovoljena zena sto seta u masi, prolazi neprimjecena i prokleto zeljna paznje ... iskidala sam svoj dosadasnji zivot, doslovno ga unistila jednom jedinom odlukom, prepolovila ga na pola i odlucila kako cu ga sastaviti, uciniti cjelinu i opet od njega, uz osmijeh na licu svom ... jesam li uspjela ? ... jos radim na tome i silno se trudim ... vjerujem u sebe i svoje izbore ..

Poslednja izmena:
... sasvim drugacija svitanja biljeze mi posljednje dane, sasvim drugacije noci polijezu me na postelju
trenuci su drugaciji, vise postojani, znacajniji, jednostavno imaju okus, boje i miris ...
imaju emocije
osjecaji preplavljuju cijelo moje bice, vode me ... tamo gdje zelim biti, nasmijana, zadovoljna, zadovoljena i ispunjena
daleko od zivotne boli koja je ionako uzela svojevremeno isuvise maha
doslo je vrijeme kad potisnula sam snagom svoje volje sve ono sto ne zelim u posjedu duse svoje, zvu zlocestocu, tugu i bol, teret neopisivi i ostru, britku laz ... da zivot je pakao
lijepo je nebo moje plavo danas, mirisi na proljece i titra kao osjecaj srece
pod rebrom mojim ...
volim svoje sate i minute, svaki otkucaj i udah kojim se punim zadovoljno, volim taj osjecaj sto ispunio je moje vrijeme i mene

...tako to obicno biva u zivotu...

...cesto se nadjes sa pravom osobom u pogresno vreme i na pogresnom mestu... i od prevelike zelje sagoris u predanosti svojoj dusom i telom da udovoljis... da se nesebicno zrtvujes... najlepse pobude koje sticajem okolnosti Zivot opovrgne na najneverovatnije moguce nacine... kao da se sam djavo narugao izvrnutom kombinatorikom/logikom koja nema vidljivog smisla!
...zato u toj igri nerava... samo najjaci opstaju... mogu da razumeju sapat Zivota [whispering of the Life]... i mireci se sa Sudbinom... da se nasmeju samima sebi... produze dalje... i prihvate takve stvari kao normalnu pojavu!
Paolo Kueljo

... kao cvijet ... zena u meni zeljna paznje
cekala je trenutak svoj
ruke, usne, pokrete Njegove
i nesebicnu paznju
blistam i sjajim
od kada ljubi me On
polijeze na postelju svoju
poklanja mi sebe
u trenucima pazljivim
zeljnim tijela mog
mene iznutra
... kad pocupa latice u naletu strasti
obnavljam ih
zadovoljna
otkrila sam zenu u sebi
njeznu kao cvijet
podatnu
i miris strasti
sto dira tijela nasa u zanosu
kapi koje se kotrljaju niz ledja moja
kao rosa na laticama
jutrom dok bude se zelje moje
i potreba
za dodirom, okusom ... mirisom
za tijelom njegovim
isprepletenim oko tijela mog

... svakim pokretom tijela svog ... pricam
prostirem njeznu pricu
prepunu emocija
privlacnosti
dodira i paznje
moju pricu
stvorenu iza zida
nastalu u jednom poljupcu
traje u nocima strastvenim
posjeduje me u potpunosti
svako slovo ovo
dio je price te
sto ispunila me svakako
smjestila se u meni
duboko
i dok prebirem po slovima
zivim svoju strast
svoju pricu sto stvaram
sada
dok punim se osjecajem srece
u najboljim godinama zivota svog
ocarana sam
kako me zaveo
uzeo
vodio
i pokazao mi koliko sam Zena
njezna
putena
podatna i strastvena
neopisivo zeljna i zahtjevna
kad strast je u pitanju
u trenucima uz Njega
tada postojim
drugacija
zanesena i nesputana
mastovita
vlazna
topla
tada sam Njegova ...
i ucim govor tijela
na najljepsi moguci nacin

Ovih dana vreme nekako brzo prolazi,
a mi zarobljeni u njemu vucemo za sobom neskinute terete oblacnih dana
Ja vec dugo bez svoga nisam pila kafu ni plesala na neke sretnije ritmove.
Stajao je kraj mene i gutao sva moja neslaganja i poricanja.
Kako sam se onda mogla okrenuti i otici.
U nesto novo. Ne bolje, samo drugacije.
Ovde sam ostala slusajuci price o nepoznatim mestima i nekim velikim ljubavima.
O gradovima koji su mirisali na more i danima nekim toplim.
Ja samo zelim prekinuti ovu destrukciju i vratiti osmehe na police ormara.
Da ih nadjem uredno poslozene ujutro kada se probudim
Kao da su sve misli zapele u granama borova odlucile uticati na razum.
Nije to nekada lose.
Sanjari su osobe koje stvarnost ulepsavaju kistovima, bojom zvezdane prasine.
Iluminatori nade. Slikari sarenila.
Oduvek se trude pocetke ugurati u krugove, zaspale nadomak svojih srca.
Njihove ljubavi trce u visokim potpeticama, u haljinama sa sarenim uzorkom.
I nikada se ne okrecu za momcima koji zvizde na ulicama.
Sanjari su sretni...
Oni imaju nebo na svome dlanu, i zvezde u ocima.
Vole svojim srcem i sanjaju svojim osecanjima.....
* osmesi u torbi, nade na obrazima, pesme u dzepovima*
pokušaj me nacrtati negdje duboko u svojim mislima...samo to zelim

Tamna je noc....i nista od svetlosti zvezda ne dopire do oka,ali do srca dopre svaki zrak zvezdanog sjaja....i vrati me tamo gde sam sve ostavila......netaknuto....
Dotaknula sam *tisine* svojih nekadasnjih prica za laku noc.
Menjaju se snovi i negoduju prošlosti na fotografijama. Ipak moje zelje ostaju razbacane u kartonskim kutijama. Zaboravljene u povremenim nedostatcima inspiracije.
Umorna sam od pogresnih omeksivaca na izbledelim majicama i zaboravljanja telefonskih brojeva najdrazih osoba.
Opet nekako volim svojih ovoliko godina. U komadu. I detinjstvo ostavljeno u njima. Sa sarenim perlama na mojim rukama .Uspela sam sacuvati malo tog deteta ...u sebi.
Odrastanje je uvek volelo voditi sukobe. I igrati se skrivaca po livadama ostavljenih stvarnosti. Ne trebaju mi ozbiljni razgovori da bih bila dovoljno dobra za ovaj svet. Ja imam svoj. I baš su mi dragi odnosi u njemu. I ljubicaste zvezde koje poseduje ....i bezbolni poljupci. Moj svet ima tisucu hiljada stabala nespola u rano prolece.(ne znate sta su nespole?...nije vazno,slatko je ...voce ) I jos toliko kolaca moje none(bake). I ima ljubavi koje se ne boje drzati za ruke. I puno toga ima moj svet.
Zasto nikada nisi naucio sanjati o letu. Ja sam svoje snove vec odavno obojila drugim bojama. A one poklonjene sam istrosila.
Mogu ti samo pricati o moru i nedefinisanosti zapeloj u mojoj kosi. Negde izmedju peska i soli.Zima je prosla i mozda neces shvatiti. Mozda ces pozeleti planinske pahulje snega.....opet.... one koje mi donose hladnocu i nemire.
Ja ti mogu samo pricati. O toplini i leprsavim haljinama. Da pozelis plesati kada *dodjem*.
Mozda ces jednom otkloniti nedefinisanost i zalupiti vrata emocionalnom neredu u ormaru tvoje sobe. Možda ces pozeleti pevusiti ljubavne pesme. Oprosti ali sada ti mogu samo pricati.
Molim te sanjaj ponekad,
ako budes trcao livadama i budu padale latice sa krosanja stabala i mirisale neobicne topline izmedju jos neprocvalih cvetova. Naci ces me. Tu sam oduvek bezala od ozbiljnosti. I cekala nekoga da me uzme,.. za ruku.
Opet nekako ipak volim svojih ovoliko godina. U komadu. Mozda i svoje drugacije price .....za laku noc..... mozda.....
Vec sam par meseci u nedostatku poznatih mesta i uspomena koje su me pozdravljale na Stradunu prije jutarnjih kafa.
Dugo se privikavam na odsutnost njegovoga glasa. Ne volim duga predavanja i rupe u rasporedu. Ne volim neprekidne kise, komplikovane izlaske i pretrpane vozove. Ne volim boli koje me slede po ulicama.....i pored reke....
Radujem se kratkom povratku. Osecaje cu pretrpati u kofer, i sve tuge.
Vratiti cu se u Dubrovnik sretna. Sa daskom Dubrovnika i osmesima svih dragih ljudi koje cu videti......mozda je i ovo bilo zbog odlazaka.....ili dolazaka,tamo....negde gde mogu lako dotaknuti *tisine* mojih nekadasnjih prica ,za laku noc......

Poslednja izmena:
Sta je to sreca?
Zaista sreca je nekada na dohvat ruke,a onda iznenada shvatimo koliko je u stvari daleka i nedokuciva.Svi mi,koliko god nas ima na ovoj planeti,ceznemo za srecom.Medutim,prva prepreka ka dostizanju srece,je cinjenica da cak ni ne znamo sta je sreca.Ponekad,tek kada ona prode,shvatimo da smo bili srecni.
Obicno mislimo da je sreca zivot bez straha,besa,tuge,razocarenja i svega sto je neprijatno.U vezi sa tim stoji i nasa druga zabluda,odnosno zelja da ono sto je prijatno traje vecno,sto je u stvarnosti nemoguce.Ovakvo stanje i shvatanje srece potice iz nasih ranijih iskustava,kada su prijatna emocijalna stanja zbog sitosti i prisustva majke,prekidana njenim odsustvom,sto je izazvalo intezivna osecanja bjesa i straha.
Kasnije i kao odrasli,cesto neshvatamo da su dobro i zlo dve strane iste medalje,odnosno da su oni koji nam pricinjavaju zadovoljstvo istovremeno i izvor nase nesrece i nezadovoljstva,koje je izazvano njihovim odsustvom,neraspolozenjem ili nepaznjom.
Koreni naseg nezadovoljstva su u nasoj preteranoj okupiranosti sobom.Svi mi verujemo da smo najvaznija osoba na svetu i da je ono sto se nama desava,najvaznije i najstrasnije.
Bernard So je ljepo rekao:”Tajna ocajnika je u tome sto ima suvise vremena da razmislja o tome koliko je nesrecan!”Dakle,sto vise ocekujemo od srece,tonemo dublje u ocaj.Kada bismo malo vise razmisljali o osjecanjima drugih bili bismo mozda srecniji.
Psiholozi definisu srecu kao jedan nagli,iznenadni,snazan psiholoski dozivljaj prijatnosti zbog zadovoljenja neceg sto smo dugo cekali i jako zeleli,pa kada nam se to ostvari,mi smo srecni.Taj dozivljaj obicno kratko traje i u tom kratkom intervalu covek kao da je odvojen od spoljasnjeg svjeta.Sreca i uspjeh zaista covjeka odvajaju od realnosti.To se najbolje vidi kod zaljubljenih koji nikog ne vide i ne cuju jer su u “oblacima”,a sa druge strane kaludjerica koja je posvetila zivot Bozijem radu,moze da kaze za sebe da je srecna jer zivi daleko od realnosti i svakodnevnih problema.
Tri su osnovna razloga zbog kojih covek ne moze do kraja da bude srecan:
*Nase telo je sklono propadanju,bolesti i smrti;
*Priroda pred cijom smo snagom nemocni;
*I treci,najbitniji razlog su ljudi sa kojima zivimo,koji svojom mrznjom,netrpeljivoscu,teznjom za dominacijom…cesto zagorcavaju zivot jedni drugima.Ipak,je najvaznije od svega kako covjek vidi i dozivljava zivot i dogadanja oko sebe.Ako shvatimo da u zivotu nema trajnog zadovoljstva,da nema prijatnosti bez neprijatnosti,onda smo blizi shvatanju srece.
Zabluda je da materijalna dobra mogu obezbediti trajno blazenstvo i srecu.O tome svjedoce ispovjesti bogatih i uspjesnih.Bice,ipak da je sreca satkana iskljucivo u nasoj sposobnosti da prihvaimo i prijatnost i neprijatnst,bez osude i panike.Jer nepromenljiva je cinjenica da zivot nikada i nikome nije lak,te da ga moramo prihvatiti takvog kakav je.To neznaci da treba prihvatiti mazohizam i trpnju kao nacin zivljenja,nego shvatiti da je sve relativno,da se u zivotu smjenjuju dobro i zlo,radost i zalost,druzenje i samoca,uspjesi i neuspjesi,kao sto se i u prirodi smjenjuju toplo i hladno,dan i noc,kisa i sunce.Zato,molim te budi spreman da prihvatis sve uvrede zivota kao i njegove blagodeti,jer nema zamene za zivot!
Mogu ti reci jos ovo:
Srecna sam sto tamo negde postoji jedno jedinstveno bice,satkano od svih tih dobrih i losih osobina koje nosis u sebi.Ti,bas takav kakav si,moras znati da si specifican,moras znati da je svako bice,jedno istinsko i neponovljivo umetnicko djelo prirode.Moras ziveti jer sposoban si da volis,to je tvoja misao na ovoj planeti.Podari ljubav i cini druge srecnim.Davanje je najveca radost,ciniti druge srecnim je Boziji dar.

U SJENI VRBE

Skrivena u sjeni stare vrbe,zaklonjena od radoznalih pogleda,udišem mirise jutra,mirise
proljeća.Tišina je oko mene kao da i priroda razmišlja i ona je stala.Samo stara vrba
raspliće svoje grane i obavija me njima.Osjetim se sigurno u njenom zagrljaju tu kraj plavog
jezera,jezera moje mladosti.Ležim tako ruku podvijenih pod glavu,opružena na zelenoj
travi,opijena tišinom i pitam se.

Odkuda toliko jaka mašta kojom te prizivam?Samo zato što sam veliki sanjar ili smo probudili
neke nove svjetove u nama,samo naše svjetove obojene plavim,skrivene duboko u plavim dubinama
jezera,čiji ključ imaju samo naši snovi.

Da li želim i što želim?Znam i ti se to isto pitaš.Želim da mi šapćeš svoje
snove,želje,putovanja kroz bajku samo za nas pisanu.Kad zatvorim oči sanjati te,čekati šapat
prije spavanja,čitati govor tvoje duše,srca,tijela.Želim da čarolija sna obavije ruke oko
mene,odvuče me u svoje odaje i polegne pored tebe na plavu prostirku ljubavi.

Zraka sunca probija se kroz krošnju stare vrbe,razbija njenu sjenu,zaustavlja se na suzi u uglu
oka.Mislima te grlim,prstima prebirem po tvom tijelu,a duša bolno vrišti..
Slušam tišinu...čujem jecaj..

Zivot bez boja i vrhovi tvojih koraka na odlasku...
Zamisli svet bez ljubavi i nada odlutalih u nasoj podsvesti.
Ne biram ostati na mestu i praviti se da je sve u redu,
kao oni...bez otisaka prstiju i nekoga ko ce im reci da je sve u redu.
Emocije neshvacene njihovim ocima i strah od poljupca...
Cudan je ovaj svet,previse se pamte koraci izbledeli
od nesigurnosti i premalo mirisu bakini kolaci.
Mozda se jednom okrenem i shvatim da sam
se izgubila u indiferentnosti njihovih pogleda u potrazi za izmišljenom stvarnosti...
Ne pokusavajte me menjati,nikad nisam znala nositi laži...ili se nositi sa njom...

Nocas mi nije bilo vazno ko si,ni to da li mirises na skupe parfeme,i nije
vazno sto mi svaki put poklonis nezinteresovane poglede.Vazno je da si tu...
Sanjala sam o nekoj drugacijoj stvarnosti,osmehu na nasim rukama i tvojim usnama.
Ponovo spremam misli u kutije na dno ormara,...premisljam se da li da ih vratim tamo,gde su na sigurnom,gde ih niko ne moze pretumbati,previse su pogresne,rekoh sebi.....to krzmanje u sopstvene misli samo na kratko potraja,i onda ih opet vratih,zavredjuju da ih sacuvam od zaborava....mozda su i pogresne,ali nisu gresne,i nikako ne od zla skrojene ,ne donose zla,ni meni cak.....mozda samo poneku kap sete....a opet,zasto da ih vracam kad ponekad u jednoj recenici bude previse ironije,a u njima premalo mesta,i premalo njih ima da bi mogle sakriti svu moju tugu.Moram otvoriti neke druge kutije,u koje ce sve moci da stane,a da se ne gura i ne preplice.....sa vise reda u njima cu lakse pronalaziti misli koje ce nuditi lakse izlaze od opravdanja da su svemu krive princeze,lazni osmesi ili pogresno ime.
Pitala sam se,da li ikad zamisljas svet iza monotonih vestackih svetala noci,kada se sreca iskrada i ostavlja tragove na nebu,tako da je ujutro mozemo slediti.Sreca mi odavno ne mirise na neocekivane poruke i zaboravljene snove,i vec dugo mi poklanja ljubicaste doze tuge.....a,nekad su snovi znali biti tako ljubicsati....kao letnje nebo okiceno svetlima koja ljudi nikad nisu mogli imitirati svojim sijalicama iza kojih se tiho vuce monotonija vestackog sjaja i treperenja,koje uvek samo zavara lakoverne.
Prisilno pretvaranje i ocekivana tisina u pogledu.
Nocas mi nije bilo vazno ko si,i da li si *uprljan* zivotom i njegovim masnim uljima koja jos ni jedan razredjivac nije mogao ukloniti do kraja,nikom...,
Bilo mi je vazno ko sam ja,....i pitanje ,da li je mozda kasno vec za prvojutarnja secanja na proslost i izgubljene snove,za neimenovana nadanja i tragove srece koja se ne da slediti.....
Nocas mi je u snovima bilo vazno pitanje na koje sama ne umem naci jasan odgovor....Možeš li mi još jednom definisati bol ?!

Znala bih da je ponovo padala kisa,ali nije....ovog maja su oskudne,kao i mnogo cega drugog....cula bih da su se pustale balade sa diskova ,pored sanka prepunog kafica,ali nisu....kao ni neke druge tuzbalice koje znam.....
Znala bih da jos uvek mogu vrteti blues u mislima i da ne osecam entropiju.
Znala bih da je lakse naci pokoju smislenu recenicu medju ogromnim neredom
u skriptama o zivljenju savrsenog zivota.....a odnekud,nijednu ne mogu pronaci,bas kao da se ni jedne ne secam,kao da nijednu ne znam.....ili ih prekriva zaglusujuci huk nekih drugih smislenih recenica koje ne zelim znati,a ipak ih znam.....
Volela bih znati,nebrojeno mnogo od svega onog sto ne znam,i zaboraviti ovo sto vec znam
Sada samo verujem da su vrsci *smrznutih* prstiju pronasli toplinu u dnu dzepova traperica koje cu sutra oprati u nekom omeksivacu veselijeg mirisa. Prije nego nade otope iscekivanja na otupelim dlanovima.
Danas sam samo otkrila prasnjavu staklenku sete koja je vec dugo postojala tu,
pored nepovezanih crteza moje svakidasnjice.
Volela bih znati.....nebrojeno mnogo toga....i nista od ovog sto vec znam.....
Devojcice se samo nevino smese i sanjari nisu sposobni razgovarati sa realnoscu.
Volela bih znati ......kuda idu ljudi poput mene..... kada su tuzni

Nekada davno postojao je svibanj.....postoji i danas ,maj....volela sam svibanjske kise i zelene krosnje stabala ispunjene mojim nadama....volim i majske kise,ali ih ovog maja nema bas previse.....kao ni nada .....Na trepavicama mi je plesalo sunce,dok smo kao deca igrali nogomet....nije bas igra za devojcice,ali nije nam islo lose...i kad god smo pobedjivale sunce je sa trepavica silazilo na obraze,praveci biserno bele osmehe......nasmejah se svemu,jer ne znam da li bih sada mogla igrati *majski*fudbal na male golice i viktorije,kao nekad....volim i ovu dvojezicnost koja me vraca tamo gde sam ostavila neke druge price.....pohranjene na livadama Velike Petke....
Volela bih se izgubiti medju vlatima trave i sanjariti o ljubavi, Revelinu i njenim terasama sirokim kao majcina nedra,na kojima su se sirili zvuci gitare u svibanjska predvecerja.....pusti da ti leut svira.....i svim ostalim stvarima koje zivot znace .....
Sada je blizu *jesen* zivota i nade u maju su vec nestale zajedno sa svibanjskim zelenim bojama.....a na livadama su neka druga lica,neki manje umorni sanjari...
Samo su u necujnim satima ovisnici na ulicama.....cesto sam na ulicama u ova majska predvecerja,i pored reke......nije olovno plava kao svibanjsko more,ali je voda....koja polako ali sigurno ukloni nestrpljenja u nemogucem iscekivanju za jos jednom dozom srece....i ona me vraca u neka druga ,svibanjska predvecerja...hodam Stradunom punim prividnog snega.U izlozima nacrtane zelje prolaznika.Puno materijalizma i premalo osecaja.
Zar su nam duse sive kao i oblaci,sto placu zbog lepote svibanjskog neba ili majske izgubljenosti Sveta.
Ne volim biti tu i slusati neshvacene price,i još neshvacenije ljude nespremne na ideale i razumevanje.(potajno drzanje za ruku i crvenilo zbog prvog poljupca.)
Onog koji crta najromanticnije gradove i stvara svetove na nasim licima....dok nam se ljubav *gubila* medju kaputima,u potrazi za toplinom.I nekim *Parizom* koji stvaraju dvoje alternativaca.Ovde ....u Dubrovniku.Samo jednim pogledom i slucajnim dodirom.
Jednom ce postojati lipanj....i bice jun.Zamirisati ce obecanja u krosnjama borova.izrecena u topla predvecerja lipanjska...mozda zamirisu mirisom lipa neka junska ostvarenja datih obecanja....trce mi reci u visokim potpeticama u potrazi za necijim srcem.A stvarnost,lipanjska i junska ce nositi haljine sa cvetnim uzorkom.
Jednom ce doci lipanj,a sa junom i OSMEH u dubokom moru.....vodenog i nebeskog plavetnila...I jedna potiha ljubav.Dovoljna da stvori svetove u mom srcu.........Eehh..,pocinjem polako da starim .....suvise raznezenog sanjarenja.....ali,tera me valjda ova moja *samotna*...uvek uz nju posegnem za secanjima......a maj je odavna vec zamenio svibanj.....

KAKO NAPISATI LJUBAV

K a k o
Napisati ljubav
Treba li pocetno Eh
da najavi fatalno Volim
treba li tiha voda
iz plahog i z v o r a
da uskipti uskovitla se
i na kraju potopi lukave
utopije koje nam neprestano izviru u glavi,
koje nam n e p r e s t a n o uviru u glavu glumeci
osecajnost. Mogla bih
da napisem rec ljubav
punu gresaka
bez LJ
bez U
bez B
bez A
bez V
ali ne i bez TEBE

Poslednja izmena:
"ona uzima jastuk i postavlja ga sebi u krilo kao da se njime stiti od njega.
- ako vodis ljubav sa mnom, necu o tome lagati. ako ja vodim ljubav s tobom, necu o tome lagati.
pomakne jastuk na srce, kao da zeli zagusiti taj deo sebe koji se otrgnuo s lanca.
- sta najvise mrzis? - pita on.
- laz. a ti?
- posedovanje. - odgovara on. - kad me ostavis, zaboravi me."

"pola svojih dana ne mogu a da te ne dotaknem. ostalo vreme osecam kako i nije vazno hocu li te ikad vise videti. nije rec o moralu, nego o tome koliko mozes izdrzati."

"sad nema poljupca. samo zagrljaj. otkida se od nje, odlazi pa se okrece. ona je jos onde. vraca se na nekoliko metara do nje, dize prst, zeli nesto istaknuti.
- hocu samo da znas. jos mi ne falis."

"a ja sam smatrao da su reci prelomljeni osecaji, poput stapova na vodi.
michael ondaatje, engleski pacijent

ŠTIT OD ZLATA

Polazeći u rat, svaki Kelt je po jedan velik kamen ostavljao na gomilu; na povratku, po jedan kamen je, sa iste gromadne hrpe, skidao i uklanjao. Broj preostalih, neuklonjenih stena, bio je jednak broju onih koji se, iz rata, nisu vratili! Tako je ta gomila neprestano rasla i polako postajala mogila. U svakom od nas, dani što se ne vraćaju, ljudi koji su nas zauvek napustili, cvetovi koje više nećemo ubrati ni pomirisati.... sve što je otišlo za vjek i vjekov, sve je ostavilo u nama kamen, kamenčić, zrno šljunka ili pregršt peska, koje više ne možemo ukloniti jer, šta god neko negde spusti pa ostavi, niko drugi više nikad neće moći skloniti. Reči, pesme, knjige, i nisu drugo nego kamenje pretočeno u glas ili znak, što su ih po nama rasejali oni sa kojima se nikada nećemo sresti. Tako nam sve ostaje zauvek i ništa se ne može izgubiti. Kada odlaze, cvetovi, ptice, ljudi, šta god i kada god to bilo, svi prelaze u predmete, u zvuke, u kamen, a predmeti, zvuci, kamen, postepeno pretaču svoje postojanje u sjaj i lepotu. Oni se utkaju u kamen što ćemo ga mi nekome, nekada, negde ostaviti, kada se iz svog rata ne uzmognemo vratiti.

Neprestano, danju i noću, kamen je budan i na zadatku. Dela. Sada, nadamnom, zaklapa luk drevne konstatinopoljske kapije. Nije bio nepromišljen Meister Eckhart kada je ukazao najveće poštovanje radu kamenja. I dok upoređujem crvenu vizantijsku ciglu što je upamtila i sačuvala sjaj sunca od pre šest stotina leta, sa crvenim granitom kojim su ozidane oble kule, kadrim da se priseti sunca kakvo je izgledalo pre više stotina miliona godina, samo sam u jednoj stvari bio spreman da dopunim iskaz velikog mističara: kamen radi uistinu neprestano, pa čak i onda kada ne služi!
Veliki krečnjački stub sa Ovčineca, mrki bazalt sa Taula, kamen sred Ljubotenske livade - nikome ne služe, pa ipak, neprekidno rade. Više i istinitije nego veličanstveni mlazevi stena u području Meteora!
Jer, iz svih zidina i kula, u kamenu očuvane, slute se kaplje mleka, što su ga kao klokot u membranu sluha, zidari ugradili da tu zauvek ostane zajedno sa opsenarski vešto pretočenim snoviđenjem nadošlih ružičastih dojki one najmlađe i najljepše snahe, koju je odvajkada, svako ko je ikad išta izgradio što je opstalo, morao žrtvovati. Jer zidanje i jeste to: da se nešto ozida, zatvori, zagradi, da se očuva i sakrije. Najbolje su one kule u koje su neimari uzidali ono što im je bilo najmilije: i piramide bi odavno pale da u njih nisu ugrađeni faraoni. Piramide i jesu oni isti keltski kamenovi po koje se faraoni više nikada neće vratiti.
Ali takvim je stenama oduzeta mogućnost da rade samo svoj posao. Mi jesmo naučili čak i kamen da služi nama, ali nema sumnje, što god bio, postoji i posao čiji smisao zna samo kamen, posao s kojeg on ne diže glave ni trena, ni na sunčevom pripeku, ni u gromovitoj noći, ni na dnu bistrog brzaka, ni dok cveta kukurek, ni kada, sred paprati, kraj vrbe, oko njega igraju vilenjaci.

A kada sam, pošto je Zapadna kapija Konstatinopolja ostala za mnom, da se sklapa nad drugim sudbinama i ljudima, ušao u Muzej, potpuno jasno, a opet bez namere, otišao sam pravo tamo gde je, u staklenoj vitrini, stajao - štit od Zlata! Ono što je bilo između, to se izgubilo. Jesam li stigao ovim ili onim putem, da li sam nekog sreo, s nekim nešto progovorio, ili me samo ćutanje pratilo - ne znam. Samo se očuvao utisak prozračne modrine i nedohvatno svetlog svoda, iza koga je sve što se moglo videti, bilo jasno i pouzdano kao odlomak Euklidovog sna.
Taj je štit bio, kažu, poklonjen samom Proroku. Podario mu ga je jedan konvertirani pustinjski šeik iz Jemena, onaj isti što je izgradio kulu od dvanaest spratova, a strop poslednje, one najviše sobe, načinio od prozirnog alabastera; tu je, danju, gledao ptice kako preleću i kako se, noću, pretvaraju u trepet zvezda, netremice, položen nauznak. I niko nije smeo da bude ne samo u istoj sobi, nego ni u istoj kuli, dok god je on tako zabludeo boravio na nebu, odvojen od sveta i tela samo alabasterskim svodom.

Štit od Zlata je nekada težio punih šesnaest kilograma. Sada ima jedva četiri. I zaista telo štita je već skoro prozirno, kao list ruže u kasnu jesen. Ipak, na njemu nema ničeg svetlog; sjaj mu je jasan, a blesak uzdržano dubok, kao da ne zavisi od količine preostalog zlata i čak, kao da od njega i ne dolazi. On jeste list, ali list koji je zauvek očuvao miris latica persijske ruže, opale u vreme nekog davnog majskog sutona. Suton i jeste vreme kada se obzorje osipa laticama stišane beline i blagim rumenilom mirisa persijskih ruža.

Ne, nisu Vandali sastrugali zlato Štita. Kao relikvija najveće vrednosti, on je čuvan brižljivije od samog života. Štit od Zlata bio je uvek pod stražom, kao žar ognja od kojeg je zavisila čitava budućnost. Do njega su stizali samo vernici koji su preduzimali duga i neizvesna putovanja, samo da bi štit videli i dotakli ga svojim usnama...
Posle dugih vekova neprestanih poljubaca i blagih dodira, Štit od Zlata je neprestano počeo da isčezava, sve dok nije stigao na sadašnja četiri kilograma. Zatvoren je u staklenu vitrinu, obezbeđenu alarmnim sistemom. Može se još videti, ali više nije dostupan ni usnama ni milovanjima.

I opet se rasuo prozračni sjaj modrine. Otvorio se svod od alabastera, zaigrale su senke mladog bukovog lišća nad žuborom. Nauznak, netremice zagledan u ptice i zvezde, šeik sigurno nije slutio da će dve četvrtine njegovog Štita od Zlata, njegovog poklona Proroku, biti sažeženo u ništa, vekovnim poljupcima. Šta bi se desilo da Štit od Zlata nije uklonjen? Da su poljupci i milovanja potrajali? Dok bi se Štit topio - na tri, na dva, na jedan kilogram? Na pola kilograma, na stotinu grama! Kako bi se užurbano, strastveno gurali redovi, strepeći hoće li stići do makar neke čestice Štita od Zlata!? Kako bi gledali u one poslednje gramove, u one poslednje deliće poslednjeg grama, ono još jedva vidljivo zrnce sjaja, ono utočište sećanja na duge vekove Štita i beskrajne milenijume pre nego je iskovano u Štit! Tren pre poslednjeg poljupca, treptaj pre prelaska u Ništa!
Da li bi šeik dopustio da njegov poklon iščezne pod poljupcima?

Kasnije, kada bi preostalo još samo sećanje na Štit od Zlata, možda bi samo mesto na kome je stolećima počivao, postalo novo središte za obnovljeni zanos hodočasnika!? Možda se onaj sjaj, koji se nekada tu bio zaustavio, nikada i ne bi izgubio!? Umnožavan opisima onih koji su ga nekada videli, i još više, strastvenom imaginacijom onih što ga nisu videli, možda bi, na mestu na kome je boravio, zauvek ostala da lebdi neka ozarenost, kao stišan žar pod paperjem pepela i vekova!?
Ispružen nauznak, netremice zagledan u beskraj kroz svoj alabasterski filter, jemenski šeik je, možda i znao šta će biti sa njegovim darom - Štitom od Zlata. Možda je upravo to hteo - da se Štitu dogodi ono što se čoveku ne može desiti, a što je jedino vredno da mu se desi: da proživi ne štedeći zlato svog mesa i svojih misli, svojih osećanja i doživljavanja, ne čuvajući ni delić onog što je u nama najbolje i propasti nedostupno!
Ništa ne sakriti od osmeha, od želje, ništa od sebe, ne lišiti poljubaca i milovanja. Uistinu se nepovratno gubi samo ono što nije potrošeno - što je pošteđeno; tako, sasušeni ili presovani cvetovi! Oni su, od celokupnog bilja, od svojih rodova, otrgnuti i zauvek izgubljeni. Iz njih nikada, nikada više neće nešto niknuti. Njihovo prisustvo u ikebani, ili herbarijumu, samo je oblik dokaza da su zauvek istrgnuti iz velikog lanca postojanja, dokaz njihovog odsustva iz bilo kakve realnosti! Oni nisu! A sačuva se samo ono što se utroši jednom, zauvek i bez ostataka. Tako se očuva, prenese ono najbolje u nama: dobrota, strast, poljupci. Um i znanje. Nadarenost.

(Suva, šuštava koža, osuta staračkim pečatima, žuta kao smilje; u nju potrpane spore, lome kosti. Oči zamućene, pod čeonim lukom; iza njega, stišane u potmulom užasu, ćelije iznurenog mozga. Salvador Dali koji još slika! Poslednje kapi guste i slatke lepote mučno se cede iz nekih dubina svesti i slutnje bliskog, neumitnog odmora. Tamne i teške, kao kapi sušenog meda padaju smokve kroz oktobarsku prozračnost.)
Onaj koji je na dobroti, snazi, na darovitosti i ljubavi štedeo, ko ih je sačuvao tako što ih nije trošio, samo je gomilao svoj gubitak. Sve, čega se lišio svesno, doprinosi veličini tog gubitka. A pošto nema čoveka koji nije nešto uštedeo, koji, dakle, nije sebi nešto uskratio, nadajući se da će tako sačuvati deo sebe i svojih znanja, moći, osećanja - to onda nema ni čoveka koji nije nešto izgubio. I ponekad, zatvori u staklenu vitrinu i uključi alarmne uređaje. Ali, ako se i ne može izbeći, takvo se izolovanje, takva pogrešna štednja, može skratiti i prorediti. Dovoljno je da se čovek seti Štita od Zlata pa da uvidi kako je ostavljanje “na stranu”, “za crne dane” - svoje dobrote, svoje osećajnosti, svoje darovitosti i snage - (onako kako se ostavlja u banku, u ćup, u ćemer, u čarape, pod jastuk...) - da je to najveća greška koju čovek može počiniti. Jer ne samo da na tako ostavljeno zlato našeg bića nema kamata; nego, što je mnogo gore i nepopravljivije, nikada se više ništa od ostavljenogne može podići, uzeti!

Da se više ne može ono mesto, gde je to ostavljeno, nikada pronaći, a sve i kada bi moglo, da se tamo ništa ne bi našlo.To je zlato isčezlo, ali bez poljubaca. U ništa. Neupotrebljena, dobrota ili ljubav, bačena je u raspuklinu bez dna. Ko neće kad može, kad htedne - neće moći.

Back