- Poruka
- 29.307
Sla će.Sla će.I to uskoroMinus mogucnost slanja na front
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sla će.Sla će.I to uskoroMinus mogucnost slanja na front
Занемари ове идиотске коментаре изнад. Они говоре о њима а не о томе што питаш.
За разлику од њих, ја живим у Русији и могу ти рећи конкретно све што те интересује.
У Русији је јако лако наћи посао. Средња плата је нешто мало већа од 1000$. Двочлана породица може живети са 500$ без проблема, ако нису подстанари.
Ово је уопштено јер је велика разлика у платама и трошковима у Москви, Санкт Петербургу и другим градовима. Такође, рад на далеком истоку је добро плаћен али су и услови тежи.
Руси су по менталитету другачији од нас али Србе поштују. За више од 10 година живота у Русији нисам доживео ни једну непријатност.
Сем тога, Срби лако могу добити држављанство, ако желе. За рад у Русији, ако немаш радну дозволу на основу позива неке компаније, имаш два вида за боравак. Први је тзв "РВП" (разрешение на временное проживание - решење за привремени боравак) и он важи само за област у коме је издат. Ако ти је издат у Москви, можеш са њим тражити посао само у Московској области али не и ван ње. Следећи степен је "Вид на житељство" (вид на жительство - боравишна карта) која ти омогућава сва права као и руском грађанину сем права на учешћу у изборима, узимању кредита и слично.
На крају остаје држављанство. Руси Србима дозвољавају двојно. Ја имам и руско уз наше.
Храна је као у Србији, нешто јефтиније а нешто скупље. Зато је енергија јефтина. Цена бензина није мењана веч пуне три године, и она је око 50 рубљи, по данашњем курсу 93 динара.
Најбоље је да ми поставиш конкретно питање па да ти одговорим. Пиши на ПП јер је овде немогућа конверзација од болесних русофоба и сендвичара који само тролују.
Већ ми је писао на ПП и већ сам му дао неке одговоре. Нажалост, од таквих као ви, овде је то немогуће јер само тролујете.
Molim vas mozete li mi se javiti u privatnu poruku imala bih par pitanja za vasЕво, конкретно, мој случај. Редови пред миграционој служби су велики, администрација гора од наше. Свуда су ми давали предност, када су видели пасош из Србије. Једноставно су ми говорили, не чекајте у реду, пролазите овуда и идите директно тамо и тамо.
На полагању испита из познавања историје, језика и друштвеног уређења, дали су ми све одговоре и рекли да их запамтим, пошто се испити раде под камерама.
На лекарском прегледу, исто тако. Како сам предао захтев, одмах су ми рекли, а ви сте из Србије. Дођите ујутру у... и јавите се овде а ми ћемо вас провести одмах без чекања кроз све амбуланте.
Тако је и било. Рекоао сам више пута, за толико година нисам доживео ни једну непријатност. Имао сам чак и комичних ситуација. Много сам путовао, од Москве до Ростова на Дону, службено. То је огромна територија. Возим са нашом дозволом. Направио прекршај, зауставила ме полиција, ја им дао документа и полицајац гледа у дозволу и каже колеги, еј, овај је Србин. Дође и други полицајац и крене конверзација, откуд ја у Русији, где живим, колико дуго живим. Ту се испричамо, рукујемо и пусте ме да идем и пожеле ми срећан пут.
У Калифорнији, када су ме зауставили, прилазио ми полицајац са руком на пиштољу а ја сам морао да држим руке на волану, да ме не би упуцао.
У Самари, аеродром Куромоч, удаљен је 4о километара од града. Сео сам у такси и крене разговор. Таксиста ме пита одакле сам, због акцента, и ја кажем Србија. Он закочи ауто, загрли ме и каже, био је војни пилот и 1999 био је спреман да полети са колегама у одбрану СРЈ. Нису им дозволили. То сад није важно. Завршио сам код њега у кући, на ручку и уз вотку се баш лепо испричали. рекао ми је, кад год будем долазио у самару да му се обавезно јавим.
Имам таквих ситуација толико да би до јутра могао да вам пишем.
Понављам, ни једну непријатну ситуацију нисам доживео!
Ma ovaj je gaster iz Austrije, garant.
Kakav je mentalitet ? Kazes da su drugaciji,pa me zanima kakvi su?Занемари ове идиотске коментаре изнад. Они говоре о њима а не о томе што питаш.
За разлику од њих, ја живим у Русији и могу ти рећи конкретно све што те интересује.
У Русији је јако лако наћи посао. Средња плата је нешто мало већа од 1000$. Двочлана породица може живети са 500$ без проблема, ако нису подстанари.
Ово је уопштено јер је велика разлика у платама и трошковима у Москви, Санкт Петербургу и другим градовима. Такође, рад на далеком истоку је добро плаћен али су и услови тежи.
Руси су по менталитету другачији од нас али Србе поштују. За више од 10 година живота у Русији нисам доживео ни једну непријатност.
Сем тога, Срби лако могу добити држављанство, ако желе. За рад у Русији, ако немаш радну дозволу на основу позива неке компаније, имаш два вида за боравак. Први је тзв "РВП" (разрешение на временное проживание - решење за привремени боравак) и он важи само за област у коме је издат. Ако ти је издат у Москви, можеш са њим тражити посао само у Московској области али не и ван ње. Следећи степен је "Вид на житељство" (вид на жительство - боравишна карта) која ти омогућава сва права као и руском грађанину сем права на учешћу у изборима, узимању кредита и слично.
На крају остаје држављанство. Руси Србима дозвољавају двојно. Ја имам и руско уз наше.
Храна је као у Србији, нешто јефтиније а нешто скупље. Зато је енергија јефтина. Цена бензина није мењана веч пуне три године, и она је око 50 рубљи, по данашњем курсу 93 динара.
Најбоље је да ми поставиш конкретно питање па да ти одговорим. Пиши на ПП јер је овде немогућа конверзација од болесних русофоба и сендвичара који само тролују.
...ти си баш детаљно описао неке детаље њиховог стила живота....
..а ниси навео оно најглавније какве су им жене...
super opis! bas se dopalo kako si prikazao zivot u Rusiji – detaljno, realno i iz licnog ugla.Prošlo je godinu dana od poslednje poruke na ovoj temi. Ako neko bude istraživao možda će mu biti zanimljivo da pročita i moje mišljenje. Nemam mnogo veliko iskustvo, ali mislim da prvih 6 meseci života u Rusiji u ovo vreme, kao i raniji dolasci svake godine na dve-tri nedelje, mogu mi dati izvesno znanje.
Što se tiče posla, ja ovde nemam stalan posao. Niti sam došao ovde zbog posla. Prosto sam otišao iz Srbije u Rusiju jer mi je ovde porodica. Dao sam otkaz na poslu i posle par dana oko papirologije došao ovde. Na žalost nemam uslove za državljanstvo, to je sada jako pooštreno nakon terorističkog akta u Krokus Siti Holu i drugih terorističkih akcija u kojima su učestvovali ljudi sa Kavkaza koji su ovde ranije primljani bez ikakvog ograničenja, jer su kičma radne snage. Rade kao klasični jugo gastarbajteri iz 70-tih. Nema radnog vremena, žive u stanovima po njih 5-6 i više, malo su plaćeni za Ruske uslove, ali su zato veoma zadovoljni jer im i to malo omogućava da izdržavaju porodice i školuju decu po Dagestanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu...Svi oni znaju ruski jezik prilično dobro, ali i toliko da kad hoće kažu da nisu razumeli...
Veličina ove zemlje omogućava svakom da se razvija mnogo više nego u Srbiji. Slično kao i u Americi. Ključna je veličina. Ako hoće da se razvija i usavršava. Ako ne, može živeti od povremenih poslova, a mladi ljudi su sada uglavnom u IT industriji i dosta njih je zbog posla (sankcije Rusiji i tokovi novca) pošla put Srbije, a ne zbog eventualne mobilizacije. To je posao koji može da se radi sa bilo koje tačke na svetu, ne opterećuje lokalnu zajednicu i privredu, već od tih ljudi samo zarađuje.
Ja živim u okolini Sankt Peterburga, na put ka Pskovu, u jednom selu. Odlučili smo se na život u selu jer je mnogo rasterećeniji i omogućava stalni dodir sa prirodom a do Pitera (Sankt Peterburg) za koji smo vezani administrativno i polu-poslovno, naravno i kulturno, treba nam oko 40 minuta.
Piter je ogroman grad sa mnogo mikro rejona po obudu grada, a to su klasični soliteri koji u okolini imaju i bolnice, škole, univerzitet...Samo središte grada je mislim kulturna prestonica Sveta, sa hiljadama muzeja, pozorišta, izložbi, koncerata.. Meni se najviše sviđa Vasileostrovski rejon i Kronštat, koji je uslovno rečeno deo Pitera, a zapravo je bivša vojna kolonija, tj. ostrvo na 20 km od Pitera koja je tek zadnjih 15tak godina povezana sa kopnom putem dva mosta. Veoma interesantno mesto, gde bi možda i radije živeo nego u Piteru. Ili to ili Vasileostrovski reon.
Politika je nešto o čemu se može raspravljati, a ja ću nešto o čemu se ne može. Priroda. Veliko bogatstvo u vodama, preko cele Rusije, stvara od nje ogroman turistički potencijal koji mislim da će se samo delimično ostvariti. Zbog njene veličine uvek će biti jezera, reka, vrhova, dolina, šuma, koje će biti prava oaza, ali i opasnost. Dešavalo mi se da odem na jezera recimo veličine kao dve Ade Ciganlije i da satima budem jedini kupač.
Ovde sam stekao neke veštine koje me nisu u principu interesovale jer kao gradsko dete nisam imao mnogo dodira sa njima. Prva je branje gljiva, koje je ovde veoma popularan hobi preko leta. Drugo je piljenje drva. Drvo je ovde život. Šume ima toliko kao da su jedan mali okean kada bi se sastavile.
Ljudi...mislim da su bolji ljudi nego mi sa prostora bivše Jugoslavije. Naravno bez nekih generalizacija, ali prosto izražavam mišljnje. Evo nekih osobina, ali opet zbog veličine zemlje ne mogu da kažem da je tako u Sibiru, Daljnjem Istoku, Krimu...
1. veoma su radni i vredni. Penzija je ovde samo uslovno zanimanje. Mnogi vozači su penzioneri, mnogi ljudi uopšte koji imaju sposobnost i žele da rade, su angažovani. Ako ne za pare onda volonterski. Volonterizam je veoma prisustan. Kako kod mladih koji počinju karijeru tako i kod penzionera koji ne žele da se usede pred TV-om. Preko leta to jest već od maja meseca pa do oktobra sela se utrostručavaju. Prilaze ljudi iz grada na svoje dače i tu žive dok je lepo vreme. Retko ko sem stalnih meštana ostane u selu. Vole da rade po povrtnjacima, da idu u šume, izlete, ... i mislim da je to generalno.
Penzija je veoma mala, ali sem što se ovako malo žale, niko tu ne bi protestovao. Kao ni za plate. Prosto plate se kreću od 30.000 dinara do 1.000.000 dinara i to zavisi i od regiona i od posla. Meni stalno preko agenta pristižu ponude za poslove..recimo danas za posao u jednoj trgovini mesečna plata (svaki dan radni od po 9 sati radno vreme, dve smene, ponuda je oko 200.000 dinara).
Neki fizički posao lakši je oko 100.000, klasičan prodavac za kasom je oko 70.000, mislim ima zaista široka lepeza poslova i plata. Isto tako ima posao i za 30.000 koji radi recimo neka žena iz Tadžikistana, kojoj je to puna kapa.. Naravno ovo je sve uslovno, jer ne postoji neko pravilo da ko radi u auto inudstriji imaće takvu i takvu platu kao automehaničar. Najbolje je naučiti posao ili ga veoma dobro znati i biti vođa brigade (u građevinarstvu) ili imati svoj biznis i imati radnike sa juga.
Rusi su veoma duboki za naše pojmove. Mi ćemo pričati o nebitnim stvarima uglavnom. Razonoda, sport, posao, tako nešto površno i menjati u sat vremena zbog toga 20 tema...oni mnogo dublje i promišljenije razgovaraju tet a tet. Zaista ih zanima neka suština i nisu od onih koji pričaju samo o sebi. Veoma su radoznali i zanima ih sve novo. Ali i staro. Veliki su diskutanti i čvrsto brane svoje stavove.
Ono što se svakako razlikuje od nas jeste što su veliki patrioti. Mogu se oni ne slagati sa politikom, ali Rusija je Rusija. Često su puta Rasijani (građani Rusije koji nisu etnički Rusi) veći patriote nego Rusi.