Живот и рад у Русији - Мишљења и искуства

Rusifobija je nastala sa razlogom.
Ne od zivota u Rusiji koliko od zivota u ruskoj koloniji.
Pogledajmo istocnu i zapadnu Nemacku, i sve je jasno.

Sto se tice teme, nek postavljac ode i proba. Dzabe da ti bilo ko kaze svoja iskustva, dok na svojoj kozi ne osetis.
Ono sto je nekome dobro, tebi mozda nije.
Ono sto je nekome lose - tebi je mozda dobro.

Ima ljudi koji kukaju na zivot u Nemackoj, a meni je tip-top.
I u pravu su i oni i ja.
Kako ce ti negde biti - to je iskljucivo tvoj subjektivni dozivljaj.

Idi i probaj, pogotovo ako imas manje od 35 godina - imas vremena da napravis jos mnogo gresaka i da dodjes na kraju na pravi put. 😎

Zašto je trolovanje pisati svoje mišljenje?
Čemu uvlačenje drugih forumaša?
Ne razumem.
Наравно да није троловање ако је мишљење аргументовано. Ко од вас живи или је живео бар годину дана у Русији?

možeš da se poslužiš i alatom promene teme ali to ne radi na meni,
nego nekomentarisa šta sam napisao?
a to je da je već dosadio pozitivan marketing ruske države za koji nismo zainteresovani
А ко сте то ви? Себи персираш или говориш о подстанару у глави?

Наравно да није троловање ако је мишљење аргументовано. Ко од вас живи или је живео бар годину дана у Русији?

Ziveo nisam, bio sam par puta kao turusta i poslom. Lepo za videti, zanimljivo.

Otici cu opet, definitivno.

Ali nikada ne bih ziveo.
Kao sto volim da odem u Zanzibar na more i na njihove plaže, ali ne bih živeo tamo ni u ludilu.

Autokratske zemlje su lepe samo kao atrakcija 😎

Sad ozbiljno - Vojvodo, ovaj čovek je dugo u Rusiji.
https://forum.krstarica.com/members/trust-no-one.117749/

Prilično je objektivan. Zx je odavno priznao da je stranački aktivista, pa je navikao da se gađa sendvičima.
Dakle Trust je na dalekom istoku, tamo su i plate bolje. Jedino što je baš hladno, ali to je Rusija, šta ćeš.

Poslednja izmena:
Sad ozbiljno - Vojvodo, ovaj čovek je dugo u Rusiji.
https://forum.krstarica.com/members/trust-no-one.117749/

Prilično je objektivan. Zx je odavno priznao da je stranački aktivista, pa je navikao da se gađa sendvičima.
Dakle Trust je na istoku, tamo su i plate bolje. Jedino što je baš hladno, ali to je Rusija, šta ćeš.
Која си ти сморчина! Он је преко фирме а човека интересује оно што ја знам, како доћи и живети у Русији, процедура, папири, услови!
Да ли ти било шта капираш или не?

Pa i Trust je tu 16 godina čini mi se.
Ne znam zašto sam ti ja tako zanimljiv pa se svuda po forumu kačiš za mene.
Зато што константно тролујеш и качиш глупости!
Рекох ти, Trust je преко фирме. Они су му обезбедили папире, односно, у амбасади је добио дозволу за рад. Овде је реч о индивидуалном одласку и условима за исте. Да ли ти то треба посебно објашњавати или цртати?
Ја му могу, а већ сам на пп и написао све што је важно, пошто овде од тебе и теби сличних све губи смисао.
Апсолутно ништа корисно и паметно ниси окачио. Брукаш овај форум као део његове модерације.

Vidi, zive ljudi i u Srbiji, pa sto ne bi i u Rusiji 🤷‍♂️
Diktatura i tamo i tamo, oligarhija i tamo i tamo, patrijarhat, pravoslavlje, homofobija.....
Kontam da svako kome je lepo u Srbiji i ko je zadovoljan stanjem, bice mu lepo i u Rusiji 😁
Ogromna je razlika između fašističke i komunističke diktature.

Vidi, zive ljudi i u Srbiji, pa sto ne bi i u Rusiji 🤷‍♂️
Diktatura i tamo i tamo, oligarhija i tamo i tamo, patrijarhat, pravoslavlje, homofobija.....
Kontam da svako kome je lepo u Srbiji i ko je zadovoljan stanjem, bice mu lepo i u Rusiji 😁
Minus mogucnost slanja na front

Занемари ове идиотске коментаре изнад. Они говоре о њима а не о томе што питаш.
За разлику од њих, ја живим у Русији и могу ти рећи конкретно све што те интересује.
У Русији је јако лако наћи посао. Средња плата је нешто мало већа од 1000$. Двочлана породица може живети са 500$ без проблема, ако нису подстанари.
Ово је уопштено јер је велика разлика у платама и трошковима у Москви, Санкт Петербургу и другим градовима. Такође, рад на далеком истоку је добро плаћен али су и услови тежи.
Руси су по менталитету другачији од нас али Србе поштују. За више од 10 година живота у Русији нисам доживео ни једну непријатност.
Сем тога, Срби лако могу добити држављанство, ако желе. За рад у Русији, ако немаш радну дозволу на основу позива неке компаније, имаш два вида за боравак. Први је тзв "РВП" (разрешение на временное проживание - решење за привремени боравак) и он важи само за област у коме је издат. Ако ти је издат у Москви, можеш са њим тражити посао само у Московској области али не и ван ње. Следећи степен је "Вид на житељство" (вид на жительство - боравишна карта) која ти омогућава сва права као и руском грађанину сем права на учешћу у изборима, узимању кредита и слично.
На крају остаје држављанство. Руси Србима дозвољавају двојно. Ја имам и руско уз наше.
Храна је као у Србији, нешто јефтиније а нешто скупље. Зато је енергија јефтина. Цена бензина није мењана веч пуне три године, и она је око 50 рубљи, по данашњем курсу 93 динара.
Најбоље је да ми поставиш конкретно питање па да ти одговорим. Пиши на ПП јер је овде немогућа конверзација од болесних русофоба и сендвичара који само тролују.
Шта подразумеваш под лако? Због чега то важи за Србе?

Шта подразумеваш под лако? Због чега то важи за Србе?
Ево, конкретно, мој случај. Редови пред миграционој служби су велики, администрација гора од наше. Свуда су ми давали предност, када су видели пасош из Србије. Једноставно су ми говорили, не чекајте у реду, пролазите овуда и идите директно тамо и тамо.
На полагању испита из познавања историје, језика и друштвеног уређења, дали су ми све одговоре и рекли да их запамтим, пошто се испити раде под камерама.
На лекарском прегледу, исто тако. Како сам предао захтев, одмах су ми рекли, а ви сте из Србије. Дођите ујутру у... и јавите се овде а ми ћемо вас провести одмах без чекања кроз све амбуланте.
Тако је и било. Рекоао сам више пута, за толико година нисам доживео ни једну непријатност. Имао сам чак и комичних ситуација. Много сам путовао, од Москве до Ростова на Дону, службено. То је огромна територија. Возим са нашом дозволом. Направио прекршај, зауставила ме полиција, ја им дао документа и полицајац гледа у дозволу и каже колеги, еј, овај је Србин. Дође и други полицајац и крене конверзација, откуд ја у Русији, где живим, колико дуго живим. Ту се испричамо, рукујемо и пусте ме да идем и пожеле ми срећан пут.
У Калифорнији, када су ме зауставили, прилазио ми полицајац са руком на пиштољу а ја сам морао да држим руке на волану, да ме не би упуцао.
У Самари, аеродром Куромоч, удаљен је 4о километара од града. Сео сам у такси и крене разговор. Таксиста ме пита одакле сам, због акцента, и ја кажем Србија. Он закочи ауто, загрли ме и каже, био је војни пилот и 1999 био је спреман да полети са колегама у одбрану СРЈ. Нису им дозволили. То сад није важно. Завршио сам код њега у кући, на ручку и уз вотку се баш лепо испричали. рекао ми је, кад год будем долазио у самару да му се обавезно јавим.
Имам таквих ситуација толико да би до јутра могао да вам пишем.
Понављам, ни једну непријатну ситуацију нисам доживео!

Back