Zimske gume - istorijat i šta ćete vi povodom toga.

Dobijaju kod njih je lose gorivo (manje oktana) tako da im svi ti auti imaju manje KS u odnosu na EU tj druga mapa se pravi za njihovo tržište.
Gorivo ima manje ili vise oktana zavisno od toga koje gorivo sipas, najcesce imas na pumpama 3 oktanske vrednosti, 87,91 i 93. Taj 93 je zapravo neznatno jaci od evropskog 98, ali se generalno uzima za isti. Problem je kada pajser kupi BMW, a onda stedi na gorivu i sipa 87, sto bi bio evropski 91.

Gorivo ima manje ili vise oktana zavisno od toga koje gorivo sipas, najcesce imas na pumpama 3 oktanske vrednosti, 87,91 i 93. Taj 93 je zapravo neznatno jaci od evropskog 98, ali se generalno uzima za isti. Problem je kada pajser kupi BMW, a onda stedi na gorivu i sipa 87, sto bi bio evropski 91.

Uglavnom piše na čepu koje gorivo da se sipa..tako da nema zabune, samo nečija glupost ili sto kažeš da stedi

Znaci novi su potpuno isti po snazi, verovatno je razlika malo u braniku posto znam da kod vas uvek neki nabudzeniji branici i spojleri idu ili je mozda i to isto.

Spolja sad izgledaju isto, ne znam da li unutra ima neki različiti sistem.
Koliko znam, najveća razlika je u merenju izduvnih gasova, i tu nešto “budze” u odnosu na evropsko tržište…

[

Kako to misliš loše gorivo?
Način obracunavanja je drugaciji pa 91 USA je 95 EU.
Razlika u snazi je više nego minimalna i to samo kod premijum automobila koji koriste više od 95 oktana, a uslovljena je tehnickim i izduvnim standardima koji su znacajno stroziji u USA.
Takodje EU PS i USA HP nemaju paritet 1:1
Ok nisam znao da se meri drugačije ..Znam da su trpali katalizatore u exhaust manifold na tim BMW i da su imali manje KS ali to su bili stariji BMW iz 2000tih

Ok nisam znao da se meri drugačije ..Znam da su trpali katalizatore u exhaust manifold na tim BMW i da su imali manje KS ali to su bili stariji BMW iz 2000tih

Koliko razumem, razlog je emisija gasova, pa su to nešto budzili za američko tržište.
Ono sto Evropa nema, je ta kategorija 87 oktana (valjda 91 EU), gde su atmosferski automobili navijeni na manju kompresiju, navodno da smanje troškove, jer premijum 91-93 (americi ko) i nije bas tako jeftin u odnosu na potrošnju tih ogromnih motora…

Uglavnom piše na čepu koje gorivo da se sipa..tako da nema zabune, samo nečija glupost ili sto kažeš da stedi
Ja koliko se secam owners manuals mislim da svi proizvodjaci ukoliko nisu turbo, ili superharged napisu najnize 87, ... ili vise oktana, kao AKO mi hocemo, i onda u ove MPI mozes [starije americke uglavnom], nista im nece faliti, ali u GDI isto mozes, kako i pise ali ce im faliti, znam iz iskustva, pa sam presao na najjace da bih ovo eliminisao, predetonaciju:
https://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating
Knocking should not be confused with pre-ignition – they are two separate events with pre-ignition occurring before the combustion event. However, pre-ignition is highly correlated with knock because knock will cause rapid heat increase within the cylinder eventually leading to destructive pre-detonation. [4]
Ok nisam znao da se meri drugačije .
United States is 4 to 6 octane numbers lower than elsewhere in the world for the same fuel.
https://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating

Poslednja izmena:
nasao sam kad vec potegnuste pitanje, ovako kaze proizvodjac, da se koristi samo:
octane number [[R+M]/2] of 87 [research octane bumber 91] OR HIGHER

a ovde na pumpama i nema manje od 87, sto je u srbiji 91, i sto foggo rece najjeftinije je 3/4 cene najskupljeg, nije isto da li ces da sipas 10 galona za 30 ili za 40 dolara, a u minivena staje 20, nov kupljen, uvek najjefinije gorivo, ali zato najskuplje ulje, evo ljute masine
1755302034714.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Chrysler_Pentastar_engine

Poslednja izmena:
pa, pajsera ima svuda, evo na primer https://www.bmwblog.com/2017/02/21/difference-running-bmw-regular-premium-gas/
The presence of this sensor in most cars built later than 1996 means that, if your car was built later than that year, you can run regular fuel without much fear of damage to your engine. The only possible exception would be that under heavy load, for example, and while pulling up a steep hill, you might still experience detonation, but mild detonation is not as detrimental as a full-blown knock.
bmw ti jos kaze idi na najskuplje, premijum gorivo, ali pajser kaze sta ima veze, malo se cuje, i moras bas da ga nagazas na uzbrdici; drugi proizvodjaci to cak i ne kazu - idi na premijum, nego kazu moze i najjeftinije od 87, ali samo da je top, renomirana pumpa., tzv.. top tier
dakle, ni kia ne moze da ide na 87 kako prozivodjac kaze, vec mora i u nju jace i skuplje, dok npr. u posto iznad ostavih sliku pentastar motora, u njega ide najjeftenije, i sa najmanje oktana

nasao sam kad vec potegnuste pitanje, ovako kaze proizvodjac, da se koristi samo:
octane number [[R+M]/2] of 87 [research octane bumber 91] OR HIGHER

a ovde na pumpama i nema manje od 87, sto je u srbiji 91, i sto foggo rece najjeftinije je 3/4 cene najskupljeg, nije isto da li ces da sipas 10 galona za 30 ili za 40 dolara, a u minivena staje 20, nov kupljen, uvek najjefinije gorivo, ali zato najskuplje ulje, evo ljute masine
Pogledajte prilog 1770658
https://en.wikipedia.org/wiki/Chrysler_Pentastar_engine
Nema u Srbiji 91 oktan barem zvanicno to je bilo 90tih navodno ima od 95 oktana, 98 ili 100.

pa, pajsera ima svuda, evo na primer https://www.bmwblog.com/2017/02/21/difference-running-bmw-regular-premium-gas/

bmw ti jos kaze idi na najskuplje, premijum gorivo, ali pajser kaze sta ima veze, malo se cuje, i moras bas da ga nagazas na uzbrdici; drugi proizvodjaci to cak i ne kazu - idi na premijum, nego kazu moze i najjeftinije od 87, ali samo da je top, renomirana pumpa., tzv.. top tier
dakle, ni kia ne moze da ide na 87 kako prozivodjac kaze, vec mora i u nju jace i skuplje, dok npr. u posto iznad ostavih sliku pentastar motora, u njega ide najjeftenije, i sa najmanje oktana
Samo atmosferski benzin sa injection, ne postoje bolji motori naravno tu zavisi i od proizvodjaca jer nisu ni svi znali da to naprave kako treba.

...al eto Srbi vole smrdljive dizelase nema tu petrolheadsa, mali je to broj, svaki put kad se vozim iza nekoga moram da zatvaram sve prozore i ukljucim recirkulaciju koliko to smrdi, stipa za oci..i da se vratim na temu, kod nas je bilo uobicajeno da se zimska tigar guma koristi kao all season, to kad vidim smuci mi se zivot i odmah znam da taj auto nije najbolje odrzavan.

Samo atmosferski benzin sa injection, ne postoje bolji motori naravno tu zavisi i od proizvodjaca jer nisu ni svi znali da to naprave kako treba.
Direktno ubrizgavanje ne bih nikad kupio, ti auti su u startu problematicni i skupi za odrzavanje.
Atmosferski multi point samo sipas, radis male servise i vozis.
sada se kombinuju, odlican tekst i jos bolje slike i grafikon ovde, jes da kosta vise u startu proizvodjace, ali je i resenje

Explained: Why Some Engines Have Both Port and Direct Injection

i ovde isto

Why some engines use direct and port injection

Direct and port injection can work well in tandem. Here's why.
Port injection provides a better, more stable air/fuel mixture at lower engine speeds, which results in smoother operation upon startup. At higher rpm, direct injection provides a greater cooling effect, allowing for more power and less chance of knock.

znaci jedni su za taksiste,a drugi za trkanje na autoputu, jedino tako, ili da se iskombinuju ova dva sistema, gde tojota ima super resenje, kod leksusa je valjda prvi put to uvedena da rade kao tandem, kombinovano ubrizgavanje, sad citam imaju takome

Poslednja izmena:
To su raspali dizeli sa milion km kod novih ispravnih se ne oseća ništa. Imaš i benzinaca koji dimulje jbg pre neki dan prolazi čiča u starom polu engleske table ide dimčić plavi. Englezi su nam slični opasno muljaju sa gasovima.
u americi na tehniciki kada ides samo se gasovi i proveravaju, ne zanima ih jel imas sva vrata ili kocnice, svetla itd, samo gurnu merac u auspuh

Back