Зилоти

kuku lele

И те како сте то чували у тајни. То например у Серафимовој књизи непише,а да се недај Боже то десило са Хризостомом флоринским направили би сте целу књижурину на ту тему.Зато боље ћути.То је страшна прича коју ви и када сте принуђени да је признате екстремно умекшавате и ублажавате као да је то добар дан да се неко нераспадне (не као мошти него као леш) и да морају поново да га закопавају да би га земља примила.
Нетачно. Па мени су о томе управо испричали неки флоринци и то пре 5-6 година.:hahaha:
А кад сам то питао матејевце, свима је било познато. Нико није крио о томе.
А ти боље не хули на Свете Мошти на којима се исцелише твоји флоринци од рака. А код Флоринског се нико до сада није исцелио!

Боже сачувај колико си помрачен и идолопоклоник да нећеш сам себи да признаш а и друге обмањујеш. Одбегли матејевци тврде да су кости биле црне,па неби ваљда побегли да су видели само на зглобовима остатке расе?!? А на свете мошти не хули, јер су све такве боје. Какав си ти Србин када ниси био да се поклониш моштима светог кнеза Лазара?
:hahaha: "Одбегли матејевци"...:lol: Па наравно да ће да хуле јер су отпали од Цркве! А лично сам видео Матејерве мошти и нема то везе са црнилом. И овде је постављен филм о томе.
А откуд знаш да се нисам поклонио Лазаревим Моштима? :eek:
Поклонио сам његовим Моштима још одавно.

Можда сада али тада су га први пут ископали као нераспаднутог леша,а други пут црне кости, како су сада те кости жуте и како ви наводно тврдите благоухајуће сам Бог зна. Али једно је сигурно да су којим случајем кости кое су нађене црне остале црне сва ваша безумна прича би пала у воду,зато сада прича о благоухању.
Човече, лупаш невиђено. Овде си се жестоко налупао. Ниси упознао флоринце, како сам признајеш, нити си упознао матејевце, нити био у неком нашем манастиру, и онда само тако преко тастатуре избацујеш своје фрустрације! Иди и увери се, па онда доноси закључке! :)

Колико сам ја видео на клипу анатема на недељу православља он се помиње као и сви епископи Српске Цркве, Грчке Цркве и Руске Цркве. Међу њима Акакије помиње и Хризостома флоринског и патријарха Варнаву, сви се ти људи величају као борци за православље! И није ругање ако се објави истина и назове се правим именом. док сте ви потпуно зомбирани причом о "мироточивом" Матеју и имате најгори од свих идолопоклоничких ставова према њему.
:hahaha::hahaha: Па у томе и јесте ствар! Помиње га литургијски, што значи да се саглашава са његовим исповедањем, а овде га називате расколником! Расколници се не помињу литургијски, иначе. То само показује тоталну конфузију у флоринском исповедању, лицемерје и дволичност.
И како то називате истину правим именом? Јел овако: "Матеј је исповедник, син Цркве Христове, али и расколник чије тело земља није примила!" А вл.Матеј јесте мироточио пред мноштво сведока и ми нисмо криви због тога...

Толико те боли истина о посмртним остацима Матеја да те вероватно сад боли стомак од треме и неизвесности шта ће бити ако људи престану да верују вашој причици о "моштима" "све ће пропасти". А, прпа?:per:
:rotf::rotf: Брате, нек верује ко како хоће? Коме је стало до спасења душе и ко има срце неискварено (или искрено тежи томе) тога ће Бог довести до истинске матејевске Цркве!
А покварењацима и неразумнима не вреди ништа објашњавати.
Свако ко не верује у нашу причу, није проблем, али је лудост да неко не верује а хули на вл.Матеја а да није никад ни видео уживо наше Мошти (којих има у изобиљу).
Ено слике у мом албуму и од других наших епископа из новијег времена. :)

Речено ти је на овој теми стотине пута, али пошто си ментално заостао или си злонамеран онда послушај ако имаш уши да чујеш:
Матеј се борио за веру исто као и Хризостом и исто ка и Герман Кикладски и сви су имали своје слабости и своје грешке. И Флоринци га помињу вероватно и између осталог што снисходе грешкама оних који су се борили за православље и на крају крајева они желе помирење и мир међу ИПХ и то је један од услова за мир јер када би одбацили Матеја тада би пропао сваки покушај приче о помирењу. Напрегни мозак:poludeo:
Ово горе болдовано се на вас односи. И оперт лупаш и нешто претпостављаш у стилу: "И Флоринци га помињу вероватно и између осталог ". Па јел си питао флоринце зашто вл.Матеја помињу литургијски? или само тако претпостављаш и тако доносиш закључке?...

Јел схваташ ти ову просту ствар: НИКАД у историји ЦРКВЕ се није десило, да након осуде неког јеретика или расколника, се тај исти (јеретик или расколник) помиње литургијски у проскомисдији, јектенијама а поготово да се велича његово име на Недељи Православља? То нигде нема осим код флоринских расколника који овим поступцима желе да оперу своју савест на лукав начин али неће да се покају да су управо они отпали од Цркве!

Ако се тражи кратак приказ несугласица међу архијерејима у том периоду историје грчког старокалендарског покрета, ми не можемо да учинимо ништа боље, него да се обратимо речима светогорског старца Дамаскина, који је двадесетих година делио келију са епископом Матејем, али се 1982. придружио “Хризостомовцима” («Флоринцима»): “Тројица приснопамјатних јерараха – Хризостом Флорински, Герман Кикладски и Матеј Брестенски – борили су се за отачка предања. Али као људи, који носе тело и живе у свету, они су у овом животу падали у заблуде. Ипак, сва тројица су живот окончали у добром исповедању и отишли су у покајању. И ако неко хоће да представи једног или другог од ове тројице беспрекорним, па тврди да се једино он држао истине без икаквих скретања – такав човек, по речима божанственог Златоуста, јесте заблудели ругатељ, преварант и ниски обмањивач. Он је такав кад хвали све – једнако и добро и лоше”.
:rotf::rotf:
Па то је став једног расколника и какве то има везе са древним учењем Цркве о односу Цркве према расколницима и јеретицима?
ЦРКВА никад није литургијски општила са осуђеним расколницима или јеретицима!

И шта кажеш Куку Леле:
И те како сте то чували у тајни. То например у Серафимовој књизи непише
:hahaha::hahaha: Па Серафимова књига је изашла баш у исто време кад је Томица снимио овај филм са о.Серафимом где он то прича! Значи, човек ништа није крио, јавно је о томе причао и то може свако да погледа.
А филм је снимљен још давне 2004.године!

Хистерија смеха...ми знамо шта то значи...време је за таблетицу...:per:
Веруј ми, одавно сам се смејао (али и жалио) неким глупостима овде...Нисам хтео то да показујем преко смајлија да се не би неко наљутио или ме погрешно разумео са тим смајлијима...
Али, све је почело (са експлозијом смеха) овде: http://forum.krstarica.com/threads/280708&page=6
(обрати пажњу на пост број 133 а одмах је после мој пост).
Заиста, нисам могао више да издржим...:hahaha::hahaha::rotf::dash:

Трпи Акакије увреде својих верника али и многи његови верници трпе увреде са његове стране!
А ти сада износиш нешто у вези мене да сам отишао због "личног разлога" а никад ниси скупио храброст да лично разговараш самном у вези тога него си поверовао Акакијевим лажима.
Ево, позивам те на јавни сусрет, позови и о.Акакија и било кога хоћеш, па да се уживо видимо!
Позивам те на тај пријатељски разговор само ви одредите датум и место па да све то расправимо (наводно због брака двоје људи сам отишао од флоринаца).
Видећеш да о.Акакије неће смети да прихвати тај разговор (дај Боже да нисам у праву), јер му савест није мирна, он добро зна да то није разлог због чега сам отишао (већ исповедање вере) а тај разлог који помињеш је управо Акакијева срамота и срамота тих људи који су радили иза леђа, подмукло.

НЕМА СПАСЕЊА ВАН ЦРКВЕ! Флоринци нису Црква, нек се Акакије врати на онај пут који је једном анализирао још 1999.године кад је рекао: "Боже, где је Црква?". Барем, да размисли опет о својим поступцима...
Значи, и тада а ни сада он није сигуран у своје вероисповедање, али нема храбрости да призна своју заблуду већ га је савладала, нажалост, сујета и гордост! А вама свима желим да не будете више идолопоклоници већ да Христу служите и Цркви Његовој!

Никада нисам о теби причао са оцем, углавном сам чуо о теби од мирјана и то много добрих ствари.Али... шта ти се десило па си отпао и тотално се преумио, морао сам до краја да истерам своја питања о теби. И онда ми нико сам директно није одговорио, него сам схватио да за тебе важи она стара изрека: ''ИСКУШЕЊЕ, ИМЕ ТИ ЈЕ ЖЕНА! Очито ниси навикао да губиш оно што мислиш да теби припада, па реагујеш љутито и напрасно, ко малом детету када узму играчку. Реци ми само да ли си јединац, ако није тајна?
Имамо много битнијих ствари од полемика са неистомишљеницима, жетве је много а посленика мало. Мораш да се покајеш и признаш своје заблуде, много ће ти бити боље после тога него сада што ти је. Оздравићеш, ако се осудиш! Очите су твоје квазитеологије, које нарочито поткрепљујеш оговарањима и произвољностима. Много си пута ухваћен у лажи и опет се правиш као да то није ништа. Читај Свето Писмо и Свете Оце што чешће, очито је да си заборавио многе поуке из њега да примениш у свом животу и размишљању.

Уместо што о.Акакију импутираш духовну збуњеност(ко да си прозорљив и да разликујеш духове) са питањем : ''Боже, где је Црква? Постави СЕБИ ПИТАЊЕ: Боже, да ли сам погрешио? Почни од себе па онда другима помажи.

Брате, јел ово твоје "ГДЕ" се односи на место или у којој верској заједници?...
Ако је у питању место: то је Београд. То је било 25.октобра 2005.године (по н.календару).
Тада сам званично постао члан истинске Цркве, матејевско-григоријевског Синода, из руке тадашњег нашег јеромонаха о.Пантелејмона.
Нису ме трикратно погружавали (јер сам претходно имао форму тог крштења од расколника-флоринаца) већ су ме само миропомазали (кроз Свету Тајну Миропомазања).
Тада су крштени још нека наша браћа и сестре, и за 10-15 минута ћу у мом албуму поставити те слике па можеш да видиш у мом албуму.

А она слика што је Стефан поставио је чин оглашења пред само крштење код флоринаца. То је било март-април 2000.године у Коринту (Грчка). Стефан је хтео да ме том сликом мало испровоцира (и успео је у томе) јер та слика ствара ефекат у коме се ја сматрам "малим и јадним" да свог бившег духовника разобличавам. Али, та патетика код мене не пали...

Оца Акакија раскринкавам из чисто верских разлога, и заиста немам ништа лично против њега и овим путем још једном га позивам (преко Стефана) да желим да разговарам уживо са њим и са другим флоринцима ако мисле да нешто нисмо добро рашчистили.
То нису моји ниски ударци, нити је огавно да се са духовне и моралне стране раскринкавају неки "духовни вођи".

Ako su raskolnici kako ti kazes...Da li Krstenje ima blagoslov Duha Setoga?????

Обрати пажњу на последњу реченицу у том Типику!
Свети Сава баца анатему на онога ко то погази а знамо сви да су садашњи хиландарски монаси то погазили (90-тих година).

Da zato i stavljam to na uvid

Никада нисам о теби причао са оцем, углавном сам чуо о теби од мирјана и то много добрих ствари.Али... шта ти се десило па си отпао и тотално се преумио, морао сам до краја да истерам своја питања о теби. И онда ми нико сам директно није одговорио, него сам схватио да за тебе важи она стара изрека: ''ИСКУШЕЊЕ, ИМЕ ТИ ЈЕ ЖЕНА! Очито ниси навикао да губиш оно што мислиш да теби припада, па реагујеш љутито и напрасно, ко малом детету када узму играчку. Реци ми само да ли си јединац, ако није тајна?
Имамо много битнијих ствари од полемика са неистомишљеницима, жетве је много а посленика мало. Мораш да се покајеш и признаш своје заблуде, много ће ти бити боље после тога него сада што ти је. Оздравићеш, ако се осудиш! Очите су твоје квазитеологије, које нарочито поткрепљујеш оговарањима и произвољностима. Много си пута ухваћен у лажи и опет се правиш као да то није ништа. Читај Свето Писмо и Свете Оце што чешће, очито је да си заборавио многе поуке из њега да примениш у свом животу и размишљању.

Уместо што о.Акакију импутираш духовну збуњеност(ко да си прозорљив и да разликујеш духове) са питањем : ''Боже, где је Црква? Постави СЕБИ ПИТАЊЕ: Боже, да ли сам погрешио? Почни од себе па онда другима помажи.

Izgleda da ga je to ISKUSENJE veoma pogodilo.....Ako je to onda se veoma slabo poneo..

Владо, мани се тих релативизација исправнији или неисправнији. Или јесте или није. Реко нам је Бог да се човек по делима познаје. Ево отац Акакије уз помоћ Духа који је у њему, сакупио око себе преко 300 верника, а нити се рекламирао нити је ко секташ ишао од врата до врата. Самим својим животом и исповедањем Истине правоживљем је побудио људе око себе да се удаље од екумениста.И даље је врло ревностан не престаје да се бори за Српску Истински Православну Цркву, прави је пример на кога се треба угледати. Нама саветује да се НИ СЛУЧАНО НЕ ВЕЗУЈЕМО ЗА ЊЕГА, НЕГО ЗА ХРИСТА, ЈЕР ЈЕ ОН САМО СЛУГА. Заиста јако благ човек, милина је бити поред њега. Нека би га Господ сачувао од искушења и милошћу Својом наградио за труд.
Отац Акакије је изабрао највећи и најбројнији (значи и финансијски најјачи) зилотски Синод и наравно да му је лакше да окупи већи број верника. А 300 верника за 10-15 година од када је почео са мисијом у Србији је врло мало. Поред свега много најбољих Акакијевих верника је прешло у матејевце. Исто тако напустили су га и монаси који су некад као и он били са флоринцима. Нека Акакије изабере истински матејевски Синод па нек онда зида Цркву. Да видимо како ће да му иде. Лако је изабрати флроринце којих има највише и који свим снисходе. Екумениста има највише јер свима снисходе и зар ћемо због њихове бројности да им приђемо? Зато Владане не можеш ме импресионирати бројком од 300 верника, па ни бројком од 300 милиона верника, него само Истином, јер истина није на страни већине него на страни оних који стоје у истини, ни то још ниси научио, или си брзо заборавио.

Иначе, ти рече да ћеш се крстити код Акакија на Велику Суботу па шта би од тога? Постави овде слике са твог крштења ако си се крстио. А ако ниси реци зашто ниси?

Последње две стране теме нисам још прочитао јер сте брзо писали али то ћу урадити ускоро.

Izgleda da ga je to ISKUSENJE veoma pogodilo.....Ako je to onda se veoma slabo poneo..
Нажалост сви смо ми људи слаби. Ђаво смрдљиви, гађа сваког тамо где смо најрањивији. Зато Господ каже да се молимо непрестано да не би пали у искушење. Прво нас смрад одвоји од молитве бацајући нас у униније, да би нас после разоружане од молитве и поста бацио кроз НЕКУ ''ПЛЕМЕНИТУ И ОПРАВДАНУ'' помисао у страст којој смо најсклонији. Ето Срђана победи демон страсти гнева и злопамћења, ПОЛАКО га натера у осуђивање(о.Акакија, који му је ''напакостио'' благословом за брак једном брату и сестри(у коју је био заљубљен, опрости) и на крају у очајање!!!!!у сваком очајању се крије демонски потпис!!!!!!!(''схватио је'' да СИПЦ није Христова, па ни његова Црква, да га браћа а поготову отац Акакије мрзе и да не маре за њега,ЈЕР СУ ЗЛИ!!!! И ЛИЦЕМЕРИ(гледао је туђи ''грех'' а не свој)) и рече збогом свима. Није схватио да му ђаво шапуће како да размишља и дела, јер се нашао у искушењу. И оде ревносни верник у фанатике матејевце,истинске и огорчене противнике ''злобних'' флоринаца, само зато што се ухватио у расправу са помисли која му је и која му и дан данас ствара и рађа НЕМИР! По немиру се види дух противљења. Одбацимо помисли које немир рађају.

Е када би знао да су те велике осцилације и промене схватања и погледа на веру, у њему и дан данас утврђују кроз помисли да га други МРЗЕ, ОДБАЦУЈУ, НЕПОШТУЈУ, ДА СУ ГРУБИ И СТРОГИ ПРЕМА ЊЕМУ, ДА МОРА ОД ЊИХ(ФЛОРИНАЦА) ДА СЕ БРАНИ.

Брате Срђане, те све мисли за које сматраш да су твоје и које теби логички и емотивно делују исправно, су ти од демона, који те је навео на помисао да сам истерујеш правду, уместо да као сваки верни Христов ратник !!!отрпиш и помолиш се Богу за оне за које мислиш да ти зло чине!!!. Ниси био довољно опрезан над собом, више си се бавио другима уместо собом и бум... демон те преластио, а да ниси тога ни свестан. Молим те читај Јована Лествичника и помолиму се пре и после читања Лествице. Схвати моју анализу твог стања као најдобронамернију и братску. Ја те чак и не познајем а жао ми је што ниси са нама, осећам бол због твог одласка заиста, замисли тек колико је болно оцу Акакију, Стефану,Лазару, Варси, Урошу и осталима и на крају самоме Христу који те познаје најбоље од свих. Ако ни због кога другог, барем нека те гане то што си ражалостио Господа одласком у матејевце. Само погледај свој немир и знаћеш зашто је у теби. Није то патетика Срђане, то се теби тако представља у уму, то је љубав према спасењу ближњег свог. Опрости ми ако сам те повредио, то нисам желео.

Очајање:

Огорченост, тескоба, одсецање наде на Бога, СУМЉА У ОБЕЋАЊЕ БОЖИЈА, неблагодарност Богу за све што му се догоди, малодушност, НЕТРПЕЉИВОСТ, !!!НЕДОСТАТАК САМОУКОРЕВАЊА!!!, !!!ОЖАЛОШЋЕНОСТ ЗБОГ ПОНАШАЊА БЛИЖЊЕГА!!!!, роптање, одрицање од крста, !!!!покушај да се сиђе са њега!!!.

Насупрот овој греховној страсти је врлина ПЛАЧА:

Осећај пада, заједничког свим људима, И СОПСТВЕНОГ ДУХОВНОГ СИРОМАШТВА. Туговање због њих. Плач ума.Болна скрушеност срца. Као последица тога појављује се !!!!спокојство савести, БЛАГОДАТНА УТЕХА И РАДОСТ!!!! Нада на милосрђе Божије, БЛАГОДАРЕЊЕ БОГУ У НЕВОЉАМА, њихово покорно подношење услед сагледавања мноштва својих грехова. !!!СПРЕМНОСТ НА ТРПЉЕЊЕ!!! Очишћење ума. Олакшање од страсти. Умирање за свет. Жеља за молитвом, усамљеношћу, послушањем, смирењем и исповедањем својих грехова.

Отац Акакије је изабрао највећи и најбројнији (значи и финансијски најјачи) зилотски Синод и наравно да му је лакше да окупи већи број верника. А 300 верника за 10-15 година од када је почео са мисијом у Србији је врло мало. Поред свега много најбољих Акакијевих верника је прешло у матејевце. Исто тако напустили су га и монаси који су некад као и он били са флоринцима. Нека Акакије изабере истински матејевски Синод па нек онда зида Цркву. Да видимо како ће да му иде. Лако је изабрати флроринце којих има највише и који свим снисходе. Екумениста има највише јер свима снисходе и зар ћемо због њихове бројности да им приђемо? Зато Владане не можеш ме импресионирати бројком од 300 верника, па ни бројком од 300 милиона верника, него само Истином, јер истина није на страни већине него на страни оних који стоје у истини, ни то још ниси научио, или си брзо заборавио.

Иначе, ти рече да ћеш се крстити код Акакија на Велику Суботу па шта би од тога? Постави овде слике са твог крштења ако си се крстио. А ако ниси реци зашто ниси?

Последње две стране теме нисам још прочитао јер сте брзо писали али то ћу урадити ускоро.

Да су били ''најбољи и Акакијеви'' не би га напустили. Сваки ''одбегли'' има своју животну причу и своје околности тако да је твоја ПОНОВНА РЕЛАТИВИЗАЦИЈА непрецизна и произвољна. Објашњени су скори сви примери, тих ''најбољих''.
Нисам импресиониран бројем од 300, после прве литургије два дана нисам могао да престанем да се осмехујем, нешто ми се изменило у срцу те недеље. Касније сам само добијао потврде, зашто ми се срце толико зарадовало. Докази које сам тражио су ме још више учврстили као зилота.
Слава Богу крстио сам се, отац Нектарије ме је крстио у име Оца и Сина и Светога Духа!
Биће слике ових дана!
А прича о богатсву СИПЦ, подпомогнутих од богатих Грка, пада у воду када се упознаш мало боље са приликама код нас. Дуго ниси био Владо, било би добро да свратиш мало до Врдника, не морамо о еклисиологији, можемо о духовности да причамо, она је основ свега.

Сергиане,

хвала Зборашу на линк http://users.beotel.net/~mirkom/zetve.htm који води на текст владике Николаја "Жетве Господње" где Николај каже:

"Ај, браћо моја света, не дајте се преварити. Хиљаду годишње царство Христово није никаква утеха за сав свет него само за"душе исјечених за свједочанство Исусово и за ријеч Божију". Они ће прво васкрснути и царовати с Христом хиљаду година."

Ето, и владика Николај је веровао у светоотачки хилијазам а ти Сергиане рече да то од Трулског Сабора нико од отаца није веровао. Е мој Сергиане, фалсификаторе непоправљиви.

Прочитао сам све што сте до сада писали.

Морам да се захвалим Сергиану што брани матејевску истину од бројних флоринаца и њихових симпатизера који су овде на теми. Тешко је за духовно неискусног и лењог човека који су у већини прозрети неисправност флоринских расколника и истинитост матејеваца и зато флоринаца има више него матејевца. Матејевци који су овде писали (Авакум, Енох, Петар Адамов, тражитељ и други) немају воље или времена да се носе и полемишу са флоринацима па се зато захваљујем Сергиану што говори истину о историјату и исповедању зилота.

Сада Владан конструише неку причу да је Сергиан био заљубљен у неку девојку којој је Акакије дао благолсов да се ожени са другим човеком :rotf: Мислим да ће Сергиан још више од мене да се смеје тој причи, која је забавна као и луде вожње Београдског фантома у белом поршеу 1979. године по чему је и снимљен филм који се управо приказује у биоскопима (недавно сам га гледао и писао на теми о томе у подфоруму Србија - Београд). А пре ове Владанове приче (Владан је чак надмашио и Шекспира и његов хит "Ромео и Јулија") Стефан је писао да је Сергиана напустила нека девојка јер је он наводно везан за своју мајку, па је Стефан измислио још горе бљувотине о Сергиановом личном животу и претио да ће то да напише овде на теми, на шта му је Сергиан поручио да слободно све напише што зна о њему. Онда се Стефан повукао па почео да хвали Сергиана као моралног човека који није блудник јер нема времена за то јер по цео дан ради, итд. Све је то Стефан писао на овој теми.

Хоћете ли ви флоринци (првенствено Владан и Стефан) да схватите већ једном да постоје људи који због вере, вероисповедања напуштају неки Синод и прелазе у други, а не због личног разочарења у поједине људе и догађаје. Лично верујем Сергиану када каже да је флоринце напустио због вероисповедања (као Евсевије, Енох, Авакум, отац Серафим, Томица и други) јер је схватио да су матејевци исправни и истинити. Сви они нису такви лабилни људи који би само због неког човека или догађаја напустили неки Синод већ су озбиљни људи који првенствено гледају на веру, на чистоту православља, да угоде Богу а не људима. Исти је случај и са мном. И ја сам кратко време ишао код флоринаца и жао ми је што не могу опет да дођем у Врдник, жао ми је што сте изгубили манастир на Авали, ишао бих и на Микуљ, али зашто кад сам спознао да су матејевци исправнији од флоринаца, шта имам више да тражим код флоринаца кад нису у Истини, када су се расколили од матејеваца, тј. од Цркве. Можда ће Владан и Стефан или још неко од флоринаца измишљати да сам се и ја разочарао у неке људе флоринце, као што је неко покушао да ми подметне на овој теми да сам ја наводно престао да идем код флоринаца јер ме неко од њих увредио па сам ја ето неко злопамтило па нисам могао да опростим, итд. Па сам због тих измишљотина морао на овој теми да напишем и сад ћу да поновим, да су српски флоринци према мени у сва три пута која сам био код њих били веома љубазни али има љубазних у екумениста (СПЦ верника, свештеника и монаха) и разних секташа (јеретика) и не могу само због нечије љубазности да верујем да су они Црква.

Већ годину дана видим да су матејевци исправни а флоринци дволични и лицемери као што је био и Хризостом Флорински, конфузни и нејасни, сматрају новокалендараце и оне који са њима опште за благодатне, гледају да угоде људима а не Богу, итд. Код матејеваца је све јасно, нема конфузије.

Иначе, што год више читам ваша флоринска измишљања и подметачине све сам више уверен да вас раскол у којим обитавате чини и лошим људима. Бољи сте од верника СПЦ, то се слажем, али матејевци не само што имају боље исповедање од вас флоринаца него су и бољи људи. Не служе се таквим измишљотинама и подметачинама.

Зато у свему што пише о вама флоринацима потпуно подржавам Сергиана.

Да су били ''најбољи и Акакијеви'' не би га напустили. Сваки ''одбегли'' има своју животну причу и своје околности тако да је твоја ПОНОВНА РЕЛАТИВИЗАЦИЈА непрецизна и произвољна. Објашњени су скори сви примери, тих ''најбољих''.
Нисам импресиониран бројем од 300, после прве литургије два дана нисам могао да престанем да се осмехујем, нешто ми се изменило у срцу те недеље. Касније сам само добијао потврде, зашто ми се срце толико зарадовало. Докази које сам тражио су ме још више учврстили као зилота.
Слава Богу крстио сам се, отац Нектарије ме је крстио у име Оца и Сина и Светога Духа!
Биће слике ових дана!
А прича о богатсву СИПЦ, подпомогнутих од богатих Грка, пада у воду када се упознаш мало боље са приликама код нас. Дуго ниси био Владо, било би добро да свратиш мало до Врдника, не морамо о еклисиологији, можемо о духовности да причамо, она је основ свега.

Евсевије, Сергиан, Енох и други јесу заиста били Акакијеви најбољи верници, поготово Евсевије и Сергиан су му били десна рука, и баш зато што су добро проучили ствари прешли су матејевцима. И ви тако са дистанце обожавате оца Акакија као идола а ако мало боље задрете у суштину ствари препознаћете истину да је она код матејеваца. Али то је ствар сваког човека лично, за колики је подвиг спреман.

Што се тиче твојих "озарења" код флоринаца, па и ја сам их имао и пре него што сам знао да је православље истинита вера, али нисам се на томе зауставио него сам тражио даље и дошао до православља. Исто тако и неко (Сергиан мислим) је написао да је имао духовне доживљаје и док је био у СПЦ. И римокатолици и други јеретици имају духовна озарења у својим сектама па то не значи да су истинита Црква Христова. То је просвећујућа багодат која води човека ка Богу а не освећујућа благодат у Светим Тајнама.

Нисам рекао да су флоринци (не СИПЦ јер ја за СИПЦ сматрам матејевце и они себе тако зову) много богати, него су најбогатији од свих грчких старокалендараца, и то су управо најбогатији ови флоринци које је изабрао отац Акакије. А шта би било да је изабрао матејевце који су сиромашнији, како би онда сакупио и тих 300 верника? Или да је можда препознао Хризостома Солунског (матејевца) као јединог православног, одакле би скупио новац за градњу манастира? Акакије иде за већином и земаљском славом, то је мој утисак а и утисак других (Сергиана и оца Серафима).

Жао ми је што не могу у Врдник јер не могу против своје душе, савести и памети. После свега што сам сазнао, да су матејевци Црква а флоринци расколници, и по томе што видим и на овом форуму и у животу да су матејевци бољи људи од вас флоринаца, немам шта да тражим у Врднику и да трошим и своје и ваше време. Док сам био код вас питао сам вас и Акакија у вези матејеваца, нисте ми дали одговоре, и док не добијем те одговоре (одговоре православне а не празне клевете) немам намеру да долазим код вас флоринаца. Докажите своју православност, докажите да сте исправнији од матејеваца ако можете, па ће вам прићи људи који искрено траже Истину (Христа). Али пошто је немогуће да докажете да сте православнији од матејеваца једино исправно решење вам је да сви заједно са оцем Акакијем пређете у матејевски Синод.

Vlado iz Beograda
Lepo je to sto napisao i u pravu si..Ovaj forum zasao je vec u licne stvari.
Ali nisi do kraja posten te tako nisi reagovao na Sergijanovo aludiranje da se u Florinskom manastiru svasta dogadja? Da monasi i monahinje spavaju zajdno gde je Sergijan ostao nedorecen i gde neko moze svasta sebi na mastu pustiti..Iz istih razloga sam ja tada stao na stranu Florinaca.Tu je prevagnulo.
O Sergijanu su mi rekli da je dobar,oni koji ga poznaju su mi tako rekli..Ali je zastranio i ja u njegovim postovima video sam da cesto menja misljenje i teze. No opet mesamo licno...
Sam navodis da su Evsevije, Sergijan, Enoh I drugi bili O Akakijevi najbolji vernici.Pa te pitam da li su verovali u Boga i Pravoslavlje ili u O Akakija??? Jer kako ja sada nazirem ti verujes u Sergijana!!
Navodis da su Florinci materijalisti---tu si ideju VERUJEM preneo iz knjige Vladimira Mosa,gde on o tome pise da su se Matijevci i Florinci u Grckoj oko odredjenih stvari,malte ne grabili??!!
No jedno je sigurno da smo Grcku neslogu preneli ovde koja se primila kao vrba u pesak..
A to je prosto vidjeno od mene ovako.Ti sam navodis da je Sergijan falsifikator nepopravljivi ali ces ga u napadu na Florince podrzavati...Nesto mi tu nije jasno??? Oprosti meni zbunjenom.

I vise puta ovde se cak poziva O Akakije na dijalog. Ja kada god vidim nekakav prilog o O Akakiju vidim da je na sluzbi da je u Crkvi vidim da Sluzi vidim da je zauzet Bogosluzenjem.Ali ako je neko od njega otisao! Zasto bi O Akakije prekinuo sve i izlazio na razgovor..A bas me zanima i o cemu bi neko razgovarao..Mene kao sto ne zanima Ekumenizam i njihovo delovanje (mada moramo znati sta otpali deluje) tako me ne zanima ni bilo ko ko je otpao...Ne da se ne zalazem da se svako ko hoce pokaje i nadje Crkvu ali nije moje da Napadam druge za njihovu Jeres vec da sebe spasim ako to mogu!! Ovde su moji postovi cesto tumaceni kao napad ili sudjenje.a to je samo jedan primer okretanja mojih a i drugih postova..

Poslednja izmena:

Back