Зилоти

Владо, идеш од најжешћег критичара и најоштријег осуђивања Срђановог да најсервилнијег и најулагивачкијег слагања и подршке, заиста нит си вино нит си вода. У зависности од садржаја постова се прилагођаваш на чију ћеш страну. Прави си манипилатор туђум емоцијама, наравно кроз ''проверене'' информације и теби специфичне преправке туђих тврдњи. Ја сам писао њему а не теби, немораш да га упуђујеш на врсту одговора коју желиш да чујеш, зна он то сам. Рекох да су вредели не би због личних сукоба и несугласица отишли. !!!!Твоје инсинуације да је то због догматских ''открића'' је само још једно покриће за њихово и твоје одсуство смирења и својеглаво закључивање!!. Не трпите ви матејевци добронамерне критике, одма их претварате театралним беседама у патетику. Ја сам причао за озарења у СПЦ које су од демона, али ово овде је нешто друго. Немогу тачно да ти опишем али и да могу опет би се томе наругао.

Написали смо ти да је СМИРЕЊЕ почетак и темељ духовног живота а ти си почео од богословља(од врхунца и круне вере). Зато сте наопаки, јер основе немате а о врховима вере баснословите. Запитај себе, колико се молиш, да ли читаш Свето Писмо и свете оце, да ли читаш акатисте, колико си на службама и са којом пажњом си у молитви и посту? Не мораш мени да одговориш, ако не користиш духовна оружија пост и молитву, џаба теби сво теологисање. Врло вероватно си усмерен на деловање споља или ван себе, што је класично униније. Зато се са толиким жаром посвећујеш сајбер богословљу, желиш другима а не себи да утувиш у главу истину. Боље се ухвати у рат са самим собом, место што тражиш најопасније противнике тамо где их нема(ван себе).

Другари, полако, шта сте навалили!! :) Нико није остао овде недоречен а камоли Сергиан!
Тек сада сам видео шта пишете али ћу одговорити свима мало касније јер сам данас заузет са послом а имам и пуно гостију у кући.
Дошли су ми гости па сада немам тренутно времена да пишем.

Не олајавајте тако олако да сам "избегао" одговоре, све сам и раније прецизно одговарао и касније ћу кад ми оду гости. Поздрав!

Сергиане,

хвала Зборашу на линк http://users.beotel.net/~mirkom/zetve.htm који води на текст владике Николаја "Жетве Господње" где Николај каже:

"Ај, браћо моја света, не дајте се преварити. Хиљаду годишње царство Христово није никаква утеха за сав свет него само за"душе исјечених за свједочанство Исусово и за ријеч Божију". Они ће прво васкрснути и царовати с Христом хиљаду година."

Ето, и владика Николај је веровао у светоотачки хилијазам а ти Сергиане рече да то од Трулског Сабора нико од отаца није веровао. Е мој Сергиане, фалсификаторе непоправљиви.
Брате Владо, пре него што ти укратко одговорим (јер су ми гости и даље у кући па не смем много да будем одсутан од њих) само да ти се братски захвалим на изузетно поштеном и реалном ставу којим си стао у одбрану моје личности пред прелешћеним флоринцима који у својој злоби не бирају средства да ме унизе. Али, неће им то моћи, јер ћу им ускоро све детаљно одговорити....
Без обзира на то што смо ти и ја показали да постоје огромне верске и друге разлике међу нама, ипак си се показао објективним бранећи, пре свега, матејевску истину у односу на флоринску лаж.

А сада у вези владике Николаја: прво, нисам фалсификатор што сам рекао да после Трулског Сабора није било Светог Оца који је веровао у хилијазам. То је истина јер заиста није било СВЕТОГ ОЦА који је тако исповедао нити је ЦРКВА то саборно прихватила као званичан став.
А тај став владике Николаја ми јесте познат, али не заборави ово: владика Николај је писао свакакве глупости и јереси које је објављивао у својим књигама.
О томе је и о.Серафим писао детаљније у његовој кизи "Апологија...".
Опште је познато да је Владика величао Лао Цеа и његова "божанства" и "славе" и друге јеретичке изјаве је имао, тако да је ово о хилијазму "мед и млеко" у односу на оно шта је све говорио!!
Ипак, у последњих 2-3 године се он покајао од многих тих јереси али није оставио писани траг о том покајању већ постоје само изјаве разних сведока о његовим последњим данима у том америчком манастиру РПЗЦ-ОСА где је и убијен по налогу комунистичке УДБЕ.
Тако да се не може узети у обзир та његова изјава о хилијазму као озбиљан православни став јер би се онда, по истој логици, требале узети у обзир и друге разне јеретичке изјаве које се граниче са отвореним сатанизмом.
А та изјава Владике Николаја је писана у време док је он још био полу-екуменистички настројен, тј. није био у светоотачком расположењу (ставу) јер је до 1954. био такав, (пример: Еванстонска седница ) а тек после тога је значајно променио верски курс и живео у покајном животу (а о.Серафим сумња чак и да се он искрено покајао).

Poslednja izmena:
А сада одговорим редом свима осталима...
Прво, брату Зборашу. Он ми поставља питања на која сам давно неколико пута одговарао а и њему у приватној поруци пре неколико месеци. Он каже:
Ako su raskolnici kako ti kazes...Da li Krstenje ima blagoslov Duha Setoga?????
Крштење код расколника нема благодат Духа Светога јер су расколници ван Цркве Христове, тј. ван благодати Божије.
Расколници су непријатељи Божији и непријатељи Цркве Христове, они су "вукови у јагњећој кожи", како их називају Свети Оци.
Али, пошто расколници чине мањи грех у односу на јеретике, онда је Црква Христова још на Другом Васељенском Сабору (у време св.Василија Великог), а то је било у 4.веку, одлучила саборно да се по икономији расколницима призна правилна форма крштења и да се они примају у истинску Цркву само кроз свету тајну миропомазања.
Дакле, крштење код расколника нема благодат (а то треба да буде суштина крштења) већ им се само признаје правилна форма ако је имају а углавном то расколници имају (трикратно погружење).
Шта то значи у неком практичном примеру (нпр. у мом случају)? То значи да сам крштењем у флоринској (расколничкој) Цркви испунио само правилну форму али није било суштине (силаска Духа и очишћења свих претходних грехова), тако да сам то добио (тј. одуховљење и очишћење грехова) тек кроз свету тајну миропомазања у истинској Цркви (код матејеваца-григоријеваца).
Томе је претходила целокупна моја покајна исповест и читање Омологије (исповедање вере).
Напомињем, код расколника нема благодати у Светим Тајнама тако да није могло кроз њихово миропомазање да се очистим од претходним грехова. Тако учи Црква кроз векове па ме заиста чуди како ниси схватио ову нај-основнију ствар која се тиче начина по којима се у Цркву примају расколници или јеретици. А онда ме не чуди што и остале ствари, мало комплексније, не разумеш...Али, онда не доноси унапред суд , већ питај па ћемо ти одговорити колико можемо.
Izgleda da nema komentara na ovo od Sergijana
А шта треба да коментаришем? То је обична преписка између Руса и Грка (флоринаца) у којима треба да се договоре око неких термина за састанке. То знамо да већ месецима (и годинама) уназад планирају јединство, и тај текст није ништа ново.
Стварно, не разумем, какав коментар ту треба са моје стране?.:dontunderstand:..
То се мене не тиче што две расколничке Цркве желе да се уједине.
То је њихова ствар.:neutral:

Само сам раније о томе коментарисао јер сам изнео једну истину а то је да: српски флоринци имају интерес да се присаједине овим Русима да би лакше добили епископа јер од Грка то неће моћи. То је истина.:neutral:
Izgleda da ga je to ISKUSENJE veoma pogodilo.....Ako je to onda se veoma slabo poneo..
А ти си одмах поверовао у ову флоринску клевету а да ниси никад хтео да чујеш моје мишљење о томе?...Ако желиш, онда ћу то овде јавно објавити о чему се ту ради. :)
Али, немој после, да ми Стефан кука како износим неке детаље из приватног живота других људи и да ме оптужује за неку "нискост" јер бих морао да поменем и друга лица а онда би та њихова срамота била овде јавно објављена. Јел хоћеш то да урадим?...:think:
Или, зашто о.Акакије и сви остали флоринци који то мисле о мени, немају храбрости да се јавно суоче самном и да о томе јавно разговарамо? Можеш и ти да томе присуствујеш. Јел си ти прави ЗБОРАШ или ниси? Јел си витез или нека љига?
Ако си витез онда буди прави витез па им пренеси да и они буду витези а не неке љиге које оговарају иза леђа а немају храбрости да се јавно суоче са мном.
Vlado iz Beograda
Lepo je to sto napisao i u pravu si..Ovaj forum zasao je vec u licne stvari.
Ali nisi do kraja posten te tako nisi reagovao na Sergijanovo aludiranje da se u Florinskom manastiru svasta dogadja? Da monasi i monahinje spavaju zajdno gde je Sergijan ostao nedorecen i gde neko moze svasta sebi na mastu pustiti..Iz istih razloga sam ja tada stao na stranu Florinaca.Tu je prevagnulo
Е, а сада да ти одговорим и на ове речи...
Прво, јел знаш ти уопште кад је овај форум (у вези теме о Зилотима) зашао у личне ствари?...Зашао је оног момента кад је Стефан први покренуо причу о том мом "личном разлогу" због чега сам их наводно напустио, јер је остао без богословских одговора на своје лажно флоринско исповедање. То се десило одмах кад сам се први пут укључио на тему "Зилоти" на пдф "Култне Ствари" и то све може да се прочита, из маја месеца прошле године.
Одмах је Стефан почео да ме вређа на личном плану и назива ме "јадним" и од тада сам га трпео дуго времена а нисам желео да изнесем било шта из њиховог приватног живота све док није почео да вређа вл.Матеја да се Свети Владика "скривао у женске монашке сукње од полиције".
Да, то је Стефан писао а тек онда сам рекао УОПШТЕНО (без навођења имена људи) да погледа мало шта се све прича код њих у вези неког блуда.
Е, а онда је Стефан сам себе почео да офира и да износи још много пикантних детаља наводећи чак и имена тих људи...И ово све може да се прочита како је текла расправа. Види се из расправе да нисам хтео да износим о томе детаље већ да скренем пажњу да постоје страшне поделе и мржња код ових расколника и да се свашта лоше тамо дешава.( Иначе, постоје озбиљни сведоци који су видели блуд између једног монаха и монахиње у близини женског манастира).
А мени су то неколико њихових верника испричало (из Панчева и Београда) да су то својим очима видели!
И то никад код њих није расправљено на црквеном суду а тако би требало да се уради. Јер, ако су ти људи лагали о блуду онда они морају да се казне и етикетирају као клеветници све док се не покају.
У супротном, ако су говорили истину: актери тог блуда треба да се јавно разобличе и санкционишу. Тако се ради у Цркви а не ставља се све "под тепих".
Управо због таквог не решавања разних проблема је дошло и до овако великог отпадништва а екуменизам је само последица моралног пада разних духовних лица.:thumbdown:
O Sergijanu su mi rekli da je dobar,oni koji ga poznaju su mi tako rekli..Ali je zastranio i ja u njegovim postovima video sam da cesto menja misljenje i teze. No opet mesamo licno...
Наведи где сам то "често мењао мишљење". Буди конкретан а не тако паушално да ме етикетираш.
А то да сам "застранио" бих молио да ближе објасниш.:)
No jedno je sigurno da smo Grcku neslogu preneli ovde koja se primila kao vrba u pesak..
То није "грчка неслога" већ су неки пренели у Србију лже-православље, или псеудо-зилотизам. То питај флоринце зашто су то урадили.
A to je prosto vidjeno od mene ovako.Ti sam navodis da je Sergijan falsifikator nepopravljivi ali ces ga u napadu na Florince podrzavati...Nesto mi tu nije jasno??? Oprosti meni zbunjenom
Па зато јер се Влада и ја не слажемо питању хилијазма (и по још неким питањима) а слажемо се по односу према флоринцима. Тако Влада мисли о мени по овим питањима где се не слажемо, али то је његова ствар што тако мисли. И на то сам њему малопре одговорио.
Исто тако се флоринци слажу самном око неких питања а по другим питањима се не слажемо, итд.итд.
I vise puta ovde se cak poziva O Akakije na dijalog. Ja kada god vidim nekakav prilog o O Akakiju vidim da je na sluzbi da je u Crkvi vidim da Sluzi vidim da je zauzet Bogosluzenjem.Ali ako je neko od njega otisao! Zasto bi O Akakije prekinuo sve i izlazio na razgovor..A bas me zanima i o cemu bi neko razgovarao.
Ово болдирано си лепо написао. Ако је неко отишао од њега, шта онда треба да се разговара са њим? То је тачно. Али, онда не прозивајте мене да сам отишао из личних разлога и да имам нижи комплекс у вези о.Акакија и да сам љут на њега, итд. Ово све говорите, и не слушате моју одбрану од тога а не желите да се јавно суочимо и да у присуству о.Акакија чујете праву истину. Све ове приче о мени лично сервира о.Акакије и баш зато га зовем да се јавно суочим пред 200-300 његових верника (а ја ћу да дођем сам) па да видимо да ли ће смети да ме погледа право у очи! Не бојте се, то би био нормалан људски разговор. :D
Значи, ради се о томе да се Акакије боји тог сусрета јер би био разобличен пред свим својим верницима. :hahaha:
Ако си ти витез (Збораш) онда буди частан, и ако тебе неко иза леђа увелико клевеће, ваљда ћеш тражити да се суочиш са таквим човеком?
Чак и ако тај не прихвати да се суочи са тобом, то само значи да му савест није мирна и да је дебело згрешио и да много лаже! :)
Ne ogovori mi Sergijan da li smatra da ako Florinci nisu Crkva ..Da li njegovo Krstenje ima Blagoslov??SV Duha....
A molio bih odgovor
Одговорио ти је Сергиан сада, а и раније (на форуму и приватно).
Иначе, није ти требало овако да ме прозиваш да наводно избегавам да одговорим, могао си да ми пошаљеш ПП и добио би одговор.
Данас сам имао доста обавеза и госте (родбина коју дуго нисам видео) па нисам имао времена. Само буди стрпљив и добићеш одговоре од мене али не могу ти вечно одговарати на иста питања ако се буду понављала. Опрости. Поздрав! :)

А одговорићу после и брату Владану иако ме чуди његова дрскост да тако смело даје суд о мени и неким мојим "искушењима" а да никад није смео да се јавно суочи самном и да о свему томе разговарамо или да ме овде на форуму пита о томе.
У приватној поруци сам му писао о томе али он верује само својим идолима.

Ћераћемо се још...

Poslednja izmena:
А сада да одговорим брату Владану на његове небулозе о мени изречене. Он каже овако:
B]Никада нисам о теби причао са оцем[/B], углавном сам чуо о теби од мирјана и то много добрих ствари.Али... шта ти се десило па си отпао и тотално се преумио, морао сам до краја да истерам своја питања о теби. И онда ми нико сам директно није одговорио, него сам схватио да за тебе важи она стара изрека: ''ИСКУШЕЊЕ, ИМЕ ТИ ЈЕ ЖЕНА!
:rotf::rotf::rotf: Ово је тотално смешно! Па како то кажеш да "НИКАД ниси причао са оцем о мени" нити је ико о мени директно одговорио а ипак си схватио да сам отпао од флоринаца због неке жене?! :hahaha::hahaha: Како си могао то закључиш а да ти нико о томе ништа није испричао?! :D
Јел си ти неки духовни срцезналац??...Немој да се вадиш да си то закључио после моје приватне поруке коју сам ти раније послао јер си ме претходно већ био осудио да је то због неке жене.
Дакле, ако већ хоћеш да лажеш, онда не испадај толико смешан у лагању.
Сви знамо да су ти флоринци напунили главу о томе а сад се скривате у мишје рупе и нећеш да откријеш конкретне људе који су ти о томе причали. :)
Очито ниси навикао да губиш оно што мислиш да теби припада, па реагујеш љутито и напрасно, ко малом детету када узму играчку. Реци ми само да ли си јединац, ако није тајна?
Није тајна: нисам јединац, имам рођеног брата (исто је григоријевац). Ено ти његова и моја слика у мом албуму ако те занима.
Навикао сам да губим али то не значи да треба одобравати отимачину.
Да ли је нешто моје или није, то Бог зна, а о томе можемо овде да дискутујемо детаљно али знај да ће тада бити жестока полемика.
Унапред на то упозоравам да не буде после оно: "Немој тако, молим те!".
У тој полемици ће се јасно видети да су то све клевете од ваших "духовника" да је Сергиан отишао из неких "личних разлога". :)
Имамо много битнијих ствари од полемика са неистомишљеницима, жетве је много а посленика мало. Мораш да се покајеш и признаш своје заблуде, много ће ти бити боље после тога него сада што ти је. Оздравићеш, ако се осудиш!
Па ако не треба полемисати са неистомешљеницима, онда се склони са овог форума и не шири даље клевете. Значи, ти можеш да ме нашироко клевећеш а ја не треба да на то одговарам?! Јел то хоћеш да кажеш?...Ко треба да се покаје, види се по исповедању вере и плодовима тога. Ви сте расколнци, непријатељи Божији.
Очите су твоје квазитеологије, које нарочито поткрепљујеш оговарањима и произвољностима. Много си пута ухваћен у лажи и опет се правиш као да то није ништа. Читај Свето Писмо и Свете Оце што чешће, очито је да си заборавио многе поуке из њега да примениш у свом животу и размишљању.
Што се тиче "оговарања и произвољности": наведи где сам то радио.
А у вези мојих "лажи": када сам то ухваћен у лажи? Наведи конкретан пример.
Ове уопштене паушалне оцене не прихватам као озбиљне већ као обичне провокације.
Уместо што о.Акакију импутираш духовну збуњеност(ко да си прозорљив и да разликујеш духове) са питањем : ''Боже, где је Црква? Постави СЕБИ ПИТАЊЕ: Боже, да ли сам погрешио? Почни од себе па онда другима помажи.
Наравно да сви грешимо, па и ја. И Апостоли су грешили али су стајали у добром исповедању. Ово је форум, и говоримо о богословским разликама, али ви флоринци у недостатку аргумената потежете најприземније ударце.
Стефан је тако почео на Култним стварима, а ти очигледно и даље то настављаш тако.
Хвала Богу, имам тај дар од Бога да разликујем духове и зато и јесам у истинској Цркви. :)

Владан ИПХ:
Ето Срђана победи демон страсти гнева и злопамћења, ПОЛАКО га натера у осуђивање(о.Акакија, који му је ''напакостио'' благословом за брак једном брату и сестри(у коју је био заљубљен, опрости) и на крају у очајање!!!!!у сваком очајању се крије демонски потпис!!!!!!!(''схватио је'' да СИПЦ није Христова, па ни његова Црква, да га браћа а поготову отац Акакије мрзе и да не маре за њега,ЈЕР СУ ЗЛИ!!!! И ЛИЦЕМЕРИ(гледао је туђи ''грех'' а не свој)) и рече збогом свима. Није схватио да му ђаво шапуће како да размишља и дела, јер се нашао у искушењу. И оде ревносни верник у фанатике матејевце,истинске и огорчене противнике ''злобних'' флоринаца, само зато што се ухватио у расправу са помисли која му је и која му и дан данас ствара и рађа НЕМИР! По немиру се види дух противљења. Одбацимо помисли које немир рађају.
:hahaha: Па да ли си ти нормалан?...Већ сам ти писао о томе на ПП раније и што ме сада "вучеш за језик" да и овде све јавно обзнаним.
Јел то хоћеш да урадим?...Све су то страшне клевете, у које си ти поверовао, али за које НИКАД ниси чуо...:hahaha:....јер ти нико није о томе директно одговорио...:rotf:...јој, не могу више, боли ме стомак од смеха....:hahaha:
Брате, заиста ћу испричати и овде све о томе.
То нема везе са мојим одласком од флоринаца, заиста. :)
....Брате Срђане, те све мисли за које сматраш да су твоје и које теби логички и емотивно делују исправно, су ти од демона, који те је навео на помисао да сам истерујеш правду, уместо да као сваки верни Христов ратник !!!отрпиш и помолиш се Богу за оне за које мислиш да ти зло чине!!!. Ниси био довољно опрезан над собом, више си се бавио другима уместо собом и бум... демон те преластио, а да ниси тога ни свестан.....
Али, како ти ово знаш кад ти нико о томе није причао? :D :hahaha:
Још једном питам све флоринце: јел хоћете да овде јавно објавим о томе или нећете? Ако нећете, онда престаните са тим провокацијама на личном мом плану и бавите се богословским аргументима (ако их уопште имате).
Иначе, биће мој одговор детаљно у вези тог случаја а онда нећу штедети многа лица. Толико. :)

Znaci nisi priznavao Matijevce pa si se Krstio kod Florinaca...A potom ne priznajes Florince pa si se Miropomazao kod Matijevca...I sve to po kanonu...
Ako sam dobro razumeo???

Mada je moguce i ovako reci Dva puta se Krstiti je smrtni greh i da Matejevci priznaju Krstenje koje obavljaju Florinci...Jer da nije tako Krstavali bi prilikom prelaska..Iz Florince u Matejevce..Ako je i to naocigled logican zakljucak.Zasto ne bi i Pomiromazali Prelaznike iz SPC koji su Potapani tri puta ??????????

Znaci li to da SPC koja u pojedinim Parohijama i obavi formu tri puta Potapanjem vi ih primate u svoju Crkvu Miropomazanjem??

Poslednja izmena:
Владан ИПХ::hahaha: Па да ли си ти нормалан?...Већ сам ти писао о томе на ПП раније и што ме сада "вучеш за језик" да и овде све јавно обзнаним.
Јел то хоћеш да урадим?...Све су то страшне клевете, у које си ти поверовао, али за које НИКАД ниси чуо...:hahaha:....јер ти нико није о томе директно одговорио...:rotf:...јој, не могу више, боли ме стомак од смеха....:hahaha:
Брате, заиста ћу испричати и овде све о томе.
То нема везе са мојим одласком од флоринаца, заиста. :)
Али, како ти ово знаш кад ти нико о томе није причао? :D :hahaha:
Још једном питам све флоринце: јел хоћете да овде јавно објавим о томе или нећете? Ако нећете, онда престаните са тим провокацијама на личном мом плану и бавите се богословским аргументима (ако их уопште имате).
Иначе, биће мој одговор детаљно у вези тог случаја а онда нећу штедети многа лица. Толико. :)

Brate Srđane, ovaj Vladan je čovjek vrlo poganog jezika...:thumbdown:
Ja i ti imamo različite stavove po pitanju uređenja Crkve, ali ti odajem priznanje na doslednosti i mislim da si super čovek.
Više puta su florinci pokušavali da javno diskredituju matejevce i tebe takođe...
Ne misliš li da je došlo vrijeme da ljudima otvoriš oči i JAVNO PROGOVORIŠ ISTINU o njihovim marifetlucima...:ok:

Brate Srđane, ovaj Vladan je čovjek vrlo poganog jezika...:thumbdown:
Ja i ti imamo različite stavove po pitanju uređenja Crkve, ali ti odajem priznanje na doslednosti i mislim da si super čovek.
Više puta su florinci pokušavali da javno diskredituju matejevce i tebe takođe...
Ne misliš li da je došlo vrijeme da ljudima otvoriš oči i JAVNO PROGOVORIŠ ISTINU o njihovim marifetlucima...:ok:

A da se izljubite i medjusobno Miropomazete:lol:

али не заборави ово: владика Николај је писао свакакве глупости и јереси које је објављивао у својим књигама.
Ево имате доказ да је и светог владику Николаја Охридског, Срђан извргао подсмеху и руглу. Светог оца Николаја критикујеш за јеретичка учења црни сине. Нека ти Бог помогне, остали су немоћни да ти предоче дубину греха у коју падаш све дубље. Покај се!

Ево имате доказ да је и светог владику Николаја Охридског, Срђан извргао подсмеху и руглу. Светог оца Николаја критикујеш за јеретичка учења црни сине. Нека ти Бог помогне, остали су немоћни да ти предоче дубину греха у коју падаш све дубље. Покај се!

I ja smatram da on nije trebao da bude kanonizovan! :neutral:

Тотално пукнеш када ти неко помене због чега си отишао. Сви то знају.

Нико ми није рекао конкретно ко је то именом и презименом то сам сам закључио имам мозак. Твој несуђени кум ми је потврдио мој закључак. После је све само легло на своје место. Твоје сиктање на ову тему ми врло јасно говори да су људи у праву у вези тебе.

Али, како ти ово знаш кад ти нико о томе није причао?
Иначе, биће мој одговор детаљно у вези тог случаја а онда нећу штедети многа лица. Толико.

Ти си константно износио неистине на личном нивоу и о монасима и о мирјанима,ред је био да се изнесе истина о теби па да људи виде какав си када тебе неко критикује(и то са правом).Попиј таблету за смирење и слободно распали по свима, када по владици Николају пљујеш, пљуни и на остале. Пиши отворено, да видимо колико си се разгневио.

Znaci nisi priznavao Matijevce pa si se Krstio kod Florinaca...A potom ne priznajes Florince pa si se Miropomazao kod Matijevca...I sve to po kanonu...
Ako sam dobro razumeo???

Mada je moguce i ovako reci Dva puta se Krstiti je smrtni greh i da Matejevci priznaju Krstenje koje obavljaju Florinci...Jer da nije tako Krstavali bi prilikom prelaska..Iz Florince u Matejevce..Ako je i to naocigled logican zakljucak.Zasto ne bi i Pomiromazali Prelaznike iz SPC koji su Potapani tri puta ??????????

Znaci li to da SPC koja u pojedinim Parohijama i obavi formu tri puta Potapanjem vi ih primate u svoju Crkvu Miropomazanjem??
Брате, одговорићу ти на ова питања....Али, мислим да сам био сасвим јасан до сада и молим те да мало добро размислиш о ономе што ти одговарам.

Дакле, прво питање твоје се односи на мој првобитни став према матејевцима који сам касније променио.
Ево, о чему се ради: пре него што сам званично приступио флоринцима, а то је било 1.априла 2000.године, сам два месеца пре тога читао њихове часописе и уопште о јереси екуменизма.
Знао сам и тада да постоје матејевци али сам НАИВНО и ОЛАКО поверовао у причу флоринаца који су направили сопствену конструкцију историјата Цркве сталокалендарске ИПХ.
Значи, мој грех је био у томе што нисам одмах хтео да саслушам и матејевску страну, али у то време ни о.Серафим није имао ниједну своју књижицу или билтен који би то образложио (мада то није оправдање за мене).
Једино је Евсевије (матејевац-андрејевац) имао неки спис ("Православље или смрт?") али је мене мрзело да то прочитам. Само сам насловну страну прочитао, нажалост...То је било 2001.године.
Значи, тек када је о.Серафим оштампао своју прву књигу, тада сам то прочитао (почетком 2005.год.) и све раније недоумице које сам имао, сада више нису биле недоумице. Било ми је одмах јасно да су матејевци апсолутно у праву, а поготово матејевци-григоријевци. Јасно ми је било да крштење код расколника флоринаца није благодатно (јер нису Црква) па сам пришао матејевцима-григоријевцима и од њих примио само миропомазање (јер Црква увек признаје правилну форму од расколника које прима). Јел сада ово јасно?? :)

Друго твоје питање се тиче црквеног правила о примању јеретика и расколника. Ово твоје питање нема апсолутно никакве везе са релацијом матејевци - флоринци, већ има везе са древним црквеним правилом који је успостављен још на Другом Васељенском Сабору. Црква је тада одлучила да се расколницима признаје само форма (а не и суштина) крштења.
А сам чин крштења није само трикратно погружавање већ је и миропомазање саставни део чина крштења (иако су то две одвојене Тајне, оне се сједињују у чину крштења).
Што се тиче СПЦ: њима се не би признала чак ни форма (ако неко у СПЦ то уопште има?) већ би се и форма трикратног погружења морала њима поновити.
Икономија се може правити у неким специфичним ситуацијама (болест, старост, смртна опасност, итд.) и у таквим случајевима се и они могу примати само кроз миропомазање. Јел сада ово јасно? :)

Треће твоје питање се односи у вези СПЦ и нас.
Одговор: не признаје се јеретицима чак ни та исправна форма осим у оним специфичним ситуацијама које сам малопре навео.
А расколницима се признаје та форма али то не значи да им се признаје благодат и православност већ само форма, јер расколници су у мањем греху него јеретици, и тако је древна Црква давно одлучила да се тако поступа. :)

Па ти се понашаш као прави зомби, опрости. :)
Боље мало прочитај шта је све Владика Николај писао у разним делима па ћеш схватити колико је имао јеретичких изјава (величао Лао Цеа, Буду, и разне паганске идоле, итд.)
Могу после све то да овде поставим и сваки нормалан човек ће увидети да таква писанија не би писао ни најгори јеретик, али нажалост то је Владика тако исповедао јавно. :(
Ипак, поштујем га и многа његова дела волим да читам (осим оних у којима је лупао глупости) али то не значи да морам да будем идолатризован (као ти) и да не смем да кажем јавно очигледне чињенице о њему.
Био сам у Лелићу да му се поклоним (ако је тамо заиста он а не неко други?) и браним његову искреност и храброст што је прекинуо са "црвеном" СПЦ у оно време и пришао РПЗЦ-ОСА.
Многи кажу да је у последњим данима живео покајнички....Дај Боже да се искрено покајао за све то што је писао, верујем да је тако било, а ако ипак није (Бог зна!) онда нек му Бог буде у помоћи! :neutral:

А вези његовог става о хилијазму: чак и тај став се разликује од става ових наших "православних хилијаста" јер вл.Николај говори о васкрсењу страдалих за веру у том хиљадугодишњем периоду а ови наши кажу: "праведници из свих времена ће васкрснути", а то нема везе ни са буквалним (дословним) преводом из те 20.главе Апокалипсиса. Јер, нису сви праведници истовремено и страдалници (мученици) за Христа, а у преводу се говори о онима који не примише жиг звери.
Дакле, само они ће (по буквалном преводу) васкрснути и царовати са Христом, и бити утеха осталим хришћанима у то време, а то ће бити (из перспективе тих васкрслих хришћана) као да траје хиљаду година јер их после очекује вечност а уствари из перспективе ових хришћана (који неће васкрснути) то ће трајати око 45 дана, како говори пророк Данило.
И после тих 45 дана (а који ће васкрслима изгледати као хиљаду година јер их после очекује вечност) ће доћи Христос у Слави да суди живима и мртвима!

Овако тумачење тог броја "1000 година" има смисла јер га треба тумачити алегоријски (како каже огромна већина Светих Отаца а нарочито њих 99,9999% након Трулског Сабора).

Владан ИПХ
Тотално пукнеш када ти неко помене због чега си отишао. Сви то знају.
Али како сви то знају када сам кажеш да ти НИКО о томе није причао ништа...:hahaha:.....Смешан си. Извини што ти то кажем.:D
Наравно, пуцам када чујем неправедне и страшне клевете, пуцам према злу али то не значи да сам савладан од зла.
Просто, нисам равнодушан према неправди.
Хришћани су увек такви а расколници се саглашавају са лажима и неправдом. :)

Нико ми није рекао конкретно ко је то именом и презименом то сам сам закључио имам мозак. Твој несуђени кум ми је потврдио мој закључак. После је све само легло на своје место. Твоје сиктање на ову тему ми врло јасно говори да су људи у праву у вези тебе.
Па чекај,... прочитај опет ову твоју реченицу коју сам болдирао. Како можеш нешто да закључиш а да ти нико није конкретно о томе рекао? :lol: И који је то кум (мој несуђени) то потврдио и како (ако ти ништа није речено било)? :hahaha:

Ти си константно износио неистине на личном нивоу и о монасима и о мирјанима,ред је био да се изнесе истина о теби па да људи виде какав си када тебе неко критикује(и то са правом).Попиј таблету за смирење и слободно распали по свима, када по владици Николају пљујеш, пљуни и на остале. Пиши отворено, да видимо колико си се разгневио.
О владики Николају сам већ одговорио. Меродавно је учење Цркве а не појединачни став било ког епископа.. Црква не велича паганске идоле. Никад.

А то што сам износио о вашим монасима: не, мало си се преварио.
Никад нисам иког на личном плану разобличавао, већ са моралне и духовне стране а то јесте исправно да се чини.
Иначе, о томе шта се ради код вас међу монаштвом сам само пренео сведочанства ваших верника и ништа више. :)
Шта да пишем још отворено о вама? Па већ сам ти писао одговор о томе да је то (у вези мене) једна велика клевета. Јел треба и овде да вас брукам јавно?
Човече, ваша срамота је то што радите а не моја....

Poslednja izmena:
Дела владике Николаја сваки нормалан Србин поштује, али не и ти. Твоја теолошка и богословска тумачења нису вредна разматрања, ти ниси аскета+ немаш чак ни основу вере смирење. Причешћујеш се једном годишње(и то расколиничким тајнама у којим је дух противника) а басносолвиш о врховима вере(тумачењу Откровења!!!!!!). Каква преласт, ни основу немаш а бавиш се ''надградњом''. Никад владика није величао идоле незнабожачке и лажне учитеље, то је твоја нова подметачина. Када си задњи пут читао дела владикина? Његово тумачење се сводило на то да је сваки човек који је подстакнут тражењем вечне истине, врло усредређен на то своје дело, јер је потрага за вечном Истином усађена у сваку душу човечију. Бог тако сваку душу зове ка Себи, јер је у сваку уложио Свој Дух живота. Он је покушао да објасни могуђност сливања сваке заблуде човечије са науком Господњом, тиме што ће човек ОДБАЦИТИ СВОЈЕ А ПРИХВАТИТИ ХРИСТОВО УЧЕЊЕ(ово врло важи за тебе). Дотле иду паралеле које је прави између незнабожаца и нас Православних. Сваки прелазак те непремостиве границе је твој закључак.

Тачно пуцаш према злу и од зла си пуко скроз. За не видиш да те, језујита и мрзитељ по дужности вере Светосавске, аналитичар, хвали када газиш по светом владики. Екуменисти те подржавају у твојим схватањима светих отаца, ја бих се забринуо Срђане!

Можеш да вртиш контест до прекосутра знаш врло добро на шта сам мислио. Ниси ти одједном пуко и открио нови синод, него си постепено и полако осуђивао у свом срцу једног по једног брата и оца своје Цркве, па си на крају и учење Цркве осудио. Дело о.Серафима које је испуњено немирном и ''прелетачким'' духом, ти си узео као валидну истину. Па исти тај писац се одрекао те књиге коју наводиш као светлу истину. Да ли ти је јасно да су теби ''отворене очи'' делом кога се сам писац ОДРЕКАО. Зар не видиш колико си преварен од демона?

Владика николај је једно време био у заблуди.Али се покајао.
А матејевци су у расколу и нису се покајали.
Лаку Ноћ.Видимо се сутра брате.

Back