Владан ИПХ
Veoma poznat
- Poruka
- 13.429
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Брате, одговорићу ти на ова питања....Али, мислим да сам био сасвим јасан до сада и молим те да мало добро размислиш о ономе што ти одговарам.
Дакле, прво питање твоје се односи на мој првобитни став према матејевцима који сам касније променио.
Ево, о чему се ради: пре него што сам званично приступио флоринцима, а то је било 1.априла 2000.године, сам два месеца пре тога читао њихове часописе и уопште о јереси екуменизма.
Знао сам и тада да постоје матејевци али сам НАИВНО и ОЛАКО поверовао у причу флоринаца који су направили сопствену конструкцију историјата Цркве сталокалендарске ИПХ.
Значи, мој грех је био у томе што нисам одмах хтео да саслушам и матејевску страну, али у то време ни о.Серафим није имао ниједну своју књижицу или билтен који би то образложио (мада то није оправдање за мене).
Једино је Евсевије (матејевац-андрејевац) имао неки спис ("Православље или смрт?") али је мене мрзело да то прочитам. Само сам насловну страну прочитао, нажалост...То је било 2001.године.
Значи, тек када је о.Серафим оштампао своју прву књигу, тада сам то прочитао (почетком 2005.год.) и све раније недоумице које сам имао, сада више нису биле недоумице. Било ми је одмах јасно да су матејевци апсолутно у праву, а поготово матејевци-григоријевци. Јасно ми је било да крштење код расколника флоринаца није благодатно (јер нису Црква) па сам пришао матејевцима-григоријевцима и од њих примио само миропомазање (јер Црква увек признаје правилну форму од расколника које прима). Јел сада ово јасно??
Друго твоје питање се тиче црквеног правила о примању јеретика и расколника. Ово твоје питање нема апсолутно никакве везе са релацијом матејевци - флоринци, већ има везе са древним црквеним правилом који је успостављен још на Другом Васељенском Сабору. Црква је тада одлучила да се расколницима признаје само форма (а не и суштина) крштења.
А сам чин крштења није само трикратно погружавање већ је и миропомазање саставни део чина крштења (иако су то две одвојене Тајне, оне се сједињују у чину крштења).
Што се тиче СПЦ: њима се не би признала чак ни форма (ако неко у СПЦ то уопште има?) већ би се и форма трикратног погружења морала њима поновити.
Икономија се може правити у неким специфичним ситуацијама (болест, старост, смртна опасност, итд.) и у таквим случајевима се и они могу примати само кроз миропомазање. Јел сада ово јасно?
Треће твоје питање се односи у вези СПЦ и нас.
Одговор: не признаје се јеретицима чак ни та исправна форма осим у оним специфичним ситуацијама које сам малопре навео.
А расколницима се признаје та форма али то не значи да им се признаје благодат и православност већ само форма, јер расколници су у мањем греху него јеретици, и тако је древна Црква давно одлучила да се тако поступа.![]()
То није тачно. Рекао сам баш да поштујем Владику Николаја и његова дела али да се не саглашавам са неким његовим небулозама и отвореним јеретичким ставовима.Дела владике Николаја сваки нормалан Србин поштује, али не и ти. Твоја теолошка и богословска тумачења нису вредна разматрања, ти ниси аскета+ немаш чак ни основу вере смирење
Причешћујеш се једном годишње(и то расколиничким тајнама у којим је дух противника) а басносолвиш о врховима вере(тумачењу Откровења!!!!!!). Каква преласт, ни основу немаш а бавиш се ''надградњом''.
Каква везе има колико пута се причешћујем?...Многи Свети Оци који су живели у пустињи или као катакомбници (прости монаси и лаици) нису се годинама причешћивали али су имали увек благодат Духа Светога. Борили су се смиравањем себе, Исусовом молитвом, подвизима, сазерцањем, итд. 
Лупаш невиђено. Има на неким местима где Владика и тако, филозофски, расуђује о потреби сваке душе за Божијом Истином. Али, постоје очигледни докази из разних његових дела где он признаје разне јеретичке Оце као Светитеље, где велича и даје славу Буди, Лао Цеу и другим паганским идолима. На крају, после овог поста ћу цитирати само неке делове где он то тако пише.Никад владика није величао идоле незнабожачке и лажне учитеље, то је твоја нова подметачина. Када си задњи пут читао дела владикина? Његово тумачење се сводило на то да је сваки човек који је подстакнут тражењем вечне истине, врло усредређен на то своје дело, јер је потрага за вечном Истином усађена у сваку душу човечију. Бог тако сваку душу зове ка Себи, јер је у сваку уложио Свој Дух живота. Он је покушао да објасни могуђност сливања сваке заблуде човечије са науком Господњом, тиме што ће човек ОДБАЦИТИ СВОЈЕ А ПРИХВАТИТИ ХРИСТОВО УЧЕЊЕ(ово врло важи за тебе). Дотле иду паралеле које је прави између незнабожаца и нас Православних. Сваки прелазак те непремостиве границе је твој закључак.

То што екуменисти виде неке моје моралне особине као добре, не значи да су и екуменисти неморални људи па да не могу да неке очигледне ствари виде. И шта сада?...Много си ограничен. Јер, ако Патријарх Павле каже да је Бог - Света Тројица, хоћеш ли ти да се супроставиш том ставу само због тога што то каже патријарх Павле из екуменске СПЦ?..Тачно пуцаш према злу и од зла си пуко скроз. За не видиш да те, језујита и мрзитељ по дужности вере Светосавске, аналитичар, хвали када газиш по светом владики. Екуменисти те подржавају у твојим схватањима светих отаца, ја бих се забринуо Срђане!
Можеш да вртиш контест до прекосутра знаш врло добро на шта сам мислио. Ниси ти одједном пуко и открио нови синод, него си постепено и полако осуђивао у свом срцу једног по једног брата и оца своје Цркве, па си на крају и учење Цркве осудио. Дело о.Серафима које је испуњено немирном и ''прелетачким'' духом, ти си узео као валидну истину.
..Па ти си неки опасни срцезналац?...Та твоје теорија би имала смисла кад би прво доказао православност своје верске заједнице. А то не можете никако да урадите па онда сваког ко отпадне од вас етикетирате да је то урадио из неких личних разлога. А зашто је отпао ваш садашњи поглавар Хризостом Кјусис од матејеваца? Можда не знаш, и он је био матејевац. Исто тако и ваш надлежни митрополит Калиник је некад био матејевски јеромонах. Значи, они су отпали од Цркве из верских разлога (а не због славољубља и властољубља) а сви ми који од вас одемо, то радимо само из неких личних разлога?...Е, много сте јадни. Не да си само зомбиран већ и много лажеш, опрости. Отац Серафим се није одрекао целе те књиге већ само малог дела књиге који говори о расколу између матејеваца који се десио 1995.године, а све остало је и даље исто.Па исти тај писац се одрекао те књиге коју наводиш као светлу истину. Да ли ти је јасно да су теби ''отворене очи'' делом кога се сам писац ОДРЕКАО. Зар не видиш колико си преварен од демона?
Римокатолици су шизмато-јеретици. Они су изазвали шизму (раскол) лажним учењем (филиокве) а после су временом погазили још око 50-так догми.Katolici su prvo bili raskolnici pa su posle osudjeni kao Jeres...Da li je tako
Римокатолици су шизмато-јеретици. Они су изазвали шизму (раскол) лажним учењем (филиокве) а после су временом погазили још око 50-так догми.
Владика николај је једно време био у заблуди.Али се покајао.
А матејевци су у расколу и нису се покајали.
Лаку Ноћ.Видимо се сутра брате.
..Значи, ти признајеш да је Владика Николај био једно време у заблуди па се после покајао. Значи, ипак је требао да се каје за те заблуде. 

Чим је јерес саборно разобличена, они су постали јеретици а пре тога су исто били отпадници (иако расколници).Vemeneom a ne odmah Prvo su bili Raskolnici pa SU VREMENOM POSTALI JERETII
Raskolnik ne moze biti samo raskolik on je automatski i otpadnik jer je u samom raskolu i automatski odpao.Pa zato ne moras stavljati to u zagradi..Чим је јерес саборно разобличена, они су постали јеретици а пре тога су исто били отпадници (иако расколници).
Извини, био сам нешто заузет...Raskolnik ne moze biti samo raskolik on je automatski i otpadnik jer je u samom raskolu i automatski odpao.Pa zato ne moras stavljati to u zagradi..
Apsolutno da je tako...Saborno !!!!!!
Znaci li da bez Sabora nemozemo nikog osuditi..
Da mozemo ukazati na Krsenje Kanona ali ne mozemo osuditi bez SABORA!!!
DA LI SE I OVDE TRENUTNO SLAZEMO
Извини, био сам нешто заузет...
Да, о томе се ради. Без Сабора се не може нико осудити док се не испита да ли је то јерес или није. Тако је у вези јереси.
А у вези раскола је мало другачије јер расколи су углавном дисциплинарно-амнинистративног карактера (или неких предањских питања које нису догматска) и ту не треба да посебно неки већи Сабор расуђује већ само да се примене црквени КАНОНИ који се тичу поретка у Цркви.
Али, не знам шта овим хоћеш да укажеш?.... Јел нешто у вези раскола флоринци - матејевци?...
Ако је то, онда је ту ствар јасна јер је питање према новом календару још давно запечаћено на древним Саборима Цркве Христове!

Да.Hocu reci POTECIONALNO dok to Sabor ne odluci..Ili Potvrdi...
I sam znas da je tako![]()
Да.
Али, то нема везе са флоринским расколницима јер је Сабор (Први Васељенски) потврдио јулијански календар као једини православни.
После су то други помесни Сабори исто само потврдили уз анатеме онима који то мењају (из 16., 17., 18.века).
Пошто су новокалендарци под АНАТЕМОМ Цркве (од Духа Светога) онда свако ко њима признаје благодат и третира их као "Мајку Цркву" такав хули на Духа Светога и мора се осудити као богохулник.
Пошто то није јерес (јер нови календар није директно питање догме) већ је ствар нарушавања црквеног јединства (поретка и предања) онда се такав третира као расколник.
Такав је био Хризостом бивши Флорински и вл.Матеј га је са правом осудио као таквог. Нудио му је неколико пута да одбаци такве неправославне ставове и да се покаје, а пошто овај то није хтео, онда се вл.Матеј одвојио од њега и до краја живота био веран отачком предању.
Хризостом се после "покајао" (пред новинарима) али није хтео да се врати у Цркву од матејевских епископа који су држали исправно учење.
А онда су Хризостомови јеромонаси продубили још више тај раскол (обманувши епископе РПЗЦ) и тако направили паралелну јерархију у Грчкој.
И сада имамо те флоринце који су се после поделили на још 10 делова из разлога личне сујете а код матејеваца је било раскола из догматских разлога....
Јел си читао историјат Цркве ИПХ?
Малопре сам изнео о вл.Николају из његових разних дела а које је цитате са тим јеретичким изјавама написао о.Серафим у својој књизи.
Ипак, у свему се могу сложити са оцем Серафимом (са којим нисам у истој заједници сада) у вези владике Николаја али се једино не слажем у томе што он на крају извлачи закључак да је вл.Николај био у расколничкој Цркви коју нико није признавао.
То што та Црква (америчка митрополија ОСА-РПЗЦ) није била призната од других помесних Црква не значи да је аутоматски била неправославна.
То Бог зна да ли је у то време била православна (јер је после отпала од Православља) а ми треба да то закључимо на основу историјата и омологије те Цркве.
А истина је све ово што је вл.Николај писао, али је то све углавном писао док је био у СПЦ.
Касније, кад је прешао у РПЗЦ-ОСА имао је неких (полу) екуменистичких ставова, што и о.Серафим наводи, али ипак не знамо са сигурношћу његов коначан крај живота и да ли се искрено покајао због тога.
Можемо само да то претпостављамо, и да се надамо да је тако урадио, на основу разних прича других људи о његовим последњим данима живота.
Који џелати су штампали ту штампу?....Јел мислиш на новине "Глас Православља" који је званично гласило Хризостома Флоринског? У својим званичним (црквеним) новинама је то објављено а световне новине су само то објавиле.Tvom licemerstvu nema kraja..Opozivas se na stampu koji su dzelati stampali...I njima kao i tebi treba razlog da opravdaju svoju zabludnost....
Samo ne poznavalac ili zlonamernik moze da prihvati tvoje strpkanje od svega po malo ....
Da ima u Vasioni lepsih Bica od Ljudi recimo da ima Mislimo na Andjele...
Ne verujem mnogo u knjge koje su stampane posle Trovanja SV Vladike Nikolaja..
A da se slagao sa Ekumenizmom to je van svake pameti...Imao je Pristalica u svim sverama i svim kulturama jer je bio veoma veliki Propovednik..
Ja stvarno nemam sta vise reci..
Mrsko mi je stvarno....Izvini na mom razocaenju...Ali jedno je sigurno,samo tako nastavi...
Po mom misljenju i bolje je sto si presao u Matejevce.A mislim da oni time imaju vecu stetu nego li koristi....
Evo ti Krstarica pa caruj...

Па можда ти тако мислиш али контекст у коме владика Николај о томе пише нема везе са анђелима. Ево опет тај цитат:
Брате, па није ваљда астрономија показала да постоје анђели у васиони?Он каже: ''Биологија и астрономија рашириле су видик човеку. Биологија је показала човеку, да је живот овај живот борбе, живот херојства. Астрономија му је показала, да у овој васиони има далеко већих, лепших и савршенијих бића но што је он и његова планета земља''!!
Ne verujem mnogo u knjge koje su stampane posle Trovanja SV Vladike Nikolaja..
Па тиме још гора ствар! Јер све ове књиге у којима он велича неке паганске идоле су објављене још за време његовог живота! То није ван сваке памети јер видимо из његових дела да је имао екуменистичких изјава и да је присуствовао екуменистичким седницама.A da se slagao sa Ekumenizmom to je van svake pameti...Imao je Pristalica u svim sverama i svim kulturama jer je bio veoma veliki Propovednik..
Па шта ти је толико мрско? Јел ти је мрско што чујеш истину и очигледне чињенице?Ja stvarno nemam sta vise reci..
Mrsko mi je stvarno....Izvini na mom razocaenju...Ali jedno je sigurno,samo tako nastavi...
Po mom misljenju i bolje je sto si presao u Matejevce.A mislim da oni time imaju vecu stetu nego li koristi....
Evo ti Krstarica pa caruj..

Хвала Богу, не знам све нити могу све знати, али знам довољно да расудим где је Црква а где су јеретици и расколници. Нисам крив због тога што ми је Бог дао такав дар да распознам духове. То можеш и ти да добијеш од Бога ако правилно иштеш.Od mene imas 10-ku
Blago onome ko sve zna...Nije se imao ni zasta radjati
Vdi mozda se i pronadjes negde http://www.prijateljboziji.com/share...9/pdf-serb.pdf

Ајде, мало мућни главом и размисли шта овде пишеш...Какве везе ја имам са идејама комуниста?Demantujem http://images.google.de/imgres?imgur...FR294&um=1
Ovo o SV Vladiki misle komunisti sa cijim idejama vidim i ti imas slicnosti

Неморају да толико далеко оду од раскола до јереси.Довољна је ствар што су смутња и сметња сваком ко хоће да нађе истинску Цркву.И да овлаче острашћене и слабе у вери у свој раскол.Katolici su prvo bili raskolnici pa su posle osudjeni kao Jeres...Da li je tako
A meni tumacenje Kanona sa tvoje strane izgleda kao trazenje opravdanja za tvoje postupke..
Nesto se stalno ponavlja to tumacenje Kanona.Jednog kanona na vise nacina Nasim Srbskim rceno ..Moze biti,ali ne mora da znaci..
To je izgleda tradicija kod vas Te tako i jednolicna Hirotonija i ko jos zna cega ce svega biti...
Ne ne napadam te ja ako to jedino vidis u ovom postu..Vec ti veoma lose branis neke stavove a cesto i sam protivu sebe iznosis nePravoslavan stav.Ako Matejevci za koje ja mislim da se ne slazu sa tobom..Odobravaju tvoje stavove jer nazirem da su pojedini Stavovi samo tvoji;Onda nesto nije u redu ???
Sabrana dela Srgijana..
Ton prvi..
Skupicu sve tvoje postove da sam vidis koliko si kotradiktoran...
Tи добро знаш да се он покајао.Т и добро знаш да је желео да створи Српску Истински Правосалвну Заграничну Цркву.И да је зато убијен.Малопре сам изнео о вл.Николају из његових разних дела а које је цитате са тим јеретичким изјавама написао о.Серафим у својој књизи.
Ипак, у свему се могу сложити са оцем Серафимом (са којим нисам у истој заједници сада) у вези владике Николаја али се једино не слажем у томе што он на крају извлачи закључак да је вл.Николај био у расколничкој Цркви коју нико није признавао.
То што та Црква (америчка митрополија ОСА-РПЗЦ) није била призната од других помесних Црква не значи да је аутоматски била неправославна.
То Бог зна да ли је у то време била православна (јер је после отпала од Православља) а ми треба да то закључимо на основу историјата и омологије те Цркве.
А истина је све ово што је вл.Николај писао, али је то све углавном писао док је био у СПЦ.
Касније, кад је прешао у РПЗЦ-ОСА имао је неких (полу) екуменистичких ставова, што и о.Серафим наводи, али ипак не знамо са сигурношћу његов коначан крај живота и да ли се искрено покајао због тога.
Можемо само да то претпостављамо, и да се надамо да је тако урадио, на основу разних прича других људи о његовим последњим данима живота.
Tи добро знаш да се он покајао.Ти добро знаш да је желео да створи Српску Истински Правосалвну Заграничну Цркву.И да је зато убијен.Малопре сам изнео о вл.Николају из његових разних дела а које је цитате са тим јеретичким изјавама написао о.Серафим у својој књизи.