Sergian:
Е мој Сергијане, злуради Сергијане...
Код Акакијеваца постоје подвајања само по питању саме личности самог Акакија. Неки га неподносе, клевећу и чине свашта да омаловаже његов ауторитет и то по мени није ништа страшно,а ти од тога злурадо правиш неку хорор причу

.Па многе свете оце у њихово време нису прихватали и многи су их клеветали и бивала су међу народом велика подвајања. Читај мало житија светих од авве Јустина. Па сада ако су постојале такве интриге и неподношења у цркви када је доживљавала свој процват ти ћеш рећи да су то знакови њене безблагодатности?!? Не претеруј брате!
Што толико ви матејевци мрзите те људе?

Па каква је то Црква кад о.Акакија не подноси органски више од пола верника, а притом се "причешћују" редовно у другој парохији?...Критикују га на сваком кораку и његове потезе и његово понашање....
А твоје поређење са неким Светима које су унутар Цркве вређали своја браћа није уопште на месту јер ти Свети
нису никог мрзели или клеветали а о.Акакије то управо ради на примеру о.Атанасија и његових верника.
И нико од нас не мрзи флоринце, нити се радујем њиховом злу, већ се смејем вашем зомби-расуђивању. То је ваш наслеђени синдром из СПЦ.
Добро је брате ја неочекујем да ћеш ти смоћи снаге да признаш да су и тамо неслагања (иако их можда ниси стигао ни видети јер ретко и мало тамо боравиш, па онда аутосугестија, па синдром ноја итд.) и да је Григорије расколник од Андреја
А у вези бројки лепо цитираш Тасу можда си га чак за длаку и надмашио.
Григорије није отпао од Андреја већ је било супротно. Чињенице су на нашој страни као и исповедање вере.
А у вези бројки сам правилно исказао: баш тако стоје ствари!
Флоринци (кјусијевци) имају нешто више парохијских храмова (цркви) и манастира (и скитова) од нас, и више верника (али само на папиру).
Међутим, само мали проценат њихових верника је црквено активан.
Осталима је свеједно у који ће флорински храм да иду, то само говори да немају појма о сопственом исповедању.

На пример, кад се код њих десио раскол 90-тих година, Кјусијев Синод је
морао да црта њиховим верницима да не иду у храмове (на службе) код других флоринаца јер се сви међусобно сматрају расколницима. Код њих има мноштво верника који исповедају тај
флорински екуменизам: једне недеље су у храму који припада Кјусијевом Синоду а друге недеље су у храму (на служби) других флоринаца, итд.
Код њих све може.

Код њих, може и то да је СПЦ отпала од Истине
1950. године а може и да је отпала
1965.године а неки кажу овако: отпала је
1983.године (због анатеме екуменизма од стране РПЗЦ).
Флоринци су трагикомични.

И не могу никао да будем
злурад или
љубоморан, већ само да се смејем њиховој конфузији, али и да их жалим као потпуно заблуделе.
Одбегао си и од твог Григорија, па када си најзад схватио да си дошао до врхунца прелести,тј да си ти један-једини најправеднији и најправославнији на свету онда си мало устукнуо па си се невољно вратио твом Григорију,ето о томе мало причај на овом форуму

Наравно да ћу причати о томе.
Од Григоријевог Синода се нисам одвојио због тога што сам то пошто-пото желео, већ због тога што сам добио
погрешне информације од о.Серафима и о.Пантелејмона. А и тада кад сам се одвојио (са српским верницима) сам се молио Богу да наш Синод (григоријевци) промени ту "спорну" одлуку о којој смо чули да је уведена. Наиме, о.Серафим је пустио причу да постоји снимак који говори да је митр.Григорије анатемисао сваког ко исповеда да се икона Гостољубља Аврамовог (старозаветна Света Тројица) назива као "Света Тројица" .
А ми наивни смо у ту причу, испрва, поверовали и
привремено прекинули (суспендовали) општење са Григоријевим Синодом
док се не промени та одлука.
Али, после неколико месеци су ми македонци јавили да та одлука не постоји и да је о.Серафим погрешно превео те речи. Имам тај снимак и нигде Григорије то не говори већ каже да
"они који праве смутњу у Цркву због тог (а то је раније решено из 1992.) су под анатемом (јер стварају бунт у Цркви)" (парафразирано).
А најсмешније су две ствари код тебе.
Прво, критикујеш ме да нисам спреман да признам Григоријеве грешке односно, другим речима да сам,
зомби-григоријевац.
А баш овај пример показује да сам спреман да се одвојим од било кога ако сазнам да исповеда нешто неправославно. То је крунски доказ да нисам зомбиран.
Друго, кажеш да сам устукнуо кад сам схватио да сам на врхунцу прелести (тј. "нај-православнији" и слично).
А управо је супротно: устукнуо сам када сам схватио да није било разлога да се одвајам од Григоријевог Синода. Тек кад су ми други верници (македонци) јавили о томе, и послали неке снимке где су разговори са неким нашим богословима (са преводом на српски), онда сам искрено признао да сам погрешио.
Нажалост, наш хендикеп је био лоше познавање неких основних црквених појмова на грчком језику и то су наши свештеници нама узели касније у обзир (као делимично оправдање).
А најсмешније је ово: о.Серафим се одвојио од Григоријевог Синода због те одлуке о икони
Гостољубља Аврамовог, још почетком марта 2006.године, дан после тог Сабора где је он исто учествовао и где се
само о том питању разговарало. (а не како сада о.Серафим развија неке теорије да смо ми "анатемисали светоотачко учење" и слично).
Дакле, главни повод је било то питање због чега се и о.Серафим одвојио а смешно је ово:
он је отишао у андрејевско (николајевски) Синод који ово питање потпуно исто исповеда!!!
Наиме, и они се држе (на папиру) те одлуке из 1992.године где ту икону сматрају да се
мора називати као
"Гостољубље Аврамово" и прихватају ту Посланицу (из 1992.) као сво
ј званичан документ.
Серафим каже да они то држе, али да сматрају да је то
икономијска одлука (тј. може да се поштује али и не мора) што је још
једна велика лаж, јер: нигде у тој Посланици се не каже да је то "икономијска одлука" (тј."може а не мора") већ се
саборно ЗАПОВЕДА свима да то поштују како је написано.
А то што андрејевци не испуњавају стриктно у пракси само показује да су неозбиљни и да им потписан документ ништа не значи.
Али, како онда да им верујемо на осталим документима? Чиме ће потврдити шта тачно исповедају?...