Зилоти

Није се покајао због своје књиге, немој да булазниш човече, да ти се сви смеју. Променио је мишљење само у вези икона и то је тек 5% целе књиге. Откуд ти то да је отац Серафим спаљивао своје књиге? Дакле, твоја машта заиста нема граница. Није то добро за тебе да тако богохулиш.
:manikir: о.Серафим је тренутно николајевац(дакле није сигурно да већ није неки други синод) а разлике су мало веће од 5% између та два синода.....иначе Срафими намигује на русе...мада ништа се не зна....:manikir:

:thumbdown: O.Akakije pominje oca Atanasija na proskomidiji i celu snedrevsku parohiju...Veliki hod nije "želje čestitke i pozdravi!!":thumbdown:....antipatije ti znaš da li postoje a sve ovo ostalo je na nivou baba abronoša.....
А што га не помиње јавно на јектенијама (у великом ходу и слично) ?...А то је само један пример, а има још много примера који доказују да сте подељени у мноштво кланова који се међусобно не подносе.
Такве клановске борбе код вас постоје одавно, још док сам био код вас.
И што је најгоре: већу мржњу испољавају презвитери једни према другима него обичан народ, а презвитери би први треабали да буду пример братољубља....
Све је то због плодова расколништва...
Али, уосталом, то је ваш проблем....(не бавим се вама већ сам одговорио на поруку у вези тога). :)

Видиш: између матејеваца постоје догматске разлике, а код флоринаца су поделе на личном плану, чак и унутар једне "фракције".
Да су флоринци заиста Црква Христова то би се видело по плодовима али плодови су веома зли. Нема ту братске љубави, то је мржња на крупном плану а не неки спорадични случајеви. Већ постоје непремостиви раздори између неких флоринских парохија у Србији, и то се не може сакрити.
Кажеш: " Лична сујета се да превазићи". Тачно. Али, код флоринаца то никако да се превазиђе већ све дубље и дубље се тоне у сукобе. Где је ту Дух Свети да у благодати мири браћу? Нема ту благодати јер то није Црква.

А ми матејевци нисмо у истој заједници већ постоје догматске препреке.
Али, код нас у Цркви (григоријевци) влада заиста (скоро савршена) хармонија и братољубље. То сам се уверио док сам био у Грчкој неколико пута.
То је Црква Христова и тако се препознаје (између осталог) где је благодат.

Сергијане, колико сам ја упознат из преписке са неким Акакијевцима,између Смедеревског попа и о.Акакије нема мржње коју ти злурадо наводиш. Постоји спор у вези организације Цркве у Србији. Смедеревски поп Атанасије више вуче ка Грцима,а Акакије хоће да сачува самосталност Србима и њиховој Цркви у Србији-Српској истински православној цркви. А те препирке нису знак никакве безблагодатности. Увек су била подвајања (чак међу апостолима) а код вас матејеваца је страшна подела сви се међусобно осуђујете и анатемишете ијако вас је шачица јада.А та прича о григоријевској савршеној хармонији је жалосна. Па нормално да ће једно време (кратко јер се врло брзо опет споречкате и разделите и полепите анатемама које вадите из рукава) када сте све неистомишљенике поанатемисали и одбацили трајати "мир и љубав".

Сергијане, колико сам ја упознат из преписке са неким Акакијевцима,између Смедеревског попа и о.Акакије нема мржње коју ти злурадо наводиш. Постоји спор у вези организације Цркве у Србији. Смедеревски поп Атанасије више вуче ка Грцима,а Акакије хоће да сачува самосталност Србима и њиховој Цркви у Србији-Српској истински православној цркви. А те препирке нису знак никакве безблагодатности. Увек су била подвајања (чак међу апостолима) а код вас матејеваца је страшна подела сви се међусобно осуђујете и анатемишете ијако вас је шачица јада.А та прича о григоријевској савршеној хармонији је жалосна. Па нормално да ће једно време (кратко јер се врло брзо опет споречкате и разделите и полепите анатемама које вадите из рукава) када сте све неистомишљенике поанатемисали и одбацили трајати "мир и љубав".
Ма како да не! Није то моја "злурадост", већ добро познавање ситуације код српских флоринаца. Код њих не постоји једномислије у крупним питањима а камоли у мање битним. Апостоли су се подвајали, али убрзо и мирили, а код флоринаца то траје већ дуго, дуго времена. И све је горе и горе стање...Па то су ми сами флоринци признали а то сам и раније знао!
Не радујем се њиховој неслози, напротив: жалим их, али то наводим само као један од многих знакова њихове неблагодатности.
И опет то мешаш са нама матејевцима (у све 4 групе): ми смо међусобно подељени, из разлога исповедања вере, и не општимо заједно, не пијемо из исте Чаше, а српски флоринци су у ИСТОЈ заједници а међусобно се органски не подносе.
То нема везе са неким организационим проблемима, већ је у питању лична нетрпељивост која је све дубља међу њима.
Наравно, они ти никад неће то јавно признати јер их не познајеш довољно, не очекујеш ваљда да ти признају да су подељени и да су расколници?
То треба сам да испитујеш духове, како учи Црква Христова.

Што се тиче нас, матејеваца-григоријеваца: нема никаквог споречкавања међу нама, а у Грчкој нас има неколико хиљада. Не мисли да флоринаца има много више...Нема их много више, осим на "папиру" (око 50 000) али су само њих 10% активни верници (редовно иду у цркву на службе, итд.).
Иначе, истина је да их у Грчкој има око 8-9 флоринских Синода.

А што га не помиње јавно на јектенијама (у великом ходу и слично) ?...А то је само један пример, а има још много примера који доказују да сте подељени у мноштво кланова који се међусобно не подносе.
Такве клановске борбе код вас постоје одавно, још док сам био код вас.
И што је најгоре: већу мржњу испољавају презвитери једни према другима него обичан народ, а презвитери би први треабали да буду пример братољубља....
Све је то због плодова расколништва...
Али, уосталом, то је ваш проблем....(не бавим се вама већ сам одговорио на поруку у вези тога). :)
Sergiane ,лепо сам ти рекао да свештеник није обавезан да угађа људима.Он помиње оца Атанасија на проскомидији,духовна чеда о.Акакија су скоро реодвно у СД(Урош,Петар,Лазар,Анастасија....) дакле тврдња о некој мржњи није истинита.Јер о.Атанасије помиње оца Акакија на великом ходу јер је његово духовно чедо па је то и природно....ниси обавезан да одгоараш(али нећеш издржати:per:)

Sergiane ,лепо сам ти рекао да свештеник није обавезан да угађа људима.Он помиње оца Атанасија на проскомидији,духовна чеда о.Акакија су скоро реодвно у СД(Урош,Петар,Лазар,Анастасија....) дакле тврдња о некој мржњи није истинита.Јер о.Атанасије помиње оца Акакија на великом ходу јер је његово духовно чедо па је то и природно....ниси обавезан да одгоараш(али нећеш издржати:per:)
Нећу да одговарам. Остајем при ранијем ставу. Неке ствари су очигледне...:)
Извињавам се због грешака у писању,нисам концентрисан(успављујем ћерку )
:super:

Чекај, чекај, тек сада запазих ову реченицу код тебе:
Јер о.Атанасије помиње оца Акакија на великом ходу јер је његово духовно чедо па је то и природно.
А од када је поп Атанасије духовно чедо о.Акакија? Како је раније (пре 5-6 година) о.Акакије њега помињао на великом ходу а сада одједанпут се сетио да не треба (јер му је, као, "духовно чедо")?
Поп је духовно чедо митр.Калиника Ахајског...Немој, бре, да измишљаш свашта...
И није само то у питању, има још гомила ствари где се сукобљавају....
:)

:manikir: о.Серафим је тренутно николајевац(дакле није сигурно да већ није неки други синод) а разлике су мало веће од 5% између та два синода.....иначе Срафими намигује на русе...мада ништа се не зна....:manikir:
Можда су разлике између та два Синода веће али у књизи се он није толико бавио тим разликама већ углавном писањем против екуменизма и вас флоринаца на основу баш ваших флоринских извора са чиме се сви матејевци слажу и то не можете да оспорите. Исто тако у својој новој књизи "Православно учење о Цркви и Предању" Серафим се није бавио разликама између матејевских Синода (можда свега 1% у фуснотама). Према томе ради се о првој Серафимовој конкретној књизи и о писању против вас флоринаца чега се Серафим и ни један матејевац било ког Синода није одрекао.

Иначе и ваш отац Акакије по вашем писању симпатише андрејевце-николајевце па шта ако он пређе тамо, шта ћете онда говорити? И отац Акакије "намигује" на Русе. Кад Акакије и ви флоринци хоћете приближавање са Русима онда кажеш да је то добро јер су Руси наша браћа, а сад Серафиму то исто замераш. И откуд ти знаш да Серафим није задовољан у свом Синоду, као што си писао? Мислим да измишљаш јер ништа од тога твога Серафим мени никад није поменуо у преписци, сасвим је задовољан код николајеваца колико ја знам.

Poslednja izmena:
...и ти си духовно чадо о.Акакија...одбегло...стота овца:rida:
Ако ћемо том логиком, нисам само "одбегао" од о.Акакија, већ и од проте Бране (СПЦ) и још неких попова из СПЦ....Одбегао сам због лажног учења у које сам се уверио да је такво након одређеног времена...
Али, све то нема везе са теоријом да је поп Атанасије духовно чадо о.Акакија.
То, просто, није тачно. Да не дужим због чега то није тачно...:neutral:

Sergian:
Ма како да не! Није то моја "злурадост", већ добро познавање ситуације код српских флоринаца. Код њих не постоји једномислије у крупним питањима а камоли у мање битним. Апостоли су се подвајали, али убрзо и мирили, а код флоринаца то траје већ дуго, дуго времена. И све је горе и горе стање...Па то су ми сами флоринци признали а то сам и раније знао!
Не радујем се њиховој неслози, напротив: жалим их, али то наводим само као један од многих знакова њихове неблагодатности.
Е мој Сергијане, злуради Сергијане...
Код Акакијеваца постоје подвајања само по питању саме личности самог Акакија. Неки га неподносе, клевећу и чине свашта да омаловаже његов ауторитет и то по мени није ништа страшно,а ти од тога злурадо правиш неку хорор причу:sad2:.Па многе свете оце у њихово време нису прихватали и многи су их клеветали и бивала су међу народом велика подвајања. Читај мало житија светих од авве Јустина. Па сада ако су постојале такве интриге и неподношења у цркви када је доживљавала свој процват ти ћеш рећи да су то знакови њене безблагодатности?!? Не претеруј брате!
Што толико ви матејевци мрзите те људе? :dontunderstand:

Sergijan:
Што се тиче нас, матејеваца-григоријеваца: нема никаквог споречкавања међу нама, а у Грчкој нас има неколико хиљада. Не мисли да флоринаца има много више...Нема их много више, осим на "папиру" (око 50 000) али су само њих 10% активни верници (редовно иду у цркву на службе, итд.).
Иначе, истина је да их у Грчкој има око 8-9 флоринских Синода.
Добро је брате ја неочекујем да ћеш ти смоћи снаге да признаш:rumenko: да су и тамо неслагања (иако их можда ниси стигао ни видети јер ретко и мало тамо боравиш, па онда аутосугестија, па синдром ноја итд.) и да је Григорије расколник од Андреја:super:
А у вези бројки лепо цитираш Тасу можда си га чак за длаку и надмашио:hahaha:.

Што толико ви матејевци мрзите те људе?
Зато што људе осуђују а не њихов грех. Од осуде до мржње,мали је корак. Акакија не подносе, зато су и отишли од њега а и од своје браће из Цркве. Зато стално убацују у ватру личне интриге и сплетке, дух полемике који из гнева долази је због ОСУДЕ(ЧОВЕКА А НЕ ГРЕХА)!

4.ГНЕВ

Свадљивост, примање гневних помисли, маштање о освети, узнемирење срца и помрачење ума срџбом: непристојна вика, свађа, ПОЛЕМИКА, грубе и неучтиве речи, ударци, гурање убиство. !!!!ЗЛОПАМЋЕЊЕ, мржња, НЕПРИЈАТЕЉСТВО, ОСВЕТА, КЛЕВЕТА, ОСУЂИВАЊЕ, узнемиравање и вређање ближњег.

Насупрот овој греховној страсти стоји врлина КРОТОСТИ:

Избегавање гневних помисли и помућења срца јарошћу, Трпљење.Следовање за Христом Који свог ученика зове на ношење крста. МИР СРЦА. Тишина ума. ХРИШЋАНСКА ЧВРСТИНА И ХРАБРОСТ. НЕОСЕТЉИВОСТ НА УВРЕДЕ. Незлобивост.

Не мрзе матејевци никог него су схватили да су флоринци неисправни и да су матејевци исправнији. Ја лично веома ценим оца Акакија као човека јер се бори против екуменизма, папизма и других јереси, храбро је изградио у Србији то што је изградио, али не могу да се сагласим са његовим фалсификовањем историје зилота, волео бих да је отац Акакије матејевац и да је неки матејевски Синод пренео у Србију, а не флорински. Отац Акакије вредно зида али на погрешном темељу, уместо на матејевском он зида на флоринском.

Владо, мани се тих релативизација исправнији или неисправнији. Или јесте или није. Реко нам је Бог да се човек по делима познаје. Ево отац Акакије уз помоћ Духа који је у њему, сакупио око себе преко 300 верника, а нити се рекламирао нити је ко секташ ишао од врата до врата. Самим својим животом и исповедањем Истине правоживљем је побудио људе око себе да се удаље од екумениста.И даље је врло ревностан не престаје да се бори за Српску Истински Православну Цркву, прави је пример на кога се треба угледати. Нама саветује да се НИ СЛУЧАНО НЕ ВЕЗУЈЕМО ЗА ЊЕГА, НЕГО ЗА ХРИСТА, ЈЕР ЈЕ ОН САМО СЛУГА. Заиста јако благ човек, милина је бити поред њега. Нека би га Господ сачувао од искушења и милошћу Својом наградио за труд.

Лепо је рекао потребно нам је Смирење под општу икономију

Врлина СМИРЕЊА

Страх Божији. Осећај тог страха приликом молитве. Овај осећај страха се рађа код посебно чисте молитве, када се нарочито јасно осећа присуство и узвишеност Божија. ДУБОКА СВЕСТ О СОПСТВЕНОЈ НИШТАВНОСТИ. ИЗМЕНА ПОГЛЕДА НА БЛИЖЊЕ, ПРИ ЧЕМУ ОНОМЕ КОЈИ СЕ СМИРИО ОНИ ДЕЛУЈУ БОЉИ ОД ЊЕГА У СВАКОМ ПОГЛЕДУ. Појава простодушности услед живе вере. Мржња према похвалама од људи. СТАЛНО САМООКРИВЉАВАЊЕ И САМОПРЕКОРЕВАЊЕ. Правичност и ИСКРЕНОСТ. НЕПРИСТРАСНОСТ. Умирање за све(светско). Умиљење. Спознаја тајне скривене у крсту Христовом???? Жеља за распињањем себе свету и страстима и СТРЕМЉЕЊЕ том распињању. Одбацивање и заборављање улагивачких обичаја и речи, скромних по принуди, или са ПРЕДУМИШЉАЈЕМ или по навици додворавања. Прихватање јеванђелске смелости. ОДБАЦИВАЊЕ ЗЕМАЉСКЕ МУДРОСТИ КАО НЕПОТРЕБНЕ ЗА НЕБО!!! Презир према свему што је код људи високо, а гадост пред Богом. НАПУШТАЊЕ САМООПРАВДАЊА. Ћутање онима који вређају, изучено и јеванђељу. ОДБАЦИВАЊЕ СВАКОГ СОПСТВЕНОГ УМОВАЊА И ПРИХВАТАЊЕ ЈЕВАНЂЕЛСКОГ НАЧИНА РАЗМИШЉАЊА. Обарање сваке помисли која је противна Христовом расуђивању. Смиреномудреност или духовно расуђивање. СВЕСНА ПОСЛУШНОСТ ЦРКВИ У СВЕМУ.

Насупрот врлини смирења је грех СУЈЕТЕ:

Тражење људске славе. Хвалисавост. Тражење земаљских почасти. Склоност ка лепој одећи, колима, покућству и послузи. Вођење рачуна о лепоти свога лица, пријатности гласа и другим својствима тела. Љубав према пропадљивим наукама и уметностима овога века, тражење успеха у њима ради добијања пролазне, земаљске славе. СТИД КАДА ЈЕ У ПИТАЊУ ИСПОВЕДАЊЕ ГРЕХОВА. СКРИВАЊЕ ТИХ ГРЕХОВА ПРЕД ЉУДИМА И ДУХОВНИМ ОЦЕМ. Лукавство. ПРАВДАЊЕ РЕЧИМА. !!!!СПОРЕЊЕ!!! Стварање сопствених схватања. Лицемерје. Лаж. Ласкање. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Човекоугађање!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Завист. Понижавање ближњег. Променљивост расположења. Неискреност. Несавесност. Демонско понашање и живот!

Мислите о врлинама и страстима да би сами видели где сте на духовној лествици, па тек онда крените са анализама других браћо!!!

ађање!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Завист. Понижавање ближњег. Променљивост расположења. Неискреност. Несавесност. Демонско понашање и живот!

Мислите о врлинама и страстима да би сами видели где сте на духовној лествици, па тек онда крените са анализама других браћо!!!
Владан ИПХ nije na forumu Dodajte reputaciju korisniku Владан ИПХ Prijavite poruku Izmeni/obriši poruku

Не мрзе матејевци никог него су схватили да су флоринци неисправни и да су матејевци исправнији. Ја лично веома ценим оца Акакија као човека јер се бори против екуменизма, папизма и других јереси, храбро је изградио у Србији то што је изградио, али не могу да се сагласим са његовим фалсификовањем историје зилота, волео бих да је отац Акакије матејевац и да је неки матејевски Синод пренео у Србију, а не флорински. Отац Акакије вредно зида али на погрешном темељу, уместо на матејевском он зида на флоринском.
Брате Владо, шта би ми радили са матејевским недоследностима којих има колко хоћеш. Ја мислим да је по промислу Божијем у Србију дошло оно најбоље из Грчке иако ја лично више волим Руску верзију зилота. Грци,нарочито матејевци претераше брате и са тим претеривањем се самозакопавају у мноштво недоследности и хуле на Цркву градећи неку своју Новацијанску самоправедну супер чисту цркву. Недао Бог да је тако нешто преовладало у Србији,то би био кошмар. Замислимо да Српски зилоти почну да тврде да је патријарх-мученик Варнава НЕПРАВОСЛАВАН,такође и владика Николај,а да неговорим о лицемерисању матејеваца по питању РЗЦ. Јер када би рекли да РЗЦ није никада била црква (што доследно произилази из њихових ставова) неби имали више од 5 присталица.Овако,пошто лицемеришу и недоследни својим ставовима (тобоже)признају да је РЗЦ није била црква у почетку па је наводно "у неком тренутку" била Црква па је то онда опет престала, а онда опет постала (пошто се сестра доктора Евсевија сада недавно венчала као матејевка код свештеника РЗЦ) како би обманули вернике-то је страшна обмана и лицемерје. Неки матејевци чак иду до тога да признају СВЕТОСТ(!?!) светом Јовану Шангајском,а у исто време Хризостома флоринског одбацују као непријатеља и издајника Цркве-то је страшно лицемерје и двоструки аршини који показују сву њихову конфузију и недоследност коју језуитски користе да би обманулу и привукли (лако)верне својим Новацијанским групацијама "чистих". Ту опцију "истинског православља", слава Богу српски народ неће прихватити.

Ако ћемо том логиком, нисам само "одбегао" од о.Акакија, већ и од проте Бране (СПЦ) и још неких попова из СПЦ....Одбегао сам због лажног учења у које сам се уверио да је такво након одређеног времена...
Али, све то нема везе са теоријом да је поп Атанасије духовно чадо о.Акакија.
То, просто, није тачно. Да не дужим због чега то није тачно...:neutral:
Одбегао си и од твог Григорија, па када си најзад схватио да си дошао до врхунца прелести:eek:,тј да си ти један-једини најправеднији и најправославнији на свету:sad2: онда си мало устукнуо па си се невољно вратио твом Григорију,ето о томе мало причај на овом форуму:rotf:

:heart: U JEDNOM TRENUTKU SAM POMISLIO DA TE JE O.AKAKIJE POMILOVAO PO OBRAZU.....КАКВА ЈЕ ТО ВЕРНОСТ БИЛА ДОК СЕ НИСИ ОДМЕТНУО:heart:
scan.jpg

Sergian:

Код Акакијеваца постоје подвајања само по питању саме личности самог Акакија. Неки га неподносе, клевећу и чине свашта да омаловаже његов ауторитет и то по мени није ништа страшно,а ти од тога злурадо правиш неку хорор причу:sad2:.Па многе свете оце у њихово време нису прихватали и многи су их клеветали и бивала су међу народом велика подвајања. Читај мало житија светих од авве Јустина. Па сада ако су постојале такве интриге и неподношења у цркви када је доживљавала свој процват ти ћеш рећи да су то знакови њене безблагодатности?!? Не претеруј брате!

Ko je god imao i gram mozga, pobego je od Akakija...:manikir::manikir:

Izgradio je uz pomoć Rimokatoličke Crkve i time doprineo bržem širenju katolicizma među Srbima...:manikir:

Sergian:

:rotf: Па каква је то Црква кад о.Акакија не подноси органски више од пола верника, а притом се "причешћују" редовно у другој парохији?...Критикују га на сваком кораку и његове потезе и његово понашање....
А твоје поређење са неким Светима које су унутар Цркве вређали своја браћа није уопште на месту јер ти Свети нису никог мрзели или клеветали а о.Акакије то управо ради на примеру о.Атанасија и његових верника.
И нико од нас не мрзи флоринце, нити се радујем њиховом злу, већ се смејем вашем зомби-расуђивању. То је ваш наслеђени синдром из СПЦ.
Добро је брате ја неочекујем да ћеш ти смоћи снаге да признаш да су и тамо неслагања (иако их можда ниси стигао ни видети јер ретко и мало тамо боравиш, па онда аутосугестија, па синдром ноја итд.) и да је Григорије расколник од Андреја
А у вези бројки лепо цитираш Тасу можда си га чак за длаку и надмашио.
Григорије није отпао од Андреја већ је било супротно. Чињенице су на нашој страни као и исповедање вере.
А у вези бројки сам правилно исказао: баш тако стоје ствари!
Флоринци (кјусијевци) имају нешто више парохијских храмова (цркви) и манастира (и скитова) од нас, и више верника (али само на папиру).
Међутим, само мали проценат њихових верника је црквено активан.
Осталима је свеједно у који ће флорински храм да иду, то само говори да немају појма о сопственом исповедању.:hahaha::hahaha: На пример, кад се код њих десио раскол 90-тих година, Кјусијев Синод је морао да црта њиховим верницима да не иду у храмове (на службе) код других флоринаца јер се сви међусобно сматрају расколницима. Код њих има мноштво верника који исповедају тај флорински екуменизам: једне недеље су у храму који припада Кјусијевом Синоду а друге недеље су у храму (на служби) других флоринаца, итд.
Код њих све може. :hahaha: Код њих, може и то да је СПЦ отпала од Истине 1950. године а може и да је отпала 1965.године а неки кажу овако: отпала је 1983.године (због анатеме екуменизма од стране РПЗЦ).
Флоринци су трагикомични. :rotf: И не могу никао да будем злурад или љубоморан, већ само да се смејем њиховој конфузији, али и да их жалим као потпуно заблуделе.
Одбегао си и од твог Григорија, па када си најзад схватио да си дошао до врхунца прелести,тј да си ти један-једини најправеднији и најправославнији на свету онда си мало устукнуо па си се невољно вратио твом Григорију,ето о томе мало причај на овом форуму
:rotf::rotf: Наравно да ћу причати о томе.
Од Григоријевог Синода се нисам одвојио због тога што сам то пошто-пото желео, већ због тога што сам добио погрешне информације од о.Серафима и о.Пантелејмона. А и тада кад сам се одвојио (са српским верницима) сам се молио Богу да наш Синод (григоријевци) промени ту "спорну" одлуку о којој смо чули да је уведена. Наиме, о.Серафим је пустио причу да постоји снимак који говори да је митр.Григорије анатемисао сваког ко исповеда да се икона Гостољубља Аврамовог (старозаветна Света Тројица) назива као "Света Тројица" .
А ми наивни смо у ту причу, испрва, поверовали и привремено прекинули (суспендовали) општење са Григоријевим Синодом док се не промени та одлука.
Али, после неколико месеци су ми македонци јавили да та одлука не постоји и да је о.Серафим погрешно превео те речи. Имам тај снимак и нигде Григорије то не говори већ каже да "они који праве смутњу у Цркву због тог (а то је раније решено из 1992.) су под анатемом (јер стварају бунт у Цркви)" (парафразирано).
А најсмешније су две ствари код тебе.
Прво, критикујеш ме да нисам спреман да признам Григоријеве грешке односно, другим речима да сам, зомби-григоријевац.
А баш овај пример показује да сам спреман да се одвојим од било кога ако сазнам да исповеда нешто неправославно. То је крунски доказ да нисам зомбиран. :)
Друго, кажеш да сам устукнуо кад сам схватио да сам на врхунцу прелести (тј. "нај-православнији" и слично).
А управо је супротно: устукнуо сам када сам схватио да није било разлога да се одвајам од Григоријевог Синода. Тек кад су ми други верници (македонци) јавили о томе, и послали неке снимке где су разговори са неким нашим богословима (са преводом на српски), онда сам искрено признао да сам погрешио.
Нажалост, наш хендикеп је био лоше познавање неких основних црквених појмова на грчком језику и то су наши свештеници нама узели касније у обзир (као делимично оправдање). :)

А најсмешније је ово: о.Серафим се одвојио од Григоријевог Синода због те одлуке о икони Гостољубља Аврамовог, још почетком марта 2006.године, дан после тог Сабора где је он исто учествовао и где се само о том питању разговарало. (а не како сада о.Серафим развија неке теорије да смо ми "анатемисали светоотачко учење" и слично).
Дакле, главни повод је било то питање због чега се и о.Серафим одвојио а смешно је ово: он је отишао у андрејевско (николајевски) Синод који ово питање потпуно исто исповеда!!!
Наиме, и они се држе (на папиру) те одлуке из 1992.године где ту икону сматрају да се мора називати као "Гостољубље Аврамово" и прихватају ту Посланицу (из 1992.) као свој званичан документ.
Серафим каже да они то држе, али да сматрају да је то икономијска одлука (тј. може да се поштује али и не мора) што је још једна велика лаж, јер: нигде у тој Посланици се не каже да је то "икономијска одлука" (тј."може а не мора") већ се саборно ЗАПОВЕДА свима да то поштују како је написано.
А то што андрејевци не испуњавају стриктно у пракси само показује да су неозбиљни и да им потписан документ ништа не значи.
Али, како онда да им верујемо на осталим документима? Чиме ће потврдити шта тачно исповедају?...:dash:

:heart: U JEDNOM TRENUTKU SAM POMISLIO DA TE JE O.AKAKIJE POMILOVAO PO OBRAZU.....КАКВА ЈЕ ТО ВЕРНОСТ БИЛА ДОК СЕ НИСИ ОДМЕТНУО:heart:
scan.jpg
Па то је чин оглашења у флоринској цркви код Коринта (Грчка).
Тај поред мене је Лазар-Див са овог форума, у позадини се виде Роман (сада о.Григорије), Петар (Неша Сајла) и о.Данило.

Па какво "миловање", о чему ти причаш?! То је закрштавање у том обреду оглашења.

А ја се одметнуо?...Камо среће да сам то раније схватио, али боље икад него никад.
А где је и о.Данило (на овој слици) сада? Што то не кажеш?... Па и он је побегао од о.Акакија!
А где је о.Григорије (овде Роман на слици)?... Па и оне је побегао главом без обзира од о.Акакија из његовог скита (Врдник) јер није могао да трпи његову гордост!
А где је Петар (са слике)?..Па и он није више у онаквим добрим односима са Акакијем, као што је то некад био! Сви беже од Акакија!
Неко то ради из личних разлога а неко због исповедања вере!
Моја маленкост припада овој другој групи "одбеглих од Акакија". :)

Sergian:
Па каква је то Црква кад о.Акакија не подноси органски више од пола верника, а притом се "причешћују" редовно у другој парохији?...Критикују га на сваком кораку и његове потезе и његово понашање....
Акакија не знам али ми се чини да није тако лош као што га СПЦ екуменисти, СПЦ борци изнутра и ви матејевци престављате. На пример, РЗЦ се поделила (стотине хиљада људи) по питању светог Јована чудотворца Шангајског. Половина није могла да га поднесе (чак су га из злобе предали и на суд због наводне проневере великог новца), како епископи тако и клирици тако и верни народ. Да је у тренутку смене Анастасија Грибановског он којим случајем постао првојерарх десио би се сигурно велики раскол. Тако да је свети Јован предложио најмлађег епископа светог Филарета. Значи ли то да је свети Јован Шангајски био горд и да је својим понашањем саблажњивао све око себе???
Толико брате Сергијане о твојим наклапањима у твојој заслепљујућој мржњи на Акакија. Олади мало, шта ти је он толико скривио да га органски непдносиш? А њему свака част када вас је све трпео у својој околини....
Иначе вашег архиепископа Андреја је напустило пола верног народа монаштва и свештенства и скоро сви епископи, а вођи овог преврата Григорију су сви епископи одмах помрли те је ЈЕДНОЛИЧНО неканонски исштанцовао епископе да би направио свој лични САМОПРАВЕДНИ и САМОЉУБИВИ "синод". Каква је то Цква када Архиепископа напусте пола Цркве због наводне јереси, а касније Сеафим тврди да код њега није било јереси него је уствари Григорије јеретик и расколник. А сви знају да је раскол "петорице" проузрокован не због измишљеног иконоборства него искључиво из личног неподношења и зависти према архиепископу Андреју, а "иконоборство" је само параван за лично препуцавање.

А како се то непријатељство и мржња испољило боље и да се неприча јер чујем да су у матеевском центру-женском манастиру,где су Матејеве кости, биле масовне туче између завађених монахиња и верника где су летеле каменице и парадајзи,тако да је морала да долази новокалендарска полиција да их смири,а све то је преносила са великом насладом и Грчка телевизија. То су плодови матејевске благодатности, хармоније и љубави?!?

Back