Зилоти

А где је и о.Данило (на овој слици) сада? Што то не кажеш?... Па и он је побегао од о.Акакија!
Не разумем какве везе има о. Акакије са одласком о. Данила из Грчког синода због његовог неслагања поводу става Синода о личним документима? Они су и поред тог и даље у добрим односима. Сваки пут када о. Данило сиђе са Старе Планине они се виђају и друже. Отац Данило сада више тежи Русима, али је захтеван по питању личних карти са чипом за које мисли да су душегубне у правом смислу те речи.
А где је о.Григорије (овде Роман на слици)?... Па и оне је побегао главом без обзира од о.Акакија из његовог скита (Врдник) јер није могао да трпи његову гордост!
И ово није тачно. Отац Григорије је у Врднику код оца Акакија боравио само привремено и спремао се за мисију на Кавказу. По рукоположњењу у јеромонаха владика Калиник га је задржао у Грчкој да му среди Грчке документе и онда га је послао у Русију. Сада он тамо има парохију, а оца Акакија и даље цени и увек му се јавља.
А где је Петар (са слике)?..Па и он није више у онаквим добрим односима са Акакијем, као што је то некад био! Сви беже од Акакија!
Брат Петар је у веома добрим односима са о. Акакијем само је мало неактивнији због личних породичних проблема. Други дан Васкрса је био на Микуљу и заједно су провели цео дан у веома пријатном дружењу и договорима у вези скита у Кривом Виру.
Неко то ради из личних разлога а неко због исповедања вере!
Моја маленкост припада овој другој групи "одбеглих од Акакија".
:per: Ми знамо разлоге:cvet::ljutko::rida::hahaha:
Ти баш масно лажеш:dontunderstand:

Олади мало, шта ти је он толико скривио да га органски непдносиш? А њему свака част када вас је све трпео у својој околини....
Трпи отац и даље неразумевање својих духовних чада, и Христос је трпео људско духовно незнање и страственост. ЈАЧИ СУ ДУЖНИ ДА НОСЕ ИСКУШЕЊА и КРСТ СЛАБИЈИХ, када ови занемоћају. Видиш брате кукулеле, нашег Срђана су демони савладали због осуде из страсти гнева, због њему ''несхватљивог и неправедног'' благослова оца Акакија једном брату и сестри.Брате Срђане, демонске помисли су те обузеле када си одлучио да одеш из Цркве, схвати то ко Бога те молим. Обрадовао си репоњу а растужио Господа, када си без духовног саветовања, САМОВОЉНО НАПУСТИО СИПЦ. Батали сујету и понос, спасење твоје душа је у питању, мимо Цркве НЕМА СПАСЕЊА! Врати се и покај се, све ће ти бити опроштено, све ћемо поправити заједно. Има наде на добро док смо живи, Бог све грехе прашта. Врати се због Христа Христу, Он те чека да се покајеш.

Poslednja izmena:
Стефан одговара на Сергијанове лажи:
А где је и о.Данило (на овој слици) сада? Што то не кажеш?... Па и он је побегао од о.Акакија!
Не разумем какве везе има о. Акакије са одласком о. Данила из Грчког синода због његовог неслагања поводу става Синода о личним документима? Они су и поред тог и даље у добрим односима. Сваки пут када о. Данило сиђе са Старе Планине они се виђају и друже. Отац Данило сада више тежи Русима, али је захтеван по питању личних карти са чипом за које мисли да су душегубне у правом смислу те речи.
А где је о.Григорије (овде Роман на слици)?... Па и оне је побегао главом без обзира од о.Акакија из његовог скита (Врдник) јер није могао да трпи његову гордост!

И ово није тачно. Отац Григорије је у Врднику код оца Акакија боравио само привремено и спремао се за мисију на Кавказу. По рукоположњењу у јеромонаха владика Калиник га је задржао у Грчкој да му среди Грчке документе и онда га је послао у Русију. Сада он тамо има парохију, а оца Акакија и даље цени и увек му се јавља.
А где је Петар (са слике)?..Па и он није више у онаквим добрим односима са Акакијем, као што је то некад био! Сви беже од Акакија!
Брат Петар је у веома добрим односима са о. Акакијем само је мало неактивнији због личних породичних проблема. Други дан Васкрса је био на Микуљу и заједно су провели цео дан у веома пријатном дружењу и договорима у вези скита у Кривом Виру.

Нека те је срамота Сергијане:thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:

Sergiane ,лепо сам ти рекао да свештеник није обавезан да угађа људима.Он помиње оца Атанасија на проскомидији,духовна чеда о.Акакија су скоро реодвно у СД(Урош,Петар,Лазар,Анастасија....) дакле тврдња о некој мржњи није истинита.Јер о.Атанасије помиње оца Акакија на великом ходу јер је његово духовно чедо па је то и природно....ниси обавезан да одгоараш(али нећеш издржати:per:)

ISPRAVKA! Lazar (tj ja licno) nisam duhovno cado ni jednog svestenika, samim tim ni Oca Akakija. Zivim po savetima dobijenim prilikom ispovesti (bilo kom svesteniku) ali nisam ni pod kime direktno i bezpogovorno. Toliko

Sergian:

Акакија не знам али ми се чини да није тако лош као што га СПЦ екуменисти, СПЦ борци изнутра и ви матејевци престављате. На пример, РЗЦ се поделила (стотине хиљада људи) по питању светог Јована чудотворца Шангајског. Половина није могла да га поднесе (чак су га из злобе предали и на суд због наводне проневере великог новца), како епископи тако и клирици тако и верни народ. Да је у тренутку смене Анастасија Грибановског он којим случајем постао првојерарх десио би се сигурно велики раскол. Тако да је свети Јован предложио најмлађег епископа светог Филарета. Значи ли то да је свети Јован Шангајски био горд и да је својим понашањем саблажњивао све око себе???
Толико брате Сергијане о твојим наклапањима у твојој заслепљујућој мржњи на Акакија. Олади мало, шта ти је он толико скривио да га органски непдносиш? А њему свака част када вас је све трпео у својој околини....
Иначе вашег архиепископа Андреја је напустило пола верног народа монаштва и свештенства и скоро сви епископи, а вођи овог преврата Григорију су сви епископи одмах помрли те је ЈЕДНОЛИЧНО неканонски исштанцовао епископе да би направио свој лични САМОПРАВЕДНИ и САМОЉУБИВИ "синод". Каква је то Цква када Архиепископа напусте пола Цркве због наводне јереси, а касније Сеафим тврди да код њега није било јереси него је уствари Григорије јеретик и расколник. А сви знају да је раскол "петорице" проузрокован не због измишљеног иконоборства него искључиво из личног неподношења и зависти према архиепископу Андреју, а "иконоборство" је само параван за лично препуцавање.

А како се то непријатељство и мржња испољило боље и да се неприча јер чујем да су у матеевском центру-женском манастиру,где су Матејеве кости, биле масовне туче између завађених монахиња и верника где су летеле каменице и парадајзи,тако да је морала да долази новокалендарска полиција да их смири,а све то је преносила са великом насладом и Грчка телевизија. То су плодови матејевске благодатности, хармоније и љубави?!?
Прво да ти одговорим за ово твоје увећано што се тиче масовне туче између завађених монахиња у манастиру Кератеа:

Наравно да су то знаци (плодови) матејевске благодатности и љубави (према Богу и ближњем) јер су те монахиње тукле због различитог исповедања вере а не из неких личних разлога!! То је битна разлика у односу на ваше свађе. Дакле, и дан-данас је тај женски матејевски манастир подељен и у њему живе (у две одвојене целине) ДВЕ САСВИМ РАЗЛИЧИТЕ (по исповедању) групације матејевских монахиња (григоријевке и андрејевке). А та туча је била као последица што су андрејевке почеле да јавно хуле на иконе и на учење Цркве.
После неуспешног разговора да се смире и покају за то своје дело, оне су се упалиле тотално (јер их ђаво помрачио) па су насрнуле на монахиње-исповеднице (григоријевке) а ове су се морале бранити (јер је заповест Божија да се бране ближњи од напада, тј. "нема веће љубави да ко свој живот положи за ближње своје", из Јеванђеља)).
:)

Друго, што се тиче мог односа према о.Акакију: уопште човека не мрзим!...Овде одговарам на поруке у којима се велича његов лик и дело, а то нема везе са истином. Чињенице сасвим другачије говоре. А ти сам кажеш да га не познајеш али ипак кажеш и овако: "Чини ми се да није тако лош!" :hahaha: Заиста смешно! Па како можеш мене да оптужујеш да мрзим Акакија и да све ово говорим из неке личне пакости а притом га не познајеш а чини ти се да није тако лош. :dontunderstand: Како може неко да ти се чини да није тако лош а да га ниси уопште упознао? Стварно си зрео да постанеш флоринац! :) То само говори да робујеш предрасудама и да ниси излечен од синдрома идолатрије из СПЦ. Толико о овоме.

У вези св.Јована Шангајског: он није никог клеветао а код о.Акакија је другачија ситуација. Он већину својих верника (поготово из Смедерева) назива овако: "луди", "помрачени", "прелешћени" итд... и то само због тога што се не слажу са неким његовим ставовима. И то чак говори према оним верницима који су главни финансијери код њих и који су дали пола свог богатства за њихове "жеље, честитке и поздраве" .

У вези андрејевско-григоријевског раскола (из 1995.): то што је митр.Григорије једнолично рукоположио је већ било раније у историји матејевске ИПХ и у Житијама Светих. То је све на основу Пидалиона.
Мада, ова Григоријева једнолична хиротонија је нешто другачија: он је то урадио на основу претходне саборне одлуке Светог Синода која постоји као документ.
У међувремену, ти епископи (који су то потписали) су се упокојили и Григорије је остао сам. Чак и да није било те одлуке Синода, потпуно би исправно урадио (као некад вл.Матеј и многи други у историји Цркве Христове).
А то што о.Серафим тврди да је архиепископа Андреја напустило мноштво верника из неких личних разлога (а не због иконоборства) је само Серафимова инсинуација. Целокупна историја матејевског Синода у вези тог раскола јасно показује да су Андреј (и његова још двојица) епископа учинили раскол, деловали су фракционашки, амнестирали иконоборце и сада имају двоструко исповедање вере: час тврде православно а час оправдавају иконоборачке ставове.
Па управо је о.Серафим најбољи доказ тога: он је напустио григоријевце јер су стриктно поштовали саборне одлуке из прошлости а присајединио се андрејевцима који то исто поштују на папиру али нису такви у пракси искрени.
То се види такође из разних њихових писанија после раскола из 1995. године (нпр. од о.Пантелејмона) где они оправдавају раније иконоборачке ставове о томе да се не могу сликати символично ипостаси Бога Оца и Духа Светога.
Ево, навешћу један пример из те преписке са нашим епископом (а сада је он наш поглавар након блаженог упокојења митр.Григорија Месинијског) ХРИЗОСТОМОМ ТИВЕЈСКИМ, у коме о.Серафим на крају те преписке пише овако:
П.С. На ово писмо отац Пантелејмон није одговорио писменим путем, већ је на сабору у Прилепу одговорио усмено. Очигледно је да се Хризостом и даље придржава својих ставова говорећи како су видови и облици у којима се Бог јављао пророцима у виђењима ”симболи ипостаси” (!) што је потпуно неприхватљиво са православног гледишта. О томе је било речи и на скупу у Прилепу па свако може да расуди сам колико је то мишљење неправославно.
Дакле, види се јасан иконоборачки став код о.Серафима, а највише због тога је и настао раскол 1995.године, у коме он сматра "неприхватљивим да се то сматра симболом ипостаси".
А управо је његов став јеретички (тј. иконоборачки) јер је апсолутно прихватљиво и благословено (по Седмом Васељенском Сабору) да се сликају Бог Отац и Дух Свети само као СИМБОЛ ИПОСТАСИ а не да то стварно означава Њихову природу и суштину!

Poslednja izmena:
Стефан одговара на Сергијанове лажи:

Нека те је срамота Сергијане:thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:

:rotf: У вези одласка о.Данила: па управо то и говоримо. Отац Данило је отишао из разлога исповедања вере (због докумената) а и ја сам отишао из тог разлога (тј. због флоринског расколништва у које сам се уверио на основу историјата и исповедања). То што је Данило приватно добар (мада није, ал ајде, нека буде тако) са Акакијем се односи и на мене. Ја се никад нисам посвађао са Акакијем нити он самном.
Значи, нисам једини који је напустио Акакија, већ много људи од 1996.године па до данас је напустило српске флоринце. Неки су то радили из личних разлога а неки због верских.

И за јеромонаха Григорија је сува истина. Он се световно звао Роман а добио је монашко име: Пајсије. После му је митр.Калиник то променио у Григорије.
Лично сам био присутан када је први пут он одлазио на Кавказ, и знам да није могао више да издржи са Акакијем. Исто се односи на монаха Григорија (бугарин из Есфигмена). Његове ствари сам лично носио када је одлазио из Врдника у Београд и исту причу ми је говорио. После је отишао на Свету Гору. Има још таквих примера...

Петар је ту где јесте али то није више онако како је било некад. То су само примери са ове фотографије. А где је читаво мноштво разних породица и појединаца који су напустили српске флоринце?...Из Смедерева, Београда, Новог Сада, и осталих места....

Вас нека је срамота што сте направили себи идола и не видите истину а вређате матејевце!

Sergian;9627960]
да ти одговорим за ово твоје увећано што се тиче масовне туче између завађених монахиња у манастиру Кератеа:

Наравно да су то знаци (плодови) матејевске благодатности и љубави (према Богу и ближњем) јер су те монахиње тукле због различитог исповедања вере а не из неких личних разлога!! То је битна разлика у односу на ваше свађе. Дакле, и дан-данас је тај женски матејевски манастир подељен и у њему живе (у две одвојене целине) ДВЕ САСВИМ РАЗЛИЧИТЕ (по исповедању) групације матејевских монахиња (григоријевке и андрејевке). А та туча је била као последица што су андрејевке почеле да јавно хуле на иконе и на учење Цркве.
После неуспешног разговора да се смире и покају за то своје дело, оне су се упалиле тотално (јер их ђаво помрачио) па су насрнуле на монахиње-исповеднице (григоријевке) а ове су се морале бранити (јер је заповест Божија да се бране ближњи од напада, тј. "нема веће љубави да ко свој живот положи за ближње своје", из Јеванђеља)).
:eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::besna::rotf: Мора да су ове покушале да "штемају иконе" и добиле по носу!!!
Друго, што се тиче мог односа према о.Акакију: уопште човека не мрзим!...Овде одговарам на поруке у којима се велича његов лик и дело, а то нема везе са истином. Чињенице сасвим другачије говоре. А ти сам кажеш да га не познајеш али ипак кажеш и овако: "Чини ми се да није тако лош!" :hahaha: Заиста смешно! Па како можеш мене да оптужујеш да мрзим Акакија и да све ово говорим из неке личне пакости а притом га не познајеш а чини ти се да није тако лош. :dontunderstand: Како може неко да ти се чини да није тако лош а да га ниси уопште упознао? Стварно си зрео да постанеш флоринац! :) То само говори да робујеш предрасудама и да ниси излечен од синдрома идолатрије из СПЦ. Толико о овоме.
:lol::hahaha:

У вези св.Јована Шангајског: он није никог клеветао а код о.Акакија је другачија ситуација. Он већину својих верника (поготово из Смедерева) назива овако: "луди", "помрачени", "прелешћени" итд... и то само због тога што се не слажу са неким његовим ставовима. И то чак говори према оним верницима који су главни финансијери код њих и који су дали пола свог богатства за њихове "жеље, честитке и поздраве" .
bla bla abronoša:lol:
У вези андрејевско-григоријевског раскола (из 1995.): то што је митр.Григорије једнолично рукоположио је већ било раније у историји матејевске ИПХ и у Житијама Светих. То је све на основу Пидалиона.
Мада, ова Григоријева једнолична хиротонија је нешто другачија: он је то урадио на основу претходне саборне одлуке Светог Синода која постоји као документ.
У међувремену, ти епископи (који су то потписали) су се упокојили и Григорије је остао сам. Чак и да није било те одлуке Синода, потпуно би исправно урадио (као некад вл.Матеј и многи други у историји Цркве Христове).
А то што о.Серафим тврди да је архиепископа Андреја напустило мноштво верника из неких личних разлога (а не због иконоборства) је само Серафимова инсинуација. Целокупна историја матејевског Синода у вези тог раскола јасно показује да су Андреј (и његова још двојица) епископа учинили раскол, деловали су фракционашки, амнестирали иконоборце и сада имају двоструко исповедање вере: час тврде православно а час оправдавају иконоборачке ставове.
Па управо је о.Серафим најбољи доказ тога: он је напустио григоријевце јер су стриктно поштовали саборне одлуке из прошлости а присајединио се андрејевцима који то исто поштују на папиру али нису такви у пракси искрени.
То се види такође из разних њихових писанија после раскола из 1995. године (нпр. од о.Пантелејмона) где они оправдавају раније иконоборачке ставове о томе да се не могу сликати символично ипостаси Бога Оца и Духа Светога.
Ево, навешћу један пример из те преписке са нашим епископом (а сада је он наш поглавар након блаженог упокојења митр.Григорија Месинијског) ХРИЗОСТОМОМ ТИВЕЈСКИМ, у коме о.Серафим на крају те преписке пише овако:
Дакле, види се јасан иконоборачки став код о.Серафима, а највише због тога је и настао раскол 1995.године, у коме он сматра "неприхватљивим да се то сматра симболом ипостаси".
А управо је његов став јеретички (тј. иконоборачки) јер је апсолутно прихватљиво и благословено (по Седмом Васељенском Сабору) да се сликају Бог Отац и Дух Свети само као СИМБОЛ ИПОСТАСИ а не да то стварно означава Њихову природу и суштину!
[/QUOTE]:dash::dash::dash:

Sergianove заврзламе:
У вези одласка о.Данила: па управо то и говоримо. Отац Данило је отишао из разлога исповедања вере (због докумената)
Значи он није напустио Акакија како си ти лажно и злонамерно овде на форуму хтео да преставиш.
А шта ти мислиш о његовом ставу да се примањем личне карте губи спасење?

И за јеромонаха Григорија је сува истина. Он се световно звао Роман а добио је монашко име: Пајсије. После му је митр.Калиник то променио у Григорије.
То је све тачно.
Лично сам био присутан када је први пут он одлазио на Кавказ, и знам да није могао више да издржи са Акакијем.
Знају га и други и он је после тога много пута причао са о. Акакијем И о. Григорије рус му је рекао да је то било искушење које му је ђаво убацио против самог о. Акакија. То је у монаштву нормална појава.
Исто се односи на монаха Григорија (бугарин из Есфигмена). Његове ствари сам лично носио када је одлазио из Врдника у Београд и исту причу ми је говорио. После је отишао на Свету Гору. Има још таквих примера...
Отац Григорије бугарин, по његовом признању није могао да издржи строгост живота у Врдичкој келији, а и оцу Акакију је замерао што је строг. Из Врдника је отишао за Есфигмен али му је и тамо било тешко, а игуман методије се показао још строжији (тако то обично и бива). Напустио је Есфигмен и дошао у Коринт код митрополита к
Калиника али ни тамо није могао дуго да се задржи. Вратио се на Свету Гору и сад живи сам у некој келији.
Има и пример Нила македонца који је отишао из Врдика и прешао код вас матејеваца па се демонизовао. Са покајањем се вратио и сада је код мотрополита Калиника.

Poslednja izmena:
Sergijan:
Ако су као ти онда је то за њих комплимент.:rotf:

Opet :)

Nikakvo mi zlo ljudi ne mogu učiniti, ako u meni nema ranjavog mesta.

Videh dve pećine, od kojih jedna odavaše eho, a druga beše nema. I prvu posećivahu mnoga radoznala deca i nestašno se nadvikivahu s pećinom. A iz druge se posetioci brzo vraćahu, jer im ne odgovaraše ehom.

Ako je duša moja ranjava, svako zlo svetsko odjekivaće u njoj. I ljudi će mi se smejati, i navaljivaće sve jače sa svojom vikom.

A zaista neće mi nahuditi zloreci ljudi, ako je jezik moj zaboravio izgovarati zle reči.

Niti će me ožalostiti pakost spolja, ako nema pakosti u srcu mom, da odjekuje kao kozji bubanj.

Niti ću moći gnevom odgovoriti na gnev, ako je gnezdo gneva u meni ispražnjeno, te nema šta da se budi.

Niti će me strasti ljudske zagolicati, ako su strasti u meni pretvorene u pepeo.

Niti će me ožalostiti neverstvo prijatelja, ako sam ja Tebe izabrao za svog prijatelja.

Niti će me nepravda svetska moći srušiti, ako je nepravda isterana iz misli mojih.

Niti će me zamamiti prevarni duhovi svetske slasti, časti i vlasti, ako je duša moja kao prečista, nevesta, koja samo Svetog Duha prima.

Nikoga ljudi ne mogu u pakao otisnuti, ako se sam ne otisne. Niti ljudi mogu nekoga dići na ramenima svojim do prestola Božjeg, ako se sam ne digne.

Ako duša moja nema otvorenih prozora, nikakvo se blato u nju ne može ubaciti.

Neka ustane sva priroda protiv mene, ništa mi ne može učiniti do jedino što pre postati grobom tela moga.

Svaki svetski usev zasipa se đubretom, da što pre nikne i bolje raste. Ako je duša moja, avaj, napustila devičanstvo svoje i primila seme ovoga sveta u sebe, onda će morati primiti i đubre, što svet baca na svoju njivu.

:hvala:
:ok: .......али ово је форум:hvala:

ISPRAVKA! Lazar (tj ja licno) nisam duhovno cado ni jednog svestenika, samim tim ni Oca Akakija. Zivim po savetima dobijenim prilikom ispovesti (bilo kom svesteniku) ali nisam ni pod kime direktno i bezpogovorno. Toliko
Браво брате (и куме) Лазаре! :ok: Поштено од тебе што признајеш да ниси духовно чадо о.Акакија како то овде Стефан измишља.
А и ти сам можеш да посведочиш да о.Акакија уопште не мрзим, а овде сам само изнео ово јер је Стефан започео са причом како је о.Атанасије "духовно чадо о.Акакија" и да због тога "није природно (?!!) да га помиње на великом ходу". :eek:
А после се развезла непотребна прича о мојој "бежанији од Акакија" иако се зна да је то било искључиво из разлога вероисповедања а такође да нисам једини који је "побегао" од њега већ да има још доста таквих.

Sergianove заврзламе:

Значи он није напустио Акакија како си ти лажно и злонамерно овде на форуму хтео да преставиш.
А шта ти мислиш о његовом ставу да се примањем личне карте губи спасење?
Па како није Данило напустио Акакија кад је дуго времена био ван општења са њим? То није моја нека зла намера, већ чињеница.
Такође, то важи и за монаха Давида (бивши настојник скита у Врднику).

А у вези тог става о новим личним картама се не слажем са о.Данилом.
То нису антихристовска документа.

То је све тачно.

Знају га и други и он је после тога много пута причао са о. Акакијем И о. Григорије рус му је рекао да је то било искушење које му је ђаво убацио против самог о. Акакија. То је у монаштву нормална појава.

Отац Григорије бугарин, по његовом признању није могао да издржи строгост живота у Врдичкој келији, а и оцу Акакију је замерао што је строг. Из Врдника је отишао за Есфигмен али му је и тамо било тешко, а игуман методије се показао још строжији (тако то обично и бива). Напустио је Есфигмен и дошао у Коринт код митрополита к
Калиника али ни тамо није могао дуго да се задржи. Вратио се на Свету Гору и сад живи сам у некој келији.
Има и пример Нила македонца који је отишао из Врдика и прешао код вас матејеваца па се демонизовао. Са покајањем се вратио и сада је код мотрополита Калиника.
Ради се о следећим стварима: о.Акакије није неки велики духовник (како га овде неки представљају) око кога се сами окупљају монаси , већ обичан монах који чак није ни прошао (како треба) духовну школу послушања у општежићу у оквиру (барем ове) флоринске Цркве. Не рачунам Ковиљ јер то је било нешто друго.
Значи, и од њега су бежали многи...

А у вези Григорија Бугарина: па он ми је то лично испричао да га "нервира Акакијева гордост".
А сада ти Стефане и даље ме нападај за "аброве" а сам си први започео абронизацију (да се тако изразим) моје личности још кад смо дискутовали о Зилотима на Култним темама. Чим ниси успео да са историјско-богословске стране оправдаш ваш флорински статус (тј. православност) онда си почео да ме вређаш да сам "јадан" јер сам "из личних разлога напустио флоринце".
А управо је то јадно са ваше стране што СВАКОГА ко се успротиви вашем идолу (Акакију) из било ког разлога, таквог истог сматрате да је имао неки лични разлог. Свуда лицемерите а не видите себе и своју беду у свом карактеру.:thumbdown:

Што се тиче о.Нила македонца: па и он је напустио Акакија (и због личних разлога, али и због вероисповедања) а демонизовао се тек онда када се одвојио од нас (григоријеваца) и почео да исповеда јерес имебожства.
И сам је признао о.Серафиму (док је Серафим био григоријевац) да се демонизовао због имебожства али није имао снаге да се врати у Цркву већ је отишао опет у флорински раскол.:neutral:

У вези штемања икона код григоријеваца: ругаш се нама што стриктно испуњавамо са послушањем одлуке о поштовању називе те иконе, оптужујеш нас за "барок и ренесансу" а твој Синод управо јавно се држи истог става о тим класичним иконама који и ми имамо.
У Есфигмену све врви од тог класичног стила, чак има и полубарокног стила, па ти они нису "ренесансни иконоборци"? :think:

Браво брате (и куме) Лазаре! :ok: Поштено од тебе што признајеш да ниси духовно чадо о.Акакија како то овде Стефан измишља.
А и ти сам можеш да посведочиш да о.Акакија уопште не мрзим, а овде сам само изнео ово јер је Стефан започео са причом како је о.Атанасије "духовно чадо о.Акакија" и да због тога "није природно (?!!) да га помиње на великом ходу". :eek:
А после се развезла непотребна прича о мојој "бежанији од Акакија" иако се зна да је то било искључиво из разлога вероисповедања а такође да нисам једини који је "побегао" од њега већ да има још доста таквих.
:klap: куме

Трпи отац и даље неразумевање својих духовних чада, и Христос је трпео људско духовно незнање и страственост. ЈАЧИ СУ ДУЖНИ ДА НОСЕ ИСКУШЕЊА и КРСТ СЛАБИЈИХ, када ови занемоћају. Видиш брате кукулеле, нашег Срђана су демони савладали због осуде из страсти гнева, због њему ''несхватљивог и неправедног'' благослова оца Акакија једном брату и сестри.Брате Срђане, демонске помисли су те обузеле када си одлучио да одеш из Цркве, схвати то ко Бога те молим. Обрадовао си репоњу а растужио Господа, када си без духовног саветовања, САМОВОЉНО НАПУСТИО СИПЦ. Батали сујету и понос, спасење твоје душа је у питању, мимо Цркве НЕМА СПАСЕЊА! Врати се и покај се, све ће ти бити опроштено, све ћемо поправити заједно. Има наде на добро док смо живи, Бог све грехе прашта. Врати се због Христа Христу, Он те чека да се покајеш.
Трпи Акакије увреде својих верника али и многи његови верници трпе увреде са његове стране!
А ти сада износиш нешто у вези мене да сам отишао због "личног разлога" а никад ниси скупио храброст да лично разговараш самном у вези тога него си поверовао Акакијевим лажима.
Ево, позивам те на јавни сусрет, позови и о.Акакија и било кога хоћеш, па да се уживо видимо!
Позивам те на тај пријатељски разговор само ви одредите датум и место па да све то расправимо (наводно због брака двоје људи сам отишао од флоринаца).
Видећеш да о.Акакије неће смети да прихвати тај разговор (дај Боже да нисам у праву), јер му савест није мирна, он добро зна да то није разлог због чега сам отишао (већ исповедање вере) а тај разлог који помињеш је управо Акакијева срамота и срамота тих људи који су радили иза леђа, подмукло.

НЕМА СПАСЕЊА ВАН ЦРКВЕ! Флоринци нису Црква, нек се Акакије врати на онај пут који је једном анализирао још 1999.године кад је рекао: "Боже, где је Црква?". Барем, да размисли опет о својим поступцима...
Значи, и тада а ни сада он није сигуран у своје вероисповедање, али нема храбрости да призна своју заблуду већ га је савладала, нажалост, сујета и гордост! А вама свима желим да не будете више идолопоклоници већ да Христу служите и Цркви Његовој!

Па био ми је кум на крштењу, иако то крштење нема благодат Духа Светога!
И кумове из СПЦ и дан-данас називам као кумове. Сама реч "кум" значи: сведок.
То не значи да признајем благодат СПЦ већ да поштујем те људе.

По тој твојој поставци патолошког органског неподношења о. Акакија, отац Акакије је толико горд и насилан да је чудо како нису сви од реда од њега побегли...:think:
А ти и теби слични својим дубоким смирењем прецизно скенирате гордост о. Акакија.
Кажеш нервирала га: "Акакијева гордост", зар то значи да је Григорија бугарина нервирала и гордост игумана Методија, а касније и митрополита Калиника те је завршио сам као и ти. Најлакше је осуђивати друге и тражити разлог својих слабости окривљујући другога.
Сергиане стварно ти је тешко,што више пишеш све се боље сагледава...Искрено ти кажем да све што си данас написао не само да је пљување по твом бившем пријатељу и оцу Акакију,које успут немају везе са истином....али верујем да ти верујеш да све што пишеш је је истина....то се лечи...:confu​
sed:
дошао сам до тачке да ми је мрско да ти одговарам и да су ми твоји постови тако јадни јер је очигледан твој комплекс ниже вредности у односу на оца(мада се упињеш да своју "светост2 оправдаш све си јаднији)....искрено тужно јер сам о теби чуо да си некад био добар и здрав хришћанин...а сад си иконоборац и "штемач"...чиста ренесанса...безблагодатност...браниш се од самога себе...свуда видиш Акакија....а сам велиш да се живот СИПц одвија у парохијама које су у послушању о.акакију и о.Атанасију а сад да те упутим да се многи верници везују за о.Нектарија,а има их и као твој кум Лазар који се исповедају свештеницима без обзира на име јер се ослањају на христа да их он води благодаћу свете тајне исповести и причешћа...дакле батице озбиљно си не озбиљан...:thumbdown:

Back