prvo da razjasnimo odma da mi nije namera da "kritikujem" zilote, ni manje ni više nego bilo koje druge vernike na planeti. hvala na objašnjenju termina, meni iskreno ta reč zvuči sektaški, možda je bolje da se upotrebi neka svakodnevna reč; ali dobro to je samo moj utisak, niti ja planiram da vam soli pamet kako sebe da nazivate.
И мени та реч звучи
секташки и глупо, али нису то зилоти изабрали. Тај термин је нама
наметнут од стране новокалендараца (из 1924.године), они су то измислили па се тај термин одомаћио у народу.
Они су то урадили како би свој раскол, а наш останак у Истини - покушали назвати поделом Цркве на
тврде и
меке. То је цела истина.
Па, који нормалан човек ће за себе да каже како је
ревнитељ (зилот), тек тако?!..То само неки болесник или хвалисавац може да уради.
Дакле, кад ми кажемо за себе "да смо зилоти" то радимо само због тога да би се знало у народу на које Православне Хришћане се мисли.
dakle vi verujete da osim vas (ne znam koliko vas ima) one milijarde na planeti ljudi neće dobiti automatsko spasenje, već će zavisiti od božije procene da li zaslužuju spasenje ili ne?
Није сигуран ни онај ко је у исправном исповедању да ће се спасити, потребно је да има и дела која га оправдавају.
Значи -
права вера + дела благочешћа. Остали су у рукама милости Божије.
Биће помилована деца сва до 7-8 године живота, теже хендикепирани, итд.
Таквима се опраштају сви греси без обзира на исповедање вере.
šta mislite o afričkim plemenima? kako će ona proći kada je u pitanju spasenje? kojima, hrišćanstvo, posebno zilotska verzija, nije ni ponuđena kao opcija?
+Бог је судија а не ми. То да им
није понуђена истина Хришћанства, просто није тачно.
Можда није у свакој забити Африке, али без обзира где живи човек ако се труди да живи по својој савести - Господ га неће оставити ка цедилу и указаће му пут ка Цркви Божијој (тј. зилоти, ИПХ, ИПЦ).
sasvim je jasno da je njen lični izbor, međutim mene interesuju motivi tog izbora. ako je elektrodistribucija dar od boga zašto se žena protivi da je koristi? ako savremene tekovine mogu oslabiti duh, nije li onda ispravnije trenirati svoj duh takvim iskušenjima. mislim, svako bi na kraju mogao da se uzdrži da ne jede tortu iz frižidera, ako te torte zapravo ni nema u frižideru.
Па, то сам одговорио. Да би превентивно се заштитила од могућег раслабљења духа.
ako bi se ojačan hrišćanski duh u takvim surovim uslovima i jednog trenutka našao među svetovnim pogodnostima i užitcima, sasvim je jasno da su šanse da podlegne istim vrlo velike, sobzirom na to da duh nije treniran na takve uslove.
Наравно.
Е сад, да ли је заиста ојачан хришћански дух, не зависи само од спољашњих утицаја већ пре свега од унутарњег духа (смиреноумље, самоукоравање итд.).
na nju mislim, jer sam odgledao sinoć klip na jutubetu, što me je i navelo na ova pitanja, pošto znam zbog tema sa gejevima da ste prisutni i na ovom forumu

dakle sa jedne strane se igumanija hvali nemanjem struje i vode, te pustinjskim životom nalik starovekovnim monasima, a sa druge strane vozi džip. tu
kontradiktornost bi voleo neko da mi objasni, pa ako neko od vas poseti pomenuti manastir, nek je pita zašto ne koriste zaprežna kola, već džip.
Зато што у ревновању постоји нека
мера и то опет зависи од самог
појединца.
На пример, неки монаси пустињаци не једу уопште кувану храну већ само суви хлеб или зеље, а има неких који су и јели само земљу (нпр. свети Марко Трачески је око 30 година јео само
земљу и пио слану воду).
Али, не може свако то.
Неко се одриче овога, неко онога, а неко много више, итд.
Ове монахиње, у том спољашњем смислу, су одредиле себи неку меру самоодрицања, а да ли је то убрало плодове у њиховом духовном уздизању ка Богу - то не знам.
Лично, мислим да није, али то нема директно везе са овим стварима.