Зилоти

em shto mislim da je "bodi telo" glupost, imash materijalno telo i dushu, i to je to, a drugo, ako to nije bilo njegovo vaskrsnuto telo, onda ostaje pitanje gde je nestalo njegovo telo iz groba i jedna cipela, a on je na toj planini nosio jednu cipelu.

pa jeste legenda, nebitno dal je tachna. pomenuta je u kontestu da ne postoji objektivni razlog zashto bi neko verovao u legendu o hristovom vaskrsenju a ne u legendu o bodidarminom vaskrsenju, ili obratno.

E ako ti misliš da je bodhi telo glupost, onda mora da je tako.

Што се тиче Христа он није обичан човек већ савршен, зато што није као ми обични људи, и зато што по личности није обичан човек, него је Бог по личности, друго лице Свете Тројице.

Bas tako. Svaki covjek koji se po opstem vaskrsenju udostoji spasenja bice bogocovjek. Hristos je bogocovjek Bog, a buduci bogocovjek nece biti Bog.

Poslednja izmena:
А пре Васкрсења?
Браво Варсе, одлично питање!...:super:...То сам и ја хтео да му поставим јер човек нон-стоп лупа глупости овде...
И пре општег Васкрсења сви хришћани су Синови Божији по благодати, дакле: богољуди су по благодати, а не само после васкрсења.

Браво Варсе, одлично питање!...:super:...То сам и ја хтео да му поставим јер човек нон-стоп лупа глупости овде...
И пре општег Васкрсења сви хришћани су Синови Божији по благодати, дакле: богољуди су по благодати, а не само после васкрсења.

Храстовик је у души протестант.:think:

Џаба се трудиш.

Брат Храстовник је по исповедању најближи старообредцима и оним (не знам тачно назив) који немају свештенике, већ их бабе крштавају.

Gde ste braćo ziloti? :bye:
Odavno se ne svađate na forumu pa sam se zabrinuo za vas.
:roll::roll::roll::roll:
Jes vala, baš je bilo zabavno.

Ево нашли сте се баш.Ето један има на профилу фотку чувеног по злу сатанисте Антона Шандора итд.А други је кабалиста.Е па а што ви езотеричари не отворите неку вашу тему и не расправљате о вашим разликама?Па да и ми уживамо.

:roll::roll::roll::roll:

Ево нашли сте се баш.Ето један има на профилу фотку чувеног по злу сатанисте Антона Шандора итд.А други је кабалиста.Е па а што ви езотеричари не отворите неку вашу тему и не расправљате о вашим разликама?Па да и ми уживамо.

Pa po tvojoj priči i La Vej i počivši patrijarh Pavle su satanisti. I ne samo oni nego je 99,999999999% ljudi na planeti satanisti (osim tebe i 15 zilota florinaca), što je najgore ti pakao predviđaš i svome kumu koji je postao matejevac. Prema svemu rečenom ja sam zaključio da je svejedno ako stavim sliku La Veja ili patrijarha Irineja, u čemu je onda problem??? :dontunderstand:

Luka 9: 24 - Jer ko hoće dušu svoju da sačuva, izgubiće je; a ko izgubi dušu svoju mene radi onaj će je sačuvati.

Poslednja izmena:
http://2.***************/_4ixr6jwEER4/TAAMp9GAt4I/AAAAAAAAAMU/KInD4KMkr4A/s640/reklamazaSIP.jpg

profilepic172439_1.gif

da ja sad ne bi čitao 258 strana ove teme, jel može neko da mi odgovori na pitanja.

1. šta znači reč zilot? tj. zašto se nazivate zilotima. i koliko je uopšte potrebno da uvodite tu reč, ako se radi o običnoj pravoslavnoj veri.

2. šta konkretno znači "pravoslavlje ili smrt". da l' je moguće da vi verujete da nema ni nade za spasenje, za sve druge milijarde ljudi na planeti koji nisu ziloti?

jedna zilotkinja direktorka nekog zilotskog manastira u planini, sa ponosom je pričala kako su izabrali da žive u teškim uslovima (iako su proterani iz spc manastira, ipak su izabrali planinu). otišli su u tu planinu i sa ponosom priča kako nema struje, nema vode nego moraju da se muče da idu na izvor itd. zaključuje kako žive kao srednjevekovni monasi u pustinji.

koliko se čovek udaljuje od boga ako koristi usluge elektrodistribucije?

koja je uopšte poenta odricanja minimalnih tekovina savremenog doba. zašto se smatra da je mučenje te vrste i imitiranje života starovekovnih monaha ključno u dodvoravanju bogu?

i na kraju, zašto ta monahinja koja sve to priča vozi skupocen džip?

Православље односно живот у Истински Православном вероисповедању и животу=живот.Или смрт односно живот баз Бога и ван Истински Православне Цркве по жељама палог човека и обезбоженог човека који припада некој јереси или нехришћанском религијском култу.

da ja sad ne bi čitao 258 strana ove teme, jel može neko da mi odgovori na pitanja.
:)..Било би добро да си читао, да се не понављамо, јер тако може сутра опет неко да се појави и да му се објашњава све из почетка...То није у реду.;)
Али, одговорићу ти укратко, а и остали могу ако желе...

1. šta znači reč zilot? tj. zašto se nazivate zilotima. i koliko je uopšte potrebno da uvodite tu reč, ako se radi o običnoj pravoslavnoj veri.
Са теме од пре две године-...
Termin "zilot-matejevac" je pre svega administrativnog karaktera. Npr. kao što su u prvim vekovima hrišćanstva do pojave prvih jeretika, hrišćani se prosto nazivali kao - hrišćani.
Medjutim, sa pojavom jeretika koji su sebe ISTO nazivali kao Hrišćani onda su oni koji imaju ispravnu Veru se nazivali- pravoslavni hrišćani.
Kasnije, sa pojavom svejeresi Ekumenizma se dopunjuje rečju "istiniti", da bi se razlikovali od lažno nazvanih pravoslavnih.
Reč "zilot" znači "revnitelj", i to je odomaćen izraz kojim članovi (istinske)Pravoslavne Crkve se nazivaju da bi se,opet i samo, iz administrativnih razloga(a ne iz nekog drugog razloga) razlikovali od ekumenista(jeretika) koji se lažno predstavljaju kao pravoslavni, iako to u suštini nisu.
Drugim rečima: kada bi ekumenisti nazvali sebe pravim imenom, tj.umesto SPC da se zovu SEZ( Srpska ekumenska zajednica) onda ni mi nećemo isticati termine "istiniti", "katakobmni", "ziloti",itd., jer se podrazumeva da stojimo u Istini i da smo Revnitelji kada smo Pravoslavni.
линк http://forum.krstarica.com/threads/52741&page=5

2. šta konkretno znači "pravoslavlje ili smrt". da l' je moguće da vi verujete da nema ni nade za spasenje, za sve druge milijarde ljudi na planeti koji nisu ziloti?
Православље, истинско Христово и Апостолско учење, је једини пут ка спасењу. Остало све је у домену Милости Божије.
Сам Христос је рекао да нема вечни живот ко год се верује и не роди се водом и духом (тј. кроз крштење).

jedna zilotkinja direktorka nekog zilotskog manastira u planini, sa ponosom je pričala kako su izabrali da žive u teškim uslovima (iako su proterani iz spc manastira, ipak su izabrali planinu). otišli su u tu planinu i sa ponosom priča kako nema struje, nema vode nego moraju da se muče da idu na izvor itd. zaključuje kako žive kao srednjevekovni monasi u pustinji.

koliko se čovek udaljuje od boga ako koristi usluge elektrodistribucije?
Бог се пише великим словом, а то није директорка већ игуманија. Чисто узгред...Човек се не удаљује од Бога ако користи услуге електродистрибуције, то нико и спори. Техничка достигнућа су на корисну употребу, и исто су дар од Бога. А то што та игуманија тежи неком већем подвигу је - њен лични избор.

koja je uopšte poenta odricanja minimalnih tekovina savremenog doba. zašto se smatra da je mučenje te vrste i imitiranje života starovekovnih monaha ključno u dodvoravanju bogu?
Није то кључно, кључно је кад изнутра личимо на средњевековне хришћане и монахе, по свом духу. А те неке нове тековине савременог доба могу (али и не морају) раслабити дух хришћанина, све зависи како се хришћанин (или монах) односи према томе.
Само по себи није зло, али превентиве ради се неки тога одричу.

i na kraju, zašto ta monahinja koja sve to priča vozi skupocen džip?
То мислиш вероватно на м.Ефросинију из Стјеника?
Па не знам, тај џип је њима потребан јер је теренски а тамо су терени полу-приступачни. Зими сасвим неприступачни.
То је, колико знам, нечија донација од њихових верника или симпатизера.

Ја нисам у духовној заједници са тим монасима и монахињама, то смо на овој теми расправили у догматским разликама, али се слажем у неким елементима њиховог монаштвог живота. У некима се не слажем.
Конкретно, у овој ситуацији са Ново-Стјеничким манастиром у на Микуљу се не слажем јер сматрам да су градњом тог манастира превише оптеретили своје вернике тако што су им натоварили обавезу да их световњаци морају материјално издржавати.
(А то није, по мом мишљењу, у духу смиреног монаштва, које ништа не очекује од људи осим вером у Бога).

Притом су изабрали слабо приступачан терен, иако 95% њихових манастира у Грчкој се налази или на периферијама неких мањих села или варошица или на далеко приступачнијим теренима.

Poslednja izmena:
Мислим да је боље да му објаснимо опште информативне ствари.А сад да пише свако о свом синоду није баш паметно.:think:

Мислим да је боље да му објаснимо опште информативне ствари.А сад да пише свако о свом синоду није баш паметно.:think:
Наравно. Све је овде исписано од раније. Ако њега (или било ког другог) нешто више занима нека пишу на ПП.

:)..Било би добро да си читао, да се не понављамо, јер тако може сутра опет неко да се појави и да му се објашњава све из почетка...То није у реду.;)
Али, одговорићу ти укратко, а и остали могу ако желе...

prvo da razjasnimo odma da mi nije namera da "kritikujem" zilote, ni manje ni više nego bilo koje druge vernike na planeti. hvala na objašnjenju termina, meni iskreno ta reč zvuči sektaški, možda je bolje da se upotrebi neka svakodnevna reč; ali dobro to je samo moj utisak, niti ja planiram da vam soli pamet kako sebe da nazivate.

Православље, истинско Христово и Апостолско учење, је једини пут ка спасењу. Остало све је у домену Милости Божије.
Сам Христос је рекао да нема вечни живот ко год се верује и не роди се водом и духом (тј. кроз крштење).

dakle vi verujete da osim vas (ne znam koliko vas ima) one milijarde na planeti ljudi neće dobiti automatsko spasenje, već će zavisiti od božije procene da li zaslužuju spasenje ili ne?

šta mislite o afričkim plemenima? kako će ona proći kada je u pitanju spasenje? kojima, hrišćanstvo, posebno zilotska verzija, nije ni ponuđena kao opcija?

Бог се пише великим словом, а то није директорка већ игуманија. Чисто узгред...Човек се не удаљује од Бога ако користи услуге електродистрибуције, то нико и спори. Техничка достигнућа су на корисну употребу, и исто су дар од Бога. А то што та игуманија тежи неком већем подвигу је - њен лични избор.

Није то кључно, кључно је кад изнутра личимо на средњевековне хришћане и монахе, по свом духу. А те неке нове тековине савременог доба могу (али и не морају) раслабити дух хришћанина, све зависи како се хришћанин (или монах) односи према томе.
Само по себи није зло, али превентиве ради се неки тога одричу.

sasvim je jasno da je njen lični izbor, međutim mene interesuju motivi tog izbora. ako je elektrodistribucija dar od boga zašto se žena protivi da je koristi? ako savremene tekovine mogu oslabiti duh, nije li onda ispravnije trenirati svoj duh takvim iskušenjima. mislim, svako bi na kraju mogao da se uzdrži da ne jede tortu iz frižidera, ako te torte zapravo ni nema u frižideru.

ako bi se ojačan hrišćanski duh u takvim surovim uslovima i jednog trenutka našao među svetovnim pogodnostima i užitcima, sasvim je jasno da su šanse da podlegne istim vrlo velike, sobzirom na to da duh nije treniran na takve uslove.

То мислиш вероватно на м.Ефросинију из Стјеника?
Па не знам, тај џип је њима потребан јер је теренски а тамо су терени полу-приступачни. Зими сасвим неприступачни.
То је, колико знам, нечија донација од њихових верника или симпатизера.

na nju mislim, jer sam odgledao sinoć klip na jutubetu, što me je i navelo na ova pitanja, pošto znam zbog tema sa gejevima da ste prisutni i na ovom forumu :lol: dakle sa jedne strane se igumanija hvali nemanjem struje i vode, te pustinjskim životom nalik starovekovnim monasima, a sa druge strane vozi džip. tu kontradiktornost bi voleo neko da mi objasni, pa ako neko od vas poseti pomenuti manastir, nek je pita zašto ne koriste zaprežna kola, već džip.

Poslednja izmena:
dakle vi verujete da osim vas (ne znam koliko vas ima) one milijarde na planeti ljudi neće dobiti automatsko spasenje, već će zavisiti od božije procene da li zaslužuju spasenje ili ne?

Знаш Кина је два пута у својој историји била у додиру са православљем.Први пут када су монаси из Византије долазили у Кину,а када је преко њих први пут донесена овамо свилена буба.А други пут кад су биле православне парохије пре другог светског рата у Кони.А неки кинези су тада примили православље,али их су кинези идолопоклпници истребили.И само незнатан број њих је преживео и они су били верници РПЦЗ док ова није потпала под сергијанце захваљујући Лавру који је као њен поглавар исту издао.Дакле једна прилична бројка људи је имала шансу да се обрати и нису је прихватили.Слично је и са индусима.Тако да су ови сами били начинили свој избор.Односно нису хтели православље и себи су отежали положај што се тиле неког будућег обраћења.Али Господ је милостив и Он ће сваком до Судњег Дана (мислим на народе да пружи још шанси)Дакле сви га заслужују,али га сви неће.

[QUOTEdakle sa jedne strane se igumanija hvali nemanjem struje i vode, te pustinjskim životom nalik starovekovnim monasima, a sa druge strane vozi džip. tu kontradiktornost bi voleo neko da mi objasni, ][/QUOTE]

Сасвим једноставно тај џип је манастиру потребан.Могчи су можда да набаве и коње,али колико она вози тај џип толико и свака друга монахиња по дозволи духовника може исти да вози.А кад би само знао да она мати Ефросинија и монахиње спавају у трпезарији и све у истој просторији на поду.Без имало удобности онда ту нема ни речи о луксузу већ само о олакшању ионако тешког живота тамо.Кад би знао колико километара има од Деспотовца до тамо е би им замрао.А верујем да кад би и ти самовако млад отишао пешке до манастира не би ти било лако да дођеш тамо.
Дакле шта ту има лоше у џипу?

Poslednja izmena:
Дакле једна прилична бројка људи је имала шансу да се обрати и нису је прихватили.Слично је и са индусима.Тако да су ови сами били начинили свој избор.Односно нису хтели православље и себи су отежали положај што се тиле неког будућег обраћења.Али Господ је милостив и Он ће сваком до Судњег Дана (мислим на народе да пружи још шанси)Дакле сви га заслужују,али га сви неће.

ako sam dobro razumeo, objašnjenje za afrička plemena je u tome što će oni u nekom trenutku biti upoznati sa zilotima? tj. preko nekog misionara će im biti ponuđeno zilotsko hrišćanstvo (ako mogu tako da se izrazim)

Сасвим једноставно тај џип је манастиру потребан.Могчи су можда да набаве и коње,али колико она вози тај џип толико и свака друга монахиња по дозволи духовника може исти да вози.А кад би само знао да она мати Ефросинија и монахиње спавају у трпезарији и све у истој просторији на поду.Без имало удобности онда ту нема ни речи о луксузу већ само о олакшању ионако тешког живота тамо.Кад би знао колико километара има од Деспотовца до тамо е би им замрао.А верујем да кад би и ти самовако млад отишао пешке до манастира не би ти било лако да дођеш тамо.
Дакле шта ту има лоше у џипу?

naprotiv, ja nemam ništa protiv džipa. naravno da im je potreban zbog mesta na kome se nalaze. ali potrebna im je i struja i voda. tu kontradiktornost ne mogu da shvatim. ako se odričem i želim da se mučim (jer će me to mučenje približiti bogu) da idem svaki dan na izvor, zašto se onda ne mučim i sa zaprežnim kolima. za sada jedino logično objašnjenje, je to da one baš i neće toliko da se muče. ono što u stvari i nije baš bog zna kakvo mučenje, a to je donošenje vode sa izvora recimo, dakle ono što mogu da podnesu a da se isto tretira kao mučeničko; dok je korišćenje zaprežnih kola zaista mučenje i nema potrebe baš toliko da se muče kako bi dokazale da su mučenice. dakle, dovoljno je se odreći pogodnosti i to proglasiti mučenjem, dok zapravo istinsko mučenje i ne postoji.

ako sam dobro razumeo, objašnjenje za afrička plemena je u tome što će oni u nekom trenutku biti upoznati sa zilotima? tj. preko nekog misionara će im biti ponuđeno zilotsko hrišćanstvo (ako mogu tako da se izrazim)

Па са обзиром да су православни мисионари из локалних тада православних патријаршија ишли међу етиопљане пре хиљаду и нешто година онда да јесте била понуђена православна вера.Односно православно хришћанство.Да јесте тако је.

prvo da razjasnimo odma da mi nije namera da "kritikujem" zilote, ni manje ni više nego bilo koje druge vernike na planeti. hvala na objašnjenju termina, meni iskreno ta reč zvuči sektaški, možda je bolje da se upotrebi neka svakodnevna reč; ali dobro to je samo moj utisak, niti ja planiram da vam soli pamet kako sebe da nazivate.
И мени та реч звучи секташки и глупо, али нису то зилоти изабрали. Тај термин је нама наметнут од стране новокалендараца (из 1924.године), они су то измислили па се тај термин одомаћио у народу.
Они су то урадили како би свој раскол, а наш останак у Истини - покушали назвати поделом Цркве на тврде и меке. То је цела истина.
Па, који нормалан човек ће за себе да каже како је ревнитељ (зилот), тек тако?!..То само неки болесник или хвалисавац може да уради.
Дакле, кад ми кажемо за себе "да смо зилоти" то радимо само због тога да би се знало у народу на које Православне Хришћане се мисли.

Није сигуран ни онај ко је у исправном исповедању да ће се спасити, потребно је да има и дела која га оправдавају.
Значи - права вера + дела благочешћа. Остали су у рукама милости Божије.
Биће помилована деца сва до 7-8 године живота, теже хендикепирани, итд.
Таквима се опраштају сви греси без обзира на исповедање вере.

šta mislite o afričkim plemenima? kako će ona proći kada je u pitanju spasenje? kojima, hrišćanstvo, posebno zilotska verzija, nije ni ponuđena kao opcija?
+Бог је судија а не ми. То да им није понуђена истина Хришћанства, просто није тачно.
Можда није у свакој забити Африке, али без обзира где живи човек ако се труди да живи по својој савести - Господ га неће оставити ка цедилу и указаће му пут ка Цркви Божијој (тј. зилоти, ИПХ, ИПЦ).

sasvim je jasno da je njen lični izbor, međutim mene interesuju motivi tog izbora. ako je elektrodistribucija dar od boga zašto se žena protivi da je koristi? ako savremene tekovine mogu oslabiti duh, nije li onda ispravnije trenirati svoj duh takvim iskušenjima. mislim, svako bi na kraju mogao da se uzdrži da ne jede tortu iz frižidera, ako te torte zapravo ni nema u frižideru.
Па, то сам одговорио. Да би превентивно се заштитила од могућег раслабљења духа.

ako bi se ojačan hrišćanski duh u takvim surovim uslovima i jednog trenutka našao među svetovnim pogodnostima i užitcima, sasvim je jasno da su šanse da podlegne istim vrlo velike, sobzirom na to da duh nije treniran na takve uslove.
Наравно.
Е сад, да ли је заиста ојачан хришћански дух, не зависи само од спољашњих утицаја већ пре свега од унутарњег духа (смиреноумље, самоукоравање итд.).

na nju mislim, jer sam odgledao sinoć klip na jutubetu, što me je i navelo na ova pitanja, pošto znam zbog tema sa gejevima da ste prisutni i na ovom forumu :lol: dakle sa jedne strane se igumanija hvali nemanjem struje i vode, te pustinjskim životom nalik starovekovnim monasima, a sa druge strane vozi džip. tu kontradiktornost bi voleo neko da mi objasni, pa ako neko od vas poseti pomenuti manastir, nek je pita zašto ne koriste zaprežna kola, već džip.
Зато што у ревновању постоји нека мера и то опет зависи од самог појединца.
На пример, неки монаси пустињаци не једу уопште кувану храну већ само суви хлеб или зеље, а има неких који су и јели само земљу (нпр. свети Марко Трачески је око 30 година јео само земљу и пио слану воду).
Али, не може свако то.
Неко се одриче овога, неко онога, а неко много више, итд.
Ове монахиње, у том спољашњем смислу, су одредиле себи неку меру самоодрицања, а да ли је то убрало плодове у њиховом духовном уздизању ка Богу - то не знам.
Лично, мислим да није, али то нема директно везе са овим стварима.

Poslednja izmena:

Back