Žig zveri

Свештеномученик Иполит Римски
Тумачење књиге пророка Данила

IV, 23-24:
„И тако, да би наступила субота, одмор (починак), свети дан, у који почину Бог од свих дела Својих, која створи, неопходно је да 6000 година буде испуњено, зато што субота јесте образ и подобије онога царства светих које треба да се открије, када ће они, како говори Јован у Апокалипсису, царовати заједно са Христом, када Он дође са небеса. Јер је, дан Господњи, као хиљаду година. И тако, ако је Бог створио све за шест дана, тада треба да се испуни и 6000 година, али они се још нису испунили, као што каже Јован: пет је пало, и један јесте, тј. шести, а други још не дође (Апок. 17: 10), разумејући под овим другим седми, у коме ће и бити одмор (починак)“
 
Nema nikakvog propovedsmja posle.
Propovedanjf je sada i za vreme antihrista.
Posle antihrista si ga prihcatio ili si negde po brdima ili si ubijen.
A dok cekste 1000 god delovanja antihrista, to ce vas prevariti jer on samo stp nije poceo.
Vec se vrse pripreme u najvece.
VI bre ljudi nista ne razumete,badava ja ovo pišem.to je kada se pise bez blagoslova ili čita bez blagoslova,pa onda djavo samo tako vas smućuje.
Pa o tome i pričam,propovedanje je sada,sve do dolaska antihristovog,i posle malo kada bude dosao,na kraju.to je taj period Hristovog carstva na zemlji od "hiljadu godina",to je simbolično predstavljeno,niko ne zna kada će ON da dodje.dolaze stradanja,i onda dolazi antihrist,zverko,nemojte molim vas da mi pogresno tumačite reči.
Ja mislim da veoma jasno pišem.
 
Proglašen je svetim i Ipolit Rimski i drugi pa oni uče o tačno 1000 godina, za razliku od Andreja Kesarijskog. Vidiš da se razlikuju sveti u mišljenju o hilijazmu. Sad ti postavljam šta pišu drugi sveti. Budi malo strpljiv. A to što neki Jevreji pišu da je sad 5776. godina je pogrešno. Koja je sad godina imaš na našem sajtu:
http://putgospodnji.com/biblijska-hronologija/tabela.html
Takođe, to što kažeš "i plus u otkrovenju ne piše jedna hiljada godina,nego hiljadu godina" je besmislica, jer "jedna hiljada godina" i "hiljadu godina" su sinonimi, tj. izrazi koji se različito pišu, a isto znače.
 
Sv. mučenik Justin Filosof
Razgovor s Trifonom Judejcem

80. - Već sam ti rekao, gospodine moj, odgovori na ovo Trifon, da ti svakako nastojiš sebe da osiguraš strogim citiranjem Pisma. Kaži mi, da li vi zaista priznajete da će to mesto Jerusalima biti ponovo obnovljeno i da li se stvarno nadate da će se narod vaš sabrati i blaženstvovati sa Hristom, zajedno sa patrijarsima, prorocima i vernicima iz našeg naroda, jednako sa našim prozelitima pre dolaska vašeg Hrista? Ili si pribegao ovom priznanju da bi se pokazao kao pobednik u ovome sporu?
- Nisam toliko nečastan, Trifone, odgovorih ja, pa da govorim drugačije od onoga što mislim. Ja sam ti već objasnio da i mnogi drugi priznaju to, kao što ste i vi uvereni da će se to sve dogoditi. Uostalom, kao što sam ti već kazivao, postoje mnogi hrišćani sa veoma čistim i pobožnim nastrojenjem koji ne priznaju to. A što se tiče onih koji se samo nazivaju hrišćanima, a u samoj stvari su bezbožni i nečastivi jeretici, ja ću ti pokazati da oni uče u svemu bogohulno, bezbožno i bezumno. Ali, da bi ste vi znali i bili sigurni da ja ne govorim ovako samo pred vama – izložiću u knjizi, koliko mi sile moje dozvole, sav ovaj naš razgovor; u njoj ću zapisati ove iste misli koje pred vama iznosim. Jer nije mi namera da sledujem ljudskim učenjima ili da ugađam čoveku, nego Bogu i njegovom učenju. Ako vi susretnete takve ljude koji se nazivaju hrišćanima, a ne priznaju ovo pa čak se ohrabre i da pohule na Boga Avraamovog, Boga Isaakovog i Boga Jakovljevog, ako ne priznaju vaskrsenje mrtvih i veruju da će duša njihova posle smrti toga momenta biti uzeta na nebo, vi ih slobodno ne smatrajte hrišćanima, isto kao što i svaki zdravomisleći čovek neće za Judejce priznati Sadukeje, ili neku od sličnih sekti, Geniste, Meriste, Galilejce, Jeliniane, Fariseje i Vaptiste (nemojte se uzrujavati ako ja govorim ono što mislim) – Judejci i deca Avraamova samo usnama i imenom slave Boga, a srcem, kako sam Bog svedoči, daleko su od njega. A ja i ostali zdravomisleći u svemu hrišćani, znamo da će biti vaskrsenje tela i hiljadugodišnje slavlje u Jerusalimu koje će se ustrojiti, ukrasiti i uzvisiti, kako tvrdi Jezekilj, Isaija i drugi proroci.
81. – Isaija ovako svedoči o pomenutom hiljadugodištu: „Biće novo nebo i nova zemlja i što je bilo neće se pominjati i neće doći u srce čoveku, nego će oni na njoj naći radost i veselje u tome što ja činim; Ja činim Jerusalim mojim veseljem i narod moj će biti radostan i radovaće se zbog Jerusalima i naroda moga. Više nećete čuti na njoj plač, niti vapaj, niti će biti starca i mladenca i onih koji neće ispuniti svoje vreme; jer mladić će imati sto godina, a grešnik koji umire – sto godina i biće proklet. Oni će sagraditi kuće i sami će živeti i zasadiće vinograd i sami će jesti plod njegov i piće vino od njega. Neće biti da jedni sade i žive, a drugi da jedu; kao dani drveta života biće dani naroda moga, dela truda njihovog će se umnožiti. Neće se truditi uzaludno izabranici moji, niti će rađati decu za prokletstvo: jer oni će biti seme pravedničko i blagosloveno Gospodom i unuci njihovi biće s njima. I, pre no što me pozovu, uslišiću ih; dok još budu govorili pitaću ih: šta je to? Tada će vukovi i jaganjci pasti zajedno i lav će kao i bik jesti slamu, a zmije – zemlju, kao hleb. Neće činiti zla, ni istrebljenja na gori svetoj, govori Gospod“ (Is.65:17-25). Iz rečenog: „Kao drvo života biće dani naroda mog, dela trudova njihovih“, nastavih ja, mi shvatamo i podrazumevamo da se ovde na tajnovit način ukazuje na hiljadugodište. Jer kada je Adamu kazano: „U koji dan okusi sa drveta, u taj dan će umreti“ (Post.2:17), mi znamo da on nije doživeo hiljadu godina. Još znamo da je u tome smislu kazano i to da je „dan Gospodnji kao hiljada godina“ (Ps.89:4; 2.Petr.3:8). Osim toga, jedan od nas po imenu Jovan, jedan od apostola Hristovih, u Otkrivenju koje mu je dato, predskazao je da će oni koji veruju u našeg Hrista živeti u Jerusalimu hiljadu godina, a nakon toga biće sveopšte, tj. večno vaskrsenje svih zajedno izatim sud; kao što je i Gospod naš rekao: „Neće se ni ženiti, ni udavati, nego će biti jednaki anđelima Božijim, kao deca vaskrsenja Božijeg“ (Lk.20:35,36).
 
Свештеномученик Иполит Римски
Тумачење књиге пророка Данила

IV, 23-24:
„И тако, да би наступила субота, одмор (по свети дан, у који почину Бог од свих дела Својих, која створи, неопходно је да 6000 година буде испуњено, зато што субота јесте образ и подобије онога царства светих које треба да се открије, када ће они, како говори Јован у Апокалипсису, царовати заједно са Христом, када Он дође са небеса. Јер је, дан Господњи, као хиљаду година. И тако, ако је Бог створио све за шест дана, тада треба да се испуни и 6000 година, али они се још нису испунили, као што каже Јован: пет је пало, и један јесте, тј. шести, а други још не дође (Апок. 17: 10), разумејући под овим другим седми, у коме е и бити одмор (починак)“

Ipolit papa rimski je taj koji je zastupao hilijazam,.jel proslo 6000 godina od Adama?JESTE.onda nema sta dalje da pišem.papa ne moze da zna bolje od Boga kada će on da dodje po drugi put da sudi.on je ziveo krajem 2 i do 236 god trećeg veka,jos dok je Crkva bila gonjena.učenja Crkve jos nisu bila dogmatski,kanonski,zakonski utvrdjena,a on je tada to napisao.verovatno da se pokajao zbog toga jer je uvrsten u red svetih.mada hilijazam nije pitanje spasenja,kao i sam sto si rekao,.i ne mozes da kazes da ovi sto su pisali o učenjima dok je bila Crkva jos uvek gonjena,da su bolje znali od otaca kada je kasnije vera i tačna učenja bila do kraja utvrdjena.to ne stoji,i sam znas da su i tada postojale jos u 1 veku jereticka učenja,medju pojedinim se javila,sto i u poslanicama ap.Pavla piše.
 
Блажeни Лактанције
Божанствене установе

књ.VII, 12-13:
„И тако, пошто су дела Божија била коначно завршена у току шест дана, тада током шест векова, тј. у току шест хиљада година земља треба да пребива у том стању. Јер се велики дан Божији ограничава кругом од хиљаду година, како указује пророк који каже: Пред очима Твојим, Господе, хиљада година је као један дан (Пс.89:5). И подобно томе, као што се Бог трудио над стварањем свих твари у току шест дана, тако и религија Његова и истина треба да се труде у току шест хиљада година, када ће се узвисити и господствовати зло. И опет, будући да је, завршивши стварање, у седми дан Бог починуо и благословио створени свет, неопходно је да на крају шестог хиљадугодишта сво зло буде одстрањено са земље, и да у току хиљаду година царује правда.“
 
Proglašen je svetim i Ipolit Rimski i drugi pa oni uče o tačno 1000 godina, za razliku od Andreja Kesarijskog. Vidiš da se razlikuju sveti u mišljenju o hilijazmu. Sad ti postavljam šta pišu drugi sveti. Budi malo strpljiv. A to što neki Jevreji pišu da je sad 5776. godina je pogrešno. Koja je sad godina imaš na našem sajtu:
http://putgospodnji.com/biblijska-hronologija/tabela.html
Takođe, to što kažeš "i plus u otkrovenju ne piše jedna hiljada godina,nego hiljadu godina" je besmislica, jer "jedna hiljada godina" i "hiljadu godina" su sinonimi, tj. izrazi koji se različito pišu, a isto znače.

ne bih bas rekao,sada pokusavaš da se vadiš.ti citati sto mi ubacuješ sada su pisani za vreme gonjena,vera nije uTVRDJENA,i to uopste neću da citam i gubim vreme,i Justin Filozof je zastupao to učenje,i on je na kraju stradao kao Ipolit .na taj način su oprali greh hilijazma,mučeničkom smrću.SLAVA BOGU.
 
Ipolit papa rimski je taj koji je zastupao hilijazam,.jel proslo 6000 godina od Adama?JESTE.onda nema sta dalje da pišem.papa ne moze da zna bolje od Boga kada će on da dodje po drugi put da sudi.on je ziveo krajem 2 i do 236 god trećeg veka,jos dok je Crkva bila gonjena.učenja Crkve jos nisu bila dogmatski,kanonski,zakonski utvrdjena,a on je tada to napisao.verovatno da se pokajao zbog toga jer je uvrsten u red svetih.mada hilijazam nije pitanje spasenja,kao i sam sto si rekao,.i ne mozes da kazes da ovi sto su pisali o učenjima dok je bila Crkva jos uvek gonjena,da su bolje znali od otaca kada je kasnije vera i tačna učenja bila do kraja utvrdjena.to ne stoji,i sam znas da su i tada postojale jos u 1 veku jereticka učenja,medju pojedinim se javila,sto i u poslanicama ap.Pavla piše.

ne bih bas rekao,sada pokusavaš da se vadiš.ti citati sto mi ubacuješ sada su pisani za vreme gonjena,vera nije uTVRDJENA,i to uopste neću da citam i gubim vreme,i Justin Filozof je zastupao to učenje,i on je na kraju stradao kao Ipolit .na taj način su oprali greh hilijazma,mučeničkom smrću.SLAVA BOGU.

Crkva nikad nije osudila učenje o hilijazmu. Na Drugom vaseljenskom saboru osuđeno je samo Kerintovovo učenje o hilijazmu. Ako tvrdiš da je osuđen biblijski hilijazam, navedi taj citat Vaseljenskog sabora. Potkrepi to argumentima.

- - - - - - - - - -

Sveštenomučenik Papije Jerapoljski
Objašnjenja reči Gospodnjih
(odlomak)

1. Tada će (sva) tvorevina, obnovljena i oslobođena, doneti mnoštvo plodova svake vrste, kroz rosu nebesku i izobilje zemaljsko. To govore Prezviteri (Starci), koji su videli učenika Gospodnjeg Jovana, što su oni čuli od njega da govori, da je u ona vremena Gospod učeći govorio:
2. „Doći će dani u koje će vinogradi rađati, imajući svaki deset hiljada čokota, i svaki čokot deset hiljada loza, i svaka loza deset hiljada grančica, i svaka grančica deset hiljada grozdova, i svaki grozd deset hiljada zrna, i svako zrno daće dvadeset pet metrita vina (1 metrit=144 čaše=24 litra). 3. Ikad se bude brao neki od tih velikih grozdova, drugi će velikim glasom govoriti: Ja sam najbolji grozd, odaberi mene; blagoslovi kroz mene Gospoda.
Takođe i zrno pšenično rađaće deset hiljada vlatova, i svaki vlat imaće deset hiljada zrna, i svako zrno imaće po pet bilibra (=10 funti) čistog brašna. I sve će drveće i bilje davati plodove i grane sa tom istom skladnošću i srazmerom. I sve će životinje upotrebljavati hranu koju daje zemlja; doći će dani i (životinje) će se slagati međusobno i biće poslušne ljudima punom poslušnošću.“
4. A ovo pismeno potvrđuje Papije, koji je bio slušalac Jovana (apostola), a prijatelj Polikarpov, drevni muž, u četvrtoj od svojih knjiga, jer postoje pet knjiga koje je on sastavio. (Evsevije, Crkvena istorija III, 39, 1)
5. Ovo je za verovanje onima koji veruju. I kaže se, da Juda izdajnik, koji nije verovao, pitao je: kako će biti ovi rodovi od Gospoda? Gospod mu je rekao: Videće koji dostignu do onih vremena.“ (Irinej Lionski, Protiv jeresi V, 33, 3-4)
 
Sv. apostol Varnava
Poslanica

XV:
1. A još i odnosno subote, napisano je u deset zapovesti, koje je govorio na gori Sinaju (Bog) Mojsiju u lice: „I osvetite subotu Gospodnju čistim rukama i čistim srcem“. 2. I na drugom mestu kaže: „Ako sinovi moji sačuvaju subotu, onda ću metnuti milost moju na njih“.

3. O „suboti“ se kaže u početku stvaranja (ovo): „I stvori Bog u šest dana dela ruku Svojih, i svrši u sedmi dan, i počinu u njemu i osveti ga“. 4. Obratite pažnju, deco, šta kaže ovim: „završi za šest dana“. Kaže ovo: da će za šest hiljada godina dovršiti Gospod sav svet, jer kod Njega dan znači hiljadu godina. To mi sam On svedoči govoreći: „Gle, dan Gospodnji biće kao hiljadu godina“. Dakle, deco, „u šest dana“ to jest u šest hiljada godina dovršiće se svet. 5. „I počinu (Bog) u dan sedmi“. Time (hoće) da kaže: kada dođe Sin Njegov i ukine vreme onog bezakonika, i kada bude sudio bezbožnike i promenio sunce i mesec i zvezde, tada će s pravom (dobro) počinuti u sedmi dan.

6. Tako, na kraju, govori: „Osvetićeš je čistim rukama i čistim srcem“. Ako pak dan koji Bog osveti može neko sada osvetiti, budući čist srcem, onda smo mi sasvim u zabludi. 7. A ako ne (možemo sada), onda ćemo ga osvetiti tada kada s pravom (dobro) počinemo, kada to budemo mogli, (kada) sami budemo opravdani i zadobijemo obećanje, i (kada) ne bude više bezakonja, nego će sve od strane Gospoda biti učinjeno, tada ćemo ga moći osvetiti, budući prethodno sami osvećeni.

8. Na kraju, pak, veli im (Bog): „Ne podnosim više mladine i subote (njihove)“. Gledajte kako kaže: Nisu mi ugodne sadašnje subote, nego ona koju sam stvorio, u kojoj, počinuvši od svega, učiniću početak osmoga dana, to jest početak drugoga sveta. 9. Zato mi i provodimo osmi dan u radosti, u koji je Isus vaskrsao iz mrtvih, i javivši se (učenicima) uzneo se na nebesa.

- - - - - - - - - -

Уводна напомена:
У грчком језику израз "хилиасти" је синоним за јеретике "Јеховине сведоке". Ова Саборна одлука Цркве ИПХ Грчке сведочи о томе да Црква никада није осудила православни хилиазам Светих Отаца - Иринеја Лионског, Јустина Философа, Папија Јерапољског, Иполита Римског, Методија Олимпског, Лактанција и других, већ јеретичке хилиасте "Јеховине сведоке", који никакве везе немају ни са хришћанством ни са Светим Оцима ни са изворним православним, хришћанским хилиазмом. Зато, заједно са Црквом ИПХ Грчке и ми свим срцем, свим умом, свом душом и свом снагом исповедамо: Aнатема јеретичким "хилиастима" – "Јеховиним сведоцима"! Анaтема! Анатема! Анатема! Амин.
ИПХ Србије

- - - - - - - - - -

КРАЉЕВИНА ГРЧКА

СВЕТИ СИНОД ЦРКВЕ И.П.Х. ГРЧКЕ

Број 12 Атина 1963, 10. јул
ПАСТОРАЛНО ПИСМО


- - - - - - - - - -

СЛИКА: Свети синод Цркве И.П.Х. Грчке анатемисао је скуп хилиаста (Јеховиних сведока) 11. јула у Светом храму пресвете Богородице. Истиче се архиепископ Агатангел у средини светог синода на крају чина анатемисања.
Преподобни свештеници, племените вође, часни црквени комитенти и остали увек благословени хришћани грчког краљевства, децо коју Господ воли и чува, отачка благодат нек је увек на нама.
 
Хилијазам(илимиленаризам) је вера у скори долазак Христовогземаљског хиљадугодишњег царства.
Хилијазам је учење да ће Христовом другом доласку претходити хиљадугодишње царство праведника на земљи. Идеја царствовања народа Божијег на земљи потиче из јудаизма, нарочито из тешког периода римске власти. Јевреји су хилијазам унели у хришћанство. Познати хилијаста из апостолског доба је Керинт. Хилијазам је у хришћанству у почетку прихватан чак и од стране Отаца Цркве. Разлог су била, вероватно, многа гоњења хришћана у прва четири века. Главно место на које се хилијасти позивају јесте Јованово откровење(20,1-8)., где се каже да ће Сатана бити свезан на хиљаду година, а да ће мученици за Христа оживети и царовати са њим хиљаду година. Након тога ће опет бити пуштен да вара народ (Отк.Јов.20.8)
Са престанком гоњења, ишчезава и хилијазам. Оци у чијим учењима има хилијастичких елемената: Папије Јерапољски, Јустин Философ, Иринеј Лионски, Тертулијан, Иполит Римски, Лактанције. Против хилијазма нарочито су писали презвитер Гај и Дионисије Александријски. Хилијастичке идеје се јављају и касније, нпр. када су крсташи 1099. освојили Јерусалим, затим у Реформацијиу 16. векуитд. Данашње хилијастичке верске групе су: мормони, анабаптисти, адвентистии др
 
Hilijazam(hiljadugodisnje carstvo pravednika na zemlji) je osudjeno na saboru 255god kao jereticko.Sv.Dionisije Aleksandrijski (delo ''o obecanjima''je predsedavao i uspeo je da ih ubedi da se odreknu jeresi.
Evo ja sam zaboravio da je hilijazam osudjen čak i pre Vaseljenskih Sabora., 255g od svetog Dionisija Aleksandrijskog.
 
„Čuvajte se, rekao je Gospod naš, Isus Hristos, od lažnih proroka, koji dolaze k vama u odelu ovčijem, a unutra su vuci grabljivi. Po plodovima njihovim poznaćete ih“. I blaženi apostol Petar je rekao: „A bilo je i lažnih proroka u narodu, kao što će i među vama biti lažnih učitelja, koji će unijeti jeresi pogibli, i odricaće se Gospodara koji ih iskupi i dovešće sebi naglu pogibao. I mnogi će poći za njihovim nečistotama, zbog kojih će se pohuliti na Put istine.
Pročitali smo iznenada, i ne sa malim bolom u duši u atinskim novinama od prošle sedmice, da je grčka kraljevska vlada izdala dozvolu da bezbožni i antinacionalni hiliasti (Jehovini svedoci) održe svoju skupštinu na kojoj će se okupiti hiliasti iz celog sveta, 30. jula na stadionu Panatenaikosa. Ovaj đavolski skup hiliasta je nosilac zla i glasnik svakog nedela koji uznemirava i potresa prostodušni narod Božji koji ni u šta ne sumnja.
Zbog toga smo se našli u neizbežnoj potrebi, da kroz ovo pismo prosvetlimo naše stado, čime smo preuzeli duhovne mere zaštite za to isto naše stado.
Postali bismo krivci pred Bogom i ljudima ako bismo ostali mirni i ne bismo udarali na sva zvona za uzbunu. To je i naša dužnost: Objavimo istinu, ne obazirući se na bilo kakvu opasnost. „Poznajte istinu i istina će vas osloboditi“ (Jn. 8:13). A istina je, u svojoj suštini, sledeća: da su hiliasti antihrišćanski i antinacionalni. Hiliasti ne priznaju da je naš Gospod Isus Hristos, Sin Božji, jedinorodni i jednak Ocu, odbijaju postojanje Svetog Duha, odbacuju poštovanje Bogorodice i svih svetih. Takođe odbacuju svekoliki Vaseljenski sabor i ne priznaju predanje Svetih otaca Pravoslavne crkve. Izvrću dogmu vaskrsenja mrtvih i odriču se vaznesenja duše govoreći da svi od Adama do onih koji su živeli do danas (patrijarsi i proroci Starog zaveta, Bogorodica, apostoli Gospodnji itd.) su mrtvi ne samo po telu već i po duši. Na osnovu ovoga svega, oni ne priznaju religiju.[1]
 
Керинтје савременик светога Јована Богослова; пореклом је Јеврејин. Свети Иринеј овако излаже његов систем: изнад свега постоји врховни Бог. Свет је створио демиург. То је нека сила, која је потпуно одвојена и удалена од врховног Бога, и не познаје га. Исус није рођен од Деве, него је син Јосифа и Марије, рођен као остали људи, само их превазилази праведношћу, мудрошћу и разумношћу. После крштења на њега је од врховног Бога сишао Христос у облику голуба. Тада се он оспособио да објави врховног, непознатог Оца, и да чини чудеса. Али је, најзад, Христос, као биће духовно и нестрадално (impassibilis), оставио Исуса, те je Исус сам пострадао и васкрсао. Још је Керинт учио да је старозаветни закон био дат од анђела, и да Бог Јевреја није био Господ не­го анђео.
Евионитису примили хришћанство као реформисано јудејство. По њиховом учењу: постоји Бог једини, творац и господар света. Христос је за њих обичан човек (ψιλός άνθρωπος), рођен од Јосифа и Марије. Тачним испуњавањем Мојсејевог закона Исус је постао Христос, што може и сваки постати. Практиковање обрезања и верност старозаветним заповестима и обичајима неопходни суза спасење.
Евионити су примали само Еванђеље по Матеју као Еванђеље Јевреја, а одбацивали су апостола Павла и његове посланице, јер су га сматрали за отпадника од закона.
 
Govore, naravno da će kad uspostave svoju vladavinu, iskoreniti religiju i nikada joj neće dozvoliti da ponovo nikne.
Oni su potpuno politički konspirativna organizacija imajući za krajnji cilj uspostavljanje svoje, svetske vladavine.
Hiliasti se ne bore samo protiv Pravoslavlja već su i neprijatelji naše nacije. Niti priznaju vladu, niti društvene organizacije. Njihovo neprijateljstvo prema domovini se iskazuje u nepozdravljanju (nesalutiranju) zastavi jer govore da je njeno pozdravljanje služba đavolu. Njihovi članovi ne uzimaju oružje u vojsci čak i onda kada treba da ga uzdignu tokom napada na državu tj. veru, domovinu i čast. Zabranjuju svojoj deci da se mole, na nastavi u školama, zajedno sa svojim vršnjacima i mnogo drugog.
Na osnovu ovo malo izrečenog čini se da milenisti imaju koren u judaizmu i da nema mesta nikakvom pomirenju između hrišćana i hiliasta (Jehovinih svedoka), kao što nema pomirenja između svetla i tame, Hrista i Velijara.
Na osnovu svega gore iznetog i jer je Jedna, sveta, katoličanska apostolska istočna Hristova Crkva, sveti kanoni sveta predanja nepokolebljivo čuvani i kroz najiže redove sveštenika, a koja je uvek udaljavala, osuđivala, ekskomunicirane (izopštene) hrišćane koji su izvrtali njene zapovesti, još više je osuđivala i anatemisala osnivače i sledbenike svake jeresi koja se pojavljivala, nezavisno da li su u pitanju bili vladari, vlade, dostojanstvenici, vojskovođe, narod, sveštenstvo, radnici, mi smatramo hiliaste (Jehovine svedoke) strašnim jereticima, borcima protiv hrišćana, po nadležnosti i obavezi i u skladu sa Svetim vaseljenskim saborom, po datoj nam vlasti, predajemo bezbožne hiliaste satani.
 
E
VI bre ljudi nista ne razumete,badava ja ovo pišem.to je kada se pise bez blagoslova ili čita bez blagoslova,pa onda djavo samo tako vas smućuje.
Pa o tome i pričam,propovedanje je sada,sve do dolaska antihristovog,i posle malo kada bude dosao,na kraju.to je taj period Hristovog carstva na zemlji od "hiljadu godina",to je simbolično predstavljeno,niko ne zna kada će ON da dodje.dolaze stradanja,i onda dolazi antihrist,zverko,nemojte molim vas da mi pogresno tumačite reči.
Ja mislim da veoma jasno pišem.

A to je ta religija jeste a nije i moze ali i ne moze.

Toliko imas informacija o antihristu da to nikako ne mozes a da ne vidis da se u najvece radi na tome i da ce to biti neki od papa.
Ali kada je covek toliko indoktriniean kao u tvom slucaju, naravno da ne moze niti sta da vidi niti mozes sta sa njime da diskutujes.
Duh koji pokazujes u svom ponasanju nije sigurno bozji.
A kada nije bizji, ciji moze da bude?

Ponasas se grozno, ogavno, pljuvacki i opadacki.
Osnove covecnosti ne postoji u nacinu koji imas.
 
Noseći epitrahilj i omofor kažemo: „Ali ako vam i mi, ili anđeo s neba javi jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet da je.“ Oni koji čine đavolska i nezakonita dela hiliasta (Jehovinih svedoka) i koji slede umobolnike i njihovu prevaru neka su izopšteni (odlučeni, ekskomunicirani) i prokleti u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, neka im ne bude oprošteno ni posle smrti, nepomirljivi i naduveni neka ostanu i na onom svetu. Neka uzdišu i drhte kao i Kain na ovoj zemlji. Neka se pocepa tlo i proguta ih kao Datana i Avirona, gnev Božji neka padne na njihove glave i nek im udeo bude sa Judom izdajnikom. Anđeo gospodnji neka ih protera ognjenim mačem i da nemaju napretka dokle god žive. Njihova dela i boli neka ne budu ublaženi čak neka rađaju prašinu poput letnje pleve. Koji ostanu postojani u tom zlu oni će imati svoju platu, a koji se odvoje između njih, koji se udalje od prokletstva njihove umobolnosti, oni će primiti svoju platu zilota Finesa tj. neka budu blagosloveni i oprošteno nek im je u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, jedine, postojane i nedeljive Trojice, jedne prirode Boga, i u ime nas slugu Njegovih.

Sveti sinod Crkve Istinitih pravoslavnih hrišćana Grčke:
+ Agatangel Atinski Predsednik
+ Andrej Patarski Član
+ Dimitrije Solunski Član
+ Kalist Korintski Član
+ Visarion iz Trikije i Stagona Član
+ Jovan iz Tebe i Levadije Član
+ Meletije iz Atike i Megaride Član
+ Grigorije Mesinijski Član
+ Sekretar Svetog sinoda protojerej Evgenije Tombros

- - - - - - - - - -

[1] Sasvim je očigledno da Sabor CIPH Grčke ovde govori o jereticima protestantima tzv. "Jehovinim svedocima", a ne, daleko bilo (!), o sv. Papiju Jerapoljskom, sv. Irineju Lionskom, sv. Justinu Filosofu, sv. Ipolitu Rimskom, sv. Metodiju Olimpskom, blaž. Laktanciju, čije pravoslavno učenje o hiliazmu nikada u toku 2000 godina novozavetne istorije Crkve Hristove nije saborno osuđeno kao jeretičko a oni kao jeretici, niti je to uopšte moguće da se desi u istinski pravoslavnoj Crkvi Hristovoj. Crkva je tokom svoje istorije jeretike uvek razobličavala i saborno Duhom Svetim osuđivala i za njihovog života i posle smrti, dok sveti Papije, Irinej, Justin, Ipolit, Metodije, Laktancije nikada nisu zbog svog učenja o Hiljadugodišnjem carstvu saborno, Duhom Svetim koji u Crkvi obitava, prepoznati od strane Crkve kao jeretici, niti je njihovo učenje ikada saborno osuđeno. Naprotiv, oni se slave i poštuju u Crkvi kao veliki Sveti oci i crkveni učitelji i njihova imena nalaze se u crkvenom prazničnom kalendaru - nap.prir.

- - - - - - - - - -

Ovu uvodnu napomenu:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/746069-Žig-zveri?p=33236806&viewfull=1#post33236806
kao i ovaj komentar:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/746069-Žig-zveri?p=33237020&viewfull=1#post33237020 (pod [1]) pisali smo još 2008. ili 2009. godine.
Valjda ti je sada jasno da Crkva nikada nije osudila biblijski hilijazam već samo lažni hilijazam koji i mi osuđujemo.
Amin!
 
Medutim, glavni i sistematicni protivnik autenticnosti Otkrivenja Jovanovog bio je Dionisije Aleksandrijski (+ 265).
Uceni episkop je bio, kao i svi pripadnici Aleksandrijske škole, protivnik hilijazma, te je takode delio i racionalizam aloga, ali je on u svom osporavanju autenticnosti Otkrivenja bio mnogo obazriviji i temeljniji.
Dionisije nije delio mišljenje aloga o Kerintovom autorstvu Otkrivenja. On je kako sam kaže, bio svestan da Otkrivenje Jovanovo "mnogi od brace uvažavaju", i zbog toga je osporavao ovaj spis iskljucivo sa pozicija unutrašnje kritike teksta. Dionisije Aleksandrijski nije hteo da po svaku cenu odbaci kanonicnost Otkrivenja.22
Glavna njegova namera bila je da pokaže da pisac Otkrivenja Jovanovog nije identican sa autorom cetvrtog jevandelja i Prve Jovanove poslanice - Hristovim apostolom Jovanom, sinom Zevedejevim.
Kiril Jerusalimski i Grigorije Nazijanski nisu svrstavali Otkrivenje u novozavetne spise, Jovan Zlatousti i Teodorit Kirski ga nikada nisu upotrebljavali.
Kriterijumi onovremenih hrišćanskih autoriteta o tome koji će spis ući
u novozavetni kanon svetih knjiga a koji ne, bili su veoma komplikovani
ako ne i čudni. Tako na primer, tekst mora imati apostolsko poreklo ili
biti namenjen čitavoj Crkvi, a onda se on kao takav i čitao na liturgiji.
Ipak, znamo da se nisu sve knjige koje su ušle u Novi zavet čitale na službi,
što je i danas slučaj sa Otkrivenjem Jovanovovim.
 
Inače, ima tekstova i od drugih svetitelja, kao i još nekih tekstova gde se jasno ispoveda biblijski hilijazam, ali ću zbog opširnosti toga kad stignem staviti to na svoj blog, pa svako tu može i to da pogleda ako želi.
 
Vi slobodno prihvajte i subote,i jevrejske praznike i hilijazam,ja ću da prihvatim ono kako u Svetom pismu ,pise kako Crkva uči,kako je na saborima receno i kako su sveti svojom krvlju zapečatili.AMIN
 
Medutim, glavni i sistematicni protivnik autenticnosti Otkrivenja Jovanovog bio je Dionisije Aleksandrijski (+ 265).
Uceni episkop je bio, kao i svi pripadnici Aleksandrijske škole, protivnik hilijazma, te je takode delio i racionalizam aloga, ali je on u svom osporavanju autenticnosti Otkrivenja bio mnogo obazriviji i temeljniji.
Dionisije nije delio mišljenje aloga o Kerintovom autorstvu Otkrivenja. On je kako sam kaže, bio svestan da Otkrivenje Jovanovo "mnogi od brace uvažavaju", i zbog toga je osporavao ovaj spis iskljucivo sa pozicija unutrašnje kritike teksta. Dionisije Aleksandrijski nije hteo da po svaku cenu odbaci kanonicnost Otkrivenja.22
Glavna njegova namera bila je da pokaže da pisac Otkrivenja Jovanovog nije identican sa autorom cetvrtog jevandelja i Prve Jovanove poslanice - Hristovim apostolom Jovanom, sinom Zevedejevim.
Kiril Jerusalimski i Grigorije Nazijanski nisu svrstavali Otkrivenje u novozavetne spise, Jovan Zlatousti i Teodorit Kirski ga nikada nisu upotrebljavali.
Kriterijumi onovremenih hrišćanskih autoriteta o tome koji će spis ući
u novozavetni kanon svetih knjiga a koji ne, bili su veoma komplikovani
ako ne i čudni. Tako na primer, tekst mora imati apostolsko poreklo ili
biti namenjen čitavoj Crkvi, a onda se on kao takav i čitao na liturgiji.
Ipak, znamo da se nisu sve knjige koje su ušle u Novi zavet čitale na službi,
što je i danas slučaj sa Otkrivenjem Jovanovovim.

To je sve poznato što pišeš, nema potrebe za tim, jer ti ne ide u prilog pošto tu piše o kanoničnosti Otkrivenja, a ne o biblijskom hilijazmu. A na Drugom vaseljenskom saboru nije osuđen biblijski hilijazam već jeretik Kerint. Da je osuđen biblijski hilijazam onda bi bili osuđeni i Ipolit Rimski i drugi koji su to ispovedali, ali nisu pomenuti već samo Kerint. Tako da nemoj se protiviti istini već se pokaj i prihvati tu divnu istinu Svetog Pisma o hiljadugodišnjoj vladavini Spasitelja.

- - - - - - - - - -

Vi slobodno prihvajte i subote,i jevrejske praznike i hilijazam,ja ću da prihvatim ono kako u Svetom pismu ,pise kako Crkva uči,kako je na saborima receno i kako su sveti svojom krvlju zapečatili.AMIN

Možeš da izmišljaš koliko hoćeš, ali pošto nisi citirao odluku Drugog vaseljenskog sabora da je osuđen biblijski hilijazam to znači da je nema, kao što smo ti i govorili, pa svako može da vidi da ne govoriš istinu, tj. da nisi od Istine već od onog koji je "otac laži i čovekoubica od iskoni". Sve dok se ne pokaješ naravno. Daj Bože! Učenje o subotama - sedmičnim i godišnjim i o hiljadu godina je biblijsko učenje kao što smo dokazali. Slava Bogu za sve!
 
Zasto nas vladika Nikolaj Serbski nije učio o jeresi hilijazma,zasto Ava Justin,nije?Zasto to ne pise ni u jednoj crkvenoj knjizi,.ja stvarno ne razumem sta ste vi čitali,ovo nisu nasa učenja.zasto Gospod to nije ucio?zasto apostoli nisu ucili,alo o čemu pričamo ovde.
A i kakav je to izgovor uvršteni su u kalendar,pa šta ,otkud ti znas da se nisu pokajali,a sigurno da jesu i većina su mučenicki postradali,da bi oprali greh.i plus je ta jeres osudjena 255 god ,i na 2VAselJenSkom SaBoru.

- - - - - - - - - -

Biblijski hilijazam ne postoji!nemojte da lazete i da izmisljate jeretici!Jeres je osudjena i kraj priče.HRISTOS NIJE UČIO O ZEMALJSKOM CARSTVU NEGO O NEBESKOM.VI STE VEĆI OD CRKVE I OD BOGA,PA IZVRĆETE PISMO.

- - - - - - - - - -

Не постоји никакав "православни хилијазам", сада.
Црква је на Другом Васељенском Сабору осудила хилијазам и јудејске јеретике који су хулили.
А то што су некад, раније, постојали Оци који су хришћански исповедали хилијазам, то им се толерисало због тога што књига Апокалипсис није коначно постала канонична, па није било ни саборног става о томе.
Оног момента кад је то постало КАНОН у Цркви (а то је на Трулском Сабору) тог истог момента пада у воду и то гледиште неких Отаца на тај хилијазам.
Јер, у супротном би Црква то озваничила као саборан став и званично учење.
 
Vladika Nikolaj i Ava Justin se jednostavno nisu bavilitom temom. Nisu govorili ni za ni protiv toga.
Kako će pokajati kad su mnogi umrli pre tog Sabora, a Sabor ih nijednom rečju nije pomenuo. Baš zato što nisu bili jeretici.
Hristos je učio i o zemaljskom i o nebeskom carstvu. Čitaj Sveto Pismo...
Ništa ne izmišljamo već za razliku od tebe iznosimo istinu, jer služimo Bogu Istine...
 
Ne može se nikome tolerisati jeres, kako ti kažeš. Da su Jovan Bogoslov, Ipolit Rimski i drugi ispovedali jeres onda bi kao i Kerint bili osuđeni. Ili se i Kerintu i Ipolitu Rimskom i drugima toleriše ili se svi osuđuju. "Bog ne gleda ko je ko", kaže apostol Petar već pravedno sudi. Prema tome, Kerint je ispovedao nešto drugo što je različito od onoga što su ispovedali apostol Jovan Bogoslov, Ipolit Rimski i drugi sveti.

- - - - - - - - - -

Ostalo je još o astrologiji da ti detaljnije odgovorim. O imenu Božijem ću ti odgovoriti na drugoj temi gde si me pitao u vezi toga.

Astrologija je grehovna onda kada se zvezde ne posmatraju kao tvorevina Božija, nego kao sam Bog, kao bogovi te se u njima vidi uzrok čovečije sudbine. To je paganska astrologija koju osuđuje Sveto pismo (Hrišćanska vera). Ali to nije jedina astrologija. Pored te grehovne, Sveto pismo govori i o pobožnoj (pravoslavnoj, hrišćanskoj) astrologiji koja na zvezde gleda ne kao na bogove i uzročnike sudbine, nego kao na tvorevinu Božiju, posredstvom koje Bog-Tvorac, projavljuje slavu svoga tvoračkog bića i posredstvom koje na simboličan način objavljuje volju svoju. Zato je rečeno da su zvezde stvorene da budu "znaci vremenima i danima i godinama". Ako su dakle, stvorene da budu "znaci" onda to znači da Bog želi i da ti "znaci" budu tumačeni, čime se i bavi pravoslavna astrologija. Dakle, Bog želi da se ljudi bave astrologijom, ali na pravoslavan pobožan način a ne na nepravoslavan idolopoklonički način. Nije slučajno Bog upravo pravoslavne astrologe udostojio da budu prvi koji će se pokloniti bogomladencu Hristu...

Nešto više o tome može se pročitati ovde http://www.astrologyinserbia.com/vesti/34-astrologija-i-hrianstvo
 
Poslednja izmena:
Hristos nije učio o nikakvom zemaljskom carstvu,čitajte vi pismo ,posto ga očigledno niste ni otvorili."Carstvo Moje nije od ovoga sveta,"vi ste sa zemlje,a ja nisam"to sve stoji u Jevandjelju po Jovanu.Hristos je najveći autoritet.da je Hristos rekao:biće hiljadugodisnjeg carstva na zemlji,i da je to kanonima potvrdjeno ,a NIJE ,nego je 2 puta najmanje osudjeno,onda nemam o čemu da pisem sto se ove teme tiče.
Nego rekao je ovaj otac,onaj otac,a nista nije potvrdjeno,nije uvrsteno,i pre sam to pisao,posto ovo učenje unosi zabune ,SVETI DUH bi onda odobrio da se to potvrdi. ZNACI NIJE POTVRDJENO I OSUDJENO JE.
 
Evo odgvorio sam ti ovde:
http://forum.krstarica.com/showthre...E-NIKAKO!!?p=33237427&viewfull=1#post33237427
i o imenu Božijem.
Toliko od mene! Slava Bogu živome!

- - - - - - - - - -

Hristos nije učio o nikakvom zemaljskom carstvu,čitajte vi pismo ,posto ga očigledno niste ni otvorili."Carstvo Moje nije od ovoga sveta,"vi ste sa zemlje,a ja nisam"to sve stoji u Jevandjelju po Jovanu.Hristos je najveći autoritet.da je Hristos rekao:biće hiljadugodisnjeg carstva na zemlji,i da je to kanonima potvrdjeno ,a NIJE ,nego je 2 puta najmanje osudjeno,onda nemam o čemu da pisem sto se ove teme tiče.
Nego rekao je ovaj otac,onaj otac,a nista nije potvrdjeno,nije uvrsteno,i pre sam to pisao,posto ovo učenje unosi zabune ,SVETI DUH bi onda odobrio da se to potvrdi. ZNACI NIJE POTVRDJENO I OSUDJENO JE.

Hiljadugodišnje carstvo neće biti obična zemlja kakva je sada već slična kao ona pre pada. Tela pravednika biće zemaljska, ali duhovna, kako kaže apostol Pavle. Itd. Duga priča, nemam nažalost vremena da pišem više, ali za istinoljubive dosta, a za one koji ne žele istinu i ne potrude se da bar osnovne stvari nauče ne vredi dalje ni govoriti...
Toliko.
 

Back
Top