Žig zveri

5. поглавље
О ономе шта је откривено ангелу Пергамске Цркве
2; 12 – 13 И ангелу цркве у Пергаму напиши: тако говори Онај Који има мач оштар с обе стране. Знам дела твоја и где обитаваш (κατοικεις), онде где је престо сатанин…
Град, коме је упућена ова реч у којој се похваљују верни за одважно подношење искушења, био је идолопоклонички. Мачем „оштрим са обе стране“, назива се или еванђелско учење које обрезује срце и одваја верне од неверних или можда осуда која безбожнике одсеца од Цркве.
2; 13 – и држиш Име Моје u ниси се одрекао вере моје ни у оне дане у које је Антипа, верни сведок Мој, убијен код вас, где сатана борави.
Антипа је био храбри пергамски мученик; својевремено сам читао о његовом мучеништву. Еванђелиста га овде помиње зато да би указао на трпљење мученика и на суровост (ωμοτης) заблуделих.
2; 14-15 – Али мало Ми је криво на тебе што имаш ту оних који се држе учења Валаама, који научи Валака да баци саблазан међу синове Израиљеве и да једу жртве идолске и да блудниче. Исто тако имаш и ти оних који се држе учења николаита.
У том граду су, очигледно, постојала два безакоња: као прво, у њему је било много Јелина (незнабожаца, пагана, идолопоклоника), а као друго, и међу онима који су себе називали верујућима налазило се много развратника – николаита који су зао коров потајно засејали међу жито. Зато је и споменуо Валаама говорећи: „који научи Валака“. Самим тим он указује на духовног Валаама – ђавола, који је некада кроз телесног (чулног, опипљивог) Валаама научио Валака да саблазни Израиљце блудом и идолопоклонством (в. Ис. Нав. 24; 9). Они су пак, будући прелешћени, пали тако ниско да су принели жртву Велфегору.
2; 16 – Покај се, дакле; ако ли не, доћи ћу ти ускоро, и војеваћу с њим мачем уста Својих.
Претња се ублажује човекољубљем јер нећу, каже, с тобом војевати, него само с онима који су неисцељиво болесни (των ωοςουν των αωιατα).
2; 17 Kо има ухо нека чује шта Дух говори црквама. Ономе Који победи даћу да једе од мане сакривене, и даћу му камен бели, и на камену ново Име написано, које нико не зна осим онога који га прима.
„Мана сакривена“ је небески Хлеб живота, који је ради нас сишао с небеса и постао јестив (βρωσιμος). Маном се сликовито називају будућа добра која силазе са неба, где је и вишњи Јерусалим. Ова добра задобијају они што су победили ђавола; они пак који се удостоје десне стране, добијају и бели, тј. Победнички камен као и ново име, непознато у садашњем животу, јершто око не виде и ухо не чу, и у срце човеку не дође оно припреми Бог онима који Га љубе(1 Кор. 2:9), тј. будућа блага и ново име (το καινον ονομα) које ће наследити свети.
Sv.Andrej

- - - - - - - - - -

6. поглавље
О ономе шта је откривено ангелу Тијатирске Цркве
2:18 И ангелу цркве у Тијатири напиши: Тако говори Син Божији, чије су очи као пламен огњен, а ноге као сјајни бакар (као халколиван).
„Очи као пламен огњени“ указују на просветљење (το φωτιςτικον) праведника и спаљивање (το καυστικον) грешника. Ноге као „халколиван“ означавају миомирис духовног мира (του νοητου μυρου) Христовог у онима који се спасавају, као и нераздељиво и несливено јединство божанске и људске природе у Христу; будући распламсана (πεπυρακτωητος) Духом Божијим, она је недоступна (досл. недодирљива, грч. αψυλαφητος) за људски разум.
2; 19 – 20 – Знам дела твоја и љубав, и веру, и служење, и трпљење твоје, и садања дела твоја су бројнија од ранијих. Али мало ми је криво на тебе што допушташ жени Језавељи, која вели за себе да је пророчица, да учи и заводи слуге моје да блудниче и да једу жртве идолске.
„Знам дела твоја“ – ако и похваљујем вашу веру, служење, великодушност и трпљење, с правом вас и прекоревам, јер сте попустљиви према јереси николаита (због безбожништва и порока фигуративно названом Језавељом). Та јерес даје Мојим слугама повод за саблазан, привлачећи их услед простоте њиховог ума (βι’ απλοτητα γνωμης) идолопоклонству које су раније тако дивно одбацили. Дужни сте да је уништите јер се она, уз помоћ лукавог (злог) духа, лажно представља (υποκρινεται) као пророчица.
2; 21 – 23 – И дадох јој време да се покаје, али она неће да се покаје од блуда свога. Ево бацам је у постељу болесничку, а оне који чине прељубу с њом у невољу велику ако се не покају од дела њених, и децу њену погубићу смрћу…
Дадох јој време – Њихова штетна јерес није добро искористила време које јој је дато за покајање. „Бацам је у постељу болесничку“ – настављајући са сликовитим изражавањем, он подмуклост и варљивост јеретика упоређује са блудницом, претећи да ће је погубити болешћу и смрћу, а такође и све који су се блудничећи са њом оскрнавили пред Богом, уколико Му се не врате покајањем.
2; 23 – 25 – и познаће све цркве да сам Ја Који испитује бубреге и срца, и даћу свакоме од вас по делима вашим. А говорим вама осталим Тијатирцима, који не држе учење ово, који не познају дубине сатанине, као што говоре; нећу метнути на вас друго бреме, али оно које имате држите док не дођем.
Који не држе учење ово – то је упућено онима које су јеретици обманули и сада саблажњавају друге, док се најпростодушнијима каже: „Како се ви, због своје простоте, не можете супротставити лукавима и вештима на речима јер, како тврдите, не познајете у потпуности дубине сатанине, Ја од вас не захтевам борбу речима (την δια λογου μααχην), него само да до оног времена, док вас не узмем отуда, очувате учење (η διδαχη) које сте примили“.
2; 26 – 27 – И ономе који победи и одржи дела моја до краја даћу власт над незнабожцима, и владаће над њима гвозденом палицом, и они ће се разбити као судови лончарски, као што и Ја примих од Оца Moга…
Даћу му власт – ономе који твори дела Моја даћу власт, како је обећано у Еванђељу, над пет или десет градова (в. Лк. 19; 17 – 19). Можда се тиме указује и на суд над неверницима када ће преварени (прелешћени), осуђени од оних који су поверовали у Христа, бити покорени као они над којима се влада гвозденом палицом:Ниневљани ће устати на Cyд са родом овим и осудиће гa(Мт. 12; 41), рекао је Господ. Речи:Као што и Ја примих од Оца Moгaречене су у складу с човечијом природом, због (Христовог) прихватања тела.
2; 28 – 29 – и даћу му звезду јутарњу. Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама.
Јутарњом звездом назива се или онај о коме говори пророк Исаија:Како паде с неба, лучоношо (ο εωσφορος), звездо јутарња(Ис. 14; 12) уз обећање да ће, уништен, бити положен под ноге верних (Лк. 10; 18-19), или пак даница (лучоноша, грч. φωσφορον) споменута код блаженог Петра, која јасно блиста у срцима верних (2. Петр. 1:19). односно просветљење Христово. Лучоношама (звездама даницама) се називају и Јован Крститељ и Илија Тесвићанин – један као један као Претеча првог изласка (истока, освита,ανατολη) Сунца правде, а други као претходник Његовог Другог доласка. Ми верујемо да ће њихови заједничари бити и победници над ђаволом. Нема ничега изненађујућег у томе што се истим називом означавају појмови толико супротни један другом, јер из Писма знамо да, на пример, реч „лав“ тумачена на различите начине, означава и Христа каолава из племена Јудиног(Отк. 5:5), али и антихриста као лавакоји ће искакати из Вавилона(5 Мојс. 33:22). Тако се и под освитом (истоком) може подразумевати почетак будућег дана који ће обасјати таму садашњег живота и ангео који га благовести. Тај ангео иде испред Сунца правде које ће просветлити верне и озарити сутон садашњег живота. Нека се Његовим лучама просветлимо и ми, по благовољењу Оца са Свесветим Духом. Њему нека је слава у векове векова. Амин.

- - - - - - - - - -

О ономе шта јеоткривено ангелу Сардске цркве
3.1. И ангелу цркве у Сарду напиши: тако говори Онај што има седам духова Божијих у седам звезда: знам твоја дела, имаш име да си жив, а мртав си.
Седам звезда, како смо раније објаснили, означавају седам ангела;седам духоваје или седам ангела, или седам дарова (дејстава, енергија) живототворног Духа, јер се и једни и други налазе под влашћу Христовом (досл. у руци Христовој). Једнима заповеда као Господар, док ове друге, као једносуштан са Њим (Св. Духом), дарује. Он цркви прети стога што она једино носиимеживе вере, док је у погледу добрих дела мртва.
3; 2 – 3 – Прени се и бди, па утврди остало што је готово да помре, јер не нађох твоја дела да су савршена пред Богом Мојим. Памти, дакле, како си примио и чуо, држи то и покај се…
Прени се и бди – одагнај, каже, лењиву поспаност и оснажи удове своје који ће због неверја потпуно одумрети, јер посленика не крунише почетак доброг дела него његово испуњење (το πληρομα). Према томе, сети се шта си примио и чуо и очувај предање (παραδοσις) које си добио од апостола; покај се због своје лењости.
3; 3 – Ако ли не будеш бдео, доћи ћу ти као лопов, и нећеш знати у који час ћу доћи на те.
Доћи ћу као лопов – и то је праведно, јер као што никоме није познат смртни час, исто тако никоме није познат ни свеопшти крај. Онима који су се за то припремили то ће бити као починак од труда, а за оне изненада затечене (неспремне, απαρσκευαστοι) – то је лопов, који доноси душевну смрт.
3; 4 – Али имаш и у Сарду неколико њих, који не укаљаше хаљине своје, и ходиће са мном у белима, јер су достојни.
Имаш неколико њих, који не укаљаше хаљине своје –То добро си задобила тиме што неки од твојих чланова нису упрљали душевне одежде грешним делима; сачувавши неоскрнављеном одежду непропадљивости, они ће са Мном у васкрсењу (досл. препорођењу, грч. παλιγγενεσια) носити светле одежде.
3; 5 _ 6 – Тако ће онај који победи бити обучен у хаљине беле, и нећу избрисати име његово из Књиге живота, и признаћу име његово пред Оцем Мојим и пред ангелима Његовим. Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама.
Онај ко победи горепоменутом победом, својим врлинама заблистаће као сунце и његово име неће бити избрисано из књиге живота. Његово име биће признато пред Оцем небеским и пред ангелским силама, као имена добропобедних (καλλινικοι) мученика.Праведници ће засјати као сунце у Царству Оца свога,како се каже у Еванђељу
 
ТУМАЧЕЊЕ ОТКРИВЕЊА
8. поглавље
О ономе шта је откривено ангелу Филаделфијске цркве
3; 7 – И ангелу цркве у Филаделфији напиши: Тако говори Свети, Истинити, који има кључ Давидов, који отвара и нико неће затворити, и који затвара и нико неће отворити.
Кључем Давидовом названо је царство Његово, јер је кључ символ власти. Кључ за Псалтир и за свако пророштво јесте Дух Свети Који отвара ризнице знања. Први кључ Христу припада по Његовој човечанској природи, а други по беспочетном божанству. То, што се у неким старим списима уместо „Давидовог кључа“ наводи „кључ од пакла“ сведочи о Христовој власти над животом и смрћу. Он је свет и истинит као истинска светиња (досл. као светиња по самоме себи, αυτοαγιωσυνη) и самобитна (αυτοουσιωδης) истина.
3; 8 – Знам дела твоја: ево, отворио сам врата пред тобом која нико не може затворити; јер мало снаге имаш, а одржао си Моју реч и ниси се одрекао имена Mola.
Из горенаведеног сазнајемо да је овај град био незнатан по својој величини али силан по вери, због чега се и каже:Знам дела твоја,тј. похваљујем их. У том смислу је и Мојсеју речено:Знам те по имену(Изл. 33; 15). Отворио сам пред тобом двери поучне проповеди које искушења не могу затворити. Довољно ми је твоје приношење (προθεσις) и не захтевам оно што превазилази твоје снаге (τα υπερ δυναμιν).
3; 9 – Ево дајем ти из синагоге сатанине оне који говоре да су Јудеји а нису, него лажу; ево учинићу да они дођу и да се поклоне пред ногама твојим и да знају да те Ја љубим.
Дајем ти из синагоге сатанине –као награду (плату) за исповедање Мога Имена добићеш преобраћање и покајање Јудеја који ће пасти пред твоје ноге, преклињући да их приведеш к Мени и за Моје просветљење, поставши Јудејима („јудејствујућима“) у тајности срца, а не јавно.
3; 10 – 11 – Зато што си одржао моју заповест о трпљењу, и jа ћу тебе сачувати од часа искушења који ће доћи на васцели свет да искуша оне који живе на земљи. Долазим ускоро; држи што имаш, да нико не узме венца твога.
Часом искушења названи су прогони хришћана од стране тадашњих безбожних римских владара који су ускоро уследили, и обећано је да ће се овај град избавити од њих. Можда се мисли и на васељенски прогон верујућих од стране антихриста пред свршетак времена. Господ обећава да ће оне који Га исповедају ослободити тога узносећи их из овоземаљског живота како не би трпели искушења која превазилазе њихове снаге. Он добро каже:Долазим ускоро,јер је и у Еванђељу речено да ће Господ доћи одмахпо невољи тих дана(Мт. 24; 29). Услед тога Он упозорава да ризница вере остане неопљачкана, како нико не би изгубио венац трпљења.
3; 12 – Онога који победи учинићу стубом у храму Бога мога и више неће изићи напоље…
Уистину је рекао да ће победника учинитистубом у храму Бога мога,јер се онај ко победи противничке силе сматра стубом и тврђавом Цркве, имајући у њој, по речима божанственог апостола,непомичан темељ(в. 1. Кор. 3; 11; Ефес. 2; 20, 1. Петр. 2; 6).
3; 12 …и написаћу на њему Име Бога мога, u име града Бога мога, новога Јерусалима, који силази с неба од Бога мога и ново Име Моје.
Написаћу на њему Име Бога мога –урезаћу, каже, на срце таквог стуба познање божанског Имена и вишњег Јерусалима, како би духовним очима видео његову лепоту иново Име Мојекоје ће свети познати у будућем веку. РечиБога могаизрекао је о Оцу као Онај Који је ради нас, људи, непоколебиво постао тело.Јерусалим силази са неба,будући да божанско познање, почевши од ангела, ми достижемо само путем свог сједињења са њима кроз нашу заједничку главу, Исуса Христа.
3; 13 – Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама.
Молићемо се да и ми задобијемо такво ухо.

- - - - - - - - - -

9. поглавље
О ономе шта је откривено ангелу Лаодикијске Цркве
3; 14 – И ангелу цркве у Лаодикији напиши: тако говори Амин, Сведок верни и истинити, зачетник творевине Божије.
Кроз верност се показује истина Христова, тачније, Он Сам као самобитна истина. Овде је реченоЗачетник творевине(? η αρχη της κτισεως) уместо „царство и начало свега“ које господари над васцелом творевином, јер начало или началство стварања означава првобитни (προκαταρκτικος, лат. primordialis) и нестворени (ακτιστος), тј. прапочетни узрок.
3; 15 – Знам дела твоја да ниси ни студен (ψυχρος) ни врућ (ξεστος). О, да си студен или врућ!
Григорије Богослов такође каже: у извесној мери треба горети, али исто тако треба бити и хладан и они, који су уистину хладни, тј. који нису искусили пламену веру, увек имају наду да ће је једном стећи. Онај, који је њоме загрејан кроз крштење али је затим услед своје лењости (немара, безбрижности, παθυμια) охладнео, одрекао се раније вере и губи наду у спасење. Премда у делању није могуће одбацити средину (η μεσοτης), због чега се и брак прихвата као својеврсна средина између девствености и блудничења. У вери су, међутим, средина и млакост (χλιαρον) безвредне (αδοκιμος).
3; 16 – 17 – Тако, пошто си млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих. Јер говориш: богат сам и обогатио сам се, и ништа ми не треба, а не знаш да си несрећан, и јадан, и сиромашан, и слеп, и наг.
Као што недовољно топла храна изазива мучнину код онога ко је проба, тако ћу и ја, каже, тебе, као одвратну храну, избљувати у вечне муке, јер си трњем богатства угушио (συμπνιγουσα) семе божанске речи (в. Лк. 8; 7) и ниси свестан свог духовног сиромаштва, слепила својих умних (духовних) очију и нагости (γυμωωσις) у добрим делима.
3; 18 – Саветујем ти да купиш од Мене злата огњем жеженога, да се обогатиш, и беле хаљине да се обучеш, те да се не покаже срамота голотиње твоје; и масти да помажеш очи своје, да видиш.
Ако желиш да се обогатиш, саветујем ти да од Мене, Који обогаћујем, огњеном жељом и пламтећим срцем задобијеш „злато огњем жежено“ тј. реч поуке, очишћену огњем искушења. Тако ћеш у свом срцу стећи ризницу која се не може похарати (ασυλος) и обући ћеш се у пресветлу (υπερλαμπρον) одежду врлина којом ћеш прекрити своју греховну голотињу. „Маст“ означава некористољубље (нестјажатељство, η ακτημοσυνη), јер ако [земаљски] поклони заслепљују [духовне] очи оних који на њих гледају, онда их презирање ових поклона [непоткупљивост] просветљује.
3; 19 – Ја оне које љубим прекоревам и поправљам, зато ревнуј и покај се.
О, човекољубље! Каквом се благошћу уздржава прекор!
3; 20 – Ево стојим на вратима и куцам; ако ко чује глас Мој и отвори врата, ући ћу к њему и вечераћу с њим, и он са Мном.
Ево стојим на вратима и куцам –Моје присуство, каже, није насилно, јер Ја куцам на двери срца и заједно се са онима који их отворе радујем (συνευφραινομαι) њиховом спасењу. Ово спасење сматрам храном и вечером и Ја се храним оним чиме се и они хране, утољујући гладслушања речи Господњих(Амос; 8; 11) и одгонећи мрак заблуде (прелести).
3; 21 – 22 – Ономе који победи даћу да седи са Мном на престолу Моме, као и Ја што победих и седох са Оцем Мојим на престолу Његовом. Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама.
Престо означава царство и спокој будућег века. Зато и каже да ће се они, који победе непријатеља, прославити и зацарити заједно са Њим.Као и Ја што победих –речено је по човечијој природи, због примања тела, јер Бог – Логос није добио царство као награду за врлине, будући да га је као Вечно постојећи одувек поседовао. Ако би било другачије, Он не би могао друге увести у њега јер, по речи Богослова, сина Грома,од пуноће његове ми сви примисмо(Јн. 1; 16 и 1. Тим. 6; 17). Из тог разлога је рекао светим апостолима да ће и онисами сести на дванаест престола и судити над дванаест племена Израиљевих(Мт. 19; 28 и 1. Кор. 6; 2). Као што је Он, будући Бог и Превечни Цар, ради нас постао човек и примио све што је својствено људској природи осим греха, тако ће и победиоцима ђавола дати Своје, колико то људи могу да приме. Он је Својим Вазнесењем облаке учинио кочијама узношења и кроз апостола рекао да ћеузнети свете на облацима у сретање Господу(в. 1. Сол. 4; 17). Када дође у лику Судије, као Створитељ и Господар творевине, Он ће и светима Својим дати власт да суде над онима који су презрели и одбацили божанствено и блажено ропство, као што је и апостол рекао:Не знате ли да ћемо ангелима судити(тј. началницима, кнежевима таме),а камо ли у стварима овога света(1. Кор. 6; 3). Према томе, имајући тако човекољубивог Судију, постарајмо се да непрестано испуњавамо богонадахнуте речи Соломонове:Свагда нека су ти хаљине беле(Књ. проп. 9; 8), тј. неоскрнављене рђавим (лукавим) делима. Нека се, дакле, наше душе украсе слично невести, како би се показале достојним сједињења са Царем, бесмртним Жеником. Онда пак, када се посредством врлина сјединимо са Њим, задобићемо небеска блага од Њиховог дароватеља, Христа Бога нашега, Коме нека је, заједно са Оцем и Светим Духом, слава, част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.
 
SDG (Soli Deo Gloria) :
danas 14:22
Re: Žig zveri
P.S.
Samo da dodam kratku opasku.
Ako adventisti nisu u pravu, onda ne može doći do uspostavljanja nedeljnog zakona u svim državama sveta!
I neće se ispuniti sledeće...
Sotona će se sam predstaviti kao Hristos i to će biti završno delo u velikoj drami obmane.Crkva kao ispunjenje svojih nada dugo izjavljuje da očekuje Spasiteljev dolazak.Sada će veliki varalica učiniti da sve izgleda kao da je Hristos zaista došao.Sotona će se u različitim krajevima na Zemlji pokazivati među ljudima kao veličanstveno biće blistavog sjaja, po izgledu slično Božjemu Sinu koga Jovan opisuje u Otkrivenju(Otkrivenje 1,13-15).Slava koja ga okružuje nadmašivaće sve što su oči smrtnika do tada videle.Pobedonosni poklici odjekivaće vazduhom:»Hristos je došao! Hristos je došao!«Ljudi će padati ničice pred njim, iskazujući mu tako svoje obožavanje, dok će on podizati svoje ruke da ih blagoslovi, kao što je Hristos blagosiljao svoje učenike dok je bio na Zemlji. Njegov glas biće mek i prigušen, ali vrlo melodičan.Nežnim rečima, punim saučešća, objašnjavaće ljudima neke uzvišene nebeske istine koje je i Spasitelj objašnjavao; lečiće bolesti među ljudima,a onda će i dalje se predstavljajući kao Hristos,tvrditi da je premestio dan odmora sa Subote na nedelju, i zapovediće svima da svetkuju dan koji je on blagoslovio. Izjaviće da oni koji uporno svetkuju sedmi dan, obešćašćuju njegovo ime odbijajući da slušaju njegove anđele koje im je slao da ih obasjaju istinom.Biće to silna, skoro nenadmašna obmana.Slično Samarjanima koje je prevario Simon mag, mnoštvo, od najmanjega do najvećega, poslušaće njegove obmane i govoriti: Ovo je »velika sila Božja«! (Dela 8,10)

QUOTE:ovde postoji paradoks,a znate zasto?reći ću vam.slazem se ovo po pitanju ,da će antihrist da se pravi dobar,da vara narod,..tralala,da sad ne navodim.imam postove o tome.ne slazem se po pitanju nedelje.na ovim postovima sto sam ubacio,stoji da Judeji i to ortodoksni mesijanski,očekuju njihovog mesiju,ne SUDIJU MESIJU,NJEGA SU ODBACILI,nego LAZNOG MESIJU -antihrista.Znamo da Jevreji drze shabat tj.SUBOTU,i vi adventisti 7 dana ,koliko mi je poznato to vise niko ne drzi.znaci vas i Jevreja neka ima 30 miliona sve ukupno u svetu.Nedelja kao dan odmora i VASKRSENJA se najviše slavi u svetu.e sada kada bude dosao taj jevrejski antihrist,a doći će,i obnoviće ponovo Solomonov hram i to 3,obnoviće žrtvoprinosenje,sveštenstvo(JEVREJI UVELIKO VRSE PRIPREME ZA TO),taj antihrist će biti JEVREJIN PO POREKLU,I ZNATE STA ĆE DA URADI,nametnuće da svi slave SUBOTU!ukinuće nedelju,biće progon hrisćana koji to ne prihvate,sveštenstvo kod jEVREJA će biti obnovljeno kada on dodje,tako mesijanski Jevreji tumače svoje knjige,znači to sam proverio nije nikakva izmišljotina,kasnije ću ubaciti link.ne kazem da će subota da bude žig zveri,ali postoje sanse itekako da svi slave koji se budu poklonili.
 
vde postoji paradoks,a znate zasto?reći ću vam.slazem se ovo po pitanju ,da će antihrist da se pravi dobar,da vara narod,..tralala,da sad ne navodim.imam postove o tome.ne slazem se po pitanju nedelje.na ovim postovima sto sam ubacio,stoji da Judeji i to ortodoksni mesijanski,očekuju njihovog mesiju,ne SUDIJU MESIJU,NJEGA SU ODBACILI,nego LAZNOG MESIJU -antihrista.Znamo da Jevreji drze shabat tj.SUBOTU,i vi adventisti 7 dana ,koliko mi je poznato to vise niko ne drzi.znaci vas i Jevreja neka ima 30 miliona sve ukupno u svetu.Nedelja kao dan odmora i VASKRSENJA se najviše slavi u svetu.e sada kada bude dosao taj jevrejski antihrist,a doći će,i obnoviće ponovo Solomonov hram i to 3,obnoviće žrtvoprinosenje,sveštenstvo(JEVREJI UVELIKO VRSE PRIPREME ZA TO),taj antihrist će biti JEVREJIN PO POREKLU,I ZNATE STA ĆE DA URADI,nametnuće da svi slave SUBOTU!ukinuće nedelju,biće progon hrisćana koji to ne prihvate,sveštenstvo kod jEVREJA će biti obnovljeno kada on dodje,tako mesijanski Jevreji tumače svoje knjige,znači to sam proverio nije nikakva izmišljotina,kasnije ću ubaciti link.ne kazem da će subota da bude žig zveri,ali postoje sanse itekako da svi slave koji se budu poklonili.

Biblijski Bog kaže za sebe da je Tvorac neba i zemlje! To eksplicitno piše u IV Božjoj zapovesti.

IV Božja zapovest

Exo 20:8 Sjeti se da svetkuješ dan subotni.
Exo 20:9 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao.
Exo 20:10 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata.
Exo 20:11 Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.

Kršćanska sadašnost (katolički prevod)
http://biblija.ks.hr/search.aspx?k=2&p=20&r=8


Ne nameće Tvorac neba i zemlje svoj zakon svim državama sveta, već Sotona nameće svim ljudima žig zveri (nedeljni zakon) da moraju da krše IV Božju zapovest. Inače neće moći da kupe i da prodaju!

Bog upozorava svet preko svog vernog naroda koji poštuje ZAKON svoga Tvorca!

Ceo svet odbacuje Tvorca neba i zemlje! Prihvataju autoritet prve zveri (Rimske crkve) koja stoji iza promene svetosti sa subote na nedelju.

Protestanti vidimo da prihvataju papski autoritet!

Oni ne pričaju protiv nedelje! Naprotiv! Napadaju Adventiste što svetkuju subotu! A govore da se drže samo pisma (Sola scriptura)!?

???

Nema više protesta protiv zabluda rimske crkve!

Zvanični protestanti prihvataju da odbace protest protiv Antihrista!

(njihovi preci to ne bi prihvatili ni po cenu mučenja! Ali današnji potomci malo mare za Božju reč)


Adventisti Sedmoga dana završavaju reformaciju koja je započeta u mračnom srednjem veku preko mnogih reformatora!

Hrišćani koji se neće uplašiti ogromne sotonske sile kojom kontroliše sve narode i države, hrabro će objaviti svet da je Vavilon veliki pao...

Rev 18:1 I posle ovog videh drugog anđela gde silazi sa neba, koji imaše oblast veliku; i zemlja se zasvetli od slave njegove.
Rev 18:2 I povika jakim glasom govoreći: Pade, pade Vavilon veliki, i posta stan đavolima, i tamnica svakom duhu nečistom, i tamnica svih ptica nečistih i mrskih; jer otrovnim vinom kurvarstva svog napoji sve narode;
Rev 18:3 I carevi zemaljski s njom se kurvaše, i trgovci zemaljski obogatiše se od bogatstva slasti njene.
Rev 18:4 I čuh glas drugi s neba koji govori: Iziđite iz nje, narode moj, da se ne pomešate u grehe njene, i da vam ne naude zla njena.

Kada se bude doneo nedeljni zakon, i kada sve države sveta i svi narodi prihvate lojalnost prvoj zveri a samim tim i lojalnost Sotoni...

Rev 13:1 i stade na morski žal. Tada videh kako iz mora izlazi Zver. Imala je deset rogova i sedam glava, a na svojim rogovima deset kruna i na svakoj glavi bogohulno ime.
Rev 13:2 Ta Zver koju videh ličila je na leoparda, noge su joj bile kao u medveda, a usta kao u lava. Aždaja joj dade svoju silu, svoj presto i veliku vlast.
Rev 13:3 Jedna glava kao da joj je bila smrtno ranjena, ali se njena smrtna rana zaceli. I ceo svet se zadivi i pođe za Zveri,
Rev 13:4 klanjajući se Aždaji što je Zveri dala vlast. A klanjali su se i Zveri, govoreći: "Ko je kao Zver?" i: "Ko može protiv nje da ratuje?"
Rev 13:5 Zver dobi usta da njima govori ohole reči i hule i dobi vlast da to čini četrdeset i dva meseca.

42 proročanska meseca = 1260 godina

(biblijski princip kod tumačenja proročkog vremena jeste jedan dan za godinu.

Eze 4:6 A kad ih navršiš, onda lezi na desnu stranu svoju, i nosi bezakonje doma Judinog četrdeset dana; po jedan dan dajem ti za godinu.

Takođe, treba uzeti u obzir da je Izrael računao vreme preko lunarnog kalendara. Njihova godina je imala 360 dana. I zato se u proročanstvima za godinu koristi 360 dana, a ne 365 dana)

I to se ispunilo...

538-1798. god. - Vreme papske vladavine!

Rev 13:6 I ona otvori usta i poče da huli na Boga, ocrnjujući njegovo ime, njegovo prebivalište i one koji prebivaju na nebu.

Ovo je vreme upravo pred nama!

Rev 13:7 Bi joj dopušteno i da zarati protiv svetih i da ih pobedi, a dobila je i vlast nad svakim plemenom, narodnošću, jezikom i narodom.
Rev 13:8 Klanjaće joj se svi stanovnici zemlje čija imena od postanka sveta nisu upisana u Knjigu života zaklanog Jagnjeta.

Zato, kada se donese nedeljni zakon u svim državama sveta, počev od USA...

(druga zver koja nameće autoritet prve zveri svim državama)

Rev 13:11 Onda videh drugu Zver kako izlazi iz zemlje. Imala je dva roga kao u jagnjeta, a govorila je kao Aždaja.
Rev 13:12 Izvršavala je svu vlast prve Zveri u njeno ime i prisilila zemlju i sve njene stanovnike da se klanjaju prvoj Zveri, onoj čija se smrtna rana zacelila.

... Bog će pustiti opisane katastrofe iz Otkrivenja - prvo 7 truba kao najavu da će doći 7 zala!

U to vreme Sotona će se pojaviti kao Hrist i govoriti da su krivci za katastrofe oni ljudi koji su uporni da ne poštuju njega koji je uspostavio nedelju.

Sotona će se sam predstaviti kao Hristos i to će biti završno delo u velikoj drami obmane. Crkva kao ispunjenje svojih nada dugo izjavljuje da očekuje Spasiteljev dolazak. Sada će veliki varalica učiniti da sve izgleda kao da je Hristos zaista došao. Sotona će se u različitim krajevima na Zemlji pokazivati među ljudima kao veličanstveno biće blistavog sjaja, po izgledu slično Božjemu Sinu koga Jovan opisuje u Otkrivenju (Otkrivenje 1,13-15). Slava koja ga okružuje nadmašivaće sve što su oči smrtnika do tada videle. Pobedonosni poklici odjekivaće vazduhom: »Hristos je došao! Hristos je došao!« Ljudi će padati ničice pred njim, iskazujući mu tako svoje obožavanje, dok će on podizati svoje ruke da ih blagoslovi, kao što je Hristos blagosiljao svoje učenike dok je bio na Zemlji. Njegov glas biće mek i prigušen, ali vrlo melodičan. Nežnim rečima, punim saučešća, objašnjavaće ljudima neke uzvišene nebeske istine koje je i Spasitelj objašnjavao; lečiće bolesti među ljudima, a onda će i dalje se predstavljajući kao Hristos, tvrditi da je premestio dan odmora sa Subote na nedelju, i zapovediće svima da svetkuju dan koji je on blagoslovio. Izjaviće da oni koji uporno svetkuju sedmi dan, obešćašćuju njegovo ime odbijajući da slušaju njegove anđele koje im je slao da ih obasjaju istinom. Biće to silna, skoro nenadmašna obmana. Slično Samarjanima koje je prevario Simon mag, mnoštvo, od najmanjega do najvećega, poslušaće njegove obmane i govoriti: Ovo je »velika sila Božja«! (Dela 8,10)

Međutim, pripadnici Božjeg naroda neće biti zavedeni. Učenja ovog lažnog Hrista neće biti u skladu s Biblijom. Njegovi blagoslovi upućeni su obožavaocima zveri i ikone njezine, istoj onoj grupi za koju Biblija tvrdi da će osetiti nepomešani Božji gnev.


Sotoni, osim toga, neće biti dozvoljeno da podražava način Hristovog dolaska. Spasitelj je opomenuo svoje sledbenike na prevare u tom smislu, i jasno prorekao način svog drugog dolaska. »Jer će izići lažni hristosi i lažni proroci, i pokazaće znake velike i čudesa, da bi prevarili, ako bude moguće, i izabrane… Ako vam, dakle, reku: evo ga u pustinji, ne izlazite, evo ga u sobama, ne verujte. Jer kao što munja izlazi od istoka i pokazuje se do zapada, takav će biti i dolazak sina čovečijega.« (Matej 24,24-27. 31; 25,31; Otkrivenje 1,7; 1. Solunjanima 4,16.17) Ovaj dolazak, prema tome, niko neće moći da podražava. On će biti vidljiv svima – gledaće ga ceo svet.


http://velikaborba.com/knjiga/#tab-1362485862327-6-40



Sotoni je cilj da istrebi svaki trag čoveka koji poštuje svoga Tvorca! Pokušaće da zatre sve verne ljude i mnogi će biti pobijeni.

 
Poslednja izmena:
http://www.breakingisraelnews.com/65107/are-jewish-people-ready-messiah-jewish-world/

- - - - - - - - - -

http://www.jewfaq.org/mashiach.htm

- - - - - - - - - -


antichrist dolazi iz jevrejskog naroda,iz DANOVOG PLEMENA,on će posebno voleti JEvreje,oni će mu se najpre pokloniti,i prihvatiti.

- - - - - - - - - -

HRISTOS JE VEĆI OD SUBOTE!KO IMA UŠI DA CUJE ,NEKA ČUJE!
 
ZA AVAKUMA As part of the seminar, Singer took questions from the audience. One audience member asked, “When will the Messiah come? What are the Jewish people waiting for?”
In the videoof his response, Singer cautioned, “We are actually warned inTanach( the Jewish Bible) never to make a calculation of whenMoshiach(Messiah) will come. If someone tries to make a calculation of the time of the end, their bones will never be at rest in the grave. This is a very severe curse.
“Why is this such a great sin? Because if you say there is a date, you are saying that Isaiah is a liar. If you say there is a date, you’re saying that God is untruthful.”

evo šta Jevreji kazu za onoga ko se bavi predvidjanjima oko dolaska i datuma u ovom slučaju njihovog laznog mesije.Hristos je isto upozorio da se ne bavimo time,nego da strazimo.
 
HRISTOS JE MOJ TVORAC,SPASITELJ,SVE,NE JEVREJSKA SUBOTA!

Ako je Isus Hrist Vaš Tvorac i Spasitelj, zašto onda odbacujete jednu Božju zapovest? I to zapovest u kojoj se vidi da je biblijski Bog Jahve Tvorac neba i zemlje!

IV Božja zapovest

Exo 20:8 Sjeti se da svetkuješ dan subotni.
Exo 20:9 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao.
Exo 20:10 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata.
Exo 20:11 Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.

Kršćanska sadašnost (katolički prevod)
http://biblija.ks.hr/search.aspx?k=2&p=20&r=8
 
Poslednja izmena:
ZA AVAKUMA As part of the seminar, Singer took questions from the audience. One audience member asked, “When will the Messiah come? What are the Jewish people waiting for?”
In the videoof his response, Singer cautioned, “We are actually warned inTanach( the Jewish Bible) never to make a calculation of whenMoshiach(Messiah) will come. If someone tries to make a calculation of the time of the end, their bones will never be at rest in the grave. This is a very severe curse.
“Why is this such a great sin? Because if you say there is a date, you are saying that Isaiah is a liar. If you say there is a date, you’re saying that God is untruthful.”

evo šta Jevreji kazu za onoga ko se bavi predvidjanjima oko dolaska i datuma u ovom slučaju njihovog laznog mesije.Hristos je isto upozorio da se ne bavimo time,nego da strazimo.

Вашим душама су јевреји шефови и господари. Њима сте се подали.
 
Ako je Isus Hrist Vaš Tvorac i Spasitelj, zašto onda odbacujete jednu Božju zapovest? I to zapovest u kojoj se vidi da je biblijski Bog Jahve Tvorac neba i zemlje!


IV Božja zapovest

Exo 20:8 Sjeti se da svetkuješ dan subotni.
Exo 20:9 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao.
Exo 20:10 A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata.
Exo 20:11 Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.

Kršćanska sadašnost (katolički prevod)
http://biblija.ks.hr/search.aspx?k=2&p=20&r=8

vama treba čovek da nacrta..sto puta treba jedno te isto da pisem sa tim jebenim subotama.

- - - - - - - - - -

Šta ćete adventisti kada jevrejski antihrist dodje,i kaze vam "slavite subotu"?
 
SVETO PRIČEŠĆE (VEČERA GOSPODNJA)JE VEĆE OD SUBOTE.TO JE direktna zapovest koju nam je Gospod dao,JEDITE TELO MOJE I PIJTE KRV MOJU KOJA SE ZA VAS LOMI PROLIVA ZA OTPUSTENJE GREHOVA I ŽIVOT VEČNI.
 
vama treba čovek da nacrta..sto puta treba jedno te isto da pisem sa tim jebenim subotama.

Gospodine, Vi odbacujete IV Božju zapovest! Za to ne možete naći opravdanja u Božjoj reči - Bibliji.

To je ljudska tradicija.


Šta ćete adventisti kada jevrejski antihrist dodje,i kaze vam "slavite subotu"?

Znate šta kaže biblijski Bog...

Isa 5:20 Teško onima koji zlo zovu dobro, a dobro zlo, koji prave od mraka svetlost, a od svetlosti mrak, koji prave od gorkog slatko a od slatkog gorko.
Isa 5:21 Teško onima koji misle da su mudri, i sami su sebi razumni.
Isa 5:22 Teško onima koji su jaki piti vino i junaci u mešanju silovitog pića.
Isa 5:23 Koji pravdaju bezbožnika za poklon, a pravednima uzimaju pravdu.
Isa 5:24 Zato kao što oganj proždire strnjiku i slama nestaje u plamenu, tako će koren njihov biti kao trulež i cvet njihov otići će kao prah, jer odbaciše zakon Gospoda nad vojskama i prezreše reč Sveca Izrailjevog.
 
Uostalom ja sam se krstio u IME OCA,SINA I SVETOGA DUHA,U IME SVETE TROJICE,TROJIČIN BOG,NE U IME JAHVEA.PRVA I NAJVEĆA ZAPOVEST:LJUBI GOSPODA BOGA SVOGA,SVIM SRCEM SVOJIM,SVOM SNAGOM SVOJOM,SVOM DUŠOM I UMOM"
A DRUGA JE ISTA KAO I OVA:"LJUBI BLIZNJEGA SVOJEGA KAO SAMOGA SEBE,OD OVE 2 ZAPOVESTI NE POSTOJE VEĆE NI NA NEBU ,NI NA ZEMLJI"
 
Hajde da se vratimo na proroka Danila i da zaključimo koga predstavljaju simboli koji su nam tamo opisani.

Ako budete pošteni i iskreno sami sebi budete odgovorili onda ćemo znati ko je prva zver koja nameće svoj žig svim ljudima.

Ali Vi nećete da priznate gorku istinu.
 
A ovo kaze ISUS HRISTOS ,u koga sam se krstio,a ne biblijski Bog.

- - - - - - - - - -

Nemam ja sta da se vraćam ni na sta,postovi su tu koje sam postavio,pročitajte,sta vam nije jasno pitajte,i ako da blagodat Bozija znaću da odgovorim,a ako ne,nikom nista.
 
Uostalom ja sam se krstio u IME OCA,SINA I SVETOGA DUHA,U IME SVETE TROJICE,TROJIČIN BOG,NE U IME JAHVEA.

A kako se zove Vaš Spasitelj? Kako mu je pravo ime? Na jevrejskom!

Da li ime Isus (hebrejski Jahshua) zapravo znači da Jahve spasava?

Od čega nas Jahve spasava? Od greha!

Mat 1:21 Pa će roditi Sina, i nadeni Mu ime Isus; jer će On izbaviti svoj narod od greha njihovih.

A šta je greh?

1Jn 3:4 Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje.

Znači od čega nas Isus (Jahve spasava)?

Od kršenja Božjeg zakona!


PRVA I NAJVEĆA ZAPOVEST:LJUBI GOSPODA BOGA SVOGA,SVIM SRCEM SVOJIM,SVOM SNAGOM SVOJOM,SVOM DUŠOM I UMOM"

A DRUGA JE ISTA KAO I OVA:"LJUBI BLIZNJEGA SVOJEGA KAO SAMOGA SEBE,OD OVE 2 ZAPOVESTI NE POSTOJE VEĆE NI NA NEBU ,NI NA ZEMLJI"

Hajde recite nam odakle je Isus citirao te reči?

I da li te zapovesti postoje u Starom zavetu paralelno sa 10 Božjih zapovesti?


Vi dobro znate da su te Isusove reči zapravo citat iz Staroga zaveta.

Deu 6:4 Čuj, Izrailju: Gospod je Bog naš jedini Gospod.
Deu 6:5 Zato ljubi Gospoda Boga svog iz svega srca svog i iz sve duše svoje i iz sve snage svoje.

Kako može taj citat da anulira 10 Božjih zapovesti?

Taj stih postoji paralelno sa deset zapovesti u Starom zavetu upravo zato što te reči imaju težinu koju je Hrist istakao.

Vi biste da ukinete jednu Božju zapovest time što izvrćete značenje Isusovih reči.

Šta je Isus hteo da kaže sa tim citatom? Da Božje zapovesti više ne važe?

To Vi sugerišete.
 
Poslednja izmena:
1O nerazumni Galati! Ko vas je opčinio da se ne pokoravate istini? Vi, kojima pred očima beše napisan Isus Hristos, a sad se među vama razape.
1 Kor. 1:23, Gal. 5:7
2Ovo jedno hoću od vas da doznam, ili Duha primiste kroz dela zakona ili kroz čuvenje vere?
Dela 2:38, Rim. 10:16, 1 Kor. 9:21, Jev. 6:4
3Tako li ste nerazumni? Počevši Duhom, sad telom svršujete?
Gal. 4:9, Jev. 7:16
4Tako li uzalud postradaste? Kad bi bilo samo uzalud!
1 Kor. 15:2, 2 Jn. 1:8
5Koji vam dakle daje Duha i čini čudesa među vama, čini li delima zakona ili čuvenjem vere?
2 Kor. 3:8
6Kao što Avraam verova Bogu, i primi mu se u pravdu.
7Poznajte dakle da su oni sinovi Avraamovi koji su od vere.
Jn. 8:39
8A pismo videvši unapred da Bog verom neznabošce pravda, napred objavi Avraamu: U tebi će se blagosloviti svi neznabošci.
1 Moj. 12:3, Gal. 4:30
9Tako koji su od vere, blagosloviće se s vernim Avraamom.
10Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini.
5 Moj. 27:26, Jer. 11:3, Jak. 2:10
11A da se zakonom niko ne opravdava pred Bogom, poznato je: jer pravednik od vere živeće.
 
10Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini.
5 Moj. 27:26, Jer. 11:3, Jak. 2:10

QUOTE:evo vam.knjiga zakona,vi se rukovodite po TORI,ne po Jevandjelju!ZAŠTO NE POSTUJTE SVE ZAKONE,zasto se ne obrezujete,ne vršite prinošenje zrtve,i ko zna koliko jos judejskih zakona?mi se rukovodimo prema veri,prema Jevandjelju radosnoj vesti.
 
Gospodine, ako hoćete da mi dokazujete da je nedelja dan odmora, otvorite novu temu pa ćemo tamo da diskutujemo.

Vama ne odgovara da čujete istinu koja Vam se kaže. I pošto poto navlačite biblijske stihove da biste osporili IV Božju zapovest.

IV Božja zapovest se ne može osporiti Biblijom.

Samo možete da iznosite već hiljadu puta ponovljene konstrukcije.
 
Nemojte da izvrćete PRIČEST NIJE LJUDSKA TRADICIJA,VEĆ DIREKTNA ZAPOVEST OD GOSPODA ISUSA HRISTA.
2 najveće zapovesti ne stoje paralelno ,nego su potpuno odvojene jedne od druge,nemojte mene da folirate.Odvojene su zato sto Jevrejski narod nije bio jos uvek spreman za njih.a ovih 10 im je dato da ne bi padali u idolopoklonstvo,da bi ostali i opstali u veri u Boga.
 
Hajde da se vratimo na proroka Danila i da zaključimo koga predstavljaju simboli koji su nam tamo opisani.

Ako budete pošteni i iskreno sami sebi budete odgovorili onda ćemo znati ko je prva zver koja nameće svoj žig svim ljudima.

Ali Vi nećete da priznate gorku istinu.

Da li hoćete da razgovaramo o proročanstvima koja nam pomažu da razumemo koga predstavlja zver iz Otkrivenja?
 

Back
Top