Žene postaju sve jače

prolaznik011

Ističe se
Banovan
Poruka
2.536
Statističke projekcije pokazuju da će muški pol uskoro izgubiti svaku prednost. Za tri decenije broj muškaraca smanjen za 20.000, a dama veći za 60.000

SRBIJA će u narednim decenijama biti dominantno zemlja žena. Njih već sada, pokazuju statistike, ima više, a žive duže za prosečno pet godina od muškaraca.

Razlika u dugovečnosti, kaže Ivan Marinković, iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, s vremenom će sve više rasti, pa će za deceniju razlika biti sedam godina. Prosečan životni vek jedne dame u Srbiji ovog trenutka je 76, a gospodina 71 godinu.

- Iako se svuda u svetu rađa više dečaka (kod nas se na 106 dečaka rodi 100 devojčica), zbog velike rane smrtnosti muškaraca, žene u četrdesetim postaju većina - kaže Marinković.

On dodaje da je smrtnost muškog pola šezdesetih godina prošlog veka bila za dva odsto veća nego ženskog, dok danas ”jači pol” do tridesete ima pet puta veći rizik od smrti nego žene. Muškarci češće umiru nasilnom smrću (ubistava) i manje brinu o zdravom životu. Između tridesete i šezdeset pete, smrtnost muškaraca duplo je veća nego kod žena, s tendencijom rasta, da bi se oko 80. godine oni opet izjednačili.
RAZLIKUJU SE I
KAD BOLUJU
MADA muškarci češće obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, žene od njih više umiru, prosto jer žena u Srbiji ima više, objašnjava Ivan Marinković. Zato muškarci češće umiru od tumora i nasilnih smrti. Žene su, pak, podložnije autoimunim oboljenjima (artritis ili multipla skleroza). Zanimljivo je i da one, prema podacima Asocijacije za žensku inicijativu, ređe voze kola (od 10 automobila, osam voze muškarci).

I upravo zato što je Srbija zemlja starih, žene su i brojnije. Postoje i krajevi u kojima one čine apsolutnu većinu, a dosta je staračkih sela u kojima nema nijednog muškarca!

- U Vojvodini je starih žena za 30-50 odsto više nego njihovih vršnjaka, a one su većina i u Beogradu, Podunavskom i Braničevskom okrugu. U selima je sve manje devojaka, jer odlaze u gradove, dok momci ostaju da čuvaju porodična ognjišta - kaže Marinković, i dodaje da su jedine opštine u kojima je broj žena i muškaraca izjednačen granična područja prema Kosovu i Crnoj Gori, gde je većinsko muslimansko stanovništvo, i to mlađe.

- U poslednje tri decenije broj muškaraca smanjio se za 20.000, a broj žena povećao za 60.000. Vrlo brzo će svima biti jasno da sve kampanje - od marketinških, preko zdravstvenih, do političkih, treba prilagoditi ženama, i to starijim, jer su one brojniji kupci i glasači - zaključuje Marinković.

Uprkos tome što su brojnije, žene, ipak, ređe imaju posao, a i kad rade, zarade po satu su im za 17 odsto niže u odnosu na isti posao koji rade muškarci. Zaposleni muškarci u ukupnoj domaćoj populaciji učestvuju sa 43,2 odsto, a žene samo sa 29,8, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

- Stopa zaposlenosti žena u Srbiji među najnižima je u Evropi. Isto istraživanje koje je pokazalo da žene manje zarađuju, pokazalo je da one imaju bolje obrazovne karakteristike, pa je razlika u primanjima rezultat ne stručne spreme, već diskriminacije - kaže prof. dr Marija Babović, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ona dodaje i da žene češće ostaju bez posla, jer su bile zaposlene u rizičnim sektorima, kao i da teže nalaze novi posao. Statistika Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuje i da žene prosečno godinu dana duže čekaju posao od muškaraca.

Eto razloga za radost za zensku forumsku populaciju u Srbiji.Morache da idu u muzej da pronadju mushkarca za sebe.

Poslednja izmena:
dzabe kad su zene prirodno u inferiornom polozaju u odnosu na nas, i prirodno su glupe. Citav zivot im se svodi na to za koga ce i kada da se udaju, sa udajom prestaje citava svrha njihovog postojanja. Zene traju samo dok se ne udaju, to poslije nisu zene nego babe. A muskarci ih i pored toga vole. A one se jos bune...ccc...

dzabe kad su zene prirodno u inferiornom polozaju u odnosu na nas, i prirodno su glupe. Citav zivot im se svodi na to za koga ce i kada da se udaju, sa udajom prestaje citava svrha njihovog postojanja. Zene traju samo dok se ne udaju, to poslije nisu zene nego babe. A muskarci ih i pored toga vole. A one se jos bune...ccc...
Nisu zene krive shto mi ne vodimo rachuna o svom zdravlju i ne biramo zenu koja je dobra za nas pa i po cenu da zivimo kao samci.

Nisu zene krive shto mi ne vodimo rachuna o svom zdravlju i ne biramo zenu koja je dobra za nas pa i po cenu da zivimo kao samci.

pa eto, to je razmisljanje jedne zene. Ako vodis racuna o zdravlju umrijeces sa 76, ako ne vodis umrijeces sa 71, isto ti se vata. Umires star. I zato sto bi se ja citavog zivota cimao oko zdravlja kad cu da umrem star (ako prije toga ne oduzmem sebi zivot, zbog zene). Ja mrzim zene.

Zanimljivo je i da one, prema podacima Asocijacije za žensku inicijativu, ređe voze kola (od 10 automobila, osam voze muškarci).

[/B]

i te 2 ne znaju da voze.
danas gledam neku sirotu ćurku, ne zna da isparkira auto sa parkinga...:sad2:
ej, ovde kod mene u gradu u kom nema neke prevelike gužve u saobraćaju...
pa šta bi ona radila da je u Beogradu, nikad ne bi izašla sa parkinga...:dash:

da se pitam, odmah bi joj oduzela dozvolu i ne samo njoj već većini žena i muškaraca koji ne znaju da voze...:rtfm:

pa eto, to je razmisljanje jedne zene. Ako vodis racuna o zdravlju umrijeces sa 76, ako ne vodis umrijeces sa 71, isto ti se vata. Umires star. I zato sto bi se ja citavog zivota cimao oko zdravlja kad cu da umrem star (ako prije toga ne oduzmem sebi zivot, zbog zene). Ja mrzim zene.[/QUOTE]

Nije tebi lako...niti te vole, ni ti nekog volis...:confused:

pa eto, to je razmisljanje jedne zene. Ako vodis racuna o zdravlju umrijeces sa 76, ako ne vodis umrijeces sa 71, isto ti se vata. Umires star. I zato sto bi se ja citavog zivota cimao oko zdravlja kad cu da umrem star (ako prije toga ne oduzmem sebi zivot, zbog zene). Ja mrzim zene.[/QUOTE]

Nije tebi lako...niti te vole, ni ti nekog volis...:confused:

pa nije mi lako, ranije sam svakoga volio i svi su me voljeli, ali ja sam zbog zene poceo sve zene da mrzim, ja i tebe mrzim. Ja zbog zene sad pijem vinjak i svadjam se ovdje sa tobom. A kako sam ambiciozan bio, u zivotu.

pa nije mi lako, ranije sam svakoga volio i svi su me voljeli, ali ja sam zbog zene poceo sve zene da mrzim, ja i tebe mrzim. Ja zbog zene sad pijem vinjak i svadjam se ovdje sa tobom. A kako sam ambiciozan bio, u zivotu.

:sad2:
Mrzi mene koliko hoces, ali pocni sebe da volis. Okreni se malo oko sebe, sigurno ima zena koje su zainteresovane za tebe, koje bi ti bile podrska u svemu. ;)
p.s. nisam pisala da bi se svadjala. Samo "vidim" da bi mogao bolje da se osecas, ako to zaista zelis.

Back