Žena predsednik ili premijer?

Da li biste prihvatili da žena bude premijer, ako je iz vašeg tabora?

• Ukupno glasova
    87
  • Anketa je zatvorena .
Е ту грешиш. Ако жена уђе у политику, мора да игра игру "мушки", нема ту, знате ја сам дама,
будите фини према мени...

Шта мислиш да су Англосаксонци џентлмени према женама које се баве политиком?!
Можда ће јој придржати капут, али у политичким борбама је неће поштедети...

Pre bi "muski" trebali da osveze svoj vokabular i da dodaju reci koje se uobicajeno koriste u politici. Ne treba stedeti zene politicare u politickoj borbi ali bi bilo prijatno za usi da ih postede uvreda i prostakluka. Uostalom, kao i sve gradjane koji ih slusaju.

Pre bi "muski" trebali da osveze svoj vokabular i da dodaju reci koje se uobicajeno koriste u politici. Ne treba stedeti zene politicare u politickoj borbi ali bi bilo prijatno za usi da ih postede uvreda i prostakluka. Uostalom, kao i sve gradjane koji ih slusaju.

Увреде и простаклуци су још и бенигни у односу на други вид "игара", које се могу доживети у политици... Политика је прљава "игра" и није за оне осетљиве и нежне, мислим, уколико се стреми врху.
Мада, они који су упознати са збивањима у разним сферама друштва, кажу да ни у једној области није лако
стићи до врха и ту опстати.

Увреде и простаклуци су још и бенигни у односу на други вид "игара", које се могу доживети у политици... Политика је прљава "игра" и није за оне осетљиве и нежне, мислим, уколико се стреми врху.
Мада, они који су упознати са збивањима у разним сферама друштва, кажу да ни у једној области није лако
стићи до врха и ту опстати.

Ako prihvatimo da je politika "prljava" igra, onda ne postoji ni jedan razlog da se bilo koji politicar (zena ili muskarac) ne strpaju u bajbok istog trenutka kada postanu politicari. Koriscenje uvreda, polulazi i lazi u politickoj igri nije prljava igra vec povreda zakona koji sankcionisu takve stvari. Greska je sto se zakoni ne primenjuju.
Prljava igra tipa "XY vidjena sa svalerom u vikendici na KOpaoniku" je posao za pravosudje.
Prljava igra tipa "aha, oni vam nude 100, a ja mogu da obezbedim 105.." je politicka borba.

Nisam upotrebio taj izraz, ali red bi bio, one čine više od polovine biračkog tela, ne zaboravi to.

Нешо, Нешо, већ видим твоје постове у скорој будућности... биће то галама и агитација за неку Пешићку или неку сличну.

Да ли је теби јасно да не може неко да падне са Марса или да га извучеш из шешира као зеца у име "женске равноправности" и да га инсталираш. Познато је да је са женама далеко лакше МАНИПУЛИСАТИ него са мушкарцима, довољно је да је у неким данима - и "оде мас' у пропас' ". А тек ове старије климактеричне... ало, бре, освестите се, ми на политичкој сцени НЕМАМО жену која би иоле била достојна и да помисли на некакву кандидатуру. Сетите се оне рибе Карићеве, сетите се оне рибе Кидман какве је глупости правила.

Ма да немам ништа против да по инструкцијама западних газда покушате да инсталирате неку која би била у "кохабитацији". Добићете одговор на изборима.

Prljava igra tipa "XY vidjena sa svalerom u vikendici na KOpaoniku" je posao za pravosudje.

Па по теби би требало ухапсити и казнити пола Америке јер је обелодањена пушачица Била Клинтона.......

п.с. Политичари су јавне личности које су као такве изложене погледима свуда и на сваком месту.

Opet feminizam slavonka.

Margaret Tačer
Medlin Olbrajt
Mira Marković
Indira Gandi
Kondoliza Rajs
:roll:

pucala je mnogima kičma od te dobrote, emotivnosti, razumevenja, iznalaženja mirnih rešenja.

Sve su one bile amateri u odnosu na muškarce. Da ih ne nabrajam. Zaista nisam feministkinja, ali ovakvo nepoverenje u žensku vladavinu je neprimereno, a to je samo zato što ste svesni da su žene fizički slabije, što nikako ne znači da bi trebalo sumnjati u naš intelekt.

Prema tome,

Sve su one bile amateri u odnosu na muškarce. Da ih ne nabrajam. Zaista nisam feministkinja, ali ovakvo nepoverenje u žensku vladavinu je neprimereno, a to je samo zato što ste svesni da su žene fizički slabije, što nikako ne znači da bi trebalo sumnjati u naš intelekt.

Prema tome,

Ја тебе уопште не разумем, како ти није јасно да ИНТЕЛЕКТ неке особе није пресудан за политику, напротив. Да неће можда неко да проба да ми објасни
да је Џорџ Буш неки интелектуалац.......хехехе...

Не, битна је супериорност, снага личности а не физичка снага, харизма.......не
могу сада да нађем фотку оне јаднице Меркелове која је једина жена у великом
мушком "друштву" ...

Ja sam za to da zena bude vodja ove nase drzave ali postoji jedan po mani veliki problam. Sta ako u sred mandata zatrudni i ode na trudnicko i porodiljsko odsustvo.Politikom treba da se bave samo zene sa velikom decom(znaci u srednjim godinama )ili one koje su odlucile da nemaju decu i da svojim radom usrece svu decu Srbije.Inace ja sam zena i silom prilika sam i bila jedno vrema u politiockoj partiji, gde sam obavljala neke fumkcije i mogu da kazem da to nije posao za mladu majku ( imam 3 male dece) ali ona koja se na to usudi i bude dila dobra u tome ce definitivno imati moj glas

Ја тебе уопште не разумем, како ти није јасно да ИНТЕЛЕКТ неке особе није пресудан за политику, напротив. Да неће можда неко да проба да ми објасни
да је Џорџ Буш неки интелектуалац.......хехехе...

мушком "друштву" ...

:roll::roll: Ti želiš da mi kažeš da je Buš snažna sličnost, da ima harizmu??

To što ti pričaš nije istina. Poenta je u tome da su od pamtiveka muškarci favorizovani zbog fizičke snage i ta diskriminacija traje do danas, uz možda neke beznačajne izuzetke.

A da u politici nije potreban vrhunski intelekt, potpuno si u pravu - pogledaj političku scenu u Srbiji, ne moraš da ideš dalje.

Па по теби би требало ухапсити и казнити пола Америке јер је обелодањена пушачица Била Клинтона.......

п.с. Политичари су јавне личности које су као такве изложене погледима свуда и на сваком месту.

Po meni, bas me zabole sta amerikanci rade kod svoje kuce...daleko im lepa njihova.

Mislim da je ta afera americkog predsednika bila i dokazana. Ja sam naveo kao primer politicku borbu ocrnjivanja protivnika bez dokaza. Po toj logici moze svako da kaze za svakog sta god hoce i da nije bitno da li je istina ili ne. Znaci da nasa politicka scena treba da se bazira na rekla-kazala a ne na konkretnim rezultatima necijeg rada?

Ј
мушком "друштву" ...

tacno tako, ali dodao bih i intelekt.
zasto onda smatras da zena u ovom trenutku ne moze da vodi srbiju (bilo koje politicke opcije)?

Тако је, само то је некима тешко објаснити... :wink:

Btw, није нико са стране то обелоданио, већ је Моника тужила Клинтона и чак сачувала неопрану хаљину са "доказима"... Афера је трајала месецима, а ми смо бомбардовани како би се забашурила та афера.:evil:

Синоним за највећи скандал прислушкивања и даље представља афера Вотергејт из 1972. године, која је резултирала једином оставком председника у америчкој историји. После упада провалника у Национални савет Демократске странке у хотелу Вотергејт, ФБИ је прегледао место злочина и открио да је администрација Ричарда Никсона прислушкивала своје политичке противнике и да поседује посебни фонд из којег се финансирају Никсонове шпијунске делатности. Пронађени су тонски записи разговора које је Никсон водио са својим сарадницима, али и записи на којима су забележени разговори у којима покушава да омете истрагу.

Захваљујући новинарима Бобу Вудворду и Роберту Бернштајну или анонимном службенику ФБИ, који је иза њих стајао, афера није заташкана и Никсон је био принуђен да поднесе оставку.

Што се тиче афере Вотергејт, извор који је помагао двојици новинара да дођу до истине, рекао им је између осталог следеће, само пратите траг новца!

Jednog dana u Rajskom vrtu, Eva pozove Boga:
- Gospode, imam problem!
- U cemu je stvar, Evo?
- Pa, znam da je ovaj prekrasni vrt s divnim zivotinjama i urnebesno
smesnim zmijama samo moj, ali jednostavno nisam srećna...
- A zasto, Evo?
- Usamljena sam i vec mi je muka od ovih jabuka.
- U tom slucaju, postoji resenje. Stvoricemo ti muskarca.
- Sta je muskarac?
- To ce biti jedno nesavrseno stvorenje, puno losih karakteristika.
Lagace, varati i biti castohlepan; sve u svemu nece biti lako s
njim. Ali... bit ce veci, brzi i voljet ce loviti i ubijati. Izgledat
ce smesno kad je
uzbudjen, ma neka te to ne brine. Zalila si se, pa ce on biti u
stanju ispuniti tvoje fizicke potrebe. Kreativnost mu nece biti jaca
strana, a uzivace u decackim stvarima, poput tuca i udaranja lopte
naokolo. S obzirom na datu mu pamet, trebat ce i tvoj savet da moze
normalno razmisljati.
- Zvuci sjajno - rece Eva ironicno podizuci obrve. - A gde je tu kvaka?
- Hm... Pa, dobit ces ga pod jednim uslovom.
- A to je...
- Kao sto rekoh, bit ce ponosan, arogantan i samoljubiv... Zato ces
mu morati dopustiti da vjeruje da je stvoren prvi. I zapamti, to je
nasa mala tajna... Znas vec, kao zena zeni...

Eto, to bi vam bilo to.

Po meni, bas me zabole sta amerikanci rade kod svoje kuce...daleko im lepa njihova.

Знаш шта, да нису суперсила, која одлучује о судбини целог човечанства и ја бих рекла, далеко им лепа кућа...

Mislim da je ta afera americkog predsednika bila i dokazana. Ja sam naveo kao primer politicku borbu ocrnjivanja protivnika bez dokaza. Po toj logici moze svako da kaze za svakog sta god hoce i da nije bitno da li je istina ili ne. Znaci da nasa politicka scena treba da se bazira na rekla-kazala a ne na konkretnim rezultatima necijeg rada?

Знаш ли колико је људи јавно рекло, о додели станова, вила и локала, рођацима, пријатељима и партијским функционерима, за време владавине СПО-ваца Београдом, са тачним адресама и провереним подацима и
ником ништа...

Ево рођена сестра Дане Драшковић је добила вилу у Челопечкој улици, а зета Мацанковића је Дана поставила
у управни одбор ЈАТ-а! А за време министра Којадиновића (СПО), Мика Алексић (СПО) је добио средства за
филм и снимио филм, а главну улогу је добила, гле чуда, Нада Мацанковић, Данина сестричина!!!

Знаш шта, да нису суперсила, која одлучује о судбини целог човечанства и ја бих рекла, далеко им лепа кућа...

Знаш ли колико је људи јавно рекло, о додели станова, вила и локала, рођацима, пријатељима и партијским функционерима, за време владавине СПО-ваца Београдом, са тачним адресама и провереним подацима и
ником ништа...

Ево рођена сестра Дане Драшковић је добила вилу у Челопечкој улици, а зета Мацанковића је Дана поставила
у управни одбор ЈАТ-а! А за време министра Којадиновића (СПО), Мика Алексић (СПО) је добио средства за
филм и снимио филм, а главну улогу је добила, гле чуда, Нада Мацанковић, Данина сестричина!!!

Da, podatak o Celopeckoj mi je poznat a poznata mi je i vila.
LM, sve sto si navela je greska (sa namerom ili bez) zakonodavstva i cinjenice da nijedan sud u zemlji ne moze da funkcionise bez pritisaka. Koliko je samo Ustavni sud doneo odluka koje se ne postuju? A sve to radi toga sto vise vredi rec nekog "prvoborca" ili ministra nego slovo zakona.

tacno tako, ali dodao bih i intelekt.
zasto onda smatras da zena u ovom trenutku ne moze da vodi srbiju (bilo koje politicke opcije)?

Не кажем да то теоретски није могуће, али у историји човечанства када год се и појавила нека таква жена(што је права реткост) записана и запамћена у тој истој историји, да не набрајам.
На нашој политичкој сцени НЕМА НИ ЈЕДНЕ жене која би иоле задовољавала било коју потребну одлику политичара у правом смислу те речи. Не можете ви гурати неку снајку само зато да би се задовољила "позитивна дискриминација".
Србија је у трагичној ситуацији а посао председника или премијера је пресудан за државу - само ми још треба нека снајка....... па да одем у три лепе ?=)(=/)(/&(/&#$=)(?=)%.
Има их које могу бити у ЕКИПИ, у министарству чак и као министар, градоначелник, итд.

Дај, да видимо, имаш ли неки предлог, да чујемо шта је "та и та" радила у животу, у политици, има ли политичку странку коју је основала, у чему се доказала - или мислиш да је довољно да Мишковић са својим "буђеларом" извуче кеца из рукава и "гурне" своју Фронцланку... неозбиљни сте са овом темом.

- Gospode, imam problem!
- U cemu je stvar, Evo?
- A zasto, Evo?
- Sta je muskarac?
ce smesno kad je
normalno razmisljati.
- A to je...

Eto, to bi vam bilo to.

bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kreativnost mu nece biti jaca strana, a uzivace u decackim stvarima, poput tuca i udaranja lopte
naokolo. S obzirom na datu mu pamet, trebat ce i tvoj savet da moze normalno razmisljati.

Симпатичан текстић, али нетачан, а поготово овај део, више личи на оно, шта је баби мило...

Ако се у политици и на власти, могу кроз историју пронаћи жене које су играле значајну улогу, а неке
сам и ја поменула, онда се на пољу врхунске креативности жене готово и не могу пронаћи.

Наиме, цивилизација до сада почива на врхунским мушким умовима: Платон, Аристотел, Сократ,
Хомер, Есхил, Софокле, Диоген, Еурипид, Микеланђело, Леонардо, Шекспир, Данте, Сервантес, Волтер,
Ниче, Хегел, Кант, Спиноза, Достојевски, Толстој, Његош, Моцарт, Бетовен, Шуберт, Чајковски, Шопен, Бах...
Жене тог калибра до сада се нису појавиле.

- Gospode, imam problem!
- U cemu je stvar, Evo?
- A zasto, Evo?
- Sta je muskarac?
ce smesno kad je
normalno razmisljati.
- A to je...

Eto, to bi vam bilo to.

adameteve.gif
adamevepomme.gif

Симпатичан текстић, али нетачан, а поготово овај део, више личи на оно, шта је баби мило...

Ако се у политици и на власти, могу кроз историју пронаћи жене које су играле значајну улогу, а неке
сам и ја поменула, онда се на пољу врхунске креативности жене готово и не могу пронаћи.

Наиме, цивилизација до сада почива на врхунским мушким умовима: Платон, Аристотел, Сократ,
Хомер, Есхил, Софокле, Диоген, Еурипид, Микеланђело, Леонардо, Шекспир, Данте, Сервантес, Волтер,
Ниче, Хегел, Кант, Спиноза, Достојевски, Толстој, Његош, Моцарт, Бетовен, Шуберт, Чајковски, Шопен, Бах...
Жене тог калибра до сада се нису појавиле.

Istina.
I ne postoji na našoj političkoj sceni žena koja bi adekvatno obavljala finkciju premijera ili predsednika....

Da, stvarno, nijednu političarku nisam čuo da psuje. Mogli bi Velja & co. malo da smanje gas.

Jednog dana kaze bog Adamu:
-Adame, Pametan si, dobar, poslusan, i zbog toga sam resio da ti napravim poklon: Zenu.
-Zena? A sta je to?
-To je nesto super, lici na tebe, samo je lepsa, pametnija, brizna, uvek na tvojoj strani, cuva te i postuje....
-Pa dobro, a koliko ce to da me kosta?
-Jedno oko, jedna ruka, jedno rebro, uvo, noga i ruka.
-Uff, ala je to skupo... Jel moze nesto za jedno rebro?

Жене без моћи и новца
Да ли мушкарци занимања која су мање плаћена препуштају женама.- Законом изједначава полове, али не може да реши ко ће после ручка да пере судове, а ко да чита новине
Неравноправност жена највидљивија приликом избора на руководеће функције
(Фото. Ж. Јовановић)

Вида Петровић-Шкеро је специфична: ем жена, ем на челу суда и то Врховног суда Србије. Најновије истраживање Института друштвених наука о положају жена у правним професијама, рађено под менторством Зорице Мршевић, показује да су жене у већини у судовима: у општинским судовима их је чак 66 одсто, у окружним 56 одсто, а у Врховном суду 52 одсто. Али, жене председници су у мањини на руководећим положајима.

Драгана Петровић, потпредседник Савета за равноправност полова Владе Србије, каже да је сада „тешко рећи да ли су нека занимања мање плаћена због тога што ту раде жене, или мушкарци напуштају занимања која су мање плаћена и препуштају их женама”.

Шта год да је узрок или последица закључак је општи и изриче га професор др Маријана Пајванчић, министар правосуђа у женској влади: „Жена нема тамо где су моћ и новац”. То се може видети и из годишњег извештаја војвођанског омбудсмана за 2004. годину. У Фонду за развој непрофитног сектора је осам жена и три мушкарца. У њему нема пара. У Фонду за развој је једна жена и 10 мушкараца, а у Гаранцијском фонду је 11 мушкараца и ниједна жена. У ова два фонда има новца. Томе Пајванчић додаје питање: „Колико је жена међу градоначелницима?”.

Зашто жена нема на руководећим местима и када чине већину у некој професији? Драгана Петровић један од разлога за то види у стереотипима: „Улоге жена су мање вредноване и оне имају тежу проходност у институције због породичних обавеза. Председник општине није смењива функција, али с тог места је баш жена смењена зато што је на породиљском боловању. Иако и мушкарци могу да узму породиљско боловање, па да жена настави да ради, код нас је од 2005. године када је та могућност уведена само двадесетак мушкараца искористило то право. То није тако само због наслеђа и поделе послова на мушке и женске, већ и зато што мушкарци имају веће плате и не исплати им се да не раде. Жене имају прекид у каријери ако се окрену материнству. Оне се поред тога баве одржавањем домаћинства и брину о старијим члановима породице. А, с друге стране, очекује се повећање наталитета, што је лицемерно.”

Милка Пузигаћа, директорка агенције „Скан”, каже да је „неравноправност жена највидљивија приликом избора на руководеће функције у предузећима и установама, приликом запошљавања, у брачним и породичним односима, приликом избора на политичке функције и у остваривању права пред државним органима”.

Занимљиво је да истраживања агенције „Скан” показује да неравноправност жена приликом избора на политичке функције више препознају мушкарци него жене. Дакле, мушкарци виде, више него жене, да су у политици жене неравноправне. Милка Пузигаћа објашњава: „На први поглед то изгледа чудно, али није тако. То је последица чињенице да мушкарци више седе у политичким органима и телима, па је и логично да то више препознају. Други разлог лежи на сасвим другом месту. Мушкарци више времена проводе пред телевизором, док жене раде по кући.”

Неравноправност у политици, а политика је у Србији и даље командно место за цело друштво, била би и већа да странке нису послушале савет Европске уније да жене треба да чине трећину кандидата на изборним листама. Зато сада жене чине петину сазива Скупштине Србије, али у влади има само четири министарке. Само је петина жена законодаваца и трећина владиних функционера, према подацима Републичког завода за статистику из 2002. године. На местима руководилаца локалне самоуправе их је 28,1 одсто, на функцијама организација од посебног значаја 35,1, директора и извршних руководиоца 25,2, на местима руководиоца и менаџера привредних сектора 28,1, на местима менаџера сектора 46,4 одсто, а трећина су руководиоци и менаџери малих предузећа.

Детаљ о уочавању политичке неравноправности не важи и за општу слику равноправности жена и мушкараца. На питање „Скана” да ли су у нашој стварности жене изједначене у свим правима са мушкарцима, из септембра 2006. године, 35,4 одсто жена је одговорило да имају подједнака права у свим областима, а то је мислило и двоструко више мушкараца, 70,5 одсто. Да имају мања права мисли 63,4 одсто жена и 23,4 одсто мушкараца, а да имају већа права изјаснило се један одсто жена и 5,8 одсто мушкараца. Закон, наравно, проповеда равноправност. Драгана Петровић каже: „У члану 15. Устава пише да ће држава развијати политику једнаких могућности, јер многе жене нису свесне да може да буде другачије. Али, законом не може да се реши ко ће после ручка да пере судове, а ко ће да чита новине”.

Ивана Анојчић
[објављено: 27.11.2007.]
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=49018

Шта мислиш да су Англосаксонци џентлмени према женама које се баве политиком?!

Ovde jedan super detalj - do nedavno, kad bi neka zena poslanik (glupo mi je "poslanica") govorila u britanskom parlamentu, bio je obicaj da neki sereti iz zadnjih klupa vicu "Melons!" (dinje!) i prave pokrete rukama kao da mese sise.

Back