Žena predsednik ili premijer?

Da li biste prihvatili da žena bude premijer, ako je iz vašeg tabora?

• Ukupno glasova
    87
  • Anketa je zatvorena .
Можда би стварно требало да нека успешна и пре свега способна жена дође на неко важно државно место у Србији. Примера има у историји доста да су се жене показале далеко способније од мушкараца у вођењу политике. Рецимо, не мора да буде премијер, али могла би жена да буде тренутно код нас министар спољних послова. Можете замислити какав би утисак нека способна и паметна жена остављала на европске дипломате, сигурно јачи него што било који мушкарац то може. . .Зар не?

Gdjica Jeka021. 'Ajde i da shvatim kad muskarac tako nesto kaze, ali kad zena ima takva shvatanja... :otkacio:

Ja sam g-dja, ne g-djica. A zasto bi isto misljenje bilo razumljivije da je od muskarca? Pa necu valjda ako sam zensko misliti da zene umeju sve. Ne kazem da su sve zene duduci za rukovodjenje u politici. Ima svetlih primera mocnih politicarki u svetu (mada ne znam nijedan kod nas), ali su to izuzeci u odnosu na muski svet koji prirodno i istorijski ima bolje predispozicije za pomenuta zvanja. Statistika je postala maltene jedina nauka u svetu pa sto ne bih i ja statisticki zakljucivala.

Cekaj, zasto im ne bi bilo mesti i u politici? Pa, tu se kroje i sprovode zakoni koji treba da odgovaraju i zenama.

Nisam htela da filozofiram na temu, ali me bas motivises da se objasnim. Na osnovu vidjenog u svojoj bivsoj stranackoj aktivnosti, a verujem da je i u ostalim strankama tako, ne poznajem nijednu zenu koja je kvalitetan POLITICKI kadar. Ima ih strucnjaka za ovo ono, ali u politickim zavrzlamama i nadmetanju jednostavno ne uspevaju da se nametnu. Cak i kada je u pitanju i politicki sposobna zenska osoba, na nju ce ostro nasrnuti da je uniste njeni politicki "saradnici" jer im predstavlja pretnju u sistemu gde, uz blagoslov zapada, zene imaju obaveznu kvotu pa su samim tim u prednosti. E onda se pojave medju OK kadrovima, biseri koji vodjama idu niz dlaku i cesto su bez iole svog stava pa kada se istrose onda ih vodje puste niz vodu. Nadji jedan primer da nije tako u nasoj zemlji. Ja ne kazem da ne postoje zene koje bi valjano obavljale ove funkcije, ali kazem da se kvalitetne uvek odozgo zabrane pa tesko mogu stici i do gradskog nivoa vlasti. A i za taj nivo su potrebne godine zanemarivanja (bukvalnog) porodice, pa vecina normalnih zena ipak odluci da ostane normalna zena, a ne da se trvi sa stranackim kolegama. One koje ipak zapnu vec pocinju u tom svom usponu da se pretvaraju figurativno u muskarce i za mene ne predstavljaju zdravorazumski pogled na zivot zene pa ih niposto ne bih zelela na nekoj bitnoj funkciji. One mnogo vise nego muskarci moraju da budu podobnici.

Razumem sta si htela da kazes, ali mislim da ima jakih zena, koje bi uspele da se nametnu. Meni je Natasa Micic bila zena koja je imponovala. Jaka je i Danica Draskovic, ma ima ih...ali u pravu si da ih muskarci ignorisu jer im predstavljaju pretnju, a zene se suvise lako predaju.

Razumem sta si htela da kazes, ali mislim da ima jakih zena, koje bi uspele da se nametnu. Meni je Natasa Micic bila zena koja je imponovala. Jaka je i Danica Draskovic, ma ima ih...ali u pravu si da ih muskarci ignorisu jer im predstavljaju pretnju, a zene se suvise lako predaju.

Ne kazem da nema jakih zena. A Danica Draskovic nije politicar. Natasa Micic je bila podobnik, ali mrzi me da je analiziram ovde. Upucena sam igrom slucaja u politicka desavanja unutar raznih stranaka koja se ne vide na TVu. Veruj mi, da bi se nametnula, mnogo toga treba da zapostavi u zivotu, a kasnije se ta neiskazanost u privatnom zivotu oslika u njenom politickom angazovanju losim odlukama, nastupom, radom. Jednostavno, u ovoj zemlji nije klima za zene u politici. Porazgovaraj nekada sa nekom zenom poslanikom ukoliko uspes. Bilo kojom. Ako si pametna, uplasices se pomisli da ti ona sama o necemu odlucuje u zivotu zemlje.

Back