Здравствено осигурање и здравствена заштита

• Začetnik teme Začetnik teme sovra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
moja mama sledeceg meseca krece na dijalizu. doktorka joj je rekla da ima pravo na kucnu negu (ili da dobija novac) s obzirom na to da zivi sama.
sta se tacno podrazumeva pod kucnom negom takvih pacijenata?

Право на туђу помоћ и негу у новчаном износу се оставрује у Фонду ПИОЗ. Захтев се предаје у филијали за Град Београд, ул.Немањина 40.

hvala. ali ako bude zelela da prihvati kucnu negu a ne novac, sta to tacno znaci? neko dolazi kod nje, pomaze joj... sta?

Не, добија се новац којим се плаћа неко ко ће да је обилази и то је "Право на туђу помоћ и негу". Друго је када екипа из дома здравља долази код, углавном, најтежих болесника да да инекцију, промени катетер и томе слично. О томе одлучује лекарска комисија дома здравља.

hvala. ali ako bude zelela da prihvati kucnu negu a ne novac, sta to tacno znaci? neko dolazi kod nje, pomaze joj... sta?
Pokusaj da se obratis u ovu ustanovu.Oni imaju i gerontodomacice koje su osposobljene za pomoc u licnoj higijeni, da pripomogne oko hranjenja i ostale sitnice koje starija osoba ne moze sama da obavi. Nadam se da ce vam biti od pomoci.

http://www.gerontology.co.rs/pravo.htm

Пелене су увек прописиване на посебном обрасцу, никада на рецепт. По важећем Правилнику, може се издати месечно до 60 пелена. Правилник не дефинише да ли су пелене ноћне или дневне. Проверићу о чему се ради, и да ли је то спорадична пракса или је у питању " тиха директива" да се тако поступа, што је срамота.

Molim ukoliko neko moze da mi odgovori na sledece:

Moj sin je bio osiguran preko mene kao student do 31.12.2009. U medjuvremenu je prekinuo studije i dobio je poziv za vojsku za 1.12.2009 (polazak je odlozen za 25.01.2010. zbog pandemije gripa...to vam je verovatno poznato). Isao je da se prijavi na biro, medjutim tamo mu je receno da da prijavu izvrsi nakon dolaska iz vojske iz razloga sto mozda nece moci redovno da se javlja. U firmi sam pitala ko njega sad osigurava, rekli su mi ''vojska''...ali nisam bas sigurna da sam dobila pravi odgovor
Ko njega sad osigurava do polaska u vojsku?

Колико син има година? Ја не познајем прописе из војног осигурања да бих знао да ли му стаж војног осигурања тече од 1. децембра или онда када физички пређе капију касарне 25. јануара...:)

Ima 21 godinu...a pa to se i ja pitam..isto sto i ti.. z:)

U svakom slucaju hvala..rekla sam mu da pozove Vojni odsek da se raspita..prosto me nervira ovaj vakuum..

procitala sam sve sto ste pisali na ovu temu ali ja ipak imam par pitanja. zivim u novom sadu,nedavno sam se razvela (imala sam zdravstveno preko bivseg muza), nezaposlena sam i zivim sama. zanima me koliko kosta da ja placam zdravstveno osiguranje i koliko je to na mesecnom nivou ( pisali ste da je oko 2000 din) i sta je potrebno od dokumentacije u tom slucaju?
jos me zanima i da li se jos uvek mora overavati izjava sa 2 svedoka da nemam nikakvih primanja u domacinstvu ( ionako sam samo ja prijavljena na ovoj adresi) ili se sad to podnosi u vidu nekakve izjave pa to onda socijalno proverava,mislim da sam tako nesto procitala ovde.
stalno se nesto menja pa ne znam vise sta je tacna informacija.
hvala

Kako tačno glasi član kojeg zakona na osnovu kojeg ja kao nezaposleno lice imam pravo na overenu zdravstvenu knjižicu tj. besplatno zdravstveno osiguranje?
Ovo mi je potrebno jer službenik u filijali RZZO tvrdi da ja ne mogu da promenim osnov osiguranja jer sam osiguran preko supruge- kojoj pak gazda ne uplaćuje zdravstveno te ni ona ni ja nemamo overene knjižice.
Smatram da su meni dužni u RZZO da promene način osiguranja na osnovu nezaposlenosti i da ja kao nezaposleno lice imam pravo na overenu knjižicu.
Ko je u pravu?

Ваша жена је осигураник по основу редовног радног односа. Ви сте осигурано лице преко ње као члан домаћинства. Ако она нема право на здравствену заштиту (осим у хитним случајевима) због тога што послодавац не измирује законске обавезе, немате ни ви.

Kako tačno glasi član kojeg zakona na osnovu kojeg ja kao nezaposleno lice imam pravo na overenu zdravstvenu knjižicu tj. besplatno zdravstveno osiguranje?
Ovo mi je potrebno jer službenik u filijali RZZO tvrdi da ja ne mogu da promenim osnov osiguranja jer sam osiguran preko supruge- kojoj pak gazda ne uplaćuje zdravstveno te ni ona ni ja nemamo overene knjižice.
Smatram da su meni dužni u RZZO da promene način osiguranja na osnovu nezaposlenosti i da ja kao nezaposleno lice imam pravo na overenu knjižicu.
Ko je u pravu?
Za svaki osnov osiguranja moras da dostavis neki dokaz,potvrdu,ili neki sl validni dokument. Evo ti pa malo prelistaj (osloni se na cl 22,a ako ces sam da uplacujes -cl 28),ali bih ti preporucila da se malo konsultujes sa nekim savetnikom u RZZO filijali ili u Zavodu za zaposljavanje. Verovatno ces morati da nekako dokazes da ti nije placano zdr osiguranje (odnosno suoruzi) preko izvoda o zdr osiguranju. Srecno!z:)
http://www.ekonomskisavetnik.com/images/stories/pdf/zakoni/z_zozo.pdf

Poslednja izmena:
Ваша жена је осигураник по основу редовног радног односа. Ви сте осигурано лице преко ње као члан домаћинства. Ако она нема право на здравствену заштиту (осим у хитним случајевима) због тога што послодавац не измирује законске обавезе, немате ни ви.

Ово је једина исправна информација и молим вас да кориснику не дајете погрешне информације!

Meni vise nista nije jasno, ko u koju grupu spada :D

Ovako... moze li mi neko odgovoriti na koji nacin ja da dobijem zdravstvenu knjizicu? Nedavno sam se doselila u Srbiju, tacnije Beograd, imam drzavljanstvo, licnu kartu... Jos uvijek sam nezaposlena, pa su me uputili na biro za zaposljavanje. Medjutim, tamo je iskrsao problem sa diplomom, tj. nedavno sam diplomirala u Crnoj Gori pa jos uvijek nisam dobila original diplome, to se tamo ceka i preko godinu dana :( Ovdje na birou nece da mi uvaze uvjerenje koje sam dobila vec samo original diplome, i to da je nostrifikujem. Valjda treba da se prevede sve to sa crnogorskog jezika, ipak je to sad inostranstvo :roll:

Znaci, nisam zaposlena, a na birou nemam sta da trazim bez te nostrifikovane diplome. Sta da radim? :)

Ili da idem na neki opsti biro, neko mi je i to pominjao... :eek:

I... posto zelim da odem na pregled u dom zdravlja i prije nego sto dobijem tu knjizicu, ako je i dobijem, kome da se obratim? Vidim svako ima tog izabranog ljekara... Npr. ako se osjecam lose, da li ja idem na odjeljenje hitne pa platim uslugu ili kako? :rumenko:

Unapred hvala na bilo kakvoj informaciji :)

Хитна медицинска услуга се не наплаћује.
Нострификација дипломе је поступак признавања исте која је стечена у иностарнству и нема везе а превођењем.:)
Ако имате матични број (ЈМБГ), јавите се вашој матичној испостави РЗЗО и поднесите пријаву за добровољни приступ здравственом осигурању. То је, у овом тренутку, једини начин да добијете здравствену књижицу.

Back