Здравствено осигурање и здравствена заштита

• Začetnik teme Začetnik teme sovra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
postoji,nemas ti nikakve veze sa biroom vise,ukoliko zivis u domacinstvu gde je prosek po clanu manji od 15.400 dinara,potrebna ti je samo kopija radne knjizice i kopija licne karte ,kupis obrazac za prijavu osiguranja,uverenje o prihodima i to nosis u socijalno(ukoliko ti je prosek veci od 15.400 radis malo gimnastiku,moras da promenis adresu kod nekoga da se uklopis u limit ili da zivis sam-a).kad odes tamo mozda ce ti reci sluzbenica da ti moras biti na birou,po zakonu ne moras,trazis sefa ako sluzbenica filozofira (oni znaju za tu zakonsku mogucnost ali zbog zloupotrebe je precutkuju),kazes mu da znas da je po zakonu moguce i sve je sredjeno.moj brat je pre par dana to sve lepo zavrsio

Kakve radne knjizice?
Cemu sluzi ako student nije radio.

Мимо тога, свака ЗУ у примарној, секундарној и терцијарној здравственој заштити има свој ценовник.:)

To je u redu. Ali da li svaka ZU mora da primi pacijenta koji nema overenu knjizicu.
Koliko mi se cini izvod lepo kaze da prednost imaju oni sa overenom knjizicom.

Sta mislite? ;)
Valjda iz izvod Pravila Zdravstvenog Osiguranja.

Тако нешто не постоји...:)
Постоји Закон о здравственом осигурању и још двадесетак подзаконских аката (углавно правилника и понека одлука) који ближе уређују материју.
Дакле, свака ЗУ треба да прими и оне са неовереном књижицом (мада они имају статус исти као и они без књижице), али уређује када ће то радити ( по налогу Министарства здравља предност имају они са овереном књижицом, па тек они без).

Постоји Закон о здравственом осигурању и још двадесетак подзаконских аката (углавно правилника и понека одлука) који ближе уређују материју.
Дакле, свака ЗУ треба да прими и оне са неовереном књижицом (мада они имају статус исти као и они без књижице), али уређује када ће то радити ( по налогу Министарства здравља предност имају они са овереном књижицом, па тек они без).

Da mislio sam na taj zakon naravno da ne cepidlacimo. Postoji naravno i to mislim u svakoi ZU imam sliku ali me mrzi da postujem to.

Da i sa drugim se slazem (a i to sam reko - prednost) ali sa obzirom na to koliko cekaju oni sa overenom knjizicom ... neki cak i ne prezive do pregleda. :sad2:

Виђао сам ја и веће глупости. Допис директора РЗЗО-а који је полепљен по целом КЦС-у у коме стоји да ће " Одговорни људи у ЗУ кривично одговарати ако приме пацијента са старом здравственом књижицом, и да су сестре на шалтеру дужне да такве пацијенте упућују у надлежну испоставу матичне филијале РЗЗО-а"!? :hahaha:

Виђао сам ја и веће глупости. Допис директора РЗЗО-а који је полепљен по целом КЦС-у у коме стоји да ће " Одговорни људи у ЗУ кривично одговарати ако приме пацијента са старом здравственом књижицом, и да су сестре на шалтеру дужне да такве пацијенте упућују у надлежну испоставу матичне филијале РЗЗО-а"!? :hahaha:

Nije vajda da Svetlana ozbiljno pise takve stvari? :eek:
To je kao neki Eliot Nes, goni sve koji krse pravila :eek:

Nije vajda da Svetlana ozbiljno pise takve stvari? :eek:
To je kao neki Eliot Nes, goni sve koji krse pravila :eek:

Тих "стручних" дописа има на десетине...:mrgreen:
Последњи је онај када је била хајка на лекаре који су, наводно, оштетили РЗЗО за 3 милијарде динара, нерационалним прописивањем лекова на рецепт, да би ,на крају, послали списак од 20 "сумњивих" лекара Лекарској комори. Испада да је 20 лекара, нерационално спискало 3 милијарде динара за годину дана. Простом математичком операцијом, лако је израчунати да 20 лекара не може да нерационално пропише лекове у вредности од 3 милијарде динара ни да им радни век траје 100 година.
И у тим дописима, врсни правник Светлана је помињала позивање на кривичну одговорност тих лекара од стране РЗЗО, иако и деца знају да РЗЗО може од здравствених установа где поменути лекари раде (то су Домови здравља) да тражи искључиво накнаду штете ( и то само на основу контроле и експертизе мешовите комисије), а да су за кривично гоњење надлежни неки други органи.
С друге стране, код недавне набавке вакцина, кршен је Закон о јавним набавкама, по најмање 5 основа...:D

Poslednja izmena:
Evo mene Jopet :)
Naime,ovo sa mojom zdravstvenom knjizicom se nesto oduzilo....Kad pitam(a radim to svakodnevno,sve mislim da cu ih iznervirati) ŠTA JE i KAD će mi biti gotova,dobijem isti odgovor-'Rekli su(u agenciji koja vodi papirologiju firme) da je IZRADA U TOKU!' Ugovor o radu sam dobila(na neodredjeno) jos pre dve nedelje,ali za knjizicu im izgleda treba vise od 2 meseca,ne znam.
Da li imam pravo da od knjgovodsvene agencije zahtevam svu potrebnu papirologiju i da sama odem u socijalno i za par sati resim to ili ne?
Imam izvesnih problema(povremene vrtoglavice,'propadanje' i zujenje u usima dok govorim,i nemam predstavu sta mi je(a moRe bit' svasta) a necu znati sve dok ne obavim pregled),i iz tog razloga mi se 'zuri' (ako se zurbom moze nazvati nestrpljenje posle skoro 2 meseca cekanja-k'o da je crtaju za izložbu).
Hvala.

Dugo sam talasao po raznim forumima ali cini mi se da cu na ovom dobiti odgovor na svoj nimalo jednostavan problem.Naime o cemu se radi;Kao szr.preduzetnik pre 5-g.ugradjeni su mi stentovi.Tada u to vreme po savetu lekara rehabilitacija se uglavnom sadrzala od dosta setnje,banjskog oporavka uz normalno uzimanje propisane terapije.Isve bi bilo u redu da u medjuvremenu nije doslo do isteka vaznosti zdravstvene knjizice a istu nisam mogao da overm zbog neizmirenih obaveza a evo i zasto.Naime neposredno posle kardio intervencije pojavio mi se bol u lubaginarnom delu kicme i levog kuka.Obracanjem lekaru opste prakse on konstatuje bez ikakvih dodatnih pregleda da je dovoljna terapija koktel injekcija od 5-kom.i moram priznati dok sam isprimao injekcije stanje se vidno popravilo.Medjutmtakvo poboljsanje je trajalopar dana posle primljene terapije nakon cega se postepeno pogorsavalo.tako sam bio u ubedjenju da je preslo u hronicno oboljenje same kicme a kako mi je lekar opste prakse objasnio da je u pitanju isijas.Medju tim ja primetim da mi je leva noga kako koj dan sve kraca a i pojavilo se prvo slabije a zatim sve jace i jace pucanje u kuku.I da nebih opisivao sve detalje uglavnom odlaskom kod ortopeda i uz rendg. snimak ispostavi se dijagnoza da m se mora izvrsiti operacija oba kuka s tim sto mi je desni kuk zakazao na listi cekanja koje neznam koliko traje a za levi kuk mi je rekao da bi bilo pzeljno sto hitnije a posto bi i za njega potrajalo vreme cekanja ne bi bilo lose ako moze da se plati sama operacija i da u tom slucaju nema cekanja.MOJ PROBLEM se sastoji iz nekoliko segmenata;1)od tada do danas proslo je 6-7 meseci bolovi nesnosni,kretanje gotovo onremoguceno,novac od230000-250000RSD za tu 1-u operaciju nemogu skupiti ni pomocu trika,a da zlo bude vece niti mogu niti imam nacina u ovakvom stanju ne samo da izvadim zdr.knjizicu nego ni da zaradim da bih uoste platio tu mogucnost.Neznam dali si me razumeo ali ja ne vidim nacina kako da se barem oslobodim bolva odnosno nacin i mogucnost da se dokopam operativnog zahvata a novac cu nadm se vec delimicno izlecen moci svojim radom da zaradim i platim svoje obaveze.Pitanje je samo kako. Za bilo kakav odgovor za nacin da izadjem iz ovo kosmara unapred se zahvaljujem.

postoji,nemas ti nikakve veze sa biroom vise,ukoliko zivis u domacinstvu gde je prosek po clanu manji od 15.400 dinara,potrebna ti je samo kopija radne knjizice i kopija licne karte ,kupis obrazac za prijavu osiguranja,uverenje o prihodima i to nosis u socijalno(ukoliko ti je prosek veci od 15.400 radis malo gimnastiku,moras da promenis adresu kod nekoga da se uklopis u limit ili da zivis sam-a).kad odes tamo mozda ce ti reci sluzbenica da ti moras biti na birou,po zakonu ne moras,trazis sefa ako sluzbenica filozofira (oni znaju za tu zakonsku mogucnost ali zbog zloupotrebe je precutkuju),kazes mu da znas da je po zakonu moguce i sve je sredjeno.moj brat je pre par dana to sve lepo zavrsio

Znate li po kom zakonu, i takodje po kojoj tacki zakona je vazi ovo.I gde da nadjem taj zakon na netu?

Niko nema odgovor po kom zakonu je ovo i gde moze da se nadje/uzme izvod iz tog zakona.

Jel ovo uopste po zakonu?

zanima me da li je neophodna odjava sa studentske poliklinike da bi se prijavilau svoj dom zdravlja? posto vise nisam studenstki osiguranikvec to ide preko firme, u domu zdravlja vozdovac su mi trazili odjavu sa studentske poliklinike.

Posto su vam je trazili onda hteli,ne hteli morate da im odnesete.
I karton takodje morate da prenesete kod njih.

zanima me da li je neophodna odjava sa studentske poliklinike da bi se prijavilau svoj dom zdravlja? posto vise nisam studenstki osiguranikvec to ide preko firme, u domu zdravlja vozdovac su mi trazili odjavu sa studentske poliklinike.

Ja nikada nisam imao tih problema. Uvek sam koristio 2-3 najbliza doma zdravlja i nikada mi niko nista nije trazio.

Takodje glupost je odjava sa necega za sta se nikada nisi prijavila zar ne?

@mod. Ona zna da su jos to trazili - zanima je da li su joj trazili bez veze ili ne.

Суштина је у следећем: Мораш имати изабраног лекара кога не можеш да мењаш у року од годину дана и да постоји само један једини картон у примарној здравственој заштити. Једним картоном се РЗЗО штити од злоупотреба које се тичу прописивања лекова на рецепт. То је разлог што у ДЗ траже одјаву картона из Студентске поликлинике.

Ja nikada nisam imao tih problema. Uvek sam koristio 2-3 najbliza doma zdravlja i nikada mi niko nista nije trazio.

Takodje glupost je odjava sa necega za sta se nikada nisi prijavila zar ne?

@mod. Ona zna da su jos to trazili - zanima je da li su joj trazili bez veze ili ne.

Суштина је у следећем: Мораш имати изабраног лекара кога не можеш да мењаш у року од годину дана и да постоји само један једини картон у примарној здравственој заштити. Једним картоном се РЗЗО штити од злоупотреба које се тичу прописивања лекова на рецепт. То је разлог што у ДЗ траже одјаву картона из Студентске поликлинике.
hvala,ovo su odgovori koji mi nesto govore: )
oticicu u studentsku pa cu traziti odjave i prazan karton: )

Trebali bi naci neki drugi sistem za sprecavanje zloupotrebe recepata - npr zajednicku bazu. Jer na ovaj nacin korisnici usluga zdravstvene zastite imaju drasticno smanjenu slobodu izbora lekara - sto moze da dovede do povecane zloupotrebe polozaja lekara sa obzirom na to da izabrani lekar ne moze da se promeni u roku od godinu dana.

I takodje koncept izabranog lekara nema mnogo smisla - to je vise koncept slucajno izabranog lekara sa obzirom na to da je pacijent primoran da odabere lekara prvi put kada je bolestan - inace odbijaju da pruze zdravstvenu uslugu.

A ako to zaista zele svati izabrani lekar - onda pacijent mora da bude upoznat sa svim mogucnostima izbora - odnosno sa svim mogucim lekarima u ustanovi u kojoj ispunjava koristi zdravstvene usluge.

Inace to jednostavno ne moze da se zove izabrani lekar. Mozda slucajno izabrano ime.

Naravno cak iako jednom u budicnosti izabrani lekar postane zaista izabrani lekar - cak i onda postoji problem smanjenog vremenskog dijapazona pruzanja zdravstvenih usluga. Sto naravno smanjuje i kvalitet istih.

Pretpostavljam da su u hitnim slucajevima obavezni da izvrse zdravstvenu uslugu ali ko odredjuje da li je hitno ili nije?

Sa druge strane gubljenje vremena pacijenata oko obavestavanja putem telefona cak i na poliklinici klinickog centa srbije je strasno.
Npr na njihovom sajtu - http://www.klinicki-centar.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=247&Itemid=296 stoje pogresni brojevi telefona osim centrale - ali sa druge strane ti telefoni nisu ni bitni jer se na njih uglavnom niko ne javlja.
Slicna je situacija sa kontakt formom - http://www.klinicki-centar.rs/index.php?option=com_contact&Itemid=353 - koja uopste ne radi ... a verujem da je iskljucena i da nije u pitanju nikakva tehnicka greska. Slicna je situacija i sa ministarstvom zdravlja koji takodje ne odgovaraju na mailove ali sada nisam bas siguran da uopste i dobijaju ikakve mailove - i da je forma takodje disabled.

Poslednja izmena:

Back