Здравствено осигурање и здравствена заштита

• Začetnik teme Začetnik teme sovra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
zanima me, po novom zakonu posle 6 meseci lekarska komisija mora da posalje pacijenta na invalidsku komisiju ,kad je zadnji rok za predavanje dokumenata invalidskoj komisiji posle isteka tih prvih 6 meseci bolovanja,

Изабрани лекар, односно лекарска комисија, без обзира на дужину трајања и узрок привремене спречености за рад осигураника, дужан је да осигураника без одлагања упути надлежном органу за оцену радне способности, односно инвалидности по прописима о пензијском и инвалидском осигурању, ако оцени да здравствено стање осигураника указује на губитак радне способности, односно да се не очекује побољшање здравственог стања осигураника које би му омогућило враћање радне способности.
У случају дужег трајања спречености за рад проузроковане болешћу или повредом, а најкасније по истеку шест месеци непрекидне спречености за рад, односно ако је осигураник у последњих 18 месеци био спречен за рад 12 месеци са прекидима, изабрани лекар, односно лекарска комисија, дужна је да осигураника са потребном медицинском документацијом упути на инвалидску комисију ради утврђивања губитка радне способности.
Када је осигураник у току привремене спречености за рад упућен на инвалидску комисију, има право на накнаду зараде из средстава обавезног здравственог осигурања најдуже 60 дана од дана подношења захтева за покретање поступка пред надлежном организацијом за обавезно пензијско и инвалидско осигурање.

Колико ја знам, ниједан акт не прописује тај рок, а изабрани лекар је дужан да упути осигураника на комисију без одлагања...

zanima me, po novom zakonu posle 6 meseci lekarska komisija mora da posalje pacijenta na invalidsku komisiju ,kad je zadnji rok za predavanje dokumenata invalidskoj komisiji posle isteka tih prvih 6 meseci bolovanja,

Moras da predas dokumentaciju na Invalidsku komisiju pre isteka 6 meseci,jer Lekarska komisija u Domu zdr. nema jurisdikciju preko 6 meseci bez misljenja Invalidske komisije (ili potvrde da su predata dokumenta). Ukoliko nemas neki od ova 2 papira,moze se desiti da ti ne mogu izdati doznake za bolovanje.

511
- за прегледе, лечење и медицинску рехабилитацију у случају болести и повреда деце, ученика и студената до краја прописаног школовања а најкасније до навршених 26 година живота укључујући и медицинско - техничка помагала, односно старијих лица која су тешко телесно или душевно ометена у развоју;
- за прегледе и лечење болести уста и зуба деце до навршених 18 година живота (укључујући покретни ортодонски апарат и стоматолошке надокнаде), осим компликација каријеса и вађења зуба као последице каријеса, старијих лица која су тешко телесно или душевно ометена у развоју, жена у вези са трудноћом и 12 месеци после порођаја, прегледи и лечење болести уста и зуба у оквиру преоперативног и постоперативног третмана малигних болести максилофацијалног предела, као и лица са урођеним или стеченим деформитетом лица и вилица (укључујући фиксни ортодонски апарат);

513
- ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди рата;

515
- слепа лица и трајно непокретна лица, као и лица која остварују новчану накнаду за туђу помоћ и негу другог лица, у складу са законом.

Imam jedan problem...Ja sam student,imam 24 godine i hitno trebam da overim knjizicu...do sada sam je overavala preko oca,ali posto je on sada prijavljen na Biro...nije mi jasno da li i dalje imam pravo na osiguranje preko njega ili sta treba da uradim,kako to sada ide???
Hvala unapred
Imas pravo,dok si student.Ali koji je postupak - nisam sigurna,menjale su se neke stavke ... Eto,ja da te umirim,a neko ce se naci,vec,da ti objasni detaljez:)

Poslednja izmena od moderatora:
Imam jedan problem...Ja sam student,imam 24 godine i hitno trebam da overim knjizicu...do sada sam je overavala preko oca,ali posto je on sada prijavljen na Biro...nije mi jasno da li i dalje imam pravo na osiguranje preko njega ili sta treba da uradim,kako to sada ide???
Hvala unapred

На којој сте општини?

Hvala unapred

Evo iz zakona o zdravstvenom osiguranju -clan 16.
..............................................................................
Dete osiguranika ima prava iz
zdravstvenog osiguranja do navršenih 15
godina, odnosno do navršene 26 godine
života, ako je na redovnom školovanju,
odnosno do navršenih 27 godina života ako je
za vreme redovnog školovanja bio na
odsluženju vojnog roka.
Dete iz stava 1. ovog člana koje je zbog
bolesti prekinulo redovno školovanje ima
prava iz zdravstvenog osiguranja i posle
starosne granice utvrđene u stavu 1. ovog
člana, ali najduže onoliko vremena koliko je
trajao prekid školovanja zbog bolesti.
Ako dete iz člana 1. ovog člana postane
nesposobno za samostalan život i rad u smislu
propisa o invalidskom osiguranju pre nego što
isteknu rokovi za redovno školovanje, ima
prava iz zdravstvenog osiguranja dok takva
nesposobnost traje.
Dete iz stava 1. ovog člana koje
postane nesposobno za samostalan život i rad
u smislu propisa o invalidskom osiguranju i
posle uzrasta utvrđenom u stavu 1. ovog
člana, ima prava iz zdravstvenog osiguranja
dok takva nesposobnost traje, ako ga
osiguranik izdržava zbog toga što nema
sopstvenih prihoda za izdržavanje.
Deci osiguranika koja su starija od 15
godina, a ne nalaze se na redovnom
školovanju, obezbeđuju se prava iz
zdravstvenog osiguranja pod uslovima koji su
opštim aktom Fonda utvrđeni za članove šire
porodice.
.................................................................................

Da li i dalje postoje putni nalozi - tj da li su lekari i dalje obavezni da izdaju uz uput i putni nalog:
1) Ako je upucen na ostvarivanje prava zdravstvene zastite izvan svog okruga.
2) Ako je upucen na ostvarivanje prava zdravstvene zastite u okviru svog okruga.

Pitam zato sto sam dobio informacije - da se putni nalozi ne izdaju u nekim opstinama a na stranama ministarstva zdravlja nista nisam nasao.
link: http://www.zdravlje.gov.rs/showpage.php?id=136

postoji,nemas ti nikakve veze sa biroom vise,ukoliko zivis u domacinstvu gde je prosek po clanu manji od 15.400 dinara,potrebna ti je samo kopija radne knjizice i kopija licne karte ,kupis obrazac za prijavu osiguranja,uverenje o prihodima i to nosis u socijalno(ukoliko ti je prosek veci od 15.400 radis malo gimnastiku,moras da promenis adresu kod nekoga da se uklopis u limit ili da zivis sam-a).kad odes tamo mozda ce ti reci sluzbenica da ti moras biti na birou,po zakonu ne moras,trazis sefa ako sluzbenica filozofira (oni znaju za tu zakonsku mogucnost ali zbog zloupotrebe je precutkuju),kazes mu da znas da je po zakonu moguce i sve je sredjeno.moj brat je pre par dana to sve lepo zavrsio

Tacno je po zakonu o zdravstvenoj zastiti - i to po clanu 11 - tacka 9. download zakona: http://www.zdravlje.gov.rs/mz-admin/downloads/zakoni1/zakon_zdravstvena_zastita.pdf
................................
Nezaposlena lica ciji su mesecni prihodi ispod prihoda utvrdjenih u skladu sa zakonom kojim se uredjuje zdravstveno osiguranje (Naravno imaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje)
................................

Koja je trenutna visina tog prihoda?
Da li je i dalje 15400 dinara.

Takodje - sta ako socijalno nece da se drzi tog zakona - jer u pojedinim mestima se taj zakon krsi. Ima puno ljudi koji su nezaposleni i imaju prihod ispod 15400 i svi placaju zdravstveno osiguranje?

Ослобађање од партиципације је генерално, не само за лекове, осим у пар случајева:

I Осигурана лица којима се обезбеђује здравствена заштита из средстава обавезног здравственог осигурања у пуном износу, без плаћања партиципације, јесу:
1) ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди рата;
2) слепа лица и трајно непокретна лица, као и лица која остварују новчану накнаду за туђу помоћ и негу другог лица, у складу са законом;
3) добровољни даваоци крви који су крв дали десет и више пута, осим за лекове са Листе лекова, као и за медицинско-техничка помагала и имплантате;
4) добровољни даваоци крви који су крв дали мање од десет пута, осим за лекове са Листе лекова, као и за медицинско-техничка помагала и имплантате, у року од 12 месеци после сваког давања крви.

II Здравствена заштита из средстава обавезног здравственог осигурања у пуном износу без плаћања партиципације, обезбеђује се лицима која су својство осигураника у смислу Закона стекла као:
1) деца до навршених 15 година живота, школска деца и студенти до краја прописаног школовања, а најкасније до навршених 26 година;
2) жене у вези са планирањем породице, као и у току трудноће, порођаја и
материнства до 12 месеци након порођаја;
3) лица старија од 65 година живота;
4) особе са инвалидитетом и ментално недовољно развијена лица;
5) лица у вези са лечењем од HIV инфекције или других заразних болести које су утврђене посебним законом којим се уређује област заштите становништва од заразних болести, малигних болести, хемофилије, шећерне болести, психозе, епилепсије, мултипле склерозе, лица у терминалној фази, хроничне бубрежне инсуфицијенције, цистичне фиброзе, системске аутоимуне болести, реуматске грознице, болести зависности, оболела односно повређена лица у вези са пружањем хитне медицинске помоћи, као и лица обухваћена здравственом заштитом у вези са давањем и примањем ткива и органа;
6) монаси и монахиње;
7) материјално необезбеђена лица која примају материјално обезбеђење по
прописима о социјалној заштити, односно по прописима о заштити бораца, војних инвалида и цивилних инвалида рата;
8) корисници сталних новчаних помоћи, као и помоћи за смештај у установе социјалне заштите или у друге породице, по прописима о социјалној заштити;
9) незапослена лица и друге категорије социјално угрожених лица чији су месечни приходи испод прихода утврђених у складу са Законом;
10) корисници помоћи - чланови породице чији је хранилац на одслужењу војног рока;
11) лица ромске националности која због традиционалног начина живота немају стално пребивалиште, односно боравиште у Републици;
12) лица којима је надлежни републички орган утврдио статус избеглог, односно прогнаног лица из бивших република СФРЈ, ако испуњавају услов у погледу месечног прихода утврђеног у складу са Законом и ако имају боравиште на територији Републике.
Члановима уже породице осигураника из тачки 7)-9), 11) и 12) обезбеђује се остваривање здравствене заштите из средстава обавезног здравственог
осигурања, у пуном износу без плаћања партиципације, под условима прописаним Законом.

Gde mogu da nadjem listu ko moze biti oslobodjen placanja participacije za lekove?
Kompletirane i najtacnije liste oslobadjanja participacije za lekove ima Apotekarska ustanova Bgd (drzavne apoteke)
Sve stio je @sasa_bg napisao je vazece i citirao je Zakon,ali je to za USLUGE u zdr ustanovama (pregledi lekara,laboratorija i ostala dijagnostika),a ne i za LEKOVE!
Apotekarske ustanove i RZZZO sklapaju nekakav (nazovimo )Pravilnik o ucescu (participaciji) osiguranika u koriscenju lekova sa Liste lekova.
Da pojednostavnim:
Sifre i kategorije koje su oslobodjeni participacije za lekove ,od RZZZO dobijaju Apotekarske ustanove i Zdrav, ustanove.
Vrlo mali broj je oslobodjen participacije za lekove( deca do 15 g,trudnice i porodilje, RVI i civilni inv rata,slepa i trajno nepokretna lica,korisnici tudje nege i pomoci ),a RZZZO je rigorozan u kontrolisanju istih.
Sve ostale kategorije (koje je naveo @sasa_bg,mogu biti oslobodjeni ,samo preko RZZZO - uz razne pisane dokaze,koji te sifre ukucavaju u knjizice)
Taj pravilnik i sifre se objavljuju u Sluzbenom glasniku.
(nadam se da nisam jos vise zapetljala... Vrlo su komplikovani,stalno nesto menjaju)

Sve stio je @sasa_bg napisao je vazece i citirao je Zakon,ali je to za USLUGE u zdr ustanovama (pregledi lekara,laboratorija i ostala dijagnostika),a ne i za LEKOVE!
Не, свако ко је ослобођен партиципације, ослобођен је сваког плаћања, па и плаћања за лекове на рецепт, осим два изузетка која сам обележио црвеним словима.:)

Back