Tonto
Zainteresovan član
- Poruka
- 124
Zdravo svima,
Studiram medicinu i planiram kada zavrsim da idem u Norvesku, pa imam dosta pitanja pa se nadam da ce mi neko i odgovoriti na ista.
Interesuje me da li se traze lekari u Norveskoj i da li ima posla za iste, zatim kolike su plate lekara, kao i porezi na iste?
Takodje interesuje me kakava je procedura kada se tek ode, koji stepen poznavanja jezika je potreban, koliko se ceka na norstifikaciju diplome itd. ? Generalno sve me interesuje jer nisam bas najupuceniji koja je procedura kada se ode i sta je sve potrebno.
Imas vec o tome, pisano je na forumu.Ukratko pocinjes kao bolnicar ako imas srednju med. skolu, ako imas gimn. moras prekvalifikaciju za med. tehnicara naseg koji je tamo bolnicar.Saljes za autorizaciju i kad nadjes posao bolnicara plivas kroz sistem i zavrsavas sve sta ti treba za priznavanje diplome dr.Treba ti sigurno neko vreme jer moras da polozis Bergen test odnosno najvisi stepen jezika, i neke strucne ispite na norveskom, ne znam tacno sta ali imas dosta nasih lekara koji su to prosli.Ako si ozbiljan sa ovom pricom idi na ellitesecurity forum i citaj sve, i imaces tamo koga i da pitas iz prve ruke.Za platu ne treba brinuti, ni za porez isto, imaces i vise nego dovoljno.Plata zavisi od sektora i mnogih drugih stvari.Evo ti okvirno: http://utdanning.no/yrker/beskrivelse/lege , i izaberi Gjennomsnittslønn for leger.