Tonto
Zainteresovan član
- Poruka
- 124
Zdravo svima,
Studiram medicinu i planiram kada zavrsim da idem u Norvesku, pa imam dosta pitanja pa se nadam da ce mi neko i odgovoriti na ista.
Interesuje me da li se traze lekari u Norveskoj i da li ima posla za iste, zatim kolike su plate lekara, kao i porezi na iste?
Takodje interesuje me kakava je procedura kada se tek ode, koji stepen poznavanja jezika je potreban, koliko se ceka na norstifikaciju diplome itd. ? Generalno sve me interesuje jer nisam bas najupuceniji koja je procedura kada se ode i sta je sve potrebno.
Imas vec o tome, pisano je na forumu.Ukratko pocinjes kao bolnicar ako imas srednju med. skolu, ako imas gimn. moras prekvalifikaciju za med. tehnicara naseg koji je tamo bolnicar.Saljes za autorizaciju i kad nadjes posao bolnicara plivas kroz sistem i zavrsavas sve sta ti treba za priznavanje diplome dr.Treba ti sigurno neko vreme jer moras da polozis Bergen test odnosno najvisi stepen jezika, i neke strucne ispite na norveskom, ne znam tacno sta ali imas dosta nasih lekara koji su to prosli.Ako si ozbiljan sa ovom pricom idi na ellitesecurity forum i citaj sve, i imaces tamo koga i da pitas iz prve ruke.Za platu ne treba brinuti, ni za porez isto, imaces i vise nego dovoljno.Plata zavisi od sektora i mnogih drugih stvari.Evo ti okvirno: http://utdanning.no/yrker/beskrivelse/lege , i izaberi Gjennomsnittslønn for leger.

Da li neko moze da ostavi kontakt telefon nekog profesora norveskog u Nisu, neka preporuka? Ne znam sta je bolje, upisati se u skolu norveskog (recimo SAGA) ili ici na privatne casove?
Pa nismo ni ti ni ja džabe studirali, mi smo sve to plaćali, znači školarinu, knjige, ispite, kiriju ko nije studirao u svom gradu... Prema tome, ne može niko da ti kaže da si studirala džabe kad si sve to plaćala.
To ti je onaj vic kad sin pita ćaleta kakva je rrazlika između džabe i besplatno a ćale mu kaže: "Pa vidiš sine, ti ideš u školu besplatno a ja sam išao u školu džabe."
I ja sam od 3 godine studiranja, godinu dana studirao i radio i isto sam tako trčao iz škole na posao, ali dobro, to je dobro za kondiciju, haha, i godinu dana sam plaćao školarinu sam a 2 godine roditelji. I ja ću možda da se prekvalifikujem, videću.