Zdravstveni radnici u Norveskoj

Da li neko ima neku informaciju u vezi priznavanja Farmaceutskog fakulteta? Koliko se ceka na nostrifikaciju? Kakva je potreba za farmeceutima? Sta oni mogu da rade dok se ceka na nostrifikaciju? Kakve su plate? Unapred hvala na odgovoru

Farmaceuti su veoma traženi u Norveškoj, evo imaš ovde nešto od prošle godine:

http://www.norveska.org/posao/pozivamo-zainteresovane-na-intervju-za-poslove-farmaceuta-u-norveskoj

Evo šta ti sve treba za autorizaciju diplome:

http://english.sak.no/sites/sak-english/profession/Sider/pharmacist.aspx#.UsiaiZDuJ2M

Ako si završila faks u Srbiji gledaš pod:

Educated outside the EU/EEA

pošto je Srbija izvan EEP (EEA na engleskom).

Farmaceuti su veoma traženi u Norveškoj, evo imaš ovde nešto od prošle godine:

http://www.norveska.org/posao/pozivamo-zainteresovane-na-intervju-za-poslove-farmaceuta-u-norveskoj

Evo šta ti sve treba za autorizaciju diplome:

http://english.sak.no/sites/sak-english/profession/Sider/pharmacist.aspx#.UsiaiZDuJ2M

Ako si završila faks u Srbiji gledaš pod:

Educated outside the EU/EEA

pošto je Srbija izvan EEP (EEA na engleskom).

Hvala mnogo na odgovoru z:)

Ako imate bilo kakve informacije ili iskustava u vezi farmaceuta i Norveske bila bih Vam jako zahvalna ako podelite z:)

Izgleda mi da se razumes,pa bi te pitao nesto.
Koliko traje nostrifikacija diplome u Norveskoj (medicinskog fakulteta),da li se mora skoro ceo fakultet nanovo zavrsavati (kao u Kanadi na primer),ili je mnogo krace.

U norveškom zdravstvenom sektoru ne postoji nostrifikacija nego autorizacija diploma. Postoji SAK a to je državna kancelarija za autorizaciju diploma zdravstvenih radnika. Ne znam za lekare jer nisam lekar ali evo šta piše na njihovom sajtu:

http://english.sak.no/sites/sak-eng...-educated-outside-the-eueea.aspx#.Uul1HTf5N2M

Ako ne znaš engleski idi na google translate

Ovde su ti broj telefona i radno vreme SAK-a: Najbolje ti je njih da pitaš

http://english.sak.no/sites/SAK-english/contact/Sider/default.aspx#.Uul2BTf5N2M

Ako ne znaš engleski dobro, traži Saru Jović, to ti je Srpkinja iz Bosne koja radi tamo, i možda može da ti pomogne.

Za jeftine pozive prema inostranstvu ili otvori Skajp račun i kupi kredit ili vidi ovde:

http://www.internet-srbija.com/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=100036&vmcchk=1&Itemid=100036

Minut razgovora sa norveškom fiksnom mrežom preko ovog programa košta 1,38 dinara po sadašnjem kursu evra.

Svi ovi saveti se ne odnose samo na tebe nego uopšte na sve ljude iz Srbije koji bi hteli da rade kao zdravstveni radnici u Norveškoj. Srećno!

Izgleda mi da se razumes,pa bi te pitao nesto.
Koliko traje nostrifikacija diplome u Norveskoj (medicinskog fakulteta),da li se mora skoro ceo fakultet nanovo zavrsavati (kao u Kanadi na primer),ili je mnogo krace.

U sistem ulazis kao bolnicar, i taj put je vec utaban. Bolnicar = helsefagarbeider . Ako imas gimnaziju moras na prekvalifikaciju u med. tehnicara, a ako imas srednju med. opsti smer i staz saljes za autorizaciju za bolnicara.Kad to dobijes onda trazis posao i kad ga nadjes na konju si.Onda plivas i polako zavrsavas sve.Cepas norveski,polazes i Bergen test i mislim da moras da polazesna norveskom neki ispit sveobuhvatni jer oni ne koriste latinske nazive nego svoje.Moja jedna poznanica je prosla taj put i nije se nesto zalila previse.Nije kao sa Kanadom sigurno.

I da naglasim ovo za pozivanje SAK-a dugo traje. Vi kad dobijete SAK oni vam kažu na norveškom, vi ste 8., 9., 10. ili ne znam ni ja koji na listi čekanja, molim sačekajte. Nema veze što ne razumete norveški, otprilike možete da im protumačite brojeve. A i da ne možete, samo čekajte! Mislim nude oni opciju za engleski pritisnite 9 i ja pritisnem ali oni i dalje na norveškom. Baksuzi, kao da ne znaju da ja ne razumem norveški. z:D

Uglavnom, za pozivanje SAK-a a pretpostavljam i NOKUT-a vam trebaju i vreme i strpljenje zato što ceo poziv (čekanje i razgovor) može da traje i duže od pola sata. Ali to za ženske nije nikakav problem pošto ste se vi rodile sa telefonom. z:D

Ko ima Vajber može i preko Vajbera da zove. Mislim, možete vi da im pošaljete i mejl ali bliže i preciznije informacije će vam dati kad ih pozovete u cilju otklanjanja nekih vaših nedoumica.

Imam jedno pitanje, da li autorizaciju mogu sam da odradim odnosno da pošaljem papire, ima kod nas u CG neka "agencija" koja to odrađuje za određenu sumu?

Vidi ovako, možeš sve sama. Na ovom sajtu ti se nalazi spisak onoga šta je potrebno za autorizaciju diplome medicinara:

http://english.sak.no/sites/sak-english/profession/Sider/default.aspx#.Uvbg23X5N2M

Izaberi tvoje zanimanje i obrati pažnju na "Educated outside the EU/EEA" pošto se i CG nalazi van EEP.

Vidi ovako, možeš sve sama. Na ovom sajtu ti se nalazi spisak onoga šta je potrebno za autorizaciju diplome medicinara:

http://english.sak.no/sites/sak-english/profession/Sider/default.aspx#.Uvbg23X5N2M

Izaberi tvoje zanimanje i obrati pažnju na "Educated outside the EU/EEA" pošto se i CG nalazi van EEP.

Odličmo, to ću i uraditi. A imam još jedan problem srednju medicinsku sam završila u BG, a živim u CG, da li to sve treba posebno da naglasim. Mada imam još tri ispita da završim i visoku ovde u CG, da li je pametnije prijaviti se sa srednjom?

Odličmo, to ću i uraditi. A imam još jedan problem srednju medicinsku sam završila u BG, a živim u CG, da li to sve treba posebno da naglasim. Mada imam još tri ispita da završim i visoku ovde u CG, da li je pametnije prijaviti se sa srednjom?

Sa srednjom Medicinskom školom opšti, ginekološko-akušerski ili vaspitački smer možeš da dobiješ autorizaciju samo za bolničara a sa Visokom (za opšti smer znam) npr. ako si 7 godina učila za medicinsku sestru i pripravničkim možeš da TRAŽIŠ autorizaciju za medicinsku sestru ali je veliko pitanje da li ćeš dobiti pošto je prilično komplikovano i zahtevno, mogu da ti traže da odradiš još neku praksu u Norveškoj i da položiš neke dodatne ispite... Šalješ diplome iz onih škola koje si i gde si završila.

Pozdrav forumašima. Skoro sam se ovde priključio., prešao sve postove u vezi teme odlaska medicinskih sestara/tehničara u Norvešku.Završio sam srednju medicin školu, opšti smer, radnog iskustva oko 5 godina. U medjuvrmenu sam završio strukovne(tri godine) studije zdravstvene nege na medicin fakultetu u Novom Sadu. Posedujem madjarski pasoš. Našao sam adrese "SAK-a" na koje šaljemo dokumente za autorizaciju. Kakva su Vaša iskustva, da li poslati diplomu srednje medicinske ili visokih studija? I ako bih tamo počeo raditi kao bolničar, kakve su šanse da mi posle odobre zvanje medicinske sestre/tehničara sa ovom 2. diplomom? Koji nivo jezika je neophodan u startu i da li se polaže isključivo u Norveškoj? Unapred hvala na informacijama!

Koji smer na visokoj med ?I da li je bachelor, odnosno akreditovana? Ako je opsti smer ja bih poslao to u NOKUT jer je priznavanje besplatno, a i neko rece da je neki nas lik dobio autorizaciju , odnosno nostrifikaciju za miløterapeut zanimanje , sto je jako dobro jer mozes da radis dosta poslova i dosta su trazeni.Nista ne gubis ako probas, a mozes mnogo da dobijes ako dobijes to priznavanje.

Normalno da ces da naglasis sve, odnosno sve ti pise na tvojim dokumentima.Sve je crno na belo i moraju normalno da imaju uvid u sve da bi dobila za bolnicara ako saljes samo za srednju.

A da, nema sile da dobijes odmah autorizaciju za sykepleier jer je to drugacije nego kod nas.To je bachelor kod njih ali drugaciji od nas .Sistem nije isti.O tome ces imati vremena da razmisljas kad se uglavis u sistem, sa ove pozicije to nije moguce jer moras da polazes nacionalni medicinski kurs na norveskom(nasjonale fag), to je must.

Poslednja izmena:
Zdravo svima,
Studiram medicinu i planiram kada zavrsim da idem u Norvesku, pa imam dosta pitanja pa se nadam da ce mi neko i odgovoriti na ista.
Interesuje me da li se traze lekari u Norveskoj i da li ima posla za iste, zatim kolike su plate lekara, kao i porezi na iste?
Takodje interesuje me kakava je procedura kada se tek ode, koji stepen poznavanja jezika je potreban, koliko se ceka na norstifikaciju diplome itd. ? Generalno sve me interesuje jer nisam bas najupuceniji koja je procedura kada se ode i sta je sve potrebno.

Koja si godina?dok ti zavrsis dosta stvari ce se promeniti.Trziste rada se menja,potraznja za kadrom se menja...za pocetak kreni sa norveskim.Trebace ti visok nivo za posao,kreni odmah,uz fax ce ti trebati preko 1,5 god intenzivnog rada da ga savladas.Pre definitivne odluke,podji po foruma i iscitaj iskustva ljudi koji zive gore.Jesi li spreman da pola godine zivis u mraku?Led i mrak.Oni su prvi U SVETU po potrosnji antidepresiva.Znam par kolega koji su se vratili.Radili kratko vreme i vratili u juznije zemlje.

Back