.. zdravo ..

• Začetnik teme Začetnik teme alim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
.. recimo da je misliti .. neki protok u mozgu .. .. mjerljiv ..

.. pa imaš merljive protoke u mozgu .. razne ..
.. protok nervnih impulsa ..
.. možeš meriti brzinu reakcije ..
.. tako da je .. sama definicija mišljenja kao .. protoka .. jednako dobra kao definicija zemljišta kao nečeg .. braonkastog ..

.. što se tiče pojmova za koje vezuje mišljenje ..

.. prvo što mi je palo na pamet je ..
.. pounutrenje ..
.. mišljenje je uvek vezano za svet spolja .. i s tim se svetom koji je .. spolja .. nešto radi unutra .. unutar mene ..

.. smeštanje sveta spolja .. u mene ..

..

.. drugi pojam uz koji nužno vežem mišljenje je ..
.. simbol ..
.. i to bih ga vezala i samostalno .. da nisam učila da je čovek .. animal symbolicum .. životinja sposobna za stvaranje simbola .. i sistema simbola ..
(.. jedina takva životinja ..)
.. mišljenje operiše modelima ..

..

.. sledeći pojam .. aktivnost ..
.. mišljenje je uvek .. aktivno .. ono se .. kreće ..
.. ako imaš sliku u glavi .. ako je na neki način .. ne procesuiraš .. ako oko te slike nema .. mentalne aktivnosti .. to nije mišljenje ..

.. a da .. slika ..
.. sledeći pojam .. mentalna slika .. ili predstava ..
.. ne mora nužno biti vizuelna .. može biti i zvučna ..

.. dakle .. mišljenje je .. unutrašnje operisanje s predstavama ..
.. a predstave su se razvile .. iz simbola ..

.. šta znači da mišljenje i misliti nije isto ..?
.. šta znači da nije isto ..?
.. zbunjuje te .. homonim .. mišljenje .. ima dva značenja ..
.. prvo je .. proces mišljenja .. i to upravo znači .. misliti o nečemu .. promišljati nešto ..
.. drugo je .. mišljenje .. kao stav o nečemu .. kao rezultat .. koji se dobija nakon što o nečemu .. misliš ..
.. imaš .. misliti o vlastitom procesu mišljenja ..
.. i to je .. introspekcija ..

.. zar ti nisam dala vigotskog ..?
.. o tome kako on definiše mišljenje .. nemaš mišljenje ..?

..

.. kod .. mišljenja .. (.. onog koje je .. misliti ..)
.. važno je sledeće .. može se razvijati .. može napredovati ..
.. ono .. unutar jednog čoveka .. može evoluirati .. od prvog osmeha pa do zadnjeg izdaha ..
(.. osmeh je .. reakcija prepoznavanja .. što je prvi pokazatelj .. postojanja nekakve .. klice mišljenja .)
.. naravno .. može se desiti da do značajnog razvoja ne dođe ..
.. znam neke .. primere ..
.. ali .. u suštini .. ono se može razvijati ..

..

.. i da .. vezano je za .. govor ..
.. postoji negovorno mišljenje .. i nemisaoni govor ..
.. ali .. oni imaju odvojene puteve .. na početku razvoja ..
.. kasnije ih je teško razdvojiti ..
(.. ovo sad malo .. navodim .. na vigotskog ..)

.. osjet mora prethoditi mišljenju .. njegovom .. nastanku .. početku ..
.. mišljenje se razvija .. kroz iskustvo ..
.. ali kasnije mišljenje može i bez osjeta ..

.. kaže lok .. nema ničega u mišljenju čega prethodno nije bilo u čulima ..

.. pitao si za univerzalizaciju .. .. ko univerzalizira .. kako kada zašto čime ..

.. generalizacija kreće .. s progovaranjem ..
.. naučiš .. recimo .. prvu reč .. deda ..
.. ti dete učiš .. da je onaj koga rodbina i vasceli komšiluk smatraju detetovim dedom .. deda ..
.. ali dete reč povezuje s nekim svojim iskustvom .. i deda tako postaje .. svako ko se s tim iskustvom poklapa ..
.. recimo .. prva reč bude .. deda ..
.. i ubrzo deda postane .. svaki muškarac s brkovima ..
.. izađeš s detetom u šetnju .. vozi se u kolicima .. i kad god prođe neko s brkovima .. ono drekne .. deda ..!

..

.. a zašto ..?
.. pa .. jedan bi rekao .. zato što može ..
.. zato što je mladunče čoveka .. zato što ima u sebi .. dar .. da stvori simbol za čoveka s brkovima ..
.. i tim darom svoju svest .. pomera prema društvu ljudi ..
.. ali se i društvo pomera prema njegovoj svesti .. dajući mu reč .. deda .. i tom rečju vuče njegovu svest .. u kulturni šablon ..

.. ali .. dete opet usvaja kulturni šablon .. kroz prizmu vlastitog iskustva ..

.. nekom je detetu koje tek progovara .. deda .. oznaka za svakog čoveka ..
.. nekome za ljude s naočarima .. nekome za ukućane .. za najbliskija lica ..

Poslednja izmena:
.. ****** .. kada bi razgovarao o mišljenju .. značajnije bi ti bilo nešto rečeno .. do čega se došlo .. mišljenjem ..?
.. ili nešto lupljeno ..bez misaonog angažmana ..? .. ali što je fino palo .. recimo .. ko neko u sevdah ..?

..

.. imaš seriju eksperimenata .. vezanih za razvoj mišljenja ..
(.. neko je .. smislio .. kako eksperimentalo posmatrati nastanak i razvoj mišljenja .)
.. i u tome .. kako nastaje .. najbolje se može videti šta je ..
..

.. pounutrenje je bitno ..
.. do nekog doba .. pokažeš bebi medu .. smeje mu se .. zanimljiv je ..
.. skloniš medu .. beba istog trena više nije zainteresovana ..
.. meda je .. čim je sklonjen iz vidnog polja .. prestao da postoji ..

.. tek nakon nekog vremena .. kad skloniš medu .. imaš reakciju čuđenja .. ili negodovanja .. ili traženja mede ..
.. medaje sklonjen iz vidnog polja .. ali je .. ostao .. unutra ..
.. pounutren je ..

.. pounutrenje .. onoga od spolja .. stvaranje mentalne slike .. koja će .. opstajati .. u sećanju ..
.. to je osnov mišljenja .. to je .. klica .. iz koje ono klija ..

.. ali .. kao što već rekoh ..
.. samo postojanje slike nije dovoljno .. bitno je .. da se unutra .. s njom nešto radi ..
.. pounutruješ .. svet koji je spolja .. i .. pounutruješ .. svoje akcije .. svoje delovanje ..
.. delovanje mene .. na svet van mene ..
.. postaje .. delovanje mene na pounutreni svet u meni ..

.. i to je .. zakotrljavanje .. mišljenja ..

Poslednja izmena:
.. mišljenje je navika .. ?

.. brkovi i deda .. su povezani kao .. slijed radnji .. naredbi .. koje pokreću noge kod koraka .. .. kod djece .. ?

.. naša mačka zna otvoriti pritvorena vrata .. .. ali kad je prozor tako .. ona ne zna otvoriti .. iako bi to napravila mnogo lakše .. .. pokušao sam joj objasniti .. .. ****** .. vidjeti ćemo ..
.. misli li ona .. ?

.. ne .. navika je prilično suprotna mišljenju ..
.. jer je mišljenje živo onda kad se razvija .. kada se menja .. kada proširuje slobodu delovanja ..

.. navika je obrnuto ..

.. brkovi i deda .. su povezani kao .. slijed radnji .. naredbi .. koje pokreću noge kod koraka .. .. kod djece .. ?

.. ne ..
.. kod nas .. odraslih .. hodanje je automatizam ..
.. kod dece ne .. oni uče ..
.. mislim da odrasli to najbolje može shvatit u situaciji kada iz nekog razloga ostane privremeno .. nepokretan .. pa onda ponovo uči .. hodati ..
(.. ja znam s upotrebom ruke .. jer sam lomila rame .. pre par godina .. dosta dugo bila u gipsu .. i posle učiš .. kako pokretati ruku ..
.. dete ruku uči pokretati .. bez naročitog angažmana mišljenja ..
.. imaš reflekse imaš nagone ..
.. refleksi potpuno nevezani za mišljenje ..
.. nagoni u startu nevezani .. ali manje šablonski od refleksa .. i mogu se oblikovati učenjem .. čime .. jel . postaju predmet mišljenja ..)

.. kod poređenja mišljenja s učenjem hodanja kod dece ..
.. učenje hodanja ide od .. nagona preko volje .. do mišljenja .. pa od mišljenja preko vežbe .. do automatizma ..
.. volja je tu bitnija od .. mišljenja .. veći udeo ima ..

.. učenje mišljenja ide .. ka sve manje automatizma ..
(.. tako bi barem trebalo .. ako imaš potencijal da se razviješ .. i ako te nešto ne sjebe u razvoju .. pa ostaneš .. slabije sposoban za mišljenje ..)

..

.. dete .. kada zna vrata .. zna i prozor .. samo .. ne moraš ga učiti ..
.. i u tome je razlika između deteta i mačke ..
.. kod mačke to nije mišljenje .. kod mačke je to .. nešto kao program ..

.. recimo da si u komputer ubacio program .. koji će znati da sabira svaki broj s jedan ..
.. ako mu daš da sabere .. jedan i jedan .. znaće .. dva i jedan .. znaće .. tri i jedan .. znaće .. četiri i jedan .. znaće ..
.. ali .. ako mu daš .. dva i dva .. neće znati .. kao ni tvoja mačka prozor .. neće znati .. ako nisi ubacio instrukciju za to ..

.. dete će znati ..
.. dete će povezati .. da je jedan i jedan dva ..
.. i da je .. dva i jedan tri ..
.. dakle da je .. dva plus dva .. jednako .. dva plus jedan plus jedan ..
.. i dobiće četiri ..

.. i deca tako i rade .. tako i .. razmišljaju ..

.. još vezano za hodanje ..
.. bitno .. dete nema razvijene pojmove ..
.. tako da .. kad bi šumaher učio da prohodava .. ponovo ..
.. on bi .. razmišljao .. moram se osloniti jednom nogom .. sad trebam dići drugu .. povući je napred .. opoložiti .. prebaciti težinu ..

.. dete prosto ne može tako da razmišlja ..
.. kod njega u glavi ne postoji pojam .. oslonac .. težina .. napred nazad ..
.. to je sve u domenu .. osjeta .. ne u domenu mišljenja ..

.. razumeš ..?

.. misao se tu kreće samo u okvirima .. tipa .. aha .. ovo može ..
.. ili .. jao .. ovako ne ..
(.. čak je i takav opis .. preambiciozan ..
.. volja osjet pokret .. mišljenje tek u .. naznakama .. žir koji još nije proklijao ..)

Poslednja izmena:
.. hm .. ne mogu baš reći da ga nema kod mačke .. ali .. to ti je kao žir .. koji nikad ne proklija .. iiz koga nikad neće nići hrast ..
.. a ja za mišljenje uzimam tek ono .. nakon izbijanja klice iznad zemlje ..

.. dijete .. najprije .. hoće biti tamo .. .. a kada vidi da se ne može tamo prestvoriti .. odluči potražiti bi li moglo rukama i nogama .. ?
.. prilično slično mojoj mački .. njoj padne na pamet kako bi htjela biti vani .. .. pa tek onda počne misliti ..

.. ima jedna osa .. gradi duguljasto gnezdo .. i u njega polaže jaja ..
.. ti kažeš .. ona najpre hoće da položi jaja .. pa onda krene misliti kako da zida gnezdo ..

.. kao dete .. ono najpre hoće da se igra vitezova u zamku .. pa onda krene graditi zamak od kockica ..

.. ali .. ako osa sagradi gnezdo .. pa joj odsečeš dno tog gnezda .. zjapi rupa ..
.. ona sleti na ivicu .. svejedno snese jaja .. jaja propadnu ..

.. ptice bi da imaju mlade .. pa misle sedeti na jajima .. dok se ne izlegu .. ?
.. ali .. ako kukavica izbaci njihova mala jaja .. a ubaci svoje veliko ..
.. one nastavljaju ležati .. kao da ničeg nije bilo ..

.. probaj detetu da porušiš zamak .. pa da vidiš reakciju ..
.. reakcija deteta je .. rezultat mišljenja ..

.. kako znaš da mačka misli .. kada nešto radi ..?
.. kako znaš da to nije samo .. automatizam .. ?
.. bilo urođen bilo stečen ..?

.. ili bi proširio definiciju mišljenja na .. automatizme ..

.. tvoj kompjuter misli ..?

.. ne kažem da je sve kod mačke automatizam .. ali kažem da mačke .. po pravilu .. nemaju mišljenje ..
.. imaju .. intuiciju .. imaju svest ..
.. ali mišljenja tu nema ..

Poslednja izmena:
.. tamo na forumu .. kod diskusije o štajneru .. (.. koju nisam čitala par dana .. a sad vidim .. mogla bih se nadovezati ..)
.. osnovni problem kod načina na koji šajner uzima u razmatranje mišljenje je taj .. što on uzima u obzir samo mišljenje u svojoj zreloj fazi ..
.. uzima u obzir samo .. razvijeno mišljenje .. razvijenog čoveka ..

.. po nekim njegovim izjavama .. dete ne misli ..
.. i čak .. neki ljudi .. onda .. nikada ne misle ..

.. a tačno je .. da neki ljudi nikada ne razviju sve oblike mišljenja ..
.. i tačno je .. da ima ljudi koji .. ne mogu .. rezonovati na određeni način ..
.. imaš ljude koji su .. po razvijenosti mišljenja .. bliži tvojoj mački .. nego tebi ..

.. ni autoritet .. niti kakve veze .. pogotovo .. veze unaprijed .. kao .. trebamo ovo ili ono .. da bi počeli pričati .. ne zanimaju me ..
.. zanima me .. goli čovjek na goloj zemlji ..
.. i pitanje .. gore .. o mišljenju ..

Pokusavas sebe da predstavis kao mistika, kao coveka koji je dostigao nekakve vece visine, ili makar kao razlicitog od nas.
To rade mnogi ljudi:
PPV vezba da neprirodno drzi spojene prste saljuci nam poruku kako je on mudrac ili makar razlicit;
Gersman se oblaci u belo da bi se predstavio kao beli mag, kao da odeca odredjuje maga;
Tadic prica usporeno i retardirano, iseckano da bi u prekidima izmedju reci cuo tisinu, pojacavajuci znacaj onoga sto prica;
onaj Abramovic ulicom seta normalno obucen, ali kada udje u studio obavezno umota sal oko vrata, i ljudi ga po tom salu pamte jer mu reci nisu vredne slusanja;
los doktor se iskreno trudi da prica nepovezano i strucno, i da mu rukopis bude sto krivlji...

Sve to se svodi na privlacenje paznje na sebe, umesto na reci. Kada jednom navedes ljude da gledaju tebe, mozes im pricati bilo sta. To je osnova hipnoze. Zato sam pomenuo gradjenje autoriteta.

Ako bi ustanovili, makar grubo, jezik i pismo kojim virtuelno razgovaramo, onda bi bili jednaki. Razlikovali bi se jedino po znacenju reci koje izgovaramo, a nikako po razlicitom pismu ili jeziku.
Tada bi razgovarali pametni sa glupim, iskusni sa neiskusnim, naivni sa mudrim. Stvarne vrednosti i stvarno znanje bi dosli u prvi plan.

Znam vec, mene te je bog poslao da vezbas ignorisanje. Moguce je da ces u zivotu imati puno onih koji ce te pratiti i koji ce se rado saginjati pred tvojim recima.
Ali zar ne mislis da je dobro ponuditi znanje vecem broju ljudi? To se uglavnom radi tako sto govoris poznatim jezikom i koristis poznato pismo.
Eto, na primer, ja bih tako rado citao tvoje tekstove, ali mi bolest ne dozvoljava da preskacem tackice. A kada svaki tekst sejvujem, pa editujem i tek onda citam, odnekud iskoci pitanje: zasto?
Jedno vreme je Sanja prevodila, u stvari prepricavala i to dovoljno dobro, ali toga odavno nema. Ja samo predlazem da izbegnemo potrebu za prevodjenjem.
Srpskohrvatski jezik i oba pisma su dobri za komunikaciju na ovim prostorima.

Poslednja izmena:
.. po nekim njegovim izjavama .. dete ne misli ..
.. i čak .. neki ljudi .. onda .. nikada ne misle ..

.. a tačno je .. da neki ljudi nikada ne razviju sve oblike mišljenja ..
.. i tačno je .. da ima ljudi koji .. ne mogu .. rezonovati na određeni način ..
.. imaš ljude koji su .. po razvijenosti mišljenja .. bliži tvojoj mački .. nego tebi ..

.. ali .. šta je .. suština .. misli .. ? .. uzmimo floučart .. .. i misli .. .. neki tok .. proces .. .. po čemu .. neki .. instinkt .. ili navika .. .. preraste .. u .. misao .. .. slobodu .. ?
.. po znanju .. ? .. po području s kojim računa .. ?
.. po povratnoj informaciji .. ?
.. po izboru .. ?
.. po .. svojim .. mogućnostima djelovanja .. ?
.. mogućnostima osjećanja .. ?
.. po granicama tih osjećaja .. ?

.. naša je ruka .. izvršioc .. ? .. .. kako to da naš mozak nije izvršioc .. ? .. .. je li on biće prakse .. ? .. navike .. ?
.. i ko vrši pritisak na tu naviku .. ? .. komšiluk .. ?

Rezonovati zvuci slicno kao rezonirati.
Nema u jeziku slucajnosti.

Rezonovati je uklapati i prihvatiti tudje pojmove u svoj sablon.
U ono sto smo unapred prihvatili kao stvarno.

Rezonirati znaci uklopiti i prihvatiti tudju frekvenciju u svoj rezonator.
U ono sto smo unapred izgradili kao stvarno.

I kad god se desi uklapanje, bez odlaganja stize endorfinska nagrada, dop.

U ono sto smo unapred izgradili kao stvarno.

I kad god se desi uklapanje, bez odlaganja stize endorfinska nagrada, dop.
Dopamin,a ne dop beže...
ybg-i slova mi pobegoše-beže...

.. riječi .. .. aaa .. ****** .. .. kako je moguće da niste povezali riječi i misli .. .. pa je li misliti uopće moguće bez riječi .. ?

.. pa stari su vračevi govorili kako ako ti prekineš unutarnji dijalog .. odlaziš u beskraj .. .. usput .. i biblija .. slično govpori .. kaže .. utihnuti .. sedmi pečat boga velikoga .. .. i indijci kažu slično .. za pametnog .. dakle .. onog ko se više ne **** mislima .. kažu .. .. utihnuli ..

.. govor .. .. to je slijed riječi .. tok ..
.. njime se stvaraju procedure .. .. sklopovi mišljenja .. .. pa knjige .. .. pa šeme .. šablone .. i ideologije ..
.. to se razrađuje .. .. stvaraju se modeli .. .. i onda iza tih .. recimo .. komunističkih manifesta .. ili mojih borbi .. ide raja .. proleteri svih zemalja .. ili samo nekih .. .. već ovisno o prilikama .. .. i viču živio .. ili dole .. ili već .. kakva je prilika ..
.. govornici .. ciceroni .. .. pičkine stare .. poslije bi se popeli na kakve balkone .. i redali riječi ..
.. ali raja je htjela biti .. uvučena .. u sklop .. recimo .. slobine srbije .. pe se gurala na adu .. da čuje .. da bude u toku .. da podrži .. a i da se zapamti .. ko je bio .. .. za poslije .. zbog penzije ..

.. moje riječi to sam ja .. kako je govorila čuvena anđelija sebastjanova merzel .. i svi su .. gledali .. i slušali .. u jebenom čudu ..
.. riječi su procedura .. i djelatne ..
.. govornik nešto kaže .. i na osnovu toga ga slušaoci smještaju .. i tako postane .. onaj .. sa tim riječima mislima stavom .. onaj .. .. i .. njegove navike .. budu čak .. jače ubrazdane komšilukom .. . komšiluk čak nekog jadnika i pritiska .. da bude kontra kakvog jadnog janukovića .. ili još jadnijeg franje .. pape ..

.. a riječi budu i .. ispitivačke .. kao špijuni .. .. ti povičeš dole ranković .. i slušaš .. ako čuješ da su drugi zavikali .. doolee .. onda ti jače .. .. ako svi šute .. pobjegneš ..

.. ali .. šta je .. suština .. misli .. ? .. uzmimo floučart .. .. i misli .. .. neki tok .. proces .. .. po čemu .. neki .. instinkt .. ili navika .. .. preraste .. u .. misao .. .. slobodu .. ?
.. instinkt ne prerasta u slobodu .. nikad .. po definiciji instinkt je .. nesloboda ..
.. urođeno nesvesno celishodno ponašanje koje se uvek vrši na isti način i koje je karakteristično za sve pripadnike vrste .. ili grupu pripadnika neke vrste .. već sam ti to objašnjavala ..

.. ljudsko mladunče se rađa sa .. nagonima i refleksima ..
.. neki se refleksi gube brzo nakon rođenja ..
.. refleks je .. urođena automatska reakcija na neku draž ..
.. recimo .. naglo skupljanje zenica na iznenadnu jaku svetlost ..

.. ali .. kod nagona je drugo ..
.. imaš nagon .. ali nemaš automatizam ..
.. i tu se javlja prostor za .. slobodu ..

.. nagon za sisanjem je prvi ..
.. i kod deteta tu upravo možeš pratiti .. razvoj slobode ..
.. budući da nema .. automatizma .. jednom uhvati sisu na jedan način .. drugi put na drugi ..
.. često kreće .. eksperimentisati .. fino vidiš kako isprobava .. različite varijante ..

.. još kad je malo starije .. imaš .. cirkularnu reakciju ..
.. to je ono kad dete baca stvari .. po milion puta .. ti podigneš pa mu dodaš .. on baci opet ..
.. tu se odrasli često nerviraju .. pa brane deci .. ta bacanja ..

.. i tu su sad .. od izvora dva putića ..
.. prvi .. uočiš da ne baca uvek na isti način ..
.. tu dete prvi put shvata .. da je ono uzrok .. nekog rezultata .. i da neka akcija .. daje određenu reakciju ..
(.. kako shvata ..? .. nemam pojma .. ali se vidi da tad počinje da shvata ..)
.. i to bacanje je .. eksperimentisanje .. menjaš akciju da bi video šta se dešava s reakcijom ..

.. e sad .. drugi putić je da zabraniš ta .. eksperimentisanja ..
.. i da kažeš .. češalj služi samo za češljanje .. a ne da ga bacamo ..
.. i tu ti .. od spolja .. detetu utabavaš .. šablon ..

.. e sad .. jednom korišćen nervni put ima tendenciju da bude korišćen ponovo .. i tu se neki putevi .. utabavaju ..
.. razne stvari imaju uticaja na to šta će biti utabano ..
.. ali .. imaš i .. san .. koji nepotrebno utabane staze .. raščišćava .. vraćajući stepene slobode ..

..i sad .. po čemu navika .. recimo .. sisanja .. prerasta u slobodu ..?
.. po izboru .. razlika između navike i instinkta je što navike nisu iste kod svakoga .. ne sisa svaka beba na isti način ..
.. svaka razvija svoj .. stil .. kroz praksu .. a putem eksperimentisanja ..
(.. to s eksperimentisanjem kod sisanja .. nije još na svesnom nivou .. više je .. intuitivno .. tu nema mišljenja ..
.. kod cirkularne reakcije već ima .. postoji namera da se eksperimentiše .. jer su .. rezultati .. povratne informacije .. zanimljive .. i raznovrsne ..
.. izbor mogućnosti delovanja područje s kojim se može računati .. mislim da je ovo sve vezano ..

.. naša je ruka .. izvršioc .. ? .. .. kako to da naš mozak nije izvršioc .. ?

.. ruka je poslednja u lancu .. izvršenja ..
.. a mozak je .. i primalac informacija .. i onaj koji ih obrađuje .. i onaj koji odlučuje .. i prva linija izvršenja ..
.. jer .. izvršenje kreće iz motoričkih centara ..
.. ruka ti je .. hajd da kažemo .. nešto kao alat .. kojim se mozak služi ..

.. .. je li on biće prakse .. ? .. navike .. ?
.. ti si biće .. ne razumem kako bi .. mozak .. sam po sebi .. bio biće ..
(.. osim ako pod bićem tu ne podrazumevaš .. sve ono što postoji ..)
.. ali .. da .. mozak se izgrađuje praksom .. ako na to misliš ..
.. jednom korišćen nervni put ima tendenciju da ponovo bude korišćen ..

.. ipak .. u mozgu ima i sjajnih .. prostora slobode ..
(.. ovo je sad više .. pesnički .. i intuitivno .. nego filozofsko-misleće .. )

.. i ko vrši pritisak na tu naviku .. ? .. komšiluk .. ?
.. komšiluk kao društvo ..?
.. da ..
.. ali .. i zakoni sveta ..
.. ako pipneš vrelu ringlu .. pa se opečeš .. bol na mozak vrši pritisak .. da sledeći put ima taj osjet .. kao posledicu .. u vidu ..

.. riječi .. .. aaa .. ****** .. .. kako je moguće da niste povezali riječi i misli .. .. pa je li misliti uopće moguće bez riječi .. ?

.. ***** te nepažljivog ..
.. čitaj šta piše ..
.. lepo ti je gore pisalo o predgovornom mišljenju .. i i predmisaonom govoru ..
.. i lepo je pisalo da je nakon toga .. teško razdvojiti mišljenje od govora ..

Poslednja izmena:
.. imaš čoveka .. gluhonemog .. od rođenja ..
.. njegovo je mišljenje isto kao tvoje ..?

.. imaš čoveka .. slepog od rođenja ..
.. njegovo je mišljenje isto kao tvoje ..?

.. pa stari su vračevi govorili kako ako ti prekineš unutarnji dijalog .. odlaziš u beskraj .. .. usput .. i biblija .. slično govpori .. kaže .. utihnuti .. sedmi pečat boga velikoga .. .. i indijci kažu slično .. za pametnog .. dakle .. onog ko se više ne **** mislima .. kažu .. .. utihnuli ..

.. da ..
.. ali .. tvoja mačka to ne može .. ne može utihnuti na taj način ..
.. zato jer nije razvila mišljenje .. i govor ..

.. ne može se odjebati nešto čega nema ..
.. u stvari .. slično kao s razumom i iracionalnim ..
.. najveći domet razuma je da spozna gde su mu granice .. i tu dodiruje .. iracionalno .. i tako se stvara balans ..

.. tako i sa mišljenjem ..
.. utihnuti .. treba da dođe .. onda kada mišljenje postaje prevaziđeno .. jer je došlo do svojih granica ..
.. ako bi utihnuo pre nego što bi uopšte postao sposoban da misliš .. ljudski .. šta bi to značilo ..?

.. sviđa mi se ovo s rezonancom ..
.. onako .. pesnički je .. a i zbog drugih stvari ..
.. često sam koristila analogije s rezonancom ..

.. ali .. ****** .. to .. rezon .. je od .. res .. na latinskom .. stvar ..
(.. mislim da je .. to jest .. prilično sam sigurna da je ..)
.. alat za saznavanje stvarnosti ..

.. jesu li .. misli .. bića prakse .. ?

.. mali potrči .. i padne .. zapeo za kamen .. nije pazio .. sjebe se ali preživi .. .. poraste .. .. krene autom .. i tera na 180 .. valjda da se poslije hvali .. sjebe se .. ali preživi .. .. i dođe na pedeset .. .. i počne misliti .. da li da se baci pod tramvaj ..
(.. upita se čovjek nije li bilo pametnije da se kao mali ubio .. pa da se barem dalje ne **** ..)
.. njegov je mozak radio po istoj šemi .. ? .. sa nekim podacima .. na način koji je znao .. ?
.. njegov je mozak .. biće prakse .. .. isto kao njegova noga kod koraka .. ?

.. može biti .. ne mora biti .. ali može biti ..

.. svijet je .. zanimljiv ..
.. ako si tu .. uvjek možeš i ne biti tu .. .. ako nešto postoji .. uvjek može i ne postojati ..
.. ako ptica leti .. i ti bi mogao .. ?
.. ako nema vina ili para .. moglo bi biti da ima i vina i para ..
.. mačka pomisli .. bilo bi dobro da sam vani .. i čeka pred vratima .. .. da se može prestvoriti .. nebi tu čekala ..

.. možda nije moguće zamisliti ništa .. što nije moguće .. ? .. o tome niste mislili .. ? .. a ? .. pizdeki jedni .. ?

.. ovde su opet .. od izvora dva putića ..
.. zamisliti ono čega nema .. i ne čini se moguće da ga ima .. zamisliti ga mogućeg ..
.. tipa .. neko je pre dvesta godina zamišljao čarobnu kutijicu .. u koju kad pogleda .. može videti šta radi neko drugi .. na nekom drugom mestu ..
.. tako je nastao teve .. avion .. internet .. razne andramolje ..
.. i takvo se zamišljanje zove .. imaginacija ..

.. i drugi putić ..
.. zamisliti .. da je nešto .. suprotno od onoga kako jeste ..
.. recimo .. da neka ženska.. koja je na javi bila kao leptir .. sletala .. sa kite na kitu .. sanja iz sna u sna alfa nabildovane polugole ili gole mužake .. pa naposletku krene naskakati na kite tim mužjacima .. ili ih hvatati za muda ..
.. sad .. ako bi ti .. mislio .. da to nema veze sa seksom .. da se tu u stvari radi o mističnom duhovnom iskustvu .. ti bi mislio ono što je nemoguće ..
.. ili .. recimo .. ako tvoj sanader nakrade gomilu para .. i svi znaju .. i ako bi ti mislio .. kako to njegovo ne mora biti krađa .. kako je on novac mogao uzimati iz nekih plemenitih .. duhovnih pobuda .. radi dobrobiti svog naroda .. i da nije lopov ..
.. takva se zamišljanja nazivaju .. obmana ..
(.. ili samoobmana .. zavisi od okolnosti ..)

Poslednja izmena:

Back