.. zdravo ..

• Začetnik teme Začetnik teme alim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
.. hajde ..
.. sačekaću .. da uhvatiš korak ..

.. misliti znači .. pounutriti .. moje delovanje na spoljni svet .. na model toga sveta koji sam stvorio .. u sebi ..
.. to je dešavanje .. u delu moje svesti .. delu koji je oblikovan u interakciji sa okolinom ..

.. daj mi primer bilo kog .. misliti .. i pokazaću ti šta je tu pounutreno ..

Poslednja izmena:
.. recimo .. može se .. smisliti .. kako doći iz jednog mjesta u gradu .. u drugo .. ? .. kako to izgleda .. ?

.. imaš mentalnu mapu ..
(.. to ti je .. zvanični termin iz psihologije .. )
.. dakle .. shema grada .. je na neki način .. pounutrena .. i sad se nalazi u tvojoj svesti ..
.. ali .. dokle god se s tom shemom ništa ne dešava .. nema mišljenja ..

.. da bi prešao s jednog mesta na drugo .. zaista ..
.. ti .. najpre .. moraš gledati kud ideš .. dakle .. tvoja deltnost je .. posmatranje ..
.. a sledeća je .. kretanje ..

.. misliti znači .. premestiti i posmatranje i kretanje .. unutra .. u vlastitu svest .. i njima delovati na mentalnu mapu ..
.. sad .. mape mogu biti različite .. kod različitih ljudi ..
.. kod nekih je to .. hodajuća perspektiva .. prolaze u mislima ulicama kuda bi zaista prolazili ..

.. neki su na višem nivou .. možda .. stvorili su ranij simbole .. apstrahovali .. (.. opet .. kroz proces mišljenja ..).. pa sad u glavi imaju nekakav tlocrt ..
.. a kretanje ne zamišljaju kao .. hod .. ili vožnju .. nego .. recimo .. kao pomeranje neke tačke na tom tlocrtu ..
.. ili prosto .. u mislima.. prelaze neku razdaljinu na mapi ..

.. dakle ..
.. realan prostor .. je pounutren .. postao mentalna mapa ..
.. a gledanje .. spolja .. je pounutreno .. postalo .. posmatranje nekog unutrašnjeg sadržaja svesti ..
.. i kretanje .. isto tako ..

.. ako si tuda prošao 100 puta .. ? .. šta mjenja .. ?

.. verovatno proceduru .. zamišljaš da si već stigao ..
.. dakle .. smeštaš sebe .. na cilj ..

(.. ima milion varijanti .. kako sve možeš misliti ..
.. ako si tamo bio sto puta .. nekad ne moraš više ni misliti ..
.. to se često dešava kad redovno putuješ gradskim prevozom .. odjednom vidiš da si sišao na pravoj stanici ..)

.. opet .. tu je upoređivanje bitno ..
.. ai moram ići raditi nešto za sutra ..
.. pa ćemo sutra o upoređivanju .. kao bitnom .. ako te još bude zanimalo ..
.. a ja ću pričati onoliko koliko znam .. (.. kad bismo stigli dotle da ispričam sve što znam .. mogla bih pričati šta fali .. šta sve ne znam .. i šta se generalno .. ne zna ..
.. i to je daleko zanimljiviji deo priče ..)

.. laku noć ..

.. laku noć ..

.. zanima me je li .. misao .. instinkt .. navika .. .. isti proces .. .. isti tok .. ista brazda .. .. samo različite dubine .. .. i je li to razlika životinje i čovjeka .. i boga .. .. za sutra .. ili kad .. već ..

.. zdravo ..
.. nije ista brazda ..
.. mišljenje ima mogućnost da pronalazi .. nove puteve .. da stvara nove brazde .. da .. operiše .. brazdama ..
.. insinkt tu mogućnost nema .. on nema kud .. nego po brazdi koja mu je unapred zacrtana .. kao program ..

.. navika već može .. vrludati .. plaviti okolna područja .. kao reka kad se izlije .. pa se korito malo .. promeni ..
.. ali .. mišljenje je daleko šire .. ide i brazdama .. ali onda u jednom trenu .. odjednom .. skrene .. pa potrči preko poljane ..
.. zato što je mišljenje za razliku od instinkta i navike .. autorefleksivno ..(.. ne znam jesam li izabrala pravi izraz .. ali uglavnom .. mišljenjem možeš operisati .. nagonima navikama .. pa čak i samim mišljenjem ..
.. instinktom ne možeš ništa više nego što može stari zidni sat .. to je .. mehanizam .. koji radi pod određenim uslovima na tačno određen način ..
.. ne možeš zidnim satom mleti kukuruz ..
.. ne može pčela radilica koristiti instinkt .. skupljanja polena s cveta .. da na isti način pokupi i skloni neki prašak .. koji si ti .. recimo .. bacio preko cveta .. pa se od praška ne može doći do polena ..

(.. sačekaću da pročitaš ovo do sad ..
.. već sam ti pisala o razlikama .. već sam ti govorila o odnosu mišljenja i govora ..
.. ima još .. ai si sam rekao da je prebrzo i previše ..
.. dalje ću .. ako je ovo do sad jasno ..
.. ako nije .. pitaj šta nije ..)

.. inače .. za teoriju evolucije .. si detaljno iščitao ..
.. onaj ko bi pričao o evoluciji a da ga ne zanima da sazna šta se već zna .. taj bi bio neko koga to zanima .. ili ne zanima ..?
.. pokušavaš prizemljiti mišljenje .. spustiti ga na .. niske grane .. da bi posmatrati bilo lakše ..
.. takav utisak stičem kad čitam ono tamo .. kad čitam primer s mačkom ..

.. učenje kod životinja nije ništa novo ..
.. ta je mačka naučila da se čuva .. možda ju je neko šutirao iz čista mira .. pa je naučila da se pazi .. kad vidi čoveka ..
.. ali .. postoje razni tipovi učenja .. razni nivoi .. i neki životinjama nisu dostupni ..
(.. a ni nekim ljudima .. ****** .. ali tako je ..)
.. i pčela može da .. uči .. i mrav ..
.. ali .. nekakvo im vajno mišljenje .. ne možeš pripisati ..

(.. stvaranje pavlovljevog refleksa .. spada u učenje ..
.. inače .. imala i ja mačka .. volela ga .. smatrala ga .. veoma pametnim .. nekad je zaista delovalo da misli ..
.. ali .. taj zaključak nije izveden .. razumom ..
..
.. i to je slično onome .. kako prepoznati svoju bebu u porodilištu ..
.. lako .. ostale bebe su se usrale .. a tvoja se ukakila ..
..

.. slično je i onome .. da vetar šapuće .. šuma ti nešto priča ..
.. a pas može biti .. saveznik .. i savetnik ..

.. pa .. ****** .. i ja u to verujem ..
.. ali .. verujem jer sam .. jednako iracionalna i intuitivna .. koliko sam racionalna i razumna ..
.. indijanci su išli u lov na bizone .. i sad .. nisu bizone smatrali mislećima ..
.. ali .. nekad .. kazivali .. kako se nađe neki bizon .. specijalnog duha .. i prema njemu imaju .. specijalan odnos ..

..

.. kako hoćeš da pričamo o mišljenju ..?
.. racionalno ..?
.. ili da pustimo sebi da skliznemo u iracionalno ..?
(.. ali ja .. ****** .. na forumima .. i inače javno .. po komšiluku .. nerado pričam sa pozicije vlastitog iracionalnog ..
.. moje iracionalno je .. moj intimni svet .. to .. ****** .. nije baš za svekoliki komšiluk .. )

.. racionalno .. ****** .. ne daj bože .. da bi skrenuli .. .. bog usčuvaj .. sakloni bože .. .. racionalno i pametno maksimalno .. najmaksimalnije ..

.. daklem .. istost brazde .. .. dovde smo došli .. .. navika instinkt i mišljenje .. .. kompjuter ima .. čvrstu brazdu .. .. dakle .. instinktivnu .. ?

.. slinjenje pavlovljevog psa .. je .. učenje .. ? .. pas je našao još jednu brazdu .. ?

---

.. ja kažem .. brazda je potočić .. u nekom krajoliku .. .. kiša koja padne .. uliti će se .. .. a kod mišljenja me zanima krajolik .. .. kako .. jeba mu bog mater .. mačka da sleti na cvijet .. ? .. cjeli je krajolik .. ovako zamišljen .. priznati ćeš .. solidno .. groteskan .. .. sa mačkom koja slijeće na cvijet ..
(.. ne znam jesam li to groteskno potrefio .. ali sam uvjeren da ćeš shvatiti .. to ti je kad je nešto sjebeno .. neobično .. i što ne ide .. nekako .. zajedno ..)

.. da .. baza kompjutera bi bila .. instiktivno ..

.. mislim da sad imaju neke varijante programa .. gde kompjuter uči ..
.. i to je pavlov .. da .. zabrazdavanje još jedne brazde ..
.. koja .. nota bene .. ne mora biti tako čvrsto zabrazdana kao instinkt ..
.. i vremenom može da izbledi .. ako orač .. ne izlazi redovno na njivu ..

.. mačka ne sleće na cvet .. da .. ali bi videti pčelu da radi ovo .. bilo jednako groteskno ..

64721973.tjwoKYh5.Lion2005122WM.jpg

.. a sve mačke to rade .. i to baš tako ..
(.. pa gde sam ja rekla da svaka vrsta ima iste instinkte ..?)

.. video si nekad psa .. kako trči za točkovima ..?
.. to je instikt .. ima centar u mozgu .. koji reaguje na .. pokret .. na beg lovine ..
.. okretanje točkova aktivira taj centar ..
.. trčanje psa za točkovima je instinktivno ..

---

.. ja kažem .. brazda je potočić .. u nekom krajoliku .. .. kiša koja padne .. uliti će se .. .. a kod mišljenja me zanima krajolik .. .. kako .. jeba mu bog mater .. mačka da sleti na cvijet .. ? .. cjeli je krajolik .. ovako zamišljen .. priznati ćeš .. solidno .. groteskan .. .. sa mačkom koja slijeće na cvijet ..
(.. ne znam jesam li to groteskno potrefio .. ali sam uvjeren da ćeš shvatiti .. to ti je kad je nešto sjebeno .. neobično .. i što ne ide .. nekako .. zajedno ..)[/QUOTE]

.. ako hoćeš analogiju .. s potočićima i kanalčićima ..
.. mišljenje ti je kao .. kruženje vode u prirodi ..

(.. dakle .. tok .. isparavanje .. širenje u vazduhu .. kondenzacija u visini .. padanje na zemlju .. pa onda .. sve zavisi kuda .. ali su mogućnosti brojne .. )

.. stvar je samo da je mišljenje .. deo tog procesa koji .. vidiš .. recimo .. paru ne vidiš vodu koja prođe kroz zemlju u dubinu ne vidiš ..
.. recimo da bi sveukupnost procesa bila svest .. a mišljenje je onaj deo koji .. vidimo ..)

(.. pa gde sam ja rekla da svaka vrsta ima iste instinkte ..?)

.. ne .. nigdje nisi .. to rekla ..
.. ni ja ..
.. ja kažem .. vrste su različite ..neimaju iste noge i ruke .. hrane se i pjevaju drugačije .. .. koriste druge mirise i druge osjete .. sklopljene su drugačije .. .. drugačije misle .. i druge instinkte imaju ..

.. to bi možda hteo reći .. kako i čovek sigurno ima neke instinkte .. ali ih ja ne znam ..?

.. nemam ništa protiv .. da prihvatim mogućnost .. ukoliko mi možeš dati primer nekog takvog instinkta ..
.. ja ne znam ni za jedan ..

.. ako hoćeš analogiju .. s potočićima i kanalčićima ..
.. mišljenje ti je kao .. kruženje vode u prirodi ..

(.. dakle .. tok .. isparavanje .. širenje u vazduhu .. kondenzacija u visini .. padanje na zemlju .. pa onda .. sve zavisi kuda .. ali su mogućnosti brojne .. )

.. stvar je samo da je mišljenje .. deo tog procesa koji .. vidiš .. recimo .. paru ne vidiš vodu koja prođe kroz zemlju u dubinu ne vidiš ..
.. recimo da bi sveukupnost procesa bila svest .. a mišljenje je onaj deo koji .. vidimo ..)

.. ja sebe smatram .. izuzetnim pedagogom .. .. jer sam .. ****** .. do svega toga mislio doći ..
.. ali ..
.. dobar pedagog treba poznavati i .. tempo .. vrijeme ..

.. prvo .. o svijesti nedaj bože .. .. još .. .. jer ti je svijest na pola koraka do boga .. .. dakle izbjegavati koliko se najviše može ..

.. ali i o krugu .. ako može .. langsan ..
.. recimo .. postoji tok vode nebom .. oblaci .. vjetrovi .. ciklone .. .. sušne afrike ..
.. i zemljom .. stvaraju se veliki dunavi i male mirne ..

.. tako je i kod mišljenja .. ? .. koliko treba biti misao .. ukapljena .. da bi bila .. misao .. .. ako je zaleđena .. više nije misao .. ?

.. mnoge stvari su mnogo poznate ..
.. najgadnija ******* koja se čovjeku može desiti je da .. sve zna ..
.. ili .. da se sve počinje izjednačavati .. relativizirati .. tako nastaje čuveni apekompleks .. .. pričaš pričaš pričaš .. stalno si i na početku i na kraju .. .. kužiš .. ?

.. prvo .. o svijesti nedaj bože .. .. još .. .. jer ti je svijest na pola koraka do boga .. .. dakle izbjegavati koliko se najviše može ..

.. znam ..
.. ovde je samo zbog .. definisanja mišljenja .. a definisanje zahteva smeštanje pod nadređeni pojam ..
.. a za mišljenje to jeste .. svest .. i što se tiče svesti .. za sad dovoljno ..
.. da ne treba brzati .. pa i ja to znam ..
.. zato i jesam za langzam aber ziher .. i bez preskakanja stepenica ..
.. gledati razvojno .. od nastanka .. pa redom .. kako se razvija ..

.. tako je i kod mišljenja .. ? .. koliko treba biti misao .. ukapljena .. da bi bila .. misao .. .. ako je zaleđena .. više nije misao .. ?
.. da .. nije više misao ..
.. može biti .. sećanje .. recimo .. podatak sačuvan u memoriji ..
.. tek kad kreneš taj led otapati .. kad podaci .. poteku .. onda imaš mišljenje ..

.. planinar ne zna o razvoju mišljenja ..
.. ne zna šta sve dete mentalno može a šta ne može .. na uzrastu kad prohodava ..

.. ali dobro .. nije nužno da to svako zna ..
(.. samo treba imati na umu da on ne zna ..

.. ždrebe prohodava čim se rodi .. isto se malo klacka .. ali ustaje ..
.. ptići isto pre nauče da lete .. nego dete da prohoda ..
.. šta je onda ždrebe .. ili papagajče .. ranije sposobno za promišljavanje od deteta ..?
.. jes .. malo morgen ..)

.. mnoge stvari su mnogo poznate ..
.. najgadnija ******* koja se čovjeku može desiti je da .. sve zna ..
.. ili .. da se sve počinje izjednačavati .. relativizirati .. tako nastaje čuveni apekompleks .. .. pričaš pričaš pričaš .. stalno si i na početku i na kraju .. .. kužiš .. ?

.. kužim ..
.. ako si čitao .. ovo ranije ..
.. napisala sam bila .. dosta se toga o mišljenju zna ..
.. ali .. da će biti najzanimljivije .. kad dođemo do toga šta se ne zna ..

Back