.. dakle .. na čemu je .. ona prava razlika .. .. ima li u refleksu i mišljenju razlike .. biološke .. ? .. ili treba uvoditi još neku ..
.. biološke ima .. ali nije dovoljna ..
.. a biološka je u .. vrsti i razgranatosti putanje .. i broju sinapsi .. recimo ..
(.. sinapsa ti je kao .. granični prelaz .. s jednog neurona na drugi ..
.. kao onaj .. kako se to tu kod tebe zove .. majkumu .. ovde se zove razvodnik ..
.. znaš ono kad imaš jednu utičnicu u zidu .. a trebaju ti tri .. i ti onda gurneš tog jednog .. a u njemu dobiješ tri nove utičnice ..)
.. refleks je .. biološki .. refleksni luk ..
.. ima draž .. receptor reaguje na draž .. šalje impuls putem senzornog nerva u motorni centar .. motorni centar šalje impuls u mišić preko motornog nerva .. i imaš reakciju ..
.. i to je taj .. luk .. uvek isti ..
.. mišljenje je šire .. ali .. ako pitaš nauku da ti svede mišljenje neurofiziologiju .. ona još to ne može ..
.. možemo li o mišljenju bez da uzmemo u obzir svijest .. ?
.. ne ..
.. mada mnogi tvrde da može ..
.. u ameriku je onomad bila snažna bihejvioristička struja .. ljudi su mašine .. samo složene ..
.. ateisti .. strogi .. materijalisti ..
.. studenti bi padali ako bi umesto .. recall .. upotrebili .. re
mind ..
.. jer .. "mind" .. nije bio termin kojim su baratali ..
.. ništa svest .. sve se može objasniti preko stimulusa reakcije i biohemije između ..
..
.. sad .. ne širim .. samo nastojim biti slikovita .. i ukazati na načine na koji su neki razmišljali ..
.. odatle se razvilo dosta toga ..
.. ideja .. da je čovek biološka mašina .. i da je apsolutno svodiv na to ..
.. razvila se u naučnoj fantastici u priče .. o robotima .. koje ljudi naprave .. a kod kojih se razvije svest .. i oni postanu .. gotovo neraspoznatljivi .. u odnosu na ljude ..
.. meni već kao maloj .. pošto sam i tad bila devica u horoskopu .. tojest .. picajzla .. s razvijenom sposobnošću uočavanja .. kurcšlusa ..
.. bilo sumnjivo to .. kako se u tog robota .. odjednom useli .. svest ..
.. pazi ..
.. zastupnici materijalističkog stanovišta .. uzimaju uvek za primere te knjige .. ili filmove .. kao .. to će biti budućnost .. pogledaj ..
.. nauka će .. jednog dana .. otkriti .. apsolutno sve o ljudskom mišljenju .. i ti nećeš moći da razlikuješ androida proizvedenog u fabrici od čoveka nastalog prirodnim putem ..
.. ali .. u svim tim .. razmatranjima te .. ideje ..
.. isti je obrazac koji koriste ..
.. ljudi naprave gomilu robota .. koji su .. jel .. roboti kojir ade po određenom programu ..
.. i onda se .. bam .. odjednom .. kod jednog pojavi .. svest ..
Pogledajte prilog 320929
Pogledajte prilog 320930
Pogledajte prilog 320931
.. pa .. koji ***** uvode svest .. da bi im scenario funkcionisao .. ako se sve može objasniti i bez svesti ..?
.. zbog čega je potreban .. deux ex machina ..?
.. šta je to svijest .. ?
.. racionalno ..?
.. ne znam definisati .. ****** .. znam samo intuitivno ..
..
.. ono što znam to je da razvoj čovekovog mišljenja .. i šire .. čovekove svesti ..
.. teče sledećom putanjom ..:
.. kada se rodi .. dete nema percepciju sebe .. njegovo .. ja .. ne postoji ..
.. predstava .. nejasna maglovita i neizdiferencirana .. o svetu .. je .. sve je jedno ..
.. predstava o .. ja .. je .. sve je ja ..
.. s tim što to "ja" nije izdiferencirano niti osvešćeno .. prosto .. to je .. "sve je ja" .. bez ikakvog .. ja .. koji bi mislio .. sve je ja ..
(.. pijaže to zove .. narcis bez narcisa ..)
.. dete iz tog sveta .. bez izdvojenih objekata .. polako počinje da izdvaja objekte ..
.. i to je začetak mišljenja .. diferencijacija .. i komparacija ..
.. razlikovanje i poređenje ..
.. to .. prvo i nejasno .. ja .. najpre nije vezano sasvim za vlastito telo ..
.. jer .. tek negde oko trećeg meseca .. dete shvata da je .. to što ponekad mahne ispred njegovih očiju .. njegova vlastita ruka ..
(.. to što njega zaboli ruka ako ga uštineš .. pre tog perioda .. to ne znači da on misli .. boli ruka ..
.. ne .. on prostooseća bol .. neprijatnost .. koju ne ume smestiti kako valja .. jer nema u šta .. u mozgu nema mentalne mape za .. "moja ruka" ..)
.. ****** .. odoh u širinu opet ..
.. hajd da sažmem i kažem šta je na kraju ..
.. dakle .. shema razvoja čovekove svesti ..
sve je jedno, ("ja" nije izdvojeno, nema objekata) -------->
svet je mnoštvo objekata ( ja kao jedan od objekata u svetu) -------->
sve je jedno (ali postojim ja koji ga percipiram i kao svet mnoštva, a koji ga mogu posmatrati i kao jedno)
.. da bi svest čoveka .. prošla ovaj put .. potrebno joj je da se razvije .. mišljenje .. od čijih su brojnih karakteristika najvažije dve ..
.. analiza i sinteza .. (.. je li to .. solve et coagula ..? )
.. analiza da bi .. iz sveta .. izdvojilo .. ja .. koje će misliti .. i koje će svet .. mnoštva .. organizovati u glavi .. u sistem pojmova ..
.. i sinteza .. kojom će se ponovo vraćati .. ka jedinstvu ..
(.. eto .. tako otprilike .. ****** .. kad preskačemo razrede ..)
- - - - - - - - - -
.. to uspjevam pratiti .. uz .. istina .. određeni trud i napor .. .. ono što ne uspjevam pratiti je .. ko je to .. ona .. ? .. i zašto .. ?
.. danijela ..?
.. pričale smo jednom ranije .. mislim da je psiholog po struci .. ili psihijatar .. tako nešto ..