.. zdravo ..

• Začetnik teme Začetnik teme alim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
.. ne to .. ne razumijem zašto .. ta .. danijela .. treba biti .. ona .. u trećem licu .. .. imao sam dojam da je to znak nekulture .. tvoje .. ?

.. pa i kad kažeš danijela u trećem je licu ..
.. u drugom može biti samo kad pričam s njom ..
(.. a s njom sam i pričala u drugom .. **** ga ti ..)

.. kakve to sad ima veze s temom ..?

.. u stvari više nisam siguran ..
.. činilo mi se da bi ja rekao .. danijela ti govori ovako ili onako .. .. ali je to možda isto kao da kažem ona ti govori .. ?
.. imao sam jasan dojam .. da ju ti nekako izdvajaš .. i da si za to nekulturna .. .. a sada .. kad razmislim .. više nisam sasvim siguran ..
.. ti .. ako i znaš bolje .. nećeš reći ništa .. ?

.. šta ako znam bolje ..?

(.. a ovo je isto .. danijela ili ona .. pa znao si na koga mislim ..
.. ne verujem da će se ona buniti zbog upotrebe zamenice .. koja je uobičajena .. upotreba ..
. možda se naljuti što joj napadam argumente ..
.. ali jbg .. ako su odbranjivi .. nek ih brani ..)

(.. s danijelom inače .. može i o dedovima ..
.. čtala sam njenu priču o dedi .. odavno ..
.. slika na avataru .. to je dedin orden .. valjda ..
.. bio partizan .. narodni heroj ..
.. posle su mu naneli neku veliku nepravdu .. ako se dobro sećam ..
.. ne sećam se detalja .. ali znam da je bila potresena ..

..

.. ok je danijela ..
.. samo drži previše do titule .. profesionalne ..
.. i tu je ono gde se mimoilazimo ..

.. dobro ..
.. znači ..
.. postoji misao ..
.. postoji njen .. biološki temel .. u mozgu ..
.. postoji svijest ..

.. misao se .. još .. ako sam dobro shvatio .. od instinkta ili refleksa .. razlikuje .. kao voda koja nema jasno korito .. pa teče nekom dolinom .. čas ovuda čas onuda .. u potocima i mlazevima .. .. od dobokog korita rijeke .. ?

.. ne .. ne bi rekao da drži do titule ..
.. čini mi se kao neki ko ne može biti baniran .. tako dobro racionalan .. do bezbojnosti ..
.. ja se iskreno nadam da ću joj pomoći da povjeruje u boga .. i poslije ću se pred bogom hvaliti .. .. kao .. ****** .. jesi li vidio ..
..
.. ona pokekad samnom razmijeni dve tri reči .. što je meni velika čast .. .. kao ****** .. običnom seljaku ..

.. ona ima jasne predođbe .. i sasvim ograničeno mulja .. .. tamo gdje se govnjari izvlače na riječi i govnjarenje .. ona postavlja jasno .. čak i pod cjenu da bude sumnjivo ..
.. kod nje čovjek ne .. evoliura .. .. njegovo je trajanje .. povijest ..
.. recimo ..
.. moglo bi se postaviti pitanje svijesti .. ili razvoja svijesti kod čovjeka .. .. ali s njom to ne može .. (.. što mi .. ****** .. sjebava .. jedan prilično dobar argument ..)

Poslednja izmena:
.. ne .. ne bi rekao da drži do titule ..

.. pa .. grešiš u proceni ..
(.. al ono .. nije prvi put .. :) )

.. nebitno ..
.. hajmo o mišljenju ..

.. što se tiče poređenja ..
.. ipak bolje tvoje ..
.. jer .. ovo .. rečni sistem .. koji se izgrađuje .. lagano ..
.. je pre analogija za mišljenje ..

.. a misao .. ako ćeš da izdvojiš .. jednu ..
.. može biti i .. ozidan uzak i plitak kanal .. ****** .. ako je dogmatska ..
.. može biti plitak potok .. ili divlja reka .. ili dunav koji u gornjem podunavlju plavi levu obalu .. praveći gomile rukavaca .. močvara ..
.. a malo dalje probija đerdap ..
.. a na ušću .. širi prste ..

.. široka dolina .. kroz koju teče rijeka .. i koju navodnjava ..

a .. instinkt .. teče rijeka duboko ubrazdana ..
b .. misao .. teče rijeka podjeljena na mnoge kanale .. zbog navodnjavanja .. i branama se voda može usmjeravati podjednako .. lijevo .. desno .. ili bilo kako ..

.. problem ..
.. ko je gazda .. ko upravlja branama .. ko je trasirao rijeku ..

.. meni je to manji problem od problema .. deux ex machina .. koji nužno imaš u razvoju mišljenja ..
.. iznenadna pojava svesti .. niotkuda ..

.. a što se tiče gospodara ..
.. slično kao kod evolucije ..
.. reku trasiraju .. brane dižu .. aktivnost pojedinca .. s fidbekovima .. i sredinski uslovi .. uticaj okoline ..

(.. postoji nešto što se zove .. kulturni kapital .. to ti je recimo .. proizvod sredinskih uslova ..
.. termin se koristi .. u pedagoškoj sociologiji .. ili socijalnoj pedagogiji ebem li ih obe ..
.. to ti je ono .. ako u školu pođu .. dvoje dece istih intelektualnih kapaciteta .. ali .. jedan odrastao na njivi čuvajući ovce od jutra do mraka .. a drugi uz mamu i tatu profesore okružen knjigama .. naučen da čita od pete ..
.. velike su šanse .. da će ovaj drugi brže napredovati u školi .. jer kreće s boljom osnovom .. i ta se osnova zove .. kulturni kapital ..

.. e sad .. na duge staze .. ovo ne mora ništa da znači ..
.. ali .. statistika ipak pridaje određeni značaj .. kulturnom kapitalu ..)

..

.. aktivnost pojedinca ..
.. dete koje pustiš da se samo pentra svuda .. puzi pa se hvata za krevet pa se vuče da se digne na noge .. pa se bori da prohoda ..
.. pre će prohodati od deteta koje staviš u dubak .. u onu hodaljku ..

.. a ****** ..
.. ovo s hodaljkom je nevezano za mišljenje .. :p

.. pa .. ****** ..
.. trasiranje reke .. je priča o razvoju mišljenja ..
.. ali .. tebe to .. čini se .. slabo zanima ..
(.. ili si samo nestrpljiv ..)

.. meni je to manji problem od problema .. deux ex machina .. koji nužno imaš u razvoju mišljenja ..
.. iznenadna pojava svesti .. niotkuda ..
.. a što se tiče gospodara ..
.. slično kao kod evolucije ..
.. reku trasiraju .. brane dižu .. aktivnost pojedinca .. s fidbekovima .. i sredinski uslovi .. uticaj okoline ..

.. pa .. ti nemaš problema .. kako vidim .. tebi je svijest u pojedincu i okoliini .. ?

.. ili te samo zanima ko je izgradio branu .. ali ne i kako ..?

.. pa .. aktivnost pojedinca .. plus uticaj sredine ..
(.. to kaže nauka ..
.. ja bih tu ubacila i .. deux ex machina ..
.. pojava svesti .. i intuicija ..
.. ali .. tu prokliznjavamo u iracionalno ..)

.. pa .. ti nemaš problema .. kako vidim .. tebi je svijest u pojedincu i okoliini .. ?

.. ja kad pričam o svesti .. prebacujem se u iracionalni mod .. jer mi racionalni nije dovoljan ..
(.. ne mogu sipati litar mleka u lonče od pola litra ..)

.. ono ozimanovo .. recimo .. da nije svest u mozgu nego mozak u svesti .. meni to savršeno štima ..
.. mada mislim da on preteruje s objašnjavanjem .. komplikuje ..

.. ako zamisliš sledeću analogiju ..
.. da je svest .. ideja nekog programera ..
.. a mozak .. odgovarajući hardver ..

.. onda bi .. nervni sistemi sih živih bića .. evolucijski .. bili pokušaji .. greške pa novi pokušaji .. da se ta ideja sprovede u delo ..
.. i za svaki taj .. hardver .. smišljan je novi softver .. tipa .. refleks .. ili .. nova verzija softvera .. proširena za instinkte ..
.. ljudski mozak je recimo .. najnoviji njusavršeniji model .. hardvera .. sa softverom koji je unapređen za .. mišljenje ..

.. pri tome je .. srce .. svakog softvera .. intuicija ..
.. u tome je .. srce ideje ..
.. ako se bilo šta drugo sjebe .. taj deo ukazuje .. direkno na osnovnu ideju .. vodi direktno do .. programera ..

.. tako nekako ..

.. e sad .. odlika ljudskog softvera .. a to je ideja s kojomje programer krenuo .. recimo ..
.. je da se razvija ka tome .. da može da prepozna programera ..

.. pa ..
.. nije mi baš najbolja analogija .. sad kad pogledam ..
.. ali može da posluži .. za prvu pomoć ..

(.. mislim da svest .. prožima sve .. ukratko rečeno ..)

Poslednja izmena:
.. dobro .. .. ****** ..

.. mišljenje izgleda kao .. komplicirani kanali .. složeniji program .. koji daje prednosti .. vlasniku ..
.. problem nastaje u tome što jednostavan program nije tražio .. gospodara .. a složen traži .. .. nekoga ko će njime upravljati ..

.. sutra bi mogli vidjeti je li istina da jednostavni programi nemaju gospodara ..

Poslednja izmena:
.. ****** .. pokušati ću .. sužavati ..

.. ovo je ono što bi ja .. pokušao .. reći ..
.. prvo .. mišljenje jeste .. jedan od takvih procesa .. .. ako nije isti kao neki drugi .. recimo instinkt .. onda to ne znači da mišljenje nije takav proces .. nego da je mišljenje .. možda slično instinktu .. plus još nešto .. .. zanima nas sad .. šta bi to .. plus .. bilo u mišljenju ..
.. drugo .. ako mišljenje smještamo samo kod čovjeka .. i u nekim uvjetima .. sa ograničenjima .. djeca ne misle luđaci ne misle .. .. čega bitnog nema u tome što smatramo .. još uvjek .. ispod .. manje .. od mišljenja ..
.. dakle .. na čemu je .. ona prava razlika .. .. ima li u refleksu i mišljenju razlike .. biološke .. ? .. ili treba uvoditi još neku ..
........

..i djeca..i 'luđaci' misle ....posebno ako smo na stavu mišljenja kao neurotransmisijskog procesa ....
..vrednovanje mišljenja je jedno a misao o samoj misli je nešto sasvim drugo ... nužno je i neophodno isključiti limbiku i vrednovanje mišljenja kao kvaliteta misaonog rezultata da bi došli do suštine misli ili čini mi se da je veći problem u prihvatanju suštine misli nego u shvatanju njene suštine....zbog čega?....

..biološka razlika između instinkta i misli ... to je zanimljivo .. instinkt je nepromjenljiva ili teško promjenljiva anatomska struktura (patološki procesi su mogući i unutar istog) ..misao je filogenetski mlađa struktura sa dinamičnijom biohemijom, sinapse se stvaraju među neuronima, da bi se zatim raskinule iste i došlo do dendritsko-dendritskog ili aksonsko-dendritskog novog vezivanja sa novim neuronima ....misao je fleksibilnija..izuzev dijela superega koji teži trajnosti neuro veza ...
..što se tiče baš detalja o strukturi i funkcionisanju receptora, vrsti i osobinama neurotransmitera, anatomskim razlikama.. detalji tih informacija su sigurno još u istraživačkoj fazi ...

.. to uspjevam pratiti .. uz .. istina .. određeni trud i napor .. .. ono što ne uspjevam pratiti je .. ko je to .. ona .. ? .. i zašto .. ?

:hvala:

.. pa da .. jedan od ..
.. problem je što ona zaključuje da je nešto mišljenje na osnovu toga što je biohemijski neurotransmisijski proces ..
.. a to je kao da zaključiš da je nešto krug samo na osnovu toga što znaš da nema uglove ..

..rekoše da u zakrivljenom prostoru ima ..

.. ona svodi mišljenje na put nervnog impulsa kroz nervno vlakno ..

..što ispada vrlo velikodušno ...

.. bespotrebno uvođenje stručnih izraza u diskusiju ..)

..šta je potrebnije kada je čovjek u pitanju..?

ovo s točkicama
Fliegenschiss-Fliegenschiss-Beige-Makrofotografie-48.jpg
uopće ne čitam

da nek pati dok ne spalite vještice i ostale pomagače đavolu koji im uništavaju usjeve, donose ratove i djeca umiru od đavolje pošasti kuge .. bar se u srednjem vijeku narod tako rješavao 'patnje' ...

Back