Zasto ....?

slavu koju si mi dao ja sam dao njima, da budu jedno kao što smi mi jedno. Ja u njima i ti u meni; da budu usavršeni u jedno, i da pozna svet da si me ti poslao i da ljubiš njih kao što mene ljubiš. Oče hoću da i oni koje si mi dao budu sa mnom gde sam ja, da gledaju slavu moju koju si mi dao, jer si me ljubio pre postanja sveta... I ja im objavih ime tvoje i objaviću: da ljubav kojom me ljubiš u njima bude, i ja u njima (Jn. 17,22-26).

Naš um zadivljeno ćuti pred ovom tajnom: Tvorac se obukao u tvorevinu; Večiti i Nevidljivi je na sebe uzeo privremeni i promenljivi oblik postojanja; Duh koji daleko prevazilazi svaku misao sam Sebe je učinio telom i dao nam mogućnost da Ga opipamo rukama, da na Njega gledamo telesnim očima; Bestrasni se podvrgao patnjama; bespočetni Život je Sebe povezao sa umiranjem.

Filosofski um, prepušten samom sebi, nije u stanju da se složi sa jevanđelskom propoveđu: za njega je to bezumlje. Apsolut filosofa nije od svojih tvoraca dobio dozvolu da sebe umanji dotle da primi obličje sluge (up. Fil. 2,7). Apsolut, kako ga oni zamišljaju, u suštini je nebiće (u punom smislu te reči). Pre dolaska Hristova bilo je umova koji su gradili veoma privlačne teorije o takvom apstraktnom Apsolutu; ni u naše dane takve tendencije nisu usamljena pojava. Veliki apostol Pavle je u vezi sa ovim ispevao genijalnu himnu: Jer je napisano: pogubiću mudrost mudrih, i razum razumnih odbaciću ... izvoli se Bogu da ludošću propovedi spase one koji veruju. Jer i Judejci ištu znake, i Jelini traže mudrost. A mi propovedamo Hrista raspetoga, Judejcima sablazan, a Jelinima ludost; onima pak pozvanima... Hrista, Božiju silu i Božiju premudrost. Jer je ludost Božija mudrija od ljudi, i slabost je Božija jača od ljudi (1.Kor. 1,19-25).

Slovo postade telo i nastani se među nama (Jn. 1,14). Mi ne shvatamo kako je to moguće, ali ne isključujemo da je Onaj ko je stvorio našu prirodu može i da je primi u Svoju Ipostas. On nije primio novu, drugu ipostas, ljudsku. Prebivajući u Svojoj predvečnoj Ipostasi Boga, On je u njoj sjedinio Božansku prirodu sa tvarnom prirodom. U ploti nam je pokazao savršenstvo Oca, pokazavši sa neuporedivom snagom da Bog i Čovek mogu biti jedno.

Daj ti meni gde pise da Bog zeli da se idolima klanjamo :ceka:

nemoj da ga zbunjujes tako teskim pitanjima :hahaha1:

A da vas dvoje pokušate da barem jednom pročitate stari zavet...Mogao bih da postavim gomilu stihova ali neka bude dovoljno ovo

1 Dnevnika 28:18-19...

'' I za oltar kadioni čistog zlata pod meru; i sliku od kola zlatnih heruvima, koji će raširivši krila zaklanjati kovčeg zaveta Gospodnjeg. To mi je sve došlo pisano rukom Gospodnjom da bih znao sve kako šta treba uraditi.''

Back