Zasto ....?

Aj sta mene zanima... Jeste li citali bibliju uz neko tumacenje ili bez, sami?

Ovako, prva literatura vezano za Boga su bile knjige tipa - Serafim Sarovski i sl. ne mogu da se setim svih naziva, ali su to knjige koje se mogu naći u svakoj crkvi. Jer za mene je crkva bila sinonim za Boga, u takvoj sam sredini rođen i u takvom okruženju i odrastao. Dakle, ljubio ikone, slavio svečeve, klanjao se moštima i td. Po nešto u Bibliji pročitao, ali uglavnom je to vanbiblijska literatura. Kako sam počeo više da se interesujem za Sveto Pismo, i da ga iščitavam, tako su mi se postavljala razna pitanja. Literatura koju sam tada imao (crkvena) nije mogla da zadovolji neka od mojih pitanja, pa sam tako počeo da iščitavam štošta. Nisam sebe zadovoljio odgovorom "čudni su putevi Božji, nije svima dato da znaju, simbolika" i sl. Jednostavno se nešto u meni bunilo da ostanem ravnodušan na neodgovorena pitanja. Raznim traganjem sam naišo i na drugačija razmišljanja, jer do tada sam znao samo za jedno i to ono što me je svakodnevno okruživalo. Kako sam dopustio da u moj mozak dospu razna mišljenja, razna tumačenja, tako sam formirao i sam svoje mišljenje i svoj stav. Možda me je spaslo to što nisam dugo godina bio okružen jednoumljem pa da me toliko zarazi da ne znam za ništa drugo, već sam posle izvesnog vremena odlučio da saslušam sve moguće strane, sva moguća razmišljanja i primedbe, i da budem dovoljno zreo da koristim razum. Tako sam naučen da čitajući Sveto Pismo mislim samo svojom glavom i da donosim zaključke prema svom shvatanju. Stvari koje su me bunile sam otklanjao pomoćnom literaturom i odgovorima u njoj koja bi zadovoljila moje kriterijume.
Sada, posle svega što sam prešao, od puta u koji ti veruješ, do ovog gde sada jesam, odgovorno tvrdim da nam je Biblija dala odgovor na apsolutno sva moguća pitanja(koja svako može razumeti), i da ne postoji ništa neodgovoreno a što je bitno da znamo. Da sva mnogobrojna tumačenja Biblije imaju svoje mane i svoje vrline, da to ne znači da je Biblija nešto što je komplikovano razumeti i nešto što je iznad nas, već da je čovek taj koji je sklon komplikovanju. Takođe sam naučio da ne treba slediti autoritete već isključivo istinu i činjenice, pa gde god nas to odvelo. Poruka Svetog Pisma je i suviše jasna da bismo se pravili slepi.

a sta su demoni? toliko cesto ih spominjete da ste me zaista zainteresovali dacujem vase objasnjenje.
A šta, kao do sada se nisi interesovala za demone?
emoce088.gif

Spavanje duša/duhova ljudskih,koje ovde promovišeš.
"I mnogo onih koji spavaju u prahu zemaljskom probudiće se, jedni na život večni, a drugi na sramotu i prekor večni." - Kako tumačiš jedan od mnogobrojnih stihova koji govori o tome?
Znači. Ali Hrist je umro i omogućio večni život i prikucao za krst zakon koji je bio protiv nas.
Isus nije umro da bi zadovoljio Boga željnog kazni, nego da bi razvalio vrata ada,pobedio smrt vasksenjem i tako nam omogućio večni život. Ovo što ti propovedaš bi značilo da je Zakon iznad Boga, tj. da Ga ograničava.
Auuuu... pa ja mislim da u ovo ni katolički otpad ne veruje, a kamoli SPC koja teži tom otpadu.
Bog je postavio zakon koji važi za sve, ali baš za sve - da se zna da je taj zakon dobar. Dakle, ko god sagreši treba da bude uništen, jer je "plata za greh smrt". Adam i Eva su sagrešili i pravedno je da budu uništeni, tu nema šta da se priča. Jedini način da oni ne budu uništeni je: ili da se prekrši zakon (ako bi to Bog uradio onda daj da kršimo i ostale zakone, i onako ih možemo kršiti po potrebi, kada se Bogu ćefne), ili da neko drugi plati za njih. Bog se odlučio za ovo drugo, i to da On plati umesto njih (Adama i Eve). I Bog je smrću u ljudskom obliku platio umesto nas, i to najtežom mogućom smrću. Kakva "vrata ada" i ostale gluposti. Svakako da je pobedio smrt i pokazao nam način na koji ćemo i mi jednog dana vaskrsnuti, a ne kako vi to zamišljate - "duša koja napušta telo".
Težiti da se ne krši i ne kršiti su dve različite stvari.
U svojoj težnji nekada prekršim zakon, a nekada ne. Trudim se da ne kršim.
Izgleda da sve treba da se crta.

Ocigledno da postoji negde problem, posto u hriscanstvu postoji toliko ogranaka da sumnjam da postoji negde zvanicno broj, pri tome svako za sebe veruje da je sve razumeo kako treba.

Sto se pravoslavlja tice, ikonografija je nije nacin da se mimoidje dogmat crkve, ona ne izrazava pojedinacna religiozna shvatanja, neku fantaziju... Niti je to umetnicko-religiozno stvaralastvo, vec je upravo nacin izrazavanja bogoslavaskog iskustva i Predanja Crkve. Na Sedmom Vaseljenskom saboru je receno da su ikonografi zaduzeni za stvaranje ikone, za umetnost, odredjivanje kanona i Predanja pripada sabornoj Crkvi i svetim ocima... Sa Liturgijuom cine jednu znacajnu celinu, skup simbola koje nemaju za cilj da nas emotivno dirnu, vec pozovu na preobrazaj i obozenje. Slicno je i sa hagiografijom ili agiografijom...
Postvanje svetaca ili Svetih za koje se veruje da su Bozijom miloscu dostigli obozenje, je vise vezano za Predanje nego za dogmatske odluke i to je bitna karakteristika pravoslavlja. Pa se veruje su zastitnici ljudi, da nam priskacu u pomoc u nevoljama, podizu krst... Dobro su upoznati sa ljudskom prirodom i znaju velicinu teskoca i iskusenja kroz koje prolazimo.
Eto, svako je rekao svoje... ;)
A šta ako je Sotona sve to namerno osmislio da bi ti donela takav zaključak bez mnogo istraživanja istog?
Da li mogu da te potstaknem da počneš malo više da razmišljaš u ovom smeru?

Da li mogu da te zamolim da iščitavaš Sveto Pismo i pogledaš šta ono kaže po pitanju toga gde čovek ide kada umre?

c..c..c nego sta je ? Svetac ? :flert:

Ubica je zao u Bozijim ocima :tajna:

Jer Bog mrzi ubijanje ljudi ...ima i ona zapovest NE UBIJ :aha:

Ubio je svog brata samo zato sto je pravedniji i sto je bio Bogu ugodan - iz zavisti :manikir:

Sta da ti nalazim, zar nisi rekao a mi koji robujemo zakonu,pa si stavio zagradu i naveo da se ne kurvate i sta tamo jos od grehova,vi ste kao cisti od greha?
A ako ih pak imate onda kako cete ga opravdati, kada se ne ispovedate,jer je vlas data apostolima da razresuju grehove, a ovi predali dalje.
Zar nisi ti rekao: "vi koji robujete zakonom"? Dakle, ja se sa tim poistovetio i napisao: "mi koji robujemo zakonom ( ne kurvamo se, ne krademo, i td.)". Samo sam se prilagodio tebi, pročitaj ponovo naš dijalog.
Ispovedam se samo Bogu, što je i rečeno. To što ste vi uveli eto vama pa se držite toga.
Niko se delima zakona nece opravdati,nikakvim zakonom se nijedno telo nece opravdati.
Moraš pažljivo da čitaš ono što pišem, jer si očigledno sklon da poglrešno razumeš ono što napišem.
Mi treba da umremo i da nas nikada više nema. Ali Isus je milostiv i daje nam još jednu šansu. Da li smo mi zainteresovani pokazujemo delima. Dakle, Bog nam je podario večni život, to je nešto što ne zaslužujemo nijednim delom, nijednim gestom.... Nećemo se spasti zato što smo imali pravedan život, već jer je Bog milostiv, pa je platio naš greh i omogućio nam da izaberemo večni život, ali uslov za večni život su dobra dela prvenstveno. Ako nemaš dobra dela nisi iskoristio Božju milost.
Svi koji kazu da Isus Hristos nije istiniti Bog i covek
Svi koji kazu da Duh Sveti je bezlicna sila
Svi koji kazu da je Isus Hristos Arhandjel Mihail.
Svi koji tvrde da je Papa zamenik Sina Bozijeg.
Svi koji tvrde da nema duse.
Svi koji tvrde da ce dusa biti unistena.
Svi koji ne prihvataju hijarajhiju Crkvenu koja je od Isusa Hrista.
Svi oni ljudi koji su osnovali svoje crkve po laznim ucenjima i prorocanstvima i svi koji tim crkvama pripadaju.
ITD...................................
Znači svi oni koji nisu čuli za Isusa Hrista zaslužuju uništenje, nebitno što su bili moralni i živeli ispravno?
Svi koji kažu da je Duh Sveti bezlična sila, a pritom žive moralno i ispravno zaslužuju uništenje?
Svi koji kažu da je Isus Hristos Arhandjel Mihail (iako to i Biblija kaže), a žive moralno zaslužuju uništenje?
Svi koji tvrde da je papa zamenik Sina Božjeg su obično nemoralni ljudi, jer im je takva i ideologija i tu svakako da će većina zaslužiti uništenje.
Svi koji ne veruju u "dušu" kao takvu a žive moralno zaslužuju da budu uništeni?
Svi koji tvrde da će duša biti uništena a žive moralno zaslužuju uništenje?
Svi koji ne prihvataju hijarajhiju Crkvenu koja misli da je od Isusa Hrista, a žive moralno zaslužuju uništenje?
Svi oni ljudi koji su osnovali svoje crkve po laznim ucenjima i prorocanstvima i svi koji tim crkvama pripadaju, a žive moralno zaslužuju uništenje?
E pa jeste, Isus je rekao apostolima , kada pripovedaju ,i ako neko ne prihvati ucenje, da otresu obucu svoju kada izadju iz doma toga ili grada i tesko ce biti tom gradu i pojedincu.
Jesi ti čitav, pogledaj šta su propovedali apostoli, a šta vi propovedate.
A sta bi ti da opravdas ateizam, sektarenje bez ispravne vere a sa nekim delima koja se cine ili radi koristi ili radi dobra.
Pa dobra se dela rade iz koristi, ta korist je da budeš srećan.
Kada kažem na dobra dela mislim na istinski dobra dela, ne na licemerje i sl. "Čovek gleda šta je na očima, a Gospod gleda na srce."
Samo dobra dela ucinjena u ime Hrista imaju tezinu za spasenje,imaju i dela ucinjena kao, dobro radi dobra ali ne takvu.
Znas i sam kako su mnogi sa laznim ucenjima odstranjeni iz crkve,dzaba su im bila dobra dela.
Sve je to povezano, uz dobro učenje ili kako vi kažete uz dobru nauku, idu i dobra dela, isto tako i obrnuto. Isus kaže - "po delima njihovim prepoznaćete ih".
Gde pise da ce svaki ateista koji zivi moralno da bude spasen?
"Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji samo slušaju zakon, nego će pravednima biti proglašeni oni koji izvršavaju zakon. Jer kad se neznabošci, koji nemaju zakon, po prirodi drže onoga što je u zakonu, onda su oni sami sebi zakon, premda nemaju zakon. Oni pokazuju da je ono što nalaže zakon zapisano u njihovom srcu, a o tome svedoči i njihova savest i u svojim mislima bivaju optuženi ili pak opravdani." (Rimljanima 2;13-15)
Pazi sad trt milojka, sada niko delima ne zasluzuje spasenje, a zasto ja to pisem danima,da bi ti tek sada priznao.
Ok.idemo dalje jedna stavka je resena
A ovde sam sebi skaces u stomak, jer si rekao da ce svi ateisti biti spaseni koji zive moralno?
Kako kada ne veruju.
Pročitaj opet moj post, pa ako ti opet nešto nije jasno pitaj.

Jesu li vojnici koji ubijaju u ratu zli?
Da li je žena koje ubije muća posle godina maltretiranja zla?
Da li je dete koje ubije roditelja ili rođaka posle godina seksualnog zlostavljanja zlo?

Nije bio Avelj pravedniji ni odaniji, nego se bogu višesvideo smrad spaljenog mesa ubijene životinje od miomirisa biljaka.

pa zar nije hula prepravljati bozju rec?to je cinjenica da su rasel i ekipa prepravljali..... ti citas ono sto su oni prepravljali pa imas izvitoperenu sliku..imkam razumevanja za tvoje zablude

Ako nisi slep ...video si da su svi citati iz Biblije :)

A to sto se to kosi sa iskrivljenim ucenjima Crkvice :mrgreen: pa sta tu mogu :aha:

Sto su menjali zakone radi svog predanja ? :malav:

Sami su krivi :manikir:

Iz ovog prevoda citiram :

PREVEO STARI ZAVJET
ĐURA DANIČIĆ

NOVI ZAVJET PREVEO
VUK STEFANOVIĆ KARADžIĆ

:hvala:

Back