Zašto uopšte postoji reč Ateista?

Sto se tice 3D bica, teorija relativnosti je i to pokrila
Mislio sam da ljudi kao 3D bića ne mogu biti svesni postojanja bilo koje složenije dimenzije. Sve što bi eventuano došlo iz recimo 4D sveta bi u našem 3D svetu imalo svoju 3D refleksiju i mi kao 3D bića bi taj objekat mogli posmatrati isključivo kroz njegovu 3D refleksiju iako je sam objekat mnogo složeniji.

Ako zamislimo da postoje 2D bića a mi u njihov svet pošaljemo neki 3D objekat, sve što bi oni mogli videti bile bi obične linije, odnosno njegova 2D refleksija. Mi 2D svet možemo videti perfektno samo jednim pogledom, ne samo linije nego i njihove čitave 2D oblike, pa čak i da ih zamislimo u 3D svetu. Tako isto ako postoje 4D bića oni nas mogu videti u složenijem obliku nego što mi sami sebe možemo videti. Mogli bi sam jednim "pogledom" videti sve naše atome i sve ostale 3D karakteristike a pri tome videli bi i sve naše druge osobine i pojave kojih ni sami nismo svesni, uključujući i 4D pojave koje su složenije i od samih dimenzija. Da li postoji 4D svet i 4D bića? Nikad nećemo saznati, bez obzira na razvoj nauke. Znamo samo da je eventualno 4D moguć, s 'obzirom da već postoje druge i treća dimenzija.

Mislio sam da ljudi kao 3D bića ne mogu biti svesni postojanja bilo koje složenije dimenzije. Sve što bi eventuano došlo iz recimo 4D sveta bi u našem 3D svetu imalo svoju 3D refleksiju i mi kao 3D bića bi taj objekat mogli posmatrati isključivo kroz njegovu 3D refleksiju iako je sam objekat mnogo složeniji.
Kaze se projekcija, ne refleksija. Ali mi ne mozemo nacrtati tako nesto, ili vizuelno predstaviti ali mozemo apsolutno sve raditi s njim u metamatickom svetu. Sto vise na pmf-u rade s geometrijom i do 11 dimenzija.

Ako zamislimo da postoje 2D bića a mi u njihov svet pošaljemo neki 3D objekat, sve što bi oni mogli videti bile bi obične linije, odnosno njegova 2D refleksija. Mi 2D svet možemo videti perfektno samo jednim pogledom, ne samo linije nego i njihove čitave 2D oblike, pa čak i da ih zamislimo u 3D svetu. Tako isto ako postoje 4D bića oni nas mogu videti u složenijem obliku nego što mi sami sebe možemo videti. Mogli bi sam jednim "pogledom" videti sve naše atome i sve ostale 3D karakteristike a pri tome videli bi i sve naše druge osobine i pojave kojih ni sami nismo svesni, uključujući i 4D pojave koje su složenije i od samih dimenzija. Da li postoji 4D svet i 4D bića? Nikad nećemo saznati, bez obzira na razvoj nauke. Znamo samo da je eventualno 4D moguć, s 'obzirom da već postoje druge i treća dimenzija.
Procitaj o neeuklidovoj geometriji, ili geometriji lobačevskog,hiberbolicnoj geometriji. tu projektuju 4D stvari. Sama teorija relativnosti se bazira maltene na 4D

Upravo, zato i postoji hipoteza o multiversu u nauci.

Ne znamo od cega je nastala materija. Ali znamo sa sigurnoscu kako su nastali svi atomi koje danas vidimo. Znamo kako je svemir postao to sto jeste. Upravo big bang to i objasnjava - ne postanak materije, to je otvoreno da se ne zna, ali postanak svemira iz neceg se zna.

Ne znamo kako funkcionisu drugi svetovi ako postoje, ali za ovaj to sto znamo je izlozeno
Dakle eventualno znamo kako su nastali atomi u našem delu svemira, to i dalje ne objašnjava kako je nastao sav prostor koji postoji, šta je bilo pre i šta je dovelo do nastanka onih faktora koji su uticali na veliki prasak.

Zato i kazem, ne znamo da li postoje svetovi kao sto ne znamo ni da li postoji bog. Ali nemam razloga verovati da bog postoji, ili postoje vise svetova dok se ne dokaze suprotno.
Ali ti veruješ u razne teorije koje nisu jasno dokazane, što i tebe čini nekom vrstom vernika. Ja samo kažem da ni vernici ni ateisti ne mogu stajati čvrstvo iza svojih uverenja jer je naše znanje previše mizerno da bismo imali zaključak o tako velikim pitanjima.

Ali ti veruješ u razne teorije koje nisu jasno dokazane, što i tebe čini nekom vrstom vernika. Ja samo kažem da ni vernici ni ateisti ne mogu stajati čvrstvo iza svojih uverenja jer je naše znanje previše mizerno da bismo imali zaključak o tako velikim pitanjima.
Ali teorija znaci da je dokazano. Ako nije dokazana ne moze biti teorija. I ne verujem u takve stvari, jer jelte nisu istinite dok se ne pokaze suprotno.

Takodje, ateista ima pravo da veruje da ce da uspe u necemu, ili da veruje da ce njemu neko vraititi novac, da ce bitcoin da skoci i sta ja znam. Ateista je osoba koja ne veruje u bozanstvo. Ne da ne veruje u bilo sta

Ali teorija znaci da je dokazano. Ako nije dokazana ne moze biti teorija. I ne verujem u takve stvari, jer jelte nisu istinite dok se ne pokaze suprotno.

Takodje, ateista ima pravo da veruje da ce da uspe u necemu, ili da veruje da ce njemu neko vraititi novac, da ce bitcoin da skoci i sta ja znam. Ateista je osoba koja ne veruje u bozanstvo. Ne da ne veruje u bilo sta
Zato sam rekao "nekom vrstom vernika". Ti recimo ne veruješ da je Bog stvorio čoveka ali veruješ da je čovek nastao evolucijom koacervata? Ja makar priznajem da ne znam kako je nastao čovek niti imam određeno verovanje kojeg se isključivo držim. Što se mene tiče može biti i da nas je stvorila druga vanzemaljska civilizacija. Ostavljam mogućnost i da Bog postoji kao i da smo stvarno nastali od koacervata.

Isto tako i za druge pojave poput svesti ostavljam mogućnost postojanja božanstva. Možda je samo naša svest božanskog porekla (ili od strane nekih 4D bića) a telo i druge životinje rezultat organske tehnologije razvijenih 3D vanzemaljaca ili nešto skroz četvrto. Svašta nešto može biti moguće kad nemaš čvrste dokaze.

Da ali to su dokazive stvari koje možda sad,trenutno nema uslova da se ispitaju ali pre ili kasnije će ih biti...a za postojanje boga nema načina da se uopšte ispita jer kako možeš da ispitaš da li stvarno postoji neka sila koja ne može da se izmeri i samom svojom prirodom nije dokaziva.
Slažem se, međutim ljudi oduvek imaju sklonosti ka verovanju u Boga. Religija kao pojava postojala je u (gotovo) svim najstarijim civilizacijama koje nisu imale kontant međusobno. Pravo je pitanje odakle ljudima sklonost ka verovanju, kako je to nastalo

Slažem se, međutim ljudi oduvek imaju sklonosti ka verovanju u Boga. Religija kao pojava postojala je u (gotovo) svim najstarijim civilizacijama koje nisu imale kontant međusobno. Pravo je pitanje odakle ljudima sklonost ka verovanju, kako je to nastalo
Mislim da je to neki univerzalni odgovor na egistencionalne strahove.Ljudi kada su suočeni sa tim da ima toliko toga oko njih što ne mogu da kontrolišu ili umole i da njihova svest traje samo koliko i njihovo telo puštaju svojoj kreativnosti na volju da smisle nekakve sile koje su nad prirodom,koje mogu da je kontrolišu i intervenišu ako im se nekako dodvore da bi se tešili...Jer mi smo društvena bića,mi kada se osećamo ugroženo se okrećemo drugim pripadnicima naše vrste sa kojima smo bliski,koji su jaci i sposobniji od nas,koji imaju autoritet i moć u grupi kojoj pripadamo...Ali smo i dovoljno kreativni da pošto nema pripadnika naše vrste koji ima moć i autortet da kontroliše prirodu kada nas ugrožava mi smišljamo nadprirodna bića koja bi trebalo da nam budu blska.Skoro sve religije koje su ikad postojal,a i koje sad postoje imaju zajedničko,zagrobni živitozt(ne bitno da li je to na nekom drugom svetu ili reinkarnacija) i verovanje da su ta bića ili dobronamerna prema nama tako da možemo da ih zamilimo za nešto ili bar neutralna koliko da nam učine uslugu ako mi njima nešto damo ili uradimo nešto što mnislimo da će im se svideti.

Ili to ili su vanzemaljski paraziti došli na našu planetu,zaposlei tela pojedinih pripadnika naše vrste glumili nam bogove,pripitomili nas i usadili nam verovanja koja imamo... i posotavili zevezdanu kapiju koju su koristili da kolonižuju druge planete i rasele nmašu vrstu po univerzumu...pa su devedeset četvrte amerikanci ubili boga Ra nuklearnom bombom pravo u facu...mož' i to da bude 🤷‍♂️:think::hahaha:

61djgJj%2BXDL._AC_UL600_SR477,600_.jpg

Fin filčić...a ima i serija :D

Najcesce, ljudi se okrenu veri u slucajevima da su bez nade. Greota, ali je tako
da...To je odgovor za egzistencionalne strahove sa kojima neko ne sme ili ne želi da se suoči.Kad ljudi nemaju kontrolu nad situacijom to im daje osećaj sigurnosti kad mogu da zamisle da će ta neka sila nekako intervenisati,pružiti im neku priliku da se izčupaju iz te situacije u kojoj su...i daje im osećaj da nisu sami...To je moćna stvar...Odbrambeni mehanizam koji nažalost ne pomaže jednom kad shvatiš šta je stvarno isto kao i što placebo ne deluje kad shvatiš ili ti neko skrene pažnju na to da je placebo.

....nije racionalno .

Racionalno je videti sve što te okružuje i shvatiti da si čestica toga svega.

Brkaš religioznost i verovanje .

Ateizam je nastao kao infantilna potreba pojedinca da poriče umesto da uvidi.

To je u zadnjih 200.g., stim što su to Antiteisti. Ljudi koji negiraju verovanja teista i boga su Antiteisti.

Antiteisti i Ateisti se razlikuju, a to što su se pojmovi izjednačili u zadnjih 100.g. ima svoje objašnjenje u ničeovom ubistvu Boga u Čoveku, što je dozvolilo čoveku sve da čini i da se ponaša za razliku od prethodnog Čoveka.

Ateista je neko ko obično nema osećaja za metafiziku, ontologiju, blagodat isl ...On je indiferentan, ne dotiče ga nevidljiva infrastruktura. Ravnodušan je i prema teistima i antiteistima

Teista, Ateista i Antiteista !

Analogija primera: Nacionalan, Anacionalan i Antinacionalan.

Uopste Nice nije ubio boga. U njegovom vijeku jos nije bio nihilizam. On je krajem 19. vijeka najavio da ce se nihilizam pojaviti u 20. i 21. vijeku.
A u Tako je govorio Zaratustra je napisao da su on i njegovi savremenici ubice boga, ali je i radnju te knjige smjestio u Njemacku 20. vijeka, posto je Zaratustra njegov sin i ima 40 godina, to je radnja smjestena u 1883+40=1923. Sjecamo se razvratnih 20ih! Vidis kako nista ne razumijes, nego uvijek pred rudu.

Back