zasto umiru sela?

• Začetnik teme Začetnik teme wihor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moj vec pomenuti dela svinjar nije dizao nikakav kredit. Poceo je krajem cetrdesetih tako sto je gace sebi pravio od jutanog dzaka. Za dvadeset godina do kraja sezdesetih je imao para da svakom od sestoro dece kupi kucu u centru sela. Voleo bi da vidim ko ce to danas da uradi i da krene sa iste tacke. Toliko

Eh, tada je Tito bio ziv....

Onda se moglo.

Neka bude i da imaš SVE papire.
To ne znači ništa.
U katastru i zemljišnim knjigama trenutno stoji drugačije.

Moze sad da stoji STA HOCE.

To se NE VAZI jer je FALSIFIKAT.

Kada se uspostavi pravna drzava u Srbiji (a MORACE se uspostaviti!) to ce biti sasvim lako dokazati.

Kao sto se nece vaziti ugovori po kojima su tajkuni zadnju deceniju pokupovali zemlju po Srbiji.

Ukradena stvar ne moze nigde na svetu biti predmet kupoprodaje.

Oni ce SVI jednog dana izguvbiti to sto su kupili, jer su kupili BESPRAVNO. (Kao kada kupis auto, a znas da je ukraden!)

Tako je!

Nema nista lepse nego kada si SAM SVOJ GAZDA, kad od nikog ne zavisis i niko nema da te nadgleda i nesto zakera.

Kada mozes da ustanes kada hoces, rucas uvek u podne, da za slavu zakoljes prase, jagnje ili gusku...

Da pre rucka popijes casicu SVOJE rakije, a posle rucka casu SVOGA vina..

I sednes u procelje astala....

A ne da sterpis da te neko ne izgrdi, da te ne udari auto, opljcka neki ludak, da rucas "hamburger" s nogu i pijes coca colu punu hemije...

poen, kasnije. neću zaboraviti jer ovo napisano je tačno. :)

Moze sad da stoji STA HOCE.

To se NE VAZI jer je FALSIFIKAT.

Kada se uspostavi pravna drzava u Srbiji (a MORACE se uspostaviti!) to ce biti sasvim lako dokazati.

Kao sto se nece vaziti ugovori po kojima su tajkuni zadnju deceniju pokupovali zemlju po Srbiji.

Ukradena stvar ne moze nigde na svetu biti predmet kupoprodaje.

Oni ce SVI jednog dana izguvbiti to sto su kupili, jer su kupili BESPRAVNO. (Kao kada kupis auto, a znas da je ukraden!)

samo je pitanje gde ce se podvuci crta..?? koliko god zeleo dokazati legalnost...ako ides unazad moze se dokazati da je to oteto...nekome i nekad...tako da je sve relativno...

samo je pitanje gde ce se podvuci crta..?? koliko god zeleo dokazati legalnost...ako ides unazad moze se dokazati da je to oteto...nekome i nekad...tako da je sve relativno...

Nista Pajo nije relativno.

TACNO se zna sta su vlasti u Srbiji oduzele od ljudi posle kraja rata 1945. godine.

To je vec vraceno u svim drugim zemljama.

Samo u Srbiji JOS nije.

Nista Pajo nije relativno.

TACNO se zna sta su vlasti u Srbiji oduzele od ljudi posle kraja rata 1945. godine.

To je vec vraceno u svim drugim zemljama.

Samo u Srbiji JOS nije.

i mojima je uzeto...ali je pitanje--kako su predhodni vlasnici to stekli...?? i po pravilu dodjes da je taj neko predhodno nekom oteo...i dosla drzava koja je to uknjizila kao vlasnistvo....tako ti je i sa autom sada isto kao sa zemljom ranije...kupis auto...auto zaveden od drzave sve OK...i pojavi se covek koji dokaze da je taj auto ukraden od njega...drzava uzme sadasnjem vlasniku auto i vrati starom...ovaj sto mu uzese moze da kuka...
zato i kazem...od koga je tvoj deda kupio zemlju..?? ako je taj zemlju oteo--sta onda..??

i mojima je uzeto...ali je pitanje--kako su predhodni vlasnici to stekli...?? i po pravilu dodjes da je taj neko predhodno nekom oteo...i dosla drzava koja je to uknjizila kao vlasnistvo....tako ti je i sa autom sada isto kao sa zemljom ranije...kupis auto...auto zaveden od drzave sve OK...i pojavi se covek koji dokaze da je taj auto ukraden od njega...drzava uzme sadasnjem vlasniku auto i vrati starom...ovaj sto mu uzese moze da kuka...
zato i kazem...od koga je tvoj deda kupio zemlju..?? ako je taj zemlju oteo--sta onda..??

Treba da naprave kako su napravile sve druge drzave gde je bio socijalizam i gde su oduzimali zemlju.

Nema tu mnogo filozofije.

Ako su mogle da to naprave Poljska, Ceska, Slovacka......Moze i Srbija.

Treba da naprave kako su napravile sve druge drzave gde je bio socijalizam i gde su oduzimali zemlju.

Nema tu mnogo filozofije.

Ako su mogle da to naprave Poljska, Ceska, Slovacka......Moze i Srbija.

pitam gde podvuci crtu...?? sto to uraditi kad je bila agrarna reforma--sto ne 10-20-30 godina unazad..?? sta se desava sa zemljom recimo koja je 1918 oteta i dodeljena nekom...?? a taj posle prodavao..?? a sta sa zemljom koja je oteta jos i ranije.??

pitam gde podvuci crtu...?? sto to uraditi kad je bila agrarna reforma--sto ne 10-20-30 godina unazad..?? sta se desava sa zemljom recimo koja je 1918 oteta i dodeljena nekom...?? a taj posle prodavao..?? a sta sa zemljom koja je oteta jos i ranije.??

Vlasti treba da vrate ONO STO JE ODUZETO 1945. GODINE!

Kao U SVIM OSTALIM ZEMLJAMA STO SU VLASTI VRATILE.

Srbija ne moze biti IZUZETAK!

Ako tada neko hoce da ISTERUJE DALJE IMOVINSKE ODNOSE - neka se obrati sudu!

To je SASVIM DRUGI PROCES!

Moj vec pomenuti dela svinjar nije dizao nikakav kredit. Poceo je krajem cetrdesetih tako sto je gace sebi pravio od jutanog dzaka. Za dvadeset godina do kraja sezdesetih je imao para da svakom od sestoro dece kupi kucu u centru sela. Voleo bi da vidim ko ce to danas da uradi i da krene sa iste tacke. Toliko

Hm,a u kojoj to državi ?Moj deda se tad ubijao da izmiri ''obavezni otkup'' (krajem četrdesetih)..onda oduzeše zemlju -famozna argarna reforma,zatim udari suša dve godine...onda poplava...pa pomlati grad,naiđe svinjska kuga...mehanizacije nije bilo-prvi traktor je stigao u moje selo 67-e godine....tvoj deda je jedino nekom trgovinom-švercom mogao toliko da zaradi...ja se odlično sećam kako je bilo šezdesetih-NIKO na poljoprivredi sa zemljišnim maksimumom od 10 hA nije mogao da zaradi -ne može ni danas...tvoja priča je naivna ...

Vlasti treba da vrate ONO STO JE ODUZETO 1945. GODINE!

Kao U SVIM OSTALIM ZEMLJAMA STO SU VLASTI VRATILE.

Srbija ne moze biti IZUZETAK!

Ako tada neko hoce da ISTERUJE DALJE IMOVINSKE ODNOSE - neka se obrati sudu!

To je SASVIM DRUGI PROCES!

a sto je drugi proces..?? sto nije isti gradjanin austrougarske kojem je oduzeta zemlja 1918 sa ovim od agrarne reforme..?? zar samo zato sto tebi tako odgovara ili sto su druge zemlje uradile isto..??

Hm,a u kojoj to državi ?Moj deda se tad ubijao da izmiri ''obavezni otkup'' (krajem četrdesetih)..onda oduzeše zemlju -famozna argarna reforma,zatim udari suša dve godine...onda poplava...pa pomlati grad,naiđe svinjska kuga...mehanizacije nije bilo-prvi traktor je stigao u moje selo 67-e godine....tvoj deda je jedino nekom trgovinom-švercom mogao toliko da zaradi...ja se odlično sećam kako je bilo šezdesetih-NIKO na poljoprivredi sa zemljišnim maksimumom od 10 hA nije mogao da zaradi -ne može ni danas...tvoja priča je naivna ...

Koliko vidim ti si jedan od onih kojima stalno nesto smeta i casa ti je uvek na pola prazna. Zali se Bogu za susu i poplavu. Ja ti kazem kako je bilo a ti pricaj sta hoces. Nije ni tada bilo sjajno, bilo je uspona i padova. Deda je imao stvarno tezak period dok je sticao, bio je u krizi i trazio je pomoc od drzave koju nije dobio uz odgovor kad si pravio Madjare sad ih i hrani. I pored svega loseg u toj drzavi je mogao da stvori i stvorio je. Stvori ti sad...

Poslednja izmena:
Nije baš ovako.

Život na selu je generalno zdraviji, i tu nikakve statistike ne mogu da pomognu. Pa valjda te statistike uzimaju u obzir i starost ispitanika?

Moji baba i deda su imali 3 hektara ne baš vrhunski kvalitetne zemlje, raštrkane u gomilu njivica od po (u proseku) 10 ari, gde su najudaljenije njive bile po 15 km od kuće. Nisu imali nikakvu mehanizaciju, a od životinja su gajili dve krave, svinje i 10-ak kokošaka.
Dok su oni bili živi, mi (nas 4 porodice) nikada nismo kupili meso, sir, kajmak, luk, pasulj, orahe, jabuke, kruške... i još mnogo toga. I to je bila jedna poprilično dobra stavka čak i ono zlatno vreme.

I sada, na ovom stupnju tehnologije, nauke, životnog standarda, neko mi kaže da bez 20 hektara nema ni priče?
Problem je što su mlađi zbrisali u gradove, a unuci ovih baba i deda su rasli u sredinama gde nije bilo potrebno da znaju kako se obrađuje zemlja.
I sada imamo čitavu generaciju koja ne može da nađe posao u gradu, ali ne zna šta bi radila u selu ni kada bi tamo imala neki minimum zemlje.

Da je tako kao sto ti kazes svi bi isli da zive na selo! Znas li ti posto je nafta, vestacko djubrivo, herbicidi i sve ostalo sto treba da bi nesto proizveo na njivi?
Kad se sve stavi na papir i podvuce crta onda se vidi brale sta se dobije od poljoprivrede! Moze da se zivi samanje od 20 hektara ali ko pas, da rmbas od jutra do sutra za koru hleba i vodu!
Mnogi na forumu ovde misle da na selu ne treba nista sem shrane, ko da tamo ne zive ljudi vec stoka koja ne treba da skoluje decu, da ima zdravstvenu zastitu i da ide na more i na zimovanje! Od poljoprivrede platu dobijas jednom godisnje, a ljudi na gradu dobijaju svakog meseca platu pa ti vidi kome je bolje!
Ja zivim i radim u gradu i imam 5 jutara zemlje na selu od kojih kad odbijem troskove proizvodnje zaradim oko 200 evra po jutru! Znaci za celu godinu dobijem 1000 evra, pa ti to raspodeli na 12 meseci, to je kao malo bolji dzeparac uz platu koju dobijem u firmi!

Koliko vidim ti si jedan od onih kojima stalno nesto smeta i casa ti je uvek na pola prazna. Zali se Bogu za susu i poplavu. Ja ti kazem kako je bilo a ti pricaj sta hoces. Nije ni tada bilo sjajno, bilo je uspona i padova. Deda je imao stvarno tezak period dok je sticao, bio je u krizi i trazio je pomoc od drzave koju nije dobio uz odgovor kad si pravio Madjare sad ih i hrani. I pored svega loseg u toj drzavi je mogao da stvori i stvorio je. Stvori ti sad...

Ne vidiš ti dobro,o tome se i radi...žalili smo Bogu na argarnu reformu i obavezan otkup koji je udesio seljake da nisu mogli da se oporave nekoliko godina...Kažem ja tebi kako je bilo jer sam bio tu...I sada pored svega jel,lošeg postoje ljudi koji stvaraju...možeš to i ti ako probaš naravno....

Da je tako kao sto ti kazes svi bi isli da zive na selo! Znas li ti posto je nafta, vestacko djubrivo, herbicidi i sve ostalo sto treba da bi nesto proizveo na njivi?
Kad se sve stavi na papir i podvuce crta onda se vidi brale sta se dobije od poljoprivrede! Moze da se zivi samanje od 20 hektara ali ko pas, da rmbas od jutra do sutra za koru hleba i vodu!
Mnogi na forumu ovde misle da na selu ne treba nista sem shrane, ko da tamo ne zive ljudi vec stoka koja ne treba da skoluje decu, da ima zdravstvenu zastitu i da ide na more i na zimovanje! Od poljoprivrede platu dobijas jednom godisnje, a ljudi na gradu dobijaju svakog meseca platu pa ti vidi kome je bolje!
Ja zivim i radim u gradu i imam 5 jutara zemlje na selu od kojih kad odbijem troskove proizvodnje zaradim oko 200 evra po jutru! Znaci za celu godinu dobijem 1000 evra, pa ti to raspodeli na 12 meseci, to je kao malo bolji dzeparac uz platu koju dobijem u firmi!

Upravo tako...ja sam i digo ruke od tog posla jer sam brzo video šta može a šta ne i koliki je (realno)prihod....

Procitao.
Ali demokrate su krive da ponovim.

Poklano je pola miliona muznih krava prosle godine! Ko je kriv? Koga je briga? Do sela nema ni puta a kamo li nekog sadrzaja ili nacina da se zaradi .tu i tamo se jos seku drva za prodaju i izore koji Ar ali nema tu zivata .Zalosno gledati spratne kuce puste ,prazne stale i obore ..uzas!

Sve dok drzava bude PODRZAVALA BILO KOJI LOPVLUK, nemojte da se cudite sto SVI KRADU !

I nemojte se pozivati na pravdu.

M'da,ti podrzavas nezavistan Kosmet sa kojim je sve i svja oduzeto ali zato ne podrzavas oduzimanje gomile cigala nacistima pre 70 godina.

I mi da se ne pozivamo na pravdu:hahaha:

A sta tacno od imovine cekas da ti se vrati,posto ocigledno projektujes?

Back