faraonn
Elita
- Poruka
- 20.165
...iz grada kritikovati napustanje sela, zaista je osvjezavajuce za ,- pridosle seljane...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
kad bi drzava napravila osnovnu infrastrukturu u selu...i ozbiljno stimulisala plansku poljuprivrednu proizvodnju...napravila uslove da seljak zaradjuje vise jer radi u proseku 10 sati dnevno od radnika u gradu----vrlo brzo bi napunili sela...sledece sto drzava mora da uradi je da ne stimulise polutane...onaj socijalisticki sistem da seljak radi pre podne u preduzecu popodne na poljuprivredi...
kad bi drzava napravila osnovnu infrastrukturu u selu...i ozbiljno stimulisala plansku poljuprivrednu proizvodnju...napravila uslove da seljak zaradjuje vise jer radi u proseku 10 sati dnevno od radnika u gradu----vrlo brzo bi napunili sela...sledece sto drzava mora da uradi je da ne stimulise polutane...onaj socijalisticki sistem da seljak radi pre podne u preduzecu popodne na poljuprivredi...
Drzavu Pajo - ZABORAVI!
Drzava je umrla sa socijalizmom.
Ovo je već totalan pesimizam bez osnove. Imamo državu kakvu imamo i sada moramo da je PRILAGODIMO SVOJIM POTREBAMA.
sve ostalo je predaja.
Ovo je već totalan pesimizam bez osnove. Imamo državu kakvu imamo i sada moramo da je PRILAGODIMO SVOJIM POTREBAMA.
sve ostalo je predaja.
Ова власт води ову земљу право у пропаст.SAMO MI JEDNO NIJE JASNO DA LI LJUDI KOJI VODE OVU ZEMLJU ZNAJU KOLIKO JE POGUBNA I LOSA POLITIKA KOJU VODE KADA JE U PITANJU RURALNA SRBIJA I POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA, DA LI SVE OVO RADE NE SVESNO ILI SVESNO PO NECJIM INSTRUKCIJAMA JER JA VISE NE MOGU DA NADJEM RAZUMNO OBJASNJENJE ZA OVO STO SE DANAS DESAVA U SRBIJI.
Sve napisano se Blajbi, ipak, odnosi na problematičnu srpsku državau na svojim kapitalističkim početcima.
Na zapadu je sve to puno bolje organizovano. Oni ulažu i vode računa o poljoprivredi.
Ова власт води ову земљу право у пропаст.
Циљ је да буде што више градске сиротиње која живи у сутеренима као подстанари па да се задуже за кредит да купе стан који ће отплатити мало сутра , да што више народа буде под хипотеком... и тако ће стране банке којима су жути широм отворили врата ,да постану и катастарски власник државе Србије и народа који на њој живи.
Инструкције? Наравно да постоји план како да све буде по систему " Јер сте ви то тражили".![]()
Oni daju osnovne smernice i, ako je neophodno, subvencije za neke strateske proizvodnje (to mogu jer su bogati)
Kod njih je poljoprivrednik EKONOMICAN, dok kod nas - nije.
Kod nas seljak hoce da ima pola hektara malina, pet svinja ili dve krave i da od toga zivi godinu dana!
Tako to NE IDE!
Uz to, vojvodjanski seljak je naucio samo da proizvede psenicu i odmah da je preda!
Ni na pamet mu ne pada da bi mogao da je cuva i preda kada cene poraste, u zimskim mesecima.
Na taj nacim psenica NE MOZE da mu se isplati.
Mora se MENJATI SVE, a mentalitet narocito!
Radi se o KAPITALIZMU, a ne "ovoj vlasti"
BILO KOJA VLAST DA JE U SRBIJI, U KAPITALISTICKOM SISTEMU, CE SE PONASATI ISTO, JER DRUGACIJE - NE MOZE!
Radi se o KAPITALIZMU, a ne "ovoj vlasti"
BILO KOJA VLAST DA JE U SRBIJI, U KAPITALISTICKOM SISTEMU, CE SE PONASATI ISTO, JER DRUGACIJE - NE MOZE!
Tačno, ali to samo potvrđuje ono što sam ti i rekla. Problem je u nama i našoj državi, a ne u sistemu.
Sicilija je još uvek vrlo siromašna, ali hrani dve trećine Italije.
Ili recimo, okolina Napulja. Jad, ali ostaje činjenica da svi hoće mocarelu di bufala i ne pitaju za cenu.
Tu seljak živi i zarađuje.
Moraš imati adekvatnu pomoć države, ali i mozak. Naravno, i moraš da zasučeš rukave.
da sam ja neko (kao sto nisam niko) u Srbiji, prvu meru u ozdravljenje poljoprivrede koju bi propisao bi bilo ZEMLJINI MINIMUM I MAKSIMUM!
Obavezao bih ljude Zakonom da NIKO NE MOZE IMATI MANJE od 40 ha (na manjem ne moze biti isplatne proizvodnje!) ni VISE od 80 ha (u planinskim predelima 120 ha). To si idealne velicine za jednu poljoprivrednu porodicu na danasnjem tehnoloskom nivou.
Drugo sto bih zakonom zaveo je da svako ko ima zemlju mora da se BAVI POLJOPRIVREDOM.
Ne moze i da radi u gradu ili da ima neku drugu radnju i da se bavi poljoprivredom. Znaci CISTA poljoprivredna domacinstva.
Trece bi bilo KLUBOVI proizvodjaca odredjenih proizvoda: npr. klub proizvodjaca soje, sunke, meda, kajmaka, ribe, povrca i td...
I jos bih uveo MNOGO POZITIVNIH NOVINA, ali uvek takvih koje bi u poljoprivredi ISTICALE NASE KOMPARATIVNE PREDNOSTI KOJE U SRBIJI IMAMO!
Нисам приметио да нема људи на селу, Ибарском до Г. Милановца све углавном обрађено, од Љига па на горе поготову, пластеници, све живо, пасу нојеви поред ограда
Људи покушавају и са малим бизнисом, ситном прерадом, продајом камена за фасаде, праве се неки рибњаци, нешто се покушава.
Лична иницијатива није довољна, ал се људи труде јер немају баш неку алтернативу, па су везани за оно што имају..
Прошло време кад је сељак радио на железници, а држао мало и имање. Какве су системске грешке прављене, требало би све испочетка..
da sam ja neko (kao sto nisam niko) u Srbiji, prvu meru u ozdravljenje poljoprivrede koju bi propisao bi bilo ZEMLJINI MINIMUM I MAKSIMUM!
Obavezao bih ljude Zakonom da NIKO NE MOZE IMATI MANJE od 40 ha (na manjem ne moze biti isplatne proizvodnje!) ni VISE od 80 ha (u planinskim predelima 120 ha). To si idealne velicine za jednu poljoprivrednu porodicu na danasnjem tehnoloskom nivou.
Drugo sto bih zakonom zaveo je da svako ko ima zemlju mora da se BAVI POLJOPRIVREDOM.
Ne moze i da radi u gradu ili da ima neku drugu radnju i da se bavi poljoprivredom. Znaci CISTA poljoprivredna domacinstva.
Trece bi bilo KLUBOVI proizvodjaca odredjenih proizvoda: npr. klub proizvodjaca soje, sunke, meda, kajmaka, ribe, povrca i td...
I jos bih uveo MNOGO POZITIVNIH NOVINA, ali uvek takvih koje bi u poljoprivredi ISTICALE NASE KOMPARATIVNE PREDNOSTI KOJE U SRBIJI IMAMO!
Nista nemoj da se smejes to ce na kraju TAKO MORATI BITI!
Sviđaju mi se druga dva predloga, prvi mi se čini malo previše drastičan. Suvišno uplitanje države i previše regulative nikada nije dobro.
Srpska država mora, pre svega, da uloži u poljoprivredu i subvencijama stimuliše seljaka. Seljak, pak, kao neko ko bi po prirodi stvari morao da se razume u materiju mora da vodi računa o tome kojom zemljom raspolaže, kojim vremenskim uslovima je izložen, kako da unapredi svoj asortiman proizvedene robe. Ukratko i država i seljak moraju neprekidno da ulažu i uče.
Meni je recimo nejasno zašto se u Srbiji ne gaji toliko povrća koje bi imalo svoju šansu na tržištu i moglo sasvim lepo da uspe. Uz rad naravno.
Recimo, artičoke ili šparge.