Zašto su mladi ljudi svuda toliko nesrećni?

ti si od generacije koja je radila po kuci, cepala drva i imao si svoja zaduzenja od malena. jel tako?

u "nase vreme" samo razmazena bogataska deca su imala taj luksuz da ih nista ne interesuje i da nemaju obaveze do punoletnosti

a danas se isto ponasaju i ona deca ciji roditelji crnce da bi "detetu" kupili noviji telefon da se ne bi sramotio sa "onim starim koji kosta 200 evre"
Da, ali i pored toga sto sam ja rintao za duplo , znaci trpevo vise od mojih roditelja i rintao vise, nisam dobijao nikakav pomak u glavi , tj nisu shvatali sta je to unapredjenje odnosa, pristupa, nacina i vrste rada...nego to operisano od mozga, naviklo tradicionalno i mimo svake logike, jos ubaci vaspitno mucenje, kaljenje kako to oni zovu , sto je izuzetno stetno , ali hajde ti njima dokazi , jer su oni tako tumacili svoje roditelj da ih kale kad ih teraju nesto da odrade, a to su radili zato sto su bili maloumni tj nevaljali kao deca...ne na deciji nacin nego na raspojasan nacin...

Ali ne mozes ocekivati svest od osobe na balkanu , pa je retko da buzdovan otrkije razliku izmedju zaludnog ponasanja i celicenja....odvojenog od smisla..

Nego utuve u glavu da sto se vise covek muci to je zdraviji , ali sebe ne muce, nego gledaju da udare samo simboliku svog mucenja, a da druge muce u edukativne svrhe...

To deca vide, i onda odbijaju sa odhebi matori...

Npr meni se desava cesto , narocito dok sam radio u skoli , ali i ovako , da mi deca dodju sa zahtevom , sa svojim problemom jer osete da ih uvazavam kao zivo bice, a istovremeno im postavim i granice sta je iskustvo sta je znanje, kako do ovog , do onog....
Ali im ne prodajem muda za bubrege koje ne razumem....
Ja im kazem sve moze na tri nacina, na ljudski , na posteno i na kvarnjaka...i uvek nudim bar ta tri nacina...ali sve moze u bar tri ponude..

Ovo ljudski je ono pogano balkanski , tako se zove, ljudski..

Npr ljudski se deca mogu naterati da rade vrlo lako , samo pratis cenovnik rada koji su uveli matori za decu , a to je njih moras vise da platis...plati im platu 1300e i samo gledaj kako ce da pocnu da rade...ali im plati platu od 1000e i gledaj kako ce da se zaebavaju sa tim poslom, jer si ih potplatio , nisi platio koliko treba...oni znaju cenu na berzi..

Takodje shvataju da se danas ne ceni kvalitet, nego je to leverage, ucena...samo sto se to moze ostvariti na nacin znanja ali mnogo je pametnije na nacin kafane, na nacin zavere, na nacin emotivnog povezivanja, ortacenja ili na nacin ja sam gazda a ti si mi musterija, a ne ti si mi gazda...

Kad roditelji budu vise zainteresovani da razmisljaju a ne da pokrivaju svoju nesposobnost bice bolji roditelji..
Npr ja i pored toga sto sam radi svog turizma isao na silne olimpijade i putovao zbog takmicenja, jer je tako bilo placeno za mene i hotel i putovanje....ja nisam dobio pomak u glavi mojih roditelja nego su poslovi za koji oni daju dozvolu kao srednjoskolcu ili studentu su uglavom budi preprodavac na pijaci...a to ne ide nikako jer ja ne volim prvo da tajim svog snabdevaca nego zelim da uvecavam obim prometa, zatim mnogo sam bolji kao menadzer, organizator, pa cak i inovator, jer sam praktican, a ne da blejim po pijaci....ili idi beri visnje ili cisti papriku u hladnjaci...znaci manuelni poslovi najnizeg ranga..
Dok ja istovremeno dobijam ponude kao 3 i 4 godina srednje da vodim stovariste gradjevinskog materijala, covek vidi da umem da razumem , da znam sa musterijama, da mi je sve laganica....posao predavaca u privatnoj skoli , sa odlaskom na gostujuca predavanja u inostranstvo , to im je neverovatno , kao cudno , kao ko to nudi srednjoskolcu i slicno...i tako neke nebuloze..

U prvoj godini fakulteta me forsiraju da pocnem da radim na opravci centrala, umesto ponude koju dobijam od becke opere da imam stipendiju za dramskog tenora u iznosu od 50 000e , koja mora da se odradi , tj vrati , ali tu je jadac, moji roditelji su probali da ne vrate studentski kredit pa su morali 2 godine da ga odradjuju , i onda su odbili svaki kredit i stipendiju , cak i onu za talente, koju je davala republika za nadarene koja nije trebala da se vraca ali je trebala da se potpisuje blanko menica ili salglasnost roditelja ....i sipak..

Tako da problem roditelja je sto gledaju svojim ocima i svojim iskustvom a uopste se ne trude da shvate ko su njihova deca...nego vise znaju komsijsku decu..

Sa druge strane, ima blentave dece, ali ima dece koja u 16 godina itekako imaju sposobnosti i svesti da mogu da lome, jer su radila na sebi jos od 11 godine takve stvari koje drugi mogu da sanjaju...

Balkan je ipak balkan...primitivan vrlo los pedagoski , roditelji su uzasno losi , bas ono losi , bilo da su bosanski tip idi igraj se i ne smaraj me, odrasti sam...
Ili Srpski ako ne pravis problema dobro je, ali ako nisi klon onda ne valjas....
Ili uspi u zivotu tako sto na neki nacin dodjes do para nije bitno kako , ne zelim da znam ali da se oparis i to je to....to zovu kao osamostaljenje, a ustvari je obogacenje....po bilo koju cenu...
Prilicno mnogo sociopatije je normalno na Balkanu..

Mladi danas su prenatrpani glupim i negativnim informacijama koje dobijaju preko interneta, tako da se i nema vise kapaciteta za opustanje, zezanje i uzivanje. Telefoni su sve sjebali. I kad plivas u moru besmislenih informacija ne mozes na tome da gradis srecu. Svi su postali samo provodnici i skladisni prostori za informacije.

Jesu ali svakom od njih mozes da pridjes, tj svako ce da otvori oci i onda imas normalnu osobu....ili nece ako ima podrsku roditelja da cepa onako kako oni hoce i onda ce da zavija kako je zahtevano...

Moja tetka je uvek bila snob ali ambiciozan, i onda se cudi sada sto joj sin naplacuje 10 dana vikendicu na zlatiboru po cenovniku , jel ambiciozno jeste jel snob jeste, pa sta se cudis, tako si ga vaspitala takav je postao , kako da dogura do 4 stana u bg na vodi , ako ne tako...i dogurace sledece godine verovatno....

Због друштвених неједнакости сваке врсте и примораности да се буде и сарађује са успешнијима који су нешто остварили на лакши начин. У капитализму "човек је човеку вук", довољна неправда је већ то што неки лош човек има пуно пријатеља а неко ко није лош нема пријатеље, онда је још и сама економија заснована на логици типа "ако немаш пријатеље не треба да живиш".

zato sto su neradnici koji nz od cega je pun frizider, zbog cega prekidac pali svetlo itd

vecina od 25 godina nikada nije radila ali zato redovno se guraju kod roditelja na sisi i zahtevaju pare
Кога је посао усрећио? Већину унесрећује злостављање на послу, кршење њихових радних права и прављење бу*алама, тежак посао за мале паре док твој познаник лакше зарађује добре паре.

Родитељи су их родили и узрочници су њиховог живота, ако је родитељима тешко да дају паре зашто их онда родитељи не запосле?

Ima grupa kojima ne mozes da pridjes, starlete, one sa ugradjenim dodacima, navijaci i slicno

To su vec nasadjena a zapustena deca i njima ne mozes da pridjes...jer odbijaju svaki prilazak..sta ja da mu prilazim nekom logikom kad on zaradjuje 2500e zato sto pere kola krimosima, a toliko zaradjuje zato sto ne gleda punu fijoku droge, ne gleda pare, ne gleda pistolje , sve to prebrise i nista ne fali , ali se placa...

Кога је посао усрећио? Већину унесрећује злостављање на послу, кршење њихових радних права и прављење бу*алама, тежак посао за мале паре док твој познаник лакше зарађује добре паре.

Родитељи су их родили и узрочници су њиховог живота, ако је родитељима тешко да дају паре зашто их онда родитељи не запосле?
To je takodje jedna patologija na balkanu...

Ja znam mnoge poslove koji mogu da se obavljaju da usrece ljude..

Ja sam bio direktor u vise firmi i svaku sam nasledio sa balkanskim sistemom ucene i seksualnog robovanja....gde muski deo ebe zenski deo radnog kolektiva, a podrazumeva se da najbolje koke ebe direktor...

to je toliko cesto , da je prosto neverovatno da se negde to ne desava s vremena na vreme, naravno ne stalnon nego vise kao hijararhijska stvar...
Kad nisi takav a pomocnik si direktora, onda te s vremena na vreme pitaju sto ih direktor ne obilazi , da li je sve uredo , nedostaje to da se samo istrese i to je znak da je sve u redu..
Istrese seksualno , ne psihicki..

Medjutim, ja sam ostavio te odnose da postoje, ako vidim da tako radnik dobija na sigurnosti , necu da se mesam, ali sam uveo da mogu da budu poslovni , znaci da urede svoj radni prostor po nekom standardu i da uzivaju....i onda su poceli da vole svoj posao , samim tim i da ga bolje rade, ja nisam bio potreban da nadgledam, postali su mi saucesnici , dobijao sam sve informacije bitne za posao , tracarenje o ljudima me ne interesuje, ali dobijam i to ako ima veze sa poslom..

Tako da znam da svaki posao mozes da uradis i uredis da bude uzivanje radnicima, ali mozes i da radis pametno..
Sta znaci da radis pametno , to znaci da ako radis ovako kako sam opisao vrlo brzo ces postati nepotreban i onda ces dobiti otkaz a posle ce stvari krenuti nizbrdo...

A ako radi tako sto se dvakodnevno naprave par vanrednih situacija, kikseva, namerno das zeleno svetlo prevozniku da moze da kasni i dodje i u 22h i zatim ebes dve smene radnika da istovaraju sleper od 22.40 do 00.30 samo da bi im otisao nocni bus pa nek plate taksi ili nek spavaju kod kolege ili koleginice malo nek se poebu ako ima sanse....e onda si potreban , i onda neces dobiti otkaz..to je srpska posla a tacnije balkanski nacin..

Samo sto nije samo balkanski tako mozes i svetski da radis...
Svuda mozes da pravis natezanje u -10 minuta...
Ja mogu da radim natezanje u +3 minuta, znaci tako organizujem da ljudi ne mogu da veruju , jer svakom dam luft od pola sata, a svi dodju tih pola sata ranije a npr bude u tih 15 min dok cekaju sve zavrseno i na kraju 6 osoba u razlicitim delovima grada zavrsi posao za 3,5h uz moj dolazak svuda u pristojno vreme...
Ali to je suprotna logika od -10 minuta, gde se sve juri , zuri , svadja, majmuni , kreteni , itd itd...
Ne verujem da zavrse pre nego sa logikom +3 minuta...mocna je to organizacija , ali vidjam stalno narocito na TV ili nekim blesavim firmama ,cak i onima koje ne bi trebalo da budu blesave kao comtrade......

Tako da je to stvar mentaliteta blakana da se natezu na svakom poslu da sve rade preko djoke i da svuda bude nesto mora da se popravlja i nije zavrseno kako treba...ili nema pojma radnik sta treba da uradi pa radi napamet..

Slicno je i u Vojsci , da ne poveruje covek ali je slicno , dobijes naredjenje, koje nije jasno, fali podatak, a ako uzmes podrazumevani , izgubices 3h , jer je pogresno...jos ako si pametan pa provalis ,to je tih 3h , a ako nisi ima da ne bude nista od odradjenog...kome ce da padne na pamet da ocekuje suprotno od ocekivanog....

Zloupotrebe se rade ne samo zbog koristi nego i zbog zaebavanja ljudi , dosadno ljudima na poslu
Znaci vozac autobusa moze da zaebava putnike tako sto umesto 60rsd naplacuje torbu 250rsd, to sam skoro video , to je kao logicno , uzima pare, ali moze da radi i gde ti nije logicno sta radi , a to je npr ne broji putnike kad stane na pumpi na pauzi , i onda naglo krene bez cekanja od 5 min i onda mu fali 10 putnika koje i ne primeti da fale...kasnije ih ceka na drugoj pumpi po nekoliko sati da se snadju taksijem ili prevozom do te druge pumpe i nastave putovanje...npr janjusevic prevoz...ovo prvo je bilo u banbusu..

Znaci balkancima je ovo prvo logicno i to razumeju , izivljavanje radi para, kao npr u CG kad vozac kaze svi iz srbije mora dupla cena karata...ili silazite dole...moze mu se...
ali to ne kaze u stanici da ti bude lako da odlucis nego kad krenu serpentine pa onda mozes da se ebes ako izadjes tu niko nece da ti stane cak i da je saobracaj gust...

Poslednja izmena:
Mladi ljudi mogu da budu sretniji , a to je sad su mobilni jako mocni , uzmite jedan, uzmite bubicu mikrofon, moze i blutut i onda nek vam stalno mobilni bude na diktafon rezimu , tj ako se nesto cuje nek snima....i onda imate dokumentovano ako vam nesto poturaju , cine nasilje, korupciju , zezaju vas i slicno..

to je jedan malo tehnicki kao zahtevan nacin ali nije a uvodi red a nije krsenje opste privatnosti kako se cini u kini..

U kini sve moze, svi trce da urade sve na radost musterije u gradovima, u selima ne, mulja se svasta, ali u gradovima svi usluzni..a zasto zato sto svaki grad ima sistem nadzora i sve se sazna, nema prosnje nema kradje, nema pitty kradje , nema nasilja, svi su identifikovani , dok kod nas ima kamera, ima snimljenih , ima leseva ugazili nasilnici druge mladice a nista nije nadjeno...sto je nemoguce...

Od dve osobe jednu nadju , drugu ne mogu da nadju , gde to ima...i najgluplji policajac zna da ako nadjes jednu osobu koja je opljackala zenu na bus stanici BG u 22h , da ces naci i drugu osobu , ne postoji sansa da ne nadjes...nula %

Osim ako je Vucic na vlasti , a ta druga je necije dete... e onda niko ne zna ko je cak i da je Oskar ili Velja nevolja...

Toga je bilo i ranije, bez ovih sada skalamerija.
Bilo je ali su ljudi živeli u proseku lošije i teže i bili su silom prilika okrenuti jedni ka drugima kao i rešavanju egzistencijalnih pitanja (najčešće bukvalno). Sada je život uopšteno sigurniji i komotniji ali su emotivni i psihički problemi ostali isti, zato to toliko odskače. Psihološka i emotivna zrelost ne prati tehnološki napredak, zato je jaz između te dve stvari sve veći i deluje da su ljudi sve nesrećniji.

Mladi danas su prenatrpani glupim i negativnim informacijama koje dobijaju preko interneta, tako da se i nema vise kapaciteta za opustanje, zezanje i uzivanje. Telefoni su sve sjebali. I kad plivas u moru besmislenih informacija ne mozes na tome da gradis srecu. Svi su postali samo provodnici i skladisni prostori za informacije.
Nisu tehnologije problem nego kako se koriste.

Bilo je ali su ljudi živeli u proseku lošije i teže i bili su silom prilika okrenuti jedni ka drugima kao i rešavanju egzistencijalnih pitanja (najčešće bukvalno). Sada je život uopšteno sigurniji i komotniji ali su emotivni i psihički problemi ostali isti, zato to toliko odskače. Psihološka i emotivna zrelost ne prati tehnološki napredak, zato je jaz između te dve stvari sve veći i deluje da su ljudi sve nesrećniji.

Poenta je da porodicama nedostaju iskrenost, ljubav, paznja, postovanje i razgovor.

1753523595643.png

sad si se nalupao ni sam nz sta

Back