Tuzni_patak:
Mislim da grešite , naročito dragon .
.......
Baš kod javnog morala je najjasnije da dobro predstavlja samo konvenciju onoga što najviše većini odgovara.....ali isključivo na licemernom nivou....
E, Patak.......ne rekoh ti da te mrzim, da si glup i dosadan, organski te ne podnosim, postovi su ti bez veze, smetas mi kad ti nik ugledam, mastam o tome kako umires od zedji u pustinji dok ja ispred tebe prosipam hladnu vodu.........................Uf da, sta ono bese.........aaaa prica o zlu. Cek malko..........(ja sam inace stvarno mnogo dobar covek, nikad ne bih ucinio nazao nikome zato sto sam gluplji od njega......i tako to

).
Mislim da je tvoj komentar na ovu temu vise zasnovan na iskljucivo teoretskom pristupu, recimo da je mnogo "dublji", tj razmtras ovo na onaj idelan nacin. Ne mogu reci da gresis, ali mogu reci da je ovo cega sam se ja "dohvatio" rasprava na nekom prakticnom nivou. Znaci, to o cemu ti pricas je polazno stanoviste (i slazem se sa onim za politicare), ali to je danasnja realnost, u stvari, to je cini mi se realnost ljudskog drustva od kad postoji. Moje tumacenje na taj tvoj nacin bi bilo da ne postoji ni dobro ni zlo, postoje samo procesi koji se desavaju i koji su jednostavno takvi kakvi su (mislim na prirodu i sve sto je dovelo do nastanka zivog sveta i coveka). Medjutim, kada je covek vec stvoren, onda se, u okviru njegovog postojanja, jasno moze razlikovati i dobro i zlo. Ako svaki covek moze da oseti bol, kao sto je to vec lepo receno,onda svaki moze da zna kada drugom nanosi bol. I mislim da je to urodjeno, da se to oseca u sebi (e sad ovo ne znam kako drugacije da kazem osim da ako ima boga, onda ga ima u svakom coveku). Dalje, verujem da postoje ljudi koji su toliko uznapredovali u razvoju svoje svesti (neki tamo veliki guru, sta znam.....) da su, recimo svesni cinjenice da je razlikovanje dobra i zla samo ljudska zabluda, i da je sve u stvari samo proces radi "uspostavljanja kosmicke ravnoteze" ( ravnoteze medju zvezdama - Dj. Balasevic). Medjutim, mi, obicni smrtnici, jednostavno nemamo toliko razvijenu svest da bi shvatili da je sva bol koja je ikad nanesena ljudskom (u stvari svemu sto moze da oseca) rodu samo proces zbog te ravnoteze. Ludi su slabi i u pravu si, zele da se zastite. Drustveni sistem (politicari) je u stvari produkt napora coveka da na najadeekvatniji nacin obezbedi sebi "zastitu". E sad, sto ce oni sa vecim sposobnostima biti i vise zasticeni to neka svacija svest pripise onoj kosmickoj ravnotezi, za toliko smo ipak "pametni".
Ne mogu da kazem da gresis, znam o cemu rpicas, ali posmatraj to ovako. Ako si ti malo vise "guru" pa mozes to na tacniji nacin da shvatis, onda ces isto tako shvatiti da neko drugi nije toliki "guru" i da ce ti obavezno (primera radi, ne mislim ozbiljno), ako ga na neki nacin povredis, zalepiti samarcinu iz sve snage. Ako na pravi nacin shvatas to o cemu pricas, onda ces znati i da uvazis cinjenicu da ne mozes osudjivati nekoga zato sto nema razvijenu svest kao i ti (a to je ova velika vecina koja kreira te norme, drustveni sistem, zakoni). Znaci, u pravu si, ali onda nemoj da se "trpas" tamo gde ti nije mesto i gde valdaju "zakoni velike vecine". To bi, u najmanju ruku, bilo licemerno, zar ne?
(Naravno, ne mislim da si licemer ili sta lose, samo razmatramo).