Zasto su ljudi zli?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
zmaju, htedoh da kažem da ne postoje univerzalno dobro i zlo.
shvatanja tih pojmova se razlikuju od pojednica do pojedinca, od kulture do kulture, od naroda do naroda, od epohe do epohe...
ono što je za tebe zlo, za nekog drugog možda nije. ono što je bilo zlo u nekim prethodnim vremenima danas nije (setimo se samo spaljivanja jeretika, a danas su nam pune uši tolerancije), u nekim kulturama samoubistvo je ritualni i najdostojanstveniji način smrti, u nekim društvima samoubice su prezrene i proklete.... da ne ređam sada...
nacisti su verovali da čine dobru i plemenitu stvar, a mi danas to vidimo kao strašno zlo.

pojmovi dobra i zla ne postoje van društvene uslovljenosti i zavise od društvenih normi koje važe u određenom vremenu i prostoru.

Pa ovako. Kao sto sam rekao svi ljudi poseduju osecaj za dobro i zlo koji je univerzalan! Nacisti su tacno znali da rade pogresne stvari samo su se vesto skrivali iza svog vodje ili nekih drugih izgovora! Da svako ima drugacije kriterijume sami pojmovi dobra i zla ne bi imali nikakvog smisla nego bi vladali haos i opste rasulo! E sad to sto posedujemo iste kriterijume ne znaci da cemo da se svi isto ponasamo! Neko ih zanemaruje, neko ispoljava na ovaj ili onaj nacin ali je u sustini to sve isto! Japanci su izvrsavali sammoubistvo, hriscani odlazili dzelatu na noz... Jedno te isto.Sto jedni ne bi razumeli druge to je posledica kulturnih razlika niceg drugog!

Eho, Stark85 ti je vec objasnio da gresis ako mislis da "moze ovako a moze i onako". NE MOZE! I to je ono sto svaki covek na kugli zemaljskoj oseca u sebi. Idi ukradi nekom detetu novac za dorucak a posle se tesi da je to u Tunguziji sasvim ok i na mestu. I naravno da su nacisti zanli da to sto rade nije moralno, ne mislis valjda da su bili bas tolike psihopate da ni toga nisu bili svesni?

pojmovi dobra i zla ne postoje van društvene uslovljenosti i zavise od društvenih normi koje važe u određenom vremenu i prostoru.[/QUOTE]

Naravno da si u pravu. Ali sa tom pricom onda idi van te drustvene uslovljenosti pa tamo propovedaj tu istinu. Sve dok si deo drustva, deo si i te drustvene uslovljenosti. A drustvo ima izgradjene norma ponasanja i razlikuje dobro i zlo, kao i svaki covek u sebi, samim svojim rodjenjem ima tu sposobnost.

moral i pojmovi dobra i zla su društveno uslovljeni i ne stiču se rođenjem nego vaspitavanjem i učenjem! osećaj za dobro i zlo nije urođen nego stečen!

ne znam odakle ti ideja da sam ja protiv društvenih normi. samo kažem da su one podložne menjanju i da nisu bogom dane nego da su nastale razvojem društvene zajednice jer bez njih ni jedno društvo ne bi moglo da funkcioniše.

dobro i zlo, samo po sebi i za sebe ne postoje!

uvek su mi bili sumnjivi ljudi koji su smatrali sebe pozvanim da svetu tumače šta je dobro a šta zlo, jer su skoro uvek to činili sa isključivo subjektivnog stanovišta.
u uverenju da čine dobro svetu spaljivali su veštice, pravili koncentracione logore, mučili jeretike, napunili Sibir i Goli Otok, ''oslobađali'' Hristov grob...itd.
lupa onaj ko kaže da su to radili zli ljudi i da su bili svesni da čine zlo. zlo je najčešće činjeno u ime svetlih i ''pozitivnih'' ideala!

Eho, bolje da se zoves Ego, keve mi. Ne mislis valjda da su oni koji su radili razne grozote mislili da rade nesto dobro? Da pojasnim na svezijem primeru: Sta mislis, da li su svi koji su cinili zlodela (bespotrebna ubijanja i mucenja) mislili da rade nesto moralno? Da li i sada misle da su radili nesto moralno? Ti, ili ne mozes da shvatis ovo sto pokusavam reci, ili namerno "kontriras" i iznalazis neodrzive primere cisto radi zeza. Vidis, ja takodje ne mislim da je svako ubijanje nemoralno. I ne mislim da je i svako zlostavljanje nemoralno. Ali mislim da je u svakom slucaju ZLO. Eto ti argumenata za izvodjenje raznih zakljucaka o tome kakav sam, sta god da kazes - pogodices!

a što Ego?

da, mislim, i znam da je večina ljudi čineći zločine bila ubeđena da čini ispravna dela. ne govorim sad o ubicama iz pukog koristoljublja niti o bolesnicima, govorim o masovnim zločinima u ime ''viših i plemenitih ciljeva''....govorim o krstaškim ratovima, govorim o spaljivanju jeretika za koje se mislilo da su oličenje zla, o inkviziciji, o verskim ratovima, o istrebljenju ''nižih'' rasa zarad lepše budućnosti čovečanstva, o istrebljenju političkih neistomišljenika jer su bili protiv ''pravih'', ''plemenitih'' ili 'naprednih'' ideja....
ljudska istorija je prepuna takvih primera, masovnih! nisu to samo pojedinačni slučajevi,niti neodrživi primeri. svi oni su verovali da je to što čine ispravno, moralno i plemenito, da je to za opšte dobro.

o tome ti pričam, da je sasvim moralno bilo držati crnce u ropstvu jer oni nisu smatrani ljudskim i jednakovrednim bićima. da je moralno bilo spaljivati veštice jer se verovalo da su one izvor zla, jer je moralno bilo prijaviti komšiju da ima Staljinovu sliku jer je Staljin bio ''protivnik našeg naroda'', jer je moralno bilo ubijati Jevreje jer su oni ''razapreli Hrista''...bla, bla...nisu to neodrživi primeri...to je istorija ljudskog roda!

zašto misliš da me interesuje kakav si ti?

Zato sto sam tvoje komentare doziveo kao tvoje suprotstavljanje meni licno, pa onda rekoh ajde da ti dam jos malko argumenata ako ti bas toliko znaci. Vidi, kada kazem da su takve stvari bile moralne u to vreme, kao sto i jesu (znaci nisu bile nemoralne), to nikako ne znaci da to nije bilo zlo. Ja samo kazem da je svako od tih ljudi znao da cini zlo, pa koliko kog to mozda tada bilo moralno. Nije nemoralno zaklati kokosku i ispeci je sa przenim krompiricima, ali je to ipak cinjenje zla jer ubijamo zivo bice. Nije nemoralno ubiti vojnika protivnicke armije u borbi ali je ipak zlo, jer ubijamo coveka. Vidim i sam da ne mogu bas da odzrim onaj tok price koji sam zeleo da iznesem, ali verujem da ce sustina onoga sto sam zeleo da kazem da postane jasna. I ako imam pogresno predubedjenje oko nekih stvari verujem da ce i meni to postati jasno i imacu priliku da korigujem ili izmenim to predubedjenje. Mada, moja prica nije prica "od juce", mnogo sam puta 'lupao glavu" oko nekih stvari i ako se trenutno i ne mogu setiti najboljeg nacina da pretstavim ono sto zelim, to ne znaci da je moja prica bez osnova. Ja je i pricam jer je ona proizvod mnogih razmisljanja na tu temu. I mnoge stvari koje sam, ili cu reci, ni meni se ne svidjaju ali ih ja ne mogu promeniti po svojoj zelji, mogu ih samo prihvatiti kao i ostali ljudi.

Mislim da grešite , naročito dragon .
Zlo nije nešto što je svima jasno , to je nešto što svi zovu isto , ali ga drugačije shvataju....
Zlo je posledica (uglavnom ) našeg tumačenja "ne čini drugome ono što ne bi voleo da drugi čine tebi" i predstavlja čistu projekciju , sebičnu projekciju , sa samozaštitničkim ciljem....
Shvatanje dobra je čista namera nametanja svojih stavova , koji su opet posledica izbora onoga šta nam godi i onoga šta nam ne godi , tj onoga za šta smo prilagodjeni ,i ono gde smo hendikepirani.

Inače bi zlo bilo jednostavno definisano kao sputavanje ispoljavanja tudje slobode i kreativnosti (ili bez i). Ipak odmah je jasno da različiti nivoi razvoja svesti i inteligencije moraju da sputavaju nekoga, ili onog sa nižim nivoom ili onoga sa višim nivoom , jer njihove odluke i shvatanja neće biti ista.....

A ako mislite da su definicije dobrog i zla vezane za nivo jednog društva i u tolikoj širini , onda ne shvatate šta je javni moral , koliko licemernog nosi u sebi i koliko se pretvara u pravila i zakone, pa samim tim dobro i zlo postaju po zakonu ili protiv zakona, i eto odmah stepenice za stvaranje vrhunskog autoriteta šta je dobro, a to je politička elita......

Baš kod javnog morala je najjasnije da dobro predstavlja samo konvenciju onoga što najviše većini odgovara.....ali isključivo na licemernom nivou....

@ dragonfromdarkness ne uzbudjuj se, mozda sporo kapiraju a ja se ubih objasnjavajuci -sustina zla je u zlostavljanju svesnog bica, bica koje je kadro da oseti bol, a bol je vazan. Svest zlo odmah poima, emocije zlo odmah osete, ono nikad nije apstraktno i uvek mora biti shvaceno u odnosu na patnje pojedinca... Niko od nas nema zivot u kome ga zlo ne pogadja, niko od nas nema ni zivot u kome ne nanosi zlo. U svakom od nas kriju se osecanja koja ako se ne razvijaju kako valja, mogu da proizvedu mucitelja, ubicu, otmicara, sadistu. Covek retko priznaje da je zao, retko priznaje cak i to da cini zlo i jedna od velikih opasnosti po covecanstvo je nasa teznja da zlo prebacujemo na druge. Bilo bi lako da negde tamo postoje rdjavi ljudi, bilo bi dovoljno da ih izdvojimo i unistimo. Ali linija koja deli dobro i zlo preseca srce svakog ljudskog bica. Da li uzrok zla potice iz nase animalne prirode ili zbog vaspitanja ili zbog slobode izbora...nije bitno. Bitno je da je zlo zadavanje bola, fizickog ili psihickog svesnom bicu

Tuzni_patak:
Mislim da su kompetentni da pričaju o zlim ljudima , oni koji su u društvu istih.

Pod zlim ne podrazumevam one koje društvo označi kao zle, već naprotiv one koje ne označi.....
Uspešni zlikovci su mnogo jači i zanimljiviji za vaše izučavanje , nego oni neuspešni.....otkriveni....
Ne pricamo o drustvenim normama, vec moralnim a ..zna se sta one podrazumevaju.....

Naravno da postoje UNIVERZALNO DOBRO I ZLO......samo je sada drugi problem sto ljudi usled svoje urodjene nesavrsenosti i sklonosti naginjanja ka zlu ne vide jasno tu granicu ili ne zele da je vide i to sto se nase shvatanje tih pojmova razlikuje, time se ne menja sustina njih...
I nije bitno sta je za nekoga dobro ili zlo, vec covek treba razmisljati o tome...ako zeli biti covek, i analizirati svoje postipke, htenja, motive....i ukoliko poznaje sustinu osobina po kojima se moze definisati zlo i ukljuci i svoju savest , sposoban je znati sta je zlo a sta dobro, mozda ne 100% objektivno, ali moze uspeti u tome. Ali to je u slucaju samo ako zeli biti DOBAR, onda ce se truditi da zna da definise zlo...da ne bi presao na stranu zla....
Mislim da oni kojima je to relativno i koji se ne trude da shvate sustinu zla i dobra , da se tako samo izgovaraju za ono sto jesu, tj za svoja (zla) dela....Jer ako neko neku stvar ne definise kao zlu....(subjektivno), to mu moze sluziti kao opravdanje da cini zlo, pod izgovorom da nije to zlo.....

Ljudi su skloni racionalizaciji, tj da za lose postupke traze dobro smisljene argumente i da tako obmanjujuci svoj um obmanjuju i druge, ali to je sve prvenstveno na njihovu stetu.......
Mislim da je dobro razmisljati o tome sta je dobro, sta je zlo...ukljuciti i svoju savest koja nam svedoci o tome kakvi smo....i onda mozemo iskontrolisati svoje postupke, tako cemo bolje poznavati sebe i druge ljude..i moci ce mo da ne budemo zli...ukoliko to zelimo......
Zlo se mnogo podcenjuje, na primer sama sebicnost je zlo...i to se podcenjuje.....bila je vec tema o sebicnosti pa se necu ponavljati....ali ljudi zbog svoje sebicnosti mnogo zla nanose drugima, svojoj okolini koja ispasta zbog njihove sebicnosti, a necu o tome koliko je to i stetno po njih....,samo posledice ne dolaze odmah pa ljudi misle da ih nece ni biti...koja zabluda..

A drustvene norme nisu objektivne o tome ni necu...Jer moze nesto biti opste drustveno prihvatljivo , a zna se da je zlo...
Jedino su moralna merila ispravna....zna se da je ubiti zlo, a sada sto neko ubija u ratu ili iz nekog drugog razloga to ga ne opravdava niti menja cinjenicu da je to zlo.....
Kao na primer i abortus...zna se da je i to ubistvo, pa ipak vas nece osuditi drustvo zbog toga....Nece vas niko osuditi sto ste sebicni...sto svojom sebicnoscu unistavate nekoga ko zavisi od vas.....To se ne vidi pa ni nije zlo....ali analizom se moze utvrditi da nesto jeste zlo....tu su dela koja svedoce, kao i motivi ....
I ne mozemo se izgovarati da nemamo savest, to sto je neko ne ukljucije to je drugi problem.....sama savest nam mnogo govori i u dubini duse mozemo znati da je nesto zlo....Ona moze prosuditi, moze nas osuditi, ukoliko se osvrcemo na njen osecaj...ali moze i otupeti jer je gazimo i ne uzimamo u obzir....ali mi smo sami krivi za to ukoliko je ignorisemo i imacemo posledice.....uvek su neizbezne posledice svakog zla.....
Zato je mudro malo razmisljati o sebi i svojim osobinama, motivima, i uzimati u obzir i svoju savest ...... ukoliko ne zelimo da budemo zli tj da postanemo zli......

Tanja :cool:

Andreavk:
@ dragonfromdarkness ne uzbudjuj se, mozda sporo kapiraju a ja se ubih objasnjavajuci -sustina zla je u zlostavljanju svesnog bica, bica koje je kadro da oseti bol, a bol je vazan. Svest zlo odmah poima, emocije zlo odmah osete, ono nikad nije apstraktno i uvek mora biti shvaceno u odnosu na patnje pojedinca... Niko od nas nema zivot u kome ga zlo ne pogadja, niko od nas nema ni zivot u kome ne nanosi zlo. U svakom od nas kriju se osecanja koja ako se ne razvijaju kako valja, mogu da proizvedu mucitelja, ubicu, otmicara, sadistu. Covek retko priznaje da je zao, retko priznaje cak i to da cini zlo i jedna od velikih opasnosti po covecanstvo je nasa teznja da zlo prebacujemo na druge. Bilo bi lako da negde tamo postoje rdjavi ljudi, bilo bi dovoljno da ih izdvojimo i unistimo. Ali linija koja deli dobro i zlo preseca srce svakog ljudskog bica. Da li uzrok zla potice iz nase animalne prirode ili zbog vaspitanja ili zbog slobode izbora...nije bitno. Bitno je da je zlo zadavanje bola, fizickog ili psihickog svesnom bicu

Slazem se...
Divno receno.... Narocito zadnja misao "Bitno je da je zlo zadavanje bola, fizickog ili psihickog svesnom bicu" ...Jer mislim da se psihicki bol mnogo potcenjuje:cool:

Tuzni_patak:
Zlo nije nešto što je svima jasno , to je nešto što svi zovu isto , ali ga drugačije shvataju....
Zlo je posledica (uglavnom ) našeg tumačenja "ne čini drugome ono što ne bi voleo da drugi čine tebi" i predstavlja čistu projekciju , sebičnu projekciju , sa samozaštitničkim ciljem....
Shvatanje dobra je čista namera nametanja svojih stavova , koji su opet posledica izbora onoga šta nam godi i onoga šta nam ne godi , tj onoga za šta smo prilagodjeni ,i ono gde smo hendikepirani.

QUOTE]

e, upravo to!
o tome govorim.

arttim:
Naravno da postoje UNIVERZALNO DOBRO I ZLO......samo je sada drugi problem sto ljudi usled svoje urodjene nesavrsenosti i sklonosti naginjanja ka zlu ne vide jasno tu granicu ili ne zele da je vide i to sto se nase shvatanje tih pojmova razlikuje, time se ne menja sustina njih...
I

Tanja :cool:

al si se nalupala...''urođena nesavršenost ljuskog roda''....ajde???

nego, reci, jesi li ti zla?

Andreavk:

a ovo je tek biser!
uzrok zla potiče iz naše animalne prirode...hahaha...
postoji li zlo u životnjiskom svetu???

Tuzni_patak:
.......
Baš kod javnog morala je najjasnije da dobro predstavlja samo konvenciju onoga što najviše većini odgovara.....ali isključivo na licemernom nivou....

E, Patak.......ne rekoh ti da te mrzim, da si glup i dosadan, organski te ne podnosim, postovi su ti bez veze, smetas mi kad ti nik ugledam, mastam o tome kako umires od zedji u pustinji dok ja ispred tebe prosipam hladnu vodu.........................Uf da, sta ono bese.........aaaa prica o zlu. Cek malko..........(ja sam inace stvarno mnogo dobar covek, nikad ne bih ucinio nazao nikome zato sto sam gluplji od njega......i tako to :lol: ).

Mislim da je tvoj komentar na ovu temu vise zasnovan na iskljucivo teoretskom pristupu, recimo da je mnogo "dublji", tj razmtras ovo na onaj idelan nacin. Ne mogu reci da gresis, ali mogu reci da je ovo cega sam se ja "dohvatio" rasprava na nekom prakticnom nivou. Znaci, to o cemu ti pricas je polazno stanoviste (i slazem se sa onim za politicare), ali to je danasnja realnost, u stvari, to je cini mi se realnost ljudskog drustva od kad postoji. Moje tumacenje na taj tvoj nacin bi bilo da ne postoji ni dobro ni zlo, postoje samo procesi koji se desavaju i koji su jednostavno takvi kakvi su (mislim na prirodu i sve sto je dovelo do nastanka zivog sveta i coveka). Medjutim, kada je covek vec stvoren, onda se, u okviru njegovog postojanja, jasno moze razlikovati i dobro i zlo. Ako svaki covek moze da oseti bol, kao sto je to vec lepo receno,onda svaki moze da zna kada drugom nanosi bol. I mislim da je to urodjeno, da se to oseca u sebi (e sad ovo ne znam kako drugacije da kazem osim da ako ima boga, onda ga ima u svakom coveku). Dalje, verujem da postoje ljudi koji su toliko uznapredovali u razvoju svoje svesti (neki tamo veliki guru, sta znam.....) da su, recimo svesni cinjenice da je razlikovanje dobra i zla samo ljudska zabluda, i da je sve u stvari samo proces radi "uspostavljanja kosmicke ravnoteze" ( ravnoteze medju zvezdama - Dj. Balasevic). Medjutim, mi, obicni smrtnici, jednostavno nemamo toliko razvijenu svest da bi shvatili da je sva bol koja je ikad nanesena ljudskom (u stvari svemu sto moze da oseca) rodu samo proces zbog te ravnoteze. Ludi su slabi i u pravu si, zele da se zastite. Drustveni sistem (politicari) je u stvari produkt napora coveka da na najadeekvatniji nacin obezbedi sebi "zastitu". E sad, sto ce oni sa vecim sposobnostima biti i vise zasticeni to neka svacija svest pripise onoj kosmickoj ravnotezi, za toliko smo ipak "pametni".
Ne mogu da kazem da gresis, znam o cemu rpicas, ali posmatraj to ovako. Ako si ti malo vise "guru" pa mozes to na tacniji nacin da shvatis, onda ces isto tako shvatiti da neko drugi nije toliki "guru" i da ce ti obavezno (primera radi, ne mislim ozbiljno), ako ga na neki nacin povredis, zalepiti samarcinu iz sve snage. Ako na pravi nacin shvatas to o cemu pricas, onda ces znati i da uvazis cinjenicu da ne mozes osudjivati nekoga zato sto nema razvijenu svest kao i ti (a to je ova velika vecina koja kreira te norme, drustveni sistem, zakoni). Znaci, u pravu si, ali onda nemoj da se "trpas" tamo gde ti nije mesto i gde valdaju "zakoni velike vecine". To bi, u najmanju ruku, bilo licemerno, zar ne?
(Naravno, ne mislim da si licemer ili sta lose, samo razmatramo).

Od svih ovih nasih komentara, arttim je dala najbolji prikaz u onom "prakticnom nivou razmatranja", kako ga nazvah. I sve sto je rekla ne kosi se sa onim sto je patak rekao u svom "dubinskom" (veliki guru fazonu) razmatranju. A eho je kanda malko besan? (:twisted: he he he.......al samo na "prakticnom" nivou)

Da, arttim je lepo objasnila kako se poseze za opravdavanjem svojih zlodela "hvatajuci" se za neke "vise razine razmisljanja".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back