Zasto su ljudi zli?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
vuk80:
Zasto su ljudi zli?
Zato sto je lakse biti zao nego dobar.Izabrati laksi put,to je to.Zlo je odlika slabih,a cini mi se da ih ima sve vise.
Nema tu neke relativnosti kao sto su mnogi ovde pomenuli.Ne moze dobro i zlo biti relativno.Svako od nas zna sta je dobro a sta lose.To je usadjeno u nama.To je ono sto se zove moral,i kao sto rekoh ima ga sve manje.
Mi smo ono sto odlucimo da budemo,dobri ili zli.
NIjedan covek nije potpuno zao i potpuno dobar.Mi smo malo andjeli,malo demoni.Samo zavisi hoces li ici tezim ili laksim putem.
Ja verujem u Boga,i verujem u dobro,ali isto tako znam da i zlo postoji.Negde sam procitao,video ili cuo:"Da bio zlo preovladalo,dovoljno je da dobar covek samo ne uradi ista." Zato se treba boriti protiv zla,uvek,i onda kad ostali kazu da si lud.Ti znas kao i oni sta je dobro a sta lose.

Slazem se u potpunosti ..:D
Naravno da dobro i zlo nisu relativne kategorije.....samo ih ljudi relativizuju da bi opravdali sebe.....I tacno je da svako u dubini duse zna sta je dobro, a sta zlo.....svako ima savest...koja iako nije savrsena moze biti unutrasnje moralno merilo.....
I jedino ako se borimo protiv zla...dolazimo do dobra....pasivnost je sama po sebi zlo....itd.................:cool:

zoransrba:
Ljudsko zlo je direktna posledica svesnog odbacivanja vecitog Dobra iz coveka.Niko se ne radja sa klicom zla u sebi,vec upravo obrnuto i niko ne "dolazi na ovaj svet" da bi drugim ljudima ili prirodi cinio zla dela.Svaki covek sam odlucuje dali ce ciniti dobra ili losa dela,tako da mislim da pojam zla uopste nije relativna kategotija vec egzaktni pokazatelj kakav neko hoce da bude.Zlo je dobrovoljni izbor,odnosno svako od nas bira kakav ce biti nas odnos prema drugima!

Slazem se ......

vuk80:
Ne zelim ja nikome da namecem bilo sta.Ali ako vidim da nekoga kradu ili zlostavljaju,necu pognuti glavu i proci kao da se nista ne desava.Ako neko laze i ja znam da laze,reci cu mu to u lice.

I ne slazem se da se ne treba zrtvovati zato sto smo u Srbiji.Bas zato sto smo u Srbiji treba se jos vise zrtvovati.Ovo je tvoja zemlja,tvoji ljudi,utici na njih.Kazes "dok se narod ne obrazuje",pa obrazuj ga ti svojim primerom.Kad imas nesto da kazes reci,nemoj da se plasis da kazes ono sto mislis.Nece te razumeti,mislice da si lud,ismejace te,pa sta,za istinu se vredi boriti.

I stojim i dalje iza toga da svi ljudi prave razliku izmedju dobra i zla,samo se nekad prave da ne znaju,onda kad im to vise odgovara(kad im je lakse da urade ono sto znaju da ne treba).

Samim tim sto si rekao ,da savetujes dobre ljude da cute,pomazes onim losim da prevladaju.Cutite ljudi i posmatrajte,pustite da haos i zlo zavlada i nemojte nista da preduzmete da ne bi ste bili izvrnuti ruglu.Mnogo lose.

Nema tu "ovo je danas dobro i tako cemo da pricamo" zna se sta je dobro,oduvek se znalo.Laz je laz,prevara -prevara,zlocin je zlocin.Nema tu trendova.

Mudrost je upravo u tome da se na zlo reaguje onda kad treba, a ne onda kad niko ne shvata da je to zlo.
A tako kao što ti razmišljaš , razmišljao sam i ja, pre nego što sam shvatio da ako niko(malo ko) ne shvata da je zlo , onda ili džabe gubis snagu, ili gubis glavu.
Mnogi se ne mogu naučiti dok na svojoj koži ne išaraju tragove mučenja.
Razlika izmedju vaših stavova i mog stava je u jednoj prostoj stvari , a to je idealizovanje da su svi svesni , i realnost da su većina nesvesni ili lenji da budu odgovorni učesnici u društvu.
I to vaše spada samo na puko teoretisanje, i vi to dobro znate.
A kako se to beše zove, a "ne može sve" ali se treba stalno truditi.
Da li se tako treba truditi i da se zadrže ili podrže pozitivni stavovi i ponašanje izmedju muškaraca i žena.Treba, pa opet će biti onako kako stereotip nadolazećeg bude komandovao , a to je netolerantan zahtevajući stav , uzmi sve što možeš i da je lepog izgleda i odbaci kad si za bolje....
Kad splasne zlo straha i gordosti u srbiji, možda će moći da se radi....Mediji su MNOGO,MNOGO krivi za to , i NAJVIŠE NOVINARI.(nedorasli pisarčići navikli na toplinu ipod pojasa), i naravno i sudije.

Uopšte ne podržavam teorije koje se zasnivaju na idealizacijama.

Truman:
Da, deca umeju da budu jos i jako surova. Obicno se o deci prica kao o divnim, neiskvarenim stvorenjima ali to je samo jedna strana medalje.
Naravno, Trumane, treba citati "Gospodara muva" pa videti da Moc i Zlo vrlo cesto idu pod ruku, kao i nemoc i Dobro, na zalost. Jer covek je (pre)cesto dobar iz straha (od kazne ili savesti) a zao iz koristi. Stoga Nice i kaze da su "dobri pocetak kraja"...Zlo (ovo malo, konkretno kao zavist, zloba, kradja i sl., ne govorim o Metafizici zla ili o Satani kao alter-egu Boga) se prenosi generacijski i usadjeno nam je genima (svima nama, NEMA nezlobivih svetaca, ima samo onih koji sve PROJEKTUJU na druge, da bi oni ostali cisti), jer, kako sa razlogom kaze Frojd "prva reakcija na svet je mrznja, ne ljubav". Za tu spoznaju mu je trebalo nekih 60-tak godina i valjano iscitavanje Nicea i Dostojevskog.
Naravno mnogo zavisi od perspektive iz koje posmatramo (stoga zlo najcesce opisuju njegove neposredne zrtve). Ili kao u onom vicu o definiciji tragedije i komedije: Tragedija je kad se udaris cekicem u prst, a komedija kad neko upadne u septicku jamu :)...Tako je i nama (i svojevremeno NJIMA) zanimljivo da gledamo "uterivanje demokratije" u Iraku (neki ga cak zdusno i podrzavaju), dok smatramo tragedijom uvodjenje TV pretplate, recimo (Mada ga ja, vala, necu placati :))

Tuzni_patak:
Postoje deca od 5 godina koja su zlobna!

Deca JESU neiskvarena. Kvare ih odrasli. Deca jednostavno kopiraju ponašanje odraslih, nisu svesna šta zapravo čine. Misliš li da dete koje nekog udari zna da to boli? Zna, pod uslovom da je i samo dobilo ćušku. Deca su kao sundjeri koji sve upijaju, ali to stečeno "znanje" primenjuju onako kako oni smatraju da treba, ne razmišljaju o posledicama jer ih još ne vide. Obradjuju dobijene "informacije" i modele ponašanja na svoj način. Uverena sam da deca NISU zla, nego POSTAJU zla pod uticajem odraslih.

vuk80:
Imam ja snage dovoljno,a i dalje imam glavu.Nisam izgubio ni jedno ni drugo.
Nisam od onih sto samo pricaju,zivim i pricam onako kako zivim,pricam i zivim onako kako pricam.
:D Ovo su moje reči.
Ali, ono što mislim o zlu i borbi protiv istog se promenilo.

Zna se šta je zlo, zna se šta su laži i prevare.
Ali borba protiv toga je NEMOGUĆA.
Nema borbe.
Samo lični primer.
Treba zaraziti ljude dobrotom.

Tuzni_patak:
Postoje deca od 5 godina koja su zlobna!
to što si ti napisao je najobičnija glupost.Koje to dete,samo po sebi,može biti zlobno?U tako nešto može verovati glupak ili zlobnik.Mi,odrasli,sa svojim sujetama,taštinama,i.i...iii., jedino možemo biti zlobni i te anđelčiće iskvariti svojom zlobom.

Ukratko ovo je prepiraka o tome da li važi teorija "tabula raza(rasa)" ili važi teorija prenošenja svih znanja preko genotipa (sa zakašnjenjem od mesec dana, talasi genske spoznaje) ili je u važnosti teorija o instinktu kao neko kompromislno i medju rešenje.

Za početak se mogu složiti da deca najčešće upiju reakcije svesne i nesvesne roditelja i da im roditelji unesu i tvrdoglavost i bandoglavost i zlobu i pakost.
Ako je samo to uzrok zla onda rešenje predstavlja oduzimanje dece roditeljima i njihovo vaspitanje i izdržavanje u posebnim ustanovama kao što su hosteli , domovi , sa specijalizovanim i obučenim visoko etičkim osobljem.Prevazidjeno na ovaj način je : i neznanje o higijeni, bolestima, psihologiji , kompleksima, asocijativnost, bolje korišćenje talenata pojedinca , a pvećava se i vezanost i angažovanje budućeg člana za društvo.

Posredno se smanjuje broj zločina, jer se ljudi odvajaju od velikog uzroka pohlepe i zla, a to je ostavljanje što većeg u zalog "sebi" koji ću živeti u mom detetu.

Da li su ljudi spremni da ukinu zlo na način duhovnog obrazovanja svoje porodice (koliko roditelja u vaspitanje dece ubraja i duhovno obrazovanje, ili je to ono što se uči u školi, a samo dozvole i kazne ostaju za roditelje)
ili
na način maksimalne socijalizacije društva (koje se vrlo praktično pokazalo u životinjskom carstvu)?

P.S. A ovima što vredjaju, ne razmišljajući da kad se sa nekim svadjaš , taj nema motiva da ti kaže išta pametno, ne bih replikom ukazao važnost koju bi prikazali sebi kao samovažnost.

U vezi zaraze, zato i postoje izreke, uvek ima ovaca za šišanje.

Osim ako se spreči društveno ispoljavanje zla i ispoljavanje ljudi koji imaju takve potrebe....
Da li vaš dobar primer (koji traži dobar odgovor ili vremenom u teškim trenucima slomi entuzijazam) smanjuje društveno ispoljavanje ljudi koji imaju potrebe za zlom?
Trenutno u Srbiji , ne, takva klima.
Društvenog ispoljavanja zla neće nestati u Srbiji u narednih 50 godina , samo će ljudi lepše živeti onda kad se to bude sve manje i manje videlo. Daleko od očiju , daleko od svesti....

Da li se predati?
Da. Zato što ne postoji kritična masa koja vidi dublje razloge za potpuno pošteno tretiranje , koje bi naravno dokačilo i njih.....A za elitu stoji period praćenja planova šok terapije pri prelasku iz političkih sistema u drugi, a to je sunovratiti što više, radi totalnog zaokreta i zaborava.Da se ne bi poredili sistemi treba da postoji oštra crta, klanac pre koje je sve totalno nepovezivo sa danas.

U čemu se ne predati?
Pa u novoj definiciji zla, a to je ono što nije dozvoljeno zakonima , smanjuje društvene prihode i stabilnost (u ovom zadnjem će mnogi prepoznati nadu kroz bune, štrajkove, odbijanje poslušnosti , ali se samo radi o stabilnosti=-trenutak*organizovanost*politička šteta) . Ko će biti kriv u narušavanju stabilnosti , obično ne vlada i vlast, ali nada uvek postoji....
I da, urotnici uvek postoje i u ovakvim i u naizgled nevezanim društveno-zabavnim obrascima.
I postoje lovci urotnici do postizanja odgovarajuće cene.

a cemu služi vaspitanje ako se deca radjaju savršena ?? naučiti ga da voli ,, naučiti ga da deli,,,,, moralu ,,, ipak tu se počinje od nule ,, šta bi bilo da se dete ostavi na tom početnom stadijumu --nedoradjeno ?? sigurno ne bi odraslo u poštenog čoveka punog ljubavi ,,,,,,,

scharfschuetze:
Svi ljudi su yli. Neki manje a neki više.

Slažem se, ali se takođe može reći da su svi ljudi dobri, neki manje, a neki više, iz veoma jednostavnog razloga što se pojmovi dobra i zla ne mogu okarakterisati kao apsolutne vrednosti. Siguran sam da svako može navesti bezbroj primera gde je izvesno zlo uzrokovano izvesnim dobrim i obratno. Pošto su već tako isprepletani i međusobno zavisni, ne postoji apsolutnost. Da bi nešto bilo apsolutno (samodovoljno) mora biti ispunjen uslov da je nezavisno od svega. Međusobne suprotnosti nikako ne mogu biti apsolutne. Da nema zla, ni dobro ne bi postojalo. Da nema svetlosti ni tama ne bi mogla da bude tama, jer bi samim tim izgubila svoju suštinu (Kolika je tama u odnosu na tamu? Da li je tama tamnija od tame? Zašto je ovo tama, a ono nije? :) ). Prema tome, pošto već ne postoji apsolutno dobro i apsolutno zlo, samim tim ne postoje ni dobri i zli ljudi.

Da li uvesti zlo , kao svesno , samo onda kad postoji misao svesnog umanjenja hijararhijske vrednosti osobe kojoj se nanosi zlo, bez obzira što sebi donosimo dobro (onda se zlo opravdava kao nužno)

Ili zlo kao svesno dejstvo smanjenja hijararhijskog nivoa pojedinca a da nemamo od toga nikakvo dobro (što je apsolutno nemoguće, jer da nije subjektivnih poriva i osećanja nebi bilo ni motiva)

P.S. Ipak mislim da zlo nije u svakom čoveku , već samo u onima koji žele promeniti i nametnuti ponašanje drugima, bilo kroz namet, bilo kroz očekivanje...(ovo sam naveo jer sam video da mnogi moju izjavu nametanja ponašanja shvataju kao prisilu , a ne i kao očekivanje ponašanja od date osobe)

Iskreno sretne i zadovoljne osobe su radije sebične nego da učine nekome nešto što im njihov unutrašnji sklop ne dozvoljava bez očekivanja , ma kakvo to očekivanje bilo. Da ih ne bi zatrovalo seme zlobe...

Ja posmatram stvari malo drugacije.Moja polazna tacka je da su svi ljudi dobri,a sve ostalo su varijacije.Mislim da jak uticaj ima socijalno okruzenje,porodicno vaspitanje i geni!!!Nikada nisam u zivotu bila zlobna niti mrzela bilo koga,mislim da su te stvari ogromni trovaci duse i psihe,ali isto tako mislim da je tim ljudima i te kako potrebna pomoc,ljubav i razumevanje,nisam pristalica osudjivanja,i samim tim sto razmisljam ovako mislim da sam imuna na takve ljude i njihovu zlobu ili zlo!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back