Zasto srpski seljaci nisu isli na more u SFRJ bogatom raju?

A šta je to valjalo u to doba?
Ako se upoređuje sa današnjim stanjem onda je to privreda . To se može ugrubo videti prema dugu. Srbija je iz SFRJ unela u svoj današnji dug 9 milijardi dolara (preračunato u današnju vrednost dolara) i tih 9 milijarde duga je napravila za 45 godina. Dočim je danas Srbija dužna 40 milijardi dolara . Ako se od te cifre (40 milijardi) oduzme 9 milijardi duga iz SFRJ dobije se 31 milijarda dolara koje smo uspeli napraviti za 25 godina. U to uračunati da je Srbija za taj dug iz SFRJ napravila privredu i infrastrukturu za nju čiji je najvitalniji deo posle prodala strancima. Dočim za zadnjih 25 godina nije napravila ni jedan privredni objekti.
Znači nebo i zemlja.

Isto tako kao i apsolutno tacno.

Znaci nije cak bilo kao kod vas po kosovskim korzoima, na jednu strancu Srbi, na drugu Albanci.

Srpski SFRJ seljak nije smeo da pridje uvece korzou po SFRJ gradovima.

Da ne ulazimo sada u klasicno SFRJ nasilje, gde su redovno prebijani momci iz drugih gradova, kada dodju u neki grad da muvaju zenske.

Ali SFRJ je bila raj i drustvo bez nasilja :rtfm:
Kad mi pricaju ovi stariji koja je to ljepota bila demolirati necije auto iz unutrasnjosti...lijepa Juga ❤️

Zato što je tada srpski seljak bio pametniji i imao pametnija posla nego da se brčka u moru. Ni sada običan seljak ne ide na more, idu samo veliki veleposednici i farmeri. Sitan seljak bukvalno izumire. A sitni seljaci su u Titovo vreme mogli pristojno da žive. Moji baba i deda su dve ćerke iškolovali i tri ćerke izveli na pravi put.
Daj jos malo SF prica.

U realnosti, SFRJ seljaci nadnicari, odu na pijac da traze posao tj. ponude SVIMA svoj rad, pa ih pokupi svako ko tog dana treba da radi nesto po kuci.

Toliko je bilo posla, da danas u zlom kapitalizmu ima jedno 5 puta vise posla nego u SFRJ raju.

Kad mi pricaju ovi stariji koja je to ljepota bila demolirati necije auto iz unutrasnjosti...lijepa Juga ❤️
Redovno su prebijali ili pokusavali da prebiju SVE klince iz drugih gradova koji dolaze u njihov grad da muvaju zenske.

Bukvalno vazilo za celu SFRJ.

Posle su udbasi kao iskonstruisali da tu ima i nacionalistickih motiva, iako su se prebijali svi klinci po celoj SFRJ, kada dodju uvece u drugi grad.

Cinjenica je da je bilo jako opasno da u SFRJ ides uvece u drugi grad ako si mlad muskarac, jos ako si u grupi, to pa tek.

SFRJ nediskriminatorski raj.

Redovno su prebijali ili pokusavali da prebiju SVE klince iz drugih gradova koji dolaze u njihov grad da muvaju zenske.

Bukvalno vazilo za celu SFRJ.
Nije važilo "za celu SFRJ." To je važilo samo za crnogorske gradove odnosno za crnogorsko primorje. Doduše, važilo je i po onim selima u Vojvodini u kojoj je bilo mnogo porodica kolonista iz Crne Gore, pa kada svira bend u Domu kulture, a u publici zaluta neko ko nije odande, mogao je da dobije batine od lokalnih Crnogoraca.

Nije važilo "za celu SFRJ." To je važilo samo za crnogorske gradove odnosno za crnogorsko primorje. Doduše, važilo je i po onim selima u Vojvodini u kojoj je bilo mnogo porodica kolonista iz Crne Gore, pa kada svira bend u Domu kulture, a u publici zaluta neko ko nije odande, mogao je da dobije batine od lokalnih Crnogoraca.
Nije to tako kao sto vi mislite, i jeste tacno i nije tacno...

Tacno je ako dosljaci ne paze kako nastupaju, tacno je da ce i u moravskom selu dobiti batine tj izbice tuca kao i u hercegovini , cg i slicno
Ali to nije pravilo u smislu da izbija tuca zbog toga sto si pokupio nego nacin na koji pokupis...

Znam to zato sto ako pazis kako redosled pravis, ne dobijes batine ni u moravskom selu ni u CG ni u Hercegovini....

A u sve tri situacije sam odveo devojku na drugo mesto , najcupavije je bilo u Nevesinju po vrsti devojke, teska provokatorka, ali pametnica nije blenta provokatorka, a sredina najopasnija je CG, tu mi je trebalo stvarno poznavanje njihovih odnosa i shvatanja sta je kukavicki a sta nije da bih izbegao tucu sam protiv njih 5 koje sam video plus 10 koje nisam , niti bih znao ko su dok se ne zagusti..

Ali napomena, najvaznije je nacin na koji krstaris po toj igranci ili zurci...
Inace nije to ferka, tj moze se i bez zuba ostati, uopste nije ferka...

I u BG ces dobiti batine ako ti napakuje neka crnogorka, ako ne znas da se izvuces, moras dobro da znas taktiku i postavljanje kod boraca , fajtera...

Nije to tako kao sto vi mislite, i jeste tacno i nije tacno...

Tacno je ako dosljaci ne paze kako nastupaju, tacno je da ce i u moravskom selu dobiti batine tj izbice tuca kao i u hercegovini , cg i slicno
Ali to nije pravilo u smislu da izbija tuca zbog toga sto si pokupio nego nacin na koji pokupis...

Znam to zato sto ako pazis kako redosled pravis, ne dobijes batine ni u moravskom selu ni u CG ni u Hercegovini....

A u sve tri situacije sam odveo devojku na drugo mesto , najcupavije je bilo u Nevesinju po vrsti devojke, teska provokatorka, ali pametnica nije blenta provokatorka, a sredina najopasnija je CG, tu mi je trebalo stvarno poznavanje njihovih odnosa i shvatanja sta je kukavicki a sta nije da bih izbegao tucu sam protiv njih 5 koje sam video plus 10 koje nisam , niti bih znao ko su dok se ne zagusti..

Ali napomena, najvaznije je nacin na koji krstaris po toj igranci ili zurci...
Inace nije to ferka, tj moze se i bez zuba ostati, uopste nije ferka...

I u BG ces dobiti batine ako ti napakuje neka crnogorka, ako ne znas da se izvuces, moras dobro da znas taktiku i postavljanje kod boraca , fajtera...
Naravno da je svuda bilo incidenata, i tuča, ali kod Crnogoraca je to baš bio popularan sport da iz čista mira napadnu nekog za koga je očigledno da je turista. Naročito ako negde gde se oni nalaze u čoporu dođe momak koji nije odatle a u društvu je neke devojke. No, često se dešavalo da se zalete na nekog ko zna da se bije pa popiju batine ako se ne razbeže na vreme, jer Crnogorci odmah vide da li je napadnuti šibadžija, i u tom slučaju se u roku momentalno razbeže kao zečevi.

Naravno da je svuda bilo incidenata, i tuča, ali kod Crnogoraca je to baš bio sport da napadnu nekog za koga je očigledno da je turista. Naročito ako negde gde se oni nalaze u čoporu dođe momak koji nije odatle i to pogotovo ako je u društvu devojke. No, često se dešavalo da se zalete na nekog ko zna da se bije pa popiju batine ako se ne razbeže na vreme, jer Crnogorci odmah vide da li je napadnuti šibadžija, i u tom slučaju se u roku momentalno razbeže kao zečevi.
Subota kriticna u Sutomoru , vidim ja popodne vec me merkaju , neka grupica malih ali svejedno me merkaju , a ja 2m...
Ali nisam ja 2m koji ne cita ljude, vidim da me merkaju , 2 intezivno , a najmanja..

I krece provokacija jer setam sa dve izabrane ribe, nisu CG, pojma nemam odakle su , ali nisu njihove sigurno..

A ja u papucama, i sta ces, smislis foru da bi bili kukavice da te napadnu i oni iskuliraju taj krug setnje da se obracunaju sa mnom, a vec krenula govorna provokacija, koju ja kao nisam cuo ....

Posle sam cuo da su upravo ti izazvali veliku tucu te veceri , 2h kasnije...
Grupicu nekako zovu , to su oni koji dodju za vikend u sutomore sa planina..

Npr da se na mom mestu nalazio moj buraz koji je isto 2m, lepsi malo po mom misljenju , ali dobrica naiva, ugazili bi ga posteno , mada sam ja spasavao i njega od pocetka tuce, dodjem totalno ih psiholoski poebem, i povuku se....

Ali moram, jer on sam protiv njih ne moze, a ja nekad ne znam koliko ih sve ima, i ne mogu bas da racunam da cu uz tucu da odradim bezbolno pa moram da ih psiholoski sredim..
Veci rizik, ali ispadne dobro...
Najvaznije je dobro odraditi redosled radnji i nece biti tuce prema gostima...

U drugoj polovini šezdesetih i naročito sedamdesetih su turističke agencije tipa Yugoturs i Atlas prodavale povoljne paket-aranžmane sa avionskim prevozom za zimovanje (obično je to bio pun pansion za nedelju dana) u velikim hotelima u Dubrovniku, Splitu, Opatiji i drugde i bili su puni tokom zimskog raspusta.

Можеш ли то да нечим поткрепиш? Или да ти верујем на часну реч коју, успут, немаш?

Posto je odlazak na more NAJBITNIJI srpski identitet, ceo zivot, bitisanje, postojanje i obedovanje je bilo podredjeno tome.

Znaci ako si ti seljak koji ne ide na more u SFRJ, i ides da trazis odmor u julu kod sefa, on ti kaze : 'AAAAAA, eve ti kur., Mika, Jovan i Andja tada idu na more bre, ne moze, aj mrsh!!!'
знаш како, већина и то огромна већина фабрика имали су тзв колективне годишње одморе е сад зависи од фабрике мања (вулкан, конфекција, нисал и тд) или већа (МИН ,ЕИ Јастребац нитекс ) неке су ишле комплет а неке по ОУРима
те колективне одморе (када се производња обустави )фабрика је користила за ремонте на машинама, сређивање фабрике и магацина, генералних чишћења хала остајали су само они радници који су били битни за ремонт постројења и машина и осталих послова и радници који из неког разлога нису имали право на ГО најчешће нови радници који су имали мање од 9 месеци радног стажа у фирми јер су након тог периода стицали право на исти
сељаци нису били наивни сналазили су се они за радове на пољу узимали боловања, писано им је да раде а нису долазили на посо довијали се на свакакве начине да не раде у дане жетве сетве
једном речју што су данас ухлеби у јавним предузећима то су били сељаци у тадашњим државним фирмама већина фигурирала а примали плату
запошавали се у позним годинама и стицали старосне пензије колике толике али нису биле занемарљиве
познати као цинкароши ду..увлакачи за.ј..ли би колегу на послу зарад своје добити или привилегија

Можеш ли то да нечим поткрепиш? Или да ти верујем на часну реч коју, успут, немаш?
Nemoj da se blamiraš. Domaće agencije u SFRJ prodavale su paket-aranžmane za ceo svet, a zimski aranžmani sa avio-prevozom za domaće destinacije kao što su Dubrovnik ili Opatija nisu tada predstavljali ništa posebno, naročito ne u smislu nekog prestiža što se tiče zimovanja na moru jer to je bio nivo srednje klase kod druga Starog.

unnamed.png

1753785169741.png

unnamed.png

Nemoj da se blamiraš. Domaće agencije u SFRJ prodavale su paket-aranžmane za ceo svet, a zimski aranžmani sa avio-prevozom za domaće destinacije kao što su Dubrovnik ili Opatija nisu tada predstavljali ništa posebno, naročito ne u smislu nekog prestiža što se tiče zimovanja na moru jer to je bio nivo srednje klase kod druga Starog.

unnamed.png

big-147649380-63e49aac42ad36-43599314-Putovanja-u-ino.webp

big-147649380-63e49aab93e783-70209635-Putovanja-u-ino.webp

Да, да... Кенија, Њујорк и Хонгконг су на Јадрану. Извини, стварно се обруках незнањем.
Успут, које је то године било? Хиљадудевестошездесет и неке?

Naravno da je svuda bilo incidenata, i tuča, ali kod Crnogoraca je to baš bio popularan sport da iz čista mira napadnu nekog za koga je očigledno da je turista. Naročito ako negde gde se oni nalaze u čoporu dođe momak koji nije odatle a u društvu je neke devojke. No, često se dešavalo da se zalete na nekog ko zna da se bije pa popiju batine ako se ne razbeže na vreme, jer Crnogorci odmah vide da li je napadnuti šibadžija, i u tom slučaju se u roku momentalno razbeže kao zečevi.
poznati su susreti niksicana i podgoricana svake sezone nekad i pred turistima

uvek srbi iz niksica lomili glave ovim drugima

Јеси ли ти онај што тврди да су Срби Крајишници уствари Хрвати?

Да, да... Кенија, Њујорк и Хонгконг су на Јадрану. Извини, стварно се обруках незнањем.
Успут, које је то године било? Хиљадудевестошездесет и неке?
u pravu je

bili aranzmani za sve gde pozelis. mozemo da se kiselo danas osmehnemo ali tako je.

why not

putovao jatom sa fulbright stipendijom do new yorka dreimal...posle ziveo skoro dva leta i tri zime tamo.

a u sfrj...pa avion za dubrovnik leti nije mogao da prodje bez mene nijedne godine makar 2x

Прочитај моје постове још једном. Тражио сам потврду арнжмана од најмање недељу дана на Јадрану у јануару и фебруару у шездесетим, не одлазак у Њујорк.

Прочитај моје постове још једном. Тражио сам потврду арнжмана од најмање недељу дана на Јадрану у јануару и фебруару у шездесетим, не одлазак у Њујорк.
kolko os je bilo
za dubrovnik je bilo, dobro znam za esplanadu gde sam bio po 12 dana kada su bile letnje igre, ili za palas na lapadu gde je jos uvek bila lekina vila.

dobro staro vreme kada je dubrovnik bi lapo lapo hrv srpski. pa cak i pred rat a tad koliko se secam bili su carteri... e bas u to vreme upoznah i maestra ivu pogorelica i bih gost kod njega u svetom jakovu.

Nemoj da razočaravaš @BratSrbin _a. Kod njega standard i život počinje sa Dafiment Bankom.
Pa Dafiment Banka je samo jedan mali deo price, i obicna posledica. Sve redovne SFRJ banke su decenijama unistavale drustvo na ovim prostorima.

Naravno, to se nastavilo i kasnije, cak i posle 5-ok oktobra banke koje su ostale u vlasnistvu Drzave su trovale i unistavale drustvo, ali u doba SFRJ su sve banke bile takve.

Da nam nisu dosle evropske banke, i da Dinkic i Djelic nisu zatvorili 4 raspale SFRJ banke, mi bi umrli od gladi.

kolko os je bilo
za dubrovnik je bilo, dobro znam za esplanadu gde sam bio po 12 dana kada su bile letnje igre, ili za palas na lapadu gde je jos uvek bila lekina vila.

dobro staro vreme kada je dubrovnik bi lapo lapo hrv srpski. pa cak i pred rat a tad koliko se secam bili su carteri... e bas u to vreme upoznah i maestra ivu pogorelica i bih gost kod njega u svetom jakovu.
@BratSrbin hoće da kaže kako se kod druga Starog zimi nije išlo u Dubrovnik. To je za njega ipak previše! Možda i ne zna da zimovanje na moru u Jugoslaviji vuče tradiciju još od pre WW2 kada se na more išlo zimi ili u kasnu jesen, kad je u Dubrovniku, Splitu ili Opatiji bilo sunčano a prijatno za šetnju, a leti kada su vrućine društvo je išlo u banje. Sa samoupravnim socijalizmom, tj. posle raskida sa drugom Staljinom, to uživanje da zimuje na moru sebi je moglo neuporedivo više naroda da priušti, ali pssssst, to da niko ne čuje, da ne dobijemo etiketu drugosrbijanera ...

@BratSrbin hoće da kaže kako se kod druga Starog zimi nije išlo u Dubrovnik. To je za njega ipak previše! Možda i ne zna da zimovanje na moru vuče tradiciju još od pre WW2 kada se na more išlo zimi ili u kasnu jesen, kad je u Dubrovniku, Splitu ili Opatiji bilo sunčano a prijatno za šetnju, a leti kada su vrućine društvo je išlo u banje. Sa samoupravnim socijalizmom, tj. posle raskida sa drugom Staljinom, to uživanje da zimuje na moru sebi je moglo neuporedivo više naroda da priušti, ali pssssst, to da niko ne čuje, da ne dobijemo etiketu drugosrbijanera ...
crveni drugovi nisu isli u dubrovnik iako su imali mogucnost... isli su po vojnim odmaralistima i hotelima srednjoj dalamciji i cg jer im je sve bilo fraj...pa i avioni.

istru nisu voleli bas kao i dubrovacko primorje bogtepita zasto.

Back