Zasto srpski seljaci nisu isli na more u SFRJ bogatom raju?

Hajde da razbijamo neke SFRJ mitove o drzavi gde su svi isli na more svake godine.

Znaci vecina srpskih SFRJ seljaka nije videla more, posle zavrsene skole i skolskih ekskurzija.

Na poslu im nisu davali odmor na leto, samo zato sto grajdani uplate aranzman na moru, a seljaci ne idu na more; pa su uvek morali da prilogodjavaju odmor u odnosu na SFRJ gradjane.

Naici na srpskog SFRJ seljaka u to vreme koji zna da pliva je bilo teze naci nego Vulinovu tetku iz Kanade danas.

Sa druge strane, u danasnjoj Srbiji, srpski seljaci ne mogu da zamisle zivot a da ne odu na more, to im je bitnije od svega- posla, zene, dece, svalerke i kockarnice.

Zli kapitalizam :rtfm:
Kako da idu na more,kada je sezona mora,onda je najveca sezona radova na njivama.

Makar popovi nisu vladali Srbijom, kao što bi bio slučaj da su gibaničari pobedili i da je ostala kraljevina.
vlast u kraljevini je bila solidno sekularna i popovi nisu imali direktan institucionalno-politički uticaj. Treba razumeti i kontekst vremena, svugde su ljudi bili religiozniji tridesetih nego osamdesetih godina. A marksistički pristup religiji je loš i daje kontraefekat; posle pada komunizma u većini država je došlo do bujanja religioznosti.

Sve tačno osim jedne malenkosti. Prvi upad nije izvršio Sloba već Slovenci, nešto manje Hrvati, sa ugovorima na osnovu koga su od narodne banke uzimali devize. Onda je Sloba tobož zbog popunjavanja probnih rezervi drmno pare iz Saveznih fondova. Konkretno najveći deo tih para je bilo tobož namenjeno kupovini kukuruza od Rusije i Amerike. Što je bila notorna laž. Ostalo je istorija.
Ne samo da jeste izvršio monetarni udar, nego je Slobodan Milošević prethodno, u februaru 1990. godine, svečano, uz trubače i igranje kola na Terazijama, doneo prvi separatistički republički ustav po kome je republička uredba uvek iznad saveznog zakona i u kome stoji da Republika Srbija može donošenjem odgovarajuće uredbe da poništi dejstvo saveznog zakona ako taj zakon "nije donešen u korist Republike Srbije." A šta je u interesu Srbije, naravno odlučivali su Slobodan Milošević i njegova supruga.
Pa je tako baš u momentu dok je savezni premijer Ante Marković krajem decembra 1990. govorio u Skupštini SFRJ o pre svega ekonomskoj politici za narednu godinu, Republika Srbija donela uredbu pod kojom je izvršen upad u monetarni sistem SFRJ.

Znači, najviši organi Republike Srbija doneli su uredbu kojom se krenulo u pljačku i uništavanje monetarnog sistema SFRJ.

Uz "anti-birokratsku revoluciju" i ukidanje ustavnih autonomija Vojvodini i Kosovu, monetarni udar je glavni dokaz da je Slobodan Milošević bio taj koji je ne samo razvalio zajedničku državu, nego i onaj koji je prvi krenuo u secesiju i izlazak iz SFRJ, dok je sa druge strane njegova propaganda verglala 24/7 o "Jugoslaviji s onima koji u njoj žele da ostanu."

I ne samo što je Miloševićev režim prvi izvršio secesiju, nego se pod njim Republika Srbija prva počela da ponaša kao nezavisna država, koja bukvalno krade pare iz zajedničke kase za svoje namirivanje, a inače koristi ih pre svega za policijsko-vojnu logistiku i rat koji je Milošević sa sebi odanom republičkom službom državne bezbednosti i sebi odanim generalima JNA pripremao. Gajio je Milošević iluziju da će se ostale republike uplaše te vojno-policijske sile koju je bio pripremio, da će odmah kapituliraju i da će, uz amputaciju Slovenije a sa delovima Hrvatske i Bosne, da napravi "Jugoslaviju s onima koji u njoj žele da ostanu" znači Srboslaviju, na čelu s njim kao "srpskim Titom" šta je njemu i njegovoj supruzi bio san da on postane. I u tome je imao podršku srpskih nacionalista od kojih neki i danas defiluju malim ekranima i prosipaju svoje laži i otrov nacional-šovinističke mržnje kojim bi da zatruju i buduće generacije.

Inače da te uzgred obavestim da je zbog toga uredba vlade Republike Srbije kojom je doneta odluka da se Slobodan Milošević iz CZ-a prebaci u Haški tribunal bila legalna, jer je sam Milošević važenje republičkog zakona da je uredba vlade Srbije iznad saveznog zakona prebacio i na SRJ, iako je prethodno bio obećao Crnogorcima da toga neće da bude i da će se Republika Srbija u SRJ ponaša drugačije nego što je bio gore navedeni slučaj u SFRJ za vreme Savezne vlade Ante Markovića.

Ljudi sa sela su bili stidljivi i primitivni. Skidanje u kupaći kostim je za njih bilo krajnje nemoralno.
Kada sam jednom došla u sadašnju RS zateknem babu kako plače iza kuće. Šta je bilo baba? Šta šta je bilo? Pogledaj onu što se gola skinula pored puta! To moja ujna iz Beograda. Skinula se pored puta u kupaći kostim, napumpala malo vode da se skvasi i nabacila šešir.
Daj baba ne pravi scenu, žena se malo sunča! Evo četiri sata, kaže baba. Sada će radnici s posla, a ona gola. Neću iz kuće izaći godinu dana!
Hajde baba partizanka, pa i da razumijem.
U istom selu tada i rođaka, starija 5 godina od mene. Nešto za ujnu i sunčanje prokomentarisala. Ja joj lijepo objasnim kako je more jedna od najboljih stvari u kojima može čovjek da se opusti i uživa. Nepovjerljivo klima glavom. Ubjeđujem je i dalje. Malo popušta. Pitam je da li bi se i ti skinula u kupaći kada bi nas dvije otišle na more. Pogleda me i onako ,,u grču,, reče, eto kada bi baš morala!
Danas je u Federaciji hit vikendica sa bazenom na par dana. Dolaze pokrivene bule da se tu sunčaju i kupaju. Ne idu na more. Strah ih muških pogleda. Naravno kuće su ograđene zidom ili živom ogradom.

Ne razumem zašto to meni pišeš kakve veze ima ono što sam ja napisao sa ovim što si ti napisao. Da ponovim još jednom
Za Srbiju treba živeti rađati i stvarati a ne umirati.
Imas poentu , ali jako malo Srba je za to , bas jako malo , ne znam da li ih ima 1000 , nije malo koliko je malo postenih , ali stvarno , ili jos manje svesnih , savesnih ....

Ali je ipak malo i tih nazovimo ih zivucih zdravorazumskih , a ne jajare, zvuci isto i jajarama kiad pricas, najvaznije je preziveti , ali to je jajarizam, to ne donosi nista dobro , jedino sto je dobro je sto su prilagodljivi na sve za sve samo ne za one koji bi nesto vredno ..
Razlika izmedju bezvrednog u zivotu postoji...
Uzmimo sta sve moze biti bezvredno..

Anarhija, bezvredna je jer ne vrednuje nista, red je bezvredan, svaki red pa i red po nekoj vrednosti , sve je slucajno i impulsivno

pozitivna selekcija izostanak....ako nema nekih pozitivnih selekcija, bilo kakvih , onda nema nikakvih orjentira ka kojima ide razvoj drustva, npr skupljanje bilo kakvih plodova, dovodi do toga da ne postoji nagradjivanje pa ni razvoj kulture drustva ka izboru kvalitetnijih i boljih po razvoj pojedinca prisustva hrane, nesto slicno postoji u Africi..
Ko nije gledao onaj moj video o africi , jedno selo imao ogromne kolicine krompira zato sto zive ispod kilimandzara, a druga sela gladuju i otimaju sta stignu jer jedu svaki 3 dan...
Otud je cesto u takvim kulturama, kad bude bice, nista planiranje, sve od danas do sutra, sto je ocigledno i za Srbe u spontanom nacinu ponasanja...

nepostovanje ikakvog znanja i vestine...
Zasto sam ovo izdvojio?
Nisam trebao jer je to tema lopovluk, a lopovluk Srba je na visokom mestu znacaja, sve sto pokrades ne moras da trosis...Akko pokrades iskustvo , vestinu drugoga, znanje drugoga, ne moras da trosis, niti da postujes...
I to se prvo vidi na cuvenoj odvajkada metodi , u selu , svi cekaju da neko prvi proba a onda iskopiraju ako dobro prodje..
To je duboko u seoskom mentalitetu...|takodje pokazuje koliko je Srpski narod glup i kukavica...ali lukav...naravno srpski narod se laze da je pametan, ali pametan na lopovski nacin...tako se zamaskira rec lukav...u sustini glup..

Sta se krije iza svega, pazelja da tog istog koga ne postuju kad je znanje i vestina u pitanju , ne omoce puno , sto je takodje vrlo glup potez, vrlo sebican i vrlo sujetan...Jer ako omocis onog ko je snalazljiv i inteligentan i pametan, mozes imati korist od razvoja i njega i sebe, a ako ga ne omocis, imas korist samo na dva polja, ebes lepse zene nego on , i manje si siromasan nego on.

Znaci da skratim, samo posmatranje, vazno je preziveti ne donosi dugotrajnu prednost drustvu takvih pojedinaca jer ce biti pokupljeni od bilo koje uredjene grupe , jaci doprinos svakog pojedinca grupi...
Dok vazno je biti okrenut ka prezivljavanju i unapredjenju prezivljavanja donosi drastican skok, ali toga nema, ili je vrlo retko , narocito ako je oportunizam prisutan, a jeste , jos utreniran..

Oportunizam je mnogo jaka sila, kad se izdresira narod ili bilo koji pojedinac, mozes preko oportunizma na brzinu da mu kontrolises sve, raspolozenje, aktivnost, spremnost, bes, ljutnju , ljubav, sve mu kontrolises a da sam ne primecuje toliko sta mu radis..

Propusteni oportunizam, kiselost, vise puta propusteni oportunizam ili oportunizam sa namernim naglasavanjem od koga propusten ili zbog koga propusten, javlja se bes, vec usmeravas mrznju prema nekome...
Propusten oportunizam zbog neinformisanosti , pojacavas osecaj da je oportunista glup...
Cimkanje na neostvaren oportunizam, takodje, pojacavas osecaj da je glup, teras ga da se vise posveti oportunizmu..
Mases mu porazima u oportunizmu....ako je politicki oportunizam , od dupeuvlakaca stvaras gladijatora dupeuvlakaca...spremnog da eliminise sve svoje politicke protivnike...

vlast u kraljevini je bila solidno sekularna i popovi nisu imali direktan institucionalno-politički uticaj. Treba razumeti i kontekst vremena, svugde su ljudi bili religiozniji tridesetih nego osamdesetih godina. A marksistički pristup religiji je loš i daje kontraefekat; posle pada komunizma u većini država je došlo do bujanja religioznosti.
Mislis sujeverja, nije doslo do bujanja religioznosti nego laktanja pred crkvom, kupovanja krstova zlatnih i kajli , dok se fajtaju do smrti na asfaltu ,

Doslo je posle pozara i zamalo pogibije do pretvaranja da su komunisti postali vernici , tj to jako smesno izgleda vernicima, ne mogu da ti opisem koliko smesno izgleda kad neko ko je komunista pa jos ostrasceni , ne pravi , nego onaj ko se lakta da je komunista, pocne da kadi sobu i da pravi slavu...
Meni to bas izgleda kao piletu sise...
Ne osecas nista da je stvarno emocija takvog clana biblioteke, nego kao da se utrkuje da to sto pre zavrsi i da je miran...Nije mi bas jasno kako se to oni u glavi raskusuraju sa svojim misljenje da je oduzio dug tome sto je preziveo , ali ne bi ni dolazio u tu situaciju da je bio pazljiviji , nego je bahato povrsan i takav je ostao ,

Eto Druze Boze, ja ti podneo referat i uvazio tvoj politicki komunisticki stav da je trebalo da prezivim taj mali incident...

Imas poentu , ali jako malo Srba je za to , bas jako malo , ne znam da li ih ima 1000 , nije malo koliko je malo postenih , ali stvarno , ili jos manje svesnih , savesnih ....

Ali je ipak malo i tih nazovimo ih zivucih zdravorazumskih , a ne jajare, zvuci isto i jajarama kiad pricas, najvaznije je preziveti , ali to je jajarizam, to ne donosi nista dobro , jedino sto je dobro je sto su prilagodljivi na sve za sve samo ne za one koji bi nesto vredno ..
Razlika izmedju bezvrednog u zivotu postoji...
Uzmimo sta sve moze biti bezvredno..

Anarhija, bezvredna je jer ne vrednuje nista, red je bezvredan, svaki red pa i red po nekoj vrednosti , sve je slucajno i impulsivno

pozitivna selekcija izostanak....ako nema nekih pozitivnih selekcija, bilo kakvih , onda nema nikakvih orjentira ka kojima ide razvoj drustva, npr skupljanje bilo kakvih plodova, dovodi do toga da ne postoji nagradjivanje pa ni razvoj kulture drustva ka izboru kvalitetnijih i boljih po razvoj pojedinca prisustva hrane, nesto slicno postoji u Africi..
Ko nije gledao onaj moj video o africi , jedno selo imao ogromne kolicine krompira zato sto zive ispod kilimandzara, a druga sela gladuju i otimaju sta stignu jer jedu svaki 3 dan...
Otud je cesto u takvim kulturama, kad bude bice, nista planiranje, sve od danas do sutra, sto je ocigledno i za Srbe u spontanom nacinu ponasanja...

nepostovanje ikakvog znanja i vestine...
Zasto sam ovo izdvojio?
Nisam trebao jer je to tema lopovluk, a lopovluk Srba je na visokom mestu znacaja, sve sto pokrades ne moras da trosis...Akko pokrades iskustvo , vestinu drugoga, znanje drugoga, ne moras da trosis, niti da postujes...
I to se prvo vidi na cuvenoj odvajkada metodi , u selu , svi cekaju da neko prvi proba a onda iskopiraju ako dobro prodje..
To je duboko u seoskom mentalitetu...|takodje pokazuje koliko je Srpski narod glup i kukavica...ali lukav...naravno srpski narod se laze da je pametan, ali pametan na lopovski nacin...tako se zamaskira rec lukav...u sustini glup..

Sta se krije iza svega, pazelja da tog istog koga ne postuju kad je znanje i vestina u pitanju , ne omoce puno , sto je takodje vrlo glup potez, vrlo sebican i vrlo sujetan...Jer ako omocis onog ko je snalazljiv i inteligentan i pametan, mozes imati korist od razvoja i njega i sebe, a ako ga ne omocis, imas korist samo na dva polja, ebes lepse zene nego on , i manje si siromasan nego on.

Znaci da skratim, samo posmatranje, vazno je preziveti ne donosi dugotrajnu prednost drustvu takvih pojedinaca jer ce biti pokupljeni od bilo koje uredjene grupe , jaci doprinos svakog pojedinca grupi...
Dok vazno je biti okrenut ka prezivljavanju i unapredjenju prezivljavanja donosi drastican skok, ali toga nema, ili je vrlo retko , narocito ako je oportunizam prisutan, a jeste , jos utreniran..

Oportunizam je mnogo jaka sila, kad se izdresira narod ili bilo koji pojedinac, mozes preko oportunizma na brzinu da mu kontrolises sve, raspolozenje, aktivnost, spremnost, bes, ljutnju , ljubav, sve mu kontrolises a da sam ne primecuje toliko sta mu radis..

Propusteni oportunizam, kiselost, vise puta propusteni oportunizam ili oportunizam sa namernim naglasavanjem od koga propusten ili zbog koga propusten, javlja se bes, vec usmeravas mrznju prema nekome...
Propusten oportunizam zbog neinformisanosti , pojacavas osecaj da je oportunista glup...
Cimkanje na neostvaren oportunizam, takodje, pojacavas osecaj da je glup, teras ga da se vise posveti oportunizmu..
Mases mu porazima u oportunizmu....ako je politicki oportunizam , od dupeuvlakaca stvaras gladijatora dupeuvlakaca...spremnog da eliminise sve svoje politicke protivnike...
Gde sam ja to napisao da je važno samo preživeti? Vidiš, Srbiju, ovakvu kakvu poznajemo je stvorio Miloš a ne Karađorđe. Čovek koji je znao da mu za državu trebaju živi Srbi, sve ostalo je samo puko kurčenje. S'tom razlikom što je naše kurčenje pratio stravičan gubitak genetskog materijala. I da te podsetim, mi smo potomci preživelih a ne izginuli heroja.

Poslednja izmena:
Ne samo da jeste izvršio monetarni udar, nego je Slobodan Milošević prethodno, u februaru 1990. godine, svečano, uz trubače i igranje kola na Terazijama, doneo prvi separatistički republički ustav po kome je republička uredba uvek iznad saveznog zakona i u kome stoji da Republika Srbija može donošenjem odgovarajuće uredbe da poništi dejstvo saveznog zakona ako taj zakon "nije donešen u korist Republike Srbije." A šta je u interesu Srbije, naravno odlučivali su Slobodan Milošević i njegova supruga.
Pa je tako baš u momentu dok je savezni premijer Ante Marković krajem decembra 1990. govorio u Skupštini SFRJ o pre svega ekonomskoj politici za narednu godinu, Republika Srbija donela uredbu pod kojom je izvršen upad u monetarni sistem SFRJ.

Znači, najviši organi Republike Srbija doneli su uredbu kojom se krenulo u pljačku i uništavanje monetarnog sistema SFRJ.

Uz "anti-birokratsku revoluciju" i ukidanje ustavnih autonomija Vojvodini i Kosovu, monetarni udar je glavni dokaz da je Slobodan Milošević bio taj koji je ne samo razvalio zajedničku državu, nego i onaj koji je prvi krenuo u secesiju i izlazak iz SFRJ, dok je sa druge strane njegova propaganda verglala 24/7 o "Jugoslaviji s onima koji u njoj žele da ostanu."

I ne samo što je Miloševićev režim prvi izvršio secesiju, nego se pod njim Republika Srbija prva počela da ponaša kao nezavisna država, koja bukvalno krade pare iz zajedničke kase za svoje namirivanje, a inače koristi ih pre svega za policijsko-vojnu logistiku i rat koji je Milošević sa sebi odanom republičkom službom državne bezbednosti i sebi odanim generalima JNA pripremao. Gajio je Milošević iluziju da će se ostale republike uplaše te vojno-policijske sile koju je bio pripremio, da će odmah kapituliraju i da će, uz amputaciju Slovenije a sa delovima Hrvatske i Bosne, da napravi "Jugoslaviju s onima koji u njoj žele da ostanu" znači Srboslaviju, na čelu s njim kao "srpskim Titom" šta je njemu i njegovoj supruzi bio san da on postane. I u tome je imao podršku srpskih nacionalista od kojih neki i danas defiluju malim ekranima i prosipaju svoje laži i otrov nacional-šovinističke mržnje kojim bi da zatruju i buduće generacije.

Inače da te uzgred obavestim da je zbog toga uredba vlade Republike Srbije kojom je doneta odluka da se Slobodan Milošević iz CZ-a prebaci u Haški tribunal bila legalna, jer je sam Milošević važenje republičkog zakona da je uredba vlade Srbije iznad saveznog zakona prebacio i na SRJ, iako je prethodno bio obećao Crnogorcima da toga neće da bude i da će se Republika Srbija u SRJ ponaša drugačije nego što je bio gore navedeni slučaj u SFRJ za vreme Savezne vlade Ante Markovića.
Sa kim se ti svađaš? Hebe mi se za Miloševića ali je činjenica da su prvo Slovenci a nakon njih Hrvati očerupali Savezni budžet a onda je to uradio i papučar iz Požarevca sa onoliko takta i suptilnosti kao slon u staklorezačkoj radnji. Što se tiče njegovog izručenja, njega nisam bi pominjao. Zabole me za to. Onaj ko ga je izučio je od jedne male provincijske jajare napravio nacionalnog heroja

Gde sam ja to napisao da je važno samo preživeti? Vidiš, Srbiju, ovakvu kakvu poznajemo je stvorio Miloš a ne Karađorđe. Čovek koji je znao da mu za državu trebaju živi Srbi, sve ostalo je samo puko krčenje. S'tom razlikom što je naše krčenje pratio stravičan gubitak genetsko materijala. I da te podsetim, mi smo potomci preživelih a ne izginulih.
Opet imas poentu , ali to je i razlog zasto je nivo u mentalitetu i kvalitetu prezivelih Srba degradirao do zabrinjavajuceg nivoa...
Kad svaki put eliminises vrh od 30% najsposobnijih , sto se redovno radi kod Srba, onda ma koliko brzo da se obnavlja diversity , ne moze da se odrzi isti nivo kvaliteta naroda...

Tacno je i ovo za Karadjordja...cak i da uzmem da je Karadjordje idealizovan, a ne treba da bude idealizovan, ali uzecemo da jeste...
Obrenovic definitivno ugradjuje deo svoje strategije kao ocigledan rezultat dugotrajnog dejstva Turaka na Srbe...

Ali neke stvari se precutkuju...i to donosi kobne posledice..
Npr sebicnost kod prezivljavanja, u smislu zivotinjskog modela za prezivljavanje, pisao sam o tome, da postoji 4 poznata a ukupno 6 raznih strategija zivotinja kako da prezive , kod umerenog mnostva, kao kod krda, mnosto uz ogranicene gubitke je jedna prosta pojilo u Africi strategija....
Ko pogine bice razlog zasto je neko drugi preziveo..

Vrlo vazno je nacin selekcije kod razmnozavanja, a to bas i nije neka uparena stvar kod Srpkinja sa Srbima..
Delimicno se zato i javlja ova razornost koja razbija Srbe i dovesce poprilicno sigurno do izumiranja...

Hajde da razbijamo neke SFRJ mitove o drzavi gde su svi isli na more svake godine.

Znaci vecina srpskih SFRJ seljaka nije videla more, posle zavrsene skole i skolskih ekskurzija.

Na poslu im nisu davali odmor na leto, samo zato sto grajdani uplate aranzman na moru, a seljaci ne idu na more; pa su uvek morali da prilogodjavaju odmor u odnosu na SFRJ gradjane.

Naici na srpskog SFRJ seljaka u to vreme koji zna da pliva je bilo teze naci nego Vulinovu tetku iz Kanade danas.

Sa druge strane, u danasnjoj Srbiji, srpski seljaci ne mogu da zamisle zivot a da ne odu na more, to im je bitnije od svega- posla, zene, dece, svalerke i kockarnice.

Zli kapitalizam :rtfm:
Zato što je tada srpski seljak bio pametniji i imao pametnija posla nego da se brčka u moru. Ni sada običan seljak ne ide na more, idu samo veliki veleposednici i farmeri. Sitan seljak bukvalno izumire. A sitni seljaci su u Titovo vreme mogli pristojno da žive. Moji baba i deda su dve ćerke iškolovali i tri ćerke izveli na pravi put.

Zato što su Srbi iz Pirota šopskog porekla.
Pa sta ako su sopskog porekla?

'Ajde sto se Sopi izjasnjavaju oduvek kao Srbi, i to cak i oni koji zive u Bugarskoj uz siroku granicu sa Srbijom i nije ih mali broj, nego sto su Sopi jedini AUTOHTONI narod na Balkanu, starosedeoci i niotkuda dosao, vec odavde potekao.

Ali tacno je da nemaju taj manir "dramaticnog nacionalizma" kao sto ga imaju Dinarci, tj. nemaju ga uopste i vole da gledaju svoja posla, iako redovno idu u vojsku (rat) i ne kukaju.

Poslednja izmena:
Imam hitne zahteve da sledeca vlast obezbedi projektor za lako nalazenje vena i arterija, video sam stavio pa su ovi iz krstarice obrisali , 3D stampanje vilica da nam matori ne cekaju po 9 meseci na zube i posle im ispadaju u tanjir supe...

I da se potpise sa egiptom ili tajlandom neki ugovor gde bi u martu i februaru poljoprivrednici isli na more...mada egipat je sezona u novembru , vec u oktobru bi mogli poljoprivrednici u egipat...da si vide malo piramidice...i sta nemci kopaju po africi...

teoretski je jeftinije, ali avaj, mene isto kostala karta do tajlanda kao wizzair do santorinija, tako da logika tu tesko da igra neki efekat..

Isto kao sto u kapitalizmu bolje seljacima po njihovom misljenju, a ja logicki to ne vidim, ali ako su srecniji , eto im..

Sa kim se ti svađaš? Hebe mi se za Miloševića ali je činjenica da su prvo Slovenci a nakon njih Hrvati očerupali Savezni budžet a onda je to uradio i papučar iz Požarevca sa onoliko takta i suptilnosti kao slon u staklorezačkoj radnji. Što se tiče njegovog izručenja, njega nisam bi pominjao. Zabole me za to. Onaj ko ga je izučio je od jedne male provincijske jajare napravio nacionalnog heroja
Ne, to nije činjenica, već je to izmišljotina tadašnje Miloševićeve propagande koju njegove apologete ponavljaju ko`papagaji po emisijama tipa "Ćirilice" u kojima pravdaju Miloševića i njegovu nacional-socijalističku politiku koja je razbila SFR Jugoslaviju i ostavila Republiku Srbiju izvan evroatlanskih integracija jer je Slobodan Milošević kormilo okrenuo prema Ruskoj Federaciji, Belorusiji i NR Kini, a tog kursa se koliko može drži i bivši njegov ministar informisanja, tada mlađani Oskar.

Dakle, još jednom: Slobodan Milošević je izvršio monetarni udar tako što je iz Narodne Banke Jugoslavije preko Narodne banke Srbije izvukao tadašnjih 2,5 milijarde DEM. Premda je Ante Marković posle toga tražio sankcije za Srbiju i povraćaj para, to mu na žalost nije uspelo i monetarni udar Slobodana Miloševića označava slom reformi Ante Markovića i uvod u rat za "Srbe van Srbije."

Samo da dodam , 5000 fabrika preseljeno iz Srbije posle 1945 do 1960.... cisto da se vidi koliko je Srbija ometena da bude Juzna Koreja...
значи индустрија србије је нестала као таква после рата
знаш ли ти колико је 5000 фабрика
јесу неке однете ај да кажемо 10-15 али 5000
многе радионице пре рата имале су назив фабрике
нпр. балкан фабрика гумених производа(основана 1937) пре рата приватна фирма имала је један двоваљак 9 круг за израду гумених чизми и опанака и неко постројење за израду гумираног платна значи мало већа радионица
после рата јој је придодата комплет исто таква радионица из лесковца са мало другачијим асортиманом производа један миксер за производнју сирове гуме из борова(?) па се интегрисали са нишком кожаром и променом имена "комбинат гуме и обуће вулкан ниш" постала фабрика јер је кожара и пре рата која је била у власништву неке банке (приватне акционарске) била фабрика
ливница пејић стефановић и ко. пре рата мало већа радионица интеграцијом неколико сродних радионица настала је фабрика пумпи и одливака јастребац ниш
примера је много као и примера пресељења неких фабрика и радионица
ТАМ марибор настао пресељењем и интеграцијом неких фирми са ИМТ раковица
СОКО мостар такође од фабрике авиона рогожарски и неких радионоца настала фабрика авиона
и још неки којих не могу тренутно да се сетим

Kako da idu na more,kada je sezona mora,onda je najveca sezona radova na njivama.
Srbijanski seljački gazda kada je i letovao (itekako je u vreme socijalizma bilo imućnih seljaka u tzv. užoj Srbiji), a šta je uglavnom značilo da je već u ozbiljnim godinama i da je letnje radove ostavio sinovima, tradicionalno je birao neku od banja u Srbiji, a ne more. Ta tradiciija kod srbijanskih seljaka da se pre ide u banju nego na more ostala je čak i do danas.

Ја никад нисам рекао да су Срби из НДХ окупирали Србију, забога. Ти си краљ подметања. Комунисти су окупирали Србију. Стамболић, Крцун, Ранковић, Роловић, Жугић, Кандић, Влаховић нису Срби из НДХ, а јесу окупатори Србије. Ти у ствари не можеш да разумеш неколико основних ствари. Наравно да су сви јунаци са Цера српски војници из војске која се зове " Српска војска". То је , дакле наша српска војска, и уопште нема никакве дилеме да су бранили своју српску драву тада. Као што нема дилеме, а су Стамболић, Крцун, Ранковић сасвим добровољно престали да буду Срби и конвертирали у други народ. Народ који се зове ЈУголовени. Знаш, Мишић је био Србин, као и Обилић, и Књаз Лазар. Тито је биохрват, баш као и Врбан, или Динко Шакић. Наравно да је битка на Церу била родољубив чин првог реда. Наравно да су шеснаестогодишње дечаке на српсмки форнт слали да погину, а не да ратују. И то је уосталом сасвим логично. То где и како их је послао Броз, исто тако би их послао и Љубо Милош. Уосталом, и нема неке разлике међу њима. Није ми јасн, шта ти није асно. А пошто знаш историју, како кажеш, шта знаш о масовном стрељању у главном малолетних сроских дечака у Босни, Зеленгори и Миљевини. И не подмећи ми Србе од преко Дрине. Било их је у правој српској војсци још више. А Ђујић је спасио Срба, бар колико и Недић- И ја мислим да треба да прекинемо. Јер, видиш, ко је на страни усфаша и комуниста, а има бар мало српске крви, ја га заиста сматрам за незналицу, примитивца, необразованг човека, а ако ради у просвети, медијима или култури за невиђену штеточину.
Како су то Срби-комунисти престали да буду Срби и постали "Југословени", када су четници били "Југословенска војска у отаџбини" и хтели да обнове Краљевину Југославију?

Шездесетих и седамдесетих се није ишло на море у јануару и фебруару. Није ваљда да си толико необавештен?
U drugoj polovini šezdesetih i naročito sedamdesetih su turističke agencije tipa Yugoturs i Atlas prodavale povoljne paket-aranžmane sa avionskim prevozom za zimovanje (obično je to bio pun pansion za nedelju dana) u velikim hotelima u Dubrovniku, Splitu, Opatiji i drugde i bili su puni tokom zimskog raspusta.

значи индустрија србије је нестала као таква после рата
знаш ли ти колико је 5000 фабрика
јесу неке однете ај да кажемо 10-15 али 5000
многе радионице пре рата имале су назив фабрике
нпр. балкан фабрика гумених производа(основана 1937) пре рата приватна фирма имала је један двоваљак 9 круг за израду гумених чизми и опанака и неко постројење за израду гумираног платна значи мало већа радионица
после рата јој је придодата комплет исто таква радионица из лесковца са мало другачијим асортиманом производа један миксер за производнју сирове гуме из борова(?) па се интегрисали са нишком кожаром и променом имена "комбинат гуме и обуће вулкан ниш" постала фабрика јер је кожара и пре рата која је била у власништву неке банке (приватне акционарске) била фабрика
ливница пејић стефановић и ко. пре рата мало већа радионица интеграцијом неколико сродних радионица настала је фабрика пумпи и одливака јастребац ниш
примера је много као и примера пресељења неких фабрика и радионица
ТАМ марибор настао пресељењем и интеграцијом неких фирми са ИМТ раковица
СОКО мостар такође од фабрике авиона рогожарски и неких радионоца настала фабрика авиона
и још неки којих не могу тренутно да се сетим
Pa to su aktuelne price koje kolaju jpo narodu , nemoj tu da mislis da ja to mislim...nego narod mora da se slusa jer non stop trabunja ili to ili kako sto pametnije nesto uraditi, a samo gluposti slusam u prevozu ,
Ja verujem da to pricaju da bi ispali pametni, ali non stop gluposti , naravno nisu gluposti u smislu uradice to i uspece, ali logika kojom shvataju da je to najbolji nacin, to je da se prekrstis...

Pazi kad slusam sta ce sve njena cerka da odradi nekoj zeni , poznanici da bi ova zamolila nekog tamo da bi je preporucila za posao koji je neki prosecan, pa ce posle ponovo nesto da uradi , kad dobije posao da bi taj posao bio neki gde se ne radi puno , neki kao magacin EDB gde ce da bude magacionerka, ali nema magacina nego izmedju dovoza elektromaterijala i kad ekipe dodju da pokupe da glumi magacionerku i to ce joj biti ceo posao , nista mozak, nista opterecenje, nista rad, samo 2, 3 upisa dnevno a puna platica....ali ne slusas to 2,5h , nego sta ce i kako ce ona prvo da smota poznanicu da bi je preporucila, pa onda tu seficu , pa valjda i tog nekog sefa ....zavera kao za bacanje nuklearne bombe, ali sve tako da bi se osetila duboko promucurna da moze da planira cak 3 poteza unapred..

Srbijanski seljački gazda kada je i letovao (itekako je u vreme socijalizma bilo imućnih seljaka u tzv. užoj Srbiji), a šta je uglavnom značilo da je već u ozbiljnim godinama i da je letnje radove ostavio sinovima, tradicionalno je birao neku od banja u Srbiji, a ne more. Ta tradiciija kod srbijanskih seljaka da se pre ide u banju nego na more ostala je čak i do danas.
Nije to tradicija nego osete po dupetu , jer je voda hladnija, a to je za mladice ok, ne primete, a matori se ukoce prvi dan...ili pocne da im zapinje ili pocne da boli ...
Zaebano je za matore na moru koje nije tropsko more...

A veca vrucina, , mada kad se ode na preko 1800m, leti vruce u podne ubi, , ubi i u hercegovini u podne, tri sata ubija vlaznost , a posle hladno nema zezanja..

Zacudo zlatar je stvarno prijatan i u podne sa vlaznoscu , topla preporuka, pazite ne zlatibor, zlatar....meni je to bilo zanimljivo posto to je retko kad upece 40C da bude mala vlaznost na planini , ali je na zlataru bilo tako , mozda nije stalno alli se pogodilo da jeste kad sam ja bio..

Back