Zasto srpski seljaci nisu isli na more u SFRJ bogatom raju?

To ne moze u Srbiji ni pilici ni svinje...to je previse disperzovano , da bi neko to mogao da preuzme...

Moze ako ima teorija zavere, pa neko busi preko drzavnih uticaja celo trziste...to moze...ali opet je pretesko to uraditi , osim da ubijas domacine..

Ekonomski da ih ubijas preko banaka , a fizicki sacmarom..

Ајде видећемо !

Не бих се ја кладио у то да клановски организовани криминал има лимите

hau jes nou hrvati su disali za Jugoslaviju do pojave Miloševića
Naravno da nisu...ali su i poštivali postojeći politički okvir dok Sloba nije krenuo ukidati autonomije Vojvodini i Kosovu i gurati koncet 1 čovjek - 1 glas.....zašto se danas Srbi ( i opet Hrvati kao 90 u YU) u BiH bune protiv tog načela? Pa upravo jer je dogovorrno drugačije. Valjda je dovoljno jasno što se probalo progurati 90-setih.

Oni Belgraderi koji ljetuju u Istri i Dubrovniku ne zaslužuju da ih gramatički ispravno nazovem. Zato sam stavio DŽ um. Đ.
Dobro onda ako su po tebi Beograđani koji letuju u Hrvatskoj – Beograani, odnosno Belgraderi i već kako nas iz istog razloga sve nazivaš, onda si ti, koji imaš hrvatski pasoš i državljanstvo – Hrvat, ili bar Hrvaćanin (pošto si pravoslavne veroispovesti), jer državljanstvo = nacionalnost.

Danas znatno manje nego u jugoslovensko doba. Rat je im je presjekao kontinuitet, pa su se u međuvremenu preorjentisali na Grčku, Tursku, CG i Egipat.

To što danas manje Beograđana letuje u tvojoj Hrvatskoj blage veze nema s ratom od pre tridesetak godina. Kako si i sam primetio, letuje se osim kod vas i na onim mestima koje u ono vreme kao destinacija za odmor nisu ni postojala na turističkoj mapi, a takvih destinacija je sve više.

Albanija kao hit destinacija: Skriveni raj na moru, tik uz nas i mnogo jeftiniji od Grčke ili Hrvatske​

https://www.danas.rs/zivot/albanija-hit-destinacija-za-leto/

Sta si ti naucio i sta predlazes?
Ocigledno da je i danasnje drustvo i sistem puno manjkavosti,tako da bi korisnije bilo da svoje kritike usmjeris tamo,nego sto kritikujes drustvo koje vise od trideset godina ne postoji.
Sve privatizovati.

Ali prava privatizacija, ne ova udbaska, gde Sluzba ima nekog svog Mileta koji kao kupi nesto, a oni ga reketiraju i naredjuju mu sta da radi sa svojim kapitalom.

Oni Belgraderi koji ljetuju u Istri i Dubrovniku ne zaslužuju da ih gramatički ispravno nazovem. Zato sam stavio DŽ um. Đ.

Danas znatno manje nego u jugoslovensko doba. Rat je im je presjekao kontinuitet, pa su se u međuvremenu preorjentisali na Grčku, Tursku, CG i Egipat.
pravi beogaDžani preferiraju i malo drugaćije destinacije...kapri, areco, dolomite, bohinj, halštat, menton itd sve u tom stilu...ima grčka još štošta da pruži bar ponekad, ali cg je davna prošlost, a balije i mudže nikad i nisu bili opcija

Odlazak na more je jadan od 2 najbitnijih identitetskih odrednica svakog Srbina danas.

Prvi su kola, drugi je odlazak 10 dana na more leti.

To je BUKVALNO danasnjem Srbinu bitnije od svega. Porodice, posla, imanja, svalerke, zdravstvenog osiguranja, i onog osecaja kada mu sklizne 'ladno pivo niz grlo kada je +40 leti.

Kola i more, to je to.
Kola 'ajde, ali more veruj da nije. To je vise zenama vazno.

Moj teca je svojevremeno vozio tetku i decu na more, vracao se, pa je za 10 dana opet isao samo da ih uzme i doveze.🤣 I nije jedini.

pravi beogaDžani preferiraju i malo drugaćije destinacije...kapri, areco, dolomite, bohinj, halštat, menton itd sve u tom stilu...ima grčka još štošta da pruži bar ponekad, ali cg je davna prošlost, a balije i mudže nikad i nisu bili opcija
I svuda u kamp? 🤣 :hahaha:

To ste vi mislili. Hrvati su mislili da niste na svome tj. mislili su da ste na njihovom.
pa mi im sve izgradili...hotele, odmarališta, kampove, uredili obalu...dubrovnik je srednjovekovni srpski grad, istra pola naša pola italijanska, osnovali im fk hajduk, njihov je kurton onaj zagorski i ništa više
druga je stvar što su oni pobedili u onoj papazjaniji 90ih, a mi ispali glupi volovi i sve izgubili

"Incidenata" u vidu pevanja ustaških pesama pa i fizičkih napada na turiste iz Srbije ili na Srbe bilo je u tom periodu.Ti incidenti nisu dobijali publicitet ali za iste su mnogi čuli.
Incidenata ima svugdje a uglavnom su plod neukih pojedinaca ....bogu hvala sve je to rijeđe i rijeđe......zamisli ds je istina što govoriš bi li danas pola Trebinja radilo u Dubrovniku ( istom onom kojeg su im možda očevi granatirali ).... ili oko 18 000 radnika iz Srbije?
Ljudi rade i žive ali ne
u rovovima prošlosti već temejima sadašnjosti..... kome se ostaje u prošlosti široko mu polje.

Dobro onda ako su po tebi Beograđani koji letuju u Hrvatskoj – Beograani, odnosno Belgraderi i već kako nas iz istog razloga nazivaš,
Pa ti nisi iz Beograda već si ljakse sa jugoistoka, tako da se tebe ne smatra oću li ja stanovnike Beograda zvati Belgraderima, Beogradžanima ili Beograđanima. Ti sa Beogradom imaš veze koliko žaba sa konjem.

onda si ti, koji imaš hrvatski pasoš i državljanstvo – Hrvat, ili bar Hrvaćanin (pošto si pravoslavne veroispovesti), jer državljanstvo = nacionalnost.
Čak ni priča o turizmu ovdekar memere proći a da ti ne ispoljiš svoju bolesnu/patološku mržnju prema prekodrinskim Srbima.

To što danas manje Beograđana letuje u tvojoj Hrvatskoj blage veze nema s ratom od pre tridesetak godina. Kako si i sam primetio, letuje se osim kod vas i na onim mestima koje u ono vreme kao destinacija za odmor nisu ni postojali na turističkoj mapi, a takvih destinacija je sve više.

Albanija kao hit destinacija: Skriveni raj na moru, tik uz nas i mnogo jeftiniji od Grčke ili Hrvatske​

https://www.danas.rs/zivot/albanija-hit-destinacija-za-leto/
U Albaniji sam bio u Julu 2022. godine, u mjestu Ksamil kod Sarande blizu grčke granice. Imam samo pozitivne utiske od tamo. Na podforumu putovanja sam prije 3 godine na jednoj temi postavljao slike sa ljetovanja iz Albanije.

pa mi im sve izgradili...hotele, odmarališta, kampove, uredili obalu...dubrovnik je srednjovekovni srpski grad, istra pola naša pola italijanska, osnovali im fk hajduk, njihov je kurton onaj zagorski i ništa više
druga je stvar što su oni pobedili u onoj papazjaniji 90ih, a mi ispali glupi volovi i sve izgubili
Dubrovnik je hrvatizaciji i Hrvatima prepustio regent Aleksandar. Taj proces je poodavno završen i Dubrovnik je jedan od ustaškijih gradova u HR od 1990-ih na ovamo. Hrvati smatraju da je i moje selo kod Knina koje je 100% srpsko njihovo, a kamoli neće Dubrovnik smatrati svojim.

Pa ti nisi iz Beograda već si ljakse sa jugoistoka, tako da se tebe ne smatra oću li ja stanovnike Beograda zvati Belgraderima, Beogradžanima ili Beograđanima. Ti sa Beogradom imaš veze koliko žaba sa konjem.

Čak ni priča o turizmu ovdekar memere proći a da ti ne ispoljiš svoju bolesnu/patološku mržnju prema prekodrinskim Srbima.

U Albaniji sam bio u Julu 2022. godine, u mjestu Ksamil kod Sarande blizu grčke granice. Imam samo pozitivne utiske od tamo. Na podforumu putovanja sam prije 3 godine na jednoj temi postavljao slike sa ljetovanja iz Albanije.
Mene bi bilo sramota da idem u Albaniju na more. Oni zele Veliku Albaniju, podrzavaju Kosovo u nezavisnosti, a ja da idem tamo?

Pa makar nemala para ( a iovako nemam za nesto ko zna sta), ne bih isla tamo, pre bih u Srbiju na neku reku.

Mene bi bilo sramota da idem u Albaniju na more. Oni zele Veliku Albaniju, podrzavaju Kosovo u nezavisnosti, a ja da idem tamo?

Pa makar nemala para ( a iovako nemam za nesto ko zna sta), ne bih isla tamo, pre bih u Srbiju na neku reku.
ides u zemlje koje su priznale kosovo

isti q

inace plaze u albaniji su boli glava, ako ti ne smetaju oni bunkeri iz ww2

Oko toga da seljaci danas ne idu na more, to nije tacno.

Tacno se vidi po vise pokazatelja.

Prvi je broj automobila na tim magistralama koje vode ka morima.

Drugi je kada vidis koliko su srpski gradovi prazni za vreme leta.

Naime, posto srpski seljaci u doba SFRJ nisu smeli da udju u srpske gradove, osim kada treba da zavrsavaju neke administrativne poslove, ili kada voze robu za pijacu, i to SAMO PREKO DANA.

Uvece nisu smeli da privire u SFRJ gradovima. Danas, sa druge strane, seljaci su vecina u skoro svakom srpskom gradu.

E leti, posto seljaci danas REDOVNO idu na more, kolicina ljudi u srpskim gradovima je osetno manja. Seljaci otisli na more.
српски сељаци нису имали потребе да долазе у град тако често(они који нису били у радном односу)
у селу су имали све
дом културе(са повременим биоскопским представама)кафане продавнице откупна места касније дискотеке и кафићи у развијеним селима
деца им се школовала у град
ником у СФРЈ није било ограничено кретање нити је ко имао забрану кретања било где било кад
дневне миграције сељака према граду омогућавао је путнички и железнички саобраћај
куповина плацева и изградња куће додуше на рубним деловима града чак и без дозволе
многа градска насеља настала су или се проширила миграцијом сеоског становништва према градовима па је тамо 70их година прошлог века настао још један сталеж викенд сељак

pričati o izvozu automobila Yugo 45 za Američko tržište je smiješno....
Automobili proizvedeni u kragujevačkoj fabrici "Zastava Automobili" izvozili su se u brojne zemlje širom sveta, naročito tokom 1970-ih i 1980-ih godina, kada je Zastava bila značajan proizvođač vozila iz jedne socijalističke zemlje. Pored Sjedinjenih Američkih Država, u koje su se izvozili pod brendom Yugo, vozila su izvožena i u sledeće zemlje:

Evropa:

Grčka
Turska
Španija
Portugal
Velika Britanija
Francuska
Nemačka (Zapadna Nemačka pre ujedinjenja)
Italija
Holandija
Belgija

Zemlje Varšavskog pakta:

Poljska
Čehoslovačka
Mađarska
Bugarska
Rumunija
DDR (Istočna Nemačka)
Sovjetski savez

Latinska Amerika:

Kuba – značajan izvoz tokom 1970-ih i 1980-ih
Argentina
Čile
Panama
Nikaragva

Afrika:

Egipat
Alžir
Libija – u vreme Gadafija
Angola
Zambija
Tanzanija

Azija:

Irak
Iran
Sirija
Liban
Indonezija
Indija

A treba napomenuti da se Yugo 45 izvozio čak i u Australiju.

Neki od reklamih oglasa iz zemalja gde su se izvozili Zastavini automobili:

izvoz-zastave-101-brisel-belgija-01-1.jpg

Belgija

1753709106494.png

Velika Britanija

1753709248061.png

Egipat

Bio sam samo jednom, a inače ljetujem u Crnoj Gori. Išao sam na nagovor druge osobe. Nije mi bilo svejedno i bio sam u grču dok sam putovao do tamo i prvi dan tamo, a onda sam vidio da su tamošnji lokalci i zaposleni u turizmu skroz normalni ljudi. Mnogi su znali da dolazim iz Srbije i niko me nije poprijeko pogledao zbog toga. Kad sam gadno izgorio od sunca (imam prirodno dosta svjetlu kožu, a nisam je bio pripremio) zaposleni u hotelu Albanac me je odveo do ambulante i tamo mi je neka doktorica previla opekotine i napisala mi koji ljek i kremu da kupim u apoteci, nije mi ništa naplatila. Sve ovo pozitivno što prethodno navedoh teško da bih od Srba doživio. Na jugu Albanije živi potpuno drugačiji tip ljudi od onih šiptarskih divljaka sa Kosova.

@zbiljaš

Automobili proizvedeni u kragujevačkoj fabrici "Zastava Automobili" izvozili su se u brojne zemlje širom sveta, naročito tokom 1970-ih i 1980-ih godina, kada je Zastava bila značajan proizvođač vozila iz jedne socijalističke zemlje. Pored Sjedinjenih Američkih Država, u koje su se izvozili pod brendom Yugo, vozila su izvožena i u sledeće zemlje:

Evropa:

Grčka
Turska
Španija
Portugal
Velika Britanija
Francuska
Nemačka (Zapadna Nemačka pre ujedinjenja)
Italija
Holandija
Belgija

Zemlje Varšavskog pakta:

Poljska
Čehoslovačka
Mađarska
Bugarska
Rumunija
DDR (Istočna Nemačka)
Sovjetski savez

Latinska Amerika:

Kuba – značajan izvoz tokom 1970-ih i 1980-ih
Argentina
Čile
Panama
Nikaragva

Afrika:

Egipat
Alžir
Libija – u vreme Gadafija
Angola
Zambija
Tanzanija

Azija:

Irak
Iran
Sirija
Liban
Indonezija
Indija

A treba napomenuti da se Yugo 45 izvozio čak i u Australiju.

Neki od reklamih oglasa iz zemalja gde su se izvozili Zastavini automobili:

izvoz-zastave-101-brisel-belgija-01-1.jpg

Belgija

Pogledajte prilog 1762526
Velika Britanija

Pogledajte prilog 1762527
Egipat
🙄
Ti uopće ne razumiješ što je profitabilnost.
Izvolzilo se da bi se prikupljale devize za otplatu kredita....ali kakav je to izvoz ako te proizvedeni primjerak košta ( figurativno) 5000 dolara a ti ga izvezeš za 3500 ?
Kontaš li ti katastrofalne posljedice takve trgovačkoekonomske prakse? Ili misliš da će masa izvući računicu kao u onom vicu gdje Mujo kupuje krumpir za 2 a prodaje po 1,5.

🙄
Ti uopće ne razumiješ što je profitabilnost.
Izvolzilo se da bi se prikupljale devize za otplatu kredita....ali kakav je to izvoz ako te proizvedeni primjerak košta ( figurativno) 5000 dolara a ti ga izvezeš za 3500 ?
Kontaš li ti katastrofalne posljedice takve trgovačkoekonomske prakse? Ili misliš da će masa izvući računicu kao u onom vicu gdje Mujo kupuje krumpir za 2 a prodaje po 1,5
Ma šta zna zbuljaš, on je seljober iz jugoistočne Srbije koji je van svog sela mrdnuo samo do Niša.

Ајде видећемо !

Не бих се ја кладио у то да клановски организовани криминал има лимите
Pa ako gledam sta su radili u covid blokadi a niko nije video nista, onda nema limita...

Ja sam van tih klanova i van arene, ali recimo cim je pocelo u kovidu , do mene su stizale promene , pa sam poceo da njuskam i onda su stizale i potvrde..
Ali vidis da Srbe nista osim pitchoke ne inbteresuje a i tu su jadni i bedni , i onda gledas ima li ikog da interesuje, a opet i sam moras da zaobilazis napade, nije ni to bas zgodno...i na kraju sta ces...gledas, svi ti savetuju , ma to je nebitno , ok, nebitno je..

Bio sam samo jednom, a inače ljetujem u Crnoj Gori. Išao sam na nagovor druge osobe. Nije mi bilo svejedno i bio sam u grču dok sam putovao do tamo i prvi dan tamo, a onda sam vidio da su tamošnji lokalci i zaposleni u turizmu skroz normalni ljudi. Mnogi su znali da dolazim iz Srbije i niko me nije poprijeko pogledao zbog toga. Kad sam gadno izgorio od sunca (imam prirodno dosta svjetlu kožu, a nisam je bio pripremio) zaposleni u hotelu Albanac me je odveo do ambulante i tamo mi je neka doktorica previla opekotine i napisala mi koji ljek i kremu da kupim u apoteci, nije mi ništa naplatila. Sve ovo pozitivno što prethodno navedoh teško da bih od Srba doživio. Na jugu Albanije živi potpuno drugačiji tip ljudi od onih šiptarskih divljaka sa Kosova.

@zbiljaš
Pa necete te ubijati zbog opekotina, ali za ozbiljnije rane,odmah ce te poslati u zutu kucu, na obostrano zadovoljstvo..

I Srbin hoce da pomogne, kad vidi da nikako ne mozes da mu konkurises, da si jadan i bedan..

Srbi ce sigurno da te zavrnu i opeljese na letovanju, a Albanca ce da bude sramota da te prevari.

Ja bih se pre Srba klonio. I Crnogoraca doduse.

Back