Zasto Srbi jos uvek slave Gavrila PRINCIPA?

Čak i kada Šolak dođe na vlast, greške SRS/SNS klike su tako velike, da će se plaćati milionima generacija.

пусти сад снс срс ... последњи воз је отишао кад је Коштуница отишао из политике... сад треба чекати да ове нове генерације изнедре неког нормалног лидера а нема се времена за чекање

Zato što ti je paralela sa Hedervarijem loša.
Eto zato.

Ja ne mislim tako, oba su AU namjesnici, oba su Mađari, oba su vladala u isto vrijeme nad AU pokrajinama sa istim ciljem koji su ostvarivali na različite načine. Oba su razvijala mržnju i šovinizam među Srbima i Hrvatima a što je posle rezultovalo razvijanjem ideje genocida nad srpskim narodom.

пусти сад снс срс ... последњи воз је отишао кад је Коштуница отишао из политике... сад треба чекати да ове нове генерације изнедре неког нормалног лидера а нема се времена за чекање

Ne žurimo nigde, propast se već desila 2012. i ona je večna.

Sad samo uklanjamo autokratiju iz našeg ustava.

Ja mogu da pretpostavim da nije dobro ali ne mogu da znam pošto ne znam ishod suprotne odluke. Jedna odluka uzrokuje pojavu grupe događaja a ovi opet neke druge itd , da su prihvtili možda bi danas živeli sa turcima?, možda i ne?, možda bi nas turci isterali , ne znam kako to sigurno možemo znati.

Vidi, ako su prihvatili mir sa Srbima koji su 1815. bili mnogo slabiji od Srba iz 1806. godine, onda to govori neke stvari.
Nakon sloma ustanka 1813. godine izginulo je i u roblje prodano oko 1/4 stanovnika ustanicke Srbije. Cisto da znas cenu naseg tadasnjeg poraza.
Jos gora sudbina se spremana 1815. (ne zavaravajmo se prvim pobedama u 2.ustanku) pa je Milos imao pameti i mozga da to na vreme uvidi i sa Maraslijom dogovori i zadovolji se cak i manjim nego sto je dogovorio Icko 1806. godine

Kakav srpski nacionalni interes kad se Princip borio za jugoslovensku ideju?O čemu ti pišeš?Ti si najneozbiljniji diskutant na ovoj temi.

Meni je poznato da je Gavrilo bio anarhisticki debil.
NEgo mi je nejasno zasto se on ima smatrati Herojem.
To je los Princip

- - - - - - - - - -

Praviš istu grešku kao i na onoj temi o prevaziđenosti kosovskog mita.Poenta je da se društvena kretanja i događaji nikada niti rukovode niti sagledavaju racionalstički. U najširem smislu kako sagledavanje tako i učestvovanje (delanje) u događajima jeste omeđeno kolektivnom svešću vremena i prostora sagledavanja tj. delanja.
.

Nego kako, molim te?
Uz gusle i ansambl kozaka iz Kubana?

Meni je poznato da je Gavrilo bio anarhisticki debil.
NEgo mi je nejasno zasto se on ima smatrati Herojem.
To je los Princip

Чоловићу не можеш по себи судити о Гаврилу.

И мани се ћорава посла.

Да Аустроугарска није окупирала и анектирала БиХ не би ни Ф.Ф. дошао мечки на рупу.

Како је живео тако је и завршио, лакомислено.

Гаврило је на својој земљи, Фердинанд је на туђој.

Плен се претворио у ловца, а ловац у плен.

И не можеш ту ништа променити, слободарски дух рокнуо окупаторски.

П.С.

Поздравио те Иво.

Чоловићу не можеш по себи судити о Гаврилу.

И мани се ћорава посла.

Да Аустроугарска није окупирала и анектирала БиХ не би ни Ф.Ф. дошао мечки на рупу.

Како је живео тако је и завршио, лакомислено.

Гаврило је на својој земљи, Фердинанд је на туђој.

Плен се претворио у ловца, а ловац у плен.

И не можеш ту ништа променити, слободарски дух рокнуо окупаторски.

П.С.

Поздравио те Иво.

Jbg, možda i jeste moja mana što ja racionalno pokušavam da sagledavam stvari i da činjenice vidim iz prostorne i vremenske perpsektive onih koji su događaje i istoriju stvarali.
U tom smislu, pred ljudima koji su donosili odluke u ime Srbije u tom trenutku, nije bila perspektiva: "Heroj naš, Gavrilo Slobodarac. Njegove će sjene lutat po Biječu i Marijahilfer Štrase i plašit gospođe što prodaju wurstove".

Perspektiva je bila: "Ljudi, zemlja nam nije spremna za rat. Zgromiće nas Austrija. Daj da se izvučemo ispod mača kako znamo i umemo."

Jbg, možda i jeste moja mana što ja racionalno pokušavam da sagledavam stvari i da činjenice vidim iz prostorne i vremenske perpsektive onih koji su događaje i istoriju stvarali.
U tom smislu, pred ljudima koji su donosili odluke u ime Srbije u tom trenutku, nije bila perspektiva: "Heroj naš, Gavrilo Slobodarac. Njegove će sjene lutat po Biječu i Marijahilfer Štrase i plašit gospođe što prodaju wurstove".

Perspektiva je bila: "Ljudi, zemlja nam nije spremna za rat. Zgromiće nas Austrija. Daj da se izvučemo ispod mača kako znamo i umemo."

То једноставно није могло бити избегнуто, јер није ни зависило од нас.

Они су се деценијама сви спремали за рат и до рата је морало доћи.

Не због Принципа, не због Србије већ због Немачке, Аустроугарске, Италије, Турске, Британије, Француске, Русије...

Не, ово што ти радиш је накнадна памет. Рацио је био у рукама Живојина Мишића, Путника, Степе и осталих.

Или можда мислиш да су и они били ирационални анархисти?

Хтели смо државу и добили смо је.
Цена је плаћена, а данас нас има дупло више него тад. И више од дупло.

По писању свих вас се види да дубински уопште нисте схватили причу.

Који је најмањи заједнички чинилац свих српских непријатеља са овог простора, од периода анексије, преко Првог рата, комуниста и оних који вуку конце у комунистичкој Југославији? Знаш ли?

По чему је запамћен Калај? Срж његовог деловања у БиХ?

Мани ме приче о процени наших капацитета. Рат није почео преко ноћи, одмеравање је дуго трајало.

Не, ово што ти радиш је накнадна памет. Рацио је био у рукама Живојина Мишића, Путника, Степе и осталих.

Или можда мислиш да су и они били ирационални анархисти?

Хтели смо државу и добили смо је.
Цена је плаћена, а данас нас има дупло више него тад. И више од дупло.

По писању свих вас се види да дубински уопште нисте схватили причу.

Који је најмањи заједнички чинилац свих српских непријатеља са овог простора, од периода анексије, преко Првог рата, комуниста и оних који вуку конце у комунистичкој Југославији? Знаш ли?

По чему је запамћен Калај? Срж његовог деловања у БиХ?

Мани ме приче о процени наших капацитета. Рат није почео преко ноћи, одмеравање је дуго трајало.
E kad pomenu Stepu:

Stepa Stepanović je, tokom aneksione krize, bio razrešen dužnosti Ministra Vojnog, jer je javnim iznošenjem svog razumnog stava o nespremnosti Srbije za rat protiv Austrije, išao na jetru usijanim ratobornim glavama

Принцип је маргинална личност.
Он је био у рукама моћника.
Можда је свесно све урадио, а можда и није.
Симбол је отпора и борбе за државу југословенских народа.
Да је преживео, због млитаве политике Александра гледе Хрвата, постао би или највећи комуниста или највећи Србин.
Као и сви из те организације.

A i kad pomenu Mišića, da vidiš šta kaže u vreme aneksione krize:

„Ваше величанство, ја држим да ми нисмо спремни за рат у овом тренутку, јер нам много штошта недостаје. Мобилизацију војске могли бисмо наредити тек онда кад извршимо мобилизацију целокупног Српства.”

Принцип је маргинална личност.
Он је био у рукама моћника.
Можда је свесно све урадио, а можда и није.
Симбол је отпора и борбе за државу југословенских народа.
Да је преживео, због млитаве политике Александра гледе Хрвата, постао би или највећи комуниста или највећи Србин.
Као и сви из те организације.

Princip je simbol praznoglavosti i blentavosti.
I ničega drugog...

A i kad pomenu Mišića, da vidiš šta kaže u vreme aneksione krize:

„Ваше величанство, ја држим да ми нисмо спремни за рат у овом тренутку, јер нам много штошта недостаје. Мобилизацију војске могли бисмо наредити тек онда кад извршимо мобилизацију целокупног Српства.”

Па? Је л Србија објавила рат АУ или је било обрнуто?

Па?
Је л дезертирао или је извојевао победу?
O kakvom dezertiranju pričaš.
Pa, normalno da je branio zemlju kad je rat objavljen.
Ja ne pričam o dezertiranju, nego o izbegavanju rata svim mogućim diplomatskim sredstvima, uključujući i minorne ustupke glede čuvenog suvereniteta (u vidu pristajanja na saradnju sa austrijskim inspektorima u istrazi atentata)

- - - - - - - - - -

Па? Је л Србија објавила рат АУ или је било обрнуто?

Bilo je dovoljno usijanih glava u Srbiji tokom aneksione krize voljnih i spremnih da srljaju u rat protiv Austrije

Vidi, ako su prihvatili mir sa Srbima koji su 1815. bili mnogo slabiji od Srba iz 1806. godine, onda to govori neke stvari.
Nakon sloma ustanka 1813. godine izginulo je i u roblje prodano oko 1/4 stanovnika ustanicke Srbije. Cisto da znas cenu naseg tadasnjeg poraza.
Jos gora sudbina se spremana 1815. (ne zavaravajmo se prvim pobedama u 2.ustanku) pa je Milos imao pameti i mozga da to na vreme uvidi i sa Maraslijom dogovori i zadovolji se cak i manjim nego sto je dogovorio Icko 1806. godine

Upali smo u raspravu koju ja ne želim . Znam cenu tadašnjeg poraza i tu si verovatno u pravu, jedino sam napomenuo da nisam siguran jer za to postoje argumenti koje bih sad preskočio jer mi nije cilj da oko toga raspravljamo. Karađorđa sam pomenuo upravo zbog toga što je on je tada napravio budalaštinu (verovatno) a mi ga danas slavimo kao heroja te njegovu dinastiju na vlasti većinski doživljavamo kao ispunjenje pravde. I šta sad, jedan običan mit kakve imaju svi narodi.

Poslednja izmena:
O kakvom dezertiranju pričaš.
Pa, normalno da je branio zemlju kad je rat objavljen.
Ja ne pričam o dezertiranju, nego o izbegavanju rata svim mogućim diplomatskim sredstvima, uključujući i minorne ustupke glede čuvenog suvereniteta (u vidu pristajanja na saradnju sa austrijskim inspektorima u istrazi atentata)

- - - - - - - - - -

Bilo je dovoljno usijanih glava u Srbiji tokom aneksione krize voljnih i spremnih da srljaju u rat protiv Austrije

Причам о томе да си буквалиста који не разуме да је посао човека попут Мишића и Путника да врше процене, као што им је и посао да командују и воде битке. Али нису они једини који доносе одлуке и који се питају.
Нити је Принцип био искоришћен од службе јер је анексија била лук и вода. А однос АУ према Србима благонаклон.
Тај лош однос је трајао јако дуго.
Угњетавање је трајало таман толико да се сваки Србин тог времена желео супротставити.

Да су се питали такви као ти, државу никад не би имали.
А то што ниси спреман да платиш цену, то је нешто друго.
Цена за тако велику ствар је увек висока.
А ми смо своју државу изборили сами, није то неко други урадио па да имамо усађен комплекс као неки од сусједа.

Back