Zasto Srbi jos uvek slave Gavrila PRINCIPA?

Upali smo u raspravu koju ja ne želim . Znam cenu tadašnjeg poraza i tu si verovatno u pravu, jedino sam napomenuo da nisam siguran jer za to postoje argumenti koje bih sad preskočio jer mi nije cilj da oko toga raspravljamo. Karađorđa sam pomenuo upravo zbog toga što je on je napravio budalaštinu (verovatno) a mi ga danas slavimo kao heroja te njegovu dinastiju na vlasti većinski doživljavamo kao ispunjenje pravde. I šta sad, jedan običan mit kakve imaju svi narodi.

Karađorđe je zaista svetao lik naše istorije.
Sjajan vojskovođa, veliki lider.
Nažalost, nedostajalo je samo malo više Miloševih osobina.
Ne moramo više u taj off. Mada, poenta je ista kao i za 1914: Srbi su tokom istorije više postigli kroz kompromise i dogovre nego puškom i mačem.

- - - - - - - - - -

Да су се питали такви као ти, државу никад не би имали.

Kad su se pitali ovakvi kao ja (npr. Obrenovići), Srbi su i dobili državu ;)

- - - - - - - - - -

Ти који не знаш суштину деловања Калаја дајеш себи право да то закључиш? :lol:

Vidi, u vreme kada je Benjamin Kalaj već umro, Gavrilo Princip je tek prestao da čačka nos.
Šalim se, nije prestao

Ne moramo više u taj off. Mada, poenta je ista kao i za 1914: Srbi su tokom istorije više postigli kroz kompromise i dogovre nego puškom i mačem.

- - - - - - - - - -

Pretenciozan zaključak.
Da dodam, Karađorđe je po svemu sudeći bio psihički bolesnik , savremenici govore da je znao danima da sedi na panju i gricka nokte a kada bi ga neko prekinuo posezao je za mačem. Postoje pouzdani podaci da je upadao u neku vrstu depresije, šta li već, u svakom slučaj stanja psihičke disfunkcionalnosti i da je to znalo da traje nedeljama, pa je par puta morao da predaje komandu. Poznata je njegova prekost koja je činila da ga se ljudi boje . na primer iz besa je ubio oca ili očuha, obesio brata, obesio kumovog brata a znao je bez nekog velikog razloga da poseče onog ko ga prekine u govoru ili nekloj radnji. Za sve ovo ljudi oko njega (a i šire) su znali pa se postavlja pitanje kako je jedan takav čovek uopšte postavljen za vođu. Pa upravo zato što rđava vremena izbacuju takve ljude na površinu. Naravno bio je izuzetno hrabar , o njegovim vojničkim veštinama ne bih znao da sudim.

Poslednja izmena:
Причам о томе да си буквалиста који не разуме да је посао човека попут Мишића и Путника да врше процене, као што им је и посао да командују и воде битке. Али нису они једини који доносе одлуке и који се питају.
Нити је Принцип био искоришћен од службе јер је анексија била лук и вода. А однос АУ према Србима благонаклон.
Тај лош однос је трајао јако дуго.
Угњетавање је трајало таман толико да се сваки Србин тог времена желео супротставити.

Да су се питали такви као ти, државу никад не би имали.
А то што ниси спреман да платиш цену, то је нешто друго.
Цена за тако велику ствар је увек висока.
А ми смо своју државу изборили сами, није то неко други урадио па да имамо усађен комплекс као неки од сусједа.

Nismo izborili drzavu sami nego uz pomoc velikih sila tokom citavog 19 veka i pocetkom 20 veka. Uvek je potrebna podrska sila u borbi za nezavisnost i prosirenje svakome.

Bas sam razmisljao o ovoj temi pre neki dan s obzirom na to da se o ovom liku i dan danas prica i skontao da je on ustvari imao veca muda da nesto uradi nego svi ovi posle njega sto su dosli ... mozda zbog toga i dalje neki ljudi to cene i postuju pa ga zbog toga i slave ... mozda :think:

Hrabar i lud su cesto braca a mudri se uvek vide kao kukavice.

- - - - - - - - - -

Kad su se pitali ovakvi kao ja (npr. Obrenovići), Srbi su i dobili državu ;)

- - - - - - - - - -

Vidi, u vreme kada je Benjamin Kalaj već umro, Gavrilo Princip je tek prestao da čačka nos.
Šalim se, nije prestao

Не, нисмо добили државу већ смо постали АУ сателит.

То што је Калај умро кад је Принцип био дете и даље не говори по чему је Калај остао упамћен.
Лепо реци да не знаш па ћу ти рећи које су му главне заслуге. ;)

- - - - - - - - - -

Nismo izborili drzavu sami nego uz pomoc velikih sila tokom citavog 19 veka i pocetkom 20 veka. Uvek je potrebna podrska sila u borbi za nezavisnost i prosirenje svakome.

Не, крв је била само наша.
А подршка за столом је неки други падеж.

Obzirom na status koji je tome prethodio, može se 100% sigurnošću ustvrditi da pozicija AU satelita predstavlja civilizacijski kvantni skok.

За вас који сте били део османског царства, свакако.
За нас који нисмо, то је било стагнирање.
Заправо, пошто сте у свему били иза нас пречана, ред је био да вам диктирамо темпо.
Био вам пребрз темпо? Не бих рекла, судећи по догађајима тог времена.
Е сад, што нисте имали прилику да осетите чари Беча и Пеште, шта да се ради. Можете данас, лагано.
Уствари, то вас пар с форума кука. У реалу не срећем такве примерке. :D

Заправо, пошто сте у свему били иза нас пречана, ред је био да вам диктирамо темпо.
Е сад, што нисте имали прилику да осетите чари Беча и Пеште, шта да се ради. Можете данас, лагано.

Ajaoj, pa ovo je priglupa pošalica po više osnova....
Nije baš ni vredna antidota

У реалу данас су потомци најуже Гаврилове породице пречани.

А занимљиво је и то да је његов рођени брат студирао медицину у Грацу, родном граду Ф.Ф.-а.

И још занимљивије је што га је стипендирала Република Аустрија.

Ajaoj, pa ovo je priglupa pošalica po više osnova....
Nije baš ni vredna antidota

Антидота нема јер у твојој глави не постоји разлика у историјском искуству вас Срба који сте живели с Турцима и нас Срба који смо живели у АУ.

То је основ неразумевања. И врло је плитко и некултурно то што себи допуштате да оцењујете борбу својих сународника другачијег искуства на тај начин.

У коментару упућеном на рачун Носфератуа, питала сам га, а сад ћу и тебе , шта би било кад бисмо ми пречани почели да се преиспитујемо гледе уједињења с вама с подручја турског културолошког утицаја, што смо то радили?
("Док је било Карла било је пара, док је било Фрање било је хране, дође "бре" и нестаде све"-пречанска пошалица)

Културолошки се заиста разликујемо. Што не сматрам лошим, само нас не видим као монолитан народ.

Под плаштом рационалног сагледавања и неке вајне мудрости, морам рећи, лупетате глупости.

Схвати, не можеш ти да имаш моје генетско искуство никада. Ни ја твоје.
Можемо само да се уважавамо, ако желимо мир у кући.

- - - - - - - - - -

У реалу данас су потомци најуже Гаврилове породице пречани.

А занимљиво је и то да је његов рођени брат студирао медицину у Грацу, родном граду Ф.Ф.-а.

И још занимљивије је што га је стипендирала Република Аустрија.

Свима препоручујем да одгледају интервју Фердинандове унуке гледе српског питања.

Антидота нема јер у твојој глави не постоји разлика у историјском искуству вас Срба који сте живели с Турцима и нас Срба који смо живели у АУ.

То је основ неразумевања. И врло је плитко и некултурно то што себи допуштате да оцењујете борбу својих сународника другачијег искуства на тај начин.

У коментару упућеном на рачун Носфератуа, питала сам га, а сад ћу и тебе , шта би било кад бисмо ми пречани почели да се преиспитујемо гледе уједињења с вама с подручја турског културолошког утицаја, што смо то радили?
("Док је било Карла било је пара, док је било Фрање било је хране, дође "бре" и нестаде све"-пречанска пошалица)

Културолошки се заиста разликујемо. Што не сматрам лошим, само нас не видим као монолитан народ.

Под плаштом рационалног сагледавања и неке вајне мудрости, морам рећи, лупетате глупости.

- - - - - - - - - -

Свима препоручујем да одгледају интервју Фердинандове унуке гледе српског питања.

Svakom porukom sve dubioznije

- - - - - - - - - -

А сад ради опште релаксације на теми једна поетска пауза.

Омиљени пречански песник многих генерација Ј.Ј. Змај:

Деда и унук

Узо деда свог унука,
Метно га на крило,
Па уз гусле певао му
Што је негда било.

Певао му српску славу
И српске јунаке,
Певао му љуте битке,
Муке свакојаке.

Деди око заблистало
Па сузу пролива,
И унуку своме рече
Да гусле целива.

Дете гусле пољубило
Па онда пита живо:
„Је ли, деда, зашто сам ја
Те гусле целиво?“

„Ти не схваташ, Српче мало,
Ми старији знамо, –
Кад дорастеш, кад размислиш,
Каз ће ти се само!“

Ништа чудно. Тек ти не можеш да разумеш српску причу.

Ma da, ja ništa ne kontam zato i postavljam puno pitanja ali nema odgovora...

- - - - - - - - - -

Савршен спој.
1."Жал за Беч и велики дворци" и 2. велико хвала творцима бошњачке нације.

Тебе још и разумем, али њега не да не могу, него нећу. ;)

Au, zar nije Alija rahmetlija stvorio Bošnjake?

Ne samo nas nego i vas je stvorio Bog...

Да, као жива бића.

Али као нацију, оквир вам је дала АУ, управо тај Калај о коме би мој сународник да не прича али би да се трпа у прекодринско-прекосавско-прекодунавска питања и ако га нико није звао, ни овластио, а сам се није потрудио да неке ствари сазна.

Дакле, @Magistar Čolović, Бењамин калај је остао упамћен по стварању бошњачке нације. Јер су на тај начин хтели да направе од муслимана независне поданике АУ монархије.

Ето, сад си нешто научио. ;)

Back